Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ......ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΖΑ




Φίλες και Φίλοι,

Ο Τάφος της Αμφίπολης, εκτός από την δική του ανάδυση μέσα από τα χώματα της Μακεδονίας, είχε και παράπλευρες συνέπειες :

- Αποκάλυψε την αδυναμία και το χαμηλό επίπεδο του αρχαιολογικού κατεστημένου της πατρίδας μας (το οποίο συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μιλά απαξιωτικά για ανθρώπους που κατάφεραν πράγματα που οι ίδιοι δεν μπορούσαν καν να φανταστούν).

-Επίσης αποκάλυψε  το  χαμηλό «ήθος» και την πνευματική μιζέρια που διακατέχει αρκετούς από τους δήθεν «συνοδοιπόρους»  στο μονοπάτι της αναζήτησης  και οι οποίοι το μόνο που μπορούσαν να προσφέρουν ήταν φθόνος και προσπάθεια να καπηλευθούν κάποια από την δημοσιότητα που εκ των πραγμάτων προσέφερε το θέμα, τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υφαρπαγή της διαχείρισης της ομάδας «Ομάδα Αποσυμβολισμού του Τύμβου Καστά» στο facebook και η μετέπειτα διαγραφή μου μετά από την αποκάλυψη της συγκεκριμένης αήθους πράξης τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε, με την σύμφωνη γνώμη μου ως  συμπληρωματικός  χώρος για την επεξεργασία και διαμόρφωση  των πληροφοριών που θα αναρτώνται στο ιστολόγιο. 

Όμως λίαν προσφάτως ένας από τους τότε συνδιαχειριστές με αήθη τρόπο  ΥΦΑΡΠΑΞΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ για άγνωστους λόγους. Με άλλα λόγια ΜΕ ΕΙΧΕ  ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ και διαχειρίζεται πλέον την ομάδα με την δική του παρέα, για λόγους αγνώστους σε εμένα.

Συγκεκριμένα σήμερα 14/5/2015 ανήρτησα το παρακάτω κείμενο στην ομάδα ζητώντας να αποκατασταθεί η τάξη όσον αφορά την διαχείριση της ομάδας.


Η ανταπόκριση των νεόκοπων διαχειριστών ήταν άμεση. Διέγραψαν το άρθρο χωρίς  να ψελλίσουν έστω κάτι ως αιτιολογία και διέγραψαν και δύο μετέπειτα επαναναρτήσεις του ιδίου άρθρου στην ομάδα  και ως τελική πανικόβλητη αντίδραση τους ήταν η διαγραφή μου από την Ομάδα!

Είναι τα νέα ήθη που πρεσβεύουν οι νεόκοποι αναζητητές της αλήθειας……

Μπορείτε να τους «θαυμάσετε»  αν τους δείτε παρατεταγμένους ως δαχειριστές της ομάδας…...

Το ιστολόγιο προφανώς πλέον δεν έχει σχέση με την ως άνω ομάδα, συνιστά δε σε όσους ενδιαφέρονται για την αναζήτηση της αλήθειας να αγνοούν την ομάδα αυτή.  

 Άλλωστε το ήθος τον εν παρατάξει αρπάγων αποτελεί εχέγγυο της όποιας ποιότητας λειτουργίας  εκείνης της ομάδας.

Η  μόνη ομάδα που αποτελεί συμπληρωματικό μέρος του blog στο Facebook είναι η ομάδα  «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ-Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ», η οποία  για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί στο Facebook  και η οποία δρα  ως  συμπληρωματικός  χώρος για την επεξεργασία και διαμόρφωση  των πληροφοριών που θα αναρτώνται στο ιστολόγιο.

Καθώς η ανασκαφή της Αμφίπολης  βρίσκεται στην φάση της συντήρησης του μνημείου και εν αναμονή της παρουσίασης από την ανασκαφική ομάδα της επεξεργασίας και της ανάλυσης των ευρημάτων από την ανασκαφή, νομίζω ότι πρέπει σιγά-σιγά να κάνουμε και εμείς την ανακεφαλαίωση μας όσον αφορά τα δεδομένα που έχουν  δημοσιευθεί μέχρι τώρα και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε κάποια σημεία που είτε διέλαθαν της προσοχής μας, είτε χρειάζονται μια περαιτέρω επεξεργασία και εμβάθυνση.

Είναι προφανές ότι η ανασκαφική ομάδα έχει ευρήματα των οποίων η ύπαρξη δεν έχει ανακοινωθεί και τα οποία σίγουρα δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν  όσους έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό το ταξίδι της αναζήτησης.

Με γνώμονα πάντα τις ήδη δημοσιευθείσες πληροφορίες για τα ευρήματα της ανασκαφής και αγνοώντας  οποιεσδήποτε δήθεν «αποκλειστικές πληροφορίες», θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στο μυστήριο του Τύμβου Καστά και να δώσουμε απαντήσεις όπου μπορούμε.

Είναι σίγουρο ότι οι φίλοι του ιστολογίου με την συνδρομή των σχολίων τους θα συμβάλλουν  εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρακαλούνται όσοι φίλοι του ιστολογίου έχουν  πληροφορίες ή στοιχεία που θα ήθελαν να εξεταστούν στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης  ας τα αναρτήσουν ως σχόλια στο ιστολόγιο.

Ας πετάξουμε λοιπόν τα μπάζα και ας συγκεντρωθούμε στο έργο μας…..

Η έρευνα συνεχίζεται….
 

50 σχόλια:

Unknown είπε...

Είναι πραγματικά λυπηρό αλλά και διδακτικό αυτό που συνέβη...
Αναπαράγω την απάντηση που άφησα στην "ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ" πριν από λίγο, γιατί πιθανόν κάποιοι φίλοι εδώ δεν είνα στο φέης. Κάποιος εκ των συνδιαχειριστών της ομάδας μου σύστησε να το διασταυρώσω, όταν ανάρτησα το λίνκ αυτής της δημοσίευσης. Απάντησα λοιπόν:
"Να είστε σίγουρος ότι το έχω διασταυρώσει κύριε Timos Ploumis γι αυτό και αποχωρώ αυτή τη στιγμή. Πραγματικά λυπάμαι και προβληματίζομαι... Καλή συνέχεια στη μελέτη σας και σας συμβουλεύω να αφήσετε τις οξύτητες, τις ειρωνίες και την επίδειξη κάποιοι από σας. Το ανοιχτό μυαλό και ο σεβασμός της άποψης του άλλου είναι πολύ σημαντικά στην επιστήμη αλλά και εν γένει στο διάλογο..."

Unknown είπε...

κι αμέσως μόλις έγραψα το σχόλιο που σας προανέφερα, φυσικά σβήστηκε. Απάντησα λοιπόν:
"Μόλις σβήσατε και το διάλογο που είχα με τον Timos Ploumis. Eύγε παίδες... Τόσο πολύ κάποιοι από σας φοβάστε την αλήθεια;;; Να ξέρετε ότι έχω αποθηκεύσει τα πάντα. Και γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να παραμείνω άλλο σε αυτή την ομάδα. Πραγματικά (σας) λυπάμαι" Φυσικά, αποχώρησα από την ομάδα. Αρκετά κάποιοι τόσο καιρό "μνημόνευαν με ξένα κόλλυβα".

Unknown είπε...

Η ομάδα στο φέισμπουκ υπάρχει γιατί υπήρξε αυτό το ιστολόγιο.
"Μπράβο" στους διαχειριστές της ομάδας που δεν κατάλαβαν που χρεωστάν τη δημιουργία της ομάδας.
Θα πρότεινα να πάρουμε όλοι το μπούλο από εκεί.
Το είχα καταλάβει που το πήγαινε ο τίμος από κάποιο παλιό σχόλιό του και το είχε καταλάβει και ο Εμπεδότιμος.

Γιώργος Ξ. είπε...

Νομίζω πως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φύγουμε από εκεί.
Προσωπικά, δεν επιθυμώ η παρουσία μου να προσμετράται ως επιβράβευση της αχαριστίας και της ματαιοδοξίας κάποιων.

Zibi είπε...

Επειδή αρκετά μέλη της "Ομάδας Αποσυμβολισμού" επικοινώνησαν μαζί μου, εξαιτίας του γεγονότος ότι ήμουν διαχειριστής, προκειμένου να πληροφορηθούν για το εάν ο Εμπεδότιμος, όντως, διεγράφη από διαχειριστής ή αποχώρησε οικειοθελώς, οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής:

Σαφώς και ο Εμπεδότιμος διεγράφη από διαχειριστής, από συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ήταν και αυτός διαχειριστής. (Εάν αμφισβητηθούν τα λεγόμενά μου, μπορώ να παραθέσω συγκεκριμένα αποσπάσματα συνομιλιών, ως αποδεικτικό στοιχείο).

Όπως διέγραψαν και εμένα, χθες το βράδυ, και από διαχειριστή, αλλά και από την ομάδα!

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας!

Πάμε, παρακάτω, λοιπόν! Το υπέροχο αυτό ταξίδι συνεχίζεται και η διαδρομή μας επιφυλάσσει απίστευτες συγκινήσεις!!!

kostas είπε...

Προσωπικά, αποχώρησα ήδη από την ομάδα αποσυμβολισμού...
Κώστας Μιχαλογιάννης

ΕΛΑΦΗΒΟΛΟΥ είπε...

"Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι". Μέγας Αλέξανδρος
Επειδή στην περίπτωση των διαχειριστών της"ομάδας αποσυμβολισμού Τύμβου Καστά"οι οποίοι σήμερα με διέγραψαν αναίτια από την ομάδα, δεν ισχύει ούτε η μία περίπτωση ούτε η άλλη της ρήσης του Αλεξάνδρου,δηλώνω πως"σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ"!! Είναι για κλάματα όλοι τους.Κλασσική περίπτωση εμπαθών και αγνωμόνων ατόμων που όχι μόνον δεν προτάσσουν την έρευνα για το μνημείο αλλά αντίθετα απέδειξαν με την κακότροπη στάση τους τόσο καιρό πόσο κοντόφλαθμοι,ψεύτες και απαίδευτοι είναι.Διότι η αγάπη βλέπει από τηλεσκόπιο, ο φθόνος όμως από μικροσκόπιο.Φαίνεται πως έχουν πάθει κρίση πανικού διότι γνωρίζω πολύ καλά και τα κίνητρά τους και την απέχθεια μερικών από αυτούς για την κα.Περιστέρη και την ανασκαφική της ομάδα.Οπως επίσης γνωρίζω και πως με δόλιο τρόπο και με ψεύτικο προφίλ διέγραψαν τον Εμπεδότιμο από την ομάδα.Φυσικά έχω όλες τις αποδείξεις για αυτά και το γνωρίζουν πολύ καλά γιαυτό και με διέγραψαν.
Εύχομαι επιτυχίες στην καινούργια ομάδα του Εμπεδότιμου με τον οποίον συνοδοιπορεύομαι από την πρώτη στιγμή της μεγαλειώδους αποκάλυψης του μνημείου Καστά και του χρωστώ ευγνωμοσύνη για τις σπουδαίες στιγμές που ζήσαμε και για αυτές που θα μας φέρει το μέλλον.

Unknown είπε...

Από την Αμφίπολη.

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2015/antiquities-n09362/lot.59.html

Unknown είπε...

Λοιπόν παιδια ειχα γράψει πριν καιρο καποια πράγματα για την αμφιπολη τα οποία θεωρήθηκαν απο πολλούς λιακοπουλιστικα!!!θα επαναλάβω για τελευταια φορα επιγραμματικά τα παρακάτω.πρωτον ο τυμβος ειναι γνωστός τουλαχιστον απο το 1910. Διασταυρώθηκε μετα το 70 και εγινε διασκοπηση κτλ επίσημη το 2003.ο πολύς ο κοσμος έμαθε για αμφιπολη τον Αύγουστο του 14.ολο αυτο το διάστημα η περιοχη συλητε κατ εξακολούθηση.ακουστε λοιπον πως εχουν τα πράγματα.τα κεφάλια των λεόντων -σφίγγοντας κόβονται.τυμβωρυχοι εισέρχονται απο τις οπές που είδαμε.το ενα πρόσωπο της μαινάδος κόβεται και αυτο το αλλο γλίτωσε απο φόβο μην καταρρεύσει ο θόλος και δεν το κόψανε.φτασανε στον θάλαμο με την θύρα την οποία και σπάσανε καθότι αυτές οι νεκρικές θύρες ανοίγουν με εναν μηχανισμό που γνωριζουν καλα οι τυμβωρύχοι αλλα λογω της επιχωμάτωσης την σπάσανε.οτι υπήρχε στον νεκρικό θάλαμο τ αφαίρεσανε.το 11 η περιστερη ανακαλύπτει τον περίβολο και ξεκινάει σιγά σιγά το ταξίδι.βρισκουν την εισοδο εχουν είδη συλλέξει τρανταχτά στοιχεία για το εγχείρημα τους εχουν είδη ακολουθήσει την πορεία των τυμβωρυχων ξερουν απο πριν τι γινεται και για να αρχίσουν η καλυτερα για να συνεχίσουν χρειάζονται χρηματα.ενημερωνεται ο τοτε πρωθυπουργός απο την ίδια την περιστερη η οποία και του ανοίγει τα χαρτιά της τι εχουν βρει αλλα και τι περιμένουν.διαλεγουν αυτο το σημειο εκκίνησης κσι λέω αυτο με τους λέοντες- σφιγγες καθότι υπαρχει και αλλη εισοδος η μαλλον και αλλος ταφος στο ολο οικοδόμημα η μαλλον και άλλοι τάφοι διότι πιστεύουν οτι ο τέταρτος θάλαμος(νεκρικος)συνεχίζεται προς τα κάτω υπογεια..ξεκινά η ανασκαφή και βρισκουν επιγραφες που αναφέρονται στον αλεξανδρο γ´ κάπου εκει ξεκινά παράλληλα και το βρωμικο παιχνιδι.ενα απο αυτα η προτομή της θεάς Αρτεμης μαλλον η οποία αναφέρεται ως κεφάλι σφιγγας.οτι να ναι δηλαδη!!!στην αμφιπολη παιδια εχει πέσει τρελό φαγοπότι.δεν φαντάζεστε τι εχει παιχτεί.τελος πάντων.αν ειναι ο μεγιστος βρίσκεται υπογεια και κεντρικά.η πληροφόρηση αυτη ηταν.αυτο ομως δεν θα το μάθουμε ποτε.κλεινω λέγοντας πως η συληση του πολιτισμού θα συνεχίζετε αις αει!!!αυτο με τις επιγραφες ειναι διασταυρωμένο.το παιχνιδι τελείωσε!!!μας παραπλάνησαν εγω ομως σας ελεγα εξ αρχής τι παιζεται.καλη τυχη στις ζωές σας.ελπιζω να έριξα λιγο φως στο σκοτάδι σας!!!με εκτίμηση Βασίλειος!!!

Unknown είπε...

Χωρίς να είμαι "ενεργό" μέλος και να συμμετέχω ουσιαστικά στις συζητήσεις (με εξαίρεση την αναφορά μου στον Απελλή και τον Παράσσιο το καλοκαίρι του Αυγούστου 2014) , αλλά ακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον και από τη πρώτη στιγμή το ιστολόγιο αυτό, αποφάσισα να αποχωρήσω και εγώ από το γκρουπ στο facebook μετά απ᾽αυτή την ανάρτηση του Εμπεδότιμου.

art ant είπε...

Χαίρομαι, καθ` ότι δεν είχα την ``τύχη`` να εμπλακώ στα γελοία, που μαθαίνω πως συνέβησαν στο Φ/Β.
Το ότι δεν έχω εκεί προφίλ, μάλλον, με προστάτεψε από τα θλιβερά & Ψυχοφθόρα, που ακούω.
Ούτε η συγκίνηση που μας γέννησε η Αμφίπολις δεν στάθηκε ικανή να εμπνεύσει μερικούς προς τον δρόμο της Σύμπνοιας, του Αλληλοσεβασμού & της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητα στις δύσκολες μέρες & χρόνους που διάγουμε ως Έθνος.
Κρίμα. Φαίνεται πως το σαράκι που κατατρέχει την φυλή μας από την εποχή του Σωκράτη & του Κολοκοτρώνη, με την τύχη που τους επεφύλαξαν οι φθονεροί & φαύλοι, δεν εξέλειπε & ξαναχτυπά, ακόμη & σήμερα, ακόμη & για πράγματα τόσο ιερά.
Αλήθεια, ποιός έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ως τον μοναδικό & απόλυτο άρχοντα & δικαιούχο της ενασχόλησης με τα Ιερά & Όσια της Πατρίδος μας?
Κρίμα & πάλι κρίμα. Ίσως μας χρειάζονται & άλλες πίκρες μέχρι να κατανοήσουμε πως η ...ήρα δεν αναμιγνύεται με το στάρι άνευ ζημίας!!!
Είμαστε εδώ & προχωράμε αναμένοντας τα όποια νεώτερα.
Να είστε όλοι καλά, φίλοι μου.

Peribol είπε...

Αδυνατώ να καταλάβω το εξής: αν οι “προδότες” πολιτικοί που μας κυβερνάνε θέλανε να θάψουν την Αμφίπολη, αφού ξέρανε τι θα βρούνε εκεί (μελέτη Πολυμενάκου, 2003), γιατί ο Σαμαράς πήγε Αυγουστιάτικα στο Καστά κουβαλώντας μαζί του και όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία του κόσμου; Γιατί δε σταμάτησαν νωρίτερα τη χρηματοδότηση ή να μην αρχίσουν καν την ανασκαφή;
Αναρωτιέμαι, οι “προδότες” πολιτικοί που μας κυβερνάνε γιατί να θέλουν να θάψουν την Αμφίπολη αλλά δε θάψανε τη Βεργίνα με τα τόσο σημαντικά ευρήματά της; Γιατί δε σταμάτησαν τον Ανδρόνικο λίγο πριν αυτός μπει στον τάφο του Φιλίππου; Γιατί χωρίς την εύρεση ουδεμίας επιγραφής επιτρέψανε στον Ανδρόνικο να χαρακτηρίσει το πλούσιο νεκροταφείο που βρήκε «βασιλικό» και τον μοναδικό ασύλητο τάφο «τάφο του Φιλίππου Β΄»; Γιατί επιτρέψανε την “αναβάθμιση” της Βεργίνας και όχι το “θάψιμό” της (αφού όπως είπαμε είναι προδότες). Εκτός κι αν ισχυριστούμε ότι οι παλιοί πολιτικοί ήταν περισσότερο πατριώτες απ’ τους σημερινούς (είναι κι αυτό μια άποψη).
Κι αν οι πολιτικοί αυτού του τόπου (τους οποίους ΕΜΕΙΣ ψηφίζουμε) είναι προδότες, η Περιστέρη και τόσοι άλλοι που είναι μέσα στην ανασκαφή γιατί να αποκρύψουν την αλήθεια και να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα του Καμπούρογλου (η Σουβαλτζή ακόμα φωνάζει για τη Σίουα).
Είναι εύκολο να στοχοποιούμε πολιτικούς ρίχνοντάς τους ευθύνες για όλες τις ανεπάρκειες ή τα ανεκπλήρωτα “θέλω” μας. Λες και οι πολιτικοί δεν βγήκαν μέσα απ’ τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας αλλά ήρθαν από κάπου αλλού.
Αν θέλουμε να βρούμε “προδότες” δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Ας ψάξουμε στα γύρω χωριά από το Καστά αυτούς που κάναν περιουσίες απ΄ την αρχαιοκαπηλία. Ας ψάξουμε σε όλη την ελληνική επαρχία αυτούς που με ανιχνευτές μετάλλων έχουν ριμάξει τα πάντα. Α ναι ξέχασα, και γι’ αυτό οι “προδότες” πολιτικοί φταίνε που αφήσανε τις περιοχές αυτές αφύλακτες.

Peribol είπε...

@Bill Bill

Αν ο τάφος είχε συληθεί πριν τη σφράγισή του δεν υπήρχε λόγος να σφραγιστεί, διότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχε τίποτα για να προστατευθεί. Το ότι ο τάφος επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε σημαίνει ότι δεν είχε συληθεί πριν τη σφράγισή του. Τα αυστηρά δε μέτρα προστασίας (δύο διαφραγματικοί τοίχοι με ογκόλιθους μισού τόνου έκαστος και εκατοντάδες κυβικά μέτρα αμμώδους επίχωσης) παραπέμπουν στη φύλαξη κάτι πολύ σημαντικού.

Η σύληση του τάφου μετά την σφράγισή του ήταν πρακτικώς αδύνατη. Οποιαδήποτε προσπάθεια σύλησης μετά τη σφράγισή του, κυρίως λόγω της αμμώδους επίχωσης, θα είχε μηδαμινά έως τραγικά αποτελέσματα για τον τυμβωρύχο.
Μόνο ένας στρατός θα μπορούσε να πετύχει την απομάκρυνση της επίχωσης, κι απ’ ότι φαίνεται μέχρι και πριν λίγους μήνες στρατός δεν είχε μπει μέσα.

Δηλαδή ο τάφος δεν συλήθηκε ούτε πριν τη σφράγισή του (γι’ αυτό και σφραγίστηκε) ούτε μετά (γιατί η σύλησή του μετά τη σφράγιση ήταν αδύνατη).

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΣΥΛΗΤΟΣ.

ΕΦΟΣΟΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ, ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.

Προσπάθειες σύλησης του τάφου φυσικά έγιναν πριν και μετά τη σφράγισή του. Για τις προσπάθειες που έγιναν μετά τη σφράγισή του ενδεχομένως κάποια στιγμή να δούμε τα τραγικά (για τους τυμβωρύχους) αποτελέσματά τους.
Οι προσπάθειες που έγιναν πριν τη σφράγισή του προκάλεσαν και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Το γεγονός όμως ότι στη συνέχεια ο τάφος επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε σημαίνει ότι και αυτές οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς. Τουτέστιν οι χρυσές λάρνακες των πολύ σημαντικών νεκρών και τα πολύτιμα κτερίσματα τους είναι εκεί.

Φυσικά χρυσή μάσκα δεν πρόκειται να δούμε, όπως δεν είδαμε και στους τάφους της Βεργίνας. Οι αρμόδιοι (αρχαιολόγοι, υπουργοί) λένε πάντα την αλήθεια, όχι όμως ολόκληρη.

onar είπε...

@ peribol

ωραία η συλλογιστική σου.
Εφόσον ο Ταφός είναι ασύλητος πως εξηγείται θραυσματα της πόρτας να βρίσκονται εντός της επίχωσης σε διαδοχικά ύψη 3μ ως προς την κατακόρυφο και κάτω από το επίπεδο του δαπέδου?
Για μένα αυτό είναι το πιο δύσκολο ερώτημα που κανείς δεν έχει προσεγγίσει ακόμα στην απάντηση. Μια λογική αλλά με μικρές πιθανότητες, απάντηση είναι διαδοχικοί σε βάθη χιλιετιών Μεγά-σεισμοί. Αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την ανύψωση και την καθίζηση τμημάτων της θύρας. Τραβηγμένο, και χάνει περαιτέρω την ισχύ του σαν σενάριο, αν δεν βρεθούν όλες οι πλάκες του δαπέδου του ταφικού θαλάμου.

Peribol είπε...

@ onar

Για το θέμα που θίγεις μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
Θεωρώ απίθανο μια τόσο συμπαγής μαρμάρινη θύρα πακτωμένη δεξιά κι αριστερά μέσα στην επίχωση να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή και διασπορά των κομματιών της μόνο από σεισμούς.
Πιστεύω ότι η θύρα καταστράφηκε μερικώς (όταν λέω μερικώς εννοώ κάποια τμήματά της πεσμένα εντελώς και κάποια όχι) όταν ο χώρος ήταν προσβάσιμος (πριν τη σφράγιση του τάφου) κατά την προσπάθεια τυμβωρύχων να μπουν στον “νεκρικό θάλαμο” (δεν χρειάζονταν να ρίξουν όλη τη θύρα κάτω, μια τρύπα ή ένα θυρόφυλλο ήταν αρκετά).
Το γεγονός ότι ο τάφος στη συνέχεια επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε δείχνει ότι η προσπάθειά τους ήταν ανεπιτυχής. Το γιατί η προσπάθειά τους απέτυχε, κι εδώ μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, όπως:
α) ο νεκρικός θάλαμος που συλήσανε δεν ήταν ο πραγματικός (το πιθανότερο για μένα).
β) οι λάρνακες και τα κτερίσματα μεταφέρθησαν προσωρινά αλλού για να προστατευθούν από το στρατό των τυμβωρύχων μετά τη μάχη της Πύδνας. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν, αθόρυβα επανατοποθετήθηκαν στο χώρο και ο τάφος επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε.
γ) δεν αποκλείεται και η ακραία περίπτωση η λεηλασία του μνημείου να “στήθηκε” από τους ίδιους τους μακεδόνες αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος μετά τη μάχη της Πύδνας αποτροπής της σύλησης.
Λάβε υπόψη ότι οι μακεδόνες είχαν το ιστορικό προηγούμενο των Αιγών όπου οι Γαλάτες μισθοφόροι του Πύρρου συλήσανε τους βασιλικούς τάφους. Ήταν δεδομένο ότι το ίδιο θα έκαναν και οι Ρωμαίοι στην Αμφίπολη.

Ανώνυμος είπε...

@peribol και προς όλους

Καλημέρα
Συμφωνώ ότι μετά την επιχωμάτωση θα ήταν πολύ δύσκολη έως αδύνατη η σύληση.
Δεν αποκλείω όμως την σύληση πριν την επιχωμάτωση. Ακόμα και αν το μνημείο είχε συληθεί, η επιχωμάτωση θα απέτρεπε περαιτέρω βεβήλωσή του, οπότε είχε νόημα κατ΄αρχήν.
Επιπλέον σε όλο το σκεπτικό κάνεις ένα πολύ βασικό λάθος, αν μου επιτρέπεις. Υποθέτεις ότι ο τάφος που βρέθηκε είναι και ο κυρίως τάφος. Αν όμως δεν είναι, η επιχωμάτωση έχει και έναν άλλο πολύ βασικό λόγο, ανεξάρτητα από τη σύληση η όχι του «νεκρικού θαλάμου» : την προστασία του κυρίως τάφου.
Η δική μου άποψη, όπως την έχω εκφράσει και παλαιοτέρα, είναι ότι το τμήμα αυτό του μνημείου που έχει αποκαλυφθεί, ήταν εξ αρχής κατασκευασμένο με την προοπτική της σύλησης. Ο «νεκρικός θάλαμος» είχε κτερίσματα και υποθέτω πολύ πλούσια, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση στους υποψηφίους τυμβωρύχους ότι είναι ο κυρίως τάφος. Ήταν μέρος του σχεδίου παραπλάνησης.
Ο πραγματικός τάφος πιθανόν δεν έχει συληθεί (τουλάχιστον έτσι ελπίζω). Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις προθέσεις αυτών που έκαναν την επιχωμάτωση. Το λέω αυτό γιατί αυτοί ήξεραν την ύπαρξη του κυρίως τάφου. Αν τον σεβάστηκαν ή όχι μένει να αποδειχθεί. Πιθανολογώ ότι δε προχώρησαν στη σύληση του λόγω της πολύ επιμελημένης προσπάθειας τους για επιχωμάτωση/απόκρυψη, που διαφορετικά δεν θα είχαν λόγο να το κάνουν. Εκτός και αν οι τυμβωρύχοι του «νεκρικού θαλάμου» κατάφεραν να βρουν την είσοδο και προς τον πραγματικό τάφο…. Αλλά και τότε πάλι θα είχε νόημα η επιχωμάτωση, γιατί στον πραγματικό τάφο σίγουρα υπάρχουν μη μετακινούμενα στοιχεία (γλυπτά, επιγραφές κλπ).

@Bill bill
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι πολλά από αυτά που έχεις γράψει μου έχουν φανεί και εμένα λιακοπουλίστικα (σόρυ). ’Όμως σε κάποια από αυτά, για διαφορετικούς λόγους από σένα , συμφωνώ.
Σίγουρα έχουν βρεθεί επιγραφές. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν έχεις κάποια ένδειξη για το που ακριβώς βρέθηκαν ( στους πεσσούς πίσω από τις Καρυάτιδες, στους τοίχους αριστερά και δεξιά της πόρτας, στα επιστύλια, στα βάθρα των Καρυάτιδων ή στους χιτώνες τους? Ή μήπως σε όλα αυτά?).
Επιπλέον είμαι σχεδόν βέβαιη ότι έχουν βρεθεί και παραστάσεις του ιδίου του Αλέξανδρου στα επιστύλια (άρχισα και εγώ τα……. λιακοπουλίστικα).
Δεν ξέρω αν ο «νεκρικός θάλαμος» συνεχίζεται προς τα κάτω ή προς τα πίσω. Μπορεί και όχι. Η είσοδος θα πρέπει να είναι πιο «αντισυμβατική», για λόγους προστασίας.
Έχω μια υποψία ότι ίσως να είναι λιγάκι πιο μπροστά …….Θα δείξει.

oryktosploutos είπε...

Ενημέρωση στη Βουλή
Ξυδάκης για Αμφίπολη: Προέχει η προστασία του αρχαίου τάφου

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231408628

Πρώτα θα εξασφαλιστεί η προστασία και στη συνέχεια θα γίνει η ανάδειξη και προβολή του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης.

"... αποτελεί προτεραιότητα, η διατήρηση των σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του μνημείου και σε αυτή τη βάση έχει προταθεί η αναγκαιότητα προμήθειας ενός ολοκληρωμένου ασύρματου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχομένως σεισμικών δονήσεων σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα μετάδοσης των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο αλλά και αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων μέσω κατάλληλου λογισμικού, καθώς και η αποστολή μηνυμάτων συναγερμού στους εξουσιοδοτημένους χρήστες όταν οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας αποκλίνουν από προκαθορισμένα όρια.

Η διαδικασία προμήθειας του συστήματος αυτού από την ΕΦΑ Σερρών είναι σε τελική φάση."

onar είπε...

Συμπερασματικά: Η επίχωση μπορεί να έγινε για 3 λόγους. Είτε για βανδαλισμό είτε για προστασία είτε για παραπλάνηση. Σε κάθε περίπτωση είναι έργο τεραστίων διαστάσεων, ειδικά για την προ-βιομηχανική εποχή. Αυτός που το έκανε είχε την εξουσία και τη δύναμη και τα υλικά μέσα να το κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν είχε κίνητρο το βανδαλισμό και τη λήθη δεν θα άφηνε ανέπαφο το μνημείο, αλλά θα το κατέστρεφε ολοσχερώς. Αν είχε κίνητρο την προστασία και προηγήθηκε ο βανδαλισμός, ενδεχομένως να είχε ειδική μέριμνα για τα πολύτιμα των πολυτίμων και να τα έκρυψε σε μεγαλύτερο βάθος ή σε πιο πονηρό σημείο. Αν το έκανε για παραπλάνηση το πέτυχε...

Unknown είπε...

Η επιχωμάτωση παιδια μου εγινε για να προστατευτεί το ολο οικοδόμημα απο τους γνωστούς κινδύνους!!!δεν εγινε στα ρωμαϊκά χρονια εχουν βρει τα παντα για την χρονολόγηση.η τοτε αμφιπολη παιδια ηταν ας το πουμε το κεντρο της τοτε αυτοκρατορίας.το συγκεκριμένο σημειο περιελάμβανε βιβλιοθηκη ιερα νομισματοκοπειο θησαυροφυλακιο.υπηρχε η σκέψη των βασιλικών τάφων οπου και πραγματοποιήθηκαν μετα το θάνατο του μεγιστου.το ολο μνημείο κατασκευάστηκε κατα την διάρκεια της εκστρατείας του Αλεξενδρου.ο συγκεκριμένος ταφος κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του τέταρτου αιώνα και ειναι ενας απο τους δυο τουλαχιστον με αυτη την μορφή οι οποίοι τάφοι διακόπτουν την εισοδο προς τα ενδότερα.αρα λοιπον οι τάφοι αυτοι ηταν ιερα οι οποίο χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι.στα ενδότερα ισως υπαρχει κατι που θα μας κανει να παραμιλάμε αλλα ποτε δε θα το μάθουμε και λέω ποτε γιατι αποκρυψανε τις επιγραφες οι οποίες βρεθήκανε στον χώρο των μαινάδων- καρυατιδων.ακριβως κάτω απο τα κομμένα χερια τους.μετα την επιχωμάτωση που εγινε αρον αρον λιγο πριν τον θάνατο της Ολυμπιαδος τα γραπτά που αναφερόντουσαν στο σπουδαίο αυτο μνημείο εξαφανίστηκαν μαλλον επιχωματωθηκαν και αυτα εκει στα ενδότερα του όλου οικοδομήματος.γι αυτο και δεν υπάρχουν γραπτά που να αναφέρονται στο μνημείο.αρα οτι υπαρχει υπαρχει στα υπογεια και ειναι τρομακτικά δυσκολο να βρεθεί η μαλλον χρειάζονται αρκετά χρηματα τα οποία μονο κάποιος απο εμάς εάν ηταν σε θέση θα δαπανούσε.φτανουμε λοιπον στην εποχή Λαζαριδη οπου πραγματοποίησε τομές ακριβως πανω απο τον νεκρικό θάλαμο.τοτε συληθηκε και απο τοτε συλητε το μνημείο.μπηκαν απο τον τέταρτο.πηραν οτι παιρνονταν απο τον νεκρικό.σπασαν την θύρα για να δουν και τους άλλους χώρους.αναμοχλευσαν τα χώματα αλωνισανε στην κυριολεξία.τα αποτελεσματα ηταν αυτα που αντικρίσαμε.παντως στον χώρο των αρχαιοκαπήλων ψιθυρίζεται πως το φαγοπότι ηταν τεράστιο στην υπόθεση αμφιπολη. !!!

Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/amfipolis-rogmes/#respond

Peribol είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον εδώ και καιρό τα σχόλιά σου από τα οποία είναι φανερό ότι θεωρείς ότι η ταφή που βρέθηκε στον Θ3 είναι παραπλανητική. Αν και συ παρακολουθούσες με το ίδιο ενδιαφέρον τα δικά μου θα έβλεπες ότι συμφωνούμε απόλυτα.

Πιστεύω ότι δύο διαφραγματικοί τοίχοι με ογκόλιθους μισού τόνου έκαστος και εκατοντάδες κυβικά μέτρα επίχωσης είναι υπερβολικά για την προστασία μη μετακινούμενων στοιχείων (που εδώ που τα λέμε αφενός μεν δεν μετακινούνται αφετέρου ποιος θα ενδιαφερόταν γι΄ αυτά, για πολύτιμα μέταλλα έψαχναν οι τυμβωρύχοι). Κάτι ποιο πολύτιμο νομίζω προστάτευαν.

@ onar

Η επιχωμάτωση κατά τη γνώμη μου έγινε αποκλειστικά και μόνο για τη προστασία του μνημείου από τυμβωρύχους.
Προσπάθεια σύλησης του τάφου έγινε πριν αυτός σφραγιστεί. Κατά την προσπάθεια αυτή καταστράφηκε μερικώς και η μαρμάρινη θύρα. Οι τυμβωρύχοι μπήκαν στο “νεκρικό θάλαμο”. Αλλά το ότι στη συνέχεια ο τάφος επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε σημαίνει ότι οι τυμβωρύχοι δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν λάρνακες και κτερίσματα. Και το ερώτημα είναι τι ήταν αυτό που τους εμπόδισε;
Και κάνουμε υποθέσεις:
1η ΥΠΟΘΕΣΗ: ο νεκρικός θάλαμος που συλήσανε (δηλαδή ο Θ3) δεν ήταν ο πραγματικός. Οι τυμβωρύχοι έσπασαν τη θύρα, μπήκαν στο “μαϊμού” νεκρικό θάλαμο (Θ3) πήραν ότι μπιχλιμπίδια τους είχαν βάλει εκεί και φύγανε. Έτσι ο πραγματικός νεκρικός θάλαμος με τις λάρνακες και τα κτερίσματα έμεινε αλώβητος.
2η ΥΠΟΘΕΣΗ: Μετά την ήττα του μακεδονικού στρατού στη Πύδνα, οι Ρωμαίοι προέλαυναν στη Μακεδονία. Ήταν θέμα χρόνου να φτάσουν στην Αμφίπολη. Οι Μακεδόνες προκειμένου να προστατέψουν τα πολύτιμα κτερίσματα και τις λάρνακες με τους σημαντικούς νεκρούς τους, τα μετέφεραν κάπου αλλού. Όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν στο τάφο λεηλάτησαν ότι είχε απομείνει. Όταν η κατάσταση ηρέμησε τα κτερίσματα επανατοποθετήθηκαν στο χώρο, ο οποίος επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε.
3η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ακραίο σενάριο αλλά όχι απίθανο. Μετά την ήττα του μακεδονικού στρατού στην Πύδνα και μέχρι να φτάσουν οι Ρωμαίοι στην Αμφίπολη, οι μακεδόνες “στήνουν” στην είσοδο του ταφικού μνημείου έναν άγρια λεηλατημένο τάφο. Σπάνε αγάλματα (τη αξία έχουν αυτά μπροστά στα χρυσά κτερίσματα και τους πολύ σημαντικούς νεκρούς;), παραβιάζουν βίαια τη μαρμάρινη θύρα (το σπασμένο κεφάλι της σφίγγας ίσως χρησιμοποιήθηκε για βαριοπούλα), στα σκαλοπάτια που βρίσκονται από πίσω και οδηγούν στο υποδαπέδιο θύρωμα (αυτό που στη συνέχεια έγινε πεσμένος ορθοστάτης) στήνουν στα γρήγορα έναν κιβωτιόσχημο τάφο (είναι εμφανής η προχειρότητα της κατασκευής) και για να συμπληρωθεί η εικόνα πετάνε μέσα και μερικά κόκκαλα από κάποιο γειτονικό αρχαιότερο νεκροταφείο (Γιατί σε ΕΝΑΝ κιβωτιόσχημο τάφο βρέθηκαν οστά από ΠΕΝΤΕ σκελετούς και μεμονομένα οστά ζώων;;;;; Σε ΕΝΑΝ κιβωτιόσχημο τάφο θα έπρεπε λογικά να βρεθεί μόνο ΕΝΑΣ ανθρώπινος σκελετός). Οι Ρωμαίοι όταν έφτασαν στο Καστά βρήκαν ένα ήδη λεηλατημένο τάφο. Δεν υποψιάστηκαν ότι ο πραγματικός νεκρικός θάλαμος βρίσκεται πιο μέσα. Όταν έφυγαν το μνημείο επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους
@ Bill Bill
Πώς τα πετάς έτσι βρε Βασίλη! Με έστειλες! Κυριολεκτικά!
Δεν αναφέρομαι στις θεωρίες συνομωσίας....
Σε παρακαλώ πολύ μπορείς να μου πεις πόσο αξιόπιστη είναι η πληροφορία σχετικά με τις επιγραφές που βρέθηκαν στο χώρο των μαινάδων- Καρυάτιδων, ακριβώς κάτω από τα κομμένα χέρια τους??
Εδώ και ένα μήνα έχω καταλήξει και εγώ στο ίδιο συμπέρασμα!
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα και θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μια απάντηση. Έχεις δλδ πληροφορίες μέσα από την ανασκαφή?

ΥΓ. Εγώ πάντως δεν θα έβαζα στοίχημα ότι δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να περιγράφουν το μνημείο.

@oryktosploutos
Έχεις καμία επικοινωνία με την Poly Katri? Εξαφανίστηκε ξαφνικά και ανησυχώ...

Ανώνυμος είπε...

@Peribol
Χαίρομαι που συμφωνούμε.
Από τις υποθέσεις που αναφέρεις προκρίνω ως πιο πιθανή την υπόθεση 1, χωρίς να αποκλείω τις υπόλοιπες ή συνδυασμό τους.
Στην υπόθεση 3 σου εφιστώ την προσοχή στο ότι ανάμεσα στα ατάκτως πεταμένα οστά υπήρχε ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΡΑΝΙΟ, που παραπέμπει εσκεμμένα σε ΕΝΑΝ ανθρώπινο σκελετό (Οι υποψήφιοι τυμβωρύχοι δεν θα κάθονταν να κάνουν ανάλυση και καταμέτρηση των οστών.... )Βέβαια δεν ξέρουμε τι ακριβώς βρέθηκε(αν βρέθηκε) ΜΕΣΑ στο φέρετρο.

Unknown είπε...

Εχω αναφερθεί εκτεταμένα για τις επιγραφες.ειχα παρασκηνιακές πληροφορίες και τις μοιράστηκα μαζι σας αλλα και δημόσια!!! Δεν ειναι του μυαλού μου ειναι 100/100 διασταυρωμένα.εγω άνοιξα σχεδόν ολα τα χαρτιά μου και περιμενω εδω και καιρο να ανοιχτούν και τα δικά σας τα χαρτιά φίλοι μου αλλα δε το βλέπω.συνεχεια ανακυκλώνουμε τα ίδια.οσο για τις πηγες που αναφέρονται στο σπουδαίο αυτο μνημείο την δεκαετία που μεσορουνουσε ειναι ελάχιστες και οι μισές απο αυτές κρυμμένες σε υπογεια.δεν θα χε βγει τιποτα προς τα εξω τόσο καιρο δε γινεται

onar είπε...

Bill Bill δεν καταλαβαίνω την τελευταία πρότασή σου.

Peribol είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Φίλτατη, με τα ερωτήματα που θέτω στην υπόθεση 3 σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, στην απάντηση που έδωσες θέλω να καταλήξω.
Τι να καταλάβαιναν οι τυμβωρύχοι; Εδώ δε το κατάλαβαν οι αρχαιολόγοι και αρχικά μιλούσαν για έναν νεκρό.
Ένα κρανίο ίσον ένας “νεκρός”. Κι αυτός “μαϊμού”.

Ανώνυμος είπε...

@peribol
ΑΚΡΙΒΩΣ!!

@bill bill
Ευχαριστώ
Ελπίζω οι παρασκηνιακές σου πληροφορίες να είναι αξιόπιστες.

Εγώ προσωπικά έχω ανοίξει τα χαρτιά μου προ πολλού. Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον χώρο της ανασκαφής, των αρχαιολόγων ή της περιοχής. Οι μοναδικές πηγές μου είναι οι επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ και κάποιες....γραπτές πηγές(όχι κρυμμένες στα υπόγεια αλλά ολοφάνερες)
Έχω όμως μάτια και βλέπω....πέρα από τα στερεότυπα και πίσω από τα "πλέγματα" και τις γραμμές.

oryktosploutos είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1 11:10πμ

Όχι. Δεν γνωριζόμαστε, εδώ "συναντηθήκαμε".

Ανώνυμος είπε...

http://www.koutipandoras.gr/article/141157/sto-hot-doc-poy-kykloforei-oli-i-alitheia-gia-tin-amfipoli

Υπήρξε κάκιστη επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, η οποία όπως αποδεικνύεται τελικά έβλαψε την ανασκαφή.
Δεν ξέρω ποιά ήταν τα κίνητρα της Κας Περιστέρη. Θέλω να πιστεύω ότι απλώς ήθελε να βοηθήσει την ανασκαφή και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Τώρα όμως όλα είναι στο χέρι και στις ανακοινώσεις που θα κάνει.
Αν η ανασκαφή "θαφτεί" και το μνημείο δεν αποκαλυφθεί στο σύνολό του θα είναι αποκλειστικά υπόλογη.Στον εαυτό της πρώτα.
Έχει όλη τη δύναμη στα χέρια της.Ας τη χρησιμοποιήσει.

ΖΗΝΩΝ είπε...

Μετά από μακρά απουσία από την "ενεργό δράση" για λόγους προσωπικής υγείας, διάβασα με απορία και έκπληξη τα όσα διαδραματίσθηκαν στο facebook. Δυστυχώς δεν έχω πλήρη εικόνα, γιατι τα περισσότερα σχόλια έχουν διαγραφεί.
Απλά θυμίζω σε όσους το έχουν ξεχάσει ή δεν το γνωρίζουν λόγω πρόσφατης ενασχόλησης με το αντικείμενο, τα λόγια του Τίμου πρίν λίγους μήνες (Νοέμβριος 2014), προς τον Εμπεδότιμο:
ΕΔΩ
http://empedotimos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_31.html?commentPage=6

"......................
timos Pl είπε...
Εκανα στα γρηγορα μια ομαδα στο facebook , ξερω οτι πολλοι δεν εχουν , ( ισως ειναι μια ευκαιρια να κανουν ) ωστε να μπορουμε να μιλαμε σε πρωτο χρονο μεσω chat ... ετσι θα λυνουμε οποιαδηποτε απορια γρηγοροτερα και δεν θα επαναλαμβανουμε τα ιδια και τα ιδια ... Η παραπανω κινηση δεν εχει σκοπο να μειωση αυτο το blog παρα μονο αν διευκολυνει , αν ο Εμπεδοτιμος θεωρει οτι δημιουργει οποιοδηποτε προβλημα , το μονο ευκολο ειναι να το διαγραψουμε ....
https://www.facebook.com/groups/853515938047750/
5 Νοεμβρίου 2014 - 11:10 π.μ.
..............."

ΚΑΙ ΕΔΩ
http://empedotimos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_31.html?commentPage=7

"..................
timos Pl είπε...
Νομιζω οτι η αναμονη μας εχει κουρασει...
Η αποψη μου ,ταυτιζεται με του Εμπεδοτιμου οσον αφορα την κατασκευη και την σφραγιση .
Πιστευω ( ευχομαι) επισης οτι το ορυγμα εχει αρκετο βαθος-μηκος και η ανασκαφη δεν θα τελειωσει γρηγορα , ως εκ τουτου η ομαδα αντιμετωπιζει δυσκολιες λογω της στατικοτητας και ψαχνει ΙΣΩΣ μια νεα εισοδο που μπορει να τις δωσει ευκολοτερη προσβαση ...

ΥΓ οπως οι περισσοτεροι γνωριζετε εδω και μερικες μερες εγινε μια ομαδα στο facebook για τους εξης ΜΟΝΟ λογους ...
1 Να εχουμε καπου συγκεντρωμες ολες αυτες τις πολυτιμες πληροφοριες οπως πχ φωτογραφιες , βιντεο , pdf αρχεια κλπ
2 Να γινεται η χρηση του CHAT ως γρηγορο μεσο επικοινωνιας μεταξυ των μελων για πληροφορηση , επεξηγηση κλπ πριν καταθεσουμε την αποψη μας σε ΑΥΤΟ το BLOG

7 Νοεμβρίου 2014 - 11:40 π.μ.
..............................................................."

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ζήνωνα χαίρομαι που σε "βλέπω" και σε ευχαριστώ για την μαρτυρία σου!

Ελπίζω να είναι όλα καλά.

Σε περιμένουμε στην ομάδα στο facebook για να συνεχίσουμε την προσπαθεια μας. Η παρουσια και η συμμετοχη σου είναι -όπως ηταν και τους προηγουμενους μηνες- απαραίτητη.

Peribol είπε...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 28/10/2014 «Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού.»

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58932

Η ανακοίνωση δεν λέει κάτω από το επίπεδο του δαπέδου αλλά ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΡΟΛΙΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ.
Αυτό σημαίνει ότι πρώτα λεηλατήθηκε το μνημείο και μετά κατασκευάστηκε ο κιβωτιόσχημος τάφος.

Την ύστερη κατασκευή του κιβωτιόσχημου επιβεβαίωσε και ο Καμπούρογλου στη παρουσίασή του.

http://empedotimos.blogspot.gr/search?updated-max=2015-03-09T01:19:00%2B02:00&max-results=1&start=7&by-date=false

Και τίθεται το ερώτημα:

Αν ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε είναι ο κυρίως τάφος, είναι δυνατόν πρώτα να κατασκευάστηκε το μνημείο μετά να λεηλατήθηκε και μετά να κατασκευάστηκε ο κυρίως τάφος;;;;

Ο κυρίως τάφος του μνημείου λογικά κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το μνημείο.

Άρα ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε, (αφού κατασκευάστηκε αργότερα και μάλιστα μετά τη βεβήλωση του μνημείου) δεν είναι ο κυρίως τάφος.

hylap-vn είπε...

@ Peribol

Είπες: "Άρα ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε, (αφού κατασκευάστηκε αργότερα και μάλιστα μετά τη βεβήλωση του μνημείου) δεν είναι ο κυρίως τάφος."

Συμφωνώ αλλά δεν μας λέει αυτό κάτι γιατί μπορεί να συμβαίνουν δύο ενδεχόμενα.

α) ο κυρίως τάφος να είναι το τελευταίο δωμάτιο καθαυτό, χωρίς την ανάγκη κάποιας κρύπτης, υπόσκαφου κτλ. Έτσι είναι αρκετοί Μακεδονικοί τάφοι και οι τάφοι στην Βεργίνα. Μετά την μαρμάρινη πόρτα είσαι στον ... κυρίως τάφο. Οπότε ο κιβωτιόσχημος μπορεί να μην είναι ο κυρίως τάφος αλλά να εμπεριείχε τον/τους κυρίως νεκρούς που υπήρχαν στον κυρίως τάφο πριν την λεηλασία.

β) Θα μπορούσε να μην υπήρχε καθόλου κυρίως τάφος γιατί το όλο οικοδόμημα δεν ήταν τάφος με νεκρό αλλά κάποιο είδος ηρώου ή ναού. Οπότε ο κιβωτιόσχημος μπορεί να μην είναι ο κυρίως τάφος αλλά είναι ο μοναδικός τάφος.

Peribol είπε...

@ hylap-vn

Στο προηγούμενο σχόλιό μου λέω ακριβώς: «Ο κυρίως τάφος του μνημείου ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.

Άρα ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε, (αφού κατασκευάστηκε αργότερα και μάλιστα μετά τη βεβήλωση του μνημείου) δεν είναι ο κυρίως τάφος.»

Βέβαια, καλό είναι να εξετάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απομονώσουμε αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες και αυτά που πρέπει να αποκλειστούν τελείως, ώστε να καταλήξουμε κάπου.

Οι παρατηρήσεις σου, αν εξεταστούν μεμονωμένα είναι σωστές. Εξετάζοντάς τες όμως μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που σχηματίζεται, αφήνουν (τουλάχιστον σε μένα) αναπάντητα ερωτήματα.

Ας εξετάσουμε τα δύο ενδεχόμενα που αναφέρεις ξεχωριστά (αν κάπου δεν έχω καταλάβει τα γραφόμενά σου διόρθωσέ με).

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ (α): Κατασκευάζεται το μνημείο με τον κυρίως τάφο πίσω απ’ τη μαρμάρινη θύρα, χωρίς το όρυγμα, με τους νεκρούς επιδαπέδια σε τεφροδόχους και νεκρικές κλίνες. Κάποια στιγμή το μνημείο λεηλατείτε και ο τάφος συλείτε. Κατασκευάζεται ο κιβωτιόσχημος τάφος για να φιλοξενήσει τα εναπομείναντα οστά.
Μέχρι εδώ όλα λογικά.
1) Γιατί στη συνέχεια ένα λεηλατημένο μνημείο και ένας άγρια συλημένος τάφος επιχωματώνονται με εκατοντάδες κυβικά μέτρα αμμώδους επίχωσης και σφραγίζονται με δύο διαφραγματικούς τοίχους με πορώλιθους μισού τόνου ο καθένας, αφού δεν υπάρχει τίποτα πλέον να προστατευθεί;;;;;;;;;;;;;
2) Μέσα στο όρυγμα βρέθηκαν δυο θέσεις: μιας νεκρικής κλίνης και μιας τεφροδόχου (συνέντευξη Περιστέρη-Λεφαντζή στα Παραπολιτικά). Πως βρέθηκαν αυτές οι θέσεις μέσα στο όρυγμα αφού αυτό φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει τα εναπομείναντα οστά; Κάτι άλλο προϋπήρχε εκεί.
3) Τα μεμονωμένα οστά των ζώων πως βρέθηκαν εκεί;
4) Γιατί τα οστά τοποθετήθηκαν χύδην μέσα στην αμμώδη επίχωση; Αν οι νεκροί ήταν τόσο σημαντικοί ώστε να αξίζουν τέτοια μέτρα προστασίας (και μάλιστα μετά τη σύληση του τάφου), δε θα ‘πρεπε και τα οστά τους να αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης;
5) Γιατί μετά τη σύληση δεν αποκαταστάθηκε ο απλός τάφος όπως ήταν πριν με νεκρικές κλίνες και τεφροδόχους (έστω και με φθηνά υλικά) παρά κατασκευάστηκε ο κιβωτιόσχημος που απαιτούσε τη μεταφορά μεγάλου βάρους υλικών στο νεκρικό θάλαμο;

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ (β): Κατασκευάζεται το μνημείο ως ηρώο ή ναός. Κάποια στιγμή το μνημείο λεηλατείτε. Αργότερα μέσα στο λεηλατημένο μνημείο κατασκευάζεται ο κιβωτιόσχημος τάφος ο οποίος στη συνέχεια συλείτε. Και εδώ μπαίνουν περίπου τα ίδια ερωτήματα.
1) Γιατί τόσο ΑΥΣΤΗΡΑ μέτρα προστασίας για ένα λεηλατημένο μνημείο και ένα συλημένο τάφο;;;;;;;
2) Αν οι νεκροί ήταν τόσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ που να δικαιολογούν τα πρωτοφανή αυτά μέτρα προστασίας (και μάλιστα μετά τη σύληση του τάφου) γιατί τοποθετήθηκαν καταρχήν μέσα σε ένα λεηλατημένο μνημείο χωρίς πρώτα αυτό να αποκατασταθεί, και μετά τη σύληση τα οστά τους πετάχθηκαν σκόρπια μέσα στην αμμώδη επίχωση;
3) Από τη στιγμή που προηγήθηκε η λεηλασία του μνημείου, αφενός οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί, αφετέρου η προσβασιμότητα του μνημείου δεν είχε νόημα (γιατί είναι λεηλατημένο). Κατασκευάζεται ο κιβωτιόσχημος τάφος και γίνεται η ταφή. Γιατί στη συνέχεια δεν προχώρησαν ΑΜΕΣΩΣ στην επιχωμάτωση και σφράγιση ώστε να αποφευχθεί η σύληση; (Πριν τη σύληση έχει νόημα η σφράγιση και όχι μετά).

Η τρίτη άποψη που διατύπωσα εγώ, ότι ο κιβωτιόσχημος δεν είναι ο κυρίως τάφος του μνημείου δίνει νομίζω ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα τα ανωτέρω ερωτήματα.

Ανώνυμος είπε...

@hylap_vn & peribol και προς όλους

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ πρώτα κατασκευάστηκε ο «νεκρικός» θάλαμος και μετά οι υπόλοιποι θάλαμοι. Και αυτό γιατί όπως είπαν για λόγους στατικότητας θα ήταν πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί εκ των υστέρων ο κιβωτιόσχημος τάφος.

Ομολογώ ότι δεν είχα διαβάσει την παρουσίαση Καμπούρογλου. Βέβαια και τώρα που την διάβασα έχω πολλές απορίες :

Α) «Ο Βόρειος τοίχος είναι θεμελιωμένος 1,5 μέτρα ψηλότερα από το δάπεδο.»
Οι υπόλοιποι φαντάζομαι είναι θεμελιωμένοι στο ύψος ή χαμηλότερα του δαπέδου.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνει τέτοιου είδους θεμελίωση, ανεξάρτητα από το χρόνο κατασκευής του κιβωτιόσχημου.
Βαριόταν να σκάψουν 1,5 μέτρο χαμηλότερα? Δεν έχει νόημα….. Και σε αυτό το 1,5μ τι υπήρχε στο βόρειο τοίχο του «νεκρικού» θαλάμου? Χώμα ή πλάκες ορθομαρμάρωσης στον αέρα? Τι δεν καταλαβαίνω? Βοηθήστε με.
Β) «Έδειξε την γεωλογική τομή του 2014 και αναφέρει ότι αν το όρυγμα και κατά συνέπεια και ο κιβωτιόσχημος τάφος είχαν κατασκευαστεί ταυτόχρονα ή προγενέστερα του ταφικού μνημείου εκτός των τεχνικών δυσχεριών για την κατασκευή του λόγω του ορύγματος και των ημίσκληρων ιζημάτων η θεμελίωση του βόρειου τοίχου 1.50 μ. ψηλότερα του δαπέδου του νεκρικού θαλάμου, δεν θα προσέφερε καμία ισορροπία από στατική άποψη και θα είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του τοίχου λόγω διαφορικής αποφόρτισης του λιθοστατικού φορτίου.»
«Ο κιβωτιόσχημος τάφος είναι μεταγενέστερος του ταφικού μνημείου.»

Ενώ αν ο κιβωτιόσχημος κατασκευαζόταν μεταγενέστερα η παραπάνω θεμελίωση θα προσέφερε ισορροπία από στατική άποψη? Δεν ασχολούμαι με κτίρια αλλά πρώτη φορά ακούω για θεμελίωση τοίχου υψηλότερα του δαπέδου. Οι τεχνικές δυσχέρειες που περιγράφει δεν θα υπήρχαν σε μεταγενέστερη κατασκευή του κιβωτιόσχημου τάφου?? Σε μεταγενέστερη εκσκαφή δεν θα είχαμε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του τοίχου?
Γνωρίζει κάποιος αν το ΥΠΠΟ έχει επιβεβαιώσει ότι η θεμελίωση του βόρειου τοίχου ήταν 1,5μ ψηλότερα του δαπέδου?

Για να επανέλθουμε τώρα στο θέμα μας:

Ανεξάρτητα όμως από τον Κο Καμπούρογλου, αν δεν κάνω λάθος, και το ΥΠΠΟ έχει δηλώσει ότι το μνημείο δε συνεχίζεται ούτε προς τα βόρεια ούτε προς τα κάτω.

Άρα ας δεχτούμε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ότι αυτός είναι και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις και τρία σενάρια:
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1
Ο ΚΙΒΩΤΙΟΣΧΗΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ.
Σενάριο 1
Αρχικά το μνημείο ήταν ναός ή κενοτάφιο. Στη συνέχεια αποφάσισαν για κάποιο λόγο να σκάψουν το δάπεδο για να θάψουν κάποιον. Αυτός ο κάποιος θα πρέπει να ήταν πολύ σημαντικός για να τον θάψουν πρώτον εντός του ναού και δεύτερον να διακινδυνεύσουν να πέσει ο θάλαμος να τους πλακώσει. Τον θάβουν λοιπόν (στο ξύλινο φέρετρο) και πετάνε από πάνω και κάποια οστά για παραπλάνηση. Μου είναι δύσκολο να δεχτώ ότι αυτή ήταν μια συνήθης πρακτική και τα υπόλοιπα οστά αποτελούν και αυτά μεταγενέστερες ταφές.
Σενάριο 2
Το μνημείο ήταν από την αρχή τάφος ( άλλωστε η τυπολογία του αυτό δείχνει).
Μέσα στον θάλαμο είχε τοποθετηθεί λάρνακα ή σαρκοφάγος. Έγινε σύληση του τάφου, οι τυμβωρύχοι πήραν τα πολύτιμα αντικείμενα και άφησαν πίσω τα οστά. Για να αποφύγουν περαιτέρω βεβήλωση, αποφασίζουν, με τους ίδιους κινδύνους του σεναρίου 1, να κατασκευάσουν τον κιβωτιόσχημο τάφο για να προστατεύσουν τον νεκρό.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2
Ο ΚΙΒΩΤΙΟΣΧΗΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ή ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
Σενάριο 3
Σε αυτή την περίπτωση ή πρόκειται για κανονική ταφή ή παραπλανητική. Η παραπλανητική σημαίνει ότι υπάρχει και άλλος τάφος άρα την αποκλείουμε γιατί αρχικά υποθέσαμε ότι ο κιβωτιόσχημος είναι και ο μοναδικός τάφος.
Άρα πρόκειται για κανονική ταφή. Αν όμως μιλάμε για τον τάφο του Μ.Αλεξάνδρου (γιατί εγώ γι αυτό μιλάω), τότε μου φαίνεται απίθανο να είναι ΑΥΤΟΣ ο τάφος του. ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

------ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ--------------

Ανώνυμος είπε...

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν:
1) αποκλείσουμε να υπάρχει και άλλος τάφος
2) πρόκειται για τον τάφο του Μ.Αλεξάνδρου
Τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι το σενάριο 2.

Άρα ο κιβωτιόσχημος είτε κατασκευάστηκε μεταγενέστερα είτε υπάρχει και άλλος τάφος.

Διαφορετικά ΔΕΝ πρόκειται για τον τάφο του Μ.Αλεξάνδρου
( Αυτό το αποκλείω για λόγους που θα εξηγήσω σε άλλο σχόλιο)

Συνεπώς ο χρόνος κατασκευής του κιβωτιόσχημου έχει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Προσωπικά θεωρώ ως πιο λογική την θεώρηση του ΥΠΠΟ (προγενέστερη κατασκευή). Θα ήθελα όμως τη γνώμη και κάποιου πολιτικού μηχανικού/δομοστατικού.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο

Ποιο λοιπόν είναι το πρόβλημα μας ή για να μιλάω εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μου, το πρόβλημά μου και δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο τάφος αυτός είναι είτε ο κυρίως τάφος είτε ο μοναδικός?
Αυτό είναι το μνημείο βρε παιδί μου! Δεν έχει άλλο! Δέξου το!. Ε τώρα, μια περίμετρο 500 μέτρων με ένα τρίμετρο μαρμάρινο τοιχείο και έναν λέοντα στην κορυφή ……έτσι τα φτιάξανε… Ήταν άλλωστε σύνηθες να προστατεύουν με αυτό τον τρόπο τους ναούς/ μνημεία . Έτσι δεν είναι? Γεμάτη η Ελλάδα από τέτοιες περιβόλους….
Όχι??? Α!!! τότε έτσι εξηγείται και η επιμελημένη επιχωμάτωση! Έφτιαξαν κάτι «πιλοτικό» και επειδή μετά δεν τους άρεσε αποφάσισαν να το εξαφανίσουν από προσώπου γης. Απλούστατο!

Επειδή δε μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου , πιστεύω ότι το μνημείο αυτό ήταν (ή προοριζόταν) για τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έχω την κακιά συνήθεια να ακολουθώ τη λογική μου και να μη δέχομαι τίποτα ως δεδομένο ή θέσφατο και φυσικά ΑΡΝΟΥΜΑΙ να απολογηθώ γι αυτό.
Η πεποίθησή μου σχετικά το μνημείο αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με ευσεβείς πόθους, όπως πολύ προσπαθούν να μας πείσουν. Εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα καημό για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. Η ενασχόλησή μου με το θέμα προέκυψε εντελώς τυχαία και συνέχισα γιατί μερικά πράγματα «βγάζουν» μάτι.
Σε αυτές τις υποθέσεις είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούν αδιάσειστες αποδείξεις και τεκμήρια. Υπάρχουν όμως τα στοιχεία, οι ενδείξεις, το ιστορικό πλαίσιο, η κουλτούρα, η ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά, η λογική και εν τέλει οι πιθανότητες. Και μέχρι να βρεθεί κάποια εξήγηση περισσότερο πιθανή και εύλογη θα μου επιτρέψετε να συνεχίζω να το πιστεύω.
Στην έρευνά μας αυτή δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στις περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι απίθανες, στη ζωή άλλωστε δεν υπάρχουν βεβαιότητες, αλλά σε αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες. Εννοείται ότι όλες οι περιπτώσεις θα πρέπει να διερευνηθούν προκειμένου να σταθμιστούν οι πιθανότητες.
Αν δεν υπήρχαν οι αναφορές για ταφή του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια, πού θα ψάχναμε τον τάφο του? Στην Βαβυλώνα, στην Αίγυπτο, στις Αιγές, στη Μακεδονία γενικότερα? Τι πιθανότητες θα δίναμε για το κάθε μέρος?
Αν κάποιος μας περιέγραφε τα ευρήματα στο Λόφο Καστά, αυτά που έχουν ανακοινωθεί επίσημα και αυτά για τα οποία έχουν γίνει νύξεις, πού θα πήγαινε το μυαλό μας? Στον Νέαρχο και τη Ρωξάνη? Ή μήπως στον Λαομέδοντα?
Πρέπει δλδ εμείς να εξηγήσουμε γιατί η σκέψη μας οδηγεί στο προφανές (=πιο πιθανό) και όχι αυτοί που ισχυρίζονται τα παραπάνω?

Όπως γράφω και στην αρχή υπάρχει και η περίπτωση το μνημείο αυτό να προοριζόταν αρχικά για τάφος του Μ.Αλεξάνδρου και τελικά να μην υλοποιήθηκε, για άγνωστους προς το παρών λόγους και να χρησιμοποιήθηκε διαφορετικά (κενοτάφιο, ναός κλπ).
Μέχρι στιγμής όμως αποκλείω (=δίνω ελάχιστες πιθανότητες) αυτό το σενάριο γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα λόγο για να γίνει κάτι τέτοιο. Το «μας το ‘κλεψε» ο Πτολεμαίος δε το δέχομαι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω ΚΑΜΙΑ ένδειξη ότι ο Πτολεμαίος ήταν τόσο τυφλωμένος από φιλοδοξία και ιδιοτέλεια ώστε θα στερούσε από τον φίλο και συμπολεμιστή του (ίσως και αδερφό του, σύμφωνα με τα κουτσομπολιά) το ιερό δικαίωμα να ταφεί στην πατρίδα του. Όποιος έχει τέτοια ένδειξη ας την πει παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την ιστορία (και δεν εννοώ την πρόσφατη) μάλλον θα πρέπει να την ξαναδιαβάσουμε από την αρχή. Τείνουμε να αγνοούμε τα προφανή ενώ αποδεχόμαστε πολύ εύκολα εξηγήσεις και υποθέσεις ( και ΟΧΙ τεκμηρίωση) πέραν και έξω κάθε λογικής.
Εκτός από τα παραπάνω, π.χ μας φαίνεται λογικό ο Κάσσανδρος (!!!!) να είχε παραγγείλει στον Φιλόξενο της Ερέτριας τον πίνακα με την μάχη της Ισσού, αντίγραφο του οποίου ισχυρίζονται ότι πιθανόν είναι το μωσαϊκό της Πομπηίας, το οποίο βρέθηκε στο σπίτι κάποιου εμπόρου (!!!), όπως μας φαίνεται επίσης λογικό ότι οι συμπολεμιστές του, όποια αισθήματα και αν έτρεφαν για τον Μ.Αλέξανδρο, δε θα φρόντιζαν να ταφεί στη χώρα του και να δεχτεί τις τελευταίες φροντίδες από τα οικεία του πρόσωπα. Ή μήπως να πιστέψουμε ότι η ταφή εκτός Μακεδονίας ήταν προσωπική επιθυμία του Μ.Αλεξάνδρου?
Α! παρά λίγο να το ξεχάσω…. και κάποιος Αβδαλώνυμος λέει είχε μια εξαιρετικά περίτεχνη και πανάκριβη σαρκοφάγο ΤΙΓΚΑ στις αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο, αλλά λέει δεν είναι του Μ.Αλεξάνδρου γιατί ο Μ. Αλέξανδρος τάφηκε στην Αλεξάνδρεια. Πολύ επιστημονικό συμπέρασμα ……

Τι θέλω να πω με τα παραπάνω? Τίποτα προς το παρών….. Απλώς προβληματίζομαι και μου είναι πολύ δύσκολο να «καταπιώ» μερικά πράγματα.

ΥΓ. Πρωτότυπα και αντίγραφα………… απίστευτο μπλέξιμο σε αυτήν την ιστορία……..

Peribol είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1 & προς όλους

Το ότι ο Καμπούρογλου (δε ξέρω για το ΥΠΠΟ) έχει δηλώσει ότι το μνημείο δε συνεχίζεται ούτε προς τα βόρεια ούτε προς τα κάτω δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν συνεχίζεται (υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις).

Όταν λέω ότι ο κιβωτιόσχημος τάφος κατασκευάστηκε μεταγενέστερα του μνημείου εννοώ αυτόν καθ’ εαυτόν το κιβωτιόσχημο και όχι τον θάλαμο που τον φιλοξενεί. Ο θάλαμος που φιλοξενεί τον κιβωτιόσχημο βεβαίως και κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το μνημείο.
Η μεταγενέστερη κατασκευή του κιβωτιόσχημου (άσχετα με το τι λέει ο Καμπούρογλου) νομίζω ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ από την εύρεση «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΡΟΛΙΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση τμημάτων των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας καθώς και τμημάτων από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 28/10/2014. Η κατασκευή δηλαδή του κιβωτιόσχημου τάφου δεν είναι μόνο μεταγενέστερη της κατασκευής του μνημείου αλλά και μεταγενέστερη της βεβήλωσής του.

Άρα στα σενάρια που εξετάζεις αποκλείω τελείως την περίπτωση 2.

Η περίπτωση 1 περιλαμβάνει τα δύο σενάρια που έθιξε και ο hylap-vn και για τα οποία έγραψα το προηγούμενο σχόλιο μου εκφράζοντας κάποια ερωτήματα που μου αφήνουν αναπάντητα (κρατάω αυτά τα σενάρια ως εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που τα δικά μου με οδηγήσουν σε αδιέξοδο).

Και για να προχωρήσω ένα βήμα πιο πέρα:

Εφόσον θεωρώ (κατόπιν αποδείξεων) ότι η κατασκευή του κιβωτιόσχημου έγινε μετά τη βεβήλωση του μνημείου, βλέπω δυο ενδεχόμενα:

Α) Ο κιβωτιόσχημος κατασκευάστηκε ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τη βεβήλωση του μνημείου.

Β) Ο κιβωτιόσχημος κατασκευάστηκε ΑΡΚΕΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ απ’ τη βεβήλωση του μνημείου.

Εξετάζοντας πρώτα την περίπτωση Β καταλήγω στα δύο σενάρια του hylap-vn τα οποία όπως έχω γράψει μου αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα και προσωρινά τα κρατάω στην άκρη.

Σε προηγούμενο σχόλιό μου (19 Μαΐου 2015 - 11:09 π.μ.) είχα διατυπώσει ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ σχετικά με το τι πιστεύω ότι συνέβηκε κατά τη προσπάθεια σύλησης του τάφου και πως τελικά προστατεύτηκαν οι λάρνακες και τα πολύτιμα κτερίσματα.

Η περίπτωση Α που αναφέρω πιο πάνω, δηλαδή η σχεδόν ταυτόχρονη κατασκευή του κιβωτιόσχημου τάφου με τη βεβήλωση του μνημείου, ταυτίζεται απόλυτα με την 3η ΥΠΟΘΕΣΗ, την οποία και καταγράφω στο επόμενο σχόλιό μου εμπλουτίζοντάς τη.

Peribol είπε...

(συνέχεια)

Μετά την ήττα του μακεδονικού στρατού στην Πύδνα το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους, είναι δεδομένο το τι θα επακολουθήσει στα μνημεία και τους θησαυρούς της Ελλάδας. Μέχρι οι Ρωμαίοι να φροντίσουν τις πληγές τους, να θάψουν τους νεκρούς τους και να γιορτάσουν τη νίκη τους, οι μακεδόνες έχουν μερικές μέρες στη διάθεσή τους για να βάλουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποφυγής σύλησης του τάφου στο λόφο Καστά (ενδεχομένως και σε άλλα μνημεία τους). Οποιοδήποτε εμπόδιο (επιχωμάτωση, τοίχοι σφράγισης κλπ) στηθεί μπροστά στο ρωμαϊκό στρατό είναι ανώφελο.
Μόνο με ένα ΤΕΧΝΑΣΜΑ μπορεί να αποφευχθεί η σύληση του τάφου.
Το τέχνασμα περιλαμβάνει το “στήσιμο” στην είσοδο του ταφικού μνημείου ενός άγρια λεηλατημένου τάφου. Για να στηθεί όμως ο κιβωτιόσχημος τάφος στον θάλαμο Θ3 πίσω από τη μαρμάρινη θύρα, θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν όλα τα ενδιάμεσα εμπόδια ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ.
Πρώτα καταστρέφεται το μαρμάρινο άγαλμα τα ίχνη της βάσης του οποίου βρέθηκαν στο Θ1 και τα κομμάτια του σε όλο το μνημείο (τι αξία έχουν μερικά αγάλματα μπροστά στο σημαντικούς νεκρούς και τα κτερίσματά τους).
Στη συνέχεια απομακρύνεται το αντικείμενο που βρίσκεται στο κέντρο του ψηφιδωτού και έτσι δημιουργείται η κυκλική φθορά.
Αποκολλώνται τα κεφάλια των σφιγγών και χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για το σπάσιμο της μαρμάρινης θύρας. Το ένα καταστρέφεται τελείως και ένα τμήμα απ’ το λαιμό του εγκλωβίζεται στη συνέχεια κάτω από τις πλάκες του δαπέδου. Το άλλο δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί.
Καταστρέφεται μερικώς η μαρμάρινη θύρα (μόνο το ένα θυρόφυλλο).( Αν σε μια δίφυλλη πόρτα καταστραφεί το ένα θυρόφυλλο το άλλο ανοίγει εύκολα).
Μετά την απομάκρυνση όλων των ενδιάμεσων εμποδίων, τα υλικά κατασκευής του κιβωτιόσχημου τάφου μεταφέρονται κατά μήκος του διαδρόμου στον τέταρτο χώρο.
Σπάνε τα φτερά των σφιγγών και κομμάτια τους χρησιμοποιούνται ως υπομόχλια για τη κατασκευή του κιβωτιόσχημου τάφου (προσέξτε την εγκοπή στη φωτογραφία). Κάποια κομμάτια των φτερών εγκλωβίζονται αργότερα κάτω απ’ τις πλάκες του δαπέδου.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15261

Απομακρύνονται από το χώρο οι λάρνακες και τα κτερίσματα που υπήρχαν (στον τέταρτο χώρο μέσα στο όρυγμα βρέθηκαν δυο θέσεις: μιας νεκρικής κλίνης και μιας τεφροδόχου). Τα πολύτιμα αντικείμενα τοποθετούνται σε ειδική κρύπτη ή ενδότερα στο μνημείο.

Peribol είπε...

(συνέχεια)

Στήνεται γρήγορα ο κιβωτιόσχημος τάφος στο Θ3. Η κατασκευή του είναι πρόχειρη. Η έλλειψη θεμελίωσης προκαλεί τη βύθιση των πλακών του δαπέδου δεξιά και αριστερά του. Ενδεχομένως κάποιες πλάκες να μην τοποθετήθηκαν ποτέ, λόγω μη εύρεσης του κατάλληλου υλικού (βλέπε σχέδιο Λεφαντζή). Οι λίθοι του δαπέδου δεν βρίσκονταν στην ίδια ευθεία κατά μήκος του ανατολικού πρανούς του ορύγματος, όπως ανέφερε ο Καμπούρογλου. Το ύψος της ορθομαρμάρωσης του ορύγματος ήταν μεγαλύτερο από το βάθος του ορύγματος όπως παρατήρησε η Παλιαδέλη. Όλα τα ανωτέρω δείχνουν την προχειρότητα της κατασκευής.
Επειδή κάθε τάφος απαιτεί και το νεκρό του, για να συμπληρωθεί η εικόνα τοποθετούν στο κιβωτιόσχημο και ένα ξύλινο φέρετρο με μερικά κόκκαλα από κάποιο γειτονικό αρχαιότερο νεκροταφείο (έτσι μπορεί να εξηγηθεί η “ποικιλία” των οστών και η παρουσία των οστών των ζώων).

Όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν στο Καστά βρήκαν ένα ήδη λεηλατημένο τάφο. Δεν υποψιάστηκαν ότι ο πραγματικός νεκρικός θάλαμος βρίσκεται πιο μέσα ή αν αυτός είναι ο πραγματικός νεκρικός θάλαμος ότι οι λάρνακες και τα κτερίσματα μεταφέρθηκαν σε ειδική κρύπτη που την κάλυψε ο κιβωτιόσχημος τάφος.
Όταν οι Ρωμαίοι έφυγαν το μνημείο επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε.

(Να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι αφού ο τάφος μετά τη “σύλησή του” επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε και μάλιστα με τόσο αυστηρά μέτρα προστασίας πιστεύω ότι οι λάρνακες και τα πολύτιμα κτερίσματα είναι κάπου εκεί.)

ΥΓ: Σίγουρα η ανωτέρω υπόθεση είναι ακραία. Αλλά νομίζω ότι η σημαντικότητα των νεκρών, ενδεχομένως και οι θησαυροί που τους συνοδεύουν, δικαιολογούν τη καταστροφή μερικών αγαλμάτων. Πραγματικό ή φανταστικό το σενάριο αυτό, αν μη τι άλλο, συνδέει ικανοποιητικά πιστεύω κάποια από τα κομμάτια του παζλ που μας έχουν δοθεί.

Ανώνυμος είπε...

@peribol & προς όλους
Καλησπέρα
Να διευκρινίσω κατά αρχήν ότι και εγώ όταν μιλάω για κιβωτιόσχημο τάφο εννοώ τον κιβωτιόσχημο τάφο και όχι όλο τον νεκρικό θάλαμο.
Διάβασα το σενάριο σου και το θεωρώ αρκετά πιθανό. Συμφωνώ με τη θεωρία του «τεχνάσματος» και της «σύλησης».
Για λόγους που μερικώς αναφέρω σε προηγούμενο σχόλιό μου και πολλούς άλλους που δε θέλω να επαναλάβω, θεωρώ ως πάρα πολύ πιθανό το σενάριο της παραπλανητικής ταφής. Για να μη σε κουράζω με μακροσκελή σχόλια αν θέλεις διάβασε το σχόλιο μου στις 22/01/2015 11:43 και τα δύο επόμενα στην ανάρτηση του Εμπεδότιμου
http://empedotimos.blogspot.gr/search?updated-max=2015-01-23T19:42:00%2B02:00&max-results=1&start=14&by-date=false

Ανεξάρτητα όμως από ποιο από τα δύο σενάρια θα ακολουθήσουμε σου εφιστώ την προσοχή στα παρακάτω:
Πιθανόν η «σύληση» που περιγράφεις να μην ήταν «στημένη» αλλά να ήταν «στημένο» όλο το σκηνικό ώστε να οδηγήσει σε δήθεν «σύληση» του επίδοξους τυμβωρύχους (Ρωμαίους ή οποιουσδήποτε άλλους, δεν έχει σημασία).
Γιατί δλδ να στήσουμε εμείς τη σύληση και όχι να τους αφήσουμε να πιστέψουν ότι την έκανα αυτοί? Θα γινόμασταν πιο πιστευτοί έτσι.
Αν μιλάμε για τον ίδιο νεκρό, σίγουρα έχουν παρθεί όλα τα μέτρα και έχουν εξεταστεί όλες οι εκδοχές λεπτομερώς.
Και μια αντίρρηση……..
Το γεγονός ότι κάποια τμήματα γλυπτών βρέθηκαν κάτω από τις πλάκες του δαπέδου δεν τεκμηριώνει σε καμία περίπτωση ότι η κατασκευή του κιβωτιόσχημου είναι μεταγενέστερη. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο νεκρικός θάλαμος μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί με το σενάρια της «σύλησης». Για την «σύληση» που περιγράφω εγώ θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πλάκες του δαπέδου. Τα υπόλοιπα μπορούν κάλλιστα να εξηγούνται όπως τα γράφεις εσύ.

Peribol είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

1) «Γιατί δλδ να στήσουμε εμείς τη σύληση και όχι να τους αφήσουμε να πιστέψουν ότι την έκανα αυτοί? Θα γινόμασταν πιο πιστευτοί έτσι.»

Αν η παραπλανητική ταφή-κιβωτιόσχημος τάφος είχε στηθεί απ’ την αρχή, βεβαίως δεν υπήρχε λόγος να “στηθεί” στη συνέχεια ένα λεηλατημένο μνημείο.

Όμως το ταφικό μνημείο αρχικά για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν επισκέψιμο. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Καμπούρογλου λέγοντας ότι: «Υπάρχει έντονο αποτύπωμα από το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο των μαρμάρινων θυρών, που σημαίνει ότι βγήκαν και μπήκαν επισκέπτες αρκετές φορές.»

http://empedotimos.blogspot.gr/search?updated-max=2015-03-09T01:19:00%2B02:00&max-results=1&start=7&by-date=false

Αν στο χώρο είχε τοποθετηθεί εξ αρχής μια παραπλανητική ταφή, τότε γιατί επισκέπτες να μπουν και να βγουν από κει αρκετές φορές; Ποιος ο λόγος επισκεψιμότητας ενός χώρου όπου υπάρχει μια παραπλανητική ταφή;
Εφόσον ο χώρος ήταν προσβάσιμος, η παραπλανητική ταφή δε πρέπει να υπήρχε αρχικά.
Την ύστερη κατασκευή του κιβωτιόσχημου επιβεβαιώνει και σε άλλο σημείο της παρουσίασής του ο Καμπούρογλου.

Για να κατασκευαστεί μεταγενέστερα ο κιβωτιόσχημος τάφος στο Θ3 είναι δύσκολο το μνημείο να αποφύγει τη “λεηλασία” αφού θα πρέπει να γίνουν κάποιες μετατροπές τόσο στο συγκεκριμένο χώρο όσο και στο υπόλοιπο μνημείο για τη μεταφορά των υλικών που θα χρειαστούν. (Αναφέρω αναλυτικά κάποια πράγματα στο υποθετικό μου σενάριο). Ο ίδιος ο Καμπούρογλου αναφέρει: «Οι λίθοι του δαπέδου δεν βρίσκονται στην ίδια ευθεία κατά μήκος του ανατολικού πρανούς του ορύγματος, αλλά ότι ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ.»
(ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΫΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ)(;).

2) «Το γεγονός ότι κάποια τμήματα γλυπτών βρέθηκαν κάτω από τις πλάκες του δαπέδου δεν τεκμηριώνει σε καμία περίπτωση ότι η κατασκευή του κιβωτιόσχημου είναι μεταγενέστερη. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο νεκρικός θάλαμος μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί με το σενάριο της «σύλησης». ΓΙΑ ΤΗΝ «ΣΥΛΗΣΗ» ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ. Τα υπόλοιπα μπορούν κάλλιστα να εξηγούνται όπως τα γράφεις εσύ.»

Ποιος τοποθέτησε ξανά τις πλάκες του δαπέδου και γιατί;
Οι τυμβωρύχοι αποκλείεται. Αυτοί που έκαναν την επιχωμάτωση γιατί να ξαναστρώσουν τις πλάκες, αφού τα πάντα θα σκεπάζονταν από χώμα; Ποιος θέλησε να αποκαταστήσει το δάπεδο μιας παραπλανητικής ταφής;

Unknown είπε...

http://www.timelineauctions.com/lot/hellenistic-gold-oak-leaf-wreath/48384/

Και μαιμού και 23.500 λίρες Αγγλίας.
Που να ήταν και αληθινό...

Ανώνυμος είπε...

@peribol

1) Ο χώρος μπορεί να ήταν επισκέψιμος ως :

Α) Τάφος
Β) Μνημείο, λατρευτικός χώρος , προθάλαμος κλπ.
Δίνω περισσότερες πιθανότητες στο Β.

2)Eγώ ποτέ δε μίλησα για επανατοποθέτηση των λίθων του δαπέδου.
Τις ανακοινώσεις Καμπούρογλου δεν τις καταλαβαίνω.
Από τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ, δεν προκύπτει σαφώς η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το δάπεδο του τελευταίου θαλάμου. Πολλές φορές παλαιότερα, σε σχετικά σχόλιά μου, έχω εκφράσει την απορία αν τελικά βρέθηκαν όλοι οι λίθοι του δαπέδου.
"κάτω από τους λίθους του δαπέδου", δεν ερμηνεύεται απαραίτητα ως κάτω από τους τοποθετημένους στη θέση τους λίθους του δαπέδου.

Τέλος σε ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση αλλά δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να τη συνεχίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να συνειδητοποιήσω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω.
Η ικανοποίηση της περιέργειάς μου ή η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας δεν είναι πλέον επαρκείς λόγοι για τη «βεβήλωση» ενός τόσο καλά κρυμμένου μυστικού.
Σεβόμενη την επιθυμία του νεκρού, σταματώ εδώ γιατί νιώθω ότι έτσι πρέπει.

Εμπεδότιμε σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα όλους σας, έστω «δι’ αλληλογραφίας», σας αποχαιρετώ και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

onar είπε...

προς ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1:

Πολλές φορές συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω.

Όμως.

Το μυστήριο του Τάφου δεν με αφήνει... Το ΜΕΓΑλοπρεπές μέγεθός του, η ΜΕΓΑλοσύνη των Αριστουργημάτων του και ο συνωστισμός των συμβολισμών με αναγκάζουν να συνεχίσω...

Από τη μια σκέφτομαι ότι πράττω βεβήλωση. Από την άλλη σκέφτομαι ότι με τον τρόπο μου συντελώ στην προστασία του μνημείου. Απέναντι σε αυτούς που επιθυμούν λήθη και ελπίζουν σε καπήλευση... Όλοι εμείς είμαστε Φύλακες της κοινής λογικής.

Όταν δοθεί επίσημη και τελική απάντηση ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσει σε όλες μας τις απορίες...

Ανώνυμος είπε...

@onar
Όλα αυτά που γράφεις τα έχω σκεφτεί και εγώ.
Πίστευα και εγώ ότι " συντελώ στην προστασία του μνημείου. Απέναντι σε αυτούς που επιθυμούν λήθη και ελπίζουν σε καπήλευση.", όπως πολύ σωστά γράφεις. Και όχι απαραίτητα αυτού του μνημείου αλλά του οποιουδήποτε δυνητικά θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ως ΜΕΓΑλο.
Όμως ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει για το μέλλον? Πλείστα τα παραδείγματα ασέβειας και καταστροφής και ειδικά τα πρόσφατα. Αυτά με κλόνισαν.......

Peribol είπε...

Το σενάριο που περιέγραψα παραπάνω ήταν μια ΥΠΟΘΕΣΗ στη προσπάθειά μου να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Ο ίδιος το χαρακτήρισα “ακραίο”, και σίγουρα είναι. Μπορεί να έχει σχέση με τη πραγματικότητα ή να είναι τελείως φανταστικό.

Απλά σκέφτηκα ότι αν πλησίαζε μια πυρκαγιά στο σπίτι μου και είχα να επιλέξω στο αν θα κόψω τα δένδρα γύρω του, για να μην φτάσει η φωτιά σ’ αυτό και καεί, θα τα έκοβα (αυτό δε σημαίνει ότι δε λατρεύω τη φύση).
Αν ήμουν σε μια βάρκα που βούλιαζε και είχα να επιλέξω στο αν θα σώσω τη ζωή του παιδιού μου ή κάποια σημαντικά αντικείμενα, όσο ιερά και να ήταν αυτά, θα επέλεγα το πρώτο (αυτό δε σημαίνει ότι είμαι ιερόσυλος).
Τα παραπάνω παραδείγματα ενδεχομένως να μην έχουν καμιά σχέση με αυτό που συνέβηκε πραγματικά στην περίπτωση του συγκεκριμένου τάφου.

Και όλα αυτά που λέμε είναι ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και τίποτα παραπάνω. Δε χρειάζεται να τους δίνουμε περισσότερη βαρύτητα απ’ ότι τους πρέπει....

İskender είπε...

Meta apo apousia arketwn mhnwn, xairomai pou sas vriskw olous edw, akrivws ekei pou eisastan kai tote....