Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ




Στις  18 Αυγούστου 2015  συμπληρώνεται ένας χρόνος από την στιγμή που ξεκίνησα μια προσπάθεια  διερεύνησης  του Ταφικού Μνημείου του Τύμβου Καστά μέσα από το ιστολόγιο αυτό.

Με το θέμα του Τύμβου Καστά άρχισα να ασχολούμαι από τα τέλη του 2013 όταν έπεσε στην αντίληψη μου ένα βίντεο της ΕΤ3 που έδειχνε μέρος του περιβόλου που είχε ήδη αποκαλυφθεί, καθώς όμως από τον Αύγουστο του 2014 τα ευρήματα της ανασκαφής άρχισαν να γίνονται γνωστά, ωθήθηκα να καταγράψω τις απόψεις μου για αυτά και την ανασκαφή γενικότερα και όσο προχωρούσε η ανασκαφή τόσο περισσότερο εμβάθυνα, στα μέτρα των δυνατοτήτων μου,  στο θέμα.

Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με ιστορία και αρχαιολογία και οι γνώσεις μου περί Αλεξάνδρου και Φιλίππου ήταν καθαρά εγκυκλοπαιδικές,  ό,τι είχα μάθει από το σχολείο, ομολογώ ότι για το θέμα του Αλεξάνδρου ήμουν τελείως αδιάφορος. Όμως και μόνο η παρουσία αυτού του τύμβου  με ώθησε να ψάξω τι είχε συμβεί με τον θάνατο  του Αλεξάνδρου και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της αναζήτησης.

Είναι γεγονός ότι αν δεν είχε έλθει στο φως ο ταφικός περίβολος του Τύμβου Καστά,  που οριοθετούσε ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο, σίγουρα δεν θα είχα ασχοληθεί με το θέμα.

Λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα  θέλοντας και μη παρακολουθούσα, όπως όλοι,  την ροή πληροφοριών για το θέμα της ανασκαφής. Καθώς  η εικόνα που προσελάμβανα για την ανασκαφή  ήταν τελείως διαφορετική από τις απόψεις των αρχαιολόγων που διετυπώνοντο  στις τηλεοπτικές εκπομπές, πήρα την απόφαση να καταγράψω τις πρώτες εντυπώσεις μου για την ανασκαφή στο ιστολόγιο, παρότι  το ιστολόγιο αυτό  ήταν καθαρά φιλοσοφικής κατεύθυνσης. 

‘Οσον αφορά την Αμφίπολη η προσπάθεια μου δεν ήταν να κάνω μια απλή αναδημοσίευση ειδήσεων σχετικά με την ανασκαφή αλλά να προσεγγίζω κριτικά τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ και τις πληροφορίες που διεδίδοντο από τα ΜΜΕ και να καταθέτω τα δικά μου συμπεράσματα που εβασίζοντο στην κοινή λογική, τον ορθό λόγο και τις πηγές.

Παρότι  το ιστολόγιο λόγω του ειδικού προσανατολισμού του δεν συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό επισκέψεων και σχολίων, η προσπάθεια μου για κριτική προσέγγιση του θέματος και της επικαιρότητας για αυτό   φαίνεται ότι προξένησε στην αρχή την περιέργεια και στην συνέχεια το ενεργό ενδιαφέρον σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να συμμετάσχουν  στην αναζήτηση αυτή καταθέτοντας τις απόψεις τους στο ιστολόγιο.  Η επισκεψιμότητα του ιστολογίου αυξήθηκε εντυπωσιακά όπως και ο αριθμός των σχολίων που σε μερικές αναρτήσεις άγγιξε τα 2000. 

Δημιουργήθηκε έτσι αυθόρμητα μια κοινότητα από σχολιαστές   που μέσα από τις παρατηρήσεις τους, τους «τσακωμούς»  και την παράθεση των απόψεων τους (σημειωτέον ότι πάνω από το 90% αυτών δεν ασπάζονταν την προσέγγιση μου) συνέβαλλαν και  συνεχίζουν να συμβάλλουν  μιας και το θέμα της ανασκαφής δεν έχει κλείσει ακόμα,  στην ποιοτική έρευνα για το θέμα αυτό.

Προσπάθησα αρκετές φορές να αναδείξω μέσα από τις κύριες αναρτήσεις του ιστολογίου κάποια σχόλια και παρατηρήσεις σχολιαστών που θεώρησα ότι θα έπρεπε να ακουστούν/διαβαστούν και έξω από τα όρια του ιστολογίου. 

Τελικά νομίζω ότι το ιστολόγιο έχει πάψει πια να είναι κάτι προσωπικό, αποτελεί μια κοινότητα όσων θέλουν να ερευνήσουν θέματα πολιτισμού που μας απασχολούν και ίσως αυτό το ιστολόγιο τους έδωσε την ευκαιρία.

Αυτή η ευκαιρία που έδωσε η ζωντανή παρακολούθηση της  πορείας της ανασκαφής  μας οδήγησε  όλους σχεδόν, να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε σε σημεία της ιστορίας  μας και να αναζητήσουμε πληροφορίες από γνωσιολογικά αντικείμενα που απλώς γνωρίζαμε την ύπαρξη τους  αλλά δεν είχαμε ποτέ εμπλακεί με αυτά. Έτσι η αρχαιολογία, η ιστορία τέχνης, η αρχιτεκτονική, η μυθολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία και άλλα σχετικά  θέματα  διακινούντο πια ευρέως μεταξύ των Ελλήνων  που είχαν με κάτι  ενδιαφέρον να ασχοληθούν και να αποστασιοποιηθούν όσο ήταν δυνατόν από την πεζή και σκληρή πραγματικότητα τους. 

Αυτό το «πολιτιστικό σοκ» που υποστήκαμε  όλοι νομίζω  ότι είναι το παράπλευρο κέρδος  από την όλη αυτή ιστορία  και ειλικρινά ελπίζω να συνεχισθεί και να επαναληφθεί στο μέλλον.

16 σχόλια:

Χρίστος είπε...

Σε ευχαριστουμε! Αναμένουμε με αγωνία την ..... Ιθάκη.

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για το επιπεδο των αναρτησεων σας. Η ερευνα, η ορθολογιστικη σκεψη , τα συμπεράσματα σας αποτελουν μια αξιεπαινη προσπαθεια.
Τα ευρηματα της ανασκαφης απεκτησαν νοημα με αυτες τις αναρτησεις σας τις οποιες περιμεναμε και περιμενουμε με ενδιαφερον.
Η κ. Περιστερη θα επρεπε ηδη να σας εχει αναζητησει. Αν δεν το εχει κανει, προτείνω να επιδιωξετε εσεις μια επικοινωνία μαζί της.
Η συνεργασία αυτή θα είναι
μεγαλο οφελος για την ανασκαφή.

Petros είπε...

ίτε κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν πλήρως ή όχι,ήσασταν ο ακρογωνιαίος λίθος ενος εξαιρετου ταξιδιου της γνώσης Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν

333 είπε...

Εμπεδότιμε,

για ακόμη μιά φορά συγχαρητήρια, κυρίως για το οτι το μπλογκ έγινε σημείο αναφοράς για το θέμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι "ειδικοί" και μη επικαλέστηκαν τα γραφόμενά σου για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
Ειδικά σου αξίζουν περισσότερα εύσημα για το γεγονός που αναφέρεις πως δεν είχες ασχοληθεί ποτέ πριν με το θέμα.

Εύγε σου !!!

Αρέθουσα είπε...

Φυσικά είμαστε εδώ, και περιμένουμε τις ανακοινώσεις τον Σεπτέμβη!Να λάμψει η αλήθεια, όσο λαμπρή ήταν και η πορεία του Μέγα Αλέξανδρου τα χρόνια της ζωής του και των κατακτήσεων του!Να κλείσουν τα στόματα, αυτών που μίλαγαν και δεν ήξεραν.Ν ανοίξουν τα στόματα αυτών που δεν μίλαγαν,ήξεραν και είχαν τόσα να πουν!Εμεις περιμένουμε ....και καθημερινά διαβάζουμε τίποτε δεν έχει ξεχαστεί.....

πνα είπε...

Τέτοια εποχή πέρυσι δεν προλαβαίναμε να διαβάσουμε τις αναρτήσεις.
Το blog αυτό ήταν σίγουρα το πλουσιότερο σε πληροφόρηση από τα υπόλοιπα που ασχολήθηκαν με το θέμα ενώ διακρίθηκε για το ευρύ πεδίο γνώσεων των συμμετεχόντων. Δεν έλειψαν βέβαια και διάφοροι με τις γνωστές ακραίες απόψεις που όμως εν πολλοίς απομονώθηκαν.
Αγαπητέ Εμπεδότιμε σε ευχαριστώ για τις ιστορικές, και όχι μόνον, γνώσεις που αποκόμισα από την παρακολούθηση της ανταλλαγής απόψεων των συμμετεχόντων στο φιλόξενο blog σου.

Unknown είπε...

δείτε που και πως δίνει χρήματα ο τραγιάσκας

http://www.lifo.gr/now/politics/73997?ref=yfp

hylap-vn είπε...

Την έστειλαν στο νοσοκομείο. Αύριο έχει ΚΑΣ με θέμα την Αμφίπολη και οι γνωστές κυρίες που με επίσκεψη 2 ωρών το έβγαλαν ρωμαικό το μνημείο θα την σταύρωναν μάλλον. Ελπίζω να μην την λαβώσουν αυτές οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις του τέρατος που καταπλάκωσε την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε, αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου,

Ένα σύντομο μήνυμα για να επιβεβαιώσω ότι η δημοσιότητα που δόθηκε στην ανασκαφή της Αμφίπολης και οι αναρτήσεις σου και των λοιπών φίλων δημιούργησαν ένα σταθερό ενδιαφέρον ώστε να γνωρίσουμε την Ιστορία μας και να προστατευθούν τα αρχαία μνημεία μας. Προσωπικά εξακολουθώ να επισκέπτομαι το ιστολόγιο, απολαμβάνω να διαβάζω νέα για τις ανασκαφές και τα ευρήματα σε όλη την Ελλάδα, και σκοπεύω να επισκεφτώ σύντομα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχω πάει στο παρελθόν. Ευχόμαστε το ταξίδι να συνεχιστεί, απλωμένο στο χρόνο, και σύντομα να έχουμε και νέες συγκινήσεις από την Αμφίπολη και όλο τον Ελληνικό χώρο.
Με εκτίμηση,
Α. Βουρεκάς

Παύλος είπε...

Γεια σου Εμπεδοτιμε και φιλοι αναγνωστες του ιστολογιου.
πριν ενα χρονο σαν σημερα εγραψα το πρωτο σχολιο μου.
Σας διαβαζω και περιμενω......
Ευχαριστω παυλος

giannis_ είπε...

http://www.zougla.gr/greece/article/stimeno-ke-an8eliniko-to-porisma-ton-kotaridi---veleni-gia-to-mnimio-tis-amfipolis

ΕΛΑΦΗΒΟΛΟΥ είπε...

ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ
Με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης» της εκδήλωσης Μεσογειακού Αρχαιολογικού Τουρισμού στην Ιταλία, τιμήθηκε η ανασκαφή της Αμφίπολης. Το Χρυσό Μετάλλιο θα δοθεί σε τελετή που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου. Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», σημειώνει το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
"Η ελληνική ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα", σημειώνεται στην ανακοίνωση ενώ στη συνέχεια περιγράφεται ο τάφος της Αμφίπολης.
Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον της γειτονικής Ιταλίας για την Αμφίπολη μετά τις πρόσφατες σπουδαίες ανακαλύψεις στο λόφο Καστά της Μεσολακκιάς. Τηλεοπτικό συνεργείο της ιταλικής τηλεοράσης RAI, συνοδευόμενο από έναν αρχαιολόγο και μία τουριστική πράκτορα φιλοξενήθηκαν το τριήμερο 7-9/9/2015 από την Π.Ε. Σερρών , με σκοπό τη λήψη πλάνων και φωτογραφιών από τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τα Μουσεία Αμφίπολης και Σερρών.Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί συνέχεια αυτής που είχε προηγηθεί το τριήμερο 4-6 Μαΐου 2015 αποτέλεσμα της οποίας ήταν :
- Μακροσκελές αφιέρωμα για την Αμφίπολη στο Ιταλικό ARCHEO, περιοδικό αρχαιολογικού-επιστημονικού ενδιαφέροντος, ευρείας κυκλοφορίας,
- Εκτενής αναφορά του χώρου σε ντοκιμαντέρ που μεταδίδεται από τη RAI και όχι μόνο.
Κατά την εδώ παραμονή τους ελήφθησαν συμπληρωματικά πλάνα από τα διάφορα σημεία του αρχαιολογικού πάρκου της Αμφίπολης, με σκοπό τον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχοντος ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται σε σειρές από την RAI.
Η πρωτοβουλία αυτή της ΠΕ Σερρών εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την τουριστική προβολή της περιοχής μας, πολύ περισσότερο που στην προκείμενη περίπτωση αφενός η θεματολογία και αφετέρου ο τρόπος διάδοσης της τουριστικής πληροφορίας είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
http://www.lifo.gr/now/culture/71876 και http://www.fonh.gr/…/2531-nea-episkepsi-tis-italikis-tileor…

gtroza είπε...

Εμπεδότιμε, σ΄ευχαριστούμε γιά όλα!

https://www.youtube.com/watch?v=wZBPZrspcSE&feature=youtu.be

να είσαι καλά

oryktosploutos είπε...

Η Περιστέρη θα μιλήσει για την Αμφίπολη

Με ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση-παρουσίαση της πορείας των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο, την τελευταία διετία, λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Στην εκδήλωση - παρουσίαση αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μιλήσουν ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, με θέμα "Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά", αλλά και η αρχαιολόγος, ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης, προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

http://www.iefimerida.gr/news/227533/i-peristeri-tha-milisei-gia-tin-amfipoli

Unknown είπε...

@εμπεδοτιμος,θελω ενα σχολιο σου η μια αναρτηση σου γυρω απο μια φραση που πιστευω οτι εχεις αναλυσει, ποια η γνωμη στου για το κονξ ομ παξ?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@basilis makariou

Η φράση αυτή είναι μούφα.....Κάποιοι την διακινούν ότι δήθεν ελέγετο στα Ελευσίνια μυστήρια.
Στο λεξικό του Ησύχιου υπάρχει στο λήμμα κογξ το εξής : κογξ ομ. παξ....... το ομ. είναι συντομογραφία του ομοίως.

Για ανάλυση διάβασε εδώ :

https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/02/kogxompax/

http://www.sarantakos.com/language/kogx.html

http://www.sarantakos.com/language/ompax2.htm