Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

ΑΣ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΦΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Καθώς πλησιάζει το νέον Ετος, όλοι, λίγο ως πολύ, κάνουμε κάποιο προγραμματισμό για την νέα χρονιά

Ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τα ενδιαφέροντα μας κανουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, βάζουμε κάποιους στόχους και ευχόμαστε να είμαστε ικανοί να τους πετύχουμε την χρονιά που έρχεται.

Ανάμεσα λοιπόν στους στόχους που θα βάλουμε, ας προσθέσουμε και έναν άλλο ακόμη, να «υιοθετήσουμε» για την ερχόμενη χρονιά κάποιον Φιλόσοφο μας και να μελετήσουμε τα κείμενα του.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι έχουμε πολλούς και θα βρεθούμε σε δίλημμα. Ας διαλέξουμε όμως έναν.

Σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι θα αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας, θα αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα διαφορετικά από ότι τώρα, θα προσέχουμε πράγματα που μέχρι σήμερα περνούσαν απαρατηρητα, η ζωή μας θα αποκτήσει άλλο νόημα.

Με άλλα λόγια θα συμμετέχουμε στο Σύμπαν ενεργά και θα νοιώθουμε μέσα μας την δύναμη αλλά και την ευθύνη του να ειμαστε «Πολίτες τους Σύμπαντος» και θα αντιληφθούμε ότι τελικός προορισμός μας είναι να συνδιοικήσουμε τον κόσμο ζώντας με τους θεούς.

Είναι αλήθεια ότι για διαφόρους λόγους πολλά από τα κείμενα μας έχουν χαθεί, αλλά τα εναπομείναντα ειναι τόσα που δεν φτάνει μια ζωή για να τα μελετήσουμε.

Μας λένε ότι τα κείμενα μας έχουν χαθεί και έχει χαθεί έτσι σημαντικό κομμάτι της πατρογονικής μας γνώσης και προσπαθουν να μας πείσουν έτσι ότι ματαιοπονούμε, όσοι επαναπροσεγγίζουμε την κληρονομιά μας, ευελπιστώντας έτσι ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στην μιζέρια, την κακομοιριά και την υποταγή συνειδήσεων.

Και για όσους κατορθώνουν και ξεφεύγουν από το μαντρί, αναλαμβάνουν οι αυτόκλητοι «μυσταγωγοί», οι οποίοι υποσχόμενοι μυήσεις και αποκαλύψεις κάποιων δήθεν «δασκάλων» και «μυημένων», περιφέρονται προς άγραν αφελών.

Ούτε λόγος βέβαια τεκμηρίωσης των «διδασκαλιών» τους, απλώς χρησιμοποιώντας επιλεκτικά αποσπάσματα, προσπαθούν να πείσουν ότι αυτοί μόνο κατέχουν την μυστηριακή γνώση και διαστρεβλώνουν την σκέψη των Ελλήνων ώστε να μην μπορούν μονοι τους να μελετήσουν τα κείμενα της παράδοσης τους.

Ας τους αγνοήσουμε λοιπόν και ας μελετήσουμε μόνοι μας τα κείμενα μας, τα κείμενα θα αρχίσουν να μιλούν μέσα μας, μιας και τα πάντα βρίσκονται μέσα μας, εναπόκειται σε εμάς να τα ξυπνήσουμε.

Και όταν θα αρχίσουν τα μικρά φωτάκια της ψυχής μας να ανάβουν και θα βλέπουμε και άλλα φωτάκια άλλων τριγύρω μας να ανάβουν , το φως θα δυναμώνει και κάποια στιγμή θα γίνει εκτυφλωτικό.

Και τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που θεωρούμε προβλήματα δεν θα υπάρχουν πια, μιας και από μόνα τους θα έχουν εξαφανιστεί.

Μόνη μας ελπίδα και ασπίδα λοιπόν είναι τα κείμενα των προγόνων μας.

Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία , τόσο προσωπική όσο και οικογενειακή και ας προσπαθήσουμε την χρονιά που έρχεται να φωτίσουμε περισσότερο την ψυχή μας και την πατριδα μας με φως, Φως Ελληνικό, και είθε του χρονου τέτοια μέρα στον απολογισμό μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι καταφέραμε, κάτι φωτεινότερο.


Εμπεδότιμος

3 σχόλια:

Σταύρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σταύρος είπε...

Πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου Εμπεδότιμε και απλά κάνω την παρέμβαση αυτή για να σε συμπληρώσω σε μια φράση σου.
Γράφεις λοιπόν:

''Με άλλα λόγια θα συμμετέχουμε στο Σύμπαν ενεργά και θα νοιώθουμε μέσα μας την δύναμη αλλά και την ευθύνη του να ειμαστε «Πολίτες τους Σύμπαντος» και θα αντιληφθούμε ότι τελικός προορισμός μας είναι να συνδιοικήσουμε τον κόσμο ζώντας με τους θεούς.''

Ο Πρόκλος στο ''Περί Προνοίας και Ειμαρμένης'' εκδόσεων Κάκτος στη σελίδα 85-87 σημειώνει το εξής καταπληκτικό που σίγουρα κι εσύ γνωρίζεις:

''Γιατί και αυτός που έχει την αρετή υπηρετεί μόνο όσους μπορούν να του εξασφαλίσουν και να του αυξήσουν το αντικείμενο του πόθου του, και αυτοί είναι οι Θεοί, κοντά στους οποίους υπάρχει η αληθινή αρετή απο την οποία προέρχεται και η αρετή που έχουμε μέσα μας. Και ο Πλάτωνας λέει κάπου ότι αυτή η "εθελοδουλεία" είναι η μεγαλύτερη ελευθερία γιατί, όταν υπηρετούμε όσους έχουν ολόκληρη την εξουσία των πάντων, εξομοιωνόμαστε με αυτούς, ώστε να διοικούμε και ολόκληρο τον κόσμο όπως λέει εκείνος "γιατί όταν η ψυχή γίνει τέλεια και αποκτήσει φτερά, πετάει ψηλά και διοικεί ολόκληρο τον κόσμο"''

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Εύγε φίλε Σταύρο!

Πολύ εύστοχη η επισήμανση σου.