Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΝΕΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Σήμερα, 9/1/2015, το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ένα καινούργιο σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Τύμβο Καστά, όπως διαπιστωθηκε  από την γεωσκόπηση που διενεργήθηκε.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής ( http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59652) :



 "Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς. 
Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται  αρχαιολογική διερεύνηση.
Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων"

 
Από πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι οι "αντιστατικές δομές" που αναφέρει η ανακοίνωση πρέπει να είναι τα σημεία  p1, p2, p3 και p4 που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ανακοίνωση περί των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής διασκόπησης. (βλέπε : ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ).  

Ουσιαστικά δηλαδή, η καινούργια φάση διασκόπησης επιβεβαιώνει τα ήδη εντοπισθέντα σημεία.

 Το καινούργιο στοιχείο που φαίνεται ότι προκύπτει είναι μια περιοχή υψηλών τιμών που εντοπίστηκε δυτικά της θόλου και που παρουσιάζεται στην παραπάνω φωτογραφία και  οποία περιοχή δεν είχε εντοπιστεί στην αρχική διασκόπηση, ίσως επειδή η αρχική διασκόπιση έγινε σε ύψος ανώτερο από αυτό που διενεργήθηκε η τελευταία που ανακοινώθηκε και συνεπως δεν μπορούσε να αποτυπωθεί.

Συγκεκριμένα στην  προηγούμενη διασκοπηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της 22/12/2014 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59552) : "Οι τομογραφίες που έδωσαν αυτή την εικόνα διεξήχθησαν στη επιφάνεια του εδάφους, πριν από την αφαίρεση των χωμάτων και η οποία ήταν υψηλότερα του επιπέδου των 93μ"

Φαίνεται ότι η καινούργια  προσπάθεια διασκόπησης έγινε σε χαμηλότερο ύψος  και έτσι έγινε δυνατό να εντοπιστεί και η αναφερομένη περιοχή υψηλών τιμών  που χρήζει ανασκαφικής διερεύνησης.
Πολύ πιθανόν η περιοχή αυτή είναι  σημειούμενη με μπλέ χρώμα στην προηγούμενη διασκόπηση, που λόγω του ύψους δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί οπως ακριβώς ήταν.


Είναι αξιοσημείωτη  η γειτνίαση αυτής της καινούργιας εντοπισθείσης περιοχής με την ήδη εντοπισθείσα περιοχή p1 της προηγούμενης διασκόπησης, όπως επίσης και ότι η καινούργια αυτή περιοχή βρίσκεται σχεδόν στον περίβολο που ίσως προμηνύει να υπάρχει κάποια είσοδος στο σημείο αυτό, αν πράγματι η ένδειξη αυτή αφορά αρχαία κατασκευή και όχι κάποιο φυσικό κοίλωμα..




Αναμένουμε αποτελέσματα από την συνέχιση της έρευνας.....



159 σχόλια:

Unknown είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Unknown είπε...

Ειναι δηλαδη κατουσιαν η περιβοητη δευτερη εισοδος που εφαπτεται του περιβολου και ειναι περιπου 3 μετρα ψηλοτερα αυτου;;;;;
Ειδωμεν....

vagkalf07 είπε...

@Εμπεδοτιμε..θεωρεις την θεση της τομης που εδωσε το ΥΠΠΟ την σωστη τοπολογικα...μα ο περιβολος δεν κολλα με τον περιφημο θολο...ο P4..ειναι στο τελος του μνημειου δηλ περιπου 30 μετρα μεσα απο τον περιβολο και αυτοι μας δειχνουν τον περιβολο σχεδον διπλα στον νεο υποψηφιο χωρο..

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Ευχομαι να ειναι αρχη νεων αποκαλυψεων,εστω και με τον τροπο που μας τις δινει το υπουργειο.

Εχω γραψει πολλες φορες για ποιο λογο περιμενω εκπληξεις δυτικα και βορεια του Θ3.

Χρειαζεται υπομονη ,δεδομενου οτι οπως φαινεται ,ειναι αποφαση ανωθεν οι πληροφοριες να δινονται σε μικρες συνεχειες. Κατι σαν παγκοσμιο σηριαλ δηλαδη...

Ας βρουμε τον ΜΑ και κομματια να γινει...
Παντως οι ανακοινωσεις για τον σκελετο αναμενονται με μεγαλο ενδιαφερον!

onar είπε...

Αν δεν έχουμε αποτελέσματα DNA και διασταύρωσή τους με ανάλογο υλικό που βρεθηκε στη Βεργίνα(που νομίζω είναι πολύ δύσκολο)θεωρώ απίθανο να έχουμε οποιοδήποτε αξιοποιήσιμο προς την ταυτοποίηση της ταυτότητας του νεκρού στοιχείο. Πόσο δε μάλλον συσχετισμό της ταυτότητας του σκελετού με τον αρχικό ιδιοκτήτη του ταφικού μνημείου.
Επομένως μάλλον πάλι ερωτήματα θα έχουμε παρά απαντήσεις...

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

Σχέδιο με τις δύο διασκοπίσεις Τσόκα, σωστά τοποθετημένες με κλίμακα πάνω στον τύμβο με τον περίβολο.

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2MUpGNVpVOHk1TTA/view?usp=sharing

Στη δεύτερη διασκόπιση Τσόκα φαίνεται ο περίβολος, συνεπώς, για το συγκεκριμένο σχέδιο είμαι σίγουρη ότι είναι σωστό.
Σε ότι αφορά τον Πολυμενάκο, όταν τελειώσω τα σχέδια και είμαι σίγουρη ότι είναι σωστά, θα τα ανεβάσω και αυτά.

art ant είπε...

Αυτό, που μας δείχνουν τώρα, είναι το Νο 6, της παλαιότερης μελέτης;
Αν θυμάμαι καλά, εκείνο έμοιαζε να πέφτει σχεδόν επάνω στον περίβολο & ήταν δυτικά της όλης θόλου, που έχει ήδη ανασκαφεί.

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

Εάν η τοποθέτηση ( στο link της Poly Katri)της πρώτης διασκόπησης πάνω στην εικόνα του τύμβου είναι σωστή ,τότε θα πρέπει να περιμένουμε τον τέταρτο θάλαμo!!Τα θερμά χρώματα (κόκκινο)είναι πιθανές κατασκευές μας είπαν. Άρα το άνοιγμα πάνω δεξιά στον τοίχο του τρίτου θαλάμου,που φαίνεται στο αξονομετρικό του Λεφαντζή και σε διάφορες φωτογραφίες (προσεκτικά καλυμμένο) έχει νόημα .Ο τέταρτος θάλαμος είναι υπαρκτός κατά την άποψή μου,σύμφωνα με το γραφικό αυτό.Ένα άλλο θέμα που τέθηκε έμμεσα είναι οι φακοί άμμου,όμως εάν έκαναν διασκόπηση πριν την ανασκαφή που έγινε ήδη ,αφού οι θάλαμοι ήταν επιχωμένοι ,είναι προφανές ότι φακούς άμμου θα έδειχνε η τομογραφία .Οι ανακοινώσεις για την διασκόπηση είναι σαν δελφικός χρησμός ,μπορούν εκ των υστέρων να ερμηνευτούν όπως βολεύει.Μας σας το είχαμε πει θα πούνε, ούτως ή άλλως.

Unknown είπε...


@ art ant

Το νέο υποψήφιο σημείο, δεν είναι το Η6. Το Η6 είναι έξω από τον περίβολο και ποιο αριστερά. Το σημείο που μας δείχνουν βρίσκεται ποιο χαμηλά από τις διασκοπίσεις Πολυμενάκου, άρα δεν αποτυπώνεται σε αυτές.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα

Συμφωνώ απολύτως με τον/την ΔΕΛΦΙΚΗ σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ. Όλες οι ανακοινώσεις μέχρι σήμερα είναι σαν δελφικοί χρησμοί και όχι μόνο οι σχετικές με τις διασκοπήσεις.....
Ξαναδιάβασα λοιπόν την προηγούμενη ανακοίνωση ΥΠΠΟ:
“Η γεωφυσική διασκόπηση έδωσε απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, όπου εντοπίστηκαν αντιστατικές δομές, οι οποίες διερευνήθηκαν περαιτέρω. Σε μία περίπτωση βόρεια της θόλου, η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός. Η περίπτωση αυτή φαίνεται στο συνημμένο σχήμα. ……………Οι τομογραφίες που έδωσαν αυτή την εικόνα διεξήχθησαν στη επιφάνεια του εδάφους, πριν από την αφαίρεση των χωμάτων και η οποία ήταν υψηλότερα του επιπέδου των 93μ. Τα σημεία, όπου έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση, σημειώνονται ως «σημεία ενδιαφέροντος». Η λευκή γραμμή στην οριζόντια τομογραφική απεικόνιση σημειώνεται και επί του εδάφους. (φωτό 1) Είναι φανερό ότι η ανωμαλία της τομογραφίας οφείλεται στον αμμώδη γεωλογικό σχηματισμό……..”

Αυτά που μπορώ να καταλάβω από την ανακοίνωση αυτή είναι:
1)Εντοπίστηκαν αντιστατικές δομές, οι οποίες διερευνήθηκαν(?) περαιτέρω
2)Προσέξτε το «σε μία περίπτωση» …..δλδ υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις τις οποίες δεν αναφέρουν
3)Τα σημεία ενδιαφέροντος p1, p2,p3 αποδείχθηκε ότι ήταν αμμώδης γεωλογικός σχηματισμός.
4)Οπότε, όπως έγραψε και ο Εμπεδότιμος στην προηγούμενη ανάρτηση, μας μένει το p4.

Σε πιο χαμηλό υψόμετρο (πχ στο 82,7) απεικονίζεται το p4 ή όχι ? Γιατί μας δίνουν μόνο την απεικόνιση στο σημείο δίπλα στην περίβολο, δυτικά της θόλου? Μόνο αυτή η αντιστατική δομή απεικονίστηκε σε αυτό το υψόμετρο?

@poly katri
Ο περίβολος ξέρουμε σε ποιο υψόμετρο είναι?

vagkalf07 είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

"3)Τα σημεία ενδιαφέροντος p1, p2,p3 αποδείχθηκε ότι ήταν αμμώδης γεωλογικός σχηματισμός."

απο που προκυπτει αυτο???

thanos είπε...

Γιατί τέτοια σιωπή ξαφνικά;Που είστε όλοι;Μην αφήσετε την φλόγα να σβήσει...

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Μήπως να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που μας δείχνει ο Ψυχοπομπός?

Ανώνυμος είπε...

@vagkalf07
Από την....ερμηνεία του χρησμού(χαχαχα).
Αρχικά λένε ότι βρήκαν κάποιες αντιστατικές δομές που "διερευνήθηκαν" περαιτέρω. Σε μία περίπτωση, βόρεια της θόλου, "αποδείχθηκε" ( με την περαιτέρω διερεύνηση φαντάζομαι) ότι "η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός". Μετά αναφέρονται στα σημεία ενδιαφέροντος "όπου έπρεπε" να γίνει περεταίρω διερεύνηση...όχι "πρέπει να γίνει"...άρα διερευνήθηκαν. Τα σημεία αυτά είναι πίσω από την άσπρη γραμμή....
"Είναι φανερό ότι η ανωμαλία της τομογραφίας οφείλεται στον αμμώδη γεωλογικό σχηματισμό"...ποια είναι η ανωμαλία της τομογραφίας? Υποθέτω τα p1, p2, p3....
Μπορεί να κάνω και λάθος...αλλά αυτά μπορώ να καταλάβω από την "ανακοίνωση".

art ant είπε...

@ Poly Katri
ευχαριστώ.
@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1
συμφωνώ με την απορία του...
vagkalf07


-Τώρα το ανακάλυψα & είπα να το μοιραστώ

http://aienaristeyein.com/2014/08/17/%CF%83%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1/

Peribol είπε...

@ Thanos

Φίλε θάνο την ένταση της φλόγας τη ρυθμίζει εντέχνως το ΥΠΠΟ και οι επικοινωνιολόγοι οι οποίοι με την τελευταία ανακοίνωση μας υποδεικνύουν να αφήσουμε τους θαλάμους και να κοιτάξουμε λίγο μέσα απ’ τον περίβολο (θυμήθηκα τη δήλωση της κας Περιστέρη ότι ο περίβολος κρύβει ακόμη πολλά μυστικά), αφήνοντάς μας να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε σ’ αυτό το σημείο να υπάρχει κάτι, π.χ. μια δεύτερη είσοδος. Το ερώτημα είναι τι θα εξυπηρετούσε μια δεύτερη είσοδος δίπλα στην είδη υπάρχουσα; Δεν μας έχουν πει τι βρίσκεται στο σημείο ρ4 της προηγούμενης διασκόπησης καθώς και τι χρειάστηκε ο σπηλαιολόγος που από τον Σεπτέμβριο του 2014 βρίσκεται εκεί.

Γιατί ως γνωστών (από αρχαιοτάτων χρόνων) όπου εργάζεται γιατρός υπάρχει ασθενής, όπου εργάζεται γεωπόνος υπάρχουν καλλιέργειες και όπου εργάζεται σπηλαιολόγος υπάρχει σπήλαιο κ.ο.κ. Ο σπηλαιολόγος χωρίς την παρουσία σπηλαίου δεν θα είχε λόγω να βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή. Το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε μια φωτογραφία του σπηλαίου δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Η παρουσία και μόνο του ειδικού αποδεικνύει την ύπαρξή του.

gtroza είπε...

Ο/Η Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Μήπως να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που μας δείχνει ο Ψυχοπομπός?

11 Ιανουαρίου 2015 - 12:40 π.μ.

αυτό νομίζω κι εγώ

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους!
Εδώ θα βρείτε όλα τα σχέδια που έφτιαξα, μετρημένα, με κλίμακα, και με τον Τσόκα και με τον Πολυμενάκο. Κάντε κλικ πάνω στην κάθε εικόνα για να μεγεθυνθεί.
Η περιγραφή του κάθε αρχείου λεει τι βλέπεται στο σχήμα.

https://drive.google.com/folderview?id=0B2PRfBcFKTU2bDBINjZwV2VsNW8&usp=sharing

Θέλω όμως να επιστήσω την προσοχή μας στο φάκελο μέσα στο link με το όνομα ΝΕΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ
Στα σχήματα: νέοι θάλαμοι, ύψη, ύψη 2, φαίνεται το τεστ που έκανα για να βεβαιωθώ για τη διασκόπιση Πολυμενάκου ότι συμφωνεί με την κλίμακα που έφτιαξα και με τις συντεταγμένες, καθώς και με τον προσανατολισμό προς βορά.
Αφού λοιπόν, φαίνεται ότι η κλίμακα και τα σχέδια συμφωνούν (απόκλιση αν υπάρχει είναι πολύ μικρή, της τάξης των 50 εκατοστών με 1 μέτρο), προχωρώ στην παρακάτω παρατήρηση που φαίνεται στα 2 σχήματα ‘Τσόκας 1 και 2 με 90 Πολυμενάκος v1’.
Στη διασκόπιση Πολυμενάκου διακρίνονται θάλαμοι (λευκό παραλληλόγραμμο) κοντά στο Η7, στα δυτικά των γνωστών μας θαλάμων.
Η κλήση των νέων θαλάμων ως προς το βορά είναι 45 μοίρες, και η πάνω δεξιά γωνία τους σχεδόν εφάπτεται με τον δυτικό τοίχο του Θ3.
Για να αποκλείσω την περίπτωση οι θάλαμοι που φαίνονται να είναι αυτοί που γνωρίζουμε, έκανα το τεστ να βάλω τον Πολυμενάκο (90 μέτρα) ευθυγραμμισμένο πάνω στο σχέδιο κάτοψης του τύμβου, έτσι ώστε οι θάλαμοι που φαίνονται να συμπίπτουν με τους Θ2 και Θ3, και προέκυψε το σχήμα ‘Τσόκας 1 και 2 με 90 Πολυμενάκος v2’, όπου βλέπουμε ότι η διασκόπιση Πολυμενάκου πρέπει να στραφεί κατά 15 μοίρες, και αυτό είναι τραγικό λάθος για μια διδακτορική διατριβή, αν υπήρχε τέτοιο λάθος, θα την είχαν κόψη.... άρα.... τα συμπεράσματα δικά σας!!!!

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ύψος που βρέθηκε ο Περίβολος. Στο σχήμα ‘ύψη’ που ανέβασα, φαίνεται ότι ο περίβολος συναντά το κατώτερο ύψος του λόφου στο τοπογραφικό Πολυμενάκου στα 87,5, άρα το πάνω μέρος του περιβόλου είναι ποιο κάτω από αυτό το ύψος. Στο ίδιο σχήμα βλέπουμε ότι το υψηλότερο ύψος που συναντά ο περίβολος, είναι τα 92,5 μέτρα. Η Περιστέρη στην συνέντευξη στο ραδιόφωνο στις Σέρρες είπε ότι έσκαψαν 10 μέτρα για να βρουν τον περίβολο.
Άρα, 92,5 – 10 = 82,5. Κάπου εκεί, στα 82,5 μέτρα πρέπει να είναι το πάνω μέρος του περιβόλου.

Peribol είπε...

Στο χρηματιστήριο της Αμφίπολης πιο έξυπνα απ’ όλους φέρθηκε ο Καργάκος. Ότι και να βγάλει ο τάφος, αυτός πρόλαβε και πούλησε.

Ανώνυμος είπε...

@poly katri
Ευχαριστώ για την απάντηση. Τα σχέδια σου δεν μπορώ να τα ανοίξω ...τι κάνω λάθος?

Σχετικά με το υψόμετρο του
περιβόλου:
Γράφουν στην ανακοίνωση-χρησμό:
"Οι τομογραφίες που έδωσαν αυτή την εικόνα διεξήχθησαν στη επιφάνεια του εδάφους, πριν από την αφαίρεση των χωμάτων και η οποία ήταν υψηλότερα του επιπέδου των 93μ.'
Άρα τα 93μ είναι το υψόμετρο μετά την αφαίρεση των χωμάτων δλδ περίπου στο υψόμετρο της κορυφής της θόλου...οπότε τα 82,5μ μάλλον πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από τη βάση του τοιχείου.
Το εσωτερικό ύψος της θόλου είναι 6,5μ + το πάχος των λίθων της κορυφής=?....Η βάση του τοιχείου και το δάπεδο της θόλου φαίνεται να είναι στο ίδιο επίπεδο.
Τι λες και εσύ?


@art ant & vaklalf07
Τελικά το p3 μπορεί και να μην είναι φυσικός σχηματισμός...Η άσπρη γραμμή δεν φτάνει ως εκεί..

vagkalf07 είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

το μονο που αποκλειστηκε ειναι νομιζω αυτο που αντιστοιχει στον φακο αμμου...τα p1,p2,p3 οι δικες μου πληροφοριες λενε οτι δυσκολα αυτα τα 3 να μην ειναι κτισματα,τωρα τι ειδους κατασκευες αυτο ειναι ενα ερωτημα.Ειναι τοσο ξεκαθαρη η διαφορετικοτητα της αντιστασης των υλικων σε αυτα τα σημεια που κατι υπαρχει εκει.Επισης εχουν φτασει σιγουρα εδω και πολλες μερες στην περιφημη υποψηφια εισοδο στο φυλακιο και εκει μαθαινω οτι υπαρχει υποψηφια κατασκευη.Παντως θα με βοηθουσε αφανταστα σε μια επαληθευση που θελω να κανω, αν καποιος ξερει σιγουρα αν στην περιοχη που εμφανιζονταν τα p1,p2,p3,,υπηρχαν τα μπαζα της ανασκαφης λαζαριδη.Ειναι πολυ σημαντικο!

Unknown είπε...


ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Για το link, βεβαιώσου ότι αντιγράφεις όλο το σύνδεσμο, και κάνε επικόλληση πάνω στον internet browser που χρησιμοποιείς. Το ξανακοίταξα από άλλο PC και ανοίγει κανονικά. Αν και πάλι υπάρχει πρόβλημα, πες μου για να δω τι μπορώ να κάνω.
Για το ύψος του περιβόλου: Το κομμάτι της ανακοίνωσης που αναφέρεις, λεει ότι οι θάλαμοι είναι κάτω από τα 93 μέτρα, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο κάτω. Από τα ύψη στο τοπογραφικό Πολυμενάκου που ανέφερα πριν, το ανώτερο όριο του περιβόλου πρέπει να είναι ανάμεσα στα 87 με 82,5 μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά τα 5,5 μέτρα βρίσκεται, αλλά εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει που ακριβώς είναι....
Αυτό όμως είναι ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να λύσουμε, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το μνημείο.

Ανώνυμος είπε...

@vagkalf07
Δεν ξέρω αν βοηθάει...
Ανακοίνωση ΥΠΠΟ 02/10/2014:
"Ερώτηση: Από τον Αύγουστο και μετά, έγιναν νέα γαιοσκαναρίσματα;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Έχει γίνει στον φυσικό λόφο, όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων. "

@poly katri
αυτό κάνω...τα βλέπω αλλά δεν μπορώ να τα ανοίξω. Με το προηγούμενο δεν είχα πρόβλημα. Μάλλον το πρόβλημα είναι με το δικό μου browser.
Σχετικά με το υψόμετρο του περιβόλου... Προσπαθώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα και από τα υψόμετρα της κορυφής ( 102,5-107,5)....Ο λόφος είχε ύψος 33 μέτρα χωρίς τον Λέοντα. Άρα τα 33μ είναι από τη βάση του τοιχείου έως την ορατή βάση του Λέοντα (που δεν υπάρχει τώρα εκεί). Αν Η βάση υποθεμελίωσης είναι ψηλότερα από τα υψόμετρα του εδάφους κατά περίπου 5 μέτρα...φτάνουμε στο 107,5-112,5. Αν αφαιρέσουμε 33 μ τότε έχουμε 74,5-79,5.
Συν 3 μέτρα ύψος 77,5-82,5 η στέψη του τοιχείου. Οπότε μπορεί να έχεις και δίκιο.

Unknown είπε...


@ ΟΛΟΥΣ
@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Αν δεν ανοίγουν τα link που έδωσα, δοκιμάστε αυτά:

Τσόκας και Πολυμενάκος στα 85 μέτρα
http://www.image-share.com/ijpg-2817-65.html
Τσόκας και Πολυμενάκος στα 87,5 μέτρα
http://www.image-share.com/ijpg-2817-66.html
Τσόκας και Πολυμενάκος στα 90 μέτρα
http://www.image-share.com/ijpg-2817-69.html
Τσόκας
http://www.image-share.com/ijpg-2817-70.html
Ύψη 1
http://www.image-share.com/ijpg-2817-71.html
Ύψη 2
http://www.image-share.com/ijpg-2817-72.html
Νέοι θάλαμοι (επιβεβαίωση σωστής θέσης Πολυμενάκου πάνω στον τύμβο)
http://www.image-share.com/ijpg-2817-73.html
Νέοι θάλαμοι σχέδιο συνολικό
http://www.image-share.com/ijpg-2817-74.html
Νέοι θάλαμοι σχέδιο θαλάμων
http://www.image-share.com/ijpg-2817-75.html
Νέοι θάλαμοι στη θέση των παλιών για τεστ
http://www.image-share.com/ijpg-2817-76.html

Ξαναδίνω και το προηγούμενο που έχει όλα τα σχέδια

https://drive.google.com/folderview?id=0B2PRfBcFKTU2bDBINjZwV2VsNW8&usp=sharing

Παρακαλώ, αν κάποιος φίλος μπορεί, ας δοκιμάσει τα link και να μου πει τι ανοίγει και τι όχι,
Ευχαριστώ!

vagkalf07 είπε...

@ vagkalf

ερασιτεχνης ευχαριστω..."εγω" ειχα κανει την ερωτηση αυτη τοτε.. :)
Εχω και φωτο που μου εστειλε ο PLANET απο το google,αλλα το θεμα ειναι αν τα μπαζα εφταναν μεχρι την περιοχη των p1,p2.p3..πανω απο τον ταφο ηταν..απαντηθηκε αυτο..

Unknown είπε...


@ Amfipoli news
@ Ολους

Επειδή μόλις είδα την συγκεκριμένη ανάρτηση,

http://amfipolinews.blogspot.gr/2015/01/blog-post_614.html

επισημαίνω ότι:
Δεν ερωτήθηκα ποτέ από το συγκεκριμένο blog, και συνεπώς ουδέποτε ενέκρινα τη συγκεκριμένη αναδημοσίευση, την οποία προφανώς πήραν από την ομάδα στο facebook που είναι κλειστή!
Ευτυχώς φαίνεται το όνομα του embedotimos.blog…., δυστυχώς φαίνεται το δικό μου...

Παρακαλώ την ομάδα του Amfipolis news, να σεβαστεί την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ μου και να μην ξαναδημοσιεύσει σχέδιο ή σχόλιό μου! Πόσο μάλλον με το όνομά μου!!! Επίσης παρακαλώ να κατεβάσει το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς με εκθέτει, χωρίς να με έχει ρωτήσει, και προφανώς επηρεάζει την θέση μου και τη σχέση μου με όλα τα άτομα του embedotimos.blog, τα οποία σέβομαι, και ποτέ δεν θα ενέκρινα τη δημοσίευση κάποιου σχεδίου ή σχολίου οπουδήποτε αλλού πλην του embedotimos.blog

Σε όποιον άλλον διαβάζει το embedotimos.blog ή την ομάδα στο facebook, επίσης ισχύει η ίδια ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ όπως για το Amfipolis news.

Στον μόνο που επιτρέπω να πράξει όπως νομίζει με ότι έχω αναρτήσει εδώ ή στην ομάδα στο facebook (μόνο 2 αναρτήσεις με σχέδια) χωρίς καν να με ρωτήσει είναι ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ.

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (και συνεπώς τους καλούς συνταξιδιώτες), να ξεκαθαρίσω επίσης ότι, ασχολούμαι με το embedotimos.blog γιατί θεωρώ τον Εμπεδότιμο, αν και δεν τον γνωρίζω, εξαιρετικά αξιόλογο άτομο, εκτιμώ το φιλόξενο αυτό blog και σέβομαι απόλυτα όλους τους συνταξιδιώτες.
Τέλος, να διευκρινίσω, ότι εκτός από τον άντρα μου και δύο φίλους μου, κανένας άλλος δεν γνωρίζει την εδώ ασχολία μου, όχι γιατί δεν θέλω ή γιατί έχω ενδοιασμούς, αλλά γιατί προφανώς δεν με ενδιαφέρει κανενός είδους δημοσιότητα με το όνομά μου ή με το ψευδώνυμο μου!!!

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

Τελικά τα κατάφεραν αποπροσανατόλισαν την προσοχή μας από την ήδη υπάρχουσα ανασκαφή!!!Επιμένω τι γίνεται με τον τέταρτο θάλαμο;; Μετά την ανακοίνωση της ανεύρεσης του σκελετού ,όπως πολλοί ξέρουν πήγε σπηλαιολόγος στην ανασκαφή, τι λόγο είχε αν ο θάλαμος ήταν τερματικός;;; Ο τέταρτος υπάρχει και πρέπει να μην το ξεχνάμε. Επίσης ξεχάσαμε και την διασκόπηση του Παπαθεοδώρου του ΤΕΙ Σερρών ,έμπιστου της Περιστέρη. Σας την ξαναθυμίζω από πρόχειρη αναζήτηση http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%84%CE%B9-%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

Ανώνυμος είπε...

@ΔΕΛΦΙΚΗ
Μην ανησυχείς, δεν ξεχνάμε…...
Σίγουρα υπάρχει κάτι πίσω από τον νεκρικό θάλαμο. Η φωτογραφία με τη σκαλωσιά το αποδεικνύει περίτρανα, όπως πολλοί σχολιαστές έχουν επισημάνει στο παρελθόν. Αλήθεια που χάθηκε το LAMOGIO?
Όπως δε ξεχνάμε και το μωσαικό…... που είχαν βρει τα κομμάτια από το κεντρικό τμήμα του, 10-20 cm αν θυμάμαι καλά, που επέτρεπαν την πλήρη αποκατάστασή του…. Ακόμα τίποτα?
Δε ξεχνάμε και τα επιστύλια……. ακόμα να διακρίνουν κάτι στα υπόλοιπα?

Για να μην πω για το υπέρθυρο της μαρμάρινης πόρτας …. πότε θα μας δείξουν φωτογραφία του?

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Petros είπε...

@ Poly Katri

Xιλια likes και Χιλια Bravo

Άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι μας δίνουν μονοδιάστατη απεικόνιση διαφόρων σημείων σε διαφορετικά βάθη. θα ήταν πιο λογικό να μας έδιναν πχ πολλαπλές απεικονίσεις των σημείων ξεκινώντας από 80 μέτρα μέχρι 95 μ.
Άλλα το λογικο εχει πάει περίπατο εδώ και καιρό :-(

Unknown είπε...

Επανέρχομαι ξανα!!!!
Οπως βλεπουμε την ακροπολη της Αθήνας με τον Παρθενώνα και τα αλλα λαμπρά κτίσματα κατι ανάλογο συμβαινει και στον λόφο καστα!!!μονο που ο λόφος καστα και δη το μνημείο ολοκληρο ο χώρος ολόκληρος εχει επιχωματωθεί.απο κάτω προς τα πανω δηλαδη σκάβω μια μεγαλη τρύπα που με ευνοεί το υπέδαφος με την ιδιομορφία του και αρχίζω και χτίζω αυτο που θελω ώσπου να του δώσω την μορφή που επιθυμώ και το ανάλογο ύψος.(δεινοκρατης)ολο αυτο το κλεινω με τον περιβόητο περίβολο!!!!εμπνευστης της όλης ιδέας ηταν ο μεγιστος των ελληνων.θεμελιωτης η αρχιέρεια των καβειριων μυστηρίων η μυστικοπαθής Ολυμπίας!!!την περίοδο που η Μακεδονία ηταν το κεντρο του κοσμου λογω του Φιλίππου και εν συνεχεια του μεγιστου Αλεξανδρου!!!!το μνημείο ξεκίνησε περί το 323 και πήρε την τελική του μορφή περί το 312!!!!ειναι βασιλικοτατο το μνημείο και δημόσιο έργο για την λαμπρή εποχή του μεγιστου!!!!στο εσωτερικό του υπαρχει βιβλιοθηκη με τα μυστήρια της αρχιερειιας με τα πεπραγμενα του μεγιστου με γνώση για λίγους για μυημένους!!!θησαυροφυλακιο η τράπεζα δηλαδη της εποχής!!!!το εσωτερικό εχει δαιδαλώδη κτίσματα.και μυστικούς χώρους!!!υπογεια σήραγγα που επικοινωνεί με το διπλανό κωνοειδες βουνό!!!!το υππο δινει λαθος κατευθύνσεις εσκεμμένα!!!οι εργασίες συνεχίζονται μυστικά.επιγραφες βρεθηκαν που αναφέρονταν στον μέγιστο.νομισματα βρεθήκανε κτερίσματα βρεθήκανε!!!!και το μεγαλο κόλπο θα παιχτεί στις 20/01.την προσοχή σας τοτε!!!αυτο που θα ακούσετε μην το πιστέψετε ειναι απο αλλον ταφο!!!κλεινω λέγοντας οτι στο κεντρο του μνημείου υπαρχει κατι ασύλληπτο για τα δικά μας μάτια!!!!κατι το απίστευτο κατι το πανέμορφο!!!!λυπαμαι που θα το δουν ελάχιστοι ομως!!!!εαν και εφόσον βρουν τον τροπο να εισέλθουν χωρις να τους καταπιεί η γη!!!!ιντιανα Τζοόυνς και βαλε!!!!καλη σας νυχτα.καλη χρονια με υγεια!!!να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!!!!να ψάχνετε το παρασκήνιο και αφήστε τις επίσημες ανακοινώσεις για αυτούς που δεν ξερουν να βλέπουν!!!!

Unknown είπε...

Για ποιοι λογο αυτη η φίμωση της αλήθειας ;;;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ bill bill

Ρε φιλε μπιλ,
μηπως ολ αυτά τα ειδες στον υπνο σου και δεν το καταλαβες;
Μιλαμε για απίστευτα πραγματα.

Εγω τουλάχιστον , ειδα μεν τον εφιαλτη με τον Εμπεδοτιμο αλλα όταν ξυπνησα ,συνηλθα.

Μακαρι να είναι αληθεια το ένα εκατοστο αυτων που μας εχεις πει και εγω πρωτος θα σε αποθεωσω!!

Αρέθουσα είπε...

Σε ακούμε bill bill,
πάντα σε ακούμε, γιατί να κρατήσουν κρυφό ένα γεγονός τόσο μεγάλο που θα αποθέωνε την χώρα μας!Αυτοί όλοι που εργάζοντε εκεί έχουν μάτια και στόμα και είναι σίγουρα αρκετοί.Δεν νομίζω να αγαπάνε την χώρα τους λιγότερο από όλους εμάς εδώ.Κάτι περιμένουν...ίσως περισσότερες αποδείξεις, να βρεθούν και άλλα μεγαλύτερα ευρήματα , σαν αυτά που αναφέρεις, να είναι σίγουροι γι αυτό που θα αποκαλύψουν ,να στοιχειοθετηθεί σωστά, στο κάτω κάτω μιλάμε για τον Μεγιστο των Ελλήνων!Θα πρέπει να υπάρξει παγκόσμια αποδοχή στα ευρήματα.Εγω πιστευώ και περιμένω εν καιρο, τις μεγάλες αποκαλύψεις, και θα κρατήσω μικρό καλάθι για τις 20/1 .

Αρέθουσα είπε...

Απο την άλλη μπορεί να είμαι μια χαζή και ονειροπόλα, που δεν βλέπω τι γίνεται κάτω από την μύτη μου!!Που μπαίνω 4και 5 φορές την ημέρα να διαβάσω Εμπεδοτιμος! Έχοντας εθιστεί στην ίδέα ότι υπάρχει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος!
Ευχομαι καλή χρονιά σε όλους με υγεία.

oryktosploutos είπε...

@Bill Bill 01:31πμ

"το μεγαλο κόλπο θα παιχτεί στις 20/01.την προσοχή σας τοτε!!!αυτο που θα ακούσετε μην το πιστέψετε ειναι απο αλλον ταφο!!!"

20/01 είναι μόλις πέντε μέρες πριν τις εκλογές και είναι "πονηρή" ημερομηνία. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; ΠΟΙΟΣ είναι ο ΑΛΛΟΣ τάφος; Κάποιος της Βεργίνας μήπως;

hylap-vn είπε...

Τσόκας στην ΝΕΡΙΤ σήμερα.

Δείτε στην μία ώρα ακριβώς του παρακάτω βίντεο.

http://webtv.nerit.gr/katigories/eidiseis/12ian2015-1800-deltio-idiseon/

Peribol είπε...

@ Bill Bill

Επειδή έχω κι εγώ την ίδια απορία, όταν λες από άλλο τάφο εννοείς από άλλο τάφο της συγκεκριμένης ανασκαφής ή εκτός Καστά;

Dazbaw είπε...

μην προ τρέχετε...

μόνο με γεώτρηση και δείγματα γεωλογικών διαστρωματώσεων θα υπάρχει σίγουρο αποτέλεσμα για φυσικό έδαφος...

προς το παρόν κρίνουν μόνο από την σύσταση του εδάφους...

η επιχωμάτωση, σύμφωνα με την λογική, έγινε από γειτονικό φυσικό ΄χώμα του εδάφους...

αν έχουν υπάρξει καθιζήσεις στο εσωτερικό, τότε τα συμπεράσματα θα είναι θολά και αβέβαια...

ελπίζω να μην λυπηθούν τα χρήματα και να κάνουν επαρκή έλεγχο...

το εσωτερικό του περιβόλου πότε θα το βγάλετε στην επιφάνεια;

πάντως σε όσο είχανε σκάψει, δεν εμφανίστηκε ούτε ένα βοτσαλάκι στον φυσικό βράχο...λόφος αποκλειστικά αποτελούμενος από άμμο λίγο δύσκολο να υπάρχει στη Ελλάδα...

καθαρίστε τον περίβολο, μέσα - έξω, και το ξανασυζητάμε...

Unknown είπε...

Εκτος λόφου καστα!!!απο τους βασιλικούς τάφους στην Βεργίνα!!!!επισης θελω να επισημάνω ξανα οτι κάποιοι που παίζουν με τον πολιτισμό μας και με τον ιερό αυτο τόπο στον οποίο εχουμε την τιμη και την τυχη να ζούμε,εχουν υπογράψει συμβάσεις δανεισμού των δικαιωμάτων ανασκαφών του αρχαίου μας πολιτισμού με την γαλλική ιταλική αγγλική γερμανική και αμερικανική αρχαιολογική σχολή!!!δεν θα επεκταθώ περαιτέρω σ αυτο!!!επισης οταν εχουν δει τα μάτια μου αρχαιο Υπογειο ναό αυτο που περιμενω απο τον λόφο καστα ειναι η ανωτέρω δημοσίευση μου τιποτα λιγοτερο τιποτα περισσοτερο!!!η Ολυμπιάδα εξι μήνες μετα τον θάνατο του μεγιστου κρατούσε στα χερια της το ταριχευμένο σώμα του!!!ο μεγιστος με απλα λόγια εγινε μούμια τουλαχιστον δυο φορές.ο Πτολεμαίος αυτο που έκλεψε ηταν πιστό αντίγραφο!!!σε καποια απόκρυφα συγγράματα του Αριστοτελους αυτο αναφέρεται!!!το σχέδιο δηλαδη γιατι αυτο που ανέφερα για τα αντίγραφα του μεγιστου ηταν μερος σχεδίου του Αριστοτελους!!!!κατα την δίκη μου άποψη οπως και των ανθρώπων που βρίσκονται στην ανασκαφή η Ολυμπιάδα πέτυχε τον σκοπό της!!!αυτο το καταδυκνειει η επιχωμάτωση.Ομως σύμφωνα με τις πληροφορίες μου αυτο δεν θα βγει ποτε στην επιφάνεια.!!!
Ο νοών νοείτο!!!καλη σας νυχτα

Unknown είπε...

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82

Αρέθουσα είπε...

@ bill bill

Τα αποκρυφα συγγράμματα του Αριστοτέλους, δασκάλου του Μέγα,πότε βρέθηκαν;Τώρα;Στον τύμβο βρέθηκαν;Ποιος τα έχει και γνωρίζουμε ότι ήταν σχέδιο του μεγάλου διδασκάλου;
Εαν μπορείτε και θέλετε απαντάτε.

ATs είπε...

Η Κοτταρίδη «αδειάζει» Περιστέρη, Ντ. Κινγκ για Αμφίπολη ....




http://www.thetoc.gr/politismos/article/i-kottaridi-adeiazei-peristeri-nt-kingk-gia-amfipoli

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Eχω χασει τη μπαλλα... Θα αρχισω να βλεπω εφιάλτες παλι.....

@ ολους

Μικρες χαριτωμένες αποριουλες για να μην ξεχνιωμαστε εν οψει και των νεων αποκαλύψεων

1. Θα ανακαλυψουν με τις διασκοπησεις αυτά που εχουν βρει εδώ και μηνες; Εχω αγωνια....

2. Τι εγινε η "πονηρη τρυπουλα" χαμηλα ,στα πιο απόκρυφα σημεια του Θ3;
Θα τη δουμε κι εμεις οι ιθαγενείς ,η το εργο είναι ακαταλληλο δια... ενηλικους;

3. Θελω να δω τον παπα (συγνωμη τον Θ3 ηθελα να πω) ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ!
Θελω να δω τους τοιχους του (η τις μεσοτοιχίες του αν υπαρχουν ), το ορυγμα του,το χαλασμενο δαπεδο του , να χωθω παθιασμένα μεσα στα απόκρυφα βορεια και δυτικα "ανοιγματα" του, να ικανοποιησω τελος παντως τις πιο μυχιες επιθυμιες μου!

Ζηταω πολλα;;;

Αρέθουσα είπε...

Προφτασα και σας διαβασα, ευχαριστώ για την απαντηση σας.Ηταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!!Πόσο πολυπλοκές μπορεί να είναι οι ζωές κάποιων ανθρώπων!!!

hylap-vn είπε...

Με αφορμή τις δηλώσεις της Κοτταρίδη μου έρχεται στο μυαλό η εξής σκέψη.

Ο φοβερός Carl Sagan είχε πει (και από τότε χρησιμοιποιείται ευρέως) ότι:
"Extraordinary claims require extraordinary evidence".

Στην περίπτωση της Περιστέρη (αλλά και του Λεφαντζή για το θέμα του Λέοντα) τα "extraordinary claims" τα έκαναν έστω και σαν υποθέσεις εργασίας. Περιμένουμε λοιπόν τώρα (τους δίνουμε όσο χρόνο θέλουν) για "extraordinary evidence".

Unknown είπε...

Η συνέντευξη της Α. Κοτταρίδη
https://www.youtube.com/watch?v=5Dp5YQ7o_0w

Unknown είπε...

Αφήστε την Κοτταριδη και καθε Κοταρίδη να λεει οτι θελει.αν ημουν στην θέση αυτών που δημόσια καταφέρονται χωρις να εχω δει απο κοντα το περί τίνος πρόκειται τοτε θα ημουν το λιγοτερο τρελός το πλείστον γεμάτος φθόνο!!!Ας υποθέσουμε ολοι μας χωρις να έχουμε κανένα μα κανένα αποδεικτικό στοιχείο το εξεις απλό.:ποια πολιτεία ποιο κράτος ποιος βασιλιάς ποιος τύραννος ποιος άνθρωπος με την σύμφωνη γνωμη των πολλών θα έμπαινε στην διαδικασία κατασκευής κατι ανάλογου της Ακρόπολης των αθηνων;;;;;την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε η Μακεδονία του Φιλίππου και του ΜΕΓΙΣΤΟΥ λιγο αργότερα ηταν το κεντρο του κοσμου!!!ο μεγιστος ήθελε να μείνει στην ιστορια σαν τι;;;σαν θνητός;;;ο μεγιστος κατέκτησε ολο τον γνωστό μεχρι τοτε κοσμο.ολοι υποκλινόταν στην παντοδυναμία του!!!καταφερε και ένωσε όλους τους Ελληνες.καταφερε το ακατόρθωτο.ποιος αλλος θα μπορούσε;;;ο κασσανδρος;;με την σύμφωνη γνωμη ποιων;;; Αρα λοιπον μιλαμε για ενα δημόσιο έργο με εντολέα τον μέγιστο.εγκυητης ήτο η μητέρα του!!!η θέση της πόλης εννέα οδοί -αμφιπολη προσφέρονταν για κατι τεράστιο το οποίο μεσα του έκρυβε και κρύβει τα θαύματα αυτα που προκαλούν θαυμασμό.!!!πισω απ την σκηνή και πισω απ τις μάσκες βλεπεις και ακούς την αλήθεια.!!!η αλήθεια τελειώνει την λήθη και ξυπνάει το πνεύμα!!!

Peribol είπε...

Δηλαδή η σύνδεση του λέοντα με το λόφο Καστά ήταν μια υπόθεση;;; Δεν αποδεικνύεται από πουθενά;;; Κάποιο κομμάτι του λέοντα δεν έχει βρεθεί στην περιοχή;;; Ξύπνησε ένα πρωί ο Λεφαντζής και σκέφτηκε να κοτσάρει το λέοντα από πάνω ;;;
Γιατί για να συνδέσεις έναν τόπο με ένα αντικείμενο που έχει βρεθεί χιλιόμετρα μακριά, λογικά πρέπει να έχεις αποδείξεις.
Με βάση το λέοντα ακούσαμε για αντρική ταφή, ηρωποιημένο νεκρό και δε θυμάμαι τι άλλο.
Δε νομίζω να ήταν απλά μια υπόθεση….. Περιμένουμε...

Ανώνυμος είπε...

@ΡΜ & ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Αν μου επιτρέπεις να προσθέσω και εγώ μια χαριτωμένη αποριούλα:

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΡΘΥΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ?
ΟΛΟΚΛΗΡΟ όχι μόνο το δεξιό κομματάκι του, εκεί που διακρίνονται οι ΠΕΡΣΕΣ ΜΗΛΟΦΟΡΟΙ!!

ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ το κεντρικό τμήμα του!!
Εκεί που έχει "ἅρμα τορευτὸν καὶ καθήμενον ἐπὶ τούτου τὸν Ἀλέξανδρον, μετὰ χεῖρας ἔχοντα σκῆπτρον διαπρεπές".

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΩ!!

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

@Bill Bill @ Dazbau
Αφήνω την Κοτταρίδη που δεν νοιώθει πλέον σταρ μια και την ξεπέρασε ο μπερές και το κόκκινο κασκόλ . Επανέρχομαι στα δικά μας
Το αν το έδαφος είναι φυσικό ή έχουμε ανθρωπογενείς μεταφορές μικρή σημασία έχει και δεν χρειάζονται έρευνες (σε δουλειά να βρισκόμαστε και χρήματα να ξοδεύουμε).Ο λόφος έχει δύο βασικά φυσικά πετρώματα,τις μάργες και τον τραβερτινοειδή ασβεστόλιθο .Ο ασβεστόλιθος αυτός είναι είναι ίζημα χημικό ,πορώδες και σε αυτόν δημιουργούνται έγκοιλα.
Ότι και αν υπάρχει στον τύμβο πιο προς το κέντρο και σε βάθος ,βρίσκεται μέσα στον ασβεστόλιθο αυτό για λόγους στατικής .Δεν θα διακινδύνευε ο εμπνευσμένος αρχιτέκτονας του Τύμβου άλλους θόλους, διότι δεν θα σήκωναν το επιπλέον βάρος .Εννοώ ότι καθώς προχωρούμε προς το κέντρο του τύμβου, λόγω κλίσης αυξάνει ο όγκος άρα και το βάρος των υπερκείμενων υλικών .Ο Δεινοκράτης ότι καλύτερο είχε μέσα στον ασβεστόλιθο το έφτιαξε .Η τεχνογνωσία των στοών ήταν οικεία στην περιοχή λόγω της εξόρυξης του χρυσού. Μπορεί όμως ,που είναι και το πιθανότερο να υπήρχαν και φυσικά έγκοιλα ,που μορφοποίηθηκαν ανάλογα με τις απαιτήσεις .
Επίσης Bill Bill ο λόφος 133 είναι κόλουρος πυραμίδα με αρμονικές τέλειες αναλογίες.
Η διασκόπηση ένα μόνο έπρεπε να ψάξει τα έγκοιλα (τα οποία έδειξε η διασκόπηση Παπαθεοδώρου και Πολυμενάκου).
Νομίζω όμως ότι τα ξέρουν καλά ,μένει η διαχείριση του θέματος . Πιστεύω ότι και 4ος θάλαμος υπάρχει οριζόντια και κατακορύφως προχωρεί.
Πρέπει να τους δείξουμε ότι είμαστε υποπτευμένοι και δεν τα τρώμε αμάσητα.

vagkalf07 είπε...

@ ΔΕΛΦΙΚΗ

για πες μας τι ξερεις για τις μελετες του Παππαθεοδωρου...

oryktosploutos είπε...

@ΔΕΛΦΙΚΗ 10:03μμ

"Ο λόφος έχει δύο βασικά φυσικά πετρώματα,τις μάργες και τον τραβερτινοειδή ασβεστόλιθο".

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια συγκεκριμένη πληροφορία για τη γεωλογία του λόφου. Από πού προκύπτει η πληροφορία; Έχετε επισκεφτεί το λόφο, έχετε σχετική ειδικότητα;

vagkalf07 είπε...

http://www.angelfire.com/tx5/meredithaggie05/

Unknown είπε...

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1,

εξηγήστε τι συμβαίνει με το υπέρθυρο...
Τόσο εμπιστοσύνη που είχαμε όλοι μεταξύ μας, έφθινε;

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

@vagkalf07 @oryctosploutos
Τα πετρώματα φαίνονται στον επίσημο χάρτη του ΙΓΜΕ της περιοχής.
Το σκίτσο του Παπαθεοδώρου βρίσκεται στο λινκ στο προηγούμενο σχόλιό μου .Τον άκουσα όμως και στα ΜΜΕ το καλοκαίρι που πέρασε και μιλούσε για μεγάλη αίθουσα.Μετά ξαφνικά χάθηκε ,δεν μπορεί να μην το θυμάστε.Είναι κρίμα που δεν μπορώ να ανεβάσω εικόνες.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Αγαπητη φιλη , η απορια σου δεν είναι καθολου...ερασιτεχνικη!

Ερχεται δε να προστεθει στις δικες μου ευλογες ερωτικες αποριες για τις τρυπουλες και τις τρυπαρες του Θ3.
Εχω γραψει πως ότι μας δειχνουν, είναι για να κρυψουν κατι άλλο. Τιποτα δεν είναι τυχαιο. Ουτε τα καντινα πλανα στα ορυγματα, ουτε στα θυρωματα, ουτε φυσικα στο επιμαχο σημειο, οπως πολύ ευστοχα παρατηρησες.

Πιστευω ότι αυτά που δειχνουν στα κουτορνίθια (δηλαδή σε μας) είναι πολύ λιγοτερα απ οσα γνωριζουν και δεν θελουν ακομα να ξερουμε.

Αλλα ουδεν κακον αμιγες καλου! Τουλάχιστον εχουμε πολλα ακομα να ελπιζουμε και να περιμενουμε!

Αρέθουσα είπε...

@ konstantinos kairis

Γνωρίζετε εαν συνεχίζονται οι εργασίες στον τύμβο;
Να σας τσιγκλίσω ... για να μας πείτε κάτι...

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους!
Έχει δει κάποιος δημοσίευμα με την έρευνα Παπαθεοδώρου που να αναφέρει εκτός των άλλων και κάποια διάσταση (πχ μήκος – πλάτος κενού που βρήκε, ή μήκος – πλάτος φωτογραφίας ή συντεταγμένες ή τέλος πάντων κάτι που να μας λεει σε τι θέση ή τι μέγεθος έχουν τα ευρήματα του? Εγώ το μόνο που βρήκα είναι αυτό
http://veteranos.gr/ti-edixe-geo-radar-c-p-r-pou-skanare-ton-timvo-tis-amfipolis/
αλλά δεν λεει και πολλά, και από ένα μόνο δημοσίευμα, που δεν ξέρω και αν είναι αξιόπιστο, δεν βγαίνει άκρη....
Παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας το πει, να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι και με αυτή την έρευνα.
Ευχαριστώ!!!

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

@Poli Katri
Στο λινκ του defencenet που έχω σε προηγούμενο σχόλιο είναι ακριβώς το ίδιο.Μην ψάχνεις δεν έδωσαν τίποτα παραπάνω γιατί το παρακολουθούσα στενά το θέμα όταν βγήκε.Ο Παπαθεοδώρου δεν έδωσε παραπάνω στοιχεία και συνεχώς έλεγε ότι τουζητήθηκε από την Περιστέρη πριν δύο χρόνια και σε αυτήν έχει δώσει όλα τα στοιχεία.Μόνο αυτή η εικόνα δόθηκε στην δημοσιότητα.Μιλούσε πάντως για μεγάλη αίθουσα. Εξάλλου εάν δεν υπήρχε αίθουσα διάδρομοι ή σπήλαιο τι έκανε ο σπηλαιολόγος του ΥΠΠΟ εμπειρότατος από ότι μας είπαν.
Βλέπω τον Bill Bill να δικαιώνεται!!!!!!

Unknown είπε...

Οι εργασίες συνεχίζονται δεν εχουν σταματήσει παρα μονο οταν ο καιρος δεν ευνοεί!!!!το θέμα δεν ειναι να δικαιωθώ εγω η οποιοσδήποτε αλλος.οτι γνωριζω σας το είπα και να ειστε σίγουροι οτι δεν ειναι κάπως ετσι αλλα ετσι ακριβώς!!!

Αρέθουσα είπε...

@ Poly katri

Θα γελάσεις με αυτό που θα σου γράψω...
Πάρε τηλέφωνο τον ίδιο,!!!
οκ, γέλασες!!! Ε , και τι έχεις να χάσεις;Ενα τηλεφωνο είναι.Κανε το και ας πάει στο καλό.Τόσα και τόσα έκανες στον εφιάλτη του Ρ.Μ.!!!Αυτό το έχεις σιγουρα.
Τμημα γεωπληροφορικής το προσωπικό του τηλέφωνο όταν ειναι εκει και δεν έχει μάθημα: 2321049400
γραμματειας : 2321049107
Μου είπαν όμως οτι συνήθως οι καθηγητές απαντούν στα mail
email dpt_geomatics @ teiser.gr

Στο τέλος μπορείς ν αναφωνήσεις

"Για την Αμφίπολη ρε γ*μ*τ*"
Ζητώ συγνώμη εκ των πρωτέρων για το σχόλιο αυτο.

Νίκος είπε...

Καλησπέρα κ καλή χρονιά να έχουμε!!
Το ένα που θέλω να πω κ δεν το ξέρετε μερικοί είναι ότι τα σκαλοπάτια είναι 17 κ όχι 13.
Και το δευτερο είναι πως ο τύμβος είναι ναός της Αρτέμιδος.Υπαρχουν επιγραφές σε όλο τον τάφο κ έχουν χαραχτεί απ τους ιερείς του ναού.Κατω απ το ψηφιδωτό είναι θαμμένοι η Ολυμπιάδα,η Ρωξάνη κ ο Αλέξανδρος ο Δ κ στον τρίτο θάλαμο ο Μέγιστος των Ελλήνων.Αυτη είναι η αληθεια κ ένας διδάκτορας απ την Κρήτη που ασχολείται με τις επιγραφές μπόρεσε κ διαβασε τι λεγανε οι ιερείς του ναού.

Νίκος είπε...

Μακάρι την τρίτη να μας πουν όλη την αληθεια....αλλιως θα σκεπασουν τον τάφο και δε υα μάθουμε ποτέ την αληθεια αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.....

ΖΗΝΩΝ είπε...

Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμη φορά την Poli Katri για την υπομονή και επιμονή που έχει επιδείξει! Οι τελευταίες αποτυπώσεις πάνω στα υπόβαθρα Κτηματολογίου και Google είναι οι φωτεινές αποδείξεις της φιλοτιμίας και του αγνού εθελοντισμού της, αρετές που τόσο πολύ σπανίζουν στις μέρες μας.
Αυτό τώρα που θα ήθελα να επισημάνω σχετικά με τις διάφορες διασκοπήσεις του τύμβου, είναι πως η επιλογή Τσόκα δεν ήταν καθόλου τυχαία!
Ο Παπαθεοδώρου έκανε απλά μια προσπάθεια, η οποία όμως λόγω τεχνικών περιορισμών της μεθόδου (GPR) ήταν από την αρχή καταδικασμένη.
Όπως και ο ίδιος γράφει σε σχετικό του εγχειρίδιο για τα ΤΕΙ Σερρών (Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας) οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται στην αρχαιομετρία είναι τα 400 - 900MHz. Σε σχετικό δε πινακάκι αναφέρει πως τα ΜΕΓΙΣΤΑ βάθη στα οποία μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα το GPR είναι τα 4μ. (για τα 400MHz) και το 1μ. (για τα 900MHz) αντίστοιχα.
Δεδομένης της μορφολογίας του τύμβου Καστά (πριν τα σκαψίματα) ήταν αδύνατη η εξαγωγή αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων. Οι δε φωτογραφίες που υπάρχουν στα σχετικά δημοσιεύματα των Zougla.gr, Defencenet κλπ είναι απλά ενδεικτικές εικόνες από sites που διαθέτουν εφαρμογές και εξοπλισμό GPR.
Έρχομαι τώρα στον πολύπαθο Πολυμενάκο.
Αν διαβάσουμε στην αρχή της Διδακτορικής Διατριβής του κ. Πολυμενάκου, ο κ. Τσόκας ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής. Άρα είχε άμεση σχέση με την εργασία αυτή, ο δε Πολυμενάκος είχε χρησιμοποιήσει και αυτός σχετικό paper του Τσόκα στην βιβλιογραφία του.
Σε πολλά άρθρα σχετικά με την εφαρμογή της σεισμικής τομογραφίας στην αρχαιολογική έρευνα, αναφέρεται πως η μέθοδος αυτή είναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ της μεθόδου ηλεκτρικής διασκόπησης μέσω μεταβολών της ηλεκτρικής αντίστασης του εδάφους που χρησιμοποίησε η ομάδα Τσόκα.
Συμέρασμα: Ο Τσόκας ακολούθησε τα ίχνη της παλιάς διασκόπησης του Πολυμενάκου, πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα και στις αποτυπώσεις της @Poli Katri.
Άρα θα πρέπει να γίνουν ή να έχουν ήδη γίνει, έρευνες από την Ομάδα Τσόκα κοντά και στα υπόλοιπα επισημασμένα σημεία (πιθανές λιθοδομές) της διασκόπησης Πολυμενάκου.

Ο Τύμβος Καστά έχει πολύ περισσότερα σημεία για ψάξιμο ακόμα... και το ξέρουμε!

art ant είπε...

@ Νίκος

Το ότι είναι δυνατόν στον χώρο του τύμβου να περιλαμβάνεται & αφιέρωμα στην Αρτέμιδα μοιάζει αρκετά πιθανό.
Ακόμη & ο αναγνωρισθείς ως ταύρος στην ζωγραφική παράσταση, που μας έδειξαν, θυμίζει & ...τράγο, ζώο σχετικό & αυτό με την ταυροπόλο θεά.

...Ο Ευρυπίδης, αλλά και ο Μένανδρος στην κωμωδία του «Επιτρέποντες» παρέχουν πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τα δρώμενα που περιελάμβανε η εορτή των «Ταυροπολίων» που τελούνταν προς τιμήν της θεάς: νυχτερινές πομπές, τελετές ξέφρενου ...διονυσιακού χαρακτήρα και δρώμενα με συμβολική μίμηση ανθρωποθυσιών.
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=21044

http://hellenicmythology.weebly.com/alpharhotauepsilonmueta.html

ΑΡΤΕΜΙΣ
ΑΡ = αρχική δύναμις ροής (πρωτίστως τού φωτός)

ΤΕ = η στερεώνουσα τά σώματα επί τής εκτάσεως

ΜΙς = τής ορατής φύσεως, η οποία απαύστως τροφοδοτείται καί τροφοδοτεί.
http://ramafa.gr/decode_texts.html


Παρ` όλα αυτά, γνωρίζεις με ποιόν τρόπο είδε ο διδάκτωρ από Κρήτη τις ...``επιγραφές``, ώστε να τις ερμηνεύσει;
Ήταν μέλος της ανασκαφικής ομάδος;
Αν όχι, τότε εμείς γιατί δεν είδαμε αυτές τις επιγραφές;

Αναφέρεται, άραγε, στα διάφορα ``graffiti``, που έφεραν τα αποσπασμένα μάρμαρα του περιβόλου;
Αυτά, βεβαίως & Ρωμαϊκής εποχής να είναι, μαρτυρούν, ίσως, μια συνέχεια & μνήμη της χρήσεως του χώρου, από μιαν άποψη.

Unknown είπε...



@ ΔΕΛΦΙΚΗ
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Κρατάω όμως δύο δεδομένα από την έρευνα Παπαθεοδώρου
α) Ο Παπαθεοδώρου κάτι είδε και μίλησε για αίθουσα, δηλαδή τοίχους που εσωκλείουν κενό, άρα αυτό που είδε αποκλείεται να ήταν οι θάλαμοι που ξέρουμε από την ανασκαφή, γιατί αυτοί ήταν επιχωμένοι και δεν είχαν παρά ένα ελάχιστο κενό χώρο!
β) Ότι είδε ο Παπαθεοδώρου, αυτό βρίσκεται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους πριν γίνουν οι εκσκαφές, (αυτό προκύπτει από τις εξηγήσεις που έδωσε πριν ο ΖΗΝΩΝ σε σχέση με τις δυνατότητες της μεθόδου που ακολούθησε)

@ Αρέθουσα
Σε ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες.
Να είσαι σίγουρη ότι αν είχα και την παραμικρή ελπίδα να πάρω μια απάντηση, θα είχα επικοινωνήσει μαζί του εδώ και καιρό...!!!
Πάντως... αν τον πετύχω στον ύπνο μου.... ή ο ΡΜ σε νέο εφιάλτη του.... δεν θα μας γλιτώσει !!!!!!

@ ΖΗΝΩΝ
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!!!! Δηλαδή, και οι τρις ΄ακτινολόγοι΄ του τύμβου γνωρίζονται.... και ο Τσόκας είναι ο συνδετικός κρίκος.... Αυτό είναι πολύ σημαντικό!!!
Έχω την αίσθηση, ότι επειδή η ανασκαφή θα ξαναξεκινήσει επίσημα τον Απρίλη, αποφεύγουν σκοπίμως να δώσουν κάποιο πραγματικά αξιόλογο εύρημα στην δημοσιότητα, για να μην αρχίσουν πάλι τα δημοσιεύματα από διαφόρους αρχαιολόγους και μη ανά την υφήλιο που ο κάθε ένας θα λεει ότι θέλει.
Μάλλον ότι είναι, θα μας το δείξουν επίσημα κατά το Μάρτιο....
Εμείς βέβαια, από τώρα κάτι ξέρουμε....!

Αρέθουσα είπε...


@ art ant

Ο Νίκος αναφέρεται στον κ.Αντωνη Βασιλάκη.Θα τον βρεις στο fb Antonis Thomas Vassilakis .Δεν ανήκει στην ομάδα ανασκαφής.Απο τις φωτογραφίες που έχουν ήδη δωθεί ,έκει διαβάζει και ερμηνεύει, ιερογλυφικά που έχουν γράψει οι αρχαίοι.Διάβασε τις παλαιότερες ανακοινώσεις του στο fb που αφορούν τον τύμβο, λέει πολλά.

Νίκος είπε...

Σε όλες τις αλλοιωμένες φωτογραφίες που μας έχουν δώσει απο την αρχη μέχρι τώρα υπάρχουν ιερογλυφικά και τα οποία με μεγέθυνση φαίνονται πολύ καλα...ο ανθρωπος είναι πολύ σοβαρός και δεν φαίνεται για ασχετος και η υπόθεση που έχει κάνει είναι απλα αυτα που λένε οι ίδιοι ιερείς του ναού...

Νίκος είπε...

Εγώ είμαι πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας και τον πιστεύω τον καθηγητή ....

Unknown είπε...

Ασχετο..ηθελα απλα να εκφρασω την αηδια μου για καποια "μπλοκ" οπως το αμφιπολη news.

Νίκος είπε...

Σωστά....

art ant είπε...

@ Αρέθουσα &
Νίκος

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Έψαξα για τον καθηγητή, όπου βρήκα διάφορα ενδιαφέροντα θέματα στο http://www.kairatos.com.gr/ & στο https://independent.academia.edu/antonisvasilakis.

Επειδή δεν είμαι στο f/b & υποθέτω & κάποιοι άλλοι, μήπως γίνεται, να δώσετε κάποιο άλλο link, που θα μπορούσαμε να δούμε τα σχετικά με τον τύμβο;

oryktosploutos είπε...

@ΔΕΛΦΙΚΗ 08:44πμ

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στο φύλλο του ΙΓΜΕ, αν το έχετε μπορείτε να το φωτογραφήσετε, πχ με το κινητό, να ανεβάσετε τη φωτογραφία σε ένα ιστότοπο όπως το postimg.org και να μας δώσετε το λινκ. Αν υπάρχει δυνατότητα, βάλετε και το λόφο 133.

Η πληροφορία που δώσατε για "τραβερτινοειδή ασβεστόλιθο" στον Καστά είναι πολύ σημαντική, την ψάχνουμε απ' το Νοέμβριο.

art ant είπε...

Τελικά, κατάφερα να βρώ κάτι...

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Επειδή κάποιοι , ρωτούν και ξαναρωτούν για τις ανθρωποθυσίες, ας μάθουν επιτέλους οτι σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ειδικά την 2η χιλιετία π. Χ. γίνονταν ανθρωποθυσίες (??), σε διάφορους θεούς.. Παραθέτω εδω την σελίδα 202, του 11ου τόμου της ΠΑΠΥΡΟΣ - ΛΑΡΟΥΣ - ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ (?!!), για την Αρτέμιδα και για τις ανθρωποθυσίες στην Αμφίπολη.

22/9/2014


...Είπαν ότι τα βάθρα πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες οι <>, κάθονται στην κορφή (?!) μιας πόρτας, η οποία επικοινωνεί με το επόμενο δωμάτιο...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=819103681454758&set=a.465780456787084.110858.100000654003621&type=1&theater

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
Αυτή την εικόνα την είχες δει; Μία μικρή νύξη για το υπέρθυρο προς θ3...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=821745931190533&set=a.465780456787084.110858.100000654003621&type=1&theater

- Εσείς, οι ειδικοί για δέστε, η ακόλουθη φωτογραφία από πού είναι;
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=815602745138185&set=a.465780456787084.110858.100000654003621&type=1&theater

- Και εδώ, μπορεί να είναι το πιο ζουμερό απ` όλα...
...Στην επιγραφή της εικόνας, εκτός από το τελευταίο, είναι όλα ιερογλυφικά.

Da – te – qi – o – ta – I – za - da

Μετάφραση:
Δήμητρα και Άρτεμης Κιθώνη (με τον δωρικό χιτώνα. Εννοεί από την μέση και πάνω, αυτός που φορεί η κυνηγέτης Άρτεμης) . Ναός Ταυροπόλου Αρτέμιδος , Ιακυνθοτρόφου και Πανίερης (Ζάθεης) Δήμητρας.
Επιπλέον, τα τέσσερα βαθουλώματα τα οποία έχουν σμιλευτεί κάτω από την επιγραφή , λένε : να γίνεται λατρεία της Μεγάλης μητέρας Αρτέμιδος.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=822993781065748&set=a.465780456787084.110858.100000654003621&type=1&theater
- Η πέτρα βρίσκεται εκεί που είναι το λιοντάρι, λέει ο καθηγητής.
Άρα τα γραπτά τα έβλεπαν όλοι; Μήπως, τα διάβαζαν μόνον οι ιερείς & οι μυημένοι, πλέον;

- Εκείνο, όμως, που με προβληματίζει περισσότερο στην ερμηνεία που δίδεται, είναι το ακόλουθο...

...Πάνω στο κατώφλι έχει δυο ιερογλυφικά me, (είναι οι δυο καμπύλες) τα οποία λένε ότι ο διάδρομος οδηγεί στην λατρεία των Μεγάλων μητέρων,...
- Εδώ, μιλάει για τις αυλακώσεις από το άνοιγμα των θυρών, που τις εκλαμβάνει ως ...ιερογλυφικά!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ art ant, poly katri

Εξαιρετικα ενδιαφεροντα αυτά που γραφετε ,ακομα και για μας τους μη "μυημένους"

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ !!!

Εχουμε τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ με διαφορα!!!!

Petros είπε...

@ Αρέθουσα
@ Poly Katri
@ Ολους
Πήρα την πρωτοβουλία να βάλω σε εφαρμογή την ιδέα της Αρέθουσας και επικοινώνησα μέσο email με τον κον Παπαθεοδώρου.
Συγκεκριμένα :
«Σας γράφω σχετικά με τον περιβόητο τύμβο της Αμφίπολης. Ξέρω ότι δεν δίνατε να μοιραστείτε εμπιστευτικές πληροφορίες. Παραταυτα πήρα το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας και εάν θέλετε να κλέψω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να ξεκαθαρίσετε (εάν μπορείτε) κάποια γραφήματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρονται εως κομμάτια του πολυπόθητου C.P.R. γεωσκαναρισματος που κάνατε στον Κάστα.
Attached θα βρείτε 2 φωτογραφίες που αναφέρονται σαν κομμάτι της έρευνας που κάνατε στην Αμφίπολη.
Αυτές οι φώτο είναι από την έρευνα σας???
Εάν είναι ποιες είναι οι διαστάσεις??
Εάν μη τη άλλο οι συντεταγμένες και ο βορράς σε αυτά που βλέπουμε.
Ευχαριστώ εκ το προτέρων, ελπίζω να μπορείτε να μου απαντήσετε χωρίς να υπάρχει ασυμβίβαστο»
Η απάντηση του κου Παπαθεοδώρου:
«Αυτές οι εικόνες ΔΕΝ έχουν δοθεί από εμένα και δεν έχουν σχέση με τις ερευνητικές εργασίες που εγώ έκανα στην Αμφίπολη. Αποτελούν μέρος της παραπληροφόρησης που κορυφώθηκε εκείνο το διάστημα αποδίδοντας σε εμένα δηλώσεις που ποτέ δεν έκανα ή/και πληροφορίες που ποτέ δεν έδωσα.

Καλή συνέχεια! »
Η απάντηση του κου Παπαθεοδώρου ήταν ολοκάθαρη και επειδή δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω(θα μπορούσε κάλλιστα να μην μπει στον κόπο να μου απαντήσει εάν όντος οι φωτογραφίες ήταν από την μελέτη του που κάποτε θα κυκλοφορήσει) Μάλλον σημαίνει ότι κάποιος απλά βρήκε γραφήματα CPR που μοιάζουν με την κυκλική δομή της προβόλου και όπως συμβαίνει συχνά αναμασήθηκε.

Unknown είπε...


@ Petros

Εύγε !!!!!!!!!
Ευχαριστούμε !!!!!!!!!!!!!!!
Μπράβο στον Παπαθεοδώρου που απάντησε!!!!!! Τον ευχαριστούμε θερμά!!!!!!

Και συνεχίζουμε..... όπως και ο ίδιος μας πρώτηνε !!!!
Έχει δώσει κάπου συνέντευξη ο ίδιος, και αναφέρει κάτι για τα ευρήματά του???
Ξέρει κάποιος κάτι????

Petros είπε...


@ Πολυ Κατρι

"Έχει δώσει κάπου συνέντευξη ο ίδιος, και αναφέρει κάτι για τα ευρήματά του???"

https://www.youtube.com/watch?v=CwqrA0v2qQQ

Αρέθουσα είπε...

@ Petros

Μπράβο Πέτρο μας!!!!!!
Ωραίος ο κύριος καθηγητής.

Petros είπε...

@ Poly Katri

δες το video απο 8:18

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

@ Oryctosploutos.Το έχω το φύλλο επίσης έχω έτοιμο και απόσπασμα και άλλα ενδιαφέροντα για την κόλουρο πυραμίδα, θα δω μήπως μπορέσω να τα φορτώσω σε δικό μου blog, που δεν βρήκα χρόνο να το τακτοποίσω.Δεν θέλω να τα ανεβάσω εκεί.Αλλιώς θα επικοινωνήσουμε με μέιλ.

art ant είπε...

Εδώ, το πιο χαρακτηριστικό της ...παρειδωλίας του κ. Βασιλάκη...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=855115404520252&set=a.465780456787084.110858.100000654003621&type=1&theater

που λέει...
Η δεύτερη εικόνα από τα σπασμένα επιστύλια στο ναό της Αρτέμιδος, στον λόφο ΚΑΣΤΑ, της Αμφίπολης. Ότι γράφω στην εικόνα είναι γραμμένο με κρητικά ιερογλυφικά πάνω σε αυτήν, ειδικά στο καθιστό άγαλμα των Ρέας – Δήμητρας. Είχα δει τα ιερογλυφικά με τις 5 παράλληλες γραμμές (που νομίζουν ότι είναι τα φτερά της Νίκης), αλλά σήμερα πρόσεξα την επιγραφή στην κοιλιά του αγάλματος που τα λέει όλα. Άρα στο κέντρο του λόφου, εχομε και αγάλματα,

- Με λίγα λόγια, έχει διαλύσει την εικόνα & έχει φτιάξει δική του!

Unknown είπε...


@ Petros

Ευχαριστώ για το link!
Το βίντεο αυτό το είχα δει, αλλά σε αυτό δεν λεει τίποτα για ΄ΑΙΘΟΥΣΑ΄.
Στο σημείο που λες είναι πολύ σημαντικό το ότι αναφέρει ΄έχουμε πολλά ακόμα να δούμε΄. Μάλιστα λεει και άλλα σημαντικά, όπως για τα μπάζα Λαζαρίδη που ήταν στην είσοδο που βρέθηκε και ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν έκανε σκανάρισμα, άρα ότι έχει δει είναι ΑΛΛΟΥ! Λεει και ότι η μέθοδός του μπορεί να ξεχωρίσει την άμμο από την πέτρα, ότι ΔΕΝ μπορεί να εντοπίσει η μέθοδός του τον χρυσό, και ότι η σύσταση του τύμβου έχει άργιλο.....
Όμως η ΑΙΘΟΥΣΑ δεν ακούγεται πουθενά.....
Από που προέκυψε αυτή?
Από την παραπληροφόρηση ή κάπου αλλού είχε αναφερθεί ο ίδιος σε αυτή?
Το ρωτάω αυτό για να μπορέσουμε να δούμε από τα ύψη του λόφου, σε ποιες περιοχές μπορούσε να έχει και αυτός δεδομένα όπως και ο Πολυμενάκος, για να τα συγκρίνουμε και να δούμε αν υπάρχει περίπτωση να έχει δει και αυτός κάτι που είδε και ο Πολυμενάκος....

ΖΗΝΩΝ είπε...

Για το ιστορικό της υπόθεσης, τα original sites από τα οποία έχουν αντιγραφεί τα "σκαναρίσματα" με γεωραντάρ(GPR) του κ. Παπαθεοδώρου:
http://www.falkgeo.com/arkaeologi/gravhoje/
http://www.easyrad.net/esempi-elaborazione-georadar/

Αν θυμάμαι καλά είχα διαβάσει (τέλη Αυγούστου) πως ο κ. Παπαθεοδώρου οργάνωσε την έρευνα με το γεωραντάρ τον Ιούλιο του 2013, ανεβαίνοντας από το Β-ΒΔ σημείο που τώρα είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, προχωρώντας με πλάτος 60cm, 100m προς το κέντρο του τύμβου και επιστρέφοντας πίσω στο σημείο εκκίνησης. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, παραδόθηκαν στην κ. Περιστέρη και έκτοτε ουδεμία άλλη πληροφορία έχει διαρρεύσει.

Νίκος είπε...

Ο τι λέει ο καθηγητής απ την Κρήτη ισχύει......ξεσηκωθείτε....κατι πρέπει να κάνουμε.......κανενα ατομο της ανασκαφής δε μπορεί να δωσει στοιχεία; λογικό γιατι τους απαγορευεται αλλα δεν είναι Έλληνες αυτοι μάλλον.....αυτη τη στιγμή το διανοεισθε ότι τα ιερά οστά του ΜΕΓΙΣΤΟΥ των Ελλήνων βρισκονται στη Θεσσαλονίκη;

oryktosploutos είπε...

@ΔΕΛΦΙΚΗ 6:07μμ

Ευχαριστώ για την απάντηση. oryktosploutos στο τζιμέιλ ντοτ κομ.

vagkalf07 είπε...

@ Petros

μπραβο !!!!

vagkalf07 είπε...

@ και κρατα το email...θα χρειαστει...

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους!
Θα ήθελα να παραθέσω τα εξής, μέσα από την προσωπική μου εμπειρία σε σχέση με την πανεπιστημιακή έρευνα, που ίσως βοηθούν την προσέγγιση της ΄ανασκαφής λόφου Καστά Αμφίπολης΄.
Κάθε έρευνα χωρίζεται σε 5 μέρη α) Προσδιορισμός του αντικειμένου της έρευνας και καθορισμός των στόχων της β) Ανεύρεση ΌΛΩΝ των διαθέσιμων πηγών που αφορούν το θέμα της έρευνα γ) σχεδιασμός των πειραμάτων που θα γίνουν, διεξαγωγή τους, συλλογή αποτελεσμάτων δ) μελέτη αποτελεσμάτων και διεξαγωγή συμπερασμάτων ε) ανακοίνωση αποτελεσμάτων έρευνας.
Στην περίπτωση του λόφου Καστά, έχουμε πολλές έρευνες που διεξάγονται ταυτόχρονα, όμως κάθε μία από αυτές ακολουθεί την συγκεκριμένη σειρά σταδίων που προανέφερα.
Η κ Περιστέρη βρίσκεται στο στάδιο γ (στο ενδιάμεσο ασχολείται και με το στάδιο δ και από εκεί μας δίνει κάποιες πληροφορίες, όσες και όποιες κρίνει εκείνη ότι θέλει να δώσει), το οποίο θα ολοκληρωθεί όταν ανασκαφεί ΟΛΟΣ ο λόφος Καστά. Τότε θα περάσει στο στάδιο ε, και τότε θα μπορέσει να ανακοινώσει τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ αποτελέσματα. Μέχρι τότε, ότι και αν πει σε σχέση με το ΣΥΝΟΛΟ του μνημείου, διατηρεί το δικαίωμα να το αναιρέσει επικαλούμενη νέα στοιχεία. Έγκειται λοιπόν στην δική μας σωστή κρίση και διάκριση, να καταλάβουμε ποια από τα στοιχεία που μας έχουν παρουσιαστεί είναι ατράνταχτα δεδομένα που ότι άλλο και αν βρεθεί δεν θα μπορέσει να τα αναιρέσει και ποια όχι, και βάση αυτόν να αξιολογήσουμε και την εγκυρότητα των δικών μας συμπερασμάτων. (Όλα αυτά τα λεω για να τα ακούω πρώτα εγώ, αφού και εγώ στην αρχή παρασυρόμουν εύκολα...)
Στο θέμα των διασκοπίσεων, βάση του σταδίου β, και ο κ Παπαθεωδόρου, αλλά και ο κ Τσόκας, έχουν λάβει υπόψη τους την διατριβή του κ Πολυμενάκου. Επίσης λόγο έλλειψης άλλης ολοκληρωμένης, και επίσημης έρευνας πάνω στο λόφο, η μελέτη του κ Πολυμενάκου αποτελεί εξ ορισμού το βασικό τους στοιχείο για να καθορίσουν την πορεία των δικών τους ερευνών.

(συνεχίζεται...)

Unknown είπε...

Κάθε μελετητής κάνει το εξής απλό: βλέπει τα στοιχεία που έχει, και πάνω σε αυτά, με στατιστική (πως θα κινηθεί για να έχει επιτυχία) καθορίζει τα δικά του βήματα.
Πρώτος (μετά τον κ Πολυμενάκο) ασχολήθηκε ο κ Παπαθεοδώρου. Η μέθοδός του μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μέγιστο βάθος 10μέτρων, τα καλύτερα στα 4 και 1 μέτρα. Άρα, το φυσιολογικό και λογικό επόμενο, είναι να επιλέξει να ελέγξει σημεία α) που η διασκόπιση Πολυμενάκου δείχνει πιθανούς στόχους και που είναι σε ύψος που και ο ίδιος μπορεί να ελέγξει, (έλεγχος και εγκυρότητα προηγούμενων πιθανών στόχων, καθώς και έλεγχος ακρίβειας αποτελεσμάτων των δύο ερευνών) β) θέσεις σε βάθος που ο Πολυμενάκος δεν έχει ελέγξει, αλλά μπορεί να ελέγξει εκείνος (καθορισμός νέων πιθανών στόχων).
Τώρα, ο κ Τσόκας ασχολείται με τη διασκόπηση του λόφου. Άρα, παίρνει και αυτός τη μελέτη Πολυμενάκου (στην οποία όπως είπε ο φίλος ΖΗΝΩΝ ήταν εξεταστής, άρα την ξέρει πολύ καλά), παίρνει και όλα τα δεδομένα Παπαθεοδώρου, τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε, αλλά από τη στιγμή που δουλεύουν πάνω στο ίδιο project επισήμως ανταλλάσσουν όλες της πληροφορίες τους, και προχωρά και εκείνος στον σχεδιασμό της έρευνάς του με βάση την στατιστική για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των ερευνών όλων των εμπλεκόμενων, για ευνόητους λόγους αυτές θα καθυστερήσουν, και εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, που έστω και αποσπασματικά μας έχουν δώσει κάποιες πληροφορίες, τις οποίες αν αξιοποιήσουμε σωστά, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα την δομή του τύμβου, και το τι πιθανόν αυτός να περιέχει.
Όλα αυτά τα λεω επίσης, γιατί πριν καταλήξουμε σε σενάρια συνομωσίας ή κατηγορίες κατά των ερευνητών επί το έργο στον τύμβο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο κάθε σοβαρός ερευνητής διεξάγει τη μελέτη του. Δηλαδή, σε κάθε σενάριο συνομωσίας ή κατηγορία ή καταλογισμό ευθυνών κτλ που έχει κατά καιρούς γραφτεί εδώ, αλλά και αλλού, ακόμα και σε επίσημα μέσα ενημέρωσης, ή έχει λεχθεί από άλλους σχετικούς επιστήμονες που όμως δεν έχουν δει με τα μάτια τους την ανασκαφή και τα στοιχεία, ας αναρωτηθούμε μήπως η άγνοια δεδομένων έχει οδηγήσει σε κάποια τέτοια συμπεράσματα.

Petros είπε...

@ vagkalf07 ;-)
@ Poly Katri
@ ΖΗΝΩΝ
@ Ολους
Poly Έχεις απόλυτο δίκαιο. Ενώ το video είναι παλιό οι τοποθετήσεις ( τώρα που το ξαναείδα) και έστω με τα λίγα καινούργια δεδομένα που έχουμε παίρνουν άλλη διάσταση.
ΖΗΝΩΝ είπε…..
Αν θυμάμαι καλά είχα διαβάσει (τέλη Αυγούστου) πως ο κ. Παπαθεοδώρου οργάνωσε την έρευνα με το γεωραντάρ τον Ιούλιο του 2013, ανεβαίνοντας από το Β-ΒΔ σημείο που τώρα είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, προχωρώντας με πλάτος 60cm, 100m προς το κέντρο του τύμβου και επιστρέφοντας πίσω στο σημείο εκκίνησης.
60cm ή 60 μετρα????

http://postimg.org/image/hh5z0o4q3/

Εάν είναι 60 μέτρα τότε δικαιολογείτε απόλυτα η δήλωση του ότι «έχουμε πολλά ακόμα να δούμε» διότι προφανώς είδε τα H1 H4μπορει και Η3. Καθώς και το νέο μεγάλο κοκκινωπό σημείο του Τσοκα.
Βλέπε κίτρινο τετράγωνο 60μχ100μ καλύπτοντας Β-ΒΔ σημείο τύμβου.
Εάν είναι 60cmx2=120cm τότε μόνο εάν κάλυψε στα τυχερά πορεία με μπλε τετράγωνο μπορεί να είδε πράγματα( και λογικά θεωρεί ότι άμα σε 120τμ είδα 3 κτίσματα τότε είναι γεμάτος ο τύμβος με αρχαία)

vagkalf07 είπε...

@Petros
Ο Παππαθεοδωρου ειχε καθηγητη τον Τσοκα
1)Ο Τσοκας εχει μιλησει σε κουβεντα σχετικα απαξιωτικα για την δουλεια του Παππαθεοδωρου στον λοφο(βλεπεις παντου υπαρχουν εριδες..)
2)Η αντικατασταση του Παππαθεοδωρου εγινε γιατι η μονιμη συνεργατης του Τσοκα(χρονια συνεργασιας στην πανεπιστημιακη ανασκαφη της Βεργινας) αρχαιολογος κ.Παλιαδελη επιχειρηματισε θετικα και επιμονα στην Μενδωνη
3)Υπηρξε ερισμα για την μη συνεχιση της συνεργασιας με το ΤΕΙ Σερρων,πρωτον η πιο συγχρονη και παγκοσμιως βραβευμενη μεθοδος του Τσοκα και....φυσικα οι περιφημες ενδειξεις για χρυσο που εβγαλε η ερευνα του Παππαθεοδωρου και οι οποιες δεν επαληθευτηκαν(εδω ,επειδη ξερετε ολοι οτι εχω ψηφιακο αρχειο δεν το συνεχιζω).Τωρα γιατι δεν επαληθευτηκαν η αν θα επαληθευτουν σε ενδοτερη ανασκαφη ,ειναι ενα ζητημα,μαλιστα καθολου μικρο,γιατι η κ.Περιστερη με βαση αυτην την μελετη κινησε την ηγεσια του ΥΠΠΟ και προσωπικα τον ιδιο τον Σαμαρα.Και το ζητημα αυτο πευτει και στις πλατες του κ.Παπαθεοδωρου θελει δεν θελει,οποτε θα πρεπει καποτε να μιλησει.

Petros είπε...

@ Poly Katri

οπωσ το ειπες ο κ. Παπαθεοδώρου οχι τυχαια αλλα με διασκόπιση Πολυμενάκου στο χερι μαλλον εκανε τιν μπλε διαδρομη :-)

Άρα, το φυσιολογικό και λογικό επόμενο, είναι να επιλέξει να ελέγξει σημεία α) που η διασκόπιση Πολυμενάκου δείχνει πιθανούς στόχους και που είναι σε ύψος που και ο ίδιος μπορεί να ελέγξει, (έλεγχος και εγκυρότητα προηγούμενων πιθανών στόχων, καθώς και έλεγχος ακρίβειας αποτελεσμάτων των δύο ερευνών)

Ανώνυμος είπε...

@Apostolos Gouzis 14/01/2015 2:51
Συγνώμη τώρα είδα το σχόλιό σου.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι ιδιαίτερο...την τρέλα μου με την "αρμάμαξα" φαντάζομαι την ξέρεις.
Δε θέλω να γίνομαι κουραστική. Απλώς μου φάνηκε ότι διέκρινα στη δεξιά γωνία "Πέρσες μηλοφόρους", όπως περιγράφονται στην αρμάμαξα :
"τούτων δ᾽ ὁ μὲν πρῶτος ἦν ἔχων ἅρμα τορευτὸν καὶ καθήμενον ἐπὶ τούτου τὸν Ἀλέξανδρον, μετὰ χεῖρας ἔχοντα σκῆπτρον διαπρεπές: περὶ δὲ τὸν βασιλέα μία μὲν ὑπῆρχε θεραπεία καθωπλισμένη Μακεδόνων, ἄλλη δὲ Περσῶν μηλοφόρων καὶ πρὸ τούτων ὁπλοφόροι: ὁ δὲ δεύτερος εἶχε τοὺς ἐπακολουθοῦντας τῇ θεραπείᾳ ἐλέφαντας κεκοσμημένους πολεμικῶς, ἀναβάτας ἔχοντας ἐκ μὲν τῶν ἔμπροσθεν Ἰνδούς, ἐκ δὲ τῶν ὄπισθεν Μακεδόνας καθωπλισμένους τῇ συνήθει σκευῇ, ὁ δὲ τρίτος ἱππέων εἴλας μιμουμένας τὰς ἐν ταῖς παρατάξεσι συναγωγάς, ὁ δὲ τέταρτος ναῦς κεκοσμημένας πρὸς ναυμαχίαν"....

οπότε.......

Επειδή επιμελημένα (βλέπε φωτογραφίες Καρυάτιδων με μαύρο ναυλον ενδιάμεσα)αποφεύγουν να δώσουν φωτογραφία του, εξέφρασα και εγώ μια επιθυμία/απορία......

Μπορεί να κάνω και λάθος....


Unknown είπε...

@ Petros
@ vagkalfo7

Petros συμφωνώ με το σχέδιο που έδωσες και με τον συλλογισμό σου, ΑΝ οι πληροφορίες είναι σωστές και δεν είναι παραπληροφόρηση...! Μετά την απάντηση που σου έδωσε ο Παπαθεοδώρου, και την αποκάλυψη της προέλευσης των υποτιθέμενων εικόνων της μελέτης του από τον ΖΗΝΩΝ, έχω θορυβηθεί αρκετά, και πιστεύω και παίρνω υπόψη μου μόνο ότι ο ίδιος αναμφισβήτητα έχει πει. Μπορεί αυτά που είπε να είναι λίγα, είναι όμως αρκετά διαφωτιστικά :)
Σκέψου και το άλλο... Γιατί ο Παπαθεοδώρου να επιλέξει να κάνει μια μόνο διαδρομή πάνω στον λόφο, και να μην επιλέξει να κάνει περισσότερες μικρότερες και σε διαφορετικά μέρη? Εγώ πάντως αν ήμουν στη θέση του θα επέλεγα το δεύτερο....

vagkalfo7, το παρασκήνιο σαφώς υπάρχει, ευτυχώς όμως δεν επηρεάζει αυτή καθαυτή την εκάστοτε μελέτη. Όποιο και αν είναι το παρασκήνιο, ΟΛΟΙ πάνω στην μελέτη είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία ΟΛΩΝ των μελετών επί του θέματος. Αν δεν το κάνουν, τότε σε διαβεβαιώ ότι κινδυνεύουν να χάσουν το κύρος, τη θέση και την αξιοπιστία τους στην επιστημονική κοινότητα, και αυτό ΔΕΝ θα το ρισκάρουν όποιο και αν είναι το παρασκήνιο.
Επίσης, όταν υπάρχει συνεργασία ερευνητών από διαφορετικούς τομής, κανείς δεν δημοσιεύει και δεν λεει τίποτα μέχρι να πάρει την έγκριση από τον επικεφαλή ερευνητή (την κ Περιστέρη), ενώ όλα τα δεδομένα από όλους όσους συμμετέχουν στην έρευνα είναι διαθέσιμα σε όλους που συμμετέχουν στην έρευνα. Αν κάποιος παραβεί αυτούς τους κανόνες, απλά δεν θα ξαναλάβει μέρος σε έρευνα και χάνει το επιστημονικό του κύρος....! Εν αναμονή με υπομονή λοιπόν...!
Σκέψου και το εξής: Γιατί η επιλογή Τσόκα να είναι θέμα παρασκηνίου, και να μην είναι επιλογή μιας τρίτης ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ μεθόδου? Αν τρις διαφορετικές μεταξύ τους μέθοδοι δώσουν τα ίδια και άλλα μεμονωμένα συμπληρωματικά στοιχεία, τότε η συνολική ΄εικόνα΄ που θα έχουν οι ανασκαφής θα είναι ποιο σωστή και ποιο ολοκληρωμένη!
Σε όσα λες σε σχέση με τις πληροφορίες που έχεις, να ξέρεις ότι σε ακούω, πρέπει όμως να βρούμε τρόπο να αποδείξουμε αμερόληπτα ποια είναι η αλήθεια με τα στοιχεία που έχουμε και που έχουν δημοσιευτεί, αλλιώς όλα αυτά παραμένουν απλώς πληροφορίες οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες και αναμένουμε επαλήθευση ή μη!

vagkalf07 είπε...

@ Poly ... δεκτα αυτα που λες σε ενα θεωρητικο ευγενες επιστημονικο συμπαν.ΔΕΝ συνεργαζεται ο Τσοκας με τον Παπαθεοδωρου.Ειναι δεδομενο.Τωρα αν πηρε τις μελετες απο την κ.Περιστερη και παταει σε αυτες ειναι θεμιτο και ετσι πρεπει να κανει.Αλλωστε με βαση την μελετη του Παπαθεοδωρου αφεθηκε ασκαυτο το σημειο στο φυλακιο,οπου ολοι ελπιζουμε να βρεθει κατι.Δεν μειωνω την επιστημονικοτητα κανενος και εννοουσα να βγει να μιλησει οταν θα ειναι ο ορθος επιστημονικος χρονος και οχι τωρα..Μακαρι να επαληθευτουν ολοι τους.

ΖΗΝΩΝ είπε...

Προς @ Oλους: Το πλάτος της έρευνας ήταν 60 εκατοστά (που είναι και το μήκος κύματος των 500MHz - ο νοών νοήτω).
Βέβαια συμφωνώ απόλυτα πως η παραπληροφόρηση έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα της αβεβαιότητας σε όλες τις πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο. Πιστεύω πως ο συμπαθής καθηγητής έχει διανύσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις στον Τύμβο Καστά και έχει συλλέξει αρκετό και ενδιαφέρον υλικό.
Αυτό το αποδεικνύει και η συμμετοχή του μαζί με την Κατερίνα Περιστέρη στην ΚΔ΄ Επιστημονική Συνάντηση για το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ που έγινε το Μάρτιο του 2011 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Παραθέτω τμήμα από το πρόγραμμα:
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
....
12:45 μ.μ. 10. Κ. Περιστέρη, Κ. Παπαθεοδώρου:
Αναγνωριστική γεωφυσική έρευνα με γεωραντάρ στον Τύμβο λόφου Καστά Αμφίπολης το 2010.
13:00 μ.μ. 11. Κ. Περιστέρη, Στ. Γαρούφα:
Ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης κατά τα έτη 2009 και 2010.

...

vagkalf07 είπε...

Και κατι ακομη...αν επαληθευτει ο Παππαθεοδωρου,το σιγουρο πια ειναι οτι θα επαληθευτει "μακρια" απο την περιοχη του συγκεκριμενου μνημειου.Και να δωσουμε και ενα μπραβο σε ολους τους επιστημονες και ειδικοτητες που συμμετεχουν στην ανασκαφη,γιατι κακα τα ψεμματα δουλευουν για την δοξα και την συμμετοχη και οχι για τα πενιχρα χρηματα που παιρνουν.

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους!
Μετά τη χθεσινή κουβέντα σχετικά με τους καθηγητές και τις διασκοπίσεις, και για να καταλάβω και εγώ καλύτερα την δυνατότητα αποτελεσμάτων των μεθόδων και που αυτές συμπίπτουν αλλά και πόσο μέρος του τύμβου μένει ασκανάριστο, έκανα το παρακάτω σχήμα, όπου φαίνονται οι περιοχές που οι δύο μελετητές (κύριοι Πολυμενάκος και Παπαθεοδώρου) μπορούσαν να έχουν ταυτόχρονα μετρήσεις και πόσο καλές συγκριτικά θα ήταν αυτές.

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2TDBOcV9jWnpMZGM/view?usp=sharing
ή
http://postimg.org/image/9ilpdbl8f/

Παρατηρούμε ότι ο τύμβος έχει μέγιστο ύψος 110 μέτρα από τη θάλασσα. Ο κ Πολυμενάκος έδωσε αποτελέσματα σε οριζόντια τομή στα 85, 87,5 και 90 μέτρα μόνο. Ο κ. Παπαθεωδόρου δεν ξέρουμε τι έκανε, αλλά η μέθοδός του δίνει αποτελέσματα σε μέγιστο βάθος 10 μέτρα με τα καλύτερα στα 4 και 1 μέτρα βάθος (πιθανός να σκάναρε τις περιοχές που δεν υπάρχει σύμπτωση αποτελεσμάτων, ή και αυτές που θα μπορούσε να υπάρχει ή το οτιδήποτε έκρινε εκείνος πρέπον). Από τις δυνατότητες αυτών των δύο μελετών και μόνο, βλέπουμε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τύμβου μένει ασκανάριστο.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο κ Τσόκας σωστά επιλέχθηκε για να φωτίσει με την δική του μέθοδο και τις περιοχές που παρέμειναν ασκανάριστες και να δώσει και τη δική του γνώμη για τις περιοχές που έχουν σκαναριστεί και παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

art ant είπε...

@ Poly Katri

Οι προτάσεις σου & τα σχέδια θαυμάσια.
Με όσα μας έχουν επιτρέψει έως τώρα να ξέρουμε, είναι πολύ λογικό να φτάνεις σε αυτά τα συμπεράσματα.
Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την συνέχεια, είτε ενημερώσεων, είτε, ακόμη καλύτερα, των μελλοντικών ανασκαφικών δραστηριοτήτων.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
art ant είπε...

Και ...μέχρι νά `ρθει η ΏΡΑ η καλή, ας ρίξουμε μια ματιά σ` ένα θέμα σχετικό με τον Κάτω κόσμο...

http://ellinondiktyo.blogspot.gr/2015/01/blog-post_12.html#more

Εις Δήμητραν,
πότνια Δηὼ, ἄνασσα, ὡρηφόρος, ἀγλαόδωρος, ἀλλ’ ἀγέλαστος, καλλιστέφανος, τιμάοχος, ἐυστέφανος, κυανόπεπλος...

Unknown είπε...

Ρε παιδιά διασκοπηση στον τύμβο εχει γίνει απο το 2003.ψαξτε την σχετική ανακοίνωση της προαναφερθείσας ημερομηνίας.εκει μιλούν για δεύτερη εισοδο για δαιδαλώδη κατασκευή κτλ.ολα αυτα ειναι γνωστά στην περιστερα και την ομαδα της!!!!εδω και χρονια!!!!!και μολις διαβεβαιώθηκε ο αρμόδιος οτι αν χρηματοδοτηθεί η ανασκαφή θα φέρει στο φως λαμπερό χρυσο κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες!!!!οτι εχω πει ολο αυτο το διάστημα ειναι επιβεβαιωμένο 10000 τα εκατο!!!!επισης στον θάλαμο που βρίσκεται στο κεντρο του τύμβου υπαρχει και δια-δρόμος που οδηγεί στην εισοδο η οποία βρίσκεται στο διπλανό κωνοειδες βουνό!!!!το κομμάτι που ανασκάφθηκε έως τωρα γνώριζαν απο πριν οτι πρόκειται για τριθαλαμο οπου στον τρίτο υπαρχει και συνεχεια αλλα κατηφορική υπογεια γι αυτο και οι σπηλαιολόγοι κτλ κτλ κτλ.στον τύμβο υπάρχουν άλλοι πεντε με εξι ενδείξεις για χώρους ταφής και ο κεντρικός οπου υπαρχει αυτο που θα προκαλέσει θαυμασμό και δέος αν αν αν καταφέρουν και βρουν την άκρη.!!!! Να μην τα πολυλογώ σε δυο τρεις μερες θα ακούσετε νεότερα.αν δώσουν στοιχεία για τον νεκρό μην τα πιστέψετε.εχω αναφερθεί πιο πανω στους λόγους!!!δηλαδη αν ακούσετε για κανά Νέαρχο για παραδειγμα η κασσανδρο για παραδειγμα αυτομάτως θα σημάνει και λήξη των ανασκαφών για εμάς τους πολλούς.ο νοών νοείτο

Peribol είπε...

@ Bill Bill

Σε προηγούμενo σχόλιό σου λες ότι ο σκελετός που θα παρουσιάσουν στις 20/1 είναι από άλλο τάφο, εκτός Καστά, και μάλιστα από τη Βεργίνα. Τα ονόματα που δίνεις (Νέαρχος, Κάσσανδρος) τι σχέση έχουν με τη Βεργίνα;
Άλλωστε και οι δύο είναι μέσα στους πιθανούς ένοικους του τάφου. Αν βρεθούν και επιγραφές με το όνομά τους ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει;

Peribol είπε...

@ Bill Bill
Για να συνεχίσω το προηγούμενο σχόλιό μου, τι νόημα θα είχε να συνδέσουνε γονιδιακά τον Νέαρχο ή τον Κάσσανδρο με τον Φίλιππο Β΄ και τον Αλέξανδρο Δ΄;

Unknown είπε...

Τα ονόματα τα ανέφερα ως παραδειγμα!!οτι είπα για νεκρό και Βεργίνα συνεχίζει να ισχύει.απλα Νέαρχος και κασσανδρος ειναι πολυ λίγοι έως ελάχιστοι για τον τύμβο!!! Γι αυτο και το παραδειγμα!!!ψαχτε αυτο που σας είπα με την διασκοπηση του 2003 ειναι αληθές!!!

vagkalf07 είπε...

@ Ενταξει φιλε Bill Bill

να παρω απο το οστεοφυλακιο λοιπον της πολης μου κοκκαλα αντρα 33 ετων και να τα φυτεψω στο μνημειο για να κοιμασαι ησυχος τα βραδυα....

Unknown είπε...

Σημερινή βράβευση Κ.Περιστέρη :)

https://www.youtube.com/watch?v=vLysjvXjorA

vagkalf07 είπε...

@Bill Βill

η πληροφορια που εχεις ειναι θολη και σου δημιουργει συγχυση....υπαρχει σκελετος που εχει σχεση με βεργινα οντως!!!

Unknown είπε...

Επειδή πολλά λέγονται για τον "περίεργο" λόφο δίπλα στο λόφο Καστά, την πυραμίδα!!, τον λόφο 133 αλλιώς, καλό είναι να γίνει μια και καλή η διόρθωση.
Ο λόφος αυτός είναι φυσικός. Κατοικούνταν απο τα προϊστορικά χρόνια. Την εποχή των Εννέα Οδών(προγενέστερη πόλη της Αμφίπολης) εκεί βρισκόταν η αρχαία Όλυνθος. Μετά την σύμπραξη με τους Πέρσες που έκαναν οι κάτοικοι, εκδιώχθηκαν απο εκεί. Κυνηγημένοι πήγαν και έχτισαν την Ολυνθο της Χαλκιδικής, την οποία όλοι γνωρίζουμε.-

Peribol είπε...

@ Bill Bill

Φίλε Bill,
Αν υποθέσουμε ότι ο τάφος βγάλει ένα σημαντικό εύρημα γιατί να το κρύψουν; Πολλές χώρες αναζητούν χρόνια μια τέτοια ανακάλυψη και σε μας θα κάτσει το λαχείο και θα το πετάξουμε στα σκουπίδια; Για ποιο λόγο; Επειδή ενδεχομένως κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων μας υπέδειξαν έτσι; Στις Θερμοπύλες βρέθηκε ένας Εφιάλτης (και τον κατάπιε η ιστορία), βρέθηκαν όμως και άλλοι τριακόσιοι και πολέμησαν! Στην ανασκαφή της Αμφίπολης συμμετέχουν τόσοι πολλοί που κι αν βρεθεί ένας, δύο ή μια ολιγομελής ομάδα να κρύψει ή να αλλοιώσει για οποιοδήποτε λόγο στοιχεία, θα βρεθούν πολλοί περισσότεροι να πουν την αλήθεια. Άλλωστε με μια μεγάλη ανακάλυψη όλοι κερδισμένοι θα βγουν. Εμείς θα κοιμόμαστε ήσυχοι, άλλοι θα δοξαστούν, άλλοι θα βρουν την ευκαιρία να προβληθούν, άλλοι θα κονομίσουν. Κι αν τα ξένα κέντρα αποφάσεων θέλουν να μας επιβάλουν κάτι, την Αμφίπολη θα φοβηθούν; Δεν έχουν πιο αποτελεσματικά μέσα;

Απ’ την άλλη, αν υποθέσουμε ότι ο τάφος δεν βγάζει τίποτα αλλά παρολαυτά θέλουν να μας το παρουσιάσουν σαν κάτι σημαντικό. Χωρίς τα ανάλογα κτερίσματα και κυρίως χωρίς επιγραφές δεν νομίζω να πείσουν κανένα. Μετά από 140 αποτυχημένες προσπάθειες ανεύρεσης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το να βγουν και να πουν ότι βρήκαν το Μέγα Αλέξανδρο ή ακόμη και τον Ηφαιστίωνα στην Αμφίπολη χωρίς αποδείξεις, θα θεωρηθούν τουλάχιστον γραφικοί. Η μεταφορά δε σκελετού από άλλη ανασκαφή ενέχει τον κίνδυνο αποκάλυψής της. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την απόλυτη γελοιοποίηση των συμμετεχόντων (και όχι μόνο) και θα χρειάζονταν δεκαετίες για να ξεχαστεί. Δεν νομίζω ότι θα έπαιρνε κανείς τέτοιο ρίσκο όποιο κι αν ήταν το όφελος.

Καμιά φορά και το δικό μου το μυαλό πάει σε θεωρίες συνομωσίας, αλλά η λογική το επαναφέρει.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Πλησιαζουν οι ανακοινωσεις για τον συγχωρεμενο!

Κανενα στοιχημα;

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Εγω ήσυχος κοιμάμαι τα βραδιά βάγκαλφ!!!!οχι να μην πάρουν σκελετό 33 χρόνων και να τον φυτέψουν!!!!το συγκεκριμένο σημειο ταφής ειναι ενας απλός ελάχιστος μηδενικός ταφος δεν περιμενω να μου πουν για τον μέγιστο γιατι θα γελοιοποιηθούν.περιμενω ομως την αλήθεια που την κρυβουν εσκεμμένα.εγω δεν διακατέχομαι απο σύγχυση γιατι φρόντισα να την αποβάλλω.ο μεγιστος βάση της έρευνας μου κατα τα πάσα πιθανότητα βρίσκεται στο κεντρο του τυμβου.η μαλλον η σαρκοφάγος του!!! Εχω αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα σχολια μου!!!!οτι είπα το είπα για να διαφωτισω όλους μας!!!και ειναι αποδεδειγμένο τουλαχιστον σε μένα 100000 τοις εκατο!!!!οσο αφορά τον φιλο που διερωτάται γιατι αν ειναι κατι μεγαλο να το κρύψουν του απαντώ με απλα λόγια...οπως σταμάτησαν την σουβαλτζη στην έρημο σιουα,οπως άφησαν τα σκοπια να ονομάζονται Μακεδονία εντέχνως άτυπα ,,οπως οπως οπως......οπως ανακατεύτηκε το ιερατείο στην συγκεκριμένη ανασκαφή.!!!οπως έκρυψαν τις επιγραφες που βρεθηκαν!!!ετσι λοιπον εσκεμμένα θα συνεχιστεί η συληση του πολιτισμού μου εκ των έσω -εξω κτλ κτλ!!!!εδω θα μάστε και θα τα δουμε ολα αυτα!!!καληνυχτα

vagkalf07 είπε...

@ Βill Bill

εχει ο νομος σερρων "κατακεφαλους" ποντιους...δεν θα αφησουν να σταματησει τιποτα...κοιμησου ησυχος!!

vagkalf07 είπε...

@ το μεγαλυτερο χρυσαφι ειναι το DNA του μεγιστου...σε οποιαδηποτε "μορφη"

Unknown είπε...

Ανέλυσε αν μπορεις τα επιχειρήματα σου για τον τύμβο την θεωρία σου!!!περιμενω

Bleak είπε...

http://www.protothema.gr/culture/article/443576/amfipoli-se-gunaika-peripou-60-eton-anikei-o-skeletos/

Petros είπε...

http://www.protothema.gr/culture/article/443576/amfipoli-se-gunaika-peripou-60-eton-anikei-o-skeletos/

Unknown είπε...


@ Bill Bill

Η διασκόπιση που αναφέρεσαι του 2003 είναι αυτή

http://issuu.com/presstime/docs/amphipolis_paper/3?e=6498950%2F9341340

Είναι του κ Πολυμενάκου (πρώτη σελίδα μελέτης, 145 της επιστημονικής εφημερίδας), βάση της οποίας έχουν γίνει και οι αναλύσεις και τα σχέδια από όλους τους σχολιαστές που ασχολούμαστε σε αυτό εδώ το blog, και τη συγκεκριμένη έχουν λάβει υπόψη τους όπως έχουμε εξηγήσει και οι κ Παπαθεοδώρου και Τσόκας.
Στην σελίδα 146 βλέπουμε το επίμαχο σχήμα με τους λαβυρίνθους, και διαβάζοντας την επεξήγηση του σχήματος βλέπουμε ότι αυτό αφορά ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για το πως μπορεί να είναι η δομή ενός τύμβου, από σχέδιο του κ Λαζαρίδη, και συνεπώς το συγκεκριμένο σχήμα ΔΕΝ έχει σχέση με τον τύμβο Καστά!
Στις διασκοπίσεις της συγκεκριμένης έρευνας, δεν διακρίνεται ευκρινώς κανένας μεγάλος χώρος, παρά μόνο γενικά περιγράμματα πιθανών δομών. Επίσης ο κ Πολυμενάκος στην συγκεκριμένη έρευνα επισημαίνει ως πιθανό τάφο (σελίδα 152) ένα σημείο βόρια και ελαφρός δυτικά αυτού που γνωρίζουμε.
Επίσης βάση αυτών των διασκοπίσεων προσωπικά επισήμανα και ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος ακριβώς δυτικά και δίπλα στον γνωστό τάφο, που τώρα που ξαναμελετώ και εγώ τη συγκεκριμένη έρευνα, βλέπω ότι ο κ Πολυμενάκος το έχει επισημάνει και αυτό ως πιθανά συσχετιζόμενο με τον τάφο που υποδεικνύει και αυτός.
Επειδή η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει σε σχέση με την Αμφίπολη, (και να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι εσύ εσκεμμένα δίνεις τις πληροφορίες που δίνεις, αλλά είναι πιθανόν να σε έχουν μπερδέψει και εσένα τα διάφορα παραπληροφοριακά δημοσιεύματα), θα σε παρακαλούσα αν μπορείς, να μας δώσεις τις πηγές πάνω στις οποίες βασίζεις τα όσα λες, για να το ψάξουμε το θέμα. Αν μη τι άλλο όλοι εμείς ψάχνουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ, όποια και αν είναι αυτή, και συνεπώς όλες οι πληροφορίες είναι χρήσιμες, αλλά πρέπει να μπορούν να επιβεβαιωθούν ή έστω να μείνουν ανοιχτές ως ενδεχόμενα.
Αν όμως διαψεύδονται κατηγοριματικά βάση ατράνταχτων δεδομένων, όπως το θέμα που ανέφερα πριν σε σχέση με τη διασκόπιση του 2003 και αυτά που βάση παραπληροφόρησης πολύ πιστεύουν ότι δείχνει, καλό είναι να αρχίσουμε να αναθεωρούμε τις όποιες τέτοιες απόψεις, για να μην μπερδεύουμε και άλλους και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε πραγματικά την ΑΛΗΘΕΙΑ.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Οτι λέω ειναι επιβεβαιωμένο 100000 τοις εκατο !!!ο χρονος θα μιλήσει για μένα!!!τα ξαναλέμε τοτε!!!

Μαύρος Κύκνος είπε...

Πέντε οι σκελετοί που βρέθηκαν και όχι ένας.

Γυναίκα 60

Ανδρες 30 ετών δύο

Μωρό

Καμμένος αγνώστης ηλικίας

Μαύρος Κύκνος είπε...

Οι σκελετοί που βρέθηκαν είναι ΠΕΝΤΕ.

Ενας γυναίκας 60 ετών

Δύο ανδρών 30 ετών

Ενας μωρού

Ενας καμμένος σκελετός απροσδιορίστου ηλικίας.

Αnif είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αnif είπε...

http://www.protothema.gr/culture/article/443685/amfipoli-5-oi-skeletoi-pou-vrethikan/

vagkalf07 είπε...

@ τελικα πολλοι οι σκελετοι....δεν το χαρηκα παντως.....

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Aν είναι αληθεια αυτή η ιστορια με τους 5 σκελετούς , θα βρισω ασχημα τους προπαγανδιστες του υπουργείου,( με κιδυνο βεβαια να αποβληθώ δια παντος από όλα τα φορουμ του δια- δυκτιου!)

Εν τω μεταξυ καποια από τα "βαρια πυροβολικα" του φορουμ τηρουν σιγην ιχθύος!

Ετσι ειπαμε;;;......Κωσταντινε;;

Unknown είπε...

5 οι σκελετοι που βρεθηκαν!http://www.protothema.gr/culture/article/443685/amfipoli-5-oi-skeletoi-pou-vrethikan/

oryktosploutos είπε...

@MIDAS 12:34μμ

Η γυναίκα, μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί στο ηλικιακό διάστημα ΑΝΩ των 60 ετών, όχι 60 ετών.
Το ανάστημα της ηλικιωμένης γυναίκας εκτιμάται στα 157 εκ.

Δύο άνδρες, 35 έως 45 ετών, όχι 30 ετών.
Το ανάστημα των ανδρών εκτιμάται στα 168 εκ. για το άτομο 2 και στα 162-163 εκ. για το άτομο 3.

Unknown είπε...

Δεν μπορώ να δω τις φωτογραφίες από το συνημμένο της ανακοίνωσης...
Μήπως κάποιος μπορεί να τις ανεβάσει σε άλλο link, αν κάποιοι από εμάς αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα να μπορέσουμε να τις δούμε???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!!!!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Και ποσα ακομα δεν μας λενε....!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ.....

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Exω μπερδευτεί...

Τελικα ποιος είναι ο κυριως νεκρος για τον οποιον φτιαχτηκε ο κιβωτιόσχημος;

ΤΟ αλογο..μηπως;;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Τα κτερισματα πεντε ανθρωπων ,ενός αφηρωισμενου νεκρου και ενός αλογου...ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ;;

Όλα μεσα στον Θ3;;;;;

@$#*???^^&%$$#!!@!@$&^$&^%&^%*&&^((&^%^%$%#%#$#$#%^ (Κωδικωποιημενες βωμολοχιες για να περασει το σχολιο!)

Unknown είπε...

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΝΑΝ ΠΕΝΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΡΥΒΟΥΝ?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Πρώτη (πολύ πρόχειρη) παρατήρηση επί της ανακοίνωσης : Είναι νομίζω σαφές ότι όι ταφές που βρέθηκαν τελικά είναι παραπλανητικές.
Μια πρώτη προσέγγιση θα την κάνω το βραδάκι.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Πολύ πιθανη η παρατηρηση Εμπεδοτιμου.

Εχω πει και παλαιοτερα ότι ο κυριως νεκρος- αν ηταν τοσο σπουδαια προσωπικοτητα- δεν πιστευω ότι θα βρισκονταν τοσο κοντα στον περιβολο!

Το δουλεμα συνεχιζεται παντως...και το μυστηριο αντι να λυνεται, ΠΥΚΝΩΝΕΙ !!!!

oryktosploutos είπε...

Δελτίο τύπου ΥΠΠΟ 12/11 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59112): "4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού."

Η ανακοίνωση μιλάει σαφώς για ΕΝΑΝ σκελετό. Πώς ο ΕΝΑΣ σκελετός έγινε ΠΕΝΤΕ; Δεν είχαν δει τότε οστά από τουλάχιστον ΤΡΕΙΣ λεκάνες; Δεν είχαν δει το νεογνό;

Κάποιος αρχαιολόγος που να έχει ανασκάψει σκελετούς μήπως μπορεί να μας διαφωτίσει;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ΠΡΟΣ ΥΠΠΟ


$%$&^%(*^&%@$!*(#(*$*&^#^%@&%&*&@^%!*^%#*&^(*%^(%(%^#(*#&^%@

Τον ταφο σας......

!@!#@#$^%$#&^%$*^%$(^%(&^(*&^)&*^(&*^$^(&*^$*^%(*&(*&(*&%(*&(((**&

Εκτος από αλογο λεει βρηκαν και αλλα ΖΩΑ!....Κοττες και κοτόπουλα,χηνες και χηνοπουλα!!!!

Unknown είπε...

Η διευκρίνιση γράφεραι με γιώτα

oryktosploutos είπε...

@Poly Katri 1:06μμ

Το ΥΠΠΟ συμπλήρωσε το ΔΤ, ανέβασε και τις φωτο. Τώρα φαίνονται, (ό,τι τέλος πάντων φαίνεται).

dimitrakis είπε...

Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά


ηξεραν ο,τι δεν ειναι ενας ο νεκρος!!!!!!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Εμπεδοτιμος

Μηπως γνωρίζετε αν οι πολλαπλες ταφες σημαντικών προσωπων (η εστω και οικογενειων,) γινονταν ολες ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΦΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ ;;

Νομιζω είναι σημαντικο για να συμπαρανουμε αν ηταν δυνατον να ταφουν 5 ατομα στον Θ3!!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Επίσημες ανακοινώσεις:

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231378513

Unknown είπε...


@ Oryktosploutos
Ευχαριστώ !!!!

Unknown είπε...

Pm,
Αποδεικνυεται για αλλη μια φορα η τακτικη της αποκρυψης και παραπλανησης πληροφοριων και ευρηματων τοσο κατα την αρχαιοτητα οσο και συγχρονα.
Συντασομαι με τις υπονοιες Εμπεδοτιμου σαφεστατα.
Αναζητω με τη σειρα μου κι αλλα κομματια για την συνθεση του παζλ.
Αρχικα επιμενω στην αποψη μου για την παρουσια βασιλικου κοιμητηριου που εχω εκφρασει κατεπαναληψη και εκτιμω οτι εχουν στα χερια τους και τις αντιστοιχες αποδειξεις γι αυτο.Εκτιμω επισης οτι ειναι μεταφερμενοι σκελετοι απο διασκορπισμενους ταφους,ενεργεια που εγινε κατα την αρχαιοτητα.Ισως μαλιστα και υπολλειματα σκελετων που γλιτωσαν απο βανδαλισμους.
Ειναι πολλα τα ερωτηματικα και χρειαζομαστε ενδελεχη πληροφορηση.Εχω την αισθηση ομως οτι η ιστορια πλεον ειναι πολυ δυσκολη για ολους ,αρμοδιους και μη ....
Πιστευω οτι ο νεος υπουργος υππο θα αλλαξει τακτικη και θα ευοδωσει την επιστημονικη αληθεια και την αληθη ενημερωση του κοινου...
Οσο μπορει τελος παντων κι αυτος....
Παντως χαιρομαι πραγματικα για την παγκοσμιου κυρους αρτιοτητα του πορισματος και συγχαιρω πραγματικα τις κυριες που το επιμεληθηκαν.

Αναλυτικοτερες εκτιμησεις θα μπορω να κανω λιγο αργοτερα....

Unknown είπε...

...''τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου''...ΟΧΙ ΤΟΥ Θ3...σε ποιό σημείο του ταφικού μνημείου βρέθηκαν? ΠΟΛΥ ΠΟΝΗΡΗ ΚΑΙ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ή μήπως κάνω λάθος?

Unknown είπε...

EINAI O MONΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ https://www.facebook.com/antonis.thomas.vassilakis?fref=nf

Unknown είπε...

@Προς όλους

Αληθεύει ότι στις 18:00 θα υπάρξει και άλλη ανακοίνωση;

Δημήτρης είπε...

Tα ανακοινωθέντα ακυρώνουν και την περίπτωση της Ολυμπιάδας.Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 373π.Χ.και πέθανε το 316π.Χ σε ηλικία 57 ετών.Εδώ έχουμε να κάνουμε με γυναίκα που δηλώνεται σαφώς ότι είναι πάνω από 60.
Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στην αιτία θανάτου της.Στο κρανίο λογικά θα υπήρχε κάποια ένδειξη του λιθοβολισμού .
Μιλαμε επίσης για τμήματα πέντε σκελετών .Που είναι τα τμήματα που λείπουν ? Τα πήραν μαζί τους οι τυμβωρύχοι ?
Η μόνη και για μένα λογική εξήγηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με πρόχειρα μάλιστα μεταφερμένα ,υπολλείματα σκελετών απο αλλού.

Unknown είπε...

http://www.iefimerida.gr/news/187469/stis-6-apogeyma-ta-nea-apo-tin-amfipoli-prokeitai-gia-tin-olympiada-lene-oi-protes

V είπε...

Καλησπέρα στην παρέα μετά από καιρό. Νομίζω πως το κλειδί της σημερινής ανακοίνωσης βρίσκεται στα άτομα 2 και 3 που εμφανίζουν "εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας" ,μάλλον οφείλονται σε κληρονομικό παράγοντα, πράγμα που υποδεικνύει και τη συγγενική σχέση των δύο ατόμων. Διαβάζοντας τη wikipedia διάβασα ότι ο μεγαλύτερος γιος του Κάσσανδρου, Φίλιππος, λίγο μετά την ενθρόνισή του έπαθε εκφυλιστική ασθένεια και πέθανε. Ο νεότερος γιος του Κάσσανδρου, ο Αλέξανδρος, σκοτώθηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, πράγμα που συνάδει με τις μαχαιριές στα οστά του νεότερου σκελετού.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82
Άρα μια υπόθεση θα μπορούσε να είναι αυτή, ό,τι τα άτομα 2 και 3 είναι οι δυο από τους τρεις γιους του Κάσσανδρου(;)
Βέβαια αυτοί πέθαναν μετά το 297π.Χ. αλλά οι πέντε ενταφιασμοί δεν έγιναν ταυτόχρονα, ίσως να προηγήθηκαν οι άλλοι από το 300-325 π.Χ.

Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd/#respond

Unknown είπε...

@apostolos

Ευχαριστώ αλλά το link είναι από το πρωί πριν την δημοσίευση για τους πέντε σκελετούς.Υπάρχει η φημολογία πως στις 18:ΟΟ η Παναγιωταρέα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις με ονόματα

vagkalf07 είπε...

@ επιβεβαιωνονται τα οστα αλογου !!

Unknown είπε...

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΑΚΑΣΗΣ ΤΙ @#$#@#$ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΚΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΖΕΨΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ

Unknown είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-den-einai-h-olympiada-ston-tafo-1901