Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Το Σάββατο 6/12/2014 η κα Περιστέρη παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά στην Γαλλική Σχολή Κλασσικής Αρχαιολογίας (Société française d’archéologie classique) στο Παρίσι.


Από τα tweets κάποιου που παρευρέθη στην παρουσίαση συνάγουμε τα εξής :

-Η κα Περιστέρη εμφανίσθηκε με τον συνηθισμένο μπερέ της και παρουσίασε τα αποτελέσματα της τριετούς (2012-2014) ανασκαφής της στον Τύμβο Καστά σε άπταιστα γαλλικά.

- Η παρουσίαση δεν προσέφερε τίποτε το καινούργιο σε σχέση με αυτή που έγινε στην Αθήνα.

- Η κα Περιστέρη παρουσίασε το σύνολο του μνημείου, τον τύμβο, τον περίβολο, τον τάφο και τους διαφορετικούς θαλάμους.

- Ανεφέρθη στον περίβολο που έχει περιφέρεια 500 μέτρα περίπου ότι κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, αποδομήθηκε από τους Ρωμαίους και το 1912 από τους Βρετανούς για να φτιαχθεί μια γέφυρα στον Στρυμώνα, όπως επίσης και στο φράγμα στην λίμνη Κερκίνη.

- Το 1971 ο SG Miller  ανακάλυψε μέσα στην λίμνη πολλά μέρη της περιβόλου στα οποία υπάρχουν επιγραφές.  Άλλα τμήματα του περιβόλου ανεκαλύφθησαν τον προηγούμενο Νοέμβριο που και αυτά φέρουν επιγραφές που είναι αναμφίβολα  μεταγενέστερες.

- Μια σημαντική σημείωση : ο τάφος ήταν συλημένος , αλλά από την αρχαιότητα, σε μια εποχή που ήταν ανοικτός και επισκέψιμος από όλους.

-Έχουν χαθεί όλα τα κτερίσματα και τα έπιπλα που συνόδευαν τον νεκρό.

- Μετά την σύληση κατασκεύασαν τους τοίχους : έναν μπροστά στην είσοδο των Σφιγγών, έναν  δεύτερο   μπροστά στην θύρα των Καρυατίδων και τέλος  σφράγισαν την πρόσβαση (εδώ υπονοείται η επιχωμάτωση).

-Το φέρετρο ευρέθη άθιχτο.

Για την ταυτότητα του νεκρού η κα Περιστέρη δεν τοποθετήθηκε. Ανέφερε τα ονόματα  του Λαομέδωντα, του Νεάρχου, του Κασσάνδρου, ακόμα και του Αλεξάνδρου, χωρίς να αποκλείσει ο νεκρός να είναι γυναίκα. απλώς μην κάνοντας  αναφορά σε γυναίκα (αν καταλαβαίνω καλά από το tweet).
 
- Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις όπως αναφέρεται στο tweet ήταν απογοητευτικές (με την έννοια ότι δεν απεκάλυψαν τίποτα συγκεκριμένο. 

- Ανέφερε ότι βρέθηκαν νομίσματα και κεραμική  αλλά ελέχθη ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και  ότι περιμένουν τις αναλύσεις….


ΑΝ Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τότε αξίζει να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις :

-    Αναφέροντας τους πιθανούς υποψήφιους για ταύτιση του νεκρού η κα Περιστέρη αναφέρθηκε μόνο σε άνδρες (άρα φαίνεται ότι το φύλο του νεκρού είναι ήδη γνωστό)  και δεν απέκλεισε  την περίπτωση ο νεκρός να είναι ο Αλέξανδρος.

-    Γίνεται αναφορά ότι το φέρετρο παρέμεινε άθικτο. Αν η συγκεκριμένη αναφορά δεν μεταφέρει λάθος τα λεχθέντα (ίσως να έγινε αναφορά σε σκελετό και να μεταφέρεται στο tweet ως φέρετρο) τότε τίθεται σοβαρό θέμα μιας και από όσο γνωρίζουμε δεν διεσώθη κανένα τμήμα του φερέτρου.  
       Ξαναδιαβάζοντας όμως  την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014  συνειδητοποιούμε ότι δεν γίνεται αναφορά αν βρέθηκε ή όχι το φέρετρο, απλώς αναφέρεται ότι βρέθηκαν καρφιά και διακοσμητικά στοιχεία.  Η μη αναφορά στο φέρετρο δεν σημαίνει κατ'ανάγκην ότι δεν βρέθηκε.

-       Εξακολουθεί και πάλι να προβληματίζει η αναφορά περί επισκεψιμότητας του χώρου, σύλησης του και μετέπειτα σφράγισης.
     
       Αν ο νεκρός ήταν σπουδαίος τότε δεν θα αφήνετο να λεηλατηθεί ο τάφος αλλά θα  προστατεύετο. Αλλωστε ο Λεφαντζής είπε ότι η πρόσβαση στον τάφο ήταν ελεγχόμενη.
    Αφού όμως επετράπη η  σύληση, δηλαδή αμέλησαν να τον προστατέψουν, τότε αυτό σημαίνει ότι ο νεκρός δεν ήταν και τόσο σπουδαίος, όπως παρουσιάζεται
        
       Και το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει, ποιος, πότε  και γιατί σφράγισε τον τάφο;
  
       Αν αυτός που σφράγισε τον τάφο το έκανε για να προστατέψει τον νεκρό, τότε γιατί άφησε τον νεκρό σε τέτοια κατάσταση και δεν τον έθαψε κανονικά πριν επιχωματώσει τον τάφο; Και σε αυτήν την περίπτωση πως βρέθηκε το ένα θυρόφυλλο σπασμένο πάνω σε 1,5 μέτρο χώμα στον δεύτερο θάλαμο και το άλλο θυρόφυλλο μέσα στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου καλυμμένο από χώμα και από πάνω το κεφάλι της Σφίγγας;
          
      Όπως επίσης πως βρεθηκε το κρανίο και η κάτω γνάθος έξω από το όρυγμα ενώ ο υπόλοιπος σκελετός βρέθηκε θαμένος μέσα στο όρυγμα; Σίγουρα οι υποτιθέμενοι τυμβωρύχοι δεν θα μπάζωσαν το όρυγμα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τηρήθηκε το έθιμο που υπήρχε παλαιότερα στην περίπτωση δευτερογενούς ταφής και δεν αποτελεί πράξη τυμβωρυχίας; (Δηλαδή επανενταφιασμός του νεκρού μετά από μεταφορά του από το αρχικό σημείο πρώτης ταφής).
      
      Είναι απίθανο έως αδύνατο να έκανε κάποιος άλλος, πέραν αυτού που νοιαζόταν για τον νεκρό,  την σφράγιση.

   Αν όντως ισχύει το προαναφερθέν σενάριο, ίσως η απουσία κτερισμάτων και επίπλων εξηγείται με το ότι  όταν πάρθηκε η απόφαση να σφραγιστεί ο τάφος απέσυραν όλα τα κτερίσματα και τα έπιπλα και τα πήγαν σε άλλο χώρο μέσα στον τύμβο οπότε έτσι εξηγείται και η μη εύρεση τους. Αλλωστε, το ότι τα κτερίσματα μπορεί να είναι σε άλλο χώρομέσα στον τύμβο αναφέρθηκε και στην παρουσίαση στο ΥΠΠΟ. Αν όμως ισχύει αυτό, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η περίπτωση σύλησης.

    Τα νομίσματα δε που ευρέθησαν δεν διευκρινίζεται (στην παρουσίαση της Αθήνας) ποιά από αυτά και  που ευρέθησαν, αν δηλαδή ευρέθησαν εντός του τάφου (ειδικά αυτά του 3ου αι.) ή στον περίβολο, δηλαδή έξω από τον τάφο. Άλλωστε η αναφορά της κας Περιστέρη στην παρουσίαση  της Αθήνας ότι οι τελευταίοι Μακεδόνες απεφάσισαν την σφράγιση του τάφου, αποκλείει την περίπτωση τα  νομίσματα του 3ου  αι. να βρέθηκαν μέσα στον τάφο.

Το συμπέρασμα συνεπώς που προκύπτει είναι ότι η εξήγηση που δίνεται δεν είναι   καθόλου πειστική και δημιουργεί περισσότερες απορίες και συνεπώς το θέμα          επισκέψιμος τάφος -  σύληση - σφράγιση παραμένει ανοικτό μέχρις ότου οι         αναλύσεις και η στρωματογραφία της ανασκαφής αποφανθούν.

448 σχόλια:

1 – 200 από 448   Νεότερο›   Νεότερο»
george είπε...

EINAI KAI AYTH H PAROYSIASH ENDEIKTIKH TOY TROPOY POY KANOYN TIS ERGASIES TOYS - EPIPOLAIA.

EINAI NTROPH POY META APO ENA MHNA PERIPOY DEN EXOYN GINEI GNWSTA TO FYLO TOY NEKROY, H HLIKIA KAI APO TI PEQANE. AISXOS EINAI H MONH LEKSH POY MPRORW NA PW. DEN EXOYN AKOMH APOFASISEI SE POIN QA TO DWSOYN NA KANH ANALYSH.

george είπε...

By the way, I thought that it was reported here in the blog (with the extensive report from the meeting) that both the Alexander's era AND the Roman era coins were found in both chambers #1 and 2, as were the broken pieces of pottery (which were of the same two eras). Am I wrong on this?

Unknown είπε...

Η κα Περιστέρη στην συνέντευξη που έδωσε προ εβδομάδων στο Ράδιο Σέρρες αμέσως μετά την βράβευση της στην Δράμα δήλωσε σε ιδιαίτερα χαλαρό κλίμα μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

- Ο τάφος είναι βασιλικός και είναι μέσα θαμένος κάποιος στρατηγός.

- Αναφέρει ότι ο τάφος πιθανόν να κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από τον ίδιο τον νεκρό πριν αυτός πεθάνει.

- Δεν απέκλεισε να είναι ο νεκρός ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι "υπάρχει ελπίδα και για τον Μέγα Αλέξανδρο".

- Είπε ότι καμιά γεωφυσική έρευνα στο παρελθόν δεν έχει δείξει την παραμικρή ένδειξη για οτιδήποτε άλλο μέσα στον τύμβο και μάλιστα άφησε υπόνοιες για αυτούς που βγαίνουν στα κανάλια και μιλάνε για αυτές τις μελέτες εκ των υστέρων για να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα.

- Είπε ότι λογικά είναι ο μοναδικός τάφος μέσα στην περίβολο.

- Αναφέρθηκε ότι οι τοίχοι σφράγισης κατασκευάστηκαν πριν την εποχή του Κασσάνδρου.

Βάσει της τελευταίας δήλωσης της συμπαιρένουμε ότι τα νομίσματα μάλλον βρέθηκαν έξω από την περίβολο και επίσης μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε την περίπτωση του Καρακάλα.

Άγγελος

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ maglis

Πως γινεται να ειναι βασιλικος αφου μεσα ειναι θαμενος στρατηγος;
Ειναι ο στρατηγος βασιλιας;

Πως γινεται να λεει οτι ειναι ο μοναδικος ταφος και οτι καμια διασκοπηση δεν εδειξε τιποτα στο παρελθον και προσφατα να δηλωνει οτι "ο περιβολος μας κρυβει κι αλλες εκπληξεις;;"

Πως γινεται οι τοιχοι σφραγισης να κατασκευαστηκαν πριν την εποχη Κασανδρου; πριν ηταν η εποχη Ολυμπιαδας και Αλεξανδρου. Αυτοι σφραγισαν τον ταφο;;

Κοινως δεν ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ απο τα λεχθεντα κανενος υπευθυνου της ανασκαφης.

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ! και ο Εμπεδοτιμος αγωνιζεται να βγαλει συμπερασματα απο αοριστιες και μισολογα.

Καλυτερα να παω σε καφετζουδες παρα να τους ακουω να μου αραδιαζουν ενα σωρο ψεματα και μισολογα.

Προτιμοτερο λοιπον ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ το στομα τους και να μιλησουν στο τελος της ανασκαφης,γιατι ηδη το πραγμα αρχιζει και γινεται ενοχλητικο.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ προς ολους

Θα πω κατι κι ας ενοχληθουν καποιοι

ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙΡΗΣ...

ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ ΟΜΩΣ!

Το δουλεμα εχει και ενα οριο!
Στο τελος, ακομα και οι υποστηρικτες τους θα στραφουν εναντιον τους

giannis_ είπε...

Από τον Μ.Αλέξανδρο στο Κάσσανδρο, άρα μαύρα μεσάνυχτα έχουν και τα επιστύλια δεν μίλησαν ή τα έκαναν να σωπάσουν..

virgi είπε...

Η κυρία Περιστέρη στην ραδιοφωνική συνέντευξη μίλησε για Στρατηλάτη όχι στρατηγό.
Γιατί στρατηγοί πολλοί στρατηλάτης ένας.
Να ξέρουμε τι λέμε.!!

alex είπε...

Ο Μανόλης Ανδρόνικος διηγείται το χρονικό της ανακάλυψης του τάφου του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα:

Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής, που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Ολόγυρα ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες μου. (…) Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. (…) -Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος βαθιά. Είχα λοιπόν βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο.

Εκείνη τη νύχτα -όπως και όλες τις επόμενες- στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ περισσότερο από δυο τρεις ώρες. Γύρω στις 12, τα μεσάνυχτα, πήρα το αυτοκίνητο και πήγα να βεβαιωθώ αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους. Το ίδιο έγινε και στις 2 και στις 5 το πρωί.

Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν, μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μόλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ’ αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα. Επάνω στο κάλυμμά της ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι με δεκάξι ακτίνες, και στο κέντρο του ένας ρόδακας.

Με πολλή προσοχή και περισσότερη συγκίνηση ανασήκωσα το κάλυμμα με το αστέρι πιάνοντάς το από τις δυο γωνίες της μπροστινής πλευράς. Όλοι μας περιμέναμε να δούμε μέσα σ’ αυτήν τα καμένα οστά του νεκρού. Όμως αυτό που αντικρίσαμε στο άνοιγμά της μας έκοψε για μιαν ακόμη φορά την ανάσα, θάμπωσε τα μάτια μας και μας πλημμύρισε δέος: πραγματικά μέσα στη λάρνακα υπήρχαν τα καμένα οστά. (…) Αλλά το πιο απροσδόκητο θέαμα το έδινε ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς που ήταν διπλωμένο και τοποθετημένο πάνω στα οστά. Ποτέ δεν είχα φανταστεί τέτοια ασύληπτη εικόνα.

Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα καθώς έλεγα μέσα μου: «Αν η υποψία που έχεις, πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο, είναι αληθινή -και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας- κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική». Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση, ούτε και θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε.

αποσπάσματα από το βιβλίο του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ» Εκδόσεις ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Ας είμαστε υπομονετικοί . Το 77 μετά βίας υπήρχε τηλεόραση. Πιστεύω πως έχουν σαστίσει και οι ίδιοι μ αυτά που βρίσκουν και δεν τολμούν ν ανακοινώσουν κάτι. Εδώ που τα λέμε ο τύμβος κρύβει πολύ μυστήριο..

giannis_ είπε...

Βασιλιάς και στρατηγός την επίμαχη περίοδο ο Μ. Αλέξανδρος και ο Κάσσανδρος, δεν είναι πολλοί. Νέαρχος κ Λαομέδων δεν ήταν βασιλείς. Στρατηγός όμως στην εκστρατεία στην Ασία και βασιλιάς τότε μόνο ένας, ο Μ.Α..Εκτός αν το βασιλιάς συμπεριλαμβάνει και άλλο, εκτός της Μακεδονίας, βασίλειο, τότε όντως είναι πολλοί.
Προσωπικά τα θεωρώ λόγια του αέρα γιατί το 2010 ήταν σίγουρη για τη Ρωξάνη, μετά έγινε μεγάλος στρατηγός, μετά βασιλιάς και κάποια στιγμή μας είπε και ένα δεν ξέρω .

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ο Βελόπουλος στο ΕΧΤΡΑ αντιγράφοντας το blog και ειδικά την εργασία της Poly παρουσιάζει δήθεν αποκαλύψεις για την Αμφίπολη.

Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο!

Dazbaw είπε...

@PM

{Πως γινεται να ειναι βασιλικος αφου μεσα ειναι θαμενος στρατηγος;
Ειναι ο στρατηγος βασιλιας;}

Γίνεται...η Ολυμπιάδα ήταν Βασίλισσα αλλά και στρατηγός όταν επέστρεψε στην Μακεδονία με τον στρατό της για να βοηθήσει τον Αλέξανδρο Δ΄ με τον Κάσσανδρο...εξάλλου το τελευταίο της όνομα με το οποίο πέθανε κιόλας ήταν Στρατονίκη...

εδώ παρουσιάζεται με στρατιωτική ενδυμασία...http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Olympias.jpg

όσο για τα νομίσματα καιρός ήταν να το διευκρινήσουν , διότι δεν υπήρχε περίπτωση η επιχωμάτωση να έγινε επί εποχής Καρακάλλα...

virgi είπε...

Για να θυμηθούμε λίγο τα σημαντικά
στην Μοναδική ίσως ειλικρινή συνέντευξη χωρίς καμιά λογοκρισία.!


6ο λεπτό Μεγάλη προσωπικότητα ο νεκρός.
6.50 Στρατηλάτης Βασιλιάς μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.
9ο λεπτό Ο ίδιος ο νεκρός κατά πάσα πιθανότητα παρήγγειλε τον τάφο του.
9.30 σίγουρα Βασιλιάς.
Στο 11ο λεπτό δεν είναι σίγουρα του Κασσανδρου
Στο 12ο λεπτό Αλέξανδρος παράγγειλε τον τάφο.
Μνημείο σημαντικό για τον Κόσμο .
27ο λεπτό έως 29ο λεπτό εξηγεί γιατί ίσως μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος
32 δεν υπάρχουν επιγραφές
33 μοναδικός ταφος
μοναδικός ο νεκρός


23 ζωγραφικό διάκοσμο
23.40 Ίσως κρύπτες κάτω, πλάι, πίσω,
24 Ο ταφος είναι σε χορδή του Κυκλικού τύμβου.
26.30 Λιοντάρι είσοδος κοιτούν Αμφίπολη.
http://clyp.it/nevc3fzx

Αρης είπε...

εχω την εντυπωση πως ο Κασσανδρος συμφωνα και με το ιστορικο των πραξεων του ,δε θα εδειχνε ιδιαιτερο ζηλο ως προς την προστασια του μνημειου..η προσβαση ηταν ελεγχομενη ναι,αλλα ως ποτε..
η συλληση αν εχει γινει,εγινε οταν η Αμφιπολη περασε στα χερια του Κασσανδρου και μετα..οχι με εντολη του Κασσανδρου η με δικη του πρωτοβουλια,απλως αυτη η "ελεγχομενη προσβαση" λογικα δεν θα ηταν και τοσο ελεγχομενη πλεον..
Σιγουρα αν στους χωρους που εχουμε δει,υπηρχαν "θησαυροι" δε θα περασαν απαρατηρητοι απο οποιαδηποτε νεα εξουσια στην Αμφιπολη.
Το ζητημα ειναι αν οταν φτιαχνοταν,ο τυμβος-ναος,εληφθη υποψη το κακο σεναριο,οτι ισως καποια στιγμη δεν θα μπορει να ειναι ελεγχομενη η προσβαση και παρθηκαν τα καταλληλα μετρα αποκρυψης και αποσιωπησης..
Μου φαινεται λιγο δυσκολο αν ο ταφος ανηκει στον Αλεξανδρο,αυτο να ηταν ευρεως γνωστο,διοτι και θα αυξανε αυτους που θα τον στοχοποιουσαν ,αλλα και οταν αλλαξαν οι ισορροπιες και οντας υποτιθεμενα γνωστο, οτι εκει ειναι ο ταφος του Αλεξανδρου, με οποιους πιθανους θησαυρους,θα υπηρχε η απολυτη ανεση χρονου(ιδιως αν υπηρχαν στους γνωστους θαλαμους) να βρεθουνε,και να αφαιρεθουνε απο την οποια νεα διοικηση της περιοχης..
Οποτε το μνημειο αυτο πιστευω οτι αν ειναι του Αλεξανδρου,θα πρεπει να καλυφθηκε πισω απο καποια αλλη ,φανερη ,επισημη χρηση του..
πολυ πιθανο αν ειναι ετσι να υπαρχουν αλλου σε μυστικους χωρους τα πιθανα κτερισματα..δεν θα ειχε καμια λογικη να συσωρευθει ενας θησαυρος σε καποιον απο τους θαλαμους τη στιγμη που ηταν και ευκολα προσβασιμοι..τοση αφελεια?
το μεγαλο μυστηριο ειναι η επιχωματωση..εγινε για προστασια??να προστατευθει τι??ενα αδειο ημι κατεστραμμενο μνημειο με το κρανιο του νεκρου και δε ξερω τι αλλο, εκτος ταφου?
να επιχωματωθηκε απο φοβο και αντιπαλοτητα,ως ενος ειδους αιωνιας σφραγισης και ληθης?..
Ποιος θα εμπαινε σε αυτην τη διαδικασια και γιατι?
Το μονο σιγουρο ειναι, οτι το νοημα του μνημειου αυτου,οποιο και αν ειναι,ειχε τη δυναμικη ωστε να προκαλεσει μια τετοια διαδικασια,για οποιοδηποτε απο τα δυο σεναρια,αν δεχτουμε οτι εγινε μεταγενεστερα..ειτε για προστασια ειτε για αιωνια ληθη..
πραγματικο μυστηριο..

Unknown είπε...

Περίβολος σαν να λέμε … τράφος!!!
" Ανεφέρθη στον περίβολο που έχει περιφέρεια 500 μέτρα περίπου …. "
Έτος 2012. Η κυρία Περιστέρι ανακαλύπτει στην αμφίπολη ένα ΚΤΙΣΜΑ το οποίο είναι ένας τέλειος κύκλος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια ( Λεμφατζής ) που έχει περιφέρεια 500 μέτρα περίπου και ΥΨΟΣ 3 μέτρα. Δηλαδή ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό έργο ΟΠΟΤΕ και αν κατασκευάστηκε. Για να κατασκευαστεί αυτό το ΚΤΙΣΜΑ χρειάστηκαν περίπου 2,500 κυβικά μέτρα μαρμάρου το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε από την Θάσο και ήταν πανάκριβο πάντα. Παρόμοιο αρχιτεκτονικό έργο δεν έχει βρεθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Υπόθεση εργασίας ( sic ). Έστω ότι αυτός που έδωσε εντολή να κατασκευαστεί αυτό το κολοσσιαίο έργο … πέθανε και έμεινε ημιτελές. Ούτε τάφοι ούτε ναοί ούτε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ή να υποθέσει κάποιος μέσα στον " περίβολο ". Δεν θα έπρεπε να το ανασκάψουμε να το αναδείξουμε να το προβάλλουμε σωστά και να το αξιοποιήσουμε σε χώρο αξιοθέατο δηλαδή τουριστικό και μάλιστα σε εποχές δύσκολες για την χώρα μας που ακόμα και ένας τουρίστας παραπάνω που θα έρθει στην Ελλάδα μετράει ;;;; Ήταν σωστό και λογικό που το άφησαν έτσι αυτό το τεράστιο και μοναδικό για την Ελλάδα αρχιτεκτονικό έργο εγκαταλειμμένο για 2 χρόνια σκεπασμένο με μαύρο πλαστικό ;;;; Και ερχόμαστε στο σήμερα. Για να θαυμάσουμε το ΥΨΟΣ των 3 μέτρων του κτίσματος πρέπει να ….. σκύψουμε προς τα κάτω. Αντί να μας το δείχνουν με κιάλια για να φαίνεται ψηλότερο, εντυπωσιακό που να προξενεί δέος μας το δείχνουν με κιάλια αλλά απ' την ανάποδη πλευρά για να φαίνεται χαμηλότερο !!! Δεν έχω δει καμία φωτογραφία που να δείχνει τον τοίχο από χαμηλά προς τα ψηλά. Δεν έχω δει κανένα σχέδιο ούτε από τον Λεμφανζή ούτε και από άλλο μηχανικό που να δείχνει το ύψος σε σύγκριση με έναν άνθρωπο στην βάση του. Η μόνη φωτογραφία που δείχνει κάπως το μέγεθος σε ύψος είναι η παρακάτω. http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/w1_zpsad5ebadb.jpg Στην ιστοσελίδα του Εμπεδότιμου υπάρχουν σπουδαία άτομα με σχεδιαστικές ικανότητες που θα μπορούσαν να είχαν κάνει μια σωστή απεικόνιση. Αυτό που μου προξενεί κατάπληξη είναι ότι κανείς δεν το έχει σκεφτεί να το κάνει. Ούτε καν ο kratylos !!! Στο χωριό μου όταν ένα χωράφι συνορεύει με δρόμο και είναι υπερυψωμένο κτίζουν στο σύνορο έναν τοίχο ξεροπέτρι για να μην πέφτουν τα χώματα και το ονομάζουν τράφο. Τώρα αν τα παραπάνω δεν σας φαίνονται άξια αναφοράς νομίζω ότι η λογική μου δεν πάει καλά γιατί με έχει απασχολήσει πολύ και με έχει στενοχωρήσει πολύ και με έχει νευριάσει πολύ.

Unknown είπε...

Virgi,
Νιόβη,

Υπάρχει κάποιος τρόπος να έχουμε αυτήν τη συνέντευξη στο Ράδιο Σέρρες που έδωσε η κα.Περιστέρη;

Unknown είπε...

Virgi,

Ποια είναι η συνέντευξη που ανέφερες πριν;

virgi είπε...

@Αποστος Γουτζης
Την έβαλα παραπάνω στο σχόλιο μου στο τέλος.


αλλα ορίστε ξανα

http://clyp.it/nevc3fzx

Unknown είπε...

Βιργινία,

Ευχαριστώ πολύ, δεν το είχα προσέξει...
Γκουζής...

Unknown είπε...

Βιργινία,

Είχα προσπαθήσει πολλές φορές και παλαιότερα, όμως δεν "παίζει".

Planet είπε...

george επιστημονική μελέτη είναι, όχι διαγωνισμός ταχύτητας. Υπάρχει κάποιος απαράβατος κανονας που να λεει πόσο γρήγορα πρεπει να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα; Τι διαφορά θα έχει αν μάθεις το φύλο σήμερα ή σε ένα μήνα ή αργοτερα;

Για τα υπολοιπα, δυστυχώς οι δηλώσεις και τα συμπεράσματα χωρις αιτιολογηση πληθαίνουν αντί να μειώνονται. Εδώ ακομα να καταλάβουμε πως αιτιολογείται η χρονολόγηση του μνημειου. Απο το 2012 μιλάγανε για τελεταίο τεταρτο του 4ου πΧ αιώνα, στην παρουσίαση στην Αθήνα αναφερθήκανε στο ψηφιδωτό για να την αιτιολογήσουν...

Σχετικά με τα τελευταία συμπερασματα (περι στρατηγού, σφραγιστικών τοιχων, αφηρωισμένου νεκρου κλπ) δε μου φαινεται πως ειναι καταληκτικα. Μοιαζουν απλώς σαν διερευνητικές κουβεντες/brainstrorming που κάνει η επιστημονική ομάδα (και κάθε ομάδα) καθώς συνεχίζει την ανασκαφή και διερευνάει τα ευρήματα. Απολύτως λογικό να γίνεται αυτο. Δε μου φαίνεται συνεπώς πως ό,τι δηλώνουν είναι προϊον εκτενους μελέτης ή καταληκτικό. Δεν υπάρχει χρονος άλλωστε για αυτή - ως τώρα ασχολούνταν με την ανασκαφή. Απλά σε κάποια φάση πρεπει να θυμηθούν πως η ερευνα αυτή έχει αποκτήσει τεράστια δημοσιοτητα (οποτε και οι δηλώσεις πρεπει να ειναι προσεκτικές) και πως επειδή για κάποιο λογο ως τωρα εχουν αποφύγει να εξηγήσουν τη βάση της χρονολόγησης, δε σημαινει πως έχουν ελευθέρας να διατυπώνουν όποια άποψη διερευνουν ως καταληκτικο αποτέλεσμα (και φυσικα χωρις αιτιολογηση...). Αν υπάρχει ένας κυριαρχος λογος για τον οποιο υπάρχει τέτοιο μπερδεμα, ειναι αυτος: τι ακριβώς απο ολα αυτα που έχουμε ακουσει ειναι υποθεση εργασάιας, υποθεση βασιζόμενη σε ισχυρές ενδειξεις, καταληκτικο αποτελεσμα ή δεδομένο; Οταν ο καθένας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανασκαφή έχει διαφορετική απαντηση για τα παραπάνω, τότε μάλλον το επικοινωνιακο κομμάτι της ανασκαφής έχει αποτύχει.

george είπε...

@Planet

OTAN TO QEMA EINAI SXETIKO ME TO DHMOSIO ENDIAFERON - KAI AYTO EINAI, KAI OXI MONON ELLHNIKOY ALLA PANGOSMIOY ENDIAFERONTOS - TOTE EINAI YPOXREWMENOI NA ANAKOINWNOYN APOTELESMATA ENTOS SYNTOMOY DIASTHMATOS.

DEN MPOROYN ARXAIOLOGOI NA DIAXEIRIZONTAI MONOPOLIAKA EBRHMATA POY ANOIKOYN STON ELLHNIKO LAO GIA IDIOTIKH WFELEIA.

ALLA OLA EINAI SXETIKA ME TO TI O ELLHNAS QEWREI "DHMOSIO ENDIAFERON" KAI POSO ANEXETAI DHMOSIOI YPALLHLOI NA TON EMPAIZOYN.

Unknown είπε...

Μπορεί να μην πρόκειται για σύληση από κλεφτρόνια, αλλά για ληστρική επιδρομή,λεηλασία και βανδαλισμό σε στιγμή που το κράτος στη Μακεδονία είχε καταλυθεί. Έχω ήδη πει ότι τα έτη 279 και 278 εισέβαλαν οι Κέλτες και καταλήστεψαν τον τόπο.

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis

Εγώ είχα ανεβάσει το αρχείο σαν mp3.
Όταν ανέβηκε έπαιζε κανονικά.
Δοκίμασα ξανά και βλέπω ότι φορτώνει (loading...) αλλά τελικά δεν παίζει.

Έχει όμως επιλογή για κατέβασμα. Επιλέγεις "Download" και κατεβάζεις το mp3. Για δοκίμασέ το. Νομίζω ότι έτσι θα καταφέρεις να το ακούσεις.

Αν δεν σου δίνει την επιλογή κατεβάσματος δοκίμασε το παρακάτω λινκ:

http://clyp.it/nevc3fzx.ogg

Μόλις το δοκίμασα και παίζει κανονικά.

Ελπίζω να βοήθησα.

Μαρία Γ. είπε...

@Apostolos Gouzis
ο/η
Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου για τη συνέντευξη σε παλιότερη ανάρτηση είχε δώσει αυτό το link
http://clyp.it/nevc3fzx

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis

Δοκίμασε επίσης κι αυτό το λινκ:

http://clyp.it/nevc3fzx.mp3

Επίσης παίζει κανονικά.

giannis_ είπε...

@george
Αν σε ενδιαφέρει σε σχόλιο μου 1 Δεκεμβρίου 11:43μμ εξηγώ για το παράνομο της ανασκαφής με αποτέλεσμα τη μη δημοσίευση καταλόγου ευρημάτων σύμφωνα με το νόμο.

george είπε...

@yiannis

TO DIABASA TO SXOLIO SOY, KAI EYXARISTW EK MEROYS OLWN POY TO DHMOSIEYESES.

NOMIZW PWS EINAI POLY ELATOMATIKO KAI META APO THN EMPEIRIA THS AMFIPOLHS QELEI MEGALES ALLAGES.

STO NOTE POY EGRAPSA EXW ENA SECTION PANW S'AYTES TIS DEONTOLOGIKES DIATAKSEIS TWN ARXAIOLOGWN. SE POLLA MERH TOYS TIS BRHSKW APARADEKTES.

giannis_ είπε...

@george
Θα αρκούσε να το εφαρμόσουν κατά γράμμα και δε θα αναδεικνύονταν τα ελαττώματα του νόμου και κυρίως η αμφισβήτηση ως προς την ορθή διαχείριση της ανασκαφής.

george είπε...

@giannis

ANAFEROMAI STO KEIMENO OXI STO SXOLIO SOY.

Unknown είπε...

@Vagko Ko αν έμπαιναν οι Γαλάτες στον τύμβο, όχι Καρυάτιδες δεν θα βρίσκαμε ούτε τον τύμβο τον ίδιο.

Planet είπε...

george δε θα μπω σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε υποθέσεις για το αν μας εμπαιζουν ή οχι, γιατι δε θέλω και δε χρειάζεται. Λέω κάτι πολύ απλο: κάποια ευρήματα θέλουν μελέτη, η οποια χρειάζεται χρονο, τόσο για να ολοκληρωθεί όσο και για να ξεκινήσει. Η περιπτωση του σκελετου ανήκει σε αυτη την κατηγορία. Ο χρονος αυτος δεν καθορίζεται με βάση το δημοσιο ενδιαφέρον.Προφανώς μπορεις να φανταστείς με βάση τι καθορίζεται. Αν πχ. προτεραιοτητα της ομάδας ειναι η στήριξη του των θαλαμων για να μην καταρεύσυν, προφανώς αλλα θέματα μπορει να καθυστερήσουν. Μιλάμε για ανασκαφή ενος τεράστιου τύμβου, με ενα εξαιρετικο ταφικο μνημειο και πιθανώς 100δες ευρήματα. Το α συντονίζεις τη μελέτη όλων αυτων και τη συνεχιση της ανασκαφής στον τύμβο δεν ειναι και το πιο απλο και ίσως να μην ειναι ευκολο να τρέχουν τα παντα παραλληλα.

Το φύλο του νεκρου, και οτι αλλα στοιχεια μας δώσει ο σκελετος δεν προκειται να αλλάξουν αν η μελετη του γίνει σήμερα ή σε 2 μήνες.

art ant είπε...

@ Planet

Μου αρέσει ο ψύχραιμος λόγος σου.
Βρίσκω τις απόψεις σου λογικά τεκμηριωμένες.

Unknown είπε...

ΤΑΥΤΙΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
Οι τρεις τελευταίες παράγραφοι της ανάρτησης Εμπεδοτιμου με βρίσκουν απόλυτα ταυτισμένο και σύμφωνο...
Συμπληρώνω οτι η Αριάδνη Παπαφωτίου σε απάντηση της στον hylan-pn απο το μπλοκ της :kathreftis αποκαλυπτει οτι τα νομίσματα ειναι της περιβόλου και ειναι γνωστά απο το 2012!!!!

Unknown είπε...

Αναδημοσιεύω:
Blogger Ο/Η ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...
@hylap-vn

Μην πλέκετε σενάρια.

Στην παρουσίαση (22/10/2014, υπάρχει στο YouTube)της δημοσιογραφικής μου δουλειάς πάνω στην ανακάλυψη του ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ (και μόνο), αναφέρομαι "σε ευρήματα της κ. Περιστέρη βάσει των οποίων από το 2012 ακόμη μιλώντας στα ρεπορτάζ μου (ΕΡΤ), επέμενε στην αδιαμφισβήτητη χρονολόγηση του περιβόλου (324-300 πΧ)".

Σ`αυτά τα ευρήματα, μέχρι και την ημέρα της παρουσίασής μου, είχε επιλέξει να ΜΗΝ αναφερθεί (και φυσικά δεν θα το έκανα εγώ ως δημοσιογράφος.
Επρόκειτο για επιστημονικό υλικό πάνω στο οποίο έχει αποκλειστικά δικαιώματα η αρχαιολόγος, κι αυτό το σέβομαι).

Λίγες μέρες μετά όμως, το έκανε η ίδια δια της Α. Παναγιωταρέα, που αποκάλυψε εύρεση νομισμάτων και τεκτονικών συμβόλων πάνω στους δόμους του περιβόλου (από το 2012 ακόμη).
βλπ σχετικό ΔΤ του ΥΠΠΟ).

Πιθανόν να θέλατε να ξέρω πολλά παραπάνω.
Σας διαβεβαιώ πως θα ήθελα κι εγώ το ίδιο. Και το προσπαθώ.

3 Δεκεμβρίου 2014 - 5:29 μ.μ.

Unknown είπε...

@drosoulitis
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο σχόλιο που έκανες για την φωτογραφική κάλυψη της ανασκαφής και του μνημείου. Είχα την ίδια αντίδραση. Εντελώς παλιομοδίτικη άποψη παρουσίασης και το διαπίστωσα και στη συνέντευξη τύπου. Μου έδωσε την εντύπωση ότι κάθισε ο κάθε ένας στο γραφείο του, έφτιαξε το πάουερ πόιντ του και μετά ένωσαν τις διαφάνειες.
Χωρίς στρατηγική. Έβαλαν υπεύθυνο Τύπου (δεν θα σχολιάσω) και δεν του έδωσαν ένα έστω πιο μοντέρνο, πιο σύγχρονο υλικό να κινηθεί. Ούτε ένα website ή έστω μία υποσελίδα στο σάιτ του υπουργείου. Μπαίνεις και ψάχνεις στα δελτία τύπου ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ για να ενημερωθείς.
Η μόνη φωτο που παρουσιάζει το μέγεθος του ευρήματος σε σχέση με τον άνθρωπο είναι αυτή που οι εργάτες δουλεύουν μπροστά στις μαινάδες. Εκεί για πρώτη φορά κατάλαβα για πόσο τεράστιο μνημείο μιλάμε.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...



@ προς ολους

με αυτα που εχουμε δει και εχουμε μαθει μεχρι τωρα...μια μικρη ανασκοπηση..
1)λεων στην κορυφη του τυμβου
2)ορθομαρμαρωση σε ολο τον περιβολο
3)σφιγγες καρυατιδες ψηφιδωτο
4)εξωφρενικες διαστασεις για την εποχη κατασκευης του μνημειου και καταπληκτικη ακριβεια στην κυκλικη κατασκευη του περιβολου
4)επισκεψιμο 5)καμμια αδιαμφισβητητη τεκμηριωση για κατασκευαστη,νεκρο και λυπαμαι που θα το πω και χρονολογηση
6)ενας σκελετος
7)σφραγιση του ταφου
.....ολα τα αλλα οπως και οι ερμηνειες των παραπανω ειναι ανοικτα(δεν εβαλα τα επιστυλια γιατι οπως και να το κανουμε ειναι θολα πολυ)
αρα συνεχιζουμε....την φαγουρα και καλα κανουμε...

Unknown είπε...

ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΗ ΑΥΛΑΙΑ(;)
Εγω προσωπικα παρά τον θαυμασμό και την βαθιά εκτίμηση που τρέφω στην Κυρία Περιστερη, απο δω και στο εξής θα παρακολουθώ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή τις εκτιμήσεις της κ.Παλιαδελλη και της κ.Μηνακιδου σε σχεση με τις εκτιμήσεις της, έως τωρα, ανασκαφέως.....
Εκτιμω οτι ,οτι ΑΝΤΕΧΕ να πει ,το είπε...είτε επισήμως είτε χαλαρά,ραδιοφωνικά .
Εξαιρετικό και μνημειώδες παραμένει το επίτευγμα της.
Και νομιζω οτι η παρουςια της στην γαλλική σχολή αρχαιολογίας των Παριςιων ,στη Σορβοννη,ειναι η αυλαία που και η ιδια επιθυμούσε μεςα της...

vagkalf07 είπε...

το 8ο σιγουρο την Παρασκευη....

george είπε...

@planet

SYMFWNW PWS DEN XREIAZONTAI POLITIKES SYZHTHSEIS, KAI DEN KANW TETOIES SYZHTHSEIS.

TA EBRHMATA XREIZOYN ANALYSHS APO OLOYS, KAI OXI MONON APO AYTOYS.

APLA, DEN QELOYN ALLOI NA TOYS AMFISBHTOYN KAI QELOYN NA MHN EXOYN ANTAGONISMO STEIS EPEKSHGHSEIS TWN ANTIKEIMENWN THS ANASKAFHS.

DHLADH QELOYN MONOPOLIO STIS EKSHGHSEIS KAI STHN EREYNA. KAI AYTO TO BRISKW APARADEKTO.

EYXARISTW GIA TO SXOLIO SOY.

george είπε...

@vagkalf07

PARALEIPSES TA NOMISMATA KAI TA SPASMENA ANGEIA KAI KYTIWS TO POY BREQHKAN.

TA EIXAN BRH TON AYGOYSTO, KAI MAS TA ANAKOINWSANE TELH NOEMBRIOU. AUTO TO BRISKW APARADEKTO.

vagkalf07 είπε...

@ george
they have allready anounced that the coins..whenever they found them ..and wherever they found them..they don't indicate the time of construction..they have allready told us this conclusion oficially!!so coins go to my fith point of my post.

Planet είπε...

Προφανως και χρήζουν αναλυσης απο όλους george.

Αλλά σε πρώτη φάση υπάρχει και ένα proprietary period στην οποια η κύρια ερευνητική ομάδα έχει την κυριοτητα/αποκλειστικοτητα στην επιγνωση, αναλυση και διερευνηση κάποιων ευρημάτων. Αυτο ισχύει για μελάγο ποσοστο δημόσιων ή ιδιωτικών ερευνητικων προγραμματων, ανεξαρτήτως κλαδου, σε όλο τον κοσμο. Η περιοδος αυτη εξασφαλιζει πως η επιτυχία μιας ομάδας να γίνει κύρια ενος προγραμματος είναι σεβαστή και φυσικά αρκετή ώστε η ομάδα να έχει την τιμή να δημοσιεύσει πρώτη τα αποτελέσματα. Το πεπερασμένο διάστημα του proprietary period εξασφαλιζει πως η ομάδα δε θα "κάτσει" πάνω στα ευρήματά της.

Δε ξέρω τις σχετικές διατάξεις για αρχαιολογικα προγραμματα στην Ελλάδα, ο giannis ειχε βάλει κάτι, αν και στην περιπτωση του Καστά, λόγω πληθώρας ευρημάτων και τεραστιου μνημειου, ισως αυτες οι διατάξεις να έχουν γίνει "λάστιχο" (ελπιζω καλοπροαιρετα).

Unknown είπε...

Υστερόγραφο:
Απο ευγενια και τακτ ο Εμπεδοτιμος δεν αναφέρθηκε και στην κριτική που της ασκήθηκε στο ίδιο post οτι παρακολουθούσε απο μακριά την ανασκαφη(τι να εννοούν αραγε;;;;) και το οτι δεν εχει την απαιτούμενη για την αναςκαφη τεχνογνωσία και ειδίκευση.
Εδω επισημαίνω οτι στην Σορβόνη η κ. Περιστερη εξιδικευθηκε στην προϊστορική αρχαιολογία στην οποια και θεωρείται expert και ειδήμων....

Unknown είπε...

Εβδομο Δημοτικό,

Χίλια ευχαριστώ!
Παίζει τώρα.

Unknown είπε...

...και για να μην μας περνάνε για αγαθούς βρωντες κουτόχορτο ,απο αύριο,όσο οι φίλοι του μπλοκ θα εντρυφούν πανω στα ανακαλυφθεντα κάποιοι απο μας θα ασχολοληθουν και με τα κλεφθεντα στα πλαίσια μιας φυσιιοδηφικης μελέτης για την διασπορά του γένους των ποντικών της Αμφιπολεως...
Διαβάσω οτι οι δυο έξ αυτών εκτιουν ήδη ποινή ισόβιου καθηρξεως για αρχαιοκαπηλία και ο τρίτος ειναι υπάλληλος του Υππο δηλ δημόσιος ποντικός ,συγνώμη,λειτουργός. Η δε χθεσινή λεία εκτιμάται στα έντεκα μισή έκατομυρια ευρώ.
Εκει δε που τον πιάσανε ειναι είκοσι πέντε λεπτά οδικώς απο την Αμφίπολη απο την παλαιά εθνική οδό...

vagkalf07 είπε...

@ αν η Περιστερη κωνσταντινε ειναι expert τοτε ειναι στις προσφορες για τα χριστουγεννα...

george είπε...

@Vagkalgf07

I read that they found the coins/pottery inside chambers #1,2 and this clearly sets dates on the possible construction and sealing of the monument.

The fact they don't understand that shows how competent they are. Or that they are playing around with all of us.

vagkalf07 είπε...

@ george....

they said that the typology of the coins was of the kind that they had a wide time range ...it is official.Find the video of the Athene's presentation..

vagkalf07 είπε...

It is a monument with great architecture findings...but followed by non-crutial archaelogic findings(so far)....accept the trooth..

george είπε...

@vagkalf07

In my opinion (and I'm writing already about this another Monograph-Note) these coins and pottery are extremely important in setting upper and lower bounds in the "birth" (construction) and "death" (sealing) of the monument.

Apparently these people don't get this - or they want to trick us all who try to do some serious research and analysis on the monument.

Thanks for your comments, I appreciate them.

The coins were found inside chambers #1,2 but not chamber #3 (They said) I'm trying to confirm this.

george είπε...

@Planet

Yes of course they do have a priority in examining in situ and taking care of the finds.

They also have an obligation to timely inform the public and certainly not to withhold information ON PURPOSE, as they did with the Roman era coins (that would have fueled the then speculation about this being a Roman era monument.

Unknown είπε...

Γιωργο,
Καλε μου φιλε γεια σου,
Στον θ1 και θ2 βρηκαν μελανομορφα ιχνη κεραμεικης.Για τα νομισματα δεν κανουν επισημως καμια νυξη που τα βρηκαν. Η μονη πληροφορηση προελευσης τους προερχεται απο την δημοσιογραφο Παπαφωτιου...(δες ανωτερω)
Τους θερμους χαιρετισμους μου!!!!

Unknown είπε...

12.02.1957
M. Charles Picard a retrouvé cet été au inusée de Budapest un document archéologique qu'on croyait perdu. Il s'agit d'un bas-relief d'Amphipolis (Macédoine), représentant une sphynge tricéphale - dite sphynge ponthée - qui était demeuré longtemps enclavé dans le mur d'une église. Ce document avait été signalé au début du XIXe siècle par un de nos consuls de Salonique. M. Cousinéry, qui en avait laissé un croquis fort inexact. Il avait disparu depuis et on ne gardait de ce monstre du IIe siècle de notre ère que ce mauvais dessin.



ΑΥΤΑ
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Unknown είπε...

http://clyp.it/nevc3fzx

χεχεχε της ξέφυγε της δημοσιογράφου στο 11:54

"...δεν αναιρούμε ότι έχει γίνει και κατά παραγγελία Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ..."

σας ξεφεύγουν κάτι λεπτομέρειες ώρες ώρες

george είπε...

@Konstantinos Kairis

My good friend Kosta, missed chatting with you.

Thanks for your remarks, as always.

KALHNYXTA.

george είπε...

@Katinaki Katina

Tres interessant mon ami.

Unknown είπε...

Εχω μία μάλλον εύλογη απορία.

Γιατί πρέπει να ονομάζουμε τις Κόρες, Μαινάδες, εφόσον από επίσημα και ειδικά χείλη ονομάσθηκαν Καρυάτιδες;
Μαινάδα, το λέει και η ίδια η λέξη είναι μία νύμφη η οποία μαίνεται.
Δεν νομίζω πως μπορεί να διακρίνει κανείς την παραμικρή μανία στα χαρακτηριστικά του προσώπου που σώζεται αλλά ούτε και κάποια βίαιη κίνηση του σώματος.
Πολύ μειλίχιες φαίνονται και ως προς τις εκφράσεις του σώματος αλλά και του προσώπου...
Αυτήν την ονομασία την έδωσαν κάποιοι αρχαιολόγοι μόνο και μόνο για να αντιπαρατεθούν και να ακουστούν.

Unknown είπε...

http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/crai_0065-0536_1957_num_101_1_10702
Αχ βρε Γιωργη με τα αγλλικανικα σου...ειναι πολυ παλια ιστορια η Αμφιπολη...αν θυμαμαι καπου στο 30 κατι αρχισανε να ψαχνουν και να ψαχνωνται
Αντε τωρα να διαβασεις για την δαιμονολογια....και ας αν αυτα πρεπει - δεν πρεπει, να γινουν κοινο κτημα για τους πολλους ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ

Unknown είπε...

Μαρία Γ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

george είπε...

Right on my good friend Apostole; they are two beautiful KARYATIDES

Unknown είπε...

Allons enfants de la Patrie
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΤΟ PDF

http://www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CEUQFjAE&url=http%3A%2F%2Fhelios-eie.ekt.gr%2FEIE%2Fbitstream%2F10442%2F1776%2F1%2FM01.023.01.pdf&ei=PPuIVKWCLor-UOuigzA&usg=AFQjCNHxavONuN4isXQDyWMHVrEXjBMkYg&sig2=NyoRCJWqIm7ZSl_sbLpvdQ&bvm=bv.81456516,d.d24

Κουραστικα για σημερα ,λεω να παω να γραψω στα φορουμ μου,τα γαλλικενα που μαλωνουμε για την Οικονομικη κατασταση της Ελλαδας...
Παραλιγο να το ξεχασω...ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Unknown είπε...

george,

Η εργασία σου είναι απαράμιλλη!
Τη διάβασα 4 φορές για να μπορέσω να την εμπεδώσω πολύ καλά.
Δεν μπόρεσα να βρω κάτι που να μην εξηγείς με άριστα επιχειρήματα.
Εχω μόνον κάποιες μικρές απορίες που θέλω να σου ζητήσω να μου εξηγήσεις.
Θα προσπαθήσω αυτές τις μέρες να είμαι περισσότερο βέβαιος για το που θα ήθελα τις επεξηγήσεις σου.
Να το κάνω στο email σου;

george είπε...

@Apostolos Gouzis

S' EYXARISTW POLY APOSTOLE MOY.

Yes, you can ask me either here on my FB page or through email.

But as you would expect, after what they said on November 29th many things are being revised, and I'm writing another monograph.

Thanks so much for your interest Apostole.

Unknown είπε...

Αναδημοσιεύω απο το μπλοκ της κινγκ διάλογο με μπλοκερ με αφορμή την παρατήρηση κατινακη:
BANNISTER said...
Maybe a part of the broken sphinxes reused by Christians to strengthen the wall of their church?

"M. Charles Picard a retrouvé cet été au musée de Budapest un document archéologique qu'on croyait perdu. Il s'agit d'un bas-relief d'Amphipolis (Macédoine), représentant une sphynge tricéphale - dite sphynge ponthée - qui était demeuré longtemps enclavé dans le mur d'une église. Ce document avait été signalé au début du XIXe siècle par un de nos consuls de Salonique. M. Cousinéry, qui en avait laissé un croquis fort inexact. Il avait disparu depuis et on ne gardait de ce monstre du IIe siècle de notre ère que ce mauvais dessin.

Le Monde. 1957
September 10, 2014 at 3:51 PM
Dorothy King said...
Picard's article is available in full here: http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/crai_0065-0536_1957_num_101_1_10702

His Sphinx is a very odd relief, and not part of the tomb - Sphinxes appear on earlier coins of Amphipolis, and these probably reflected a now lost local legend.

Again, the Strabo books that cover the region are only preserved in fragments so ... much is missing!
September 10, 2014 at 5:27 PM

Unknown είπε...

http://www.lemonde.fr/archives/article/1957/02/12/la-sphynge-d-amphipolis_2329138_1819218.html?xtmc=amphipolis&xtcr=7

LE MONDE | 12.02.1957

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ....μονο που εγω γυριζα ενω πηγαινες ,εχεις να κανεις πολυ δρομο ακομα.

Unknown είπε...

Katinaki Katina,

Πείτε μας αν είναι δυνατόν τι ακριβώς γίνεται εδώ.
Σε Ελληνικά παρακαλώ και πως το βλέπετε εσείς.

Unknown είπε...


Apostolos Gouzis

Επειδη αναφερθηκες ονομαστικα και μονο να πω δυο κουβεντες...

θα ηθελες να ακουσεις ισως,οτι εκει στον ταφο-ναο ειναι μυστηρια και κρυφα μυστικα με μαγειες και δυναμεις κρυμενες,τελετες με θυσιες περιεργες και οσα αλλα βαζει η ανθρωπινη φαντασια,αλλα ειπαμε ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΔΑΥΤΑ.
Ειχα πει,οτι βαση των δεδομενων ολο αυτο κατασκευαστηκε για τον ΑΧΙΛΛΕΑ με εντολη του ΜΕΓΑ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ και αυτη ειναι η αποψη μου ακομα και σημερα...

Γενικα προσωπικα ειμαι ΠΟΛΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ,αλλα μπαινω που και που και διαβαζω τα σχολια και καποιες φορες ΓΕΛΑΩ και καποιες φορες βλεπω κοληματα ,συνομολογιες,να τα ριχνει ο ενας στον αλλο γιατι δεν συμφωνει με τις ΑΠΟΨΕΙΣ του ,γιατι μονο αποψεις εκφραζουμε ολοι,οι ειδικοι ειναι οι επιστημονες που εχουν και τις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,και τοτε ΚΛΑΙΩ.....
Το εχει το ΓΟΝΙΔΙΟ μας να μην πιστευουμε τιποτα και κανενα και αν κατι δεν πλησιαζει τις αποψεις μας ,παρολο που ο αλλος μας λεει ΝΑ ΑΥΤΟ ΒΡΗΚΑ....Και χωρις να λογιζουμε τις συνθηκες,ουτε και τις δυσκολιες που αντιμετοπιζουν οι ΕΙΔΙΚΟΙ ,λεμε ,λεμε και θελουμε με το ετσι θελω να ειναι μονο το δικο μας σωστο ....
Αυτα φιλε μου,

ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
ΣΑΡΑΝΤΟΣ
Ναι ειμαι αρσενικος.παρολο τα κατινιστικα που εχω για ονομα

Unknown είπε...

Σαράντε,

δεν πείθομαι με τίποτα ότι είσαι αγράμματος.
Πες μας όμως αν θέλεις τι εννοείς με τα post που έβαλες στα γαλλικά...
Καταλαβαίνω τι λέει αλλά ποια η σχέση δυσκολεύομαι να καταλάβω.
Για το γονίδιο που λες, θα ήθελα να σου πω ότι παλαιότερα έτσι νόμιζα και εγώ αλλά πάνε χρόνια που κατάλαβα ότι είναι παγκόσμιο.
Αυτά συμβαίνουν παντού γύρω μας.
Σε όλους τους λαούς, σε όλον τον πλανήτη.

Unknown είπε...

@apostolos gouzis
(έχεις δίκιο διορθώνω στο σχόλιό μου. όχι μαινάδες, Κόρες. εκ παραδρομής σορυ)

Bleak είπε...

Δεν επελεξα καποιο ονομα για να σχολιασω στο ιστολογιο. μαλλον καπου απο το mail μου προεκυψε το bleak. δεν με εκφραζει. το ονομα μου ειναι μανος. ευχαριστω για τη φιλοξενια.

Bleak είπε...

αντιγραφω το σχολιο μου απο την ομαδα στο fb:

Γεια σας. παρακολουθω κι εγω το ιστολογιο απο το καλοκαιρι, αν και δεν εχω σχολιασει κατι μεχρι τωρα. ηθελα να το κανω χθες διαβαζοντας οσα εγραψε η Ευθυμια στην προηγουμενη δημοσιευση του Εμπεδοτιμου. δυστυχως αυτες τις μερες χρησιμοποιω μονο κινητο και ομολογω οτι δεν με βολευει.. τυχαινει να επισκεπτομαι συχνα την περιοχη που βρισκεται το μνημειο, αλλα και το παγγαιο γενικοτερα. απο τη μια μπορω να πω οτι εχω "συντονιστει" με την περιοχη (την οποια δεν θεωρω καθολου τυχαια), κυριως μεσα απο πεζοποριες στο παγγαιο και απο την αλλη ακουω συχνα διαφορες θεωριες απο τους γνωστους μου εκει. στα "πανω" γραφεια του δημαρχειου για παραδειγμα (εννοω στο χωριο Ροδολιβος οπου και ειναι η εδρα του δημου αμφιπολης) μιλανε για την Ολυμπιαδα. και εδω ερχομαι να συμφωνησω απολυτα με την Ευθυμια σε οσα γραφει περι γυναικειας "αισθητικης" του μνημειου. απο την αρχη αυτη ηταν η εντυπωση μου.

θα ηθελα αν μπορει καποιος να μου πει αν τα κοκκινα χαρακτηριστικα (μαλλια, γενια) ηταν χαρακτηριστικο των αρχαιων μακεδονων η γενικοτερα των ελληνων. προσωπικα δεν ειχα ακουσει κατι τετοιο και ουτε εχω δει ποτε κοκκινα χαρακτηριστικα σε ανθρωπο της περιοχης του μνημειο. πως προκυπτει λοιπον το κοκκινο χρωμα στα μαλλια των σφιγγων και στις μορφες του ψηφιδωτου? να υπενθυμισω πως και η αναπλαση του προσωπου της Μυρτιδος εδειξε κοκκινα χαρακτηριστικα. και αν αυτο το στοιχειο ηταν εντονο στην τοτε μακεδονια, γιατι τονιζεται συχνα σε αναφορες το κοκκινο χρωμα στα μαλλια της Ολυμπιαδας? με συγχωρειτε αν εχουν απαντηθει τα ερωτηματα αυτα στο ιστολογιο και δεν το προσεξα, αν και παντα παρακολουθω με μεγαλο ενδιαφερον τις συζητησεις γυρω απο το σεναριο του να βρισκεται η Ολυμπιαδα εκει. με συγχωρειτε επισης για το μηνυμα/σαλατα, αλλα δεν με βολευει το κινητο.

Unknown είπε...

Μαινάδες, Κόρες, Καρυάτιδες, τι σημασία έχει;

Επιλέχθηκε μια αρχαΐζουσα αισθητική στην απεικόνιση στοιχείων του τύμβου, για να υποστηρίξει την αρχέγονη θρησκεία της περιοχής, όπου παρέμεινε η ίδια παρ΄ όλες τις κατακτήσεις και τις αλλαγές που υπέστη.
Μιλάμε για την οργιαστική λατρεία του Βάκχου, του Διόνυσου και αργότερα της Άρτεμις Ταυροπόλου.

Ηδωνοί, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι έζησαν στην περιοχή, έφεραν θεότητες ακόμη και ξένες, αλλά η κύρια θρησκεία ήταν του Διόνυσου, ελαφρώς ίσως παραλλαγμένη κάθε φορά.

Η περιοχή που επιλέχθηκε για την κατασκευή του τύμβου δεν είναι καθόλου τυχαία, αν υπάρχει βράχος από κάτω, πολύ πιθανόν να υπάρχει και σπηλιά, και αν υπάρχει σπηλιά θα υπήρχε και "Πλουτώνιο", χώρος λατρείας με συμβολισμό το πέρασμα στον κάτω κόσμο.

Αλήθεια, δείτε ξανά το πρόσωπο της "Καρυάτιδας", θα λαξεύατε ποτέ μειδίαμα σε ένα πρόσωπο μπροστά από έναν τάφο; Ένα πρόσωπο ευγενικό, καθόλου αποτρεπτικό όπως έλεγαν όλοι στην αρχή, που γνωρίζει όμως μυστικά και σε προδιαθέτει ότι τα πράγματα πιο μέσα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται.Αυτό θα μας το αποκαλύψουν και οι παραστάσεις στα επιστύλια, αν φυσικά δεν είναι εντελώς κατεστραμμένα τα χρώματα.

Αναμένω με αγωνία να δω σε ποια θεότητα αφιερώθηκε ο νεκρός και αν η Ολυμπιάδα αποζητούσε την δημόσια προβολή της αθανασίας του.

Planet είπε...

Katinaki, Kairis αυτό στο οποιο αναφέρεστε είναι το παρακάτω:

http://www2.szepmuveszeti.hu/pegasos/gpopup.php?id=141

και το σχετικο άρθρο εδω:

http://www2.szepmuveszeti.hu/pegasos/lexikon.php?s=J%E1nos%20Gy%F6rgy%20Szil%E1gyi%3A%20Ancient%20Art.%20Department%20of%20Antiquities%0D%0AHandbook%20of%20the%20Permanent%20Exhibition%0D%0A%0D%0ARoom%20V%20-%205#

Παρατηρήθηκε στην Αμφίπολη απο κάποιον Γαλλο περιηγητή το 19ο αιώνα, ο οποιος και το απέδωσε ζωγραφικά στο βιβλίο του. Σε κάποια φάση αποτελούσε δομικο ή διακοσμητικο τμήμα μιας εκκλησίας στην Αμφίπολη, απο την οποια σε κάποια φάση εξαφανίστηκε. Βρεθηκε αρκετά χρονια μετά στην Ουγγαρία, προφανώς λόγω της δράσεως αρχαιοκάπηλων.

Ναι μεν βλέπουμε κάποια σφίγγα, αλλα αμφιβάλλω αν το ευρημα συνδεεται με τον τύμβο. Δεν είναι δηλαδή κάποιο τμήμα της σφίγγας λη του τύμβου που λειπει (το εργο ειναι διακοσμητικο και με ονοματα και αναφρορές σε καθημερινούς ανθρώπους της Αμφιπόλεως). Προφανώς δεν αναφέρεται ούτε στον βασιλιά Κάσσανδρο, ούτε στον Ζήλο τον Αμφιπολίτη (http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0062%3Aentry%3Dzoilus-harpers)

Η ευρεσή του στην Αμφίπολη σχετίζεται με το γεγονος πως στην κοινωνία της ειχαν παρεισφρήσει αιγυπτιακές θεότητες/λατρείες. Το θέμα είχε συζητηθεί και στο group στο facebook.

Planet είπε...

Επίσης η χρονολόγησή του είναι κάτι αιώνες μακρια απο αυτή του μνημειου στον τύμβο καστά

Unknown είπε...

@Planet

Χίμαιρα είναι όχι Σφίγγα πάντως.

giannis_ είπε...

Το συμβούλιο των σοφών απεφάνθη..
Αν δεν κάνω λάθος το group στο facebook είναι ιδιωτικός χώρος (δημόσιος μεν σε κλειστό κύκλο δε) συζήτησης, οπότε ό,τι συζητάτε εκει κρατείστε το για τους συμμετέχοντες, για ένα δημόσιο χώρο συζήτησης, εφόσον επιλέγετε να το χρησιμοποιήσετε, κάντε το κόπο και αιτιολογείστε τις απόψεις σας χωρίς να μας αναφέρετε ως "θέσφατο" αυτά που συζητάτε σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Με το συμπάθιο κιόλας..

Unknown είπε...

Νομίζω ότι σιγά σιγά ξεκαθαρίζει ο ρόλος της Νίκης και του Τριποδικού λέβητα.

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/Vic1_zps96ca2674.jpg

Ίσως δεν σας έδωσα να καταλάβετε την σύνδεση των νομισμάτων που κόπηκαν στην Αμφίπολη με τις απεικονίσεις την Πομπηία, οπότε δείτε την παρακάτω εικόνα.

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/PomAm3_zpsc9fe1575.jpg

Αν η Αφροδίτη στην Πομπηία είναι αντίγραφο της Αφροδίτης του Απέλλη μήπως και η Άρτεμις Ταυροπόλος όπου ιππεύει ταύρο είναι έργο του Απέλλη τόσο σημαντικό ώστε να αναπαριστάτε για πάρα πολλά χρόνια σε νομίσματα των Ρωμαίων;

schumi44 είπε...

?

Bleak είπε...

λυπαμαι που πρεπει να ξαναγραψω καθως οπως ειπα το κιν. δεν με βολευει καθολου.

Γιαννη το σχολιο σου αφορα εμενα? εαν ναι να ξαναπω λοιπον οτι το μηνυμα μου προοριζοταν για εδω, απλα το φβ με βολευει καλυτερα οταν χρησιμοποιω κινητο. επιπλεον στην ομαδα στο φβ δεν ειχε την ευγενεια να απαντησει κανεις, εστω τα εχουμε ξαναπει αυτα φιλε. επισης εχει γινει συχνα μεταφορα μηνυματων απο τη μια ιστοσελιδα στην αλλη. και σιγουρα ειχα την εντυπωση οτι οι δυο αυτες σελιδες συμπληρωνουν η μια την αλλη. επειδη λοιπον γνωριζω τι πρεπει και τι οχι, θα σε παρακαλεσω να μην μου απευθυνεις το λογο με υφος σαν να με βαζεις σε ταξη.

με συγχωρεις αν παρανοησα κατι στο μηνυμα σου.

μανος.

Dazbaw είπε...

@Bleak

Κόκκινα μαλλιά ή πυρρόξανθα, είχαν οι Αιακίδες...ο γιος του Αχιλλέα ο Νεοπτόλεμος, ονομάστηκε πρώτος Πύρρος για το χρώμα των μαλλιών του...και η Ολυμπιάδα είχε πυρρά μαλλιά αλλά και ο Μ.Α. πυρρόξανθα...γενικά είναι χαρακτηριστικό της οικογενείας...α ξέχασα και τον Πύρρο της Ηπείρου αλλά μάλλον και τον ίδιο τον Αχιλλέα!Μιλάμε για Μολοσσούς πλέον και όχι Μακεδόνες να το ξεκαθαρίσουμε...

Unknown είπε...

παρα πολλοι εχουν μιλησει για επικοινωνιακα παιχνιδια, εγω το αποκαλω επικοινωνιακη διαχειρηση και ΜΑΛΙΣΤΑ πολυ σωστη για την ωρα.

οπως σε ολα στη ζωη καθετι που γινετε δημιουργει φιλους αλλα και εχθρους.

ας αναρωτηθουμε λοιπον ολοι, γιατι βρισκομαστε, εν καιρο πολεμου, ενος οικονομικου πολεμου, καπΟιοι προσπαθησαν να μας κατασπαραξουν....

οπως ειχε πει ο γιωργακης ο πανανδρεου σε συνεντευξη του στον παυλο τσιμα. "δεν θα παω ποτε στο ΔΝΤ γιατι το ΔΝΤ ΚΟΒΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ"

θεωρειτε λοιπον και αν ΟΧΙ μπορειτε να το διαβασετε, το μνημονειο δεν εχει ορους που απαγορευουν τα συμβολα που μπορουν να εγειρουν το ηθικο του λαου?

αναρωτηθειτε γιατι η ανασκαφη μπηκε στο ψυγειο.... και δεν ειναι απολυτο οτι ειναι κακο.... χρονο θελουν να κερδισουν οι ανθρωποι και οχι για να το κρυψουν... αλλα να το αποκαλυψουν τη σωστη χρονικη στιγμη.

ολα δειχνουν οτι ειναι πλεον ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ. και καμια ολυμπιαδα ουτε καμια ρωξανη ουτε κανενας αλεξανδρος δ΄ειναι το μπραντ που μπορει να εγειρει εθνικη αναταση για οσους συνεταξαν ενα μνημωνειο....


ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΜΗΠΩς........

giannis_ είπε...

Αναφερόμουν σε μηνύματα που έχουν πληθύνει σε σχέση με ότι συζητείται στο facebook, ως προς την ουσία του ερωτήματός σου κάποιος θα σου απαντήσει, άσχετα αν έχει ξανασυζητηθεί.

Planet είπε...

giannis_ καλά κάνεις και ζητάς να μη θεωρούμε δεδομένο ότι συζητάμε στο facebook. Ως προς το συγκεκριμένο με τη "σφίγγα" ή χιμαιρα, όπως με διόρθωσε ο Δημήτρης, εγώ το ειχα ανεβάσει στο facebook, και εν τέλη προσωπικά δεν είδα να βοήθησε κάπου στην κουβέντα. Αν, για μένα, προέκυπτε κάτι ενδιαφέρον, να εισαι σιγουρος πως θα το είχα αναφέρει αναλυτικά εδώ. Φυσικά, το αν ειναι ενδιαφέρον ή οχι δεν το αποφασίζω εγω, οπότε τουλάχιστον απο πλευράς μου θα προσπαθήσω απο εδώ οι αναφορές μου στο facebook να μην αντικαθιστουν την επιχειρηματολογια. Ελπίζω αυτο να σε καλύπτει.

Planet είπε...

Dimitris Makos ευχαριστώ για τη διορθωση. Δεν έχω γνώμη για το αν ειναι σφίγγα ή κάτι άλλο, απλά υιοθέτησα τον όρο "σφίγγα" βάση μιας δημοσιευσης που έχει γίνει σχετικα με αυτο το εύρημα, το οποιο αναφέρεται ως τρικέφαλη σφίγγα. Ο Γαλλος περιηγητης που το κατέγραψε για πρώτη φορά το ειχε αποδώσει ως γαϊδαρο.

Δημήτρης είπε...

@ giannis και λοιποί
να ξεκαθαρίσω ότι θα αναφέρω αυστηρά την προσωπική μου άποψη ,σαν συμμετέχοντας και στην ομάδα του fb, και να με συγχωρήσουν όσοι πιθανώς έχουν αντίθετη άποψη .Η ομάδα δημιουργήθηκε υποτίθεται για πιο αμεση επικοινωνια και για οσους τους βολεύει .Θεωρώ όμως ότι η βασική συζήτηση γίνεται ΕΔΩ , και η παρουσίαση και η ανάλυση και ο σχολιασμός.Είναι απειροελάχιστα τα θέματα που παρουσιαστηκαν εκεί και μπορεί καποιος να μην τα έχει δει εδώ.Απλά το ανφέρω για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις .

Unknown είπε...

@όλους

Συνεχίζοντας τη μελέτη του επιστυλίου με την παράσταση του ταύρου διερεύνησα το ενδεχόμενο 2, δηλαδή η ανδρική μορφή να φορά κράνος.

Οι παράξενες σκιάσεις που παρουσιάζονται στο σημείο αυτό και η μεγάλη φθορά του δυσκολεύουν πολύ το έργο αλλά ιδού.
Γνωρίζω ότι το θέμα της περικεφαλαίας είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα και είναι αυτό που μπορεί να καθορίσει την ταυτότητα της μορφής.

Επειδή πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική αποτύπωση, κάθε δική σας βοήθεια στην έρευνα σχετικά με το θέμα της περικεφαλαίας θα βοηθούσε πολύ.

Συνεχίζω με τη διερεύνηση του θώρακα.

http://bit.ly/12yjGQW

Unknown είπε...

@όλους

Συνεχίζοντας τη μελέτη του επιστυλίου με την παράσταση του ταύρου διερεύνησα το ενδεχόμενο 2, δηλαδή η ανδρική μορφή να φορά κράνος.

Οι παράξενες σκιάσεις που παρουσιάζονται στο σημείο αυτό και η μεγάλη φθορά του δυσκολεύουν πολύ το έργο αλλά ιδού.
Γνωρίζω ότι το θέμα της περικεφαλαίας είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα και είναι αυτό που μπορεί να καθορίσει την ταυτότητα της μορφής.

Επειδή πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική αποτύπωση, κάθε δική σας βοήθεια στην έρευνα σχετικά με το θέμα της περικεφαλαίας θα βοηθούσε πολύ. Συνεχίζω με τη διερεύνηση του θώρακα.

Δείτε την αποτύπωση εδώ

http://bit.ly/12yjGQW

Panina Oneira by Lydia είπε...

...έχω σκάσει, εχω στενοχωρηθεί πολύ διαπιστώνοντας ότι κρύβουν τόσα πολλά από την ανασκαφή...... προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία πλέον, ότι ο τάφος είναι του Μ.Α!!!!!! Είμαι σίγουρη επίσης ότι τα κτερίσματα, βρίσκονται σε άλλο χώρο του τύμβου....
γιατί τα πολιτικά τους παιχνίδια ή και συμφέροντα να "μπαίνουν" εμπόδιο στο να ξεδιπλωθεί η αλήθεια και το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας να θαμπώσει εμάς και όλο τον κόσμο;;;;;;;;
Ντροπή και πάλι ντροπή!!!!!....ιδιαίτερα σε άτομα που είναι αρχαιολόγοι και ΈΠΡΕΠΕ να λειτουργούν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ πέρα από απειλές, εντολές και συμφέροντα......

Panina Oneira by Lydia είπε...

Εμπεδότιμε θερμά συγχαρητήρια! Πλέον όταν θέλουμε να ενημερωθούμε "ψαγμένα" ερχόμαστε εδώ! Και πάλι συγχαρητήρια!!!!!

Antigoni είπε...

@ Soultana

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη εργασία σας πάνω στα επιστύλια.
Μόλις πρωτοείδα την ανδρική μορφή, αμέσως το μάτι μου έπεσε στο υψομένο χέρι και βλέπω ξεκάθαρα να κρατά μία τρίαινα. Δεν τολμούσα να το γράψω γιατί ο καθένας μας βλέπει διαφορτικά πράγματα αλλά πάλι μόλις είδα την εικόνα που βάλατε το μάτι μου έπεσε σην τρίαινα. Επειδή, λογω του χρόνου που έχετε αφιερώσει, ίσως έχει εξοικιωθεί το μάτι σας παραπάνω, πείτε μου, σας παρακαλώ, εάν βλέπετε και εσεις κάτι αντιστοιχο.
Έχω σκάσει με την τρίαινα (αλλά και το άλογο, για το οποίο συζητήσαμε με άλλους συνομιλητές)!
Ευχαριστώ!

Unknown είπε...

@antigoni

την τρίαινα βέβαια την έβλεπα και τη βλέπω και εγώ. Τώρα όμως αρχίζω να αναθεωρώ μήπως και είναι τμήμα της περικεφαλαίας που ίσως να φτάνει ψηλότερα.

τώρα που είπατε για άλογο, ψάχνω την περίπτωση να υπάρχει κάποιου είδους άρμα στην παράσταση. Η ανδρική μορφή είναι ελαφρώς ανασηκωμένη οπτικά, την βλέπουμε δηλαδή σα να πατάει κάπου. Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις εργασίας. Μόλις έχω κάποιο πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα εννοείται θα ενημερώσω όπως κάθε φορά.

Unknown είπε...

Δεν νομίζω να είναι τρίαινα, αν είναι το πιο πιθανό είναι αυτό:

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/132-239522_zps6990d667.jpg

οι κεραυνοί του Δία

Unknown είπε...

@Dimitri

κι εγώ εκεί προσανατολίζομαι.
Μια που το λες, άλλη υπόθεση εργασίας είναι η ανδρική μορφή να είναι τελικά καθιστή. Μελετάω λοιπόν και την ύπαρξη θρόνου μήπως και έχουμε συσχέτιση με το γνωστό έργο του Απελλή.

ΖΗΝΩΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΖΗΝΩΝ είπε...

Θα ήθελα, με όλη την καλή διάθεση και χωρίς να θέλω να θίξω προσωπικά κάποιον από τους φίλους εδώ, να παραθέσω το πιο κάτω κείμενο που αλίευσα, σαν την ελάχιστη κίνηση υπεράσπισης της κυρίας Περιστέρη ως αρχαιολόγου.
Απλά μεταφέρω αυτό που είπε κάποτε ο Απελλής...

D'après l'écrivain romain Pline l'Ancien (Histoire naturelle, 35-36), Apelle aurait dit : Sutor, ne supra crepidam («Cordonnier, pas plus haut que la chaussure») ou Ne sutor ultra crepidam («que le cordonnier ne juge pas au-delà de la chaussure») à un cordonnier qui, après avoir critiqué dans un de ses tableaux une sandale, voulut juger du reste. Ce proverbe est à l'adresse de ceux qui veulent parler en connaisseurs de choses qui ne relèvent pas de leur compétence.

Μετάφραση:
Σύμφωνα με το Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο τον Πρεσβύτερο (Φυσική Ιστορία, 35-36), ο Απελλής είχε πεί «Ο υποδηματοποιός δεν πάει πιο ψηλά από το υπόδημα», ή «ο τσαγκάρης δεν κρίνει πέρα από το παπούτσι», σε ένα τσαγκάρη ο οποίος, αφού επέκρινε ένα σανδάλι σε ένα από τα έργα του, ήθελε να κρίνει και το υπόλοιπο. Αυτή η παροιμία απευθύνεται σε όσους θέλουν να ομιλούν ως ειδήμονες για πράγματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Antigoni είπε...

@ Dimitris Makos

Το σκέφτηκα και αυτό αλλά δεν είχα εικόνα του κεραυνού. Εκτός από νόμισμα υπάρχει απεικόνιση σε αγγείο ή κάπου αλλού;

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΔΡΩΠΟΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΞΟΥΝ Η ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ. Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΟΣΜΟΥ.
Η ΑΡΜΟΝΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΘΑΛΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ.
ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΕΧΘΡΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ. ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΦΙΓΓΩΝ ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ, ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΟΣΤΑ, ΞΥΛΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ,ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ, ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΑΖΛ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΕΙΑΣ ΜΕ ΝΕΚΡΟ ΘΥΣΙΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ. ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑΦΕς ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΤΑΦΟΥΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ,ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΘΩΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ.
Η ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΕΙΔΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ ΚΑΙ Η ΓΛΥΚΙΑ ΟΨΗ ΤΩΝ ΣΦΙΓΓΩΝ ΚΑΙ Η ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΗ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕς ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΚΕΡΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ- ΑΧΙΛΛΕΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΤΡΟΚΛΟ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ. ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΕς ΟΙ ΤΑΦΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΕς ΑΠΟ ΑΥΤΕς ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕς.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΛΙΓΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΑΣ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

Unknown είπε...

Η Πανοπλία Του Αλεξάνδρου
(Πλούταρχος Αλέξανδρος 16.7-8, 32.8-κ.ε, Διόδωρος ΙΖ. 20.3, 21.2, 34.4, 46.2, Κούρτιος 4.13.25)

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

Το κράνος του είχε πλούσια χαίτη και εκατέρωθέν της από ένα λευκό φτερό, μεγάλο και εντυπωσιακό, μάλλον σαν αυτό που απεικονίζεται στον μακεδονικό τάφο στα Λευκάδια. Το κράνος αυτό σκίστηκε στα δύο από την κοπίδα του Ροισάκη, αλλά προστάτευσε τον Αλέξανδρο.

Στη μάχη των Γαυγαμήλων έχουμε πληρέστερη περιγραφή της πανοπλίας του. Πρώτα απ’ όλα φορούσε Σικελικό ζωστό ὑπένδυμα (εσωτερικό ένδυμα) και από πάνω διπλό λινοθώρακα, από τα λάφυρα της Ισσού. Επίσης λινοθώρακα καταγράφεται ότι φορούσε, όταν τραυματίσθηκε στη χώρα των Μαλλών. Το κράνος του στα Γαυγάμηλα ήταν έργο του Θεόφιλου, σιδερένιο, με προσαρμοσμένο λιθοκόλλητο περιτραχήλιο. Αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αν είναι ακριβής, διότι το περιτραχήλιο αποτελούσε τμήμα της πανοπλίας των μυκηναϊκών χρόνων και όχι των κλασσικών. Αν πράγματι ο Αλέξανδρος έφερε περιτραχήλιο, ίσως πρέπει να το θεωρήσουμε ως πρόσθετο μέσο ασφαλείας λόγω της θέσεώς του στην ανώτατη βαθμίδα του κράτους του και του συμμαχικού στρατού.

Πηγή http://www.alexanderofmacedon.info/greek/ARMY4gr.htm#alex_armor

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

@empedotimos
Σχετικά με την γεωμετρία του ευρύτερου χώρου Καστά ,ήθελα να σου θέσω υπόψη ένα κείμενο που δημοσίευσα στο Facebook στις 4-9ου-2014 ,σε σχέση με το δικό μου γνωστικό αντικείμενο.Αφορά την χρυσή τομή,το 3,14 και άλλα.Θα ήθελα να το ξέρεις.Έχει και εικόνες προς τεκμηρίωση ,πως θα γίνει να σου το κοινοποιήσω;;; επώνυμα αν θέλεις.

Nikias είπε...

@ George συγνώμη αν δεν το είδα , την εργασία σου την έχεις μεταφράσει και σε σε πιο link. Ευχαριστω

george είπε...

@Nikias

OXI NIKIA, DEN THN EXW METEFRASEI KAI EINAI SE AYTO TO LINK:

https://drive.google.com/file/d/0BxfAWy6wujqyS2d2MDQ2TWE4VnM/view

ALLA TWRA THN DIASKEYAZW, META TA NEA APO NOEMBRH 29, 2014.

S' EYXARISTW GIA TO ENDIAFERON SOY.

Unknown είπε...

Είχα πει πριν καιρο οτι θα φτάσουν σε ενα σημειο θα μας πουν οτι βρηκαν κατι οπως και εγινε με τον σκελετό και εν συνεχεια θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας οπως κ εγινε και αυτοι οι γνωστοί προδότες και κλέφτες του πολιτισμού μας θα χουν ολο τον χρονο και ολη την άνεση χωρις να τους πιέζει κανενας για να βρουν τις εισόδους για τα ενδότερα του μνημείου.μεσα στο μνημείο υπαρχει η βιβλιοθηκη του μεγιστου και της Ολυμπιαδος.υπαρχει θησαυροφυλακιο και επισης υπογεια σήραγγα που βγαζει στο διπλανό κωνοειδες βουνό που εκει στεγάζεται το νομισματοκοπείο και εννοείτε οτι θα βρουν την Βασιλική χρυση σαρκοφάγο του μεγιστου!!!!καληνυχτα ελλαδα για αλλη μια φορα. Ποτε δεν θα τα μάθουμε αυτα!!!!

Unknown είπε...

Και ξαφνικά τα βρωμοκαναλα της διαφθοράς διαπλοκής μίζας και εξαπάτησης σταμάτησαν να αναφέρονται σ αυτο το κόσμημα του πολιτισμού και πήραν εντολές και μας έπρηξαν τα αρχαια μας με τον ληστοσυμμοριτη Ρωμανό γόνο πλούσιας οικογένειας.που του πέταξαν τα φώτα της δημοσιότητας για να αποπροσανατολίσουν για αλλη μια φορα την κοιμισμένη κοινή διαμορφωμένη γνωμη. Ντροπη και παλι σε όλους μας για την ανέχεια μας.δεν μιλάει κανενας μας για τιποτα.ειμαστε οτι θα μας πουν στα δελτία ειδήσεων.χωρις γνωμη με άκυρες λανθασμένες τοποθετήσεις και άξιοι της μοίρας μας.ντροπιαζουμε το αθάνατο αρχαίο γνήσιο ελληνικό πνεύμα.ντροπιαζουμε τον μέγιστο και όλους όσους μας ανέδειξαν.πηγε αλλου η συζήτηση αλλα τα πράγματα δεν ειναι ρόδινα.ειμαστε πρόβατα και πρόβατα θα μείνουνε.καληνυχτα νεοεληνα με ενα λ.εχει σημάσια!!!!

Unknown είπε...

Καλησπερα στην ωραια παρεα σας. Σας παρακολουθω αρκετο καιρο και θα ηθελα να σας δωσω και γω "τροφη για σκεψη".Ο ταφος δημιουργηθηκε απο τον Δεινοκρατη για τον Μ.Α. κατοπιν παραγγελιας του ιδιου Μ.Α. Επιβλεπουσα της κατασκευης ηταν η Ολυμπιαδα, η οποια ηταν αρχιιερεια των καβειριων μυστηριων. Γι αυτο μεσα στον ταφο υπαρχουν οι μαιναδες και το ψηφιδωτο που παραπεμπουν στα καβειρια μυστηρια ( διοτι και ο Μ.Α. ηταν μυημενος σ αυτα). Ο απλος κοσμος που εβλεπε την Ολυμπιαδα να επιβλεπει την κατασκευη του ταφου θεωρουσε οτι ο ταφος ηταν για την ¨ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ¨. Ο Μ.Α. πεθαινει. Η Ολυμπιαδα αντιμαχεται τον Κασσανδρο. Ο Κασσανδρος συλαμβανει την Ολυμπιαδα και την δινει στους στρατιωτες του για να την σκοτωσουν ( Ισως με λιθοβολισμο). Μερικοι φανατικοι οπαδοι και φιλοι της Ολυμπιαδας περνουν το πτωμα της για να το θαψουν και να μην γινει τροφη στα σκυλια. Που αλλου θα εθαβαν το πτωμα της Ολυμπιαδας εκτος απο τον ταφο της ¨ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ¨? Και φυσικα χωρις καψιμο χωρις ταφικες τιμες και ιεροτελεστιες μεσα στην νυχτα μεσα σε ενα απλο κιβωτιο, οπου και βρεθηκε ο επιμαχος σκελετος. Αν λοιπον ο σκελετος χρονολογηθει απο εκεινη την εποχη και στα κοκκαλα βρεθουν αφυσικα σπασιματα τοτε πολυ πιθανον ο σκελετος να ανηκει στην Ολυμπιαδα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ, ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.
Υ.Γ. Ο ταφος σφραγιστηκε απο τον Κασσανδρο για να μην ειναι επισκεψιμος απο τους οπαδους της Ολυμπιαδας χωρις να γνωριζει οτι εχει θαφτει εκει.

Bleak είπε...

Dazbaw,

ευχαριστω για την απαντηση. πες μου αν θελεις, εχει γινει συζητηση εδω για το συγκεκριμενο θεμα, και αν ναι τι ειπωθηκε ακριβως? θελω να καταληξω στο οτι αν δεν υπαρχει καποια εξηγηση πανω στο γιατι ενα τοσο σημαντικο μνημειο μεσα στην μακεδονια, φερει ανθρωπινα χαρακτηριστικα ασυνηθιστα για την περιοχη, και με την προυποθεση πως το κοκκινο χρωμα στα μαλλια δεν δηλωνε θεικο στοιχειο η καποιον συμβολισμο, τοτε δεν καταλαβαινω γιατι δεν θεωρειται σχεδον βεβαιο οτι η Ολυμπιαδα ειτε εχει αμεση σχεση με την (ανα)κατασκευη του μνημειου, ειτε βρισκεται θαμμενη εκει.

Ευχαριστω και για τις πληροφοριες. εχω ασχοληθει αρκετα με την Ολυμπιαδα σαν προσωπικοτητα και μπορω να πω οτι με γοητευει πολυ. μικροτερος ειχα διαβασει το βιβλιο του Daniele Platero. απο τοτε ειχε ξεκινησει το "ταξιδι" μου στις εποχες των Μολοσσων. το ενδιαφερον μου αναθερμανθηκε φυσικα με το μνημειο της αμφιπολης και με οδηγησε μεχρι τους πυρροξανθους ομηρικους μαχητες και οσα μου αναφερεις στο μηνυμα. ειναι τοσο εντονο το ταξιδι, τοσες πολλες εικονες στο μυαλο, και τοσο συγκινητικο αν εχει καποια, την παραμικρη εστω, σχεση και η Ολυμπιαδα.

θα ηθελα να πω και κατι ακομα και μαλλον το πιο σημαντικο. οσοι παρακολουθουμε απο το καλοκαιρι το μπλογκ του Εμπεδοτιμου σε καθημερινη βαση, ξερουμε τι εγινε εδω μεσα, ποσο απογειωθηκε η σελιδα, το επιπεδο των σχολιων, αλλα φυσικα και της συζητησης. αυτο για μενα ειναι σημαντικοτερο απο καθε μνημειο και προσωπικοτητα. αισθανομαι τυχερος που το εζησα.

μανος

alex είπε...

Σουλτάνα μπράβο και πάλι. Ας πω κι εγώ τι βλέπω. Την τρίαινα δεν την αποκλείω γιατι την είχα βρει σε γραπτές πηγές. Δεν μπορώ όμως να πω κ ότι την βλέπω. Τον κεραυνό του makos επίσης δεν τον βλέπω. Εμμένω στο χαλινάρι που κι αυτό το βρήκα σε πηγές. Όσο για την περικεφαλαία ούτε αυτή τη βλέπω στο πρωτότυπο (στραβομάρα). Βλέπω όμως στιβαρό μέτωπο και θυσσανωτό μαλλί (μοιάζει με ΜΑ όπως λέει και ο Ε.)
Επίσης αγαπητοί, να πω ότι συμφωνώ με Ζήνωνα, δεν γίναμε όλοι αρχαιολόγοι μέσα σε μια νύχτα! Απλώς αγαπάμε Ελλάδα και ασχολούμαστε ερασιτεχνικά χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν απο τους συμμετέχοντες οι οποίοι ειναι προφανώς επαγγελματίες στον χώρο τους.
Αυτά κι ας μην το βάζουμε κατω δεν είμαστε όλοι άχρηστοι και πρόβατα και αυτό αποδεικνύεται σε όλη την υφήλιο.

Unknown είπε...

@alex
οι πηγές σου μέχρι τώρα σε έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο και θα τις εμπιστευτούμε, γιατί τώρα που δούλευα επάνω στην παράσταση φαίνεται ότι το χαλινάρι ξεκινά από το αριστερό (όπως μπαίνεις) κέρατο του ταύρου και συνεχίζει μεχρι το χέρι του άνδρα.
Η γραμμή διακρίνεται ελαφρά και στο πρωτότυπο.

Το θυσανωτό μαλλί από μόνο του δεν εξηγεί τις βαριές σκιές και όλη αυτή την επιφάνεια πάνω στο κεφάλι του. Εκτός και αν περνάει το χαλινάρι ακριβώς από πάνω.

Θα σου έκανε μεγάλο κόπο να (ξανα)βάλεις τα λινκ? Συνάντησες κάτι σχετικά με άρμα?

Dazbaw είπε...

@Bleak

Olympias, Mother of Alexander the Great. By ELIZABETH CARNEY

αν το βρεις να το διαβάσεις...

τώρα όσο αναφορά για την Ολυμπιάδα τους Αιακίδες και τους Μολοσσούς όσο μπορώ τα λέω!

το θέμα είναι πολύ σοβαρό πάντως...
η Ολυμπιάδα ήταν το Α και το Ω την εποχή εκείνη...γενικά οι Ηπειρώτες στα τότε χρόνια ήταν οι σκληροπυρηνικοί Έλληνες, κρατούσαν τις παλαιοελληνικές παραδόσεις...τις μυκηναϊκές παραδόσεις και ήταν αρκετά αυταρχικοί...κάτι σαν το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια...για τον λόγο αυτόν ήταν και ξεκομμένοι από τους υπολοίπους...

η Ολυμπιάδα κρατούσε εχθρική στάση απέναντι στους Αθηναίους και ήταν ακατάδεκτη προς αυτούς...μην ξεχνάμε και την άρνηση της Πυθίας, στους Δελφούς, να δώσει χρησμό στον Αλέξανδρο, για θρησκευτικούς λόγους...

επίσης να θυμηθούμε την άσχημη αντίδραση της στην πολυγαμία των Μακεδόνων...στην Ήπειρο επικρατούσε η μονογαμία και αυτό περίμενε και από τον Φίλιππο...ήταν η μοναδική Βασίλισσα της Μακεδονίας που είχε πραγματική και ουσιαστική εξουσία...κι αυτό ήταν που τρέλαινε άλλους αριστοκρατικούς οίκους των Μακεδόνων...

το είχα πει παλαιότερα ότι προσμένω σε αποκαλύψεις αρχαίων εγγράφων σαν την Τηλεγόνεια και τα Κύπρια Έπη και την Θεσπρωτιάδα ή Θεσπρωτίς...

εάν είναι η Ολυμπιάδα σίγουρα μιλάμε ταυτόχρονα για βιβλιοθήκη και ναό και μνημείο και τάφο και αρκετά ακόμη...

ουσιαστικά αν βγούνε όλα αυτά στην επιφάνεια, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου...

alex είπε...

Soultana το κείμενο εδώ:
http://books.google.gr/books?id=7lvzTTZG9KAC&pg=PA49&lpg=PA49&dq=bull+sacrifice+pottery+-knossos+-minoan&source=bl&ots=OiJJnN8pJS&sig=qHR4NzLlNZn2T87tvW2Lz3kZuLc&hl=el&sa=X&ei=0dGFVNvXDIfpywOwuICADw&ved=0CD8Q6AEwCA#v=onepage&q=bull%20sacrifice%20pottery%20-knossos%20-minoan&f=false
Κανει λόγο για μανδύα στο αριστερό του χέρι και ότι κρατά και με τα δυο χαλινάρι που το ενα οδηγεί στα κέρατα - του δεξιού χεριού και το άλλο στον λαιμό του ταύρου - αυτό που ήδη ανεβασες..
Για την τρίαινα θα πρέπει να ξαναψάξω και για την Νικη όπως πολύ σωστά είπε και ο makos και οι πηγές του πρόκειται (μάλλον) για την προετοιμασία του ταύρου ίσως η Νικη του ετοιμάζει νερο για να πιει? Όπως στην ανάλογη εικόνα όπου οι δυο νίκες ποτίζουν έναν ταύρο?..

alex είπε...

Και για άρμα δεν βρήκα αλλά ούτε έξαψα, όμως είχα βρει αγγεία όπου η ανδρική μορφή ειναι καθιστή. Εμένα πάλι μου φαίνεται πως όχι.. Πιστεύεις πως το άρμα θέλει ψάξιμο?

alex είπε...

Διόρθωση όχι στο λαιμό- στη μουσούδα.

Unknown είπε...

@alex
ευχαριστώ πολύ alex, το είχα ξεσκονίσει όταν το ανέβασες αλλά δεν έχω το link σε αυτόν τον υπολογιστή. Για το άρμα όχι δεν χρειάζεται να ψάξουμε ακόμα.
Δεν νομίζω ότι είναι τρίαινα.

fterotos psychonoos είπε...

@Bill Bill,
πώς τα ξέρεις όλα αυτά; ότι "εκεί μέσα υπάρχει η βιβλιοθήκη του Μεγάλου" και τι ακριβώς εννοείς όταν λες "βιβλιοθήκη"; Αν εννοείς τις βασιλικές εφημερίδες, αυτές κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκαν όντως στα χέρια του Πτολεμαίου, αφού εκείνος φαίνεται να είχε πρόσβαση στις πρώτες άμεσες πηγές και στη μετέπειτα συγγραφή της ιστορίας (όπως την ξέρουμε μέσα από τις κατοπινές αντιγραφές άλλων) πάνω σε αυτές. Και ήταν συνηθισμένο το λείψανο του νεκρού βασιλιά να το ακολουθούν και οι βασιλικές εφημερίδες. Δεν ξέρουμε αν τελικά χωρίστηκαν κάποια στιγμή, αντίθετα δηλαδή από ό,τι μέχρι τότε συνηθιζόταν, αλλά οι βασιλικές εφημερίδες του ΜΑ κ της εκστρατείας φαίνεται να έπεσαν και μάλλον να έμειναν στα χέρια του Πτολεμαίου. Μακάρι να επιβεβαιωθείς, αλλά μου έκανε εντύπωση η σιγουριά που βγάζεις στο μήνυμά σου.

Nikias είπε...

@george σε ευχαριστω.
Υπάρχει περίπτωση να το μεταφράσεις, θα ήθελα κάτι που έχει να κάνει με την αρχαία Ελλάδα, να το διαβάσω στα ελληνικά. Οπως και να έχει και χωρίς παρεξήγηση , σε ευχαριστω

Antigoni είπε...

@ Soultana Krivataki

Χρησιμοποίησα το σχέδιό σας για να πατήσω απάνω κάποιες γραμμές. Ελπίζω να μην σας πειράζει.

Δείχνω την " τρίαινα" και το "άλογο"
Εγώ βλέπω και καπίστρι και όλα τα αξεσουάρ.
http://www.image-share.com/ijpg-2784-46.html

Επίσης, για τον ταύρο: Έχει ζωγραφιστεί μυώδης, καμαρωτός με ωραίο ψηλό λαιμό σαν να έχει προσπαθήσει ο ζωγράφος να τον αναδείξει. Είναι στο μέσον της παράστασης (του τμήματος που βλέπουμε) και κοιτάει το θεατή. Στα αγγεία που έχουν παραθέσει οι φίλοι, ο ταύρος είναι σχεδόν πάντα στο πλάι. Εμένα "κάπως" μου φαίνεται αυτή η σύνθεση... Σαν ο ταύρος να είναι το σημαντικό πρόσωπο της εικόνας. Σαν να τον λατρεύουν;;; Συμβολίζει κάτι;;;
Δεν έχω ανάλογες γνώσεις για να το πάω παραπέρα.

Δωδωναίος είπε...

Σουλτάνα έχω ανεβάσει ένα σχόλιο στην ανάρτηση σου, ίσως....βοηθήσει κάπου.

vagkalf07 είπε...

@ προς ολους...

για να θυμηθουμε τις "παλιες" φαγουρες....

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=106892

Μαρία Γ. είπε...

@Αντιγόνη
Στο παρακάτω βίντεο υπάρχει αφιέρωμα σε έκθεση του μουσείου Μπενάκη με θέμα
"Ο ταύρος στο μεσογειακό κόσμο"

Antigoni είπε...

@ Μαρία Γ

Ευχαριστώ πολύ!
Μάλλον ξεχάσατε το λινκ για το video

Μαρία Γ. είπε...

@Αντιγόνη
https://www.youtube.com/watch?v=gdyJesem9B0

Unknown είπε...

@Bill Bill,

εισαι σωστος! Σκαψε-σκαψε το χειμωνα τωρα που σταματησαν να μας λενε τι βρισκουν, το λιγοτερο θα πιασουν Κινα απ' την αλλη μερια...

Εγω λεω οτι η εισοδος στο κωνοειδες βουνο διπλα ειναι portal σ' ενα αλλο μερος του συμπαντος. Εχουμε ακομη πολλα να βρουμε αλλα μας τα κρυβουν.

Ωρες-ωρες, το IQ πεφτει εδω μεσα πιο γρηγορα κι απ' το ελληνικο χρηματιστηριο.

Unknown είπε...

@ Αντιγόνη
πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου για άλογο σε εκείνο το σημείο.. Θα το δω.

@Δωδωναίος
με το λίγο που έψαξα, η Δωδώνη ανοίγει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην αναζήτησή μας. περιμένω με αγωνία τις φωτο.

Unknown είπε...

@ προς όσους ασχολούνται
στον κατάλογο του μουσείου της Πέλλας

http://www.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=68&preloader=1

στη σελίδα 212 αριστερά επάνω και κάτω εμφανίζονται δύο αγαλματίδια. Το ένα είναι της Νίκης και το άλλο της της επιτυμβιδίας Αφροδίτης (μεγέθυνση στη σελ 217) με ένα περιστέρι - ο κατάλογος αναφέρει ότι ήταν η κατ'εξοχήν θεότητα του Κάτω Κόσμου στην Πέλλα κατά την Ελληνιστική εποχή (λόγω του περιστεριού λέω ότι μάλλον σχετίζεται και με Δωδώνη)

fterotos psychonoos είπε...

Καλημέρα σε όλους. Επίκαιρο όσο ποτέ..

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Μου τα ΄πες με το πρώτο σου το γάλα
Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
Εσύ φοράς τ’ αρχαία σου στολίδια
Και δεν δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
Που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Μου τα ΄πες με το πρώτο σου το γάλα
Μα τώρα που στη Μοίρα μου μιλούσα
Είχες ντυθεί τ’ αρχαία σου τα λούσα
Και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα-μαϊμού
Ελλάδα-Ελλάδα Μάνα του καημού

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα
Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
Εσύ κοιτάς τ’ αρχαία σου τα κάλλη
Και στις αρένες του κόσμου Μάνα μου Ελλάς
Το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς

Planet είπε...

Για να γυρίσουμε στα της γεωμετρίας του τύμβου, τάφου κλπ., διαβάσα πως οι κωνικές τομές (συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης) είναι ανακάλυψη του Μέναιχμου γύρω στο 350 πΧ, ο οποίος κατάγεται από την Προκόννησο, κοντά στη Θράκη. Ο Μέναιχμος δεν είναι απίθανο να δίδασκε μαθηματικά στον Μέγα Αλέξανδρο, αν και σε αυτο υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα.

Αν ισχύει πάντως πως ο Μέναιχμος (και ο αδελφός του, ο Δεινοστρατος, που ήταν επίσης επιτυχημένος μαθηματικος και γεωμέτρης) ήταν στο περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου, τότε ίσως μπορούμε να κάνουμε την υπόθεση για το πως η έλλειψη εμφανίζεται σε αρχιτεκτομικο οικοδόμημα, μόλις 20-50 χρόνια μετά τη θεμελίωσή της. Δε θα ειναι παράλογη η υπόθεση πως Μέναιχμος και Δεινόστρατος ήταν σε επαφή με αρχιτεκτονες (ή τον αρχιτέκτονα) του τύμβου, αν και απο τη μαθηματική θεμελιωση της έλλειψης στην εφαρμογή της σε τέτοιας κλιμακας έργο, ειδικά τα αρχαια χρονια, ίσως η περιοδος 20-50 χρονων να μην ειναι αρκετή.

Γενικώς πάντως, κωνικές τομές συναντόνται στην αρχιτεκτοική μνημείων της αρχαίας Ελλάδας (πχ. στον Παρθενώνα), κάτι που σημαινει πως η χρήση τους ήταν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, εμπειρική (χωρίς το μαθηματικο υπόβαθρο να είναι γνωστό). Η ελλειψη, πάντως, σε αυτες τις περιπτώσεις, συναντάται σε μικρά δομικά στοιχεία μνημειών (πχ. κιονες), τουλάχιστον με βάση τα όσα βρηκα, και συνεπώς δε νομίζω πως οι αρχιτέκτονες του τύμβου θα είχαν τον τρόπο και τη γνώση να προσαρμόσουν αναλόγως το σχήμα του, σε τόσο μεγάλη κλιμακα. Το ίδιο ισχύει και με τη χρυσή τομή που αναζητάται στον τύμβο: αν και η πρώτη αναφορά σε αυτή γίνεται γύρω στο 300 πΧ, αρκετοι υποστηρίζουν πως η χρυσή τομή εμφανίζεται στην αρχιτεκτονική του Παρθενώνα (αν και τελευταία αυτο αμφισβητείται).

Με βάση τα παραπάνω, υποθέτω πως ο αυτο που ονομάζεται ως έλλειψη απο τον κ. Λεφαντζή είναι ίσως ένα γεωμετρικο σχήμα που αποκλινει απο κυκλο σε κάποια σημεια του. Αυτη η αποκλιση μπορει να προσεγγιζει το σχήμα έλλειψης, αλλα ίσως αυτο να είναι τυχαίο. Αν όντως φαινεται να υπάρχουν δύο κέντρα (τα οποια τα αποδιδουμε στις δύο εστιες της έλλειψης) όφειλεται ίσως σε κατασκευαστικους λόγους ή/και γιατι ο αρχιτέκτονας ήθελε να δώσει στο όλο οικοδόμημα ένα προσανατολισμό.

Μερικές πηγές:

http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/pennethorne1878/0163?sid=fa6c7f8c6d85c82ad648184311f2d03f

http://en.wikipedia.org/wiki/Menaechmus

http://en.wikipedia.org/wiki/Dinostratus

http://www.math.rutgers.edu/~cherlin/History/Papers1999/schmarge.html

http://www.goldennumber.net/parthenon-phi-golden-ratio/

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ολους

" Το φερετρο ευρεθη αθικτο "

Μαααααααλιστα!

Καταλάβατε τιποτα;;;

Εγω παντως όχι!!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ολους

Ερωτηση προς Περιστερη

" Οταφος εχει συληθει; "

Απαντηση

" Ο ΚΥΡΙΩΣ ταφικος θαλαμος ,ναι!!"


Μαααααααλιστα !!

Καταλάβατε τιποτα;;

Εγω παντως όχι...

Η μαλλον ΠΟΛΛΑ!

Unknown είπε...


@ Planet

Ευχαριστούμε!!!! Πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμα όλα αυτά, και τα link θέλουν πολύ μελέτη, αλλά αξίζει!!!
Με την ευκαιρία να πω ότι τη κουβέντα για την έλλειψη την συνεχίζουμε στο προηγούμενο άρθρο, απλά και μόνο για να μην κουράζουμε τους συνταξιδιώτες με σχέδια, δοκιμές, λάθη και διορθώσεις κτλ. Φυσικά, αν δεν κουράζουμε, θα μπορούσαμε να τη συνεχίσουμε και εδώ. Ότι αποφασίσουν οι συνταξιδιώτες!
Νομίζω όμως, ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να βγάλουμε ένα σωστό συμπέρασμα για το σχήμα του τύμβου, απλά, θέλει ακόμα πολύ μελέτη και πολύ χρόνο...

Unknown είπε...

@ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ Κ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ Κ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ: http://www.scribd.com/doc/175273355/%CE%9C%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%98%CE%95%CE%99%CE%9F-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%A3%CE%A4ON-%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%91%CE%99%CE%9F-%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9C%CE%9F
ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.
ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ,ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ,ΤΙ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΕΧΡΙ Κ ΣΥΜΒΟΛΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 80 ΕΩΣ 85 ΣΕΛΙΔΑ.
ΕΠΙΣΗΣ : http://www.visaltis.net/2014/08/blog-post_25.html
@ Σουλτάνα Κιριβατάκη
Σουλτάνα, για επεξεργάσου το σημείο που εχω σχεδιάσει πρόχειρα.
Ειχα ξεκινήσει μιας κ ζωγραφίζω, να επεξεργαστώ με ζωγραφική τις παραστάσεις αλλα λόγω ελλειψης χρόνου κ ηρεμίας, δεν.
http://prntscr.com/5fxwyx

Unknown είπε...

Αντί να ειρωνεύεσαι μαθε παρασκήνιο πρώτα απ όλον και δεύτερον δες σπο κοντα και περπάτησε μόνος σου ενα αρχαίο Υπογειο χώρο και μετα ελα να ειρωνευτεις ξανα.οκ;;;οταν θα μπεις σε αρχαιο Υπογειο ναό τοτε ελα να ειρωνευτεις.καλες οι θεωρίες σωστός σε πολλα σημεία ο εμπεδοτιμος πολλή καλη δουλεια αλλα η θεωρία πρεπει να δένει και με την πράξη.ειμαι τυχερός γιατι εχω επισκεφθεί ανάλογο αρχαιο Υπογειο ναό και γνωριζω πολλα για τα οικοδομήματα των γνήσιων ελληνων.και για να τελειώνουμε με τις αποδείξεις εγω θα σας πω αυτο που υποστηρίζω.ο λόφος καστα ειναι σαν να βλεπουμε την ακροπολη των Αθηνών θαμμένη.το γνωρίζουν εδω και χρονια οι κρατούντες.οι εργασίες συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μυστικά ας το πούμε κ ετσι.στο εσωτερικό οι αρχαιολόγοι ειναι πεπεισμένοι οτι θα βρουν την χρυση σαρκοφάγο του μεγιστου.θα βρουν και αλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.βιβλιοθηκη της αρχιερειας των καβειριων μυστηρίων με οτι αυτο συνεπάγεται αλλα και απο το προσωπικό αρχείο του μεγιστου.νομισματοκοπειο και θησαυροφυλακιο περιττό να το πω αφού σύμφωνα με τις μελέτες των τυμβωρυχων αρχαιοκαπήλων συγνωμη αρχαιολόγων ηθελα να πω υπαρχει σιγουρα.οι ειδικοί της Εγνατίας αλλα και σπηλαιολόγοι μελετούν πως θα καταφέρουν να διεισδύσουν σώοι και ασφάλεις αφού σε μερικά σημεία το μνημείο ειναι ετοιμόρροπο.ο απλός λαος μεχρι στιγμής εχει μάθει μονο όσα πρεπει να γνωρίζει και αυτα διαστρεβλωμένα.κλεινοντας θελω να σας πω να ανατρέξετε σ ενα σημειο της εφημερίδας της κυβερνήσεως απο το 2005 που λεει η Μπενακη στον Κάρολο.εκτος απο τα αλλα η ελλαδα στην διάρκεια της θητείας σου θα ανακτήσει την χαμένη της αίγλη στο θέμα του πολιτισμού.ολα δηλαδη σχεδιασμένα βάση σχεδίου μονο που η χαμένη αίγλη χρειαζεται και αληθειες οχι αυτο που μας κάνουν τωρα.ο νοών νοείτο και ο αγνοών αγνοειτο!!!!

Unknown είπε...

Bill Bill κάπως έτσι?

https://3dwarehouse.sketchup.com/model.html?id=u9e353989-7cb0-480f-9f0e-bfb87f3343c9

Unknown είπε...

Κάπως ετσι κρατυλε!!!οταν λέω ακροπολη Αθηνών δεν εννοώ μονο τον Παρθενώνα.ολο τον χώρο πανω στον ιερό βράχο.για τον φίλο πιο πανω!!!

Dazbaw είπε...

πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τόσους συνέλληνες να μελετούν και να κάνουν ολόκληρες εργασίες που απαιτούν πολλές ώρες εργασίας...αν έτσι είμαστε οι Νεοέλληνες σήμερα, τότε έχουμε μέλλον!!!

Antigoni είπε...

Περι κλίσεων πρανών:

Οι συντελεστές ασφαλείας που πρέπει να επιτυγχάνονται διαφέρουν ανάλογα με τη φύση των υλικων αλλά και ανάλογα με τις εξεταζόμενες συνθήκες.
Οι διάφοροι κανονισμοί προτείνουν διαφορετικούς συντελεστές ασφαλείας και τρόπους υπολογισμού τους. Σε προσωρινές συνθήκες, βέβαια, τα εδαφικά πρανή στέκονται σε κλίσεις πολύ πιο απότομες σε σχέση με τις μόνιμες μακροπρόθεσμες συνθήκες και αυτό είναι αποδεκτό σύμφωνα με τους διάφορους κανονισμούς. Όταν λέμε προσωρινές συνθήκες εννοούμε έως 6μήνες-1 έτος ανάλογα με το έιδος του εδάφους. Διότι η άργιλος (για πάράδειγμα) συμπεριφέρεται αστράγγιστα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μπορεί να παραμείνει παρακατακόρυφη για 3-5 χρόνια μερικές φορές.
Ένας χοντρικός τρόπος για να εκτιμήσει κάποιος την κλίση με την οποία στέκονται τα πρανή σε μακροχρόνιες συνθήκες είναι να εκτιμήσει τη γωνία τριβής του υλικου (με εργαστηριακές δοκιμές εδαφομηχανικής) και να θεωρήσει αυτή την κλίση.
Στην περίπτωση μας είναι 34-38°. Από το κωνικό ή ελλειπτικό σχήμα της επίχωσης προκύπτει ότι οι κλίσεις είναι πολύ ηπιότερες από αυτό οπότε δεν τίθεται καν τετοιο θέμα ευστάθειας.
Είμαι σίγουρη πως η ανασκαφική ομάδα, μέσω των γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών έχει υπολογίσει τις παραμέτρους του υλικού και έχει κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις για τις προσωρινές εκσκαφες.
Ένας άλλος τρόπος, είναι να γίνει ανάδρομη ανάλυση στα φυσικά πρανή που υπάρχουν στο λόφο και έτσι να εκτιμήσει τις παραμέτρους των υλικών.

Συγνώμη που κουράζω με τεχνικές λεπτομέρειες. Απευθύνομαι κυρίως σε όσους ασχολούνται με τη γεωμετρία του τύμβου αυτές τις μέρες. ;-)

Antigoni είπε...

Ξέχασα να προσθέσω ότι:

Σύμφωνα με τους σημερινούς ισχύοντες κανονισμούς τα πρανή ορυγμάτων-επιχωμάτων κατασκευάζονται με αναβθμο ανά 10-12μ. Ο αναβαθμος έχει πλάτος 4μ. Στην περίπτωση του τύμβου, εάν εφαρμόζαμε τους σημερινους κανονισμους και αγνοούσαμε τον αναβαθμο, θα έπρεπε να υπολογίσουμε την ισοδύναμη κλιση. Η κλίση αυτή προκύπτει 30-32° για κλίσεις 34-38° αντίστοιχα.

Unknown είπε...

@poly katri

μας λείπετε. γιατί δεν έρχεστε από δω? μπορεί όπως λες να είναι τεχνική η κουβέντα σας αλλά μπορεί να είναι εμπνευστική για όλους. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Peribol είπε...

Μάθαμε ότι «το φέρετρο ευρέθη άθικτο». Δεν ξέρουμε για το σκελετό. Γιατί αν ήταν κι αυτός άθικτος μέσα στο φέρετρο, το κρανίο που βρέθηκε εκτός ορύγματος προφανώς θα είναι προϊόν αποκεφαλισμού.

«Το σπουδαιότερο εύρημα είναι όμως ο σκελετός ενός ρωμαλέου άνδρα στη ΒΔγωνία της πυράς, πεσμένου στο δεξιό του πλευρό. Ήταν περίπου 35-40 ετών και ύψουςπερ. 1,70μ., άκαφτος στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν αποτελούσε δηλαδή μέρος της ταφικής πυράς. Σύμφωνα με τον ανασκαφέα, η θέση εύρεσης στο άκρο της πυράς και έξω από τα όριά της, η αφύσικη μηνοειδής στάση του και κυρίως ότι βρέθηκε ακέφαλος, αλλά με το κεφάλι αποκομμένο οδήγησε τον ανασκαφέα στη βάσιμη υπόθεση ότι εδώ έχουμε έναν άνδρα που δεν πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά έναν άνδρα που αποκεφαλίστηκε μπροστά στην ταφική πυρά του πολεμιστή, ως μέρος της ταφικής τελετουργίας. Προς αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και ένα σπασμένο σιδερένιο εγχειρίδιο, μία ακονόπετρα και ένα σιδερένιο πελέκι στη θέση της κεφαλής, που βάσιμα ερμηνεύουν το εύρημα ως αποκεφαλισμό. Δεν γνωρίζου με βεβαίως εάν πρόκειται για απλή εκτέλεση, τελετουργική εκδίκηση ή εξιλασμό. Ο ανασκαφέας ερμηνεύει την απουσία της αποκοπείσης κεφαλής ως εκτέλεση αντιποίνων. Σε κάθε περίπτωση το εύρημα αυτό επαληθεύει την ομηρική αναφορά στηνεκτέλεση των 12 νεαρών Τρώων από τον Αχιλλέα μπροστά στην ταφική πυρά το Πατρόκλου. Μάλιστα, από τη θέση της σπονδυλικής στήλης του αποδειροτομηθέντος νεκρού, προκύπτει ότι ήταν πισθάγκωνα δεμένος, γονατισμένος και ίσως προσηλωμένος σε κομμάτι ξύλου, όταν επήλθε η στιγμή της εκτέλεσης.»

Πηγή: http://www.academia.edu/643824/%CE%93._%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%86%CE%B8%CE%BB%CE%B1_%CE%B5%CF%80%CE%AF_%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CF%89._%CE%88%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1

vagkalf07 είπε...

@ ΠΡΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΑΙΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ...

Τα νεα ειναι ευχαριστα, 1)υπαρχουν πολλαπλοι χωροι-κτισματα σε διαφορετικα επιπεδα!!
2)το εντυπωσιακο ειναι οτι το κατωτερο κτισμα ειναι ΚΑΤΩ απο το επιπεδο του λοφου!!υπαρχει αμφιβολια αν εκτισαν απο κατω προς τα πανω η προκειται για καθιζηση..
3)οι χωροι ειναι ανω των 10τμ
4)υπαρχουν μπαζωμενες ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ μεταξυ καποιων χωρων.
5)Το αποτελεσμα δειγματοληψιας των χωματων της μπαζωσης με την μεθοδο του καροτου δειχνει οχι ιζηματοποιηση των υλικων πραγμα που σημαινει οτι ειναι φερτα η με φυσικο η με τεχνητο τροπο.
6)συντομα θα γινουν και σκαναρισματα με αλλη μεθοδο για την πιθανη ευρεση χρυσου.

τα παραπανω ειναι πληροφοριες...και μια υποψια δικη μου απο το κλιμα των πληροφοριων.....υπαρχει μια συνδεση του ηδη ανασκαμενου μνημειου με αλλο χωρο....

Unknown είπε...


@ Σουλτάνα Κιριβατάκι
Ήρθα και εγώ.... !
Εύχομαι να μη σας κουράσουμε...!


@ Antigoni
@ gtroza
@ όποιον ενδιαφέρει

Δύο τομές τύμβου κάθετες μεταξύ τους, με τα μέτρα Λεφατζή, και την υπόθεση ότι οι δύο κορυφές είχαν ίδιο ύψος, (το σχέδιο είναι με κώνους, συζητάμε αν είναι κάποιο άλλο σχήμα). Η γωνία της κορυφής του λέοντα είναι 141,5 μοίρες, ενώ της δεύτερης κορυφής 140, και αυτό σημαίνει ότι 'μπαίνει' μέσα στον κώνο της κορυφής του λέοντα στο περισσότερο μέρος του τύμβου! Είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που έχω κάνει σε κάτοψη. Δείτετο και το συζητάμε.

Unknown είπε...


Το link

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2QmlSUzdNUDZhQmc/view

art ant είπε...

@ vagkalf07

Να είσαι καλά. Ευχαριστούμε, όπως & όλους, που καταθέτουν το ...λιθαράκι της πληροφορίας & σχηματίζουμε σιγά σιγά εικόνα κι` ας είναι στα ...τυφλά.

Για τα πάσης φύσεως ...εργοτάξια του ιστολογίου, εύχομαι καλή συνέχεια, γιατί η ...βαλίτσα ``Αμφίπολις`` πάει μακριά.

Όρεξι νά `χουμε.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Όλους
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231370716

Απλά τραγικό!! Κάποιοι φίλοι του ιστολόγιου είχαν αναφέρει την πλήρη άγνοια και αδιαφορία της πολιτείας για την εθνική μας κληρονομιά.

@ Poly Katri
Πολυξένη, συνέχισε να μας ταξιδεύεις!!!! Είναι όλα πολύ εντυπωσιακά αυτά που μας παρουσιάζεις. Πραγματικά θαυμάζω το κουράγιο σου και την ενέργεια που δίνεις να συμβάλεις σε αυτό το ταξίδι.

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
Θα ήθελα εάν μου επιτρέπεται να προσθέσω οτι η δουλεία σου είναι καταπληκτική ειδικά με την περικεφαλαία!!! Τα υπόλοιπα περί τρίαινας είναι περιττά με όλο το σεβασμό προς τα πρόσωπα των συνχολιαστών μας συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Νομίζω οτι μας δημιουργούνται παραισθήσεις με αποτέλεσμα να αλλοιώνουμε την συνολική προσφορά σου στην αποκρυπτογράφηση του επιστυλίου. Να έχεις εμπιστοσύνη το ένστικτό σου. Άλλωστε το κατοχυρώνει η εμπειρία σου.

Unknown είπε...

Καλησπέρα,

Μία δική μου εκδοχή, η Σουλτάνα θα διαφωνήσει για την γυναικεία φιγούρα αλλά δεν πειράζει, εδώ είμαστε για ιδέες και προτάσεις,

επίσης βρήκα 2 πολύ σημαντικές απεικονίσεις του Απελλή που μεταφέρθηκαν από τους Ρωμαίους στη Ρώμη.

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/Bull1_zps373ce81e.jpg

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/Paint2_zps85da2fb0.jpg

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/alexch_zpsc08af5d8.jpg

Βασιλική Σιάπκα είπε...

σχετικά με την έλλειψη:
http://www.insomnia.gr/topic/496650-βρέθηκε-ο-τάφος-του-αλεξάνδρου-ή-και-πάλι-όχι/?p=53669070

Unknown είπε...

Συγνώμη έπρεπε να γράψω "αναφορές για απεικονίσεις του Αππελή" γιατί δεν έχουν διασωθεί.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

και σχετικά με τις περικεφαλαίες πολεμιστών ανωτέρου στρατιωτικού βαθμού:
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=272952&start=11760

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Παιδια ευτυχως που υπαρχουν vagkalf και kairis
και ΞΕΧΑΡΜΑΝΙΑΖΟΥΜΕ!

Γιατι αν περιμενουμε τις ανακοινωσεις του υπουργειου ...καηκαμε!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα

Διάβασα την ανάρτηση, καθώς και όλα τα σχετικά από την πηγή που παράθεσες.
Μου γεννιούνται κάποιες απορίες, και κάποιες διαπιστώσεις.
Από τη στιγμή που εξωτερικά του περιβόλου υπάρχει δρόμος, γιατί να υπάρχει αυτή η κλίση στον περίβολο (για το θέμα της αποχέτευσης των νερών από ότι κατάλαβα), και να μην υπάρχει μία κλήση στο δρόμο, που είναι και το κατώτερο σημείο που εκεί καταλήγουν τα νερά έτσι και αλλιώς?
Με την κλήση αυτή 'καταπονούνται' από το χρόνο και τη φθορά από το νερό κάποια σημεία περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Η έλλειψη δημιουργείται στην κάτοψη.
Η έλλειψη αυτή έχει ένα κέντρο.

Unknown είπε...

Vagkaf.τι θελει να πει ο ποιητής;;;σας τα λέγα παιδια και ο αναφερόμενος το επιβεβαιώνει.εχουμε υπογεια οικοδομήματα σε βράχο οπως της Ακρόπολης και υπογεια σήραγγα που βγαζει στο διπλανό κωνοειδες βουνό.

Unknown είπε...

Οι εκτιμώμενες απόψεις για τον χρυσο ανέρχεται σε ευρώ περί τα 350 δις.αυτο οσον αφορά το σχολιο του vagkalf για τις περαιτέρω ενέργειες των κλεφτών!!!!

Βασιλική Σιάπκα είπε...

από τον μελετητή:

Η έλλειψη έχει ένα κέντρο συμμετρίας, αλλά πάντα δύο εστίες. Αλλιώς είναι κύκλος. Έλλειψη πάντως με δύο κύκλους δεν υπάρχει!
Και αν ο όποιος Δεινοκράτης δεν κατασκεύαζε την στέψη της περίφραξης σε έλλειψη, προσαρμόζοντάς την στο
ανάγλυφο της περιοχής, τότε έπρεπε από την πάνω μεριά να την κάνει π.χ 3μ αλλά από την κάτω 3+5 ή 3+4 ή 3+την όποια υψομετρική διαφορά
του εδάφους. Τόσο βλάκας δεν ήταν διότι η πολύ υψηλή θα έπεφτε από τις ωθήσεις των χωμάτων και την πίεση των διηθούμενων υδάτων.

Αρης είπε...

το παρακατω κειμενο,υπαρχει σε καποιο ιστολογιο,μου το στειλανε,το βρηκα ενδιαφερον και το παραθετω προς συζητηση//στο τελος υπαρχει και η πηγη..

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

323 π.Χ.,η Ολυμπιάδα... μαθαίνει για τον θάνατο του αγαπημένου της γιου Βασιλιά Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα, γεγονός που τη συντρίβει, το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια της, δεν μπορεί να πιστέψει το τραγικό νέο.

Η Βασιλομήτωρ όμως ήταν δυνατή γυναίκα, έπρεπε να δράσει ξανά και γρήγορα , δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Ζήτησε από τον στρατηγό Περδίκα, επιμελητή της βασιλείας, να φέρει το σώμα του Αλεξάνδρου πίσω στη Μακεδονία για να ταφεί όπως αρμόζει σε Μακεδόνα Βασιλιά , ζήτησε ακόμα κοντά της να έρθει η Ρωξάνη μαζί με τον γιο της το μικρό Αλέξανδρο που τον προόριζε να γίνει ο νέος Αυτοκράτορας, ως ο μοναδικός νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Υποψήφια πρωτεύουσα το νέου βασιλείου που ήλπιζε να διαδεχθεί ο γιος του Αλεξάνδρου ήταν και η Αμφιπόλη, που λόγω της στρατηγικής της θέσης ,ως το σημαντικότερο λιμάνι της Μακεδονίας, και της φυσικά οχυρωμένης τοποθεσίας της ανάμεσα σε δυο παραποτάμους του Στρυμώνα, επίσης ήταν κομβικό σημείο για τις μεταφορές αφού ήταν παρακείμενη στην Εγνατία οδό.

Αρης είπε...

Στην Βαβυλώνα είχε ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στους στρατηγούς για τον καταμερισμό του τεραστίου βασιλείου και το σώμα του Αλεξάνδρου παρέμεινε εκεί για 2 χρόνια ως εχέγγυο της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας στους διαδόχους.

Ο Περδίκας ήθελε το βασίλειο ενωμένο υπό τη δική του Εξουσία και έχοντας το σώμα του Αλεξάνδρου υπό την εποπτεία του, έβλεπε τον ίδιο ως μοναδικό διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου. Φαίνεται πως η κατοχή του σώματος του Αλέξανδρου του προσέδιδε ξεχωριστό κύρος ανάμεσα στους άλλους στρατηγούς και ο ίδιος μάλλον καθυστερούσε όσο μπορούσε περισσότερο τη μεταφορά του σώματος στη Μακεδονία. Ο Περδίκας δεν πρέπει να ήθελε επίσης να μεταφερθεί η σωρός του Αλέξανδρου από τη Βαβυλώνα στην Αίγυπτο στο μαντείο του Άμμωνα, αφού εκεί τον έλεγχο είχε ο μισητός του εχθρός Πτολεμαίος και ο τάφος του Αλέξανδρου όντας στην Αίγυπτο, θα ισχυροποιούσε τον Πτολεμαίο και θα ανέτρεπε τα σχέδια του Περδίκα για τη δική του μονοκρατορία .Έτσι παραβλέποντας την επιθυμία του Αλέξανδρου να ταφεί στο μαντείο του Άμμωνα, υποστηρίζει την Ολυμπιάδα και τους πιστούς της βασιλικής οικογένειας στη Μακεδονία στο αίτημα τους να μεταφερθεί η σωρός στη Μακεδονία.

Αρης είπε...


Η Ολυμπιάδα, επίμονη και δραστήρια Βασίλισσα, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι είχε αναλάβει την κατασκευή του τάφου του γιου της και ο πιο πιθανός υποψήφιος για ένα έργο τόσο σημαντικό δεν μπορούσε παρά να είναι ο Αρχιτέκτονας Δεινοκράτης ο Ρόδιος, στενός συνεργάτης του Μέγα Αλέξανδρου και διάσημος για τα τεχνουργήματα του. Εκείνη την εποχή ο Δεινοκράτης βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την πόλη που σχεδίασε ο ίδιος για τον Αλέξανδρο, και εκεί θα έλαβε την πρόσκληση της Ολυμπιάδας να επιστρέψει στην Μακεδονία και να ξεκινήσει την ανέγερση μεγαλειώδους βασιλικού τάφου όπου και εκεί να ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος. Δυο χρόνια κράτησε η ανέγερση του Βασιλικού τάφου της Αμφίπολης, μοναδικής αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας όπου στην κορυφή του δέσποζε καθιστός λέοντας , Βασιλικό και επιβλητικό σύμβολο δύναμης και μεγαλείου των Ελλήνων της εποχής εκείνης.

Ο Δεινοκράτης, υποθέτουμε ότι σχεδίασε τον τάφο με τρόπο τέτοιο που το ακριβές σημείο του νεκρικού θαλάμου να το γνωρίζουν μόνο λίγοι μυημένοι και να μην είναι εύκολος στόχος επίδοξων τυμβωρύχων. Αυτό μπορούσε να το πετύχει δημιουργώντας πολλαπλούς θαλάμους σε διαφορετικά επίπεδα εδάφους που μόνο κάποιοι από αυτούς οδηγούσαν στον πραγματικό βασιλικό θάλαμο, ενώ οι περισσότεροι θα κατασκευάστηκαν με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των αμύητων. Ένας τάφος που προοριζόταν για τον Βασιλέα των Βασιλέων δεν θα μπορούσε να μην έχει παραπλανητικό σχεδιασμό προς τους συλητές, και μυστικό τρόπο προσέγγισης του αληθινού βασιλικού θαλάμου.

Αφού ολοκληρώθηκε το έργο, ο σχεδιαστής του Βασιλικού τάφου της Αμφίπολης Δεινοκράτης μεταβαίνει πίσω στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. μετά την επιστροφή του στην αυλή του Πτολεμαίου δεν μπορει παρα να παραθέσει στον Πτολεμαίο, όλες τις λεπτομέρειες της κατασκευής του βασιλικού τάφου της Αμφίπολης, τα σχέδια των θαλάμων και την τύπου , λαβυρίνθου πολλαπλών επιπέδων, την κατασκευή που αποτελείται από δεκάδες θαλάμους ,τις μυστικές του κρύπτες, και το ακριβές σημείο που βρισκόταν ο νεκρικός θάλαμος που ήταν προορισμένος να υποδεχτεί τη σωρό του Αλέξανδρου.

Παράλληλα με την κατασκευή του τάφου στην Αμφίπολη, ο στρατηγός Αρριδαίος είχε αναλάβει την κατασκευή βασιλικού άρματος που θα μετέφερε το σώμα του Αλέξανδρου από τη Βαβυλώνα στην Μακεδονία για να ταφεί, ήταν ένα έργο μεγάλης τέχνης, τροχοφόρος ναός που μετέφερε τη χρυσή σαρκοφάγο, φέρετρο αντάξιο του μεγάλου νεκρού. Ο Αρριδαίος ξεκίνησε με στρατό, οδοποιούς και τεχνίτες τη μεταφορά. Πριν καν ξεκινήσει τη μεταφορά του νεκρού ο Αρριδαίος είχε συνεννοηθεί με τον Πτολεμαίο Α’ τον Λάγου της Αιγύπτου, να αλλάξει η πορεία της πομπής με τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι Ο Πτολεμαίος ήθελε να έχει ο ίδιος υπό την κατοχή του το σώμα του Μεγάλου Βασιλιά ώστε να εδραιώσει στην Αίγυπτο το μεγαλύτερο και ισχυρότερο Βασίλειο στη μετά Αλεξανδρινή εποχή. Το νεκρό σώμα του Μεγάλου Αλέξανδρου θα ήταν για τον Πτολεμαίο το πολυτιμότερο λάφυρο της κατακερματισμένης αυτοκρατορίας και θα ήθελε να το κρατήσει και να το μεταβιβάσει στους απογόνους του. Παράλληλα είχε το ηθικό δίκαιο με το μέρος του αφού το μόνο που έκανε ήταν να σεβαστεί την επιθυμία του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήθελε να ταφεί στο μαντείο του Αμμωνα της Αιγύπτου.

Αρης είπε...


Η Ολυμπιάδα μόλις θα έμαθε το νέο της κλοπής του σώματος του γιου της από τον Πτολεμαίο σίγουρα εξοργίστηκε και θα ένιωσε προδομένη άλλη μια φορά. Ο σημαντικότερος εχθρός του Πτολεμαιου ηταν ο Περδικας στον οποίο λογικά στράφηκε η Ολυμπιαδα, και του ζήτησε να επιτεθεί στον Πτολεμαίο και να φέρει πίσω στη Μακεδονία το σώμα του γιου της.

Ο Περδίκας διαβλέποντας την ευκαιρία που του δίνεται να υφαρπάξει την Αίγυπτο εκστρατεύει κατά του Πτολεμαίου οδηγημένος περισσότεροι από πάθος κατά του Πτολεμαίου παρά από στρατηγικό ένστικτο, αποτυγχάνει και δολοφονείται από τους ίδιους του τους επιτελείς που δεν άντεχαν άλλο τον απόλυτο αυταρχικό και αιμοδιψή χαρακτήρα του. Ο Πτολεμαίος Εδραιώνεται στο Βασιλιο της Αιγύπτου και αρνείται την ηγετική θέση ολόκληρης της αυτοκρατορίας που του προτείνουν διαβλέποντας ιδία μοίρα με αυτή του Περδίκα.

Ο Αντίπατρος διαδέχτηκε τον Περδίκα στην εποπτεία της βασιλείας και η Ολυμπιάδα απογοητευμένη από όλους τους διαδόχους αποσύρεται στην Ήπειρο.

Μετά το θάνατο του Αντίπατρου το 319, ο αντικαταστάτης του τον Πολυπέρχων ο οποίος θέλοντας να εδραιώσει τη θέση του ως προστάτης της βασιλικής οικογένειας των Αργειαδών καλεί πίσω στη Μακεδονία την Ολυμπιάδα και της αναθέτει την επιμέλεια του εγγονού της Αλέξανδρου Δ΄.

Στη Μακεδονία όμως η θέση του μικρού Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης ήταν επισφαλής, καθώς ο Προστάτης τους Πολυπέρχον έχανε συνεχώς έδαφος από τον αντίπαλο του Κάσσανδρο. Το σώμα του Βασιλιά Αλέξανδρου βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια και το μεγαλειώδες μνημείο της Ολυμπιάδας στην Αμφίπολη παρέμενε κενό.

Η φιλόδοξη βασίλισσα Ευρυδίκη σύζυγος του διανοητικά καθυστερημένου γιου του Φιλλίπου, Αρριδαίου, ήταν μόνιμη απειλή για τη Ρωξάνη και το γιο της. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Κασσανδρος σε συμμαχία με την Ευρυδίκη αυτοχρήσθηκε αντιβασιλέας του άβουλου Αρριδαίου, γεγονός που απειλούσε άμεσα τη διαδοχή του εγγονού της στο θρόνο της Μακεδονίας. Η Ολυμπιάδα επρεπε να δράσει για να προστατέψει τα συμφέροντα του εγγονού της. Συγκέντρωσε όσο περισσότερο στρατό μπορούσε μαζί με δυνάμεις που της παρείχε ο Πολυπέρχοντας, παίρνει μαζί της τον μικρό Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη και κινείτε εναντίων του Αρριδαίου και της Ευρυδίκης στη Μακεδονία τον καιρό που ο Κάσσανδρος με το στρατό του ήταν απασχολημένος στην Πελλοπόνησο.

Αρης είπε...


Η Ολυμπιάδα ξεσπά πάνω στα τα στρατεύματα της Ευρυδίκης τρέποντας τα σε άτακτη φυγή, αιχμαλωτίζει την Ευριδίκη και τον Αρριδαίο και τους εκτελεί μετά από εξευτελισμούς.Δεν της αρκεί όμως αυτό βρίσκει τον τάφο του αδερφού του Κάσσανδρου Ιόλαου, που η Ολυμπιάδα θεωρούσε υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση του γιου της Βασιλιά Αλέξανδρου, και σκορπά τα κόκαλα του στο δρόμο.

Ο Κάσσανδρος επιστρέφει εσπευσμένα στη Μακεδονία πιέζει και εγκλωβίζει τις δυνάμεις της Ολυμπιάδας στην Πύδνα όπου και την πολιορκεί μέχρι ασιτίας.Η 57χρονη Ολυμπιάδα προσπαθεί να περισώσει τον εγγονό της και παραδίνεται όταν ο Κάσσανδρος τις υπόσχεται ότι δεν θα βλάψει τον μικρό Αλέξανδρο. Ο Κάσσανδρος διατάσσει την εκτέλεση της Ολυμπιάδας μα οι στρατιώτες τους αντικρίζοντας την ταλαιπωρημένη Βασίλισσα, μητέρα του Βασιλιά Αλέξανδρου, αρνούνται να τη βλάψουν, τότε ο Κάσσανδρος την παραδίδει στους συγγενείς των Μακεδόνων που η Ολυμπιάδα φόνευσε στην εκστρατεία της και την λιθοβολούν μέχρι θανάτου, αφήνοντας άταφο το πτώμα της να σαπίσει.

Ο μικρός Αλέξανδρος και η μητέρα του Ρωξάνη μπαίνει υπό την τυπική ‘’προστασία’’-αιχμαλωσία του Κασσάνδρου και το φθινόπωρο του 311 π.χ. συνομολογείται μεταξύ των στρατηγών η αναγνώριση του μικρού Αλέξανδρου ως βασιλιά της Μακεδονίας μετά την ενηλικίωση του.

Ο Κασσανδρος δεν μπορούσε να βλάψει φανερά το μικρό και τη Μητέρα του αφού αυτό θα έστρεφε το λαό και τους στρατηγούς εναντίων του. Τους έστειλε στην Αμφίπολη, μακριά από τα μάτια των αυλικών του παλατιού, όπου και με άκρα μυστικότητα τους φόνευσε εξαφανίζοντας κάθε ίχνος τους. Η πιθανότητα ο μικρός Αλέξανδρος και η μητέρα του Ρωξάνη να έχουν ταφεί εντός του βασιλικού τάφου της Αμφίπολης σε θάλαμο διαφορετικό από αυτόν που προοριζόταν για τον μεγάλο Βασιλιά Αλέξανδρου είναι υπαρκτή.

Το σώμα του νεκρού βασιλιά Αλέξανδρου παρέμεινε στην Αίγυπτο υπό την εποπτεία των διαδοχών του Πτολεμαίου ως πολύτιμο τρόπαιο της βασιλικής οικογένειας .Ο τάφος του Μέγιστου Βασιλιά ήταν πηγή ισχύος και αδιαμφισβήτητου κύρους. Κάθε απερχόμενος βασιλιάς του οίκου των Πτολεμαίων άφηνε παρακαταθήκη στον διάδοχο του την τιμή και την ευθύνη να διαφυλάξει το ιερό τάφο και να μεταλαμπαδεύσει αυτή την ευθύνη στον επόμενο διάδοχο.

Πιστεύω ότι κάθε βασιλιάς του οίκου των Πτολεμαίων είχε ένα σχέδιο εκτάκτης ανάγκης σε περίπτωση που το Ελληνιστικό βασίλειο της Αιγύπτου κινδυνέψει να καταλυθεί ,σχετικά με τη διαχείριση των ιερών κειμηλίων και τους σημαντικότερους θησαυρούς. Το σημαντικότερο σύμβολο του ελληνιστικού βασιλείου της Αιγύπτου ήταν η σωρός του Μέγα Αλέξανδρου και οι Πτολεμαιοι δεν θα το άφηναν ποτέ στα χέρια των εχθρών, και αν ερχόταν εκείνη η ώρα να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο ένας από τους βασικούς υποψήφιους προορισμούς της βασιλικής σωρού θα ήταν ο τάφος της Αμφίπολης στη Μακεδονία και έτσι να κλείσει ο κύκλος αυτής της συναρπαστικής πορείας , εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν.

Αρης είπε...

Μετά την ήττα του τελευταίου Βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα το 168 π.Χ. από τον ρωμαϊκό στρατό με επικεφαλή τον Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο στην Πύδνα, η Πέλλα και στη συνέχεια η Αμφίπολη έπεσε στα χέρια των ρωμαίων.Ο Βασιλικός τάφος της Αμφίπολης πιστεύω ότι ότι συλήθηκε από τους ρωμαίους ,που κατά την προσφιλή τακτική τους μετέφεραν στη Ρώμη κάθε λογής Ελληνικό έργο τέχνης που μπορούσε να μεταφερθεί. Οι ρωμαίοι πίστευαν ότι ο μεγαλοπρεπής τάφος κρύβει μέσα του θησαυρούς και τον σύλησαν τις πρώτες μέρες της πτώσης της πόλης. Δεν βρήκαν όμως το χρυσό που περιμένανε και αφαίρεσαν ότι γλυπτό μπορούσαν να μεταφέρουν καθώς και τις κεφαλές των σφηκών που κοσμούσαν την είσοδο του τάφου. Ένα μέρος της εξωτερικής κυκλικής τοιχοποιείας του τάφου το γκρέμισαν και το χρησιμοποίησαν ως δομικό υλικό για την κατασκευή τείχους.

Οι Ρωμαίοι δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες της κατασκευής του τάφου και δεν έψαξαν βαθύτερα Ο βασιλικός Λέοντας που δέσποζε στην κορυφή του μνημείου ήταν σύμβολο ισχύος του Μακεδονικού βασιλείου και έπρεπε να απομακρυνθεί. Πιθανολογώ ότι οι Ρωμαίοι αποσυναρμολόγησαν το λέοντα της Αμφίπολης τον φόρτωσαν σε μεταφορική άμαξα με σκοπό να τον μεταφέρουν στη Ρώμη ως λάφυρο. Καθώς η άμαξα περνούσε πάνω από γέφυρα του Στρυμώνα, η γέφυρα δεν άντεξε το βάρος και κατέρρευσε .Τα κομμάτια του Λέοντα βυθίστηκαν κάτω από τα θολά νερά και τη λάσπη του Στρυμώνα και έμειναν εκεί θαμμένα για δυο χιλιάδες χρόνια περίπου.

Η πίεση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στα Ελληνιστικά βασιλεία συνεχιζόταν αμείωτη και σταθερή μέχρι που έφτασε η σειρά του βασιλείου της Αιγύπτου ,που στο θρόνο του βρισκόταν η βασίλισσα Κλεοπάτρα Η τελευταία Βασίλισσα της Ελληνιστικής εποχής αγωνιούσε για το μέλλον του Βασιλείου και της οικογένειας της. Είχε καταφέρει να έχει με το μέρος της τον ένα από τους δυο διεκδικητές του αυτοκρατορικού θρόνου, τον Μάρκο Αντώνιο ,αλλά η σκιά του Οκταβιανου, του έτερου διεκδικητή, πλανώταν πάνω από το παλάτι της Αλεξάνδρειας. Ο Οκταβιανός ήταν ποιο διορατικό και στρατηγικό μυαλό από το Μάρκο Αντώνιο και συγκέντρωσε γύρω του περισσότερους και ποιο ικανούς ρωμαίους στρατηγούς από τον Αντώνιο που είχε αφήσει τα πάθη του να θολώσουν την στρατηγική του κρίση.

Διαβλέποντας το τέλος της βασιλείας της να έρχεται και πριν την καθοριστική ναυμαχία του Ακτίου η Κλεοπάτρα φορτώνει τη ναυαρχίδα της Αντωνία με πολυτίμους θησαυρούς, υποθέτουμε και τη σωρό του Μέγα Αλεξάνδρου, και κειμήλια της οικογένειας των Πτολεμαίων και αναχωρεί από την Αλεξάνδρεια με το στόλο της , με προορισμό το λιμάνι της Αμφίπολης όπου και με απόλυτη μυστικότητα μεταφέρει τη σωρό του Μεγάλου Βασιλιά, καθώς και μεγάλο μέρος του βασιλικού θησαυροφυλακίου της Αιγύπτου σε κρυφό διαμέρισμα εντός του τάφου της Αμφίπολης. Τα σχέδια του τάφου τα είχε κληρονομήσει η Κλεοπάτρα από τον πατέρα της το βασιλιά Πτολεμαίο τον αυλητή, τα οποία αρχικά είχε παραδώσει ο ίδιος ο Δεινοκράτης στον Πτολεμαίο τον Λάγου. Οι πιστοί ακόλουθοι της Βασίλισσας θα επεβλέπαν τους εργάτες που έφερε με πλοία από την Αίγυπτο η Κλεοπάτρα, και στο τέλος θα γέμιζαν τους θαλάμους του τάφου με χώμα, χτίζουντας διαφραγματικούς τοίχους στον κάθε θάλαμο για αποπροσανατολισμό, τέλος σκεπάζουν την είσοδο και την περίβολο με χώμα. Η όλη επιχείρηση μπορεί να καλύφθηκε από το πρόσχημα ότι προστατεύεται το μνημείο από τη φθορά και τους βανδαλισμούς. Την εποχή εκείνη η Αμφίπολη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Μάρκου Αντώνιου ,που ήταν διοικητής του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και έτσι η Κλεοπάτρα που ήταν προστατευομένη του Αντωνίου, είχε όλη την ευχέρεια των κινήσεων στην περιοχή. Οι ντόπιοι Ελληνικοί πληθυσμοί επίσης συμπαθούσαν την Ελληνικής καταγωγής βασίλισσα και θα τις παρείχαν ότι ζητούσε.

Αρης είπε...

Αμέσως μετά τα έργα στον τάφο της Αμφιπόλης Η Κλεοπάτρα λογικά αναχωρεί με το στόλο της για να συναντήσει τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και να κατευθυνθούν μαζί στο Άκτιο όπου θα αντιμετώπιζαν το στόλο του Οκταβιανού. Το σύνολο των εργατών και όσων γνώριζαν για τη μεταφορά του Βασιλιά Αλέξανδρου στην Αμφίπολη, η Κλεοπάτρα πιθανός τους τοποθέτησε μέσα στα πλοία που ορίστηκαν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή τον στόλο του Οκταβιανού και φρόντισε να σκοτωθούν η να πνιγούν όλοι ώστε να πάρουν το μυστικό μαζί τους στο βυθό. Η ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. ήταν η αρχή του τέλους για την Κλεοπάτρα και το τελευταίο Ελληνιστικό βασίλειο της Αιγύπτου. Οι δυνάμεις του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας ηττήθηκαν και οι ίδιοι επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια. Σε λιγότερο από ένα χρόνο ο μεν Αντώνιος σκοτώθηκε από δυνάμεις του Οκταβιανού η δε Κλεοπάτρα , διαβλέποντας τον επερχόμενο εξευτελισμό της στη Ρώμη, παρέδωσε στον γιο της Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίων το βασιλικό σκήπτρο και το μυστικό χάρτη του τάφου της Αμφίπολης και τον φυγάδευσε μαζί με θησαυρούς στην πόλη Βερενίκη της ερυθράς θάλασσας, ώστε να τον σώσει από τον Οκταβιανό. Η Κλεοπάτρα θα είχε την κρυφή ελπίδα ότι ο γιος της, η κάποιος απόγονος του, μια μέρα, όταν οι συνθήκες θα το ευνοούσαν, έχοντας στα χέρια του τα ιεροτέρα σύμβολα και κειμήλια του τελευταίου Βασιλείου, θα το αναβιώνανε. Η ίδια κλείστηκε στο βασιλικό της διαμέρισμα και αυτοκτόνησε.

Ο Γιος της Κλεοπάτρας Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων δολοφονήθηκε λίγο αργότερα από τον Οκταβιανό ,και τυπικά πλέον είχε κλείσει ο κύκλος της Αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν τριακόσια χρόνια.

Το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης χάθηκε μαζί με τον Πτολεμαίος ΙΕ΄.

Πηγη: magdas.blog.gr

Unknown είπε...


@ Βασιλική Σιάπκα

Το διάβασα και αυτό και μου προέκυψαν άλλες δύο απορίες / διαπιστώσεις:
Το ανάγλυφο της περιοχής έχει αλλάξει εδώ και 2300 χρόνια, και κανείς δεν γνωρίζει πως ήταν το αρχικό.
Επίσης, ο Λεφατζής είπε δύο κέντρα, εδώ είναι το θέμα! Γι αυτό εδώ εξετάζουμε την περίπτωση των δύο γεωμετρικών σωμάτων, για να έχουμε 2 κέντρα, χωρίς να χαλάει η κυκλική κάτοψη.

Antigoni είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα

Όταν λέτε απο το μελετητή τι έννοείτε; Ποιο μελετητή;

fterotos psychonoos είπε...

@Άρης,

εύγε για την ανάρτηση και για το ότι μετέφερες όλο το κείμενο εδώ μέσα. Εκτός από μια μικρή ανακρίβεια στην αρχή του κειμένου, η όλη υπόθεση είναι πιθανή, ίσως και λίγο περαπάνω από πιθανή. Το ότι η Ρωξάνη είναι ενταφιασμένη εκεί, αυτό θεωρείστε το περίπου βέβαιο. Τα έχουμε πει προ καιρού. Το ότι πιθανώς η Κλεοπάτρα, στο τέλος του πτολεμαϊκού βασιλείου, παρέδωσε κάτι ως το μυστικό-κειμήλιο-κληροδότημα, ιστορικά θεωρείται εξίσου πιθανό. Να ήταν (και) αυτό το μυστικό της Κλεοπάτρας;
Η ιστορία δένει πάντως. Όχι σε όλα τα σημεία, διότι τη σωρό του ΜΑ υποτίθεται την έβλεπαν για μερικούς αιώνες μετά Ρωμαίοι αυτοκράτορες στην Αλεξάνδρεια. Εκτός κι αν σκεφτούμε ότι την αντικατέστησε με άλλη, κάτι όχι δύσκολο. Η ιστορία δένει κυρίως με την αρκετά μεταγενέστερη επίχωση και το πραγματικό κίνητρό της, καθώς και με την τεχνική της.. Η ιστορία αυτή, τέλος, αφήνει αναπάντητο ένα ερώτημα: ποιος έχει αυτόν τον χάρτη του τάφου; κι αν είναι έτσι, μένει κι ένα ακόμα ερώτημα που θα χρειαστεί απάντηση: από πότε ήξεραν ποιοι είναι, πώς μπήκαν, πότε ενταφιάστηκαν και πού ακριβώς ενταφιάστηκαν εντός του συγκεκριμένου τύμβου;

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Πολυξένη, πέραν του ακαλαίσθητου του πράγματος που σε ένα τέτοιο έργο δεν θα υφίστατο ως ενδεχόμενο ούτε κατά διάνοια, αφ΄ ης στιγμής υπάρχει η έλλειψη φαντάσου μια έλλειψη κώνου, πάρτην ως φέτα ισομερώς, φέρε τις κάθετες στην κορυφή της και στην βάση της, και με δυό σχοινιά καταρτιού βρές την κορυφή της. μετά αναζήτησε ομοίως την κορυφή του κύκλου (ο κύκλος έχει διάμετρο την μικρότερη διάμετρο της αρχικής κωνικής έλλειψης). θα βρείς τις δύο κορυφές, όπως φαίνονται ευκρινώς στο σχέδιο του μελετητή που παραθέτω στην σχετική παραπομπή (Αντιγόνη ακολούθησε τους ιστοσυνδέσμους).

Και μάλιστα -κατά τον μελετητή και συμφωνώ φυσικά μαζί του- ο περίβολος είναι και μια σοβαρή απόδειξη για το πώς ήταν το τότε ανάγλυφο!

Αρης είπε...

ειναι ενα ενδιαφερον σεναριο που δινει μια απαντηση σχετικα με την επιχωση..δεν παυει να ειναι ενα σεναριο ομως καθως οπως αναφερεις fterotos psychonoos εχει τα αδυναμα σημεια του..απο την αλλη δενει ομως και καποια πραγματα..
ελπιζω να τα μαθουμε ολα στη πορεια...και να επιβεβαιωθουν οι προσδοκιες μας..
το εχει αναγκη η Ελλαδα μας ..
καλη συνεχεια..

Unknown είπε...

Οι θέσεις των χεριών της γυναικείας και αντρικής φιγούρας ίσως δείχνουν οτι κάτι κρατούν πάνω από το κεφάλι του ταύρου, κάτι που ίσως δε φαίνεται η έχει αποκοπεί από την φωτογραφία.

Σε αύτο το Ρωμαικό ψηφιδωτό δύο κένταυροι στεφανώνουν την Αφροδίτη. Η θέση των χεριών τους είναι παρόμοια.

http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.greek-language.gr%2FResources%2Ffiles%2Fimage%2Fmythology%2Flexicon%2Fmetamorfoseis%2F1073.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.greek-language.gr%2FResources%2Fancient_greek%2Fmythology%2Flexicon%2Fmetamorfoseis%2Fpage_107.html&h=768&w=980&tbnid=w4wpmdvmsQGB8M%3A&zoom=1&docid=2uUp-f8MXvlT6M&ei=ZXeLVIOEMIOAU6G0grgE&tbm=isch&client=safari&iact=rc&uact=3&dur=1&page=1&start=0&ndsp=24&ved=0CCAQMygAMAA

Unknown είπε...

Επίσης ανάμεσα στη γυναίκα και τον ταύρο αχνοφαίνεται και δεύτερο ζώο ελάφι ίσως?

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...


@ Βασιλική Σιάπκα
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι σέβομαι κάθε μελετητή και την κάθε μελέτη, γιατί προϋποθέτει κόπο, χρόνο και γνώσεις. Γι αυτό, όπως διαπίστωσες, εξέφρασα μόνο απορίες και διαπιστώσεις. Τη γνώμη μου την κρατάω για τον εαυτό μου, κυρίως γιατί δεν μπορώ να αποκλείσω τελείως το ενδεχόμενο (αν και μικρό) οι πληροφορίες που έδωσε ο Λεφατζής να είναι λάθος.
Το σχήμα το κατάλαβα πολύ καλά από την πρώτη φορά που τα διάβασα, όπως και τις επεξηγήσεις.
Επίσης σέβομαι απόλυτα την άποψη του κάθε συνομιλητή του blog, φυσικά και την δική σου, και σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή τη μελέτη.
Σε ότι αφορά το 'ακαλαίσθητο', αν εννοείς το σχήμα που ανέβασα, απλά να πω ότι είναι στα πλαίσια της ενεργού μελέτης, και ότι ακόμα ΔΕΝ είναι το τελικό. Θεωρείς ότι θα είναι το ίδιο ακαλαίσθητο αν αποδειχτεί ότι οι δύο κορυφές 'έδεναν' μεταξύ τους, αφού στην δεξιά πιθανός υπήρχε ελλειπτική τομή στον κώνο?

@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323πχ
Όταν υπάρχει καλή παρέα και ενδιαφέρον θέμα για μελέτη, ε... η όρεξη έρχεται από μόνη της!!! Σε ευχαριστώ!!!

Dazbaw είπε...

@Vagkalf

θα χάσουμε τον ύπνο μας οριστικά με κάτι τέτοια...

@Bill bill

Το ευρό ισοτιμεί σήμερα με το γραμμάριο χρυσού στα 31.5600 προς 1...

στα 350 δις ευρό αντιστοιχεί ποσότητα χρυσού ίση με ;

Βασιλική Σιάπκα είπε...

με παρότρυνση του μελετητή και για χάρη σας πρόσθεσα τις δύο κορυφές,
http://postimg.org/image/rcf45dz1j/

για την απόστασή τους μεταξύ τους και για το ύψος της κορυφής της έλλειψης στο πρωτότυπο σχέδιο του στην αρχική παραπομπή.

vagkalf07 είπε...

@ Αρης
το σεναριο δινει απαντησεις με βαση το οτι οι "καλοι"="θεματοφυλακες"...ειχαν ιστορικα το πανω χερι η τουλαχιστον την πρωτοβουλια...δυστυχως στην ιστορια που ειναι μια συνεχης διαμαχη των ελιτ...οι "κακοι",επεβαλλαν τα ατομικα τους συμφεροντα...εχει πολυ καλοσυνη απεναντι στον ΜΑ το σεναριο αυτο...

Βασιλική Σιάπκα είπε...

επίσης από τον μελετητή:
-Τα σχοινιά έχουν κλίση 1:3 που είναι η κλίση του χώματος και έτσι προκύπτει το ύψος του Λεφαντζή 26,40μ=79,20/3 και τα δύο κέντρα του! Το θεωρητικό αν το επίπεδο ήταν οριζόντιο και το πραγματικό της κορυφής του λόφου, που απέχουν 7,50μ, για υψομετρική διαφορά 5μ
-Το κέντρο του κύκλου είναι σταθερό και βρίσκεται στην τομή των κύριων αξόνων της έλλειψης.
Ο ένας άξονά της που είναι κάθετος στην κλίση της έλλειψης είναι πάντα 158,40μ, διότι είναι οριζόντιος
και άρα προβάλλεται στο πραγματικό του μήκος, ο άλλος ο άξονας (κατά την κλίση) που είναι κάθετος σε αυτόν και μεγαλύτερου πάντα μήκους,
όταν προβάλλεται και αυτός κάθετα στο θεωρητικό οριζόντιο επίπεδο, αποκτά και αυτός μήκος 158,40μ και μαζί με τον άλλον
δίνει τον θεωρητικό κύκλο διαμέτρου 158,40μ.
-Αν α και β είναι οι ημιάξονες της έλλειψης (σε μας είναι α=158,40/2=79,20μ=ακτίνα κύκλου, και β=158,48/2=79,24μ),
τότε η απόσταση των εστιών είναι 2γ=2(β2-α2)^1/2 και βγαίνει εκεί που λές, καθώς το 158,48μ
έχει και την στρογγυλοποίησή του. Με αυτήν, τα νούμερα δίνουν: γ=2,51μ.
Η απόδειξη είναι ότι η διαφορά των τετραγώνων των ημιαξόνων δίνουν το τετράγωνο της μισής υψομετρικής διαφορά d, όπως σωστά λές.
Άρα οι εστίες απέχουν όσο και η υψομετρική διαφορά, δηλ 5μ.
-ΠΤΠ: http://users.ntua.gr/mgsakel/Slopes-Embank&Cuts.html

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Πολυξένη επίσης: το ακαλαίσθητο αφορά στο να έχεις από την πάνω μεριά 3μ. ύψος περιβόλου και 8 ή 7μ από την χαμηλή πλευρά του λόφου.
Όλος ο μαρμάρινος περίβολος ακολούθησε την φυσική κλίση του εδάφους και φυσικά είναι ισοϋψής όλος περιμετρικά, όπως είναι προφανές από όλες τις φωτογραφίες και από τις μαρτυρίες όλων όσων τον έχουν δει από το 2013.

fterotos psychonoos είπε...

Το σενάριο-Κλεοπάτρα και μυστικής μεταφοράς δεν είναι τελείως απίθανο. Αλλά μοιάζει, όντως,too good to be true. Ακούγεται δηλαδή περισσότερο ως ένα όμορφο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Θέτει όμως ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα: εκείνο της διαγενεαολογικής μετάδοσης μιας ιστορικής γνώσης. Γι'αυτήν -και γι'αυτήν- συζητάμε εδώ μέσα. Κυρίως για αυτήν, μάλιστα. Κατά τα άλλα, για κάθε σενάριο που "θέλει" να κλείσει όλα τα λογικά κενά κρατώ σχετικά μικρό καλάθι διότι συνήθως αποδεικνύεται απλώς ευφάνταστο. Το συγκεκριμένο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις για τις οποίες δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να είναι αληθινές, δηλαδή προαπαιτεί την ταυτόχρονη αλήθεια πολλών "υποθέσεων", ώστε να εμφανιστεί ως "ολοκληρωμένο". Κυρίως αυτός που το εμπνεύστηκε, αυτό με τους νάυτες στη θάλασσα, στην πρώτη γραμμή, για να παραμείνει το μυστικό "μυστικό", τι το ήθελε;;!! Σε όλα πάντως τα σενάρια, λιγότερο ή περισσότερο πιθανά, η Ολυμπιάδα εμφανίζεται ως η επικρατέστερη εντολοδόχος του ταφικού μνημείου και η Ρωξάνη ως μία από τις πλέον "ασφαλείς" "ενοίκους" του (ακόμα και στην περίπτωση που άλλος ή/και ο ίδιος ο ΜΑ έδωσε την αρχική εντολή κατασκευής του τάφου για τον εαυτό του, για τον Ηφαιστίωνα ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η αποκλειστική που "κατοίκησε" τον τάφο.
Ιστορικά πάντως η Κλεοπάτρα, δεν αποκλείεται να έπαιξε έναν ρόλο και είναι απορίας άξιο το πώς μέχρι σήμερα δεν την αναφέραμε όσο θα έπρεπε. Η όλη ιστορία της Αμφίπολης θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: υπήρξε από γενιά σε γενιά μετάδοση μιας γνώσης, που έπρεπε να παραμείνει γνωστή σε λίγους; 2300 χρόνια φαντάζουν πολλά. Αλλά δεν είναι πάνω από 23-25 παππούδες.. έτσι μετρημένα, φαντάζουν πιο λίγα για αυτή τη μετάδοση γνώσης από λίγους σε λίγους.

Unknown είπε...


@ Βασιλική Σιάπκα

Έχω κάνει είδη αυτή την ένωση στο μυαλό μου, όταν πρωτοδιάβασα το post, και το link μέσα στο post, ΟΛΟ, από το σημείο που ξεκινά.
Επίσης από την αρχή κατάλαβα, και γι αυτό θα σε παρακαλέσω να καταλάβεις και εσύ, γιατί θα παραθέσω αυτό το σχόλιο και από την μεριά μου θα κλείσω την κουβέντα επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στο σχήμα λοιπόν βλέπουμε μια κάτοψη με έλλειψη λίγων εκατοστών, και δύο κορυφές κώνων. Δηλαδή, μια ελαφριά διαφοροποίηση στην κάτοψη, και κατά περίπου 14 μέτρα διαφοροποίηση των κορυφών των κώνων, η οποία προκύπτει από τη χρήση ΕΝΟΣ κέντρου! Εμένα πάντως, αυτή η μελέτη κάποια άλλη μελέτη μου θυμίζει (με δύο κώνους πάνω στο λόφο, κατά μία μέρα νωρίτερα αναρτημένη), που απλά έχει γίνει προσπάθεια ελαφριάς παραποίησής της, στηριζόμενη στην υπόθεση (για να προκύψει η διαφοροποίηση), ότι ο Λεφατζής έκανε λάθος όταν είπε ΔΥΟ κέντρα.
Και προσοχή, στη μελέτη την κατά μία μέρα αναρτημένη μετά τη δική μου, η πορείες των ευθειών (παραλλήλων, όπως θέλεις πες το) δεν αλλάζουν αν τα κέντρα αυτά είναι πάνω στον ίδιο άξονα, εκτός από ελαφριά μία, που πάλι θα είναι κοντά στο ίδιο αποτέλεσμα... άρα ξέρω και τι θα 'μελετηθεί' στην συνέχεια!

giannis_ είπε...

ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΥ/ΔΥΟ/ΤΔΕΟΕΝΠ/99735/11875/11243/1446/16-04-2014 Υ.Α :πιστώσεις τύμβου Καστά", με κωδικό "επείγουσες ανασκαφές", αν και τον τύμβο τον σκαλίζουν εδώ και δύο χρόνια.
Το ερώτημα είναι τι αφορούσε η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και γιατί δεν δημοσιεύτηκε ποτέ σε φεκ, ως όφειλαν, ούτε ανήρτησαν στη σελίδα του Υπποα, όπως όλες τις ΥΑ, αν και φαινομενικά ο τίτλος δεν δείχνει κάτι σπουδαίο;
Μπορεί και τίποτα, αλλά είναι σαν να μη θέλουν να αφήσουν στοιχεία για την ανασκαφή ή θέλουν να μας τρελάνουν με τα αλλόκοτα.
Ο @george αναρωτιέται πότε θα γίνει ανάθεση για την εξέταση των οστών και η απάντηση είναι το νέο έτος, μιας και στην επόμενη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. δε συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη το αναφερόμενο θέμα και μετά ακολουθούν εορτές, οπότε με το νέο έτος και βλέπουμε, εκτός αν κατά την προσφιλή μέθοδό τους παρακάμψουν το Κ.Α.Σ.

vagkalf07 είπε...

@ Dazbaw..

περιμενω μια μικρη διασταυρωση αυριο(οχι για το αξιοπιστο της πηγης,δεν υπαρχει πιο αξιοπιστη πηγη απο το "παιδι" σου)αλλα για την δυσκολια ερμηνειας των μετρησεων...παντως η επικρατουσα αποψη των προνομιουχων στην ενημερωση ειναι για σιγουρους ΔΥΟ(επιπλεον) χωρους...μια εκτιμηση δικη μου ειναι οτι "ολα τα λευτα" θα ειναι η νεα μετρηση με αλλη μεθοδο για την ανευρεση χρυσου...προφανως για να κανουν κατι τετοιο αμφισβητουν τις μετρησεις παππαθεοδωρου(οχι τοπο αλλα εκταση),κατι αναμενομενο αφου η νεα ομαδα θελει να βαλει την σφραγιδα της.Επισης ειναι σιγουρο οτι η μελετη εχει πολλες δυσκολιες στο να εξαγει ασφαλη συμπερασματα,υπαρχει πολυπλοκοτητα.Και τα χωματα δεν ειναι ιδια με τις πετυχημενες μελετες του Τσοκα σε αλλες ερευνες και σε μικροτερα βαθη.Θελει επινοηση νεας ερμηνειας των αποτελεσματων...Αν πατανε σε κατι σιγουρο ειναι οτι η λογισμικη επεξεργασια των χωρων ΑΔΙΑΜΦΗΣΒΗΤΗΤΑ δειχνει ιχνη ιδιου υλικου στους διαδρομους-συνδεσεις με το υλικο κατασκευης των χωρων.και αυτο δινει μεγαλη πιθανοτητα οτι οντως καποια κτισματα-δωματια να συνδεονται και πανω απο ολα οτι δεν ειναι τυχαια κατασκευη της φυσης.Παντως οσο κι αν επιμενουν μερικοι δεν υπαρχει οριστικο συμπερασμα για νεα εισοδο απο τον περιβολο του κτιριου.

vagkalf07 είπε...

@ giannis_

το εργο απο δω και περα θελει πολλα λευτα...και σε πληροφορω οτι παρα πολλοι και ειδικοι εχουν δουλεψει..για την ψυχη και για την δοξα τους.Οταν ομως θελεις να κανεις κατι σοβαρο ,δυστυχως πρεπει να δωσεις φραγκα.Η Μενδωνη σωστα ειπε οτι δεν εχει γινει τιποτα εθελοντικο μεχρι τωρα,αλλα σε πληροφορω οτι τα χρηματα που πηραν οι εξειδικευμενοι ηταν της ταξης "απλο μερακι"..

giannis_ είπε...

@vagkalf
Δεν αμφιβάλω, αλλά το ερώτημα γιατί τόση μυστικότητα στα επίσημα δημόσια έγγραφα σε μια ανασκαφή που δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα παραμένει.

vagkalf07 είπε...

@ Παντως λιγο δυσκολα να μην υπαρχει
και δευτερη εισοδος.ο Kostas με την παρατηρητικοτητα του εδω στο blog προσωπικα και οχι απο κατι που ξερω..πρεπει να ειχε δικιο..

vagkalf07 είπε...

@ giannis_

σε δυο τρεις μερες θα εχουμε νεες ανακοινωσεις για τις γαιοσκοπησεις....κοντη γιορτη...κατα την γνωμη μου σε μια εποχη που η πληροφορια ρεει με ρυθμους εξωφρενικους για τοσο σημαντικη ανασκαφη ,ειναι too much τοσο συντομη πληροφορηση.Και δεν σου κρυβω,επειδη εχω ζησει απο οσο κοντα δεν φανταζεσαι την ανασκαφη τησ Βεργινας,οπου περιμεναμε,ξεροσταλιαζαμε,το βιβλιο του ανδρονικου 5-6 χρονια μετα,μαλλον θα πρεπει να ειμαστε ευχαριστημενοι.

Βασιλική Σιάπκα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βασιλική Σιάπκα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...


@ Βασιλική Σιάπκα

Βασιλική, αν η μελέτη ήταν δική σου, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να την συζητήσω περαιτέρω μαζί σου. Και λυπάμαι, γιατί αν είχες κάνει τον κόπο να διαβάσεις όλα τα post, θα μάθαινες πως, δύο γεωμετρικά σώματα, άρα ΔΥΟ κέντρα, δημιουργούν την έλλειψη όπως την περιέγραψα εγώ, και ταυτόχρονα ο περίβολος παραμένει τέλειος κύκλος.

Δυστυχώς λοιπόν η μελέτη δεν είναι δική σου για να τη συζητήσουμε, και εκτός των άλλων, καθοδηγείσαι από το 'δάσκαλό' σου (όπως τον αποκαλείς), να δρας ως μεσάζων τις μεταφοράς των απόψεών του (παραποιημένων δικών μου) σε αυτό το blog, όπου, από τον οικοδεσπότη του έχει αφαιρεθεί ο λόγος. Επειδή σέβομαι τον οικοδεσπότη μου δεν θα συνεχίσω την κουβέντα.

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri

σας εσκισε ολους !!!απλα ειναι αλαζονας...και για μενα καλα εκανε ο εμπεδοτιμος και τον απεβαλε..ξερεις ποιοι θα μεινουμε εδω αγαπητη μου??..οι πασχοντες την φαγουρα....

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Πολυξένη είναι έλλειψη κώνου (που είναι κυκλικός φυσικά), δεν είναι κώνος αυτόνομος ως μέρος ενός μεγαλύτερου κύκλου.
εδώ ξανά το σχέδιο, τελικό δουλεμένο:
http://s30.postimg.org/yyny5sey9/TEL2.jpg
από την στιγμή που έχουμε έλλειψη, τα κέντρα είναι δύο, δεν μπορούν να είναι ένα, αλλά η έλλειψη έχει ΙΔΙΑ μία του διάμετρο με την διάμετρο του κύκλου.
ΥΓ: το ένα είναι το κέντρο του κύκλου και της έλλειψης του συγκεκριμένου κύκλου, και το άλλο είναι το κέντρο (η κορυφή) του κώνου επί του φυσικού εδάφους. λογικά η βάση του λέοντα είναι στο κέντρο της έλλειψης, τουτέστιν 7,5 μέτρα προς το ψηλότερο σημείο της περιμέτρου.

Unknown είπε...


Vagkalfo07
Ερώτηση: Σε ένα μνημείο τόσο σημαντικό, θεωρείς ότι ο κατασκευαστής δεν θα λάμβανε υπόψη του, εκτός των κατασκευαστικών δεδομένων, παράλληλα και ποια η σημασία αυτών? Εννοώ, ότι ένα τέτοιο μνημείο, μπορεί να παραλληλιστεί και με ένα λογοτεχνικό 'ποίημα', όπου χρειάζεται η σωστή ορθογραφία και τα όμορφα γράμματα, αλλά το νόημα είναι αυτό που παίζει ρόλο! Εδώ, είναι η διαφορά!

Καλό βράδυ σε όλους!

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri

ερωτηση....τι κανουμε εδω περα τετοια ωρα?

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri

..για ολα φταινε οι πυραμιδες που οντως ηταν οι πλειαδες...αλλο αιγυπτιοι και αλλο ελληνες !!!

Unknown είπε...

Εγω ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ γιατι σημερα κλαιω;
Ποσο λυπαμαι....
Και ειμαι και μεγαλος ανθρωπος που πιστευα οτι τα νεα ανυσηχα πνευματα θα αντισταθουν και ή θα αποδειξουν τα λεγομενα τους ή θα αποδεχθουν τα λεγομενα του αλλου αν εχει δικιο....
ΠΡΟΧΘΕΣ κρατηθηκα και δεν εγραψα λεξη για την αλλη την κοπελια που ετρεχε να αναραιση οσα δεχθηκε ,αλλα ηταν αντιθετα απο το γενικο κλιμα της ολης αποδοχης.
ΣΗΜΕΡΑ επαναλαμβανεται το ιδιο φαινομενο.
τελικα θελει ΚΟΤΣΙΑ και ΚΟΥΡΑΓΙΟ το κουπι,αλλα μαλλον δεν εισαστε ετοιμοι ακομα να το τραβηξετε
Οι επαναστατες πεθαναν ,αλλα η επανασταση ΠΟΤΕ.
Καλη συνεχεια
Λιγες σκεψεις και αποψεις για τα διαδραματιζομενα,παντα βοηθουν το πνευμα να ξεκαθαρισει που θελει να παει.

Σαραντος ο ευτυχως αγραμματος.

vagkalf07 είπε...

@ και κατ'αρχην Poly Katri..δεν προκειται ποτε να κατωχυρωθει το μνημειο σε καποιον κατασκευαστη...

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Η έλλειψη επί του κώνου και τα δύο κέντρα στον τύμβο:
http://s12.postimg.org/ln6s1vzu5/KWNOS.png

gtroza είπε...

"ποστάρω"
άρα
"υπάρχω"


καλημέρα
αν και πάω για ύπνο!

τα περί κλίσεως, ρύσεων, και μορφής λόφου και περιβόλου
αύριο

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Οποιος συνεχίζει να συζητά με ανεπιθύμητα άτομα στο blog (τα οποία είναι μειωμένης αυτοεκτίμησης και ανύπαρκτης αξιοπρέπειας από ό,τι φαίνεται) θα παρακαλούσα να αποχωρήσει από μόνος του για να μην βρεθώ στην δυσάρεστη θέση να διαγράφω και όλες τις δικές του αναρτήσεις.

Antigoni είπε...

@ Poly

Poly, ξεκουράσου και ανασύνταξε δυνάμεις γιατί, αν όντως παρουσιαστούν τα νέα γεωφυσικά, έχουμε πολύ δουλειά! :-)

Unknown είπε...

φευγοντας απο τον ναό του αμμωνος Ρα ο μέγιστος πήρε μαζι του και ταριχευτες........οταν πέθανε ο μέγιστος εξελίχθηκε ενα σχέδιο του Αριστοτελη!!!το πραγματικό σώμα του μεγιστου αντικαταστάθηκε με τελειο ομοίωμα του.ο Πτολεμαίος αντικατέστησε το τελειο ομοίωμα με αλλο ομοίωμα πιστεύοντας οτι εχει το σώμα του Αλεξανδρου και τον εναπόθεσε στην θέση σήμα η σώμα της Αλεξάνδρειας εκτειθοντας τον σε προσκύνημα για τους πλούσιους της εποχής.αφου η Αλεξάνδρεια γνώρισε την πλήρη αποδοχή ως κεντρο του κοσμου το ομοίωμα του μεγιστου μεταφέρθηκε στην έρημο σιουα ως τον τελικό προορισμό του σώματος στον τεράστιο σε έκταση ναό ταφο που φτιάχθηκε απ τον ίδιο τον Δεινοκράτη και σε κλίμακα ειναι δεκα φορές μεγαλύτερος απ αυτόν της αμφιπολης έργο παλι του ίδιου κατα παραγγελία Ολυμπιαδος!!!!ο εμπνευστής του μνημείου της αμφιπολης ειναι ο ιδιος ο μεγιστος γι αυτο και τα χρηματα που άφησε για το συγκεκριμένο μνημείο πριν φύγει απ την ζωη.το μνημείο ολοκληρώνεται παίρνει την τελική του μορφή περί το 320 Π.χ.η Ολυμπιάδα μαθαίνοντας για τον χαμό του μεγιστου σπεύδει και ενεργεί βάση σχεδίου. Φτάνει στα χερια της το πραγματικό σώμα του μεγιστου εξι μήνες μετα τον θάνατο του και φυλάσσεται μυστικά απο την ίδια...........συνεχίζεται!!!!

Hellorien είπε...

@@ Bill Bill

Έχεις και επιχειρήματα που υποστηρίζουν όσα γράφεις;

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 448   Νεότερο› Νεότερο»