Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Το Σάββατο 6/12/2014 η κα Περιστέρη παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά στην Γαλλική Σχολή Κλασσικής Αρχαιολογίας (Société française d’archéologie classique) στο Παρίσι.


Από τα tweets κάποιου που παρευρέθη στην παρουσίαση συνάγουμε τα εξής :

-Η κα Περιστέρη εμφανίσθηκε με τον συνηθισμένο μπερέ της και παρουσίασε τα αποτελέσματα της τριετούς (2012-2014) ανασκαφής της στον Τύμβο Καστά σε άπταιστα γαλλικά.

- Η παρουσίαση δεν προσέφερε τίποτε το καινούργιο σε σχέση με αυτή που έγινε στην Αθήνα.

- Η κα Περιστέρη παρουσίασε το σύνολο του μνημείου, τον τύμβο, τον περίβολο, τον τάφο και τους διαφορετικούς θαλάμους.

- Ανεφέρθη στον περίβολο που έχει περιφέρεια 500 μέτρα περίπου ότι κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, αποδομήθηκε από τους Ρωμαίους και το 1912 από τους Βρετανούς για να φτιαχθεί μια γέφυρα στον Στρυμώνα, όπως επίσης και στο φράγμα στην λίμνη Κερκίνη.

- Το 1971 ο SG Miller  ανακάλυψε μέσα στην λίμνη πολλά μέρη της περιβόλου στα οποία υπάρχουν επιγραφές.  Άλλα τμήματα του περιβόλου ανεκαλύφθησαν τον προηγούμενο Νοέμβριο που και αυτά φέρουν επιγραφές που είναι αναμφίβολα  μεταγενέστερες.

- Μια σημαντική σημείωση : ο τάφος ήταν συλημένος , αλλά από την αρχαιότητα, σε μια εποχή που ήταν ανοικτός και επισκέψιμος από όλους.

-Έχουν χαθεί όλα τα κτερίσματα και τα έπιπλα που συνόδευαν τον νεκρό.

- Μετά την σύληση κατασκεύασαν τους τοίχους : έναν μπροστά στην είσοδο των Σφιγγών, έναν  δεύτερο   μπροστά στην θύρα των Καρυατίδων και τέλος  σφράγισαν την πρόσβαση (εδώ υπονοείται η επιχωμάτωση).

-Το φέρετρο ευρέθη άθιχτο.

Για την ταυτότητα του νεκρού η κα Περιστέρη δεν τοποθετήθηκε. Ανέφερε τα ονόματα  του Λαομέδωντα, του Νεάρχου, του Κασσάνδρου, ακόμα και του Αλεξάνδρου, χωρίς να αποκλείσει ο νεκρός να είναι γυναίκα. απλώς μην κάνοντας  αναφορά σε γυναίκα (αν καταλαβαίνω καλά από το tweet).
 
- Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις όπως αναφέρεται στο tweet ήταν απογοητευτικές (με την έννοια ότι δεν απεκάλυψαν τίποτα συγκεκριμένο. 

- Ανέφερε ότι βρέθηκαν νομίσματα και κεραμική  αλλά ελέχθη ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και  ότι περιμένουν τις αναλύσεις….


ΑΝ Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τότε αξίζει να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις :

-    Αναφέροντας τους πιθανούς υποψήφιους για ταύτιση του νεκρού η κα Περιστέρη αναφέρθηκε μόνο σε άνδρες (άρα φαίνεται ότι το φύλο του νεκρού είναι ήδη γνωστό)  και δεν απέκλεισε  την περίπτωση ο νεκρός να είναι ο Αλέξανδρος.

-    Γίνεται αναφορά ότι το φέρετρο παρέμεινε άθικτο. Αν η συγκεκριμένη αναφορά δεν μεταφέρει λάθος τα λεχθέντα (ίσως να έγινε αναφορά σε σκελετό και να μεταφέρεται στο tweet ως φέρετρο) τότε τίθεται σοβαρό θέμα μιας και από όσο γνωρίζουμε δεν διεσώθη κανένα τμήμα του φερέτρου.  
       Ξαναδιαβάζοντας όμως  την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014  συνειδητοποιούμε ότι δεν γίνεται αναφορά αν βρέθηκε ή όχι το φέρετρο, απλώς αναφέρεται ότι βρέθηκαν καρφιά και διακοσμητικά στοιχεία.  Η μη αναφορά στο φέρετρο δεν σημαίνει κατ'ανάγκην ότι δεν βρέθηκε.

-       Εξακολουθεί και πάλι να προβληματίζει η αναφορά περί επισκεψιμότητας του χώρου, σύλησης του και μετέπειτα σφράγισης.
     
       Αν ο νεκρός ήταν σπουδαίος τότε δεν θα αφήνετο να λεηλατηθεί ο τάφος αλλά θα  προστατεύετο. Αλλωστε ο Λεφαντζής είπε ότι η πρόσβαση στον τάφο ήταν ελεγχόμενη.
    Αφού όμως επετράπη η  σύληση, δηλαδή αμέλησαν να τον προστατέψουν, τότε αυτό σημαίνει ότι ο νεκρός δεν ήταν και τόσο σπουδαίος, όπως παρουσιάζεται
        
       Και το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει, ποιος, πότε  και γιατί σφράγισε τον τάφο;
  
       Αν αυτός που σφράγισε τον τάφο το έκανε για να προστατέψει τον νεκρό, τότε γιατί άφησε τον νεκρό σε τέτοια κατάσταση και δεν τον έθαψε κανονικά πριν επιχωματώσει τον τάφο; Και σε αυτήν την περίπτωση πως βρέθηκε το ένα θυρόφυλλο σπασμένο πάνω σε 1,5 μέτρο χώμα στον δεύτερο θάλαμο και το άλλο θυρόφυλλο μέσα στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου καλυμμένο από χώμα και από πάνω το κεφάλι της Σφίγγας;
          
      Όπως επίσης πως βρεθηκε το κρανίο και η κάτω γνάθος έξω από το όρυγμα ενώ ο υπόλοιπος σκελετός βρέθηκε θαμένος μέσα στο όρυγμα; Σίγουρα οι υποτιθέμενοι τυμβωρύχοι δεν θα μπάζωσαν το όρυγμα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τηρήθηκε το έθιμο που υπήρχε παλαιότερα στην περίπτωση δευτερογενούς ταφής και δεν αποτελεί πράξη τυμβωρυχίας; (Δηλαδή επανενταφιασμός του νεκρού μετά από μεταφορά του από το αρχικό σημείο πρώτης ταφής).
      
      Είναι απίθανο έως αδύνατο να έκανε κάποιος άλλος, πέραν αυτού που νοιαζόταν για τον νεκρό,  την σφράγιση.

   Αν όντως ισχύει το προαναφερθέν σενάριο, ίσως η απουσία κτερισμάτων και επίπλων εξηγείται με το ότι  όταν πάρθηκε η απόφαση να σφραγιστεί ο τάφος απέσυραν όλα τα κτερίσματα και τα έπιπλα και τα πήγαν σε άλλο χώρο μέσα στον τύμβο οπότε έτσι εξηγείται και η μη εύρεση τους. Αλλωστε, το ότι τα κτερίσματα μπορεί να είναι σε άλλο χώρομέσα στον τύμβο αναφέρθηκε και στην παρουσίαση στο ΥΠΠΟ. Αν όμως ισχύει αυτό, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η περίπτωση σύλησης.

    Τα νομίσματα δε που ευρέθησαν δεν διευκρινίζεται (στην παρουσίαση της Αθήνας) ποιά από αυτά και  που ευρέθησαν, αν δηλαδή ευρέθησαν εντός του τάφου (ειδικά αυτά του 3ου αι.) ή στον περίβολο, δηλαδή έξω από τον τάφο. Άλλωστε η αναφορά της κας Περιστέρη στην παρουσίαση  της Αθήνας ότι οι τελευταίοι Μακεδόνες απεφάσισαν την σφράγιση του τάφου, αποκλείει την περίπτωση τα  νομίσματα του 3ου  αι. να βρέθηκαν μέσα στον τάφο.

Το συμπέρασμα συνεπώς που προκύπτει είναι ότι η εξήγηση που δίνεται δεν είναι   καθόλου πειστική και δημιουργεί περισσότερες απορίες και συνεπώς το θέμα          επισκέψιμος τάφος -  σύληση - σφράγιση παραμένει ανοικτό μέχρις ότου οι         αναλύσεις και η στρωματογραφία της ανασκαφής αποφανθούν.

448 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 448 από 448
vagkalf07 είπε...

@ ZIBI..

Νομισα οτι διαγραφηκε η αναρτηση...οχι και η συνοδοιπορος που την ανερτησε ...συνεβη και το δευτερο??

vagkalf07 είπε...

@ ξανα καληνυχτα...

http://www.angelfire.com/tx5/meredithaggie05/

Zibi είπε...

@vagkalf07

Φυσικά και δεν διαγράφηκε η Ελένη από την ομάδα! Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

Η Ελένη συνεχίζει να είναι μαζί μας και η προσφορά της είναι ανεκτίμητη! Και θα συνεχίσει να είναι ανεκτίμητη!

Antigoni είπε...

Καλησπέρα!

Σε συνέχεια της χθεσινής συζήτησης για τη συγκριση των θυρωμάτων: (Έχει αλλάξει, βέβαια, το θέμα συζήτησης, ελπίζω να μην κάνω παράσιτα)
Στην 4η εικόνα του ΥΠΠΟ, αυτό που μου τράβηξε το μάτι εξαρχής ήταν τα ίχνη απο το χώμα που έχουν "βάψει" το μάρμαρο δημιουργώντας αυτά τα κεκλιμένα "νερά". Συγκρινα την κλίση αυτή στις δύο φωτό για να δω αν υπάρχει συσχέτιση (στο λινκ).
http://www.image-share.com/ijpg-2791-209.html
Οι ροζ γραμμές στις δύο εικόνες είναι παράλληλες.

Η 2η εικόνα είναι προηγείται χρονικά της 4ης. Στην 2η φαίνεται να μην έχουν καθαριστεί οι τοίχοι από το χώμα σχολαστικά, αλλά να έχει αφαιρεθεί μόνο ο κυρίωςς όγκος για να αποκαλυφθεί το τμήμα της πόρτας. Από τη σύγκριση, βλέπω ότι το χώμα που είναι ακόμα κολλημένο πάνω στον τοίχο της 2ης εικόνας έχει την ίδια κλίση με τα "νερά" στο μάρμαρο της 4ης.
Πιστεύω πως πρόκειται για ένα θύρωμα και οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από άλλη γωνία, σε άλλη χρονική στιγμή και είναι πολύ κοντινές ώστε να φαίνονται πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Κατά τις διάφορες φάσεις ανασκαφής μέσα στον τάφο θα γινόταν χαμός από σωρούς χωμάτων εδω κι εκεί, ξύλινα δοκάρια κλπ.
Υπάρχουν, βέβαια, και σημεία στην εικόνα που δημιουργούν ερωτηματικά.

Antigoni είπε...

@vagkalf07

4)Η καθυστερηση με την αναθεση του εργαστηριου για τον σκελετο εχει να κανει με το οτι ειναι αντρας(αν ηταν γυναικα θα γινοταν αμεσα για προφανεις λογους) και κυριως γιατι και αγραμματος με γνωσεις ιατροδικαστικης καταλαβαινει κατι που δεν ηθελαν να φανει...αυτο το κραταω για μερικες μερες ακομη αν οντως ολα σιγησουν

Τι μπορεί να είναι αυτό που φαίνεται τόσο εύκολα, αναρωτιέμαι; Το σκέφτομαι από δώ, το σκέφτομαι από κει..
Εννοείτε ότι είναι κάτι που βγάζει "μάτι"; Τι μπορεί να έχει ο σκελετός που να είναι τόσο "οφθαλμοφανές"; Κάτι πάνω στο κρανίο θα έβγαζε μάτι, υποθέτω.

Θα περιμένω με ανυπομονησία την Κυριακή!!!

vagkalf07 είπε...

@ antigoni

το θυρωμα που υπαινισσεσαι ειναι κατα την γνωμη μου το περιφημο εκκεντρο θυρωμα χαμηλα στον βορρειο τοιχο οπου τελικα ειχε φυγει ο ορθοστατης και στην φωτο φαινεται υποστηλωμενο με κομματι ξυλου υποθεετω..το θετω προς κουβεντα

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Έχει κανείς τη φωτογραφία του επιστυλίου με τη φτερωτή φιγούρα σε μεγάλη ανάλυση?

Για κοιτάξτε λίγο στη βάση του τρίποδα.... και προς τα αριστερά.....βλέπετε κάτι?

Planet είπε...

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/foto_5_0.jpg

schumi44 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

@Ερασιτέχνης

Τι εννοείς;Τι θα έπρεπε να βλέπουμε;

Unknown είπε...

@Ερασιτέχνης

Διακρίνω κάτι ακριβώς στην βάση της φτερωτής μορφής,αλλά θέλω να πιστεύω ότι με γελούν τα μάτια μου.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Eρασιτέχνης

...ΓΡΑΜΜΑΤΑ...?

Kostas A είπε...

Τί βλέπετε ρε παιδιά;
θα μας πείτε και εμάς τους "τυφλούς";;

Unknown είπε...

κι εγώ περιμένω από Ερασιτέχνη να μας πει

Δωδωναίος είπε...

@Ο/Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1 είπε...

Πες το κι ας πέσει χάμω.....

art ant είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Μήπως, εννοείς πιο αριστερά από την βάση του τρίποδα & εμπρός από την Νίκη, που κρατά το αγγείο;

http://s1307.photobucket.com/user/Permaloop/media/Amphipoli/nik2_zps85cf6e90.jpg.html

Το έψαχνα από καιρό, να βρω τί είναι στα πόδια της. Δεν βγάζεις άκρη, λόγω της μεγάλης φθοράς.

Το τρελό είναι, ή η ...παρειδωλία, ότι μοιάζει σαν η Νίκη να ...``λούζει``/ καθαίρει, έναν ...νεκρό, που στέκει ανακαθισμένος μπροστά της & κοιτά προς τα αριστερά 3/4. Το κρανίο του (λίγο μεγάλο) ``φαίνεται`` κάτω απ` το αριστερό της χέρι (δεξιά, όπως κοιτάμε)... ???

art ant είπε...

Παιδιά, αυτό, που ``βλέπω`` δεν στέκει, είναι παράλογο, κυρίως, γιατί το υπόλοιπο σώμα του ``νεκρού`` μοιάζει πιο πολύ με σκίτσο από κόμικ, παρά με το υπόλοιπο ζωγραφικό στυλ.

Ξεχάστε το, κλασική παρειδωλία.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ vagkalf07

Aυτο που λες οτι υπονοει η αντιγονη , το υπονοω εγω.
Πιστευω δηλαδη οτι το ανοιγμα αριστερα στη φωτο 4, μπορει να ειναι το μικρο εκκεντρο θυρωμα στο βορειο τοιχο,και ο ταφος να συνεχιζεται βορεια η και δυτικα!
Η Αντιγονη-απ οτι καταλαβα- πιστευει οτι και τα δυο ανοιγματα (φωτο 2και 4) ειναι τα ιδια και προκειται για την εισοδο του Θ3 οπως φαινεται απο μεσα.

@ αντιγονη

Φιλη μου,
ειναι σεβαστη η αποψη σου ομως προσεξε στη φωτο 4 το μηκος του τοιχου που εκτεινεται δεξια!
Φαινεται αρκετα μεγαλο, μεγαλυτερο απο 1,5- 2 μετρα που πρεπει να ειναι η απαποσταση του δυτικου τοιχου απο το δυτικο ακρο του θυρωματος Θ3.

Τελος προσεξε το χωματινο ΣκΑΛΟΠΑΤΙ στα δεξια της φωτο 4.
Δεν σου θυμιζει το δαπεδο στο σκιτσο Λεφαντζη της 21-9-2014 ;;;

Unknown είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/12/blog-post_241.html

Άρχισαν οι διαρροές για το σκελετό. Γυναίκα 54 ετών

vagkalf07 είπε...

@ Yannis D

εγω εχω μαθει οτι ειναι 54 και 8 μηνων.....

Peribol είπε...

@ Αντιγόνη,

Στην φωτογραφία 4 ο τοίχος δεξιά του θυρώματος είναι καλυμμένος με μάρμαρο (αυτό φαίνεται καθαρά).
Στην φωτογραφία 2 ο τοίχος είναι μάλλον από πωρόλιθο.
Επειδή ο φωτισμός στις δύο φωτογραφίες είναι διαφορετικός και γι’ αυτό η σύγκριση είναι δύσκολη, σύγκρινε στη φωτογραφία 2 την υφή του θυρόφυλλου (που είναι από μάρμαρο) με εκείνη του τοίχου.

Δωδωναίος είπε...

Δεν ξέρω γιατί, αλλά εδώ και 2-3 ώρες μου έχει κολλήσει το τραγούδι...
Παλάτια χτίζουν οι εχθροί, κι εμείς πάνω στην άμμο...
Οι μεσήλικες πλέον, θα το θυμάστε!

amfipolis1 είπε...

Αγαπητοί φίλοι
σας παρακολουθώ απο το Σεπτέμβριο και διαβαζω σχεδον ολες τις αναρτησεις σας. Μπορεί να σας είμαι παντελώς άγνωστη ως όνομα, όχι όμως κι εσείς για εμένα. Με το θάρρος λοιπόν της "γνωρισμίας" μας,

Προτεινω όσοι φίλοι βρίσκεστε στη Β. Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές Σερρών, Καβάλας, Δράμας και θέλετε, ας έχουμε μια κατ΄ αρχην επικοινωνία.

Αλλά και όσοι φίλοι δεν ειστε εγγεγραμμένοι στο μπλογκ του Εμπεδότιμου, και παρακολουθείτε κι εσεις από περιοχή της Β. Ελλάδος, μπορείτε να στείλετε ένα ιμειλ για περαιτέρω συννενοήσεις, στο

amfipolis1 παπακι τζι μειλ τελεια κομ

ώστε να οργανώσουμε μία συνάντηση μεταξύ μας.
Όσοι έχουμε κοινές αγωνίες για την έκβαση των εργασιών του ταφικού συμπλέγματος Καστά ας μιλήσουμε, ας βρεθούμε, ας γνωριστούμε.

Τόσο η πορεία των ανασκαφών, όσο και η πορεία των πραγμάτων, όπως αυτά εξελισσονται, μας υποχρεώνουν κι εμάς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Δεν ξέρουμε ακόμη, πού θα μας οδηγήσει αυτό το ταξίδι, που άρχισε με την πρώτη ανάρτηση του αγαπητού μας Εμπεδότιμου και αντί να μειώνεται το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερο αυξάνεται.
Ας το συνεχίσουμε, και όπου μας βγάλει.
ΤΙ ΛΕΤΕ;

Εμπεδότιμε, ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με εκτίμηση
Κατερίνα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
συγνώμη αλλά είχα δουλειά....τώρα διάβασα τα σχόλιά σας.
@Σουλτάνα Κιριβατάκη
ΝΑΙ!!! αλλά δεν είμαι σίγουρη...κάτι πάει να εμφανιστεί όταν παίζω με τον φωτισμό και ζουμάρω-ξεζουμάρω......τα τελευταία γράμματα είναι σαν "....ΕΥΣ" ?

Ανώνυμος είπε...

@Planet
Ευχαριστώ

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Συμφωνω με Peribol για την υφη των τοιχων.

Kατι περιεργο συμβαινει μεσα στον Θ3.

Λετε να μπηκαν ...εξωγηινοι;

Unknown είπε...

@Eρασιτέχνης
μπράβο! ναι φαίνεται ότι κάτι υπάρχει! Ένα Μ ένα Σ... θα προσπαθήσω κι εγώ να το δω αύριο γιατί τώρα δεν έχω τον κατάλληλο "εξοπλισμό"

Ανώνυμος είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
Το Μ και το Σ τα βλέπω στην αρχή...μπορεί όμως και να μην είναι γράμματα....αλλά κάτι άλλο ή άλλοι στοιχισμένοι?
Εσύ που έχεις τον "εξοπλισμό" δεν κοιτάς λίγο και το ιωνικό κυμάτιο πάνω (κορνίζα)....τον ταύρο προς τα αριστερά τον διακρίνεις?

Unknown είπε...

@Ερασιτέχνης
Ναι βέβαια, θα το δω και αυτό και θα σε ενημερώσω.

george είπε...

I hope this isn't AEROKOYBENTES:

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/12/blog-post_241.html

So, we are dealing with Olympias, by someone who buried her (and it must not have been Kassandros).

Μαρία Γ. είπε...

http://www.zougla.gr/greece/article/diapsevdi-to-ipourgio-politismou-gia-skeleto-ginekas-stin-amfipoli

Ανώνυμος είπε...

54 χρονών!! Ακριβώς??
Πως το προσδιόρισαν με τέτοια ακρίβεια?

george είπε...

These days one doesn't know who to believe any more; be that the "ministry of culture", zougla.gr, or the rumors!

Remember my "quantum superposition" suggestion?

Δωδωναίος είπε...

Η προσπάθεια να περάσουν στο dna του Έλληνα -bill bill- την κατήφεια , έχει ακόμα αντιστάσεις! Ο παλμογράφος, δείχνει ακόμα κύματα! Δεν είναι πολύ εμφανή, είναι σαν αυτά του βυθού, σαν αυτά που δημιουργούνται μετά από έναν σεισμό στα βάθη του Ωκεανού!
Ευχαριστώ για την ανοχή!!!

***Εμπεδότιμε μας έλειψες!
Σε φαντάζομαι αυτή την στιγμή, να προσπαθείς -χωρίς την χρήση υπολογιστή- να φτιάξεις το νέο σου θέμα…….
Ανυπομονούμε!!!

vagkalf07 είπε...

@ ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!

ΣΙΓΟΥΡΑ 4-5 ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΝΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΤΟ ΟΡΥΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΜΗ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ !!!!!!!!!!

george είπε...

Here, under "Breaking News" (!) they reproduce the story with a question mark (!)

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CE%B5-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1-54-%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1

When the difference between reality and "MOYFA" is so small, then one should not wonder why Greece is where she is.

Δωδωναίος είπε...

@vagkalf07

Μακάρι να την έχουν δει στο σκανάρισμα αυτή την είσοδο!

Φοβάμαι όμως, πως θα τους κόλλησαν τα μηχανήματα, από τις πολλές απανωτές, εσωτερικές εισόδους-πόρτες-θύρες!
Γι αυτό και η τόση καθυστέρηση!
Ούτε τον Όλυμπο να σκανάρανε!!

vagkalf07 είπε...

@ George !!!

as you said... AEROKOYBENTES

Antigoni είπε...

@ Peribol

Ως προς την υφή του τοίχου, πιστευω πως στην εικόνα 2 δεν τον είχαν καθαρίσει και αυτό που βλέπουμε είναι τα χώματα κολλημένα στον τοίχο. Υποθέτω πως αφαιρείται πρώτα το πολύ χώμα και μετά για τον καθαρισμό γίνεται πιο σχολαστική αφαίρεση με άλλα εργαλεία (προσωπική υπόθεση αυτή).
Το θυρόφυλο το καθάρισαν προκειμένου να το δείξουν γιατί αυτό θέλουν να παρουσιάσουν στη συγκεκριμένη φωτογραφία.

@ PM

Σωστά καταλάβατε. Νομίζω ότι δείχνουν το θύρωμα από Θ2 σε Θ3.
Έκανα κάποια πρόχειρη εκτίμηση των μηκών που φαίνονται χρησιμοποιώντας το πλάτος του θυρόφυλου που είναι 0,89μ. Λόγω προοπτικής δεν μπορώ να εκτιμήσω ακριβώς αλλά μία τάξη μεγέθους περίπου. Το μήκος για το οποίο μιλάτε μπορεί να είναι όντως 1,5-2,0μ. Η εικόνα 4 νομίζω πως είναι πολύ κοντινη ώστε να δείξει την υφή του δαπέδου που είναι από πορώλιθο.
Ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο πάνω στις φωτό στο οποίο τις έχω φέρει σε κλίμακα:
http://www.image-share.com/ijpg-2792-76.html

Επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι βέβαιη πως είναι το θύρωμα μετά το ψηφιδωτό αλλά πριν εξετάσουμε την περίπτωση έκκεντρου ανοίγματος πρέπει (τρόπος του λέγειν) να απορρίψουμε διά της ατόπου την πιο προφανή (ή την ανακοινωθείσα) περίπτωση.
Ως προς το σχέδιο Λεφαντζη, πολλά στοιχεία δεν έχουν αποτυπωθεί με γεωμετρική ακρίβεια. Π.χ. το θύρωμα με τη μαρμάρινη πόρτα μοιάζει να είναι έκκεντρα τοποθετημένο, ο τελευταίος τοίχος φαρδύτερος από τους άλλους κ.α. Προσωπικά, δεν βασίζομαι και πολύ στο σκίτσο.

Ευχαριστώ για το διάλογο και εύχομαι να είναι το άνοιγμα στον Θ4!

Unknown είπε...

καλημέρα στη παρέα

Peribol είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Αντιγονη

Αντιγονη, ευχομαι να κανεις λαθος, όχι για να δικαιωθώ εγωμ αλλα για να χαρουμε ολοι μας.
Προσωπικα εχω υποψίες ότι υπαρχει διαφραγματικος τοιχος μολις μπαινεις στον Θ3 αριστερα καιο ταφος συνεχιζετι και δυτικα!
Δεν μπορούμε παρα να περιμενουμε.

@ vagkalf07

Μπραβο βαγκα για τις ευχαριστες πληροφοριες. Μας εφτιαξες τη μερα!
Αναμενουμε νεα και για τον σκελετο.

Unknown είπε...

Σημερινό Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59532

Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους!!!

Γνωρίζει κάποιος πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την διασκόπιση του ΑΠΘ?

@ Vagkalfo07
Υπέροχα νέα!!!

Unknown είπε...

Σχετικά με τη διασκόπηση υπάρχει το παρακάτω δημοσίευμα από το vima.gr

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=660850

Petros είπε...

@ Poly Katri
@ vagkalf07

@ ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!
ΣΙΓΟΥΡΑ 4-5 ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΝΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΟΡΥΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΜΗ....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ !!!!!!!!!!
Καλημέρα σε όλους!!!
Γνωρίζει κάποιος πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την διασκόπιση του ΑΠΘ?

άντε να δούμε μήπως τους ευλογήσει ο Θεός γιορταρες μέρες να κάνουν ψυχικό :-)
Αν μη τι άλλο την γεvσκόπηση του Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου που για αυτούς είναι old news.
Να μοιρασθούν μαζί μας τα του ΑΠΘ δεν το νομίζω με τίποτα :-(

vagkalf07 είπε...

@ Συνεχιζει πετρο...συνεχιζει και αυτο ειναι καλο για την ιστορια μας...συνεχιζουμε και μεις εδω.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 448 από 448   Νεότερο› Νεότερο»