Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΚΛΟΣ - ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
 

H 8η Φεβρουαρίου  είναι  η επέτειος των γενεθλίων του Φιλοσόφου Πρόκλου, ο οποίος υπήρξε Διευθυντής της Πλατωνικής Ακαδημίας και ο οποίος μας παρέδωσε ένα πλουσιότατο και ανεκτίμητο φιλοσοφικό έργο το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε όλον τον κόσμο. .

Είναι ίσως ο μοναδικός φιλόσοφος για τον οποίο ξέρουμε την ακριβή ημέρα και ώρα γέννησης, όπως επίσης και που ευρίσκετο το σπίτι του (έξω από το Ηρώδειο, έχει καταχωθεί), στο οποίο στεγάσθηκε η Πλατωνική Ακαδημία σε καιρούς δύσκολους, τα δε λιγοστά ευρήματα από την οικία του εκτίθενται στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Η παρακάτω παράγραφος,  την οποία  έγραψε ο Πρόκλος για τον δάσκαλο του Συριανό (και προηγούμενο από αυτόν Διευθυντή της Πλατωνικής Ακαδημίας), συνοψίζει και περιγράφει πλήρως  την προσφορά του Πρόκλου :

 «ὁ τῷ Πλάτωνι μὲν συμβακχεύσας ὡς ἀληθῶς καὶ ὁ μεστὸς καταστὰς τῆς θείας ἀληθείας, τῆς δὲ θεωρίας  ἡμῖν γενόμενος ταύτης ἡγεμὼν καὶ τῶν θείων τούτων λόγων ὄντως ἱεροφάντης· ὃν ἐγὼ ϕαίην ἂν ϕιλοσοϕίας τύπον εἰς ἀνθρώπους ἐλθεῖν ἐπ' εὐεργεσίᾳ τῶν τῇδε ψυχῶν, ἀντὶ τῶν ἀγαλμάτων, ἀντὶ τῶν ἱερῶν, ἀντὶ τῆς ὅλης ἁγιστείας αὐτῆς, καὶ σωτηρίας ἀρχηγὸν τοῖς γε νῦν οὖσι ἀνθρώποις καὶ τοῖς εἰσαῦθις γενησομένοις»

[«Εκείνος  υπήρξε αληθινός συγχορευτής του Πλάτωνα   που συμπληρώθηκε πλήρως από την θεϊκή αλήθεια και κατέστη για εμάς οδηγός αυτής της θεωρίας και αληθινός ιεροφάντης τούτων των θεϊκών λόγων.   

Γι'αυτόν εγώ θα έλεγα ότι ήρθε στους ανθρώπους σαν πρότυπο της φιλοσοφίας, προς όφελος των ψυχών που βρίσκονται εδώ κάτω, ως ανταπόδοση για τα αγάλματα, για τους ναούς, για την ίδια την λατρεία στο σύνολο της, επικεφαλής  της σωτηρίας για τους ανθρώπους που ζουν τώρα και για όσους θα ζήσουν στο μέλλον»]


 
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΠΡΟΚΛΟ

1 σχόλιο:

Γεώργιος Πασσαλής είπε...

Υπέροχα άρθρα γραμμένα από πραγματικούς Έλληνες!

Σας συγχαίρω για την υπέροχη ιστοσελίδα σας. Προσφέρει πολλά σε κάθε Έλληνα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει την Πλατωνική σκέψη και τον τρόπο που αυτή προσεγγίζει τον κόσμο που μας περιβάλλει, αλλά και ανυψώνει την ψυχή, δια μέσω του νου, στις αιώνιες και αμετάβλητες αλήθειες.

Η παρούσα ιστοσελίδα λειτούργησε και ως έναυσμα για την συγγραφή ενός βιβλίου που τιτλοφόρησα ‘Ελλήνων Ύμνοι- 139 νέοι ύμνοι της Εθνικής Ελληνικής Θρησκείας’.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν από την ιστοσελίδα της Nova Atlantis και ο σύνδεσμος που παραπέμπει σ’ αυτό είναι ο εξής:
http://www.nova-atlantis.gr/bookdetails.php?bookid=17

Όποιος συνέλληνας το επιθυμεί μπορεί να το κατεβάσει, να το χρησιμοποιήσει και να το διαδώσει σε όλο και περισσότερους κατά τα πάτρια Έλληνες.

Με εκτίμηση,

Γ. Απ. Πασσαλής
Ιατρός