Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ «Π» ΚΑΙ ΤΟ «ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ

 Στην πρόσφατη παρουσίαση της η κα Κατερίνα Περιστέρη στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε δύο σημεία της ομιλίας της ανέφερε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα.

Προς το τέλος της ομιλίας της και καθώς η ομιλία της εστράφη στον νεκρικό θάλαμο είπε επί λέξει τα εξής :


«…..έχουμε την θήκη την  μεγάλη  στον τελευταίο χώρο, τον ταφικό, όπου εκεί υπάρχει και το εσωτερικό με τον μικρό τον τάφο, τον κυρίως τάφο,  με τις τεράστιες διαστάσεις που είναι τεράστιο, που σχεδόν καταλαμβάνει το κέντρο του τελευταίου θαλάμου και είναι πολύ σημαντικό γιατί δίπλα υπάρχει ένα  ‘Π’ που θα μπορούσαν να μπαίνουν και να βλέπουνε τον χώρο αυτό…»

Η αναφορά αυτή προσθέτει το ενδιαφέρον στοιχείο ότι ο κιβωτιόσχημος τάφος ήταν ακάλυπτος,, δεν ήταν δηλαδή κρυμμένος κάτω από κάποιο δάπεδο,  ώστε οι επισκέπτες του τάφου να στεκόντουσαν στις άκρες του ορύγματος που περιείχε τον κιβωτιόσχημο τάφο, το «Π» όπως το περιέγραψε, και το οποίο νομίζω ότι είναι αυτό που απεικονίζεται στο παραπάνω διάγραμμα και να κάνουν τις απαιτούμενες χοές προς τιμήν των νεκρών που ευρίσκοντο ενταφιασμένοι, ο ένας επί της ξύλινης κλίνης και ο άλλος αποτεφρωμένος στην τεφροδόχο.

Ισως λοιπόν η εικόνα που θα έβλεπαν να ήταν η εξής :




Ομως, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, η εικόνα που θα αποκόμιζαν οι επισκέπτες θα ήταν πολύ "φτωχική", οι οποίοι θα είχαν διέλθει από την μνημειακή μεγαλοπρέπεια του ταφικού μνημείου (δάπεδο με ρόμβους, είσοδος σφιγγών,  μαρμαρωτό κόκκινο δάπεδο, καρυάτιδες, εντυπωσιακό δεύτερο θάλαμο με την επιβλητική οροφή με τους ρόδακες, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, την εντυπωσιακή ζωφόρο) και θα έβλεπαν μερικούς φτωχικούς πωρόλιθους που θα σκέπαζαν τον τάφο με τους νεκρούς. Ούτε μια αξιοπρεπής σαρκοφάγος δεν υπήρχε. Αλλωστε δεν θα υπήρχε και δυσωδία που θα ενοχλούσε τους παρευρισκόμενους ; Είναι λογικό να ειναι έτσι ; ή.......

'Η μήπως η "φτωχικότης" αυτή  ήταν εσκεμμένη ώστε να αναδεικνύονται οι ίδιοι οι νεκροί, ώστε ένας επισκέπτης να "τυφλώνεται" από την μεγαλοπρέπεια των νεκρών αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα ;

Επεκτείνοντας έτσι την σκέψη μας, ίσως να είναι σωστό να αναρωτηθούμε μήπως  και η θήκη όπου ευρίσκοντο οι νεκροί να ήταν ακάλυπτη! Αλλωστε δεν έχει αναφερθεί ότι ευρέθη κάλυμμα του κιβωτόσχημου τάφου, αν δεν κάνω λάθος. Σε μια τετοια περίπτωση οι παρόντες στον χώρο θα έβλεπαν από την μια άμεσα τον νεκρό  επί της ξύλινης κλίνης και φυσικά την τεφροδόχο με την τέφρα του άλλου νεκρού.

Αν όμως ίσχυε αυτό, τότε είναι λογικό ότι δεν θα ήταν "σημαντικό θέαμα" τα οστά του νεκρού που είχε αποτεθεί επί της ξύλινης κλίνης, Μήπως λοιπόν  τα στολίδια που βρέθηκαν στο σημείο εκείνο δεν ήταν επί ξύλινης κλίνης αλλά επί ξύλινης σαρκοφάγου

Άλλωστε τα στολίδια που βρέθηκαν τα συναντούμε σε άλλες σαρκοφάγους, όπως για παράδειγμα στην σαρκοφάγο της Σιδώνας :


Το πολύ στενό πλάτος όπου ευρίσκετο η ξύλινη κλίνη ήταν μόνο 54 εκ, πολύ στενό για άμεσο ενταφιασμό ενός ανθρώπου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα χωρούσε.Αρα μήπως ο νεκρός είχε μεταφερθεί εκεί αρκετό χρόνο μετά τον θάνατο του, είτε ως οστά είτε ως μουμιοποιημένος και να ήταν έτσι τοποθετημένος σε κάποιου είδους  ξύλινη σαρκοφάγο ;

Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά, όπως μια παρόμοιος σαρκοφάγος από την Αίγυπτο:

Την  ίδια άποψη έχει και η Dorothy King η οποία όταν ανεκοινώθησαν τα ευρήματα αυτά σε twitter της είπε ότι ίσως να πρόκειται για σαρκοφάγο παρά για μια απλή θήκη με οστά και στάχτες!

(το συγκεκριμένο twitter το αλίευσα σήμερα από το διαδίκτυο καθώς μάζευα υλικό για να τεκμηριώσω την σκέψη μου.  Χαίρομαι που και κάποιος άλλος, πιο σχετικός με το θέμα, είχε την ίδια σκέψη με εμένα.)


Το δεύτερο σημείο της ομιλίας της κας Περιστέρη που αξίζει προσοχής είναι το εξής :


«Ενώ το μνημείο κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του τέταρτου π.Χ. αι., οι διαφραγματικοί τοίχοι έγιναν με τους τελευταίους Μακεδόνες (σε άλλο σημείο προσδιορίζει ότι είναι την εποχή μετά τον Περσέα) στην προσπάθεια τους να προστατέψουν  το μνημείο από τις επιδρομές των Θρακικών φύλων και μετέπειτα των Ρωμαίων. Και ήταν μια σοφή κίνηση αφού βέβαια πρώτα άδειασαν το μνημείο από οτιδήποτε πολύτιμο υπήρχε, πολύτιμο κτέρισμα, μην μπορώντας  όμως να αφαιρέσουν  τα μαρμάρινα αριστουργήματα, μην μπορώντας να πάρουν πράγματα που ήταν αρχιτεκτονικά σκέφτηκαν να τα καλύψουν με τους τοίχους αυτούς  για να τα προστατέψουν και καλώς το κάνανε, γιατί έτσι τα βρήκαμε».

'Ετσι λοιπόν οι τελευταίοι Μακεδόνες "σκούπισαν" τον τάφο από οτιδήποτε πολύτιμο υπήρχε. Αν λοιπόν η σκέψη της κας Περιστέρη είναι ορθή, τότε το πιο λογικό είναι αυτά να μετεφέρθησαν κάπου αλλού μέσα στον Τύμβο και να αποτέθηκαν εκεί. Αλλωστε η ίδια η κα Περιστέρη στην ομιλία της ότι από την διασκόπησηπου έχει κάνει ο κ.Τσόκας από το ΑΠΘ  έχουν εντοπιστεί σημεία που πρέπει να ανασκαφούν!

Ομως ανάμεσα στα πιο πολύτιμα που υπήρχαν στον τάφο δεν θα ήταν σίγουρα και οι σοροί των δύο νεκρών; Θα άφηναν τους νεκρούς στο σημείο εκείνο ενώ θα μετέφεραν αλλού τα κτερίσματα τουςγια να αποκρύψουν ; Φυσικά και όχι.

Αν λοιπόν οι νεκροί των οποίων τα οστά βρέθηκαν στον τάφο,  ήταν θύματα εναγισμών, όπως έχει υποθέσει κάποια στιγμή ο κ.Μιχάλης Λεφαντζής, τότε δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι και οι "σπουδαίοι αφηρωισμένοι νεκροί" που ετιμώντο στον τάφο αυτό  να έχουν μεταφερθεί και αυτοί κάπου αλλού-πολύ πιθανόν κάπου μέσα στον Τύμβο!

Έτσι ας κάνουμε υπομονή και ας στηρίξουμε την ανασκαφική ομάδα γιατί - όπως είπε η κα Περιστέρη στην ομιλία της - έχουν πολύ δουλειά να κάνουν.

Αλλωστε, αν η υπόθεση μας είναι σωστή, τότε η ανεύρεση των αποκρυμμένων αφηρωισμένων νεκρών είναι σίγουρο ότι θα μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις!


 


ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαγορεύεται η αναδημοσίευση είτε μέρους  της αναρτήσεως είτε  ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή  που είναι : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2016/02/blog-post_12.html
Το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του




7 σχόλια:

Antonis είπε...

Η θεωρία σου Εμπεδότιμε είναι πολύ ενδιαφέρουσα.Πρέπει ομως να συνδυάσεις και τα ευρήματα των 5 πέντε σκελετών που βρέθηκαν γυρω από τον κιβωτιόσχημο τάφο:Μιάς γυναίκας γύρω στα 60 χρόνια,2 ανδρών γύρω στα 30-35 χρόνών,ενός νοεγνού και τα μουμιοποιημένα ελάχιστα οστά ανδρός.
Πρέπει να τα δεις όλα αυτά μαζί.
Η ανάλυση των χωμάτων που αφαιρέθηκαν από το ταφικό μνημείο δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιθεί.Ωστε να έχουμε μια καλή βάση για την θεωρία σου.
Επίσης από την ζωφορο του επιστυλίου ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι παραστάσεις.
Σε παρακολουθω από την αρχή.Ολες τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου τις διατηρώ.
Η Ιστορία της Μακεδονίας μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου πρέπει να συμπληρωθεί.Οδηγός μας στα βασικά παραμένουν πάντα οι ιστορικές πηγές του 1ου π.Χ και του 1ου -2ου μ.Χ αιώνα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Αναφέρομαι σε αυτό που λες στην ανάρτηση, ότι αυτοί οι σκελετοί πιθανόν να είναι θύματα εναγισμού πριν την επίχωση. Μπορεί επίσης να είναι και οστά που ήταν αναμεμιγμένα στα χώματα με τα οποία επιχώθηκε ο τρίτος θάλαμος, άλλωστε στον λόφο Καστά υπήρχε ήδη νεκροταφείο.

Ο κ.Λεφαντζής σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά για τους ευρεθέντες σκελετους αναφέρει :

"Οι σκελετοί βρέθηκαν σε πιο ψηλά στρώματα και μαρτυρούν τη βίαιη κατάληξη κάποιων ανθρώπων στο σημείο όπου βρέθηκαν είτε λόγω της λατρευτικής ιδιότητας του χώρου είτε για εξιλέωση από τις λεηλασίες που είχαν προηγηθεί στον χώρο. "

http://www.parapolitika.gr/article/148930/peristeri-lefantzis-o-tymvos-kasta-tis-amfipolis-kryvei-polla-akomi

Αλλωστε αν "σκουπίστηκε" ο τάφος πριν επιχωθεί, τότε θα άφηναν τους νεκρούς και θα έπαιρναν μόνο τα κτερίσματα ; Οι νεκροί ήταν σημαντικότεροι από τα κτερίσματα, το πιο πιθανό είναι να τους απομάκρυναν και αυτούς.
Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι η θέση της κας Περιστέρη περί "σκουπίσματος" του τάφου ισχύει.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

H μεγαλυτερη αρχαιολογικη ανακαλυψη απο την εποχη Ανδρονικου!
Θα ζησουμε μοναδικες στιγμες....

Επι της ουσιας τωρα , παντα παρακολουθουσα ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ τα λεγομενα της Περιστερη
Σταχυολογω μερικα απο αυτα

1. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ οτι αυτος ο ταφος εχει συλληθει !!!! (οταν ρωτηθηκε τον Αυγουστο του 2014)
2. ερ. Τοτε που ειναι τα κεφαλια των σφιγγων΄
απ. ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ !!!!!!!
3. Ο ταφος ανηκει μαλλον σε ΜΕΓΑΛΟ στρατηγο !!!
4. Αρχιτεκτων ειναι ο Δεινοκρατης
5. ΟΙ νεκροι ειναι ΔΥΟ !!!!!!! (ποιος να ειναι ο δευτερος αραγε; Συγγενης μου παντως, οχι)
6. ερ. Υπονοειτε τον Μ. Αλεξανδρο ;
απ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ δεν εχω τα στοιχεια να μιλησω για Αλεξανδρο !!!! Δεν αποκλειω τιποτα!!

7. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ! (δια στοματος Αντονιο Κορσο)
8. Ο Αλεξανδρος ταφηκε στην αιγυπτο. Τελεια και παυλα .... ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ!!!!!!!!! (δια στοματος Κορσο)
9. ερ. Ο ταφος εχει συλληθει;;; (απο παλαιοτερη συνεντευξη)
απ. Ο ΚΥΡΙΩΣ ταφικος θαλαμος ΝΑΙ !! ( οι αλλοι ;;;;;;)

Τελος τα σημεια που επεσημανε στο αρθρο του ο Εμπεδοτιμος , με πιο σημαντικο ισως ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ των πολυτιμων αντικειμενων απο τους τελευταιους Μακεδονες βασιλεις.

Που το ξερει αραγε η Περιστερη;;; Ηταν παρουσα; Γιατι μεχρι τωρα ακουγαμε τη θεωρια περι καταληστευσης του μνημειου και μαλιστα πολλες φορες!!!!

Απλη μαντεια, η μηπως τα δεδομενα ΑΛΛΑΞΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ;

Ο χρονος θα δειξει!!!

Unknown είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΣ!!!


Προσωπικά απ την πρώτη στιγμή που έγραψα εδώ μέσα, ακόμη και την εποχή που είχα έντονη διαφωνία με κάποιος με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μου από δω, δεν είχα θεωρήσει ότι είναι συλημένος. Πολλές φόρες κάνουμε αποσυμβολισμό του μνημείου και αναλύουμε διάφορα κομμάτια του. θεωρούμε πως υπάρχουν ενδείξεις σύλησης ή παγίδευσης και αποτροπής αυτής. Μην ξεχνάτε ότι και η Περιστέρη για τον κατασκευαστή του μνημείου είναι τυμβωρύχος.... επίσης μην ξεχνάτε ότι όποιος πλήρωσε για το μνημείο αυτό, είχε πολλλλλλλλλά χρήματα, και όπως έλεγαν οι αρχαίο μας πρόγονοι αν θέλεις να κρύψεις κάτι βάλτο στο πιο εμφανή σημείο. Μήπως να σκεφτούμε ότι όλο το ταφικό συγκρότημα είναι αντιπερισπασμός και ο αληθινός τάφος είναι κάπου εκεί κοντά;
Μια ακόμη σκέψη που κάνω είναι οι πυραμίδες και η χωροθέτηση αυτών… ο Αλέξανδρος είχε επιρροές από αυτές, θα έβαζε λοιπόν πολλούς τάφους στην ίδια τούμπα;

Σκέψεις κάνω… μήπως πρέπει να φτάσουμε στο κέντρο της τούμπας, η μήπως πρέπει να κοιτάξουμε τριγύρω μας, πίσω μας, δεξιά ή αριστερά μας επιτέλους.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Κατι ακομα απο την ομιλια της Περιστερη στην Κυπρο.

Δεν το επεσημανε ο Εμπεδοτιμος , αλλα αξιζει τον κοπο να το προσεξετε!

Στο σημειο που παρουσιαζει το κομματι απο τον θριγκο με τον ταυρο (που τυχαινει να ειναι και το καλυτερα σωζομενο λεει επι λεξει :

" Η ζωφορος αυτη η γραπτη ,μελεταται αυτη την στιγμη , ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑΑΑΑααα...." Κομπιαζει χαρακτηριστικα..

Ελα ...πες το ...μη ντρεπεσαι....βγαλε αυτο που εχεις μεσα σου....

Τεντωνω τα αυτια μου, αλλα εκει ακριβως αλλαζει τροπαριο:

"....προσπαθουμε να καταλαβουμε ,και ετσι ΔΕΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ..."

Κριμα !!

Παντως οποιος καταλαβαινει τι θελει να πει η ζωφορος εχει καταλαβει πολλα και για τον ιδιο τον ταφο. Ειναι ενα αινιγμα που η λυση του θα μας δωσει πολλες απαντησεις!!!

Και η Περιστερη θελει να ειναι ΣΙΓΟΥΡΗ πριν ξεστομισει καμμια βαρια κουβεντα.....

giannis_ είπε...

http://www.pronews.gr/portal/20160304/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1/k%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF

oryktosploutos είπε...

Από την πλευρά του, ο κ. Κόρσο αποκάλυψε την ανεύρεση μίας ανάγλυφης κεφαλής, που όπως υποστήριξε, απεικονίζει το πορτραίτο του σπουδαίου στρατηλάτη, Μεγάλου Αλεξάνδρου.
http://www.voria.gr/article/amfipolinea-evrimata-enischioun-ti-sindesi-me-m-alexandro-ifestiona

Μιχάλης Λεφαντζής: Ο Μέγας Αλέξανδρος απεικονίζεται σε ανάγλυφο στον τύμβο Κάστα
http://www.thousandnews.gr/index.php/newsroom/item/197538-vrethike-apotypoma-tou-mega-aleksandrou-stin-amfipoli

κατά την εκτίμηση του ειδικού στη γλυπτική κ. Αντόνιο Κόρσο ο άνδρας που οδηγεί την πορεία των στρατιωτών αποτυπώνει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500062797

«Σεισμός» στην Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και ευρήματα «δένουν» το μνημείο με το Μ. Αλέξανδρο, το πρόσωπο του οποίου απεικονίζεται στην ανάγλυφη ζωφόρο
http://www.xronometro.com/amfipolis-synedrio-2/