Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

Σήμερα 20/6/0215 επεσκέφτηκαν τον Τύμβο Καστά και ξεναγήθηκαν από την κα Περιστέρη βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  με  επικεφαλής την  πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σίλβια Κόστα η οποία δήλωσε : “Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση όπως αυτή που ένιωσαν οι αρχαιολόγοι όταν ανακάλυψαν το μνημείο. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και το επίπεδο του έργου”.

Δήλωση που πολύ θα θέλαμε να είχαμε ακούσει και από επίσημα χείλη της πολιτείας....


Σχετικό βίντεο από την επίσκεψη και τις δηλώσεις των επισκεπτών :  ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΈΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ροδάκογλου συνοψίζει με λίγα λόγια το κλίμα της επίσκεψης :

"ΣΗΜΕΡΑ. Μια καλή στιγμή για την Κατερίνα Περιστέρη και για όλους μας. ‘Αφωνοι…. έμειναν η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οκτώ ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη της Ε.Ε από την επίσκεψη τους στην ανασκαφή στο τύμβο Καστά. Θα προτείνουν η ανασκαφή να κηρυχτεί μνημείο UNESCO. — στην τοποθεσία Αρχαία Αμφίπολης Λόφος Καστά"

Το καινούργιο στοιχείο όμως που προέκυψε από την επίσκεψη αυτή δεν είναι μόνο τα παραπάνω αλλά αυτό που συνάγεται από κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από δημοσιογράφους που συνόδευαν τους επισκέπτες και ειδικά φωτογραφίες από την θύρα του θαλάμου Θ3.

Παρατίθενται σχτικές φωτογραφίες από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα :










και από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ροδάκογλου :








Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι είναι εμφανές ότι η θύρα του θαλάμου Θ3 δεν είναι πλήρης,  καθώς όπως φαίνεται από τις φωτό δεν εκτίθενται κάποια κομμάτια της.

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ στα δεδομένα που προκύπτουν από τις φωτογραφίες, τότε τίθεται  ένα  μεγάλο ερώτημα : Μήπως έχουν μεταφερθεί για κάποιου είδους συντήρηση ή δεν έχουν βρεθεί ;

Η πρώτη περίπτωση είναι μεν δυνατή αλλά μάλλον πολύ απίθανη, χωρίς βέβαια να αποκλείεται.

Με την επιφύλαξη λοιπόν ότι όντως κάποια κομμάτια δεν  έχουν βρεθεί τότε τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι σημαντικά :

Πως είναι δυνατόν να μην έχουν βρεθεί ; 

Ποιός και για ποιόν λόγο τα είχε απομακρύνει εκτός του ταφικού μνημείου (προφανως πριν την επίχωση του) ;

Και τώρα που έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της θύρας του θαλάμου Θ3 φυσικά επανατίθενται τα ερωτήματα που  προέκυψαν από τότε που ανεκοινώθη η εύρεση της θύρας και της κατάστασης της :

Πως έγινε η θραύση της θύρας με τέτοιο τρόπο;

Παρατηρούμε  ότι το δεξί  θυρόφυλλο είναι σπασμένο στο επάνω δεξί μέρος. Αν η θραύση της θύρας έγινε από τυμβωρύχους τότε το σπάσιμο αυτό είναι πολύ παράξενο καθώς είναι λογικό ότι θα προκαλούσαν χτυπήματα στο ύψος περίπου του κεφαλιού τους και όχι σε τέτοιο "περίεργο" σημείο.


Με άλλα λόγια ο τρόπος και τα σημεία όπου έχει σπάσει η θύρα του θαλάμου Θ3 είναι πολύ περίεργο να έχουν γίνει από τυμβωρύχους.

Μήπως λοιπόν η θραύση της θύρας έχει γίνει από σεισμό; Αν ισχύει αυτό τότε η περίπτωση της τυμβωρυχίας ως αιτίας της κατάστασης της θύρας απομακρύνεται.

Και φυσικά παραμένει η απορία για το πως βρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του θυρόφυλλου πάνω σε χώμα επίχωσης ύψους 1,5 μέτρων μέσα στον θάλαμο Θ2 ;

Το μυστήριο του τύμβου Καστά από ότι φαίνεται όχι μόνο συνεχίζεται αλλά μεγαλώνει.....


12 σχόλια:

oryktosploutos είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Απολύτως εύλογα τα ερωτήματα που θέτετε, θα περίμενε κανείς να έχει βρεθεί η πόρτα, σπασμένη μεν, ολόκληρη δε. Υπάρχει περίπτωση το τμήμα που λείπει να είχε κάποια ανάγλυφη παράσταση επάνω; Συνηθιζόταν κάτι τέτοιο; Σε άλλα θυρόφυλλα Μακεδονικών τάφων που έχω δει δεν θυμάμαι παραστάσεις.

Το σχεδόν σε ορθή γωνία σπάσιμο, που διακρίνεται στη 2η φωτο Κώττα και την 1η του Ροδάκογλου, είναι όντως πολύ περίεργο, αλλά αν δεν βρεθούν τα τμήματα που δεν βλέπουμε νομίζω πως δεν μπορεί ν' αποκλειστεί η θραύση από τυμβωρύχους.

Και μια απορία: πώς καταλαβαίνουμε ποιο είναι το ΔΕΞΙ θυρόφυλλο και ότι είναι σπασμένο στο ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ τμήμα του κι όχι στο ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

Unknown είπε...

ο τραγιάσκας που φτύνει την τσίκλα και την Αμφίπολη μπροστά στην κάμερα, τώρα φτύνει και τους Φιλίππους!
Δικαιούνται οι ΥΠΠΟ να είναι απολίτιστοι;

http://www.xronometro.com/sxolia-21-6-2015/#respond

Unknown είπε...

@empedotimos Το μέγεθος της πόρτας καθιστά σίγουρο ότι αυτή η πόρτα δεν έχει σπάσει από τυμβωρύχους. Και μάλιστα από αρχαίους τυμβωρύχους.

Είναι το μέγεθος της πόρτας τέτοιο που όσο και να τη χτυπάς δεν μπορεί να την σπάσεις σε μεγάλα κομμάτια, το πολύ πολύ να την σκάψεις με σφυρί και καλέμι.

Και να κλείσουμε και μια χαζομάρα που ακούστηκε κάποτε ότι μεταφέρθηκε το κεφάλι της σφίγγας μέσα για να σπάσουν την πόρτα. Σίγουρα θα είχε γίνει θρύψαλα αν κάποιος το χτυπούσε πάνω σε μια τέτοια πέτρινη πόρτα.

αρα ξανανοιγουμε το θεμα γιατι το κεφάλι ηταν πίσω απο την πορτα.

ιχθυοπωλης είπε...

Καλησπερα,

@empedotimos αν δεν απατωμαι, η θυρα ειναι πληρης.
Απο την παρουσα λοιπον αναρτηση

Φωτο 4 : Κατω τμημα δεξιου θυροφυλλου(149Χ89Χ15)εκ.με εφηλιδες και οπες για ροπτρο.
Ανω τμημα δεξιου θυροφυλλου (130Χ89Χ15)εκ.με εφηλιδες.
Αρα δεξι θυροφυλλο πληρες.

Φωτο 3 : Μεγαλο τμημα αριστερου θυροφυλλου(200Χ89Χ15)εκ.με εφηλιδες.
Μικρο ανω τμημα αριστερου θυροφυλλου περιπου 75 εκ. αναστροφα τοθετημενου
με τις εφηλιδες προς το εδαφος - δεν διακρινονται.
Αρα αριστερο θυροφυλλο κι αυτο πληρες.

Το μικρο ανω τμημα του αριστερου θυροφυλλου δεν ενθυμουμε να εχει ανακοινωθει,τωρα το
βλεπω.

Και τα δυο θυροφυλλα εχουν σπασει στα ανω μερη καθως και οι θεσεις εις τα οποια εβρεθησαν - ιδιως το δεξι θυροφυλλο - συνηγορουν υπερ της δρασεως δεξιοστροφης σεισμικης ροπης.

@ oryktosploutos Απο οτι εχω παρατηρησει σε μακεδονικους ταφους με διφυλλες θυρες
στο δεξι φυλλο τοποθετουσαν κατω απο την κεντρικη εφηλιδα κοντα στο σημειο ενωσης των δυο φυλλων,το ροπτρο - μεταλλικος κρικος,κατι σαν κουδουνι.

art ant είπε...

Μία κατάθεση ψυχής που γίνεται τέχνη.
Μία Αμφίπολη που μόνο από το άκουσμα της ωθεί για τέχνη.
Η Ιστορία της,γέμισε με μικρά πετραδάκια τα χέρια του Βασίλη που προσπάθησε να απεικονίσει το ψηφιδωτό της.
Θαυμασμός και σκέψη....

https://www.youtube.com/watch?v=f7QjPaN_GVk#t=188

oryktosploutos είπε...

@ιχθυοπώλης 24/6 - 1:18 π.μ.

Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Άρα δεν περιμένουμε κομμάτια με ανάγλυφη διακόσμηση.

Ανατρέχοντας στα ΔΤ ΥΠΠΟ, 21.10.14 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58894): "Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του ΤΕΤΑΡΤΟΥ χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν (φωτο 1,2). Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15."
Ως "δυτικό" χαρακτηρίζεται το θυρόφυλλο με το ρόπτρο (φωτο 4 στην τωρινή ανάρτηση), άρα "αριστερό".

31.10.2014 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58972): "Κατά την αποχωμάτωση του ΤΕΤΑΡΤΟΥ χώρου ... Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2)." Είναι το "ανατολικό" θυρόφυλλο (φωτο 3 στην τωρινή ανάρτηση), άρα "δεξί".

Τα μεγάλα κομμάτια λοιπόν βρέθηκαν στον ΤΕΤΑΡΤΟ χώρο, αλλά στο ΔΤ 2.10.14 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672) είχε βρεθεί κι ένα κομμάτι πίσω απ' τις Καρυάτιδες: "Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. (φωτο 1)."

Η δεξιόστροφη σεισμική δράση όντως μπορεί να εξηγήσει και τη θραύση και τις διαφορετικές θέσεις των κομματιών. Η περιορισμένη επίχωση του Θ3 και το "ανακάτεμα" των οστών στην επίχωση, σε συνδυασμό με το αρχικό ύψος του κιβωτιόσχημου, που προεξείχε του δαπέδου, επίσης εξηγούν την πτώση των θυρόφυλλων εντός του Θ3: απ' το σεισμό κατέρρευσε αρχικά η οροφή του κιβωτιόσχημου, παρασύροντας το δάπεδο και την επίχωση και αποσύροντας την αντιστήριξη των θυρόφυλλων.

Unknown είπε...

Η θύρα εχει σπάσει απο τυμβωρύχους!!!!ειναι γνωστό στην ανασκαφική ομαδα!!!!επισης ανατρέξτε στην προηγούμενη ανάρτηση ενος φίλου που μιλά για τα σημειώματα του Λαζαριδη και θα καταλάβετε πολλα για το ολο οικοδόμημα.λεει ο άνθρωπος οτι στο κεντρο του τυμβου βρήκε
Εναν
Μεγαλο χώρο τον οποίο δεν εξερεύνησε καθώς μυστηριώδός η ανασκαφή του σταμάτησε.!!!!τελος πάντων η άποψη μου έπειτα απο ανάλυση πολλών ημερών ολων των ευρημάτων καθώς και των παρασκηνιακών ευρημάτων που ανέφερα κατα καιρούς ειναι οτι στον τύμβο καστα υπάρχουν τουλαχιστον άλλοι δεκα τάφοι της ίδιας μορφής με αυτόν που εξερευνήθηκε.αυτοι ανήκουν σε στρατηγούς του μεγαλου Αλεξανδρου.στο κεντρο πιθανών να υπαρχει η μούμια του μεγιστου και κάπου εκει δίπλα ο φίλος του!!!επισης υπαρχει και βιβλιοθηκη!!!το επιστέγασμα ειναι το λιοντάρι της Αμφιπολης και όλος ο χώρος ειναι ενα σήμα ενα ηρώο πολεμιστών λιονταριών πο οποίοι υπό την καθοδήγηση του μεγιστου κατάφεραν τα ακατόρθωτα.τελος οι εχθροί του πολιτισμού μου ηταν η ρωμαϊκή η βυζαντινή αυτοκρατορια.ο Χριστιανισμός οι παπάδες και οι ανθέλληνες μεχρι και σημερα.αυτα δεν θα βγουν ποτε προς τα εξω!!!ουτε οι προδοσίες του παρασκηνίου!!!!να στε καλα και ευχαριστώ για τον χρονο σας

hylap-vn είπε...

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3161093/Mosaic-Alexander-Great-meeting-Jewish-priest-non-biblical-scene-discovered-inside-synagogue.html

oryktosploutos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oryktosploutos είπε...

Ο Φίλιππος Β΄ είναι στον Τάφο ΙΙ κι όχι στον Τάφο Ι της Βεργίνας, όπως πίστευε ο Μαν. Ανδρόνικος.

http://www.pnas.org/content/early/2015/07/15/1510906112.full.pdf

(Αλλά πάντως είναι στη Βεργίνα).

Και "το κερασάκι στην τούρτα": As a consequence, Tomb II could only belong to King Arrhidaeus and Eurydice and may well contain some of the armor of ALEXANDER THE GREAT (5, 37).

hylap-vn είπε...

@oryktosploutos

Ανάποδα το είπες.
"It is concluded that King Philip II, his wife Cleopatra, and their newborn child are
the occupants of Tomb I."

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn

Όντως. Mea culpa.
Πάντως το ΥΠΠΟ απέρριψε κατηγορηματικά την υπόθεση Μπαρτσιώκα και ο Μπαρτσιώκας έβγαλε νέα ανακοίνωση (http://tvxs.gr/news/alles-texnes/ti-apanta-sto-yp-politismoy-o-ereynitis-mpartsiokas-gia-ton-tafoy-toy-filippoy).