Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ


Η πολύ καλή φίλη του ιστολογίου και αρχαιολόγος Φωτεινή Αναστασοπούλου, μας παρουσιάζει μια εργασία περί της χρονολόγησης του Ταφικού μνημείου του Τύμβου Καστά.

Ας δούμε τι θέλει να μας πει...



Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ

Εκλεκτοί φίλοι του μπλογκ,

Αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κάποια στοιχεία σχετικά με τη χρονολόγηση και τις μεθόδους που ακολουθεί η επιστήμη της αρχαιολογίας για να το επιτύχει. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες (που άλλωστε δεν γνωρίζω). Αν κάποιος επιθυμεί να εντρυφήσει στην Αρχαιομετρία συστήνω το βιβλίο του Γιάννη Λυριτζή «Αρχαιομετρία»- εκδόσεις Καρδαμίτσα.

Θα διαπραγματευθώ όλα όσα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή χρονολόγηση του ταφικού μνημείου. Θέλω όμως να σημειώσω ότι προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση της κυρίας  Περιστέρη για το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί.
 
«Όστρακα» μελαμβαφών αγγείων:
Όταν λέμε όστρακα στην αρχαιολογία, εννοούμε τα θραύσματα από αγγεία ή άλλα τεχνουργήματα από πηλό. Τέτοια όστρακα, από μελαμβαφή αγγεία, έχουν βρεθεί στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης που τώρα μελετάμε. Απ’ ότι ανέφερε η κυρία Περιστέρη στην επίσημη παρουσίαση της ανασκαφής που έγινε στην Αθήνα στις 29/11, έχουν βρεθεί όστρακα μελαμβαφών αγγείων σε χώρους του μνημείου (αλλά όχι στον ταφικό θάλαμο). 



Όταν λέμε μελαμβαφή αγγεία εννοούμε τα αγγεία που έχουν μαύρη απόχρωση η οποία δεν είναι χρώμα αλλά διάλυμα πηλού που απλώθηκε στο αγγείο πριν το ψήσιμο και με την όπτηση παίρνει μαύρο χρώμα. Αν το αγγείο έχει στιλβωθεί πριν, πράγμα που επιτυγχάνεται με τρίψιμο με λείο βότσαλο ή οστό τότε το μαύρο χρώμα είναι στιλπνό. Η διακόσμηση των μελαμβαφών αγγείων δεν περιλαμβάνει μορφές αλλά φυτικές γιρλάντες («στεφάνι») στο λαιμό κυρίως του αγγείου. Η κόσμηση γίνεται με αραιωμένο πηλό καστανής ή κιτρινωπής απόχρωσης. Αυτό το είδος αγγείου ονομάζεται τύπου «δυτικής κλιτύος» και συνηθίζεται στη Μακεδονία από τον 4ο ως τον 1ο αι. π.Χ.

Τα ανευρεθέντα όστρακα θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί η χρονολόγηση του μνημείου με δύο τρόπους.

Πρώτα πρώτα θα συγκριθεί ο τύπος τους με άλλα αγγεία της ευρύτερης περιοχής που μοιάζουν ως προς τον τύπο και έχουν με βεβαιότητα χρονολογηθεί.

Για να είναι πιο βέβαιη η χρονολόγηση, ακολουθεί η εργαστηριακή χρονολόγηση με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας. Κατ’ αυτή τη μέθοδο μετράται το αποτέλεσμα της ραδιενεργού ακτινοβολίας στο υπό εξέταση υλικό της οποίας ακτινοβολίας το μέγεθος αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.
(Μελανομβαφές αγγείο από το Μουσείο Αμφίπολης)


Οστά
Ως γνωστόν στον ταφικό θάλαμο του μεγαλόπρεπου μνημείου στον τύμβο Καστά βρέθηκαν μέσα στο ταφικό όρυγμα τα οστά νεκρού/νεκρής. Δυστυχώς ο σκελετός είναι διαμελισμένος και θα πρέπει πρώτα να «συναρμολογηθεί». Θα ακολουθήσει εξέταση από ειδικούς επιστήμονες (κυρίως ανθρωπολόγοι αλλά και άλλες ειδικότητες) οι οποίοι βάσει της δομής κάποιων οστών θα συμπεράνουν αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, το ύψος και την ηλικία του θανόντος καθώς και την χρονολογία θανάτου. Στη διαπίστωση του τελευταίου θα βοηθήσει η εργαστηριακή μέθοδος χρονολόγησης μέσω του ραδιάνθρακα 14 (C14). Ο ραδιάνθρακας 14 είναι μία από τις τρεις ισοτοπικές μορφές του χημικού στοιχείου C12.

Κατά τη μέθοδο του υπολογισμού της ηλικίας με ραδιάνθρακα μετράται η συνεχώς μειούμενη ραδιενέργεια που ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Νομίσματα
Όπως δήλωσε κατά την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής στις 29/11 η κυρία Περιστέρη έχουν ανευρεθεί νομίσματα από τον 2π.Χ. αι. και από τον 3ο μ.Χ. αι. στον πρώτο και δεύτερο χώρο του ταφικού μνημείου. Τις μόνες ενδείξεις που δίνουν τα νομίσματα αυτά είναι η περίοδος που το ταφικό μνημείο ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο. Η θέση της κυρίας Περιστέρη είναι ότι βεβηλώθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο πιθανόν κατά τον 3ο αι. μ. Χ. και σφραγίστηκε από τους τελευταίους εναπομείναντες Μακεδόνες.

Το ταφικό μνημείο
Το ίδιο το ταφικό μνημείο, με τη λαμπρότητά του, την αρχιτεκτονική του αρτιότητα, τον θαυμαστό διάκοσμο με εξαίσιας τέχνης γλυπτά, τον πανέμορφο βοτσαλωτό πίνακα με την αρπαγή της Περσεφόνης, το ζωγραφικό διάκοσμο στα «επιστύλια», την χρήση του πανάκριβου για την εποχή μαρμάρου από το ορυχείο Αλυκής Θάσου, σίγουρα έγινε κατά την περίοδο ακμής και ισχύος του μακεδονικού βασιλείου, με κρατική ανάθεση και δαπάνη. Οπωσδήποτε το έργο ανέλαβε να το σχεδιάσει και να το εκτελέσει ένας από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής με το επιτελείο του από επιδέξιους καλλιτέχνες και τεχνίτες. Το ψηφιδωτό, -που όσον αφορά την τεχνοτροπία ταιριάζει με αυτά που έχουν ανευρεθεί παλαιότερα στην Πέλλα (όπως το πασίγνωστο Κυνήγι Λιονταριού) αλλά και με το βοτσαλωτό ψηφιδωτό που απεικονίζει Κενταυρίνα να ετοιμάζεται να προσφέρει σπονδή μπροστά σε είσοδο σπηλαίου και που αποκαλύφθηκε πριν μερικά χρόνια στην Πέλλα- τα οποία χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π. Χ. με ασφάλεια μπορεί να τοποθετηθεί η κατασκευή του την ίδια περίοδο.

Και μόνο να σκεφθεί κάποιος την ποσότητα του μαρμάρου που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του περιβόλου και του ταφικού μνημείου, μαρμάρου που το έφεραν από τη Θάσο με πλοία ημικατεργασμένο, το μετέφεραν με σχεδίες μέσω του ποταμού Στρυμώνα κοντά στο σημείο κατασκευής του τύμβου και του περίλαμπρου τάφου όπου έγινε η τελική του επεξεργασία, μόνο να αναλογιστούμε τις εργατοώρες που χρειάστηκαν, κατανοούμε ότι δεν θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να γίνει για οποιονδήποτε

Για ποιόν ήρωα, στρατηγό ή βασιλιά, το ίδιο το μακεδονικό κράτος θα αναλάμβανε τέτοια δαπάνη; Για να τιμήσουν ποιόν νεκρό θα έρχονταν επισκέπτες στην Αμφίπολη; Φίλοι μου, προσωπικά δεν νομίζω ότι ειδικά το δεύτερο θα μπορούσε να γίνει για τον Ηφαιστίωνα ή κάποιον άλλο στρατηγό. Πιστεύω ότι σοβαρός υποψήφιος για να του αποδοθεί αυτό το ταφικό μνημείο είναι ο Μέγας Στρατηλάτης της Ελληνικής Ψυχής μας, ο κοσμοξακουσμένος Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μέγας.

Αλλά, ακόμα κι αν η εκτίμησή μου αποδειχθεί λανθασμένη δεν πρόκειται να στεναχωρηθώ. Ήδη η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εμπλουτίσει την εθνική μας ιστορία με ένα λαμπρό κεφάλαιο κι αυτός είναι ένας θησαυρός που μένει αναλλοίωτος στους αιώνες, ένας θησαυρός που είναι πολυτιμότερος κι από τα χρυσά κτερίσματα. Γι’ αυτό και υπάρχουν κράτη που επειδή δεν έχουν ιστορία προσπαθούν να την υποκλέψουν… και για τα οποία προσωπικά αισθάνομαι βαθύ οίκτο.

Όπως και να ’χει, αρκετά από τα ερωτήματα θα έχουν απαντήσεις με επιστημονικό τρόπο μέσα στον Ιανουάριο του 2015 αλλά και πάλι πιθανόν να ανακύψουν άλλα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μνημείο θα είναι αντικείμενο μελέτης για χρόνια όχι μόνο από Έλληνες επιστήμονες (και πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που μέχρι στιγμής μόνο Έλληνες επιστήμονες έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς) αλλά και από ξένους παγκοσμίου φήμης ειδικούς. Τα επικείμενα αποτελέσματα των διασκοπήσεων πιθανόν να ανοίξουν κι άλλους δρόμους για νέες ανασκαφικές έρευνες στον τύμβο Καστά οι οποίες πιθανόν θα αποκαλύψουν εξίσου λαμπρά ευρήματα.

Το κείμενο αυτό το έγραψα στην περιοχή της αρχαίας Λυγκηστίδος που ήταν είναι και θα είναι Μακεδονία.

Φωτεινή Αναστασοπούλου

58 σχόλια:

Κάβειρος είπε...

Καλημερα σε ολους και καλη Χρονια!!
Συμμετεχω κι εγω σε αυτο το δρομο γνωσεων και ιστοριας, απο το Σεπτεμβριο, διαβαζωντας μεχρι τωρα κι οχι γραφωντας, καθ¨οτι μου λειπουν οι απαραιτητες γνωσεις..Παντως αυτες τις λιγες που εχω, καταφερα να τις εμπλουτισω χαρη σε εσας!! Συγχαρητηρια σε ολους και προ παντως στον εξαιρετικο Εμπεδοτιμο...Πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση της κ. Αναστασοπουλου...
Παντως η απορια μου παραμενει..Πως ειναι δυνατο να λειπουν μαρτυριες, πηγες, για τη συγκεκριμενη κατασκευη..Θαρρεις και ολα σβηστηκαν με μαγικο τροπο..Διαβολικες συμΠτωσεις και γεγονοτα?? Ανθρωπινες παρεμβασεις?? Ισως αυτο να μην απαντηθει ποτε, παντως το ωραιο μας ταξιδι θα συνεχιστει!!Καλη Χρονια και παλι...

lia είπε...

Νά 'μαστε πάλι εδώ κι εμείς! Εύχομαι από την καρδιά μου ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους!!! Μια χρονιά γεμάτη μυστήριο και ανακαλύψεις, γεμάτη νέα ενδιαφέροντα και καινούριους φίλους.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ με το εξαιρετικό ιστολόγιο και τις εμπνευσμένες αναρτήσεις σου, ήσουν η μεγάλη δημιουργική χαρά του χρόνου που έφυγε. Κατάφερες να ενώσεις την πιο δραστήρια και ενεργή ομάδα και μας έδωσες τη χαρά να συμμετέχουμε σε έναν πραγματικά παραγωγικό διάλογο.

Αγαπητοί συνοδοιπόροι, αν και δεν γνωρίζω κανέναν από όλους σας στην όψη, νιώθω ότι σας ξέρω καλά σαν κοντινούς φίλους. Καλή μας χρονιά!

Παύλος είπε...

Χρονια πολλα σε ολους με υγεια

virgi είπε...

Εύχομαι Καλή χρονιά σε όλους με ευχάριστα νέα και εκπλήξεις.
Εύχομαι να βρούμε τον Μέγα Αλέξανδρο και να είναι αυτή η ανακάλυψη ένα γεγονός που το αντίκτυπό της να δώσει μια ανάταση για την πολύπαθη και πολυαγαπημένη χώρα μας!!!
Εύχομαι μια λαμπρή Ελλάδα για το 2015!
Εύχομαι να είναι η χρονιά μας λοιπόν Ελληνες και συνομιλητές μου.!
Τέλος εύχομαι και προσδοκώ να πραγματοποιηθούν οι ευχές μου!!!:)
@Φωτεινή συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για την έρευνα σου!!Προσωπικά νοιώθω ευτυχής που σε γνώρισα και από κοντά!Είσαι ένας λαμπερός άνθρωπος!Είσαι πραγματικά το όνομά σου!! :)
@Τέλος στον αγαπητό οικοδεσπότη να πώ ότι χαίρομε που υπάρχει αυτός και ό ιστότοπος του να διδάσκουν ήθος και πολλές γνώσεις!

Unknown είπε...

Καλή Χρονιά σε όλους και η φλόγα της επιθυμίας μας να μην σβήσει το 2015 και να γίνει πραγματικό γεγονός .
@ Φωτεινή Αναστασοπούλου με συγκίνησε το κείμενο σου και η αναφορά σου στο μέρος που το έγραψες . Εκεί όπου ο νους και ψυχή μπορούν να ταξιδέψουν αιώνες πίσω για να ονειρευτούν , να στεναχωρηθούν για το παρόν και να ελπίζουν για το αύριο .

Unknown είπε...

Χεονια πολλα και καλΛα σε ολους σας με υγεια και ευτυχια.
Παρακολουθω το ιστολογιο απο τον αυγουστο και σας αυχαιρω για την πνευματικη δουλεια σας καθως και για το επιπεδο σας και την σεμνοτητα σας

Να συνεχισετε ετσι κυριες και κυριοι και απο την ανοιξη ειμαι σιγουρος οτι θα ειμασυε ολοι οι ελληνες παρα πολυ χαρουμενοι με την αμφιπολη

με τις ευχες μου
καλογεροπουλος μηνας

Phil είπε...

Καλή χρονιά σε όλους

Νάσιος Γκζίτης είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ: Όσο το επίπεδο του διαλόγου που αναπτύσσεται στο ιστολόγιό σου είναι τόσο υψηλό θα είμαι φανατικός αναγνώστης σου. ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ με υγεία και προκοπή.
@ΦΩΤΕΙΝΗ:Προσωπικά ευχαριστώ πολύ.Η επιστημονική ματιά πάντα χρησιμότατη.Συγχαρητήρια.
@ΚΑΒΕΙΡΟ: Η γοητεία της αρχαιολογίας.Μακάρι να απαντηθούν "ΟΛΑ".

art ant είπε...

Καλωσορίζουμε το ΦΩΤΕΙΝΟ κείμενο, της Φωτεινής Αναστασοπούλου, που επέλεξε να μας κοινοποιήσει ο αγαπητός Εμπεδότιμος.

Τί ευχάριστη συγκυρία, να εκκινεί το νέο έτος σ` ετούτο το φιλόξενο blog με την προσέγγιση του θέματος του τύμβου από μίαν αρχαιολόγο!
Αυτό είναι κάτι που μας είχε λείψει όλους αυτούς τους μήνες, που οι συνοδοιπόροι/σχολιαστές προσπαθούμε να μορφώσουμε μιαν όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα σχετικά με το όλο μνημείο, που τόσο μας έχει γοητεύσει.

Νομίζω, πως ο χρόνος που σήμερα υποδεχόμαστε, θα χαρακτηριστεί ιδιαίτερα από τις αποκαλύψεις, που μας ετοιμάζει η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης & από την συνέχεια των ανασκαφών, που τώρα προγραμματίζονται.

Όσα κι` αν είναι τα σύννεφα, που μαζεύονται γύρω μας, σε πλείστους βασικούς τομείς της καθημερινότητάς μας, ο ιερός ετούτος τόπος, που μας έμελλε να γεννηθούμε, φαίνεται, πως μας επιφυλάσσει τις περισσότερες χαρές προς ανάταση του νου & της ψυχής μας.
Είθε η χρονιά αυτή να μείνει στην παγκόσμιο ιστορία, ως η χρονιά της Πνευματικής Αναγέννησης της Πατρίδος μας & εμείς όλοι, ο καθένας από το πόστο του, ας βάλουμε τα δυνατά μας για να λάβει αυτό το όνειρο σάρκα & οστά. Καιρός είναι.

Για την Ηράκλεια Λυγκηστίδα...
http://omospondiamakedonon.blogspot.gr/2014/09/bitola.html

χρήστος είπε...

γιατι ο σκελετος δεν βρέθηκε καμμένος και σε λάρνακα ?

333 είπε...

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά !!!

Είθε το 2015 να αποκαλύψει όσα μας έκρυψε το 2014.

Φωτεινή, εύγε και από μένα για τη σημαντικότατη ανάρτησή σου.

Unknown είπε...

Καλή χρονιά, με υγεία κι ευτυχία!
Μακάρι το 2015 να φέρει στον καθένα μας ό,τι επιθυμεί!

Εύχομαι επίσης το υπέροχο ταξίδι μας να συνεχιστεί και να μην τελειώσει.

Τις ευχές μου στον οικοδεσπότη και ευχαριστίες στην Φωτεινή για το κείμενο, χαιρόμαστε που έχουμε συνοδοιπόρο μια αρχαιολόγο!

Unknown είπε...

καλή χρονιά σε όλους,πολυ ωραίο αρθρο σε φιλοξενο ιστολόγιο. ειναι πολύ ςραίο να είσαι αριστοκράτης στην ιστορία.

Unknown είπε...

Καλη χρονια σε ολους τους αγαπητους σχολιαστες καιφυσικα στον Εμπεδοτιμο! Αποτον Αυγουστο που μας περασε,ειμαι καθημερινα μαζι σας με αμειωτο ενδιαφερον και προσμονη. Ειθε η νεα χρονια να είναι αποκαλυπτικη και λυτρωτικη για ολους μας!

Αξά είπε...

καλή χρονιά με υγεία και πνευματική προκοπή σε όλους μας, και σε όσους αγαπάμε!

Κώστας Δελιάκης είπε...

Εάν υπάρχει κατι ενδιαφέρον και σημαντικό ,σαυτήν την μεγάλη, οπως αναδεικνύεται,συντροφιά,είναι η πρωτοπορία στην αναζήτηση.Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό,πως με αφορμή την ανασκαφή της Αμφίπολης,μας δίδεται η αφορμή και η ευκαιρία,να ξανακοιτάξουμε τον πραγματικό ρόλο των Ρωμαίων,ως κατακτητές και δυνάστες των Ελλήνων και του Ελληνικού χώρου ,όταν έχει προηγηθεί μιά μακρά περίοδος ,όπου θεωρήθηκαν ,ούτε λίγο ούτε πολύ,"συνοδοιπόροι" του Ελληνικού Πνεύματος και Πολιτισμού.Είναι σημαντικός ο προβληματισμός που αναπτύσεται σε σχέση με τους πραγματικούς λόγους που το συγκεκριμένο μνημείο ΔΕΝ αναφέρεται, απο τους σύχρονους με αυτό Ιστορικούς ,αλλά και τους κατοπινούς , ιδιαίτερα απο τον Παυσανία , ο οποίος έζησε σε μιά περίοδο που η Ελληνική επικράτεια,βρισκόταν υπο την κατοχή των Ρωμαίων.Ο Παυσανίας υπήρξε, Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος του 2ου αι. μ.Χ., που έζησε στους χρόνους του Αδριανού και του Μάρκου Αυρήλιου. Η ανασκαφή στην Αμφίπολη,μας αναγκάζει να ξαναθυμηθούμε πως αυτή η πολυαιώνια "εμπειρία" των Ελλήνων ,δεν έγινε ,κάτω απο τους καλύτερους όρους,όπως διαχέεται απο διάφορους Ιστορικούς.Πρέπει να δεχθούμε,πως οι Ρωμαίοι υπήρξαν δυνάστες των Ελλήνων και του Ελληνικού χώρου για πολλούς αιώνες που με ακριβέστερη εκτίμηση σήμερα,μπορεί να θεωρηθεί πως υπήρξαν κλοπείς του Ελληνικου Πολιτισμού τους και όχι συνεχιστές του ,όπως λαθεμένα θεωρούσαμε έως χθές.
Με την υποταγή των Ελλήνων,φαίνεται πως ,χρειαζόντουσαν οι Ρωμαίοι,πνευματικά εφόδια που δεν διέθεταν αλλά και τρόπους διοίκησης των Ελλήνων ,που αγνωούσαν ,καθώς οι Λατίνοι αποτελούσαν έναν υποδεέστερο λαό,όπως πληροφορούμαστε απο τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Ρωμαικής Λογοτεχνίας ,τον ποιητή τους,Κόϊντο Οράτιο Φλάκκο (65-08 π.χ):" Η Ελλάδα κατακτηθείσα(απο τους Ρωμαίους) κατέκτησε τον αγροίκο νικητή και τας τέχνας εισήγαγε εις το Αγροίκον Λάτιο"( Οράτιος, επιστ.ΙΙ, 1, 156-157).Διαπιστώνεται μιά ελλειπής και σε βάθος ερμηνεία,για αιώνες, της ψυχολογίας των Ρωμαίων ,όπως την ερμηνεύει η πλευρά της Διεθνούς επιστημονικής κοινότητας,μηδέ της Ελληνικής εξαιρουμένης, απέναντι στους κατακτημένους Ελληνες Μακεδόνες,με την αρνητική συμπεριφορά των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων τους ,που πρέπει να εκτιμηθεί εκ νέου καθώς δεν περιορίστηκε μόνο σε βάρος των Ελλήνων,είχε την συνέπειά του και στα μνημεία του Πολιτισμού τους, καθώς το μόνο που δείχνει να τους ενδιέφερε ήταν, να αποσπάσουν μέρος της αίγλης τους για την δική τους προβολή και μόνο, με τα στοιχεία που συγκροτούσαν αυτόν τον Πολιτισμό.Οι Μακεδόνες λοιπόν έχοντας βιώσει στο πετσί τους τις κατακτητικές και μειωτικές τους συμπεριφορές,για αιώνες,είναι πολύ πιθανό,να έκρυψαν τον τάφο ,στην Αμφίπολη ,με τον σημαντικό ένοικό του,κάτι που θεωρείται το πιό πιθανό , με το πέρασμα του χρόνου,που σταδιακά αναδεικνύει η σημαντική,αυτή ανασκαφή.





Unknown είπε...

Έτσι απλά και κατανοητά.
Φωτεινή μπράβο.
Καλή ΕΛΛΗΝΙΚΗ χρονιά σε όλους.
Λίγη υπομονή ακόμη. Νομίζω το μνημείο θα ξεβράσει πολύ ιστορία. Εμείς να είμαστε άξιοι να την εκμεταλλευτούμε.

hylap-vn είπε...

Καλή χρονιά σε όλους!

somis είπε...

Καλή Χρόνια σ'όλους σας!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
@ΦΩΤΕΙΝΗ
Καλώς όρισες!!Θα χρειαστούμε σίγουρα τις γνώσεις σου στην αρχαιολογία.
@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
Εύχομαι Καλή χρονιά και Χρόνια Πολλά σε σένα και στο ... ιστολόγιο σου.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

H κυρια Αναστασοπουλου μας εξηγησε πολλα πραγματα με ΑΠΛΟ καιΚΑΤΑΝΟΗΤΟ τροπο και πραγματι μας εκανε ΣΟΦΟΤΕΡΟΥΣ

Αντιθετα οι διανοουμενοι του υπουργειου εξακολουθουν να μας ταιζουν κουτοχορτο.

1. Τι εγιναν τα υπολοιπα επιστηλια;

2. Τι γνωριζουμε για το σκελετο;

3. Ποια η μορφη και οι διαστασεις του Θ3;

4. Τι συμβαινει με τις "τρυπουλες" και τις "τρυπαρες" στους τοιχους του Θ3

5. Που βρισκεται αυτη τη στιγμη η ανασκαφη;

6. Τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εδειξε η διασκοπηση;

Αν και ιθαγενης δεν θελω αλλο ΜΠΑΝΑΝΑ!
Δωστε μου τον ΛΩΤΟ της γνωσης!!!

Ανώνυμος είπε...

Μιας και ξεκινήσαμε τις απορίες έχω και εγώ μερικές:
1.Τα ζωγραφιστά "επιστύλια" σε ποιους τοίχους βρέθηκαν?
Στους πλαϊνούς τοίχους αριστερά και δεξιά ή και στον απέναντι τοίχο πάνω από τη μαρμάρινη πόρτα?
2. Αφού βρισκόμαστε στον πιο περίτεχνο χώρο του μνημείου, με μωσαϊκό στο πάτωμά, ζωγραφιστά επιστύλια, μαρμάρινες πλάκες στην οροφή με γραπτό διάκοσμο...εκείνες οι μαρμάρινες πλάκες πίσω από τις Καρυάτιδες , οι "παραστάδες", δεν θα ήταν λίγο αταίριαστο αρχιτεκτονικά, αισθητικά, καλλιτεχνικά να μη έχουν κάποιο ζωγραφιστό ή γραπτό διάκοσμο?

art ant είπε...

Έχω & εγώ μιαν απορία...

Τα ευρεθέντα & ονομασθέντα ``επιστύλια`` άνωθεν ποίων ...στύλων ήσαν;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Ωραιες αποριες και βασιμες απο ολους.

Ευχομαι να απαντηθουν μεσα στο 2015 τουλαχιστον !

@art ant

Αν και το ηθος μου δεν μου επιτρεπει να απαντω σε προστυχες ερωτησεις , θα ελεγα οτι οι μονοι στηλοι επι των οποιων μπορει να "καθεται" ενα επιστηλιο, βρισκονται στο βορειο και νοτιο τοιχο του Θ2.
Ετσι το καταλαβαινω εγω, ως αδαης βεβαια με αυτους τους ορους.
Ας με φωτισει και καποιος σχετικοτερος!

Ανώνυμος είπε...

@art ant
Νομίζω το έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται ακριβώς για επιστύλια...γι αυτό και τα εισαγωγικά...αλλά για τμήμα θριγκού.

art ant είπε...

Στην αρχιτεκτονική, & τα δύο αυτά έχουν σχέση με τους κίονες/στύλους (επιστύλια & θριγκός).


Το επιστύλιο είναι ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους ...κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται "επί των στύλων".

Το επιστύλιο, τα τρίγλυφα και οι μετόπες ή η ζωφόρος και το γείσο αποτελούν το ...θριγκό.

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/arx.arxit.htm

Ίσως, θα μπορούσε η κ. Αναστασοπούλου να μας διευκρινίσει, εάν τυχόν υφίσταται κάποια ειδική ορολογία, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Ανώνυμος είπε...

@art ant
Ανακοίνωση υππο 3/12/2014

" Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής...."

art ant είπε...

@ EΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ & PM,

Σχετικά με τα επιστύλια, νομίζω, λέμε & οι τρεις το ίδιο πράγμα, ότι, δηλ, θα καταλαβαίναμε αυτή την ονομασία, εάν αυτά ευρίσκονταν ΕΠΙ των δύο αντικριστών τοίχων (όπου οι Καρυάτιδες & η πύλη προς τον θ3).
Οι Καρυάτιδες ενέχουν θέσιν στύλων & το ίδιο οι κατακόρυφες πλευρές του θυρώματος στον βορινό τοίχο, προς θ3.

Unknown είπε...

Καλη χρονια γεματη υγεια και ενεργεια σε ολους.
Απλο και κατανοητο το report της κ.Αναστασοπουλου.
Μη ειδικο βεβαια διοτι και αυτη η καψερη βρισκεται στον ιδιο σκοτεινο λαβυρινθο με ολους μας.
Μια μικρη(πολυ σημαντικη για μενα ομως)διαφωνια εχω οσο αφορα τα νομισματα ,για τα οποια εχω την αισθηση οτι δεν αναφερεται που ΑΚΡΙΒΩΣ εχουν ανευρεθει...
Εξαιρετικη επισης η αναφορα του κ.Δελιακη για την πολιτισμικη κατωτεροτητα των πολεμοχαρων Ρωμαιων και τον κατακτητικο χαρακτηρα της παρουσιας τους ,με βρισκει δε απολυτα συμφωνο...
Οι λαοι του Βορρα που εμειναν εκτος της μποτας αυτων, τους μισουσαν για τα δεινα που επεφεραν στους κατακτημενους λαους και πολλα κειμενα τους ειναι top secret ελεω της παπικης παντοδυναμιας στο περασμα των αιωνων....

Ανώνυμος είπε...

@art ant
Δίκιο έχεις για τους "στύλους"
αλλά αν δε κάνω λάθος, τα αναφέρουν ως "επιστύλια" κατά σύμβαση, χωρίς να είναι ακριβώς επιστύλια...το έχουν πει άλλωστε.
Εγώ πάντως πιστεύω ότι είναι περιμετρικά και στους τέσσερις τοίχους.

art ant είπε...

@ Κώστας Δελιάκης &
@ Konstantinos Kairis

Έχετε δίκιο σχετικά με τους Ρωμαίους κατακτητές & την χρήση του όρου ``Ελληνορωμαϊκός`` Πολιτισμός ή ``Ελληνορωμαϊκή`` Τέχνη κλπ.

Η καθεστικία διεθνής Επιστημονική κοινότης (της Ελληνικής συμπεριλαμβανομένης) μοιάζει να έχει μια ...δυσχέρεια στο να διαχωρίσει & αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρη, όπως εσχάτως συμβαίνει & με τους εγγυτέρους γειτόνους μας, προς βορράν, ή ανατολάς.
http://nikosxeiladakis.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81/

Τους Ρωμαίους μιμούνται διάφοροι, που στερούνται εξαιρετικών προγόνων & λαμπρής Ιστορίας & αντί να φροντίσουν να ανταγωνιστούν με αξίες & ήθος, στο Πνευματικό κυρίως επίπεδο, επιδίδονται σε διαρκείς αγώνες καταλήστευσης & κατασυκοφαντίας.

Όλα τούτα, αφού τα γνωρίζουμε, πρέπει να μας δίδουν ώθηση προς την αναζήτηση της αληθούς γνώσεως & της εκ βαθέων Αναγεννήσεώς μας.
Η ανασκαφή, που θα ολοκληρωθεί συν τω χρόνω, βαδίζει προς την αποκάλυψη μέρους αυτής της Αληθείας.
Εμείς, θα πρέπει να αγωνιστούμε για τα υπόλοιπα, αυτά που μας αναλογούν.

hylap-vn είπε...


Διαβάζω συνέχεια αυτό το "επιχείρημα" ότι "αφού δεν έχει γραφτεί τίποτα στις αρχαίες πηγές για ένα τόσο μεγάλο τύμβο άρα δεν θα ήταν κάποιου σημαντικού προσώπου" ή ότι "δεν μπορεί να ήταν επισκέψιμο γιατί κάποιος θα το είχε καταγράψει".

Να θυμίσω ότι μόλις το 1968 διατυπώθηκε για πρώτη φορά η θεωρία ότι η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν κοντά στην σημερινή Βεργίνα. Και επιβεβαιώθηκε ακράδαντα λίγα χρόνια αργότερα με τα ευρήματα του Ανδρόνικου. Στην Έδεσσα νόμιζαν ότι ήταν. Εκ των υστέρων φαίνεται προφανές αλλά μέχρι πριν από 40-50 χρόνια δεν ήταν. Δηλαδή για ολόκληρο βασιλικό νεκροταφείο και για τα βασιλικά ανάκτορα κτλ. δεν ξέραμε βασικά πράγματα με τις πηγές να είναι ελάχιστα διαφωτιστικές.

Άρα λοιπόν, από την μη αναφορά του τύμβου αυτού από αρχαίες πηγές το μόνο που αποδεικνύεται είναι το πόσο αποσπασματικές και ελάχιστες είναι αυτές! Όπως είπε και η Περιστέρη κάποια στιγμή "Αν είχε σωθεί η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, θα ξέραμε πολλά περισσότερα".

giannis_ είπε...

Καλή χρονιά με υγεία

Λίγο από "x files" για το νέο έτος.
Ο λόγος ως προς το έκκεντρο θύρωμα (για όσους πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει):
Η διάψευση της ύπαρξης έκκεντρης θύρας έγινε πανηγυρικά την 28η Οκτωβρίου, την 22 Οκτωβρίου, 6 ημέρες νωρίτερα, υπογράφεται η σύμβαση με την εταιρεία τοποθέτησης μεταλλικών δοκών εντός του τάφου, ως εδώ όλα καλά.
Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή, στην εν λόγω σύμβαση, είναι η ρήτρα σιωπής που επεβλήθη εκατέρωθεν στα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή στην εταιρεία και στους εργαζόμενους της να μην κοινοποιήσουν τίποτα από αυτά που θα έβλεπαν, την ίδια υποχρέωση να αναλαμβάνει και η αναθέτουσα αρχή (κη εκπα) και 6 ημέρες αργότερα η θύρα ήταν απλά ένα λάθος.
Τι σκόπευε να αποκρύψει η σχετική ρήτρα, δεδομένου ότι μετά από λίγο καιρό θα γίνονταν τα πάντα γνωστά;
Γιατί δεν συμπεριελήφθη σχετική ρήτρα και σε άλλες συμβάσεις, παρά μόνο σ'αυτή με την εταιρεία, που ανέλαβε την υποστύλωση και άρα οι τεχνίτες της θα εκινούντο σε όλα τα διαμερίσματα του τάφου, συμπεριλαμβανομένων και απαγορευμένων χώρων;
Υπήρξε όντως θύρα και απεκρύβη με την επιβολή σιωπής εις άπαντες, μεταξύ αυτών και στους ιδίους τους ανασκαφείς;

art ant είπε...

«Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων»

Μια συνοπτική επανάληψη είναι πάντοτε χρήσιμη, για τους πολύ νέους να μαθαίνουν & για τους ηλικιακά ώριμους να θυμούνται...

http://www.hellasforce.com/blog/alexandros-g%CE%84-o-megas-356-323-p-ch-vasilias-tis-makedonias/

art ant είπε...

Ερευνώντες δε περί της Αληθείας...

«Την δε παρά θάλασσαν νύν Μακεδονίαν Αλέξανδρος ο Περδίκκου πατήρ και οι πρόγονοι αυτού Τημενίδαι το αρχαίον όντες εξ Άργους πρώτον εκτήσαντο και εβασίλευσαν, αναστήσαντες μάχη εκ μέν Πιερίας Πίερας»

http://www.hellasforce.com/blog/alexandros-o-megas-ke-argia-katagogi-tou/

art ant είπε...

Και ένα ενδιαφέρον άρθρο/εισαγωγή στο βιβλίο του
Δημητρίου E. Ευαγγελίδη: Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περιελλαδικών φύλων

http://ethnologic.blogspot.gr/2009/10/blog-post_10.html

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Σχετικά με τη ρήτρα σιωπής, από προσωπική πολύχρονη εμπειρία σε συμβάσεις, ξέρω ότι η ρήτρα εμπιστευτικότητας είναι πολύ κοινός όρος που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συμβάσεις...πόσο μάλλον σε μια σύμβαση που αφορά σε αρχαιολογικά ευρήματα.
Για το έκκεντρο θύρωμα δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά το θεωρώ πολύ "χοντρό" να το διαψεύσουν, αν όντως υπήρχε. Και μετά τι θα πουν?
Όσον αφορά στα "απαγορευμένα" μέρη εκτός από το θύρωμα, υπάρχουν και τα επιστύλια (τα είχαν αφαιρέσει τότε?) και οι παραστάδες πίσω από τις Καρυάτιδες(αυτές δεν αφαιρούνται).......

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους

@Φωτεινή Αναστασοπούλου

Φωτεινή,
θα ήθελα τη γνώμη σου σχετικά με τα όστρακα και τα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο του μνημείου.
Εφόσον ο χώρος επιχώθηκε σε μεταγενέστερη περίοδο, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα όστρακα και τα νομίσματα προέρχονται από το χώρο του μνημείου και δεν μεταφέρθηκαν εκεί μέσω του χώματος που χρησιμοποιήθηκε για την επίχωση?
Υπάρχει κάποιος τρόπος να διαπιστωθεί αυτό?
Επίσης αν ξέρεις είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν νομίσματα στους προθαλάμους ενός τάφου? Τα άφηναν δλδ εκεί οι επισκέπτες?

Τέλος ένα ερώτημα προς όλους:
Επιχώθηκε μόνο το εσωτερικό του μνημείου ή και το περιμετρικό τοιχείο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή Κυριακή


Unknown είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ
ΜΕΤΡΙΟΥ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΑΣ ΣΥΝΑΜΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΦΕΤΟΣ ΟΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ.

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Καλή Χρονιά με υγεία κι ας είναι μια χρονιά που θα αποκαλυφθούν αυτά που όλοι ελπίζουμε στην ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης!
Θα ήθελα να απολογηθώ που τόσες μέρες δεν έχω καταφέρει να γράψω στο μπλογκ. Βρίσκομαι στο νομό Φλώρινας, που πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία και έχω δυσκολία πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι ναι μεν έχω σπουδάσει αρχαιολογία αλλά δεν ασκώ το επάγγελμα. Απλά φροντίζω να μελετώ και να ενημερώνομαι και μάλιστα, βρίσκω πολλούς από εσάς εξίσου ενημερωμένους.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποια από τα ερωτήματα που θέσατε και φυσικά, είμαι στη διάθεσή σας στην περίπτωση που θα μπορούσα να διαφωτίσω και κάτι άλλο, εφόσον το γνωρίζω φυσικά.
• Για το που βρίσκονταν τα «επιστύλια», όπως συνηθίσαμε να τα ονομάζουμε.
Έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι βρίσκονταν στο νότιο τοίχο του θ2 δηλαδή πίσω από τις Καρυάτιδες.
Τι ακριβώς είναι τα αρχιτεκτονικά μέλη που ονομάζουμε «επιστύλια» και που πάνω τους υπάρχουν ζωγραφικές παραστάσεις: πάνω από τους κίονες και τα κιονόκρανα υπάρχουν στην εξωτερική πλευρά ναών και άλλων οικοδομημάτων μαρμάρινες πλάκες οι οποίες συνδέουν τους κίονες. Αν τα επιστύλια βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο τότε ονομάζονται αντιθήματα, όπως στην περίπτωση που εξετάζουμε. Πάνω από τα επιστύλια στους μεν δωρικούς ναούς έχουμε τα τρίγλυφα και τις μετόπες, ενώ στους ιωνικού ρυθμού ναούς τη ζωφόρο. Αυτό το τμήμα των ναών ή οικοδομημάτων που βρίσκεται μεταξύ των κιονόκρανων και της στέγης ονομάζεται θριγκός. Για το ταφικό μνημείο για τον οποίο συζητάμε, ειπώθηκε στην επίσημη παρουσίαση της 29/11/2014 ότι οι μαρμάρινες ζωγραφιστές πλάκες που αφαιρέθηκαν για να συντηρηθούν και να καθαρισθούν είναι τμήμα θριγκού. να σημειώσω επίσης ότι στα επιστύλια δεν υπάρχει ποτέ ζωγραφικός διάκοσμος.
• Για το αν έγινε επιχωμάτωση και εξωτερικά του μνημείου.
Νομίζω ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο. Απλά η περίβολος με τις ύψους 3 μέτρων μαρμάρινες πλάκες θάφτηκε με το πέρασμα των αιώνων. Η έρευνα της κυρίας Περιστέρη, όταν ξεκίνησε, είχε σαν σκοπό να αποκαλύψει τα πραγματικά όρια του τύμβου.
Το μνημείο αρχικά είχε είσοδο δίστυλη εν παραστάσει που «προεξείχε» από την περίβολο. Αυτό σημαίνει ότι είχε δύο κίονες που βρίσκονταν ανάμεσα στις παραστάδες που σχημάτιζαν οι πλευρικοί τοίχοι. Μετά τη βεβήλωση του μνημείου, η είσοδος αυτή «ξηλώθηκε» και στη συνέχεια όλο το ταφικό μνημείο επιχωματώθηκε και κατασκευάστηκαν οι σφραγιστικοί τοίχοι για να το προστατεύσουν. Αυτό, σύμφωνα με την κυρία Περιστέρη, έγινε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
• Για τα νομίσματα: αν έχω αντιληφθεί καλά, θα πρέπει να βρέθηκαν στο πάτωμα των θ1 και θ2. Δεν υπήρχε κάποιο έθιμο να αφήνουν νομίσματα οι επισκέπτες, απλά στους αρχαίους χρόνους δεν είχαν πορτοφόλια ή πουγγιά για να φυλάνε τα νομίσματα. Έτσι, τα έκρυβαν σε δίπλες των ρούχων τους, στο σκουφί τους, ακόμα και στο … αφτί τους. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ εύκολο να χάσουν ένα νόμισμα, ώστε να έχουν σήμερα οι αρχαιολόγοι στοιχεία για την χρονολόγηση.
• Γιατί το μνημείο δεν αναφέρεται σε ιστορικές πηγές: εδώ θα προτιμούσα να απαντήσει ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ, πιστέψτε με, είναι φοβερά διαβασμένος σ’ αυτό το θέμα. Κι όπως είπε η κυρία Περιστέρη, αν δεν είχε καταστραφεί η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας…


art ant είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=cAGZL1iIUic

Χρόνια Πολλά στην αρχαιολόγο της παρέας μας & Καλή ...Φώτιση σε όλους μας.

gtroza είπε...

Φωτεινή
ευχαριστούμε γιά το άρθρο

χρόνια πολλά

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

Γράψε κάτι περιμένουμε ! Καλή χρονιά να έχουμε και καλά νέα !

Ανώνυμος είπε...

@ Φωτεινή
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Αυτό που θέλω να πω με τα νομίσματα και τα όστρακα, είναι πώς είμαστε σίγουροι ότι βρίσκονταν στο χώρο του μνημείου και δεν μεταφέρθηκαν εκεί με την επίχωση? Περιέχονταν δλδ στο χώμα με το οποίο έγινε η επίχωση του μνημείου.Φαντάζομαι θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα αν ξέραμε το ύψος στο οποίο βρέθηκαν.
Αυτό που λες με την είσοδο (δίστυλη εν παραστάσει) το είχα διαβάσει και στην προηγούμενη ανάρτησή σου, απλώς θεωρούσα ότι το "δίστυλο" αναφερόταν στους δύο κίονες της εισόδου(κάτω από τις σφίγγες).
Αυτό που δεν καταλαβαίνω, και όποιος μπορεί παρακαλώ ας βοηθήσει είναι το εξής:
Αφού στο σημείο της εισόδου το περιμετρικό τοιχείο διακοπτόταν, και χτίστηκε("έκλεισε") κατά την επιχωμάτωση, σε τι χρειαζόταν η σκάλα?
Εκτός και αν η σφράγιση έγινε σε δύο φάσεις. Πρώτα έκλεισαν το τοιχείο και κατασκεύασαν τη σκάλα και μεταγενέστερα έγινε η επιχωμάτωση και οι σφραγιστικοί τοίχοι. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν καταλαβαίνω τι προστασία προσέφερε το "κλείσιμο" του τοιχείου......

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ή μάλλον χθες ήταν των Φώτων και μια φωτογραφία χρειάζεται λίγο περισσότερο φως προς τα αριστερά......
Γιατί άραγε το ΥΠΠΟ δε θεωρεί άξιο φωτογράφησης το περιθύρωμα μιας μαρμάρινης θύρας ενός Μακεδονικού τάφου? Γιατί η μόνη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα είναι μια φωτογραφία που αποτυπώνει το άνω δεξιό τμήμα του περιθυρώματος και όχι μία πανοραμική? Το γείσο είναι τόσο σημαντικό εύρημα?
Πάντως ακόμα και έτσι όποιος έχει μάτια βλέπει.....
Καλό ξημέρωμα

art ant είπε...

Καλημέρα,
το άρθρο της Φωτεινής εδώ...

http://apocalypsejohn.com/2015/01/amfipoli-ton-kero-tou-m-alexandrou-dichnoun-stichia-gia-tin-chronologisi-tou-mnimiou.html

& εδώ...

http://www.defencenet.gr/defence/item/a%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

με αναφορά της πηγής & στα δύο.

art ant είπε...

Λίγες μέρες πριν την Κυριακή των εκλογών τα αποτελέσματα για τα οστά της Αμφίπολης!
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82

&
Αμφίπολη: Μέχρι τις 20/1 θα γνωρίζουμε το φύλο, το ανάστημα και την ηλικία θανάτου του νεκρού (vid)

Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/amfipolis-apotelesmata/#comments

Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/kasta-tafos/#comments

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Ολοι περιμενουν κατι ανατολικα...
Εγω περιμενω δυτικα...

Παντως σε καθε περιπτωση μια εκπληξουλα την περιμενω...

Unknown είπε...

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59652

onar είπε...

νεα ανακοίνωση

Ανώνυμος είπε...

Αναμένοντας ως τις 20 Ιανουαρίου τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τα στοιχεία του νεκρού, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για την έρευνα που κάνει η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στον λόφο Καστά.

Οι ερευνητές μιλούν για πιθανόν νέες αρχαίες κατασκευές μέσα στο λόφο και για ένα ακόμα κρίσιμο σημείο δυτικά της θόλου που πρέπει να διερευνηθούν ανασκαφικά.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.

Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων



Πηγή: Αγωνία ξανά για την Αμφίπολη: Πιθανόν αρχαίες κατασκευές εντόπισαν οι ερευνητές [εικόνα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/186092/agonia-xana-gia-tin-amfipoli-pithanon-arhaies-kataskeyes-entopisan-oi-ereynites-eikona#ixzz3OK9AkpoT

Δημήτρης είπε...

Καλημέρα και Ευτυχισμένο το 2015 για όλους !!!
Σημερινό Δελτίο Τύπου απο το Υππο :
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59652

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Kατι αντιστατικες δομες λεει βρεθηκαν δυτικα της θολου!!!!

Δεν θα πω οτι δικαιωθηκα, θα πω μονο...........

Μ ααααααααααααααααααααααγος εμαι;;;;

Κώστας Βαγγελής είπε...

ΑΛΕΡΤ Κάτι περιμένουν δυτικά του θόλου

http://apokalyptikodeltio.gr/index.php/11-eidiseis/ellada/5427-nees-anakalypseis-stin-amfipoli.html

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους,
θα ήθελα να ρωτήσω τους έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις, αν τυχόν θα μπορουσε να προσαρμοστει η εικόνα που δόθηκε σήμερα από το ΥΠΠΟ πάνω σε αυτό το σχέδιο που είναι από την παρουσίαση στις 29/11.
http://prntscr.com/5qctse

Ευχαριστω :)

niovi είπε...

Καλημέρα και ευτυχές το νέο έτος!Εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρα, θα σας παρακολουθώ ανελλιπώς από σήμερα! Εύχομαι μόνο-αναφερόμενη στην ανασκαφή της Αμφίπολης, αλλά και γενικότερα-να λάμψει η αλήθεια...