Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ


Ο πολύ καλός φίλος του ιστολογίου Κώστας (Θρίξ) Γιαγκούδης διερεύνησε τους τραυματισμούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως έχουν καταγραφεί και προσπάθησε να δει αν υπάρχει κάποια σχέση με τους νεκρούς της Αμφίπολης.
=============================



 1ος Τραυματισμός στην Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου

335πΧ

Δέχθηκε κατά την μάχη του Πελλίου ή Πηλίου χτύπημα από ρόπαλο στον λαιμό και ακόμη χτύπημα πέτρας στο κεφάλι.

2ος Τραυματισμός στη μάχη του Γρανικού ποταμού

22 Μαιου 334πΧ

Οι επικεφαλής των Περσών με πρώτο τον Μιθριδάτη, ορμούν εναντίον του Αλεξάνδρου. Ο Μιθριδάτης τον κτυπάει με το ακόντιο στον ώμο, αλλά ο Αλέξανδρος τον σκοτώνει με το δόρυ του.
Στη συνέχεια ο αδελφός του νεκρού πλέον Μιθριδάτη, ο Ρισάκης, κτυπάει με το ξίφος του τον Αλέξανδρο στο κεφάλι. Η περικεφαλαία του Αλεξάνδρου κόβεται στα δύο και η λεπίδα του Ρισάκη αγγίζει – διαπερνά το δέρμα του μετώπου του Αλεξάνδρου.

3ος Τραυματισμός στην μάχη της Ισσούς

12 Νοεμβρίου του έτους 333 π.Χ

Το Θεσσαλικό ιππικό του Αλεξάνδρου, δέχθηκε άγρια επίθεση από το ιππικό του Ναβαρζάνη, ενώ ταυτόχρονα οι μακεδονικές φάλαγγες δέχονταν τρομερή επίθεση από τους ΄Ελληνες μισθοφόρους των Περσών.
Για τον λόγο αυτό ενώ ο Αλέξανδρος διέλυε το κέντρο της περσικής παράταξης και διασπούσε το αντίστοιχο αριστερό της, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, στρίβει αριστερά με τους υπασπιστές του και επιτίθεται πλευρικά στους ιππείς του Ναβαρζάνη και στους ΄Ελληνες μισθοφόρους.
Στη διάρκεια αυτού του επικίνδυνου ελιγμού στο πεδίο της μάχης, ο Αλέξανδρος πληγώθηκε στον μηρό. (3)

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον τραυματισμό του στην μάχη της Ισσούς. Λαμβανομένου υπόψη ότι η μάχη της Ισσού ήταν ίσως η πλέον κρίσιμη και δύσκολη από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης, κατά την διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, αυθαίρετα μπορεί να υποθέσουμε, ότι ίσως ο τραυματισμός του αυτός να ήταν σοβαρός, με δεδομένο την σφοδρότητα της συγκεκριμένης μεγάλης μάχης αλλά και τον χαρακτήρα του Αλεξάνδρου.

4ος Τραυματισμός στην κατάληψη της Γάζας

Σεπτέμβριος του έτους 332 π.Χ.

Ένα βέλος του διατρύει την ασπίδα και τον θώρακα και τον τραυματίζει, εισχωρώντας στον ώμο του.

5ος Τραυματισμός στην Κυρούπολη της Σογδιανής-Αφγανιστάν

332 π.Χ.

Ο Αλέξανδρος τους επιτέθηκε, για να τιμωρήσει αυτή την επιδρομή τους. Τριάντα χιλιάδες Σκύθες υποχώρησαν στα απρόσιτα και οχυρωμένα βουνά τους, ενώ οι Έλληνες επιτίθεντο συνεχώς και με σκληρότητα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επίμονων ελληνικών επιθέσεων, ο Αλέξανδρος έσπασε την κνήμη του από χτύπημα βέλους.

6ος Τραυματισμός στον ποταμό Ιαξάρτη-Σογδιανή-Αφγανιστάν

?π.Χ

Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε ο Κρατερός αλλά και ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Ο τραυματισμός του Αλεξάνδρου εξόργισε τους΄Ελληνες, που κατέλαβαν συντομότερα την πόλη-φρούριo!

7ος Τραυματισμός στο Πακιστάν

Την άνοιξη του 327 π.Χ

Στην πορεία του αυτή αντιμετώπισε τη φυλή των Ασπασίων. Τους επιτέθηκε αμέσως στην πρώτη οχυρωμένη πόλη τους, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί σκληρότατη συμπλοκή, στην οποία τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο, από βέλος που διέτρησε τον θώρακά του.


8ος Τραυματισμός στο Πακιστάν

327π.Χ

Ο Αλέξανδρος καταδιώκοντας τους αντιπάλους του ως τα τείχη της πόλης, τραυματίστηκε στον αστράγαλο από βέλος που εκτοξεύθηκε από τις επάλξεις των τειχών!

9ος Τραυματισμός στο Πακιστάν

Στα μέσα Νοεμβρίου του 326 π.Χ.

Tην επίθεση κατά της ακρόπολης άρχισε πρώτος ο Αλέξανδρος, επίθεση δύσκολη και πολύπλοκη. Ο Αλέξανδρος άρπαξε μία σκάλα τη στήριξε στο τείχος και με την ασπίδα πάνω από το κεφάλι του άρχισε να ανεβαίνει το τείχος, ενώ τον ακολουθούσε ο Πευκέστας.
Ο Πευκέστας κρατούσε την «ασπίδα του Αχιλλέα», την οποία είχε πάρει από τον Ναό της Ιλιάδος Αθηνάς στην Τροία ο Αλέξανδρος και την είχε συνεχώς μαζί του, σε όλες ανεξαιρέτως τις μάχες.
Ακολουθούσαν στην ίδια σκάλα ο Λεοννάτος του Αντέου, σωματοφύλακας του Αλεξάνδρου. Πολύ κοντά με άλλη σκάλα, ένας στρατευμένος διμοιρίτης ο Αβρέας, ανέβαινε και αυτός στις επάλξεις.
Ο Αλέξανδρος έχοντας στο δεξί του χέρι το ξίφος, φθάνει στο ύψος των επάλξεων, φονεύει τους αντιπάλους που βρήκε μπροστά του και κάποια στιγμή βρίσκεται πάνω στο τείχος. Μαζί του είχαν προλάβει να ανεβούν ο Πευκέστας, ο Λεοννάτος και ο Αβρέας. Ο Αλέξανδρος και η συνοδεία των τριών, βρέθηκαν απομονωμένοι πάνω στο τείχος, μόνοι με τους αντιπάλους.
Οι υπασπιστές του Αλεξάνδρου, που παρακολουθούσαν από κάτω τα δρώμενα στις επάλξεις, όρμησαν όλοι μαζί για να προστατεύσουν τον Αλέξανδρο, αλλά η σκάλα υπό το βάρος τόσων ανθρώπων κατέρρευσε. Ο Αλέξανδρος πολεμούσε με μανία, πλέον για την ίδια του την ζωή.
Οι αντίπαλοι τον σημάδευαν με βέλη, ακόντια και παντός είδους όπλα αλλά από μακριά, γιατί κανείς τους δεν τολμούσε να τον πλησιάσει. Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του Αλεξάνδρου ουρλιάζοντας, τον παρακινούσαν να πηδήξει πάνω στα σώματά τους έξω από τα τείχη για να σώσει τη ζωή του. Ο Αλέξανδρος πήδηξε μεν, αλλά όχι προς τους ΄Ελληνες αλλά μέσα στην ακρόπολη του εχθρού.

Ο επικεφαλής της φρουράς των Μαλλών επιτίθεται στον Αλέξανδρο και πέφτει νεκρός από το χέρι του. Την ίδια τύχη είχαν και άλλοι δύο. Κοντά στον Αλέξανδρο βρέθηκαν κάποια στιγμή και οι τρεις που είχαν προλάβει να ανέβουν μαζί του.
Όμως ο γενναίος διμοιρίτης ο Αβρέας σκοτώνεται δίπλα στον Αλέξανδρο, από βέλος που τον χτύπησε στο μέτωπο. Την ίδια σχεδόν στιγμή ένα άλλο βέλος τραυματίζει τον Αλέξανδρο στο στήθος, διαπερνά την πανοπλία του και εισέρχεται στον πνεύμονά του.

Ο Αλέξανδρος όταν το τραύμα παραμένει ακόμη ζεστό συνεχίζει να μάχεται, παρά την σοβαρότητα του τραυματισμού του. Η αιμορραγία όμως που ακολουθεί τον σωριάζει λιπόθυμο πάνω στην ασπίδα του.
Ο Αλέξανδρος μεταφέρεται στο ελληνικό στρατόπεδο, με το βέλος σταθερά καρφωμένο στον πνεύμονά του. Το βέλος αφήρεσε τελικά ο πασίγνωστος ιατρός από την νήσο Κω, ο Αλκιβιάδης ο Κριτόβουλος, ο ίδιος ιατρός που αφήρεσε το βέλος από το μάτι του Φιλίππου στην πολιορκία της Μεθώνη.

Στην αφαίρεση του βέλους συμμετείχε και ίδιος ο Αλέξανδρος. Επειδή όλοι εφοβούντο μήπως το στέλεχος του βέλους σπάσει και παραμείνει στον πνεύμονα, ο Αλέξανδρος άρχισε να κόβει με μαχαίρι το στέλεχος σύρριζα στο στήθος του αλλά λιποθύμησε ξανά, όταν δε συνήλθε διέταξε να τον εγχειρήσουν με τόλμη και θάρρος, φωνάζοντάς τους γιατί έκλαιγαν και αποκαλώντας τους λιποτάκτες γιατί δεν τον βοηθούσαν. 
Η κατάσταση της υγείας του Αλεξάνδρου σταθεροποιήθηκε μετά από επτά ημέρες, λόγω της δυνατής του κράσης και του γυμνασμένου σώματός .

10. Τραυματισμοι

Πρέπει μετά βεβαιότητος να προδικάσουμε, ότι οι τραυματισμοί του Αλεξάνδρου θα πρέπει να ήταν περισσότεροι από αυτούς που κατέγραψαν οι σύγχρονοί του συγγραφείς, αν σκεφθούμε ότι για 14 ολόκληρα χρόνια πολεμούσε πάντοτε στην πρώτη γραμμή και ότι αυτός ο συλλογισμός επιβεβαιώνεται έμμεσα από τον ίδιο τον Αλέξανδρο, στην ομιλία του στην πόλη της ΄Ωπιδος (30 χιλιόμετρα ανατολικά της σημερινής Βαγδάτης) τον Ιούλιο του 324 π.Χ.
Η ομιλία του εκείνη είχε ως αφορμή τη δεύτερη εξέγερση (μετά την πρώτη στον ΄Υφαση ποταμό, που ήδη αναφέραμε) – απείθεια του στρατού του, την οποία κατέστειλε βίαια. Στην ομιλία του εκείνη είπε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

 «Και ποίος από εσάς ισχυρίζεται, πως κοπίασε για μένα περισσότερο από όσο εγώ για εκείνον;
Όποιος λοιπόν από εσάς έχει τραύματα, να γδυθεί να τα δείξει και εγώ θα δείξω τα δικά μου τραύματα ένα-ένα!
Μα μήπως υπάρχει μέρος του σώματός μου μπροστά, που να μην έχει πληγωθεί; Δεν υπάρχουν όπλα χειρός ή όπλα παντός είδους, σημάδια των οποίων να μη φέρω επάνω μου!Από μηχανήματα και από πέτρες, σε πολλά σημεία του σώματός μου έχω τραυματισθεί για εσάς και για την δόξα σας, και για τον πλούτο σας, και σας οδηγώ πάντοτε νικητές δια μέσου κάθε γης και θαλάσσης, και δια μέσου όλων των πεδιάδων, των ποταμών και των βουνών!»


 Eξιστορούν οι βιογράφοι του, Πλούταρχος και Αρριανός, ορισμένους από τους πολλούς τραυματισμούς, τους οποίους υπέστη ο Αλέξανδρος στους πολεμικούς του αγώνες, και με πόσο θάρρος και δύναμη θέλησης τους αντιμετώπισε. Διότι, όπως οι ίδιοι μας πληροφορούν δεν υπήρχε μέρος του σώματός του, από την κεφαλή μέχρι τα πόδια, που να μην είχε δεχθεί τα πλήγματα των εχθρών του :

Ήδη από νωρίς, στην εκστρατεία εναντίον των Ιλλυριών, χτυπήθηκε με πέτρα σφενδόνης στο κεφάλι και με ρόπαλο στον λαιμό. Στην μάχη του Γρανικού, το κράνος του σχίστηκε από πλήγμα βαρβαρικής σπάθης και πληγώθηκε στο τριχωτό της κεφαλής του.Στην πολιορκία της Γάζας, βλήμα καταπέλτη του διαπέρασε την ασπίδα και τον θώρακα χτυπώντας τον στον ώμο με τόση σφοδρότητα, ώστε ο ώμος βγήκε από την θέση του και ο ίδιος, στριφογυρίζοντας από τον πόνο, έπεσε από το άλογό του.Στην έφοδο κατά του Δαρείου στην μάχη της Ισσού πληγώθηκε με ξίφος στο μηρό από τον ίδιο το Δαρείο, με τον οποίον πιάστηκαν στα χέρια, πριν αυτός τραπεί σε φυγή, όπως εξιστορεί ο Χάρης και ο Πλούταρχος. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος αναφέρθηκε στο θέμα αυτό σε επιστολή του προς τον Αντίπατρο, χωρίς να δίνει στην πληγή του μεγάλη σημασία. Στα Μαράκανδα, στην χώρα των Σογδιανών, τραυματίστηκε βαριά, αφού το οστό της κερκίδας της κνήμης του έσπασε από βολή μεγάλου βέλους και το ένα άκρο της σπασμένης κερκίδας  βγήκε έξω από την σάρκα του. Ο τραυματισμός αυτός αποτελεί συντριπτικό κάταγμα με σχίσιμο των ιστών των περιβαλλόντων μυών, το οποίον, με την σημερινή πρόοδο της επιστήμης, καθιστά τον τραυματία ανήμπορο από κάθε σοβαρή δραστηριότητα διά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως ο Αλέξανδρος, μετά τον ελάχιστο χρόνο της ίασης, ετίθετο πάλι επικεφαλής του στρατού του, οδηγώντας τον σε νέες μάχες.

Στην χώρα των Ασπασίων πληγώθηκε από τόξευμα στον ώμο, ενώ στην χώρα των Γανδρίδων, πληγώθηκε στο πόδι. Στην Υρκανίατον χτύπησαν με πέτρα στον τράχηλο και δι’ αρκετές ημέρες τα μάτια του είχαν μαυρίσει ολόγυρα, κινδυνεύοντας να χάσει το φώς του. Στους Ασσακινούς με βέλος ινδικό τραυματίστηκε στον αστράγαλο και στους εταίρους του, οι οποίοι έσπευσαν να τον περιποιηθούν, είπε χαμογελώντας να μην ανησυχούν, διότι «αίμα είναι αυτό που βλέπουν και όχι θεϊκός ιχώρ». Στους Μαλλούς, ορμώντας μόνος του εναντίον των εχθρών του, και αποκομμένος από τους άνδρες του, τοξεύτηκε από Ινδό και η σιδερένια αιχμή του βέλους διαπέρασε το θώρακα και καρφώθηκε στα πλευρά του στην περιοχή του μαστού, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.
Με το βέλος καρφωμένο στα πλευρά του συνέχισε να πολεμά και να αντιμετωπίζει τα δόρατα και τα ξίφη πολλών εχθρών, σκοτώνοντας αρκετούς, μέχρις ότου τρείς εταίροι του,
ο Πευκέστας, ο Λεονάτος και ο Λιμναίος κατάφεραν να βρεθούν κοντά του διά να τον βοηθήσουν.

 Στον αγώνα αυτόν τραυματίστηκε ο Πευκέστας και σκοτώθηκε ο Λιναίος, ενώ ο Αλέξανδρος δέχτηκε και άλλο χτύπημα με ρόπαλο βαρβάρου στον τράχηλο. Παρά τα χτυπήματα, κατάφερε να σταθεί όρθιος και να σκοτώσει τον βάρβαρο. Όταν τελικά οι Μακεδόνες κατόρθωσαν να τον πλησιάσουν, τον τράβηξαν σχεδόν λιπόθυμο και τον μετέφεραν στην σκηνή του. Με μεγάλη δυσκολία έκοψαν το ξύλινο στέλεχος του βέλους με πριόνι και του έβγαλαν το θώρακα. Η εξαγωγή της αιχμής ήταν πολύ επώδυνη και παρ’ ολίγο να τον στείλει στον θάνατο, διότι το τραύμα ήταν μεγάλο με πλάτος τρία δάκτυλα και μήκος τέσσερα και η αιχμή είχε σφηνωθεί σε ένα από τα οστά. Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξανδρος, μετά από μερικές ημέρες, μαθαίνοντας την ανησυχία των στρατιωτών του, βγήκε να τους καθησυχάσει και αφού θυσίασε στους θεούς, ετοιμάστηκε να συνεχίσει την αποστολή του!

Πάμε τώρα στην ανακοίνωση του ΥπΠοΑ.
Αναφέρονται επι λέξει τα ακόλουθα:

‘… Άτομα 2 και 3 : Δύο άνδρες, 35 έως 45 ετών.

Τα δύο άτομα (2 και 3), από τα τέσσερα, που είχαν δεχτεί ενταφιασμό, μπορούν με ασφάλεια να αποδοθούν σε άνδρες, βάσει:
 
1) των ανατομικών σημείων στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερό και δεξιό ηβικό οστό και ειδικότερα κοιλιακό τόξο, υποηβική κοιλότητα και μέση επιφάνεια των οστών, αριστερή πρωτιαία αύλακα, αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα, αριστερή και δεξιά κοτύλη, μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 2 και δεξιό ισχιακό κύρτωμα και μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 3)
 
2) της μορφολογικής διάπλασης των μακρών οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

Οι δύο άνδρες είναι σχετικά κοντά ηλικιακά, στην κατηγορία των 35 έως 45 ετών: Ο ένας, στις αρχές και ο δεύτερος, προς το τέλος της κατηγορίας αυτής.

Ο προσδιορισμός της ηλικίας για το άτομο 2 βασίστηκε:
 
1) στις δύο ηβικές συμφύσεις (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),
2) στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωτοειδούς επιφάνειας της αριστερής πυέλου (η περιοχή της λεκάνης που αρθρώνεται με το ιερό οστό),
3) στην πλήρη συνοστέωση των επιφύσεων των στερνικών άκρων και στις δύο κλείδες. 
Ο προσδιορισμός του ηλικιακού εύρους για το άτομο 3, βασίστηκε στη δεξιά ηβική σύμφυση.

Σημειώνεται ότι ο σχετικά νεαρότερος από τους δύο άνδρες
(άτομο 2) φέρει ίχνη τομών (cut marks) στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, (Εικ. 9-11) καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο π.χ. μαχαιρίδιο, και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης.

Ο δεύτερος άνδρας (άτομο 3), λίγο μεγαλύτερος σε σχέση με τον πρώτο, έχει ενδείξεις εγκάρσιου, πλήρως επουλωμένου, κατάγματος στη δεξιά του κερκίδα, σχετικά κοντά στο δεξιό καρπό. Επιπλέον, και οι δύο άνδρες
παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους. 

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα των ανδρών μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 168 εκ. για το άτομο 2 και στα 162-163 εκ. για το άτομο 3.
Στα σκελετικά ευρήματα του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά, εκτός από τις μακροσκοπικές μεθόδους, θα εφαρμοστεί μια σειρά αναλυτικών μεθόδων για την καλύτερη τεκμηρίωση αλλά και για την συμπλήρωση πληρέστερων πληροφοριών, που αφορούν στις παθολογικές αλλοιώσεις, στην διατροφή, στη συγγένεια και στον τόπο καταγωγής των ανθρώπων αυτών, δηλαδή εάν πρόκειται για άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμφίπολη ή για άτομα που μετακινήθηκαν από κάπου αλλού κατά την διάρκεια της ζωής τους και ενταφιάστηκαν στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο…’ 

Στην συνέχεια των ανωτέρω μπήκα στην διαδικασία να ψάξω στο διαδίκτυο,αναφορές για τους πιθανούς τραυματισμούς του Μ.  Αλεξάνδρου κατά την εκστρατεία του!
Το πρόβλημα είναι δυστυχώς ότι δεν ξέρουμε τα ακριβή σημεία που χτυπήθηκε το σώμα  του (π.χ. αριστερό πόδι η δεξί?).
Σε ένα, ή το πολύ δύο χτυπήματα μπορούμε να κάνουμε εικασίες ,όπως το χτύπημα στον ώμο (χτύπημα Νο 4),διότι μας λέει..
«Ένα βέλος του διατρύει την ασπίδα και τον θώρακα και τον τραυματίζει, εισχωρώντας στον ώμο του»


Η ασπίδα που είχε ο Μ.Α ήταν η περιγραφόμενη από τον Όμηρο στο έπος της Ιλιάδας πάνχαλκη ασπίδα του Αχιλλέα .Ανήκε στον στρογγυλό τύπο της ασπίδας της ύστερης μυκηναϊκής εποχής χωρίς ελλειψοειδή εγκοπή και είναι ότι ωραιότερο έχει να επιδείξει αυτός ο τύπος της ασπίδας, την οποία,  κατά κανόνα την βαστούσαν με το αριστερό χέρι !
Άρα εδώ έχουμε χτύπημα στην αριστερή μεριά του θώρακα και αριστερό ώμο!!!

 Ο Αλέξανδρος πολεμούσε πάντα στην πρώτη γραμμή, ποτέ δεν υπήρξε θεατής στις μάχες. Κάθε φορά μπορεί να ήταν και η τελευταία του φορά. Κάθε φορά διακινδύνευε όπως όλοι, να μη δει τη δύση του ήλιου, να δειπνήσει στα ανάκτορα του ΄Αδη, όπως έλεγαν στην εποχή του, στην περίπτωση που πέθαινε κάποιος στην μάχη. Κάθε φορά όλοι έβλεπαν τις πλάτες του. Πρώτος μεταξύ των πρώτων στην διακινδύνευση του θανάτου. Το γεγονός ότι επέζησε σε τόσες φοβερές μάχες, μόνο στην θεία πρόνοια μπορεί να αποδοθεί και όχι στατιστικά. Στατιστικά είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσει, αν αναλογιστούμε ότι οι μάχες ήταν σώμα προς σώμα, σε μεγάλο πεδίο εμπλοκής μάχης με πολεμιστές, άλογα και όπλα παντός είδους.

 Αν σκεφθούμε ότι για 11 ολόκληρα χρόνια πολεμούσε πάντοτε στην πρώτη γραμμή και ότι αυτός ο συλλογισμός επιβεβαιώνεται έμμεσα από τον ίδιο τον Αλέξανδρο, στην ομιλία του στην πόλη της ΄Ωπιδος (30 χιλιόμετρα ανατολικά της σημερινής Βαγδάτης) τον Ιούλιο του 324 π.Χ.
Η ομιλία του εκείνη είχε ως αφορμή τη δεύτερη εξέγερση (μετά την πρώτη στον ΄Υφαση ποταμό, που ήδη αναφέραμε) – απείθεια του στρατού του, την οποία κατέστειλε βίαια. Στην ομιλία του εκείνη είπε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:
 
«Και ποίος από εσάς ισχυρίζεται, πως κοπίασε για μένα περισσότερο από όσο εγώ για εκείνον;
Όποιος λοιπόν από εσάς έχει τραύματα, να γδυθεί να τα δείξει και εγώ θα δείξω τα δικά μου τραύματα ένα-ένα!
Μα μήπως υπάρχει μέρος του σώματός μου μπροστά, που να μην έχει πληγωθεί; Δεν υπάρχουν όπλα χειρός ή όπλα παντός είδους, σημάδια των οποίων να μη φέρω επάνω μου!
Από μηχανήματα και από πέτρες, σε πολλά σημεία του σώματός μου έχω τραυματισθεί για εσάς και για την δόξα σας, και για τον πλούτο σας, και σας οδηγώ πάντοτε νικητές δια μέσου κάθε γης και θαλάσσης, και δια μέσου όλων των πεδιάδων, των ποταμών και των βουνών 
  
Αυτή είναι η εικόνα που κατέγραψα από διάφορες πηγές για τα τραύματα που δέχτηκε κατά την διάρκεια των 11 χρόνων τις εκστρατείας του!
Που μόνο ΔΕΟΣ και ΣΕΒΑΣΜΟ μπορούν να  προκαλέσουν….

Οστεοαρθρίτιδα –Σπονδυλαρθρίτιδα

Γενικά
Πρόκειται για χρόνια εξελικτική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία φθορά του αρθρικού χόνδρου, καταστροφή του υποχόνδριου οστού και από αντιδραστική ανάπτυξη νέου οστού με την μορφή των οστεοφύτων, δηλαδή μικρών οστέινων προεκτάσεων (τα περίφημα «άλατα»). Ο αρθρικός υμένας αντιδρά σε αυτήν κατάσταση παράγοντας περισσότερο αρθρικό υγρό με αποτέλεσμα την παρουσία οιδήματος.

Το δεύτερο σημείο στην ανακοίνωση ήταν: αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλοαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών!
Τα συχνότερα αίτια είναι οι εκφυλιστικές παθήσεις (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα) δηλαδή η φθορά της άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου. Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Ειδικές παθήσεις όπως οι κολλαγονώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα κ.ά.), καταστάσεις όπως νόσοι του αίματος (αιμορροφιλία), κακώσεις και τραύματα των αρθρώσεων και η υπερβολική χρήση αυτών μπορεί να είναι αίτια μιας οστεοαρθρίτιδας.

Οι οστεοαρθρίτιδες αφορούν όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα ανάλογα με το αίτιο. Οι εκφυλιστικές οστεοαρθρίτιδες παρατηρούνται στα άτομα μεγάλης ηλικίας (50 ετών και άνω). Είναι βέβαιο ότι η υπερβολική χρήση μιας άρθρωσης αποτελεί το εναρκτήριο στοιχείο για τη φθορά και καταστροφή αυτής (οστεοαρθρίτιδα).
Προσβάλλει τις μεγαλύτερες ηλικίες – το 75% περίπου των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Το γόνατο είναι η πλέον συνήθης μεγάλη άρθρωση που προσβάλλεται από αρθρίτιδα, ενώ το ισχίο ακολουθεί. Άλλες αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι οι αρθρώσεις της άκρας χειρός, και της σπονδυλικής στήλης (εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια). Αρθρώσεις που προσβάλλονται πολύ λιγότερο συχνά είναι η ποδοκνημική, του καρπού, του αγκώνα και του ώμου.

Συγκεκριμένα επαγγέλματα
…όπως αυτά με επαναλαμβανόμενη κάμψη γόνατος, γονάτισμα ή άρση βαρέων αντικειμένων συνδέονται με μεγαλύτερη συχνότητα οστεοαρθρίτιδας γόνατος ή σπονδυλαρθρίτιδας.
Αθλήματα με συχνούς τραυματισμούς … όπως το ποδόσφαιρο και το σκι αλλά και ο πρωταθλητισμός. Αντίθετα, το κολύμπι, το τζόκιγκ και το τρέξιμο στο πλαίσιο ενός φυσιολογικού προγράμματος γυμναστικής (όχι πρωταθλητισμός) δεν φαίνεται να συνδέεται με την εκδήλωση νόσου.

 334 π.Χ ξεκινάει η μεγάλη εκστρατεία 

(άδεια χρήσης CC-BY-SA, αρχικός δημιουργός: George Tsiagalakis, πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Εκστρατείες_του_Μεγάλου_Αλεξάνδρου.svg )

Ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου μέσα σε 11 χρόνια (που κράτησε η εκστρατεία) διένυσε 19.000 χλμ. από την Ελλάδα ως την Ινδία νικώντας όλους τους αντιπάλους που συνάντησε .
Οπότε, οι κακουχίες και οι καταπόνηση που δέχτηκε το σώμα του (και από τα τραύματα )κατά την διάρκεια αυτή ήταν τεράστια και επίπονη .

Τι απάντηση, λοιπόν θα δοθεί επί του διερευνούμενου περί των ατόμων που ‘γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμφίπολη ή για άτομα που μετακινήθηκαν από κάπου αλλού κατά την διάρκεια της ζωής τους και ενταφιάστηκαν στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.’ όταν ,κάποιος όπως ο Μέγας Αλέξανδρος έχει περάσει τα μισά χρόνια της ζωής του πάνω σε ένα άλογο, ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ από το τόπο που γεννήθηκε ???

‘Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη, 
νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,
 
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις’.

Με σεβασμό και βαθύτατη εκτίμηση
Κώστας (Θρίξ) Γιαγκούδης

(Πηγές: http://www.safem.gr/index.php/istoria/traumatismoi
               http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59732 
               http://thumbs.dreamstime.com/z/anatomy-illustration-human-skeleton-23013403.jpg)


(Αποποίηση ευθύνης : Το ιστολόγιο δεν φέρει ευθύνη για τυχόν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από εργασίες  τρίτων που φιλοξενούνται στο παρόν ιστολόγιο. Αν θεωρείτε πως γίνετε κάποια παραβίαση, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη διαχείριση του ιστολογίου μαζί με τις σχετικές επισημάνσεις)
 

87 σχόλια:

vagkalf07 είπε...

@ Συγχαρητηρια Κωστα !!

Unknown είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΑ ΜΠΡΑΒΟ

Nikos είπε...

Φοβερή δουλειά Κώστα!!!

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

empedotime απο την παραπανω ερευνα τι συμπερασμα μπορεις να βγαλεις?

Unknown είπε...

Ε, ναι! Για πρώτη φορά απ' ευθείας σύνδεση με τον ΜΕΓΑ! Ευχαριστούμε Κώστα για την εκπληκτική σου μελέτη και τον Εμπεδότιμο για την ανάρτηση αυτή.

Unknown είπε...

καταρχάς απίστευτη εργασία Κώστα! πολλά συγχαρητήρια. Θερμή παράκληση προς τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ να ξαναεξαφανιστεί γιατί περνάμε τέλεια από το καλοκαίρι...Μην μας το χαλάς!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους

@Σουλτάνα Κριβιτάκη

Σουλτάνα τι εννοείς όταν λες απευθείας σύνδεση με τον ΜΕΓΑ?
Ότι δλδ ο ένας από τους σκελετούς ανήκει στον Μ.Αλέξανδρο?


Unknown είπε...

Να σας θυμισω μερικα στοιχεια?

Ο θ3 η κόκκινος θάλαμος ειχε κάποιες διάφορες απ τους άλλους
1. Δεν είχε κοσκινισμένη άμμο αλλα μπάζα μέσα.
2. το χώμα μέσα ηταν σε χαμηλότερο επίπεδο.
3. Δεν είχε τοίχο σφράγισης όπως οι άλλοι άλλα πόρτα σπασμένη.
4. Το πάτωμα του ήταν αρκετά πιο χαμηλό απ τους υπόλοιπους χώρους.

Η λογική που μου βγαινει εμενα είναι η εξης. Στον πρωτο θαλαμο αν θυμάστε στην αρχή τον ονομάσαμε θ1 μπροστά απ της καρυάτιδες και θ2 πίσω λογο του τοιχου σφράγισης. Τελικα είναι ενας θάλαμος ο θ1. Οποτε ο κατασκευαστής μας δείχνει ότι τοιχο χρησιμοποιεί στη μεση ενός χώρου και όχι στην είσοδο του.

Θεωρω λοιπον ότι το πατωμα στον θ3 ηταν ενας τοίχος σφράγισης στη μέση του δωματίου. Πιστεύω ότι είναι ο τελευταίος θάλαμος με χώμα μέσα του αλλα όχι ο τελευταίος θαλαμος του μνημειου.

Με τη μεθοδο της κλεψύδρας λοιπον και λογο του ότι μετα τον θ3 υπάρχουν παλι σκαλοπάτια, με την πάροδο των χρόνων η αμμος πλέον περασε στον επόμενο θάλαμο-διάδρομο, έτσι και απέμειναν μέσα στο θ3 μονο μπαζα και μάλιστα σε χαμηλότερη στάθμη. Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα διπλό κοσκίνισμα της άμμου, το πρώτο στο πάτωμα σφράγισης από πωρόλιθους και το δεύτερο στην κατηφορική είσοδο του κυρίως τάφου.

Ετσι με την παροδο των χρονων δημιουργήθηκε κενο μεταξυ του αληθινού πατώματος και του πατώματος σφράγισης με αποτέλεσμα την μερική κατάρρευση του σύμφωνα και με την ανακοίνωση τους. http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58894 21/10/2014, αυτό προκάλεσε και την πτώση της μεγάλης μαρμάρινης πόρτας, αυτό προκάλεσε και την αναμόχλευση των οστών, πιθανολογώ ότι αυτό δεν είναι κατασκευαστικό λάθος αλλα κατασκευαστικό τέχνασμα αιγυπτιακής προέλευσης ώστε να σφραγιστή το μνημείο και να μοιάζει και συλημένο.

Unknown είπε...

εμπεδοτιμε και υπολοιποι ολοι.
προτεινω να κανουμε μια συζητηση εξ αρχης. ξεκινοντας απ την πρωτη μερα που πηγε ο σαμαρας στην αμφιπολη και να δουμε ολες της ανακοινωσης τους μια προς μια. χωρις να αναφερει κανεις μας στοιχεια απ της επομενες ανακοινωσεις τους. απλα θα της ξερουμε, ετσι θα καταλαβουμε καλυτερα οτι κρυφο ειχε η καθε ανακοινωση μεσα...

νομιζω οτι ενα τετοιο θεμα θα μας δωσει την αρχη για πολλες αλλες σκεψεις μας σε ολους μας.

oryktosploutos είπε...

@Poly Katri 7:41μμ (προηγούμενη ανάρτηση)

Έχετε κάνει καταπληκτική δουλειά.

Για την κλίση του περίβολου: Δεν έχω επισκεφθεί την περιοχή, αλλά από τα βίντεο του ΕΝΑ Channel (https://www.youtube.com/watch?v=Js7KBBek_G0, https://www.youtube.com/watch?v=gJ0Uw1xbEqE) έχω την αίσθηση πως ο περίβολος στο βόρειο τμήμα, εκεί που ενώνονται δυο αγροτικοί δρόμοι, είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο απ΄την περιοχή της εισόδου των Σφιγγών.

Ίσως κάποιος σχολιαστής που έχει επισκεφθεί την περιοχή να μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά.

@Κώστας Γιαγκούδης

Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

@ Poly katri & oryktosploutos
Συγχαρητήρια για την επιμονή και αφοσίωση...
Αν θυμάμαι καλά ο Λεφαντζής είχε πει ότι ο περίβολος είναι ελλειπτικός με κυκλική κάτοψη. (Αυτό σημαίνει ότι εδράζεται σε κεκλιμένο επίπεδο) Δεν είμαι σίγουρη αλλά νομίζω ότι είχε αναφέρει κλίση από βορά προς νότο...


@basilis makariou
Δε συμφωνώ για το δάπεδο του θ3 αλλά.....μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!!!

Όσο γι' αυτό που προτείνεις εγώ το έχω κάνει πολλές φορές και μπορώ να σου πω ότι είναι πολύ χρήσιμο. Και όχι μόνο τις ανακοινώσεις αλλά και τις φωτογραφίες.....θα τις δει με άλλο μάτι...

oryktosploutos είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1 11:44μμ

Ευχαριστώ. Το "ελλειπτικός με κυκλική κάτοψη" το θυμάμαι κι εγώ, αλλά δεν θυμάμαι για κλίση, πρέπει να το ψάξουμε στην παρουσίαση.

Μαρία είπε...

Φαντάζεστε να έχουμε βρει τον μεγά Αλέξανδρο σε αυτούς τους σκελετούς ;! Τι ωραία θα είναι! Όποιος θέλει να διαβάσει και το άρθρο μου για τον μεγά Αλέξανδρο με τίτλο ο μέγιστος των Ελλήνων όταν ο μύθος συγχέεται με την πραγματικότητα στο esterea αλλά είναι και στο amfipolh news Καληνύχτα και ας ελπίζουμε τα καλύτερα !

oryktosploutos είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1 11:44μμ
@Poly Katri

Το βρήκα στη ζωντανή αναμετάδοση της παρουσίασης της 29/11 από το σχολιαστή Lugozzi:
"12:08 - Λεφαντζής:
Ο περίβολος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση.
29 Νοεμβρίου 2014 - 12:22 μ.μ."
(http://empedotimos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_26.html?commentPage=2)

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Κώστας, Θριξ,

Ποια / ποιες είναι οι πηγές για τους τραυματισμούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Είναι από σύγχρονές του πηγές;
Αν υπάρχουν πηγές για τους τόσους πολλούς τραυματισμούς του, άραγε γιατί αυτές οι ίδιες πηγές σταμάτησαν να "γράφουν" λίγο καιρό μετά;
Αυτοί οι ίδιοι δεν θα έπρεπε να γράψουν και κάτι λίγο παραπέρα χρονολογικά;

alex είπε...

Εξαιρετικό και αποκλειστικό ! Υποθέτω κανείς δεν έκατσε να μελετήσει τους τραυματισμούς του Μέγα.
@ορυκτε κι απο κοντά η κλίση ειναι όπως τα λες, απο Β προς Ν.

Peribol είπε...

Η παρουσία στον τρίτο θάλαμο των οστών των ζώων και του μωρού πρέπει να είναι τυχαία.

Αν όμως η παρουσία των οστών του μωρού δεν είναι τυχαία τότε δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ένα επιπλέον παιδί πέρα απ’ αυτά που έχει καταγράψει η ιστορία (Ηρακλής και Αλέξανδρος Δ΄).

Unknown είπε...


@ Κώστας Θριξ

Εύγε!!! Πολύ καλή και εμπεριστατωμένη μελέτη!!!! Σε ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας!!!! Ευχαριστούμε Εμπεδότιμε που τη δημοσίευσες!!!!


@ oryktosploutos,
@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1
Έχετε δίκαιο. Αυτή η δήλωση του Λεφατζή μας ταλαιπώρησε και στο παρελθόν πολύ... Τότε εγώ ασχολούμουν με τους προσανατολισμούς, και την υψομετρική διαφορά στην κορυφή του λόφου (που θεωρώ ότι είναι τα δύο κέντρα) και δεν ασχολήθηκα με τον περίβολο και την υψομετρική διαφορά του.
Οφείλω λοιπόν αρχικά, να ζητήσω συγνώμη από τους τότε συνομιλητές, γιατί κάποιοι το επισήμαναν και εγώ δεν τους άκουσα, ασχολούμενη με τα της κορυφής και όχι του περιβόλου.
Συνεπώς, θα το μελετήσω το θέμα και θα ενημερώσω. Αν και εσείς καταλαβαίνεται κάτι από το σχήμα και τις μετρήσεις σε σχέση με την κλήση του περιβόλου, παρακαλώ ενημερώστε με, για να διορθώσουμε το σχήμα.
Μπορεί τώρα να φαίνεται λίγο άσχετη αυτή η δουλειά με αυτά που συζητάμε, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μας φανεί χρήσιμη όταν ξαναρχίσουν οι ανασκαφές.

Eβίτα είπε...

Συγχαρητήρια κύριε Γιαγκούδη για την εξαιρετική δουλειά. Μπράβο σας!

ΥΓ. Μπράβο και στην @poly katri που δεν τα παρατά και συνεχίζει

Χαιρετισμούς σε όλους, ας μην απογοητευόμαστε, πιστεύω και εύχομαι ότι θα δικαιωθούμε στο τέλος !

Unknown είπε...

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Εμπεδοτιμο για αρχή....
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχειά που άντλησα απο το διαδίκτυο
και είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μας .Οι φωτογραφίες είναι πάλι από το διαδίκτυο και έγινε μια απλή επεξεργασία (στο microsoft paint :) ) μόνο στο σκελετό που ήθελα να "τονίσω" τα σημεία ενδιαφέροντος!
Γράφω άλλωστε οτι είναι έρευνα που έγινε στο διαδίκτυο!

Να υπογραμμίσω οτι ήταν η πρώτη μου απόπειρα να γράψω και να κάνω μια τέτοια εργασία, για αυτό λίγη κατανόηση σε τυχόν λαθάκια

Όλα ξεκίνησαν απο την ανακοίνωση του ΥπΠοΑ και απο τα πολλά ερωτηματικά που άφησε σε όλους μας, νομίζω!

Αυτό που ήθελα να κάνω με αυτη την εργασία ηταν να συγκεντρώσω όλα τα στοιχειά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα!

Αυτό που μου έμεινε προσωπικά είναι οτι δικαίως ονομάστηκε Μέγας.
Ηγήθηκε δια του παραδείγματος και των πράξεων του !

Τελικά μήπως ήταν κάτι παραπάνω από Θεός ?

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι να προσέθεσα ένα λιθαράκι στην δουλειά που γίνεται απ όλους ,και μας έδωσε το
«εναρκτήριο λάκτισμα» ο Μέντορας μας!

Σε ευχαριστώ Εμπεδότιμε!!!

Ανώνυμος είπε...

@Poly Katri
θα ήθελα να σου στείλω κάτι που ίσως σχετίζεται με τις μελέτες που κάνεις.
Αν δεν έχεις πρόβλημα θα μπορούσες να μου δώσεις το mail σου?
ή να μου το στείλεις στο
erasitehnis1 @ gmail τελεία com

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oryktosploutos είπε...

@alex 10:00πμ

Ευχαριστώ. Το φυσικό ανάγλυφο είναι σίγουρα επικλινές, εκείνο που ενδιαφέρει είναι ο περίβολος.

Όταν κατασκευάστηκε ο περίβολος το φυσικό ανάγλυφο ήταν αρκετά διαφορετικό. Στο λόφο τελικά φαίνεται πως είχαμε εξόρυξη πωρόλιθου (ο "τραβερτινοειδής" ασβεστόλιθος, που μας είπε ο/η Δελφική στις 14/1) και ο περίβολος θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί οριζόντιος. Το γεγονός πως ο περίβολος κατασκευάστηκε κι αυτός επικλινής, ακολουθώντας -περίπου- την κλίση του φυσικού εδάφους, ενδεχομένως κάτι δείχνει. Ίσως την ανάγκη προστασίας το μνημείου απ' τα νερά, καθώς ο κατά μήκος άξονας του μνημείου σχεδόν ταυτίζεται με την τοπική διεύθυνση απορροής των νερών από το Παγγαίο προς το Στρυμόνα.

Unknown είπε...

δείτε εδώ μια άλλη άποψη, παρόμοια με ένα σενάριο που είχε διατυπωθεί από έναν συνοδοιπόρο μας στο παρελθόν.


https://www.youtube.com/watch?v=npdlEBgSzPk

περιμένω να δω τα δικά σας σχόλια

Unknown είπε...

@ερασιτεχνης δες το λιγο σε σχεδιο αυτο που λεω. και πες μου γιατι δεν σου κανει για τοιχος σφραγισης το πατωμα απο πορολιθους που ολοι ειχαμε εκπλαγει οταν το ειδαμε.

http://prntscr.com/5wodsz

Άγγελος είπε...

Κατά την επίσκεψη μου την Τετάρτη που μας πέρασε στον λόφο Καστά μου έκανε εντύπωση το μεγάλο ύψος του περιβόλου (3 μέτρα) και η στιβαρότητα της δομής των λίθων υποστήριξης. Είναι ένα μεγάλο έργο. Ο μόνος τρόπος να ξηλώσεις μεγάλα κομμάτια μαρμάρου από περίβολο τριών μέτρων είναι με γερανό και λογικά ο Λεφαντζής βρήκε σχετικά ρωμαϊκά ευρήματα από γερανούς. Μου φαίνεται αδύνατο οι Ρωμαίοι που έστησαν γερανούς και ξήλωναν τα μάρμαρα μπροστά από την είσοδο με τις σφίγγες, να μην βρήκαν την είσοδο ακόμη και ήταν σφραγισμένη και προφανώς να μην "επισκέφθηκαν" τον τάφο. Πολύ πιθανόν η σύληση να έγινε την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή επί του Μακεδονικού εδάφους και μετά να έγινε η σφράγιση και επίχωση του μνημείου.

Μαρία Γ. είπε...

http://www.thetoc.gr/politismos/article/panos-faklaris-blepw-me-xioumor-alla-kai-thlipsi-to-senario-tis-olumpiadas

oryktosploutos είπε...

@basilis makariou 2:32πμ και 23/1 10:30μμ

Καταρχήν ο Θ3 είχε άμμο μέσα κι όχι μπάζα, όπως μας λέει το ΔΤ ΥΠΠΟ 14/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434): "Το ύψος του ΑΜΜΩΔΟΥΣ χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. ΕΠΙ των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη."

Υπάρχει δηλαδή η ίδια αμμώδης επίχωση όπως στους Θ1-Θ2, αλλά πάνω στην επίχωση βρέθηκε και υλικό του φυσικού εδάφους, που μάλλον πέρασε ανάμεσα στους θολίτες της οροφής, οι οποίοι βρέθηκαν σε κακή κατάσταση.

Έχουμε δει ελάχιστα πράγματα από τον Θ3, αλλά πάντως ο κιβωτιόσχημος φαίνεται γεμάτος με ψιλή άμμο. Μόνο η ανασκαφέας ξέρει την ακριβή στρωματογραφία, το πώς ήταν κατανεμημένα τα οστά στο κατακόρυφο εύρος των 2,6μ και το αν μέσα σ' αυτό το εύρος υπάρχει τμήμα του δαπέδου που να διαχωρίζει τα οστά. Αργά ή γρήγορα αυτό το στοιχείο θα παρουσιαστεί, το αναμένει και η Παλιαδέλη.

Ανώνυμος είπε...

@basilis makariou
Βασίλη στο σενάριό σου δεν καταλαβαίνω πού στηρίζονταν αρχικά οι πώρινες πλάκες του δαπέδου του Θ3 αν ο (υποθετικός) χώρος από κάτω ήταν κενός.

Προσωπικά πιστεύω ότι υπήρχε "παγίδα" αλλά όχι αυτή που λες...΄
Ο κιβωτιόσχημος τάφος λειτουργούσε ως "παγίδα παραπλάνησης". Ήταν κατασκευασμένος για να συληθεί. Και συλήθηκε....

Peribol είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ποστ στο φέισμπουκ του κυρίου Μιχάλη Λεφαντζή πριν λίγο

"Μια πολυμηνη σιωπη θα σπασει σε λιγο. Μια σιωπη με νοημα...Χωρις προεκλογικους εντυπωσιασμους, χωρις πολιτικα ελατηρια και χωρις επικοινωνιακες μεθοδευσεις."

(!!!)

Unknown είπε...

@ορυκτος πλουτος

http://prntscr.com/5x0blf

http://prntscr.com/5x0cft

http://prntscr.com/5x0d6t

εσυ στους 3 χωρους βλεπεις την ιδια συνθεση υλικου?

εγω οχι... λες και καπου υποχωρησε η αμμος..... και περισεψαν μπαζα.

@ερασιτεχνης. πιθανος σε καποιες κολωνες απο κατω. και πανω στον ταφο.

δες το υλικο εδω, http://prntscr.com/5x0gcy

δες το και σε οσες φωτο πανω απο τους πωρολιθους βρεις. και δες εκει κατω στον ταφο.... σαν χωνι δε σου μοιαζει?

http://prntscr.com/5x0htp
http://prntscr.com/5x0blf


επισης δες στο σχεδιο λεφαντζη την κληση του χωματος στον θ3
http://prntscr.com/5x0iy6

και αν δεις στην ανακοινωση εκει πισω ειναι που ηταν σπασμενο το εδαφος.

Darkie είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη μας δίνεις το link για το προφίλ του Λεφατζή; Δεν μπορώ να τον εντοπίσω.

Unknown είπε...

το προφίλ του κ. Λεφαντζή στο φέισμπουκ για να του κάνετε αίτημα φιλίας

https://www.facebook.com/michaelis.lefantzis?fref=nf

oryktosploutos είπε...

@basilis makariou 10:35μμ

Μπερδεύεστε. Αυτό που βλέπετε στην 1η φωτο, και προφανώς αυτό θεωρείτε ως "μπάζα", είναι κατάπτωση των θολιτών της οροφής, που έχει συμπαρασύρει αργιλικό υλικό του φυσικού εδάφους του λόφου Καστά κι έχει προκαλέσει και θραύση της μαρμάρινης τοιχοποιίας. Η φωτο συνοδεύει το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ στις 14/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434), όπου περιγράφεται επακριβώς το φαινόμενο. Υπόψη ότι 14/9 είναι αρκετά νωρίς στην ανασκαφή σε σχέση με όσα είδαμε αργότερα. Η αμμώδης επίχωση στον Θ3 βρίσκεται ακριβώς από κάτω απ' τα "μπάζα" και διακρίνεται στο κάτω μέρος της φωτο, στο μέσον.

Στις φωτο 2 και 3 δεν βλέπω ουσιαστική διαφορά στο υλικό από το υλικό που είδαμε μέσα και δίπλα στον κιβωτιόσχημο, το οποίο φαίνεται και πιο καθαρό/κοσκινισμένο.

Unknown είπε...

στην μαχη της Κυρουπολης ηταν 28 ετων και εγινε το 329 και οχι το 332 λει η πηγη που το εχω βρει.. και ειχε τραυμα στον αυχενα απο πετρα και παρουσιασε παροδικη τυφλωση.. το συνδρομο της παροδικης φλοιωδους τυφλωσης.

και αλλα 9 τραυματα που τα 3 ηταν στην κεφαλη και στον τραχηλο.
στον Ινδο ποταμο εκανε τραυματικο αιμοπνευμοθωρακα απο βελος, στον τραχηλο στη χωρα των Μαλλων κ.α

τα στοιχεια ειναι απο διδακτορικη διατριβη σε κακωσεις στην αρχαια ελλαδα το 2011.. και μου κανει εντυπωση η διαφορα στην ημερομηνια..

oryktosploutos είπε...

Ένα σύντομο κουίζ για όλους τους σχολιαστές.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ στις 26/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58592), από το 2010 έχουν διατεθεί στην ανασκαφή του Καστά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα ευρήματα έχουν αφήσει άφωνη την οικουμένη.

Τι νομίζετε ότι θα γινόταν στην Αμφίπολη αν είχαν διατεθεί σαράντα, ναι 40, εκατομμύρια ευρώ;

(Και μη βιαστείτε να πείτε "πού θα βρεθούν;", "Λεφτά υπάρχουν!")

Peribol είπε...

http://www.thousandnews.gr/blog/23-provallomena-banner/96863-kapeloma-stin-anaskafi-tis-amfipolis.html

Αρέθουσα είπε...

@ oryktosploutos

Αν είχαν διατεθεί 40.000.000 ,τότε και μόνο θα ήταν, γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο , λαμπρότερο ,και μοναδικότερο, από αυτά που ήδή έχουν βρεί και ανήκουν ήδη στις δέκα μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για το 2014. Άραγε το 2015 τι μας επιφυλάσσει; ;

Unknown είπε...

Μία επιστήμη πλήρης φθόνου και ζήλιας.
Η επιστήμη οδηγεί τους επιστήμονες που την υπηρετούν σε φθονερές συμπεριφορές ή φθονεροί συνάνθρωποι επιλέγουν να σπουδάσουν αρχαιολογία;

http://www.xronometro.com/amfipolis-2/#comments

http://www.parallaximag.gr/parallax-view/poios-hreiazotan-tin-amfipoli

Αν είναι δυνατόν...

Petros είπε...

Michaelis Lefantzis
January 25 at 6:18pm ·

Μια πολυμηνη σιωπη θα σπασει σε λιγο. Μια σιωπη με νοημα...Χωρις προεκλογικους εντυπωσιασμους, χωρις πολιτικα ελατηρια και χωρις επικοινωνιακες μεθοδευσεις.

για οσους δεν εκαναν κλικ στο λινκ της Σουλτανας

vagkalf07 είπε...

@ για οσους θελουν να συμμετεχουν και στην αντιστοιχη ομαδα που ειναι το alter αυτου του blog με διαχειρηστη τον εμπεδοτιμο στο facebook....


https://www.facebook.com/groups/853515938047750/

vagkalf07 είπε...

@ οταν γινετε μελη ...πανω δεξια πατηστε επιλογη "ολες οι δημοσιευσεις" για να λαμβανετε ολα τα ενδιαφεροντα της ομαδας.

Peribol είπε...

Σίγουρα η ανακάλυψη στην Αμφίπολη ήταν ανώτερη αυτού που περίμεναν οι διαχειριστές της (ούτε κι αυτοί φαντάζομαι δε το πιστεύουν!). Φαίνεται όμως ότι ήταν ανώτερη κι απ’ αυτό που θα μπορούσε να αντέξει η ακαδημαϊκή κοινότητα.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ‘ΧΕΙ ΟΜΩΣ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ!!!!

Όταν για μια ζωή ξεμπαζώνεις οικόπεδα κι έρχεται μια χοντρούλα με μπερέ να σε “καπελώσει” δεν σου μένει τίποτα άλλο απ’ το να θολώσεις τα νερά.

Παλαγγιά: “Ο τάφος είναι ρωμαϊκός”. (Χωρίς να έχει πατήσει το πόδι της εκεί)
Τιβέριος: “Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα”. (Χωρίς να τα ‘χει δει)
Κοτταρίδη: “Ο τάφος είναι του 2ου αιώνα”. (Αν κάποιος αμφισβητούσε τη χρονολόγηση του τάφου που λέει ότι ανακάλυψε στις Αιγές, απ’ τη φωτογραφία με το αγγείο που έδωσε στη δημοσιότητα, τι θα του απαντούσε;)

Όσο η ανασκαφή προχωρούσε δίνοντας την εικόνα ενός συλημένου τάφου επικρατούσε σχετική ηρεμία. Τον περίβολο αν και μεγάλος τον αντέχουμε, τις Σφίγγες τις αντέχουμε, το ίδιο και τις Καρυάτιδες, άντε και το ψηφιδωτό. Κι αν βρέθηκε ένας νεκρός σε συλημένο τάφο άντε ψάξε ποιος μπορεί να είναι.

Μετά την ανακάλυψη όμως των πέντε σκελετών τα πράγματα άλλαξαν δραματικά.. Δύο μεσήλικες, μια γηραιά γυναίκα, ένας καμένος, ίσως κι ένα μωρό. Ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος. Κι αν μπορούμε εμείς οι ανίδεοι να κάνουμε το παραλληλισμό, πόσο μάλλον οι έμπειροι αρχαιολόγοι. Όταν εμείς οι άσχετοι μπορούμε να δούμε ότι ο “νεκρικός θάλαμος” δεν είναι νεκρικός θάλαμος αλλά μια παγίδα με “είδωλα”, ο έμπειρος αρχαιολόγος βλέπει πολύ περισσότερα.

Και τρέχουν να προλάβουν.

Τιβέριος: “Αποκλείεται η νεκρή γυναίκα να είναι η Ολυμπιάδα”. (Είπε ποτέ κανείς απ’ την ανασκαφική ομάδα ότι εκεί είναι η Ολυμπιάδα;)
Κοτταρίδη: “Κι αν κάτι έχω πει είναι ότι εκεί … δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος”. (Ανέφερε ποτέ η Περιστέρη τό όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;)

Τα ευρήματα προφανώς στέλνουν στο καλάθι των αχρήστων πολλές από τις μελέτες των επιφανών ακαδημαϊκών. Γι’ αυτό και η προσπάθεια συγκάλυψης. Γι’ αυτό και η προσπάθεια ελέγχου της ανασκαφής.

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ Peribol συμφωνώ με τις θέσεις σου και κυρίως με το:
"... Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ!!!! "
Δυστυχώς η αντιμετώπιση της Κατερίνας Περιστέρη είναι η αναμενόμενη για τα Ελληνικά δεδομένα...

Unknown είπε...

@oryktosploutos

προσφατα στο χωριο μου πανω στο ορος βερμιο ανακαλυψαμε σπηλαιο μετα απο καταρευση εδαφους, εμεις μπηκαμε μεχρι 40 μετρα μετα το χαος. ενα σπηλαιο με σταλαγμιτες και σταλακτητες.

εχω κανει προσωπικες κινησεις με την παλαιοντολογια- σπηλαιολογια. η απαντηση ειναι(ευγενικοτατη απαντηση. δεν συναντησα καποιο προβλημα απ τους υπαλληλους εκει). καντε αιτηση και οταν βρεθουν κονδυλια για οδοιπορικα θα το δουμε, εδω και μηνες δεν υπαρχει ουτε για εισητηριο λεωφοριο μου ειπαν.

*σκεψου λοιπον αν ολα αυτα τα χρονια ειχαν πεσει μερικα εκατομυρια σε ολη την μακεδονια μας τι ειχε να γινει.

σε μια περιοχη με χιλιαδες χρονια ιστοριας. οπως δειχνει το ευρημα στην καστορια πανω απο 10 000 χρονια. οπως δειχνει το μαμουθ στον πενταβρυσο πτολεμαιδος 3.5000.000 ετων το οποιο εχει σημαδια οτι το σκοτωσαν, σ αυτην την περιοχη λοιπον οι ανασκαφες αρχισαν πριν 40 χρονια μονο, και φυσικα δεν μιλαμε για απειρα χιλιομετρα. Οπως επισης με ευρημα του αρχαιοτερου αγαλματος στην ευρωπη στα ορυχεια πτολεμαιδος(δειτε μουσιο παλαιοντολογιας πτολεμαιδος, ιπποποταμοι ρινοκεροι ελεφαντες μαμουθ και καποια ηδη δεινοσαυρων 70 80εκ. ετων)

υ.γ ναι ο ταφος του μεγαλου αλεξανδρου ειναι το αγιο δισκοποτηρο μα το βασιλειο του ειναι το θησαυροφυλακιο που εχει μεσα το αγιο δισκοποτηρο.

και επειδη τα εχουμε ξαναπει και δεν χρειαζετε καμια κοντρα βοριων και νοτιων στην ελλαδα, αλλα τα μισα κονδυλια απ αυτα που ειχαν πεσει στη νοτια ελλαδα αν ειχαν πεσει στην μακεδονια θα ηταν σημερα ενας ενιαιος αρχαιολογικος χωρος.

βλ. μετρο θεσσαλονικης ειναι εντυπωσιακα οσα εχουν βρεθει και στην βενιζελου και στην παλια σταση μετρο με τον ταφο της βασιλοκορης αλλα και ο ναος στο σταθμο αγιας σοφιας, οπως η πολη που βρεθηκε στο αμαξοστασιο του μετρο (οπου και αν σκαψαν ενα αρχαιολογικο ευρημα)

δεν ειναι τυχαιο που οποιος δρομος γινει η ακομη ακομη και σπιτι να θελεις να χτισεις θελεις χαρτι απ την αρχαιολογια, ασχετος που δεν δεν ξερουν τι τους γινετε και τα δινουν για πλακα.

oryktosploutos είπε...

@basilis makariou 4:02μμ

"σπηλαιο με σταλαγμιτες και σταλακτητες" δείχνει την ασβεστολιθική (ΝΔ;) πλευρά του Βερμίου. Για ποιο χωριό μιλάμε; Μπορείτε να δώσετε συντεταγμένες Google Earth;

Σε πολλές υπηρεσίες δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια για εισιτήρια, καθώς πρέπει να γίνουν "πρωτογενές πλεόνασμα" και να πληρωθούν οι δανειστές.

Υπάρχει ωστόσο μια κοντινή στο Βέρμιο περιοχή, όπου απ' το 2009 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για ανασκαφές: είναι τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη-Πτολ/δα-Αμύνταιο Φλώρινας. Αν αυτά τα λεφτά είχαν πέσει στον Καστά, τώρα θα ξέραμε τι υπάρχει όχι μόνο εκεί, αλλά και στο διπλανό λόφο 133 και θα περίσσευαν και λεφτά για εργασίες υποστύλωσης.

Αρης είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2015/01/blog-post_149.html


vagkalf07 είπε...

@Για το δημοσιευμα του κλεψιμεικου blog.. Η μελετη του Πολυμενακου οντως προβλεπει υπαρξη κοιλοτητας στο σημειο που εχει κουβεντιαστει ,κοντα στο φυλακιο,αλλα επισης θυμιζω οτι η ιδια μελετη δεν ειχε δειξει τιποτα για το μνημειο που βρεθηκε....

Να πω επισης οτι η ομαδα του empedotimos διαθετει σημαντικα στοιχεια που δειχνουν οτι η περιφημη εισοδος στο φυλακιο( που αναφερεται τοσον καιρο και πρωτη φορα βγηκε εδω στο blog απο τον Costas...) να ειναι η παλια εγκαρσια ανασκαφικη τομη του Λαζαριδη..αυτα προς απαντηση στην δημοσιευση του Amfipoli news

vagkalf07 είπε...

@ Τωρα οσον αφορα που ειναι το νεο ενδιαφερον σημειο ,το εχει σε αποκλειστικοτητα δημοσιευμενο εδω και μερες η ομαδα του blog στο facebook!δεν τολμησαν να το αντιγραψουν αυτο...

Unknown είπε...

@ορυκτοςπλουτος

επικοινωνησε μαζι μου αν θελεις στο bas.makariou.gidea@gmail.com
να σου δωσω στοιχεια αν θελεις.

Αρης είπε...

ξαναλεω την αποψη μου καθως τα σεναρια για Ολυμπιαδα ολο και δυναμωνουν,πιστευω πολυ,οτι αν οντως η Ολυμπιαδα ειναι μια απο τους νεκρους,τοτε εχουμε τα εξης δεδομενα,η Ολυμπιαδα ηταν αυτη η οποια συνελαβε και υλοποιησε την ιδεα του ταφου του Μ.Α. , για συναισθηματικους και συμβολικους αλλα και πολιτικους,λογους..μη ξεχναμε οτι βασικο κινητρο της Ολυμπιαδας,ηταν να εξασφαλισει τη συνεχεια της δυναστειας του Αλεξανδρου..σιγουρα θα ειχε προβλεψει και τη δικια της ταφη διπλα στον αγαπημενο της γιο,μιλαμε για μια γυναικα που διοικησε στρατο και ηταν επικεφαλης,σιγουρα κατα τη γνωμη μου αυτη η γυναικα,πολυ πιθανα εχει καταφερει να φερει και τη σωρο του Αλεξανδρου..ταυτοχρονα φουντωνουν οι φημες περι νεας ταφικης αλληλουχιας..ειναι κατι παραπανω πιθανο το σεναριο στη νεα αυτη πιθανη αλληλουχια να ειναι οντως ο Αλεξανδρος..συμφωνα με τη λογικη..αν ειναι η Ολυμπιαδα,το μνημειο το εφτιαξε αυτη,τοτε αφου περατωσε τετοιο εργο σιγουρα με τον ενα η αλλο τροπο πολυ πιθανα καταφερε να φερει τη σωρο..θαφτηκε η σωρος στη συνεχεια πεθανε και τοποθετηθηκε και η ολυμπιαδα(ειναι ξεκαθαρο οτι η ταφικη αυτη αλληλουχια εχει γυναικεια αισθητικη)..μαζι με την ολυμπιαδα στον θ3 πιθανα θαφτηκαν και καποιοι αλλοι κοντινοι της οικογενειας(οι ζυμωσεις τις εποχης ποιος ξερει πως τα εφεραν)..
συνοψιζοντας αν οντως ειναι η Ολυμπιαδα τοτε ειναι πολυ πιθανο να υπαρχει και αλλη αλληλουχια στην οποια τοποθετηθηκε ο Αλεξανδρος..
Ελπιζω η αλλαγη κυβερνησης να αναβαθμισει την ανασκαφη και ελπιζω να μη την παραμελησει..

CD είπε...

@vagkalf07
@ Τωρα οσον αφορα που ειναι το νεο ενδιαφερον σημειο ,το εχει σε αποκλειστικοτητα δημοσιευμενο εδω και μερες η ομαδα του blog στο facebook!δεν τολμησαν να το αντιγραψουν αυτο...


μπορεις να δωσεις τον συνδεσμο σε παρακαλω (ειμαι μελος)

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
G.A. είπε...

Καλησπέρα σε όλους
Γράφω πρώτη φορά στο blog, αλλά σας διαβάζω πολύ καιρό τώρα.
Ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Εμπεδότιμο και σε όλους τους σχολιαστές για την πολύ καλή δουλειά που έχετε κάνει.
Μην απογοητεύεστε.
Τα καλύτερα έρχονται!!!!

ΣΕΛΗΝΗ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ - ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ - ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ - ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΚΟΒΟΥΒΟΣ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕ. ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ http://www.yfilios.gr/2015/02/blog-post_2.html

art ant είπε...

@ ΣΕΛΗΝΗ

Η απάντηση στην απορία σου υπάρχει σε σχόλιο του ιδίου άρθρου...
http://www.qsl.net/hg5acx/pyramid1.htm

Ας δώσουμε κι` εμείς μιαν απάντηση στον ανώνυμο αρθρογράφο, που δηλώνει ... ``Δεν περίμενα να το διαβάσω στην Πλάνη,`` δηλ. όνομα & πράμα!!!

http://www.alexiptoto.com/%CE%BB%CE%B5%CF%82/

Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/amfipolis-kozeli/#respond

oryktosploutos είπε...

Προς όλους

Το Google Earth Pro είναι πλέον ελεύθερο για κατέβασμα χωρίς χρέωση και χωρίς δήλωση στοιχείων, απ' τη διεύθυνση https://geoauth.google.com/gev0/free_trial.html.
Θα βρείτε μια φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων, αφήστε την κενή. Πατήστε στο Click here για να κατεβάσετε τον installer. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα.
Όταν τρέξει θα εμφανίσει μια φόρμα όπου ως User name θα πρέπει να βάλετε το email σας και ως κωδικό άδειας τη λέξη GEPFREE.

Μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμο δωρεάν το απλό Google Earth, το Pro κόστιζε $399.

Unknown είπε...

τι γινετε τελικα.... θα παρουν οι ρωσοι ή οι αμερικανοι τον χρυσο που ειναι στην αμφιπολη?

1. ΗΠΑ: 8.133,5 τόνοι - 71,9% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
2. Γερμανία: 3.384,2 τόνοι - 68,4% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
3. Ιταλία: 2.451,8 τόνοι - 67% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
4. Γαλλία: 2.435,4 τόνοι - 65,1% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
5. Ρωσία: 1.094,7 τόνοι -9,7% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
6. Κίνα: 1.054,1 τόνοι -1,1% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
7. Ελβετία: 1,040 τόνοι - 8% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
8. Ιαπωνία: 765,2 τόνοι - 2,5% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
9. Ολλανδία: 612,5 τόνοι - 54,3% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
10. Ινδία: 557,7 τόνοι -7,3% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα



η ελλαδα νομιζω εχει καπου σους 115 τονους. ποσους τονους αραγε εστειλε ο αλεξανδρος πισω απ την περσια και που ειναι.
το συνολικο παγκοσμιο αποθεματικο ειναι περι τους 39 000 τονους

Peribol είπε...

Παλιότερα ένας φίλος του μπλοκ είχε αναφέρει ότι οι εκτιμώμενες ποσότητες χρυσού που βρίσκονται στην περιοχή ανέρχονται στα 350 δις ευρώ!!!!

Αν η πληροφορία αυτή είναι σωστή, με ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1,14 και τιμή χρυσού 1264 δολάρια/ουγγιά προκύπτει μια ποσότητα περί τους ... 9.800 τόνους χρυσού!!!!!!!!

Αυτή η ποσότητα χρυσού όμως, απαιτεί τουλάχιστον 50.000 κυβικά μέτρα χώρο!!!!
Μόνο σε φυσικό σπήλαιο θα μπορούσε να βρεθεί τέτοιος χώρος.

Τουλάχιστον το σπήλαιο μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει. Και οι ενδείξεις λένε ότι εδώ και 2300 χρόνια δεν έχει μπει άνθρωπος μέσα.

Λέτε ο φίλος να ‘χει δίκιο;;;;;

Peribol είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oryktosploutos είπε...

@Peribol 11:15πμ

Ειδικό βάρος χρυσού από 11,19 στα 9 καράτια και 15,05 στα 18 καράτια μέχρι 19,3 στα 24 καράτια.

Τα 50.000 κυβικά χώρος είναι υπερβολικά. Οι 9.800 τόνοι θέλουν πολύ λιγότερο χώρο, γύρω στα 500-650 κυβ. μέτρα για 18-24 καράτια. Επειδή προφανώς δεν θα είναι σε ράβδους και τακτοποιημένα και θα υπάρχουν και κενά, θα πρέπει κανείς να υποθέσει τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερο χώρο, γύρω στα 2000 κυβικά, αλλά σίγουρα όχι 50 χιλ.

Σπήλαιο αυτών των διαστάσεων δεν νομίζω πως υπάρχει στον Καστά, δεν φαίνεται να υπάρχουν τα κατάλληλα πετρώματα για τέτοιες διαστάσεις. Και όλο και κάτι θα έπιανε η διασκόπηση Πολυμενάκου, που δεν έχει πιάσει.

Unknown είπε...

@peribol κανεις καποιο λαθος σχετικα με τον κυβισμο του χρυσου

ενα πακετο τσιγαρα παιρνει μεσα 180 λιρες η λιρα ειναι περιπου 8 γραμαρια 1,400gr ενα πακετο τσιγαρα. αν δεν κανω λαθος μια ραβθος χρυσου ειναι πανω απο 11 κιλα.


*μαλλον ενοεις 50.000 κυβικα εκατοστα.

δες λιγο και το http://www.jewelpedia.com/lex231-xrisos+gold.html

εχω πει και εγω παλαιοτερα οτι γνωριζω ιστορια απο πολυ γνωστο ραβδοσκοπο της περιοχης σερων ο οποιος δυο φορες λυποθιμησε..... προσπαθονας να κανει μετρηση.

ανεξαρτητος αν ειναι η οχι ο ταφος του αλεξανδρου.... καπου πρεπει να ειναι ο χρυσος της περσιας που εχει σταλει πισω.


σημ. οι 220 τονοι χρυσοι ειναι πανω απο 100 000 000 000 ευρο.

Peribol είπε...

@ oryctosploutos
@ basilis makariou

Έχετε δίκιο.
Τώρα που το ξανάκανα με ειδικό βάρος 19,3 μου βγαίνει γύρω στα 500 κυβικά μέτρα.

Peribol είπε...

@ basilis makariou

Δε ξέρω πως υπολογίζεις ότι οι 220 τόνοι χρυσού είναι πάνω από 100 000 000 000 ευρώ αλλά αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Το δάσος πρέπει να κοιτάμε!!!

CptMario είπε...

συζητηση που πιάσαμε!!
εγκυκλοπαιδικά 1 κιλό τιμάται σήμερα περίπου $ 41.000 ή χοντρικά 36.000 ευρώ. 220 τόνοι (πως προέκυψε η συγκεκριμένη ποσότητα?) τιμώνται περίπου 8 δις. Οι σημερινές μπάρες είναι συνήθως 1 κιλό οι μικρές και νομίζω 12.4 κιλά οι των κρατικών τραπεζών.
Συμφωνώ με τον Peribol ότι πρέπει να κοιτάμε το δάσος, δηλαδή το μνημείο που ανευρέθη (και ότι άλλο πιθανόν υπάρχει στον τύμβο) και όχι τις όποιες φήμες/εικασίες αναρμοδίων, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχτούν.

Unknown είπε...

συγνωμη λαθος 8 δις ευρο ειναι οι 220 τονοι

455.00 ευρο κανει η ουγγια, και οχι το κιλο που εκανα υπολογισμους

η ουγγια ειναι 12,5 κιλα.

vagkalf07 είπε...

@ πριν αρχισετε να μοιραζεται το χρυσο......

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5204375/serres-brethhke-arxaios-tafos-me-nomismata/

CptMario είπε...

@ basilis

H ουγκιά στην οποία μετρώνται συνήθως τα πολύτιμα μέταλλα (troy) αντιστοιχεί σε 31,10 γραμμάρια.
Ένα κιλό αντιστοιχεί σε 32,15 περ. ουγκιές (troy).
Υπάρχουν διάφορες ουγκιές εκ των οποίων η πλέον συνήθης είναι η στην καθημερινότητα χρησιμοποιούμενη από τους Αμερικανούς (avoirdupois ounce), η οποία αντιστοιχεί σε 28,35 γραμμάρια.

Χρίστος είπε...

@ Ο/Η oryktosploutos

στο σύνδεσμο που έδωσες για το Google Earth Pro κατεβαίνει μόνο μια ελευθερη δοκιμαστική εκδοχή περιορισμένου χρόνου

Unknown είπε...

οκ οι 400 ουγκιες ειναι 12,5 κιλα

απλα ειχα δει καποιες τιμες και ειχα κανει καποιους γρηγορους υπολογισμους με το ματι.

http://prntscr.com/61i9vi

ειπα εκανα λαθος.

σημασια εχει οτι ιστορικα ο μεγας αλεξανδρος εστειλε το χρυσο της περσιας στην μακεδονια

και δε νομιζω να υπηρχε καλυτερο μερος απ την αμφιπολη που ειχε και ολα τα εργαλεια επεξεργασιας του.

δεν ειναι το ποσο που κοστιζουν... αλλα σχεδον βεβαιο για μενα εαν ηρθε η σωρος και ο χρυσος να τα βρουμε στον ιδιο χωρο.

oryktosploutos είπε...

@Χρίστος 6:17μμ

Έχετε ακολουθήσει με ακρίβεια όλα τα βήματα που έδωσα; Εγώ το εγκατέστησα κανονικά.

Peribol είπε...

@ basilis makariou

Για να καταλάβουμε τι έχει μέσα αυτό το μνημείο αρκεί να λάβουμε υπόψη τα εξής:

1) Το μέγεθος του ταφικού μνημείου σε συνδυασμό με το κόστος κατασκευής

2) Τα μέτρα προστασίας τουλάχιστον μέχρι και τον Θ3.

3) Οι νεκροί ήταν τόσο σημαντικοί που οι τυμβωρύχοι νομίζοντας ότι συλούν τον πραγματικό νεκρικό θάλαμο πήραν ακόμη και τα κρανία των “αντιγράφων” μαζί τους. Απ’ τα ονόματα που έχουν αναφερθεί ως πιθανοί “ένοικοι” του τάφου, ποιων τα κρανία θα είχαν τόση αξία ώστε να τα πάρουν τυμβωρύχοι;

Συνδυάζοντας τα ανωτέρω μπορούμε να φανταστούμε (να υποθέσουμε) τι μπορεί να περιέχει αυτό το μνημείο.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Oryktoploutos
Σε ευχαριστούμε!!!!!!!

@Χρήστος

Δουλεύει κανονικά σε 'μένα

Unknown είπε...

θα βρειτε ολες της εκδοσεις του google earth gold pro η οτι αλλο θελετε σε τορεντ.

σπασμενα και κρακαρισμενα ολα.

vagkalf07 είπε...

http://www.dailymotion.com/video/x2gklan_%CE%BC%CF%85%CE%BA%CE%B7n%CE%B1%CF%8A%CE%BAo%CF%83-%CF%84%CE%B1%CF%86o%CF%83-%CE%B1%CE%BC%CF%86i%CF%83%CF%83%CE%B1_news?start=87

Unknown είπε...

Παρακολουθώ το θέμα και τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ απο την αρχή.θεωρω οτι κουκουλώθηκε λόγω του ονόματος Μακαδονια.ο ΜΕΓΑΛΟΣ εχει βρεθεί.και το κρύβουν.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Παρακαλώ τα σχόλια για το θέμα της Αμφίπολης να συνεχίσουν να ανρτώνται εδώ.

Μεταφέρω εδώ σχετικό σχόλιο που έγινε σε άλλη ανάρτηση


Ο/Η oryktosploutos είπε...

Η θεματολογία των αναρτήσεων μπορεί να άλλαξε, αλλά η Αμφίπολη πάντα θα μας απασχολεί : "Ξυδάκης: Η υπερβολική προβολή έβλαψε την Αμφίπολη" (http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231383806)

8 Φεβρουαρίου 2015 - 2:26 π.μ.

Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/amfipolis-ksydakis/#respond

Αρέθουσα είπε...

http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/553915/amfipoli-paraplanitiki-i-tafi-ston-tetarto-thalamo

Μαρία είπε...

Γειά σας να ρωτήσω εσείς εμπιστεύεστε πιο πολυ την καινούργια κυβέρνηση στο θέμα της αμφίπολης ή την προηγούμενη;Εγω δεν εχω καταλήξει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα για αυτό το θέμα. Πάντως αν δεν πουν στο τέλος ότι βρέθηκε σε κάποιο σημείο του τάφου σίγουρα θα αμφισβητίσω τα λεγόμενα τους! Θα δείξει και επί ευκαιρίας μαζεμένοι πολλοί λόγοι που μας κάνουν να το πιστεύουμε είναι αυτοί που αναφέρονται στο άρθρο http://www.e-sterea.gr/index.php/nea/eidiseis/epikairotita/8318-amfipoli-giati-pithanotita-stin-amfipoli-vrisketai-o-megas-aleksandros . Και προσοχή μην αφήσουμε να ξεχαστεί το θέμα .

Planet είπε...

Καλησπέρα σε όλους,

σε αυτο το link έχω μαζέψει ότι έχω μπορέσει να βρω σχετικά με φωτογραφικά δεδομένα για το λόφο Καστά πριν το 2014.

https://plus.google.com/photos/109946222918042808068/albums/6109784542146191361?authkey=CJCVlq6Q_8X9Lw

Δίπλα σε κάθε φωτο μπορειτε να βρειτε μια συνοπτική περιγραφή της. Μεταξύ άλλων θα δείτε αεροφωτογραφίες του τύμβου απο το 1945 ώς το 2013, ίχνη του περιβόλου απο τις ανασκαφές του κ. Λαζαρίδη κ.α.

Πρωτογενείς και δευτερογενεις πηγές για όλα αυτά αποτελούν οι παρακάτω ιστοσελίδες:

α) Google Earth/Maps
β) www.Persee.fr
γ) Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (http://web.gys.gr/GeoSearch/)
δ) Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
ε) www.jstor.org
στ) Earth Explorer: http://earthexplorer.usgs.gov/
η) http://prometheus-bildarchiv.de/


και φυσικά ατέλειωτες αναζητήσεις μέσω του Google.

Ελπίζω να τα βρειτε ενδιαφέροντα.

Καλή συνέχεια σε όλους!

Unknown είπε...

Planet,

Απίστευτος!,
Ευχαριστούμε πολύ.

Nik Peltekis είπε...

Αφού επέζησε από 9+ τραυματισμούς πως να μην τον κατονομασουν «Θεό»;
Δεν θέλει και πολύ να σου «βγει το όνομα»...

Ωραία μελέτη και άπειρο Διαδικτυακό υλικό για διάβασμα.