"Πότε λοιπόν η ψυχή αγγίζει την αλήθεια ;
Διότι όταν επιχειρεί να ερμηνεύσει κάτι τι με την συνεργασία του σώματος, φανερά εξαπατάται από αυτό.
Συνεπώς εάν κάπου αλλού είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, μόνο όταν συλλογίζεται δεν θα αποκαλύπτεται πλήρως σε αυτή η πραγματική ουσία του όντος ;
Και χωρίς αμφιβολία τότε ακριβώς συλλογίζεται άριστα η ψυχή όταν δεν ενοχλείται διόλου από πουθενά, ούτε από την ακοή, ούτε από την όραση, ούτε από κανένα πόνο, ούτε από κάποια ηδονή, αλλά απομονώνεται όσον το δυνατόν περισσότερο μέσα στον εαυτό της, αποχαιρετώντας το σώμα, και όταν αποφεύγουσα, όσο είναι δυνατόν, κάθε συνεργασία και κάθε επαφή μαζί του, ορέγεται αυτούσια την πραγματικότητα"
Πλάτων – Φαίδων 65c-d
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Ο Πρόκλος αν δεν κάνω λάθος σε αρκετά έργα του αναφέρει ότι αυτό που γεννάται είναι πιο πολύπλοκο από αυτό που το γεννά.Κάθε ον λοιπόν που δημιουργεί είναι πιο απλό απο τα δημιουργήματα του.Έτσι αναγομενοι βαθμιαία και νοητικά και όσο μπορούμε προς ανώτερες οντικές υποστάσεις πέρα από τις μορφές, την Έριδα και την ανομοιότητα, εώς την πρώτη αρχή νοούμε την απόλυτη απλότητα,την ενότητα, το αμετάβλητο,το αιώνιο, το αληθινό, το οποίο αν είμαστε δεσμώτες των αισθήσεων μας οι οποίες αντανακλούν στο νου μας τη διαφορετικότητα, δε μπορούμε να το φθάσουμε.
Στροφή στη νόηση λοιπόν.
Ακριβώς φίλε Σταύρο!
Υπάρχουν κείμενα που αναφέρουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν την απομόνωση της ψυχής;
Η περιγραφή που μας κάνει ο Σωκράτης, είναι καθαρά η περιγραφή του διαλογισμού.
Αρα η απομόνωση αυτή της ψυχής είναι καθαρά βιωματική. Προσωπικά δεν έχω εντοπίσει στα κείμενα περιγραφή της διαδικασίας.
Αλλωστε σαν βιωματική κατάσταση δεν μπορεί να καταγραφεί δια του λόγου.
Ετσι νομίζω ότι για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ασχοληθούμε με τον διαλογισμό, άλλωστε ο διαλογισμός ήταν ήδη γνωστός στην παράδοση μας.
Ο διαλογισμός είναι φυσική κατάληξη στην πορεία μας προς την τελείωση και κάποια στιγμή θα αισθανθούμε την ανάγκη να ασχοληθούμε με αυτόν, αν δεν το κάνουμε ήδη.
Αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς η φύση δουλεύει παντού και πάντα το ίδιο, άρα και η διαδικασία του διαλογισμού δεν είναι κάτι που είναι κτήμα και πρακτική κάποιων συγκεκριμένων παραδόσεων, αλλά φυσική και βιωματική διαδικασία που ακολουθεί ο άνθρωπος.
Σχετικά δες την ανάρτηση :
http://empedotimos.blogspot.com/2009/04/blog-post_24.html
Δημοσίευση σχολίου