Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ


Σήμερα, 22/12/2014, το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση με κάποια πρωταρχικά δεδομένα από την γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά. (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59552)

Οι αξιοποιήσιμες πληροφορίες που δίνονται είναι πολύ λίγες, υποθέτουμε ότι με την πρόοδο των εργασιών θα ανακοινωθούν περισσότερα.

Τα βασικά σημεία που εν πρώτοις εντοπίζονται είναι κατά την άποψη μας τα εξής :

«Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου»

Είναι σαφές ότι η ανασκαφική ομάδα προσπαθεί να έχει μια εικόνα πριν την κατασκευή του ταφικού μνημείου, ώστε να εκτιμήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ανέγερση του μνημείου και να προβλέψει ίσως την στρατηγική του αρχιτέκτονα του τάφου.

«Σ’αυτή την φάση ερευνήθηκε το υπέδαφος στο χώρο γύρω από τη θόλο, δηλαδή το πρανές βόρεια, όπως και τα άνδηρα που σχηματίστηκαν από την προηγηθείσα ανασκαφή, στα ανατολικά και δυτικά της»

Η έρευνα δεν επεκτάθηκε στο σύνολο του λόφου Καστά αλλά εστιάσθηκε στον χώρο όπου ανεγέρθηκε το ταφικό μνημείο.

«Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο λόφος έχει μικτή δομή με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι φυσικό, ενώ η ανθρωπογενής επίχωση συνιστά σχετικά μικρό τμήμα. Η θόλος φαίνεται ότι εδράστηκε και ανεγέρθηκε εντός ορύγματος, το οποίο διανοίχτηκε στους γεωλογικούς σχηματισμούς των πρανών του προϋπάρχοντος λόφου, που περατώνεται λίγα μέτρα βόρεια της θόλου….. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνεται ότι το αρχαίο όρυγμα περατώνεται σε μικρή απόσταση βόρεια της θόλου, το βορειότερο τμήμα της οποίας υποδεικνύεται και από το πλαστικό κάλυμμα το οποίο διακρίνεται» 

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες ότι ο λόφος Καστά είναι κατά κύριον λόγο φυσικός και ότι το ταφικό μνημείο ανηγέρθη σε τεχνητά μικρό  επιχωματωμένο μέρος του τύμβου.

Σημαντικό επίσης είναι ότι επιβεβαιώνεται η από 22 Σεπτεμβρίου  υπόθεση μας ότι ολόκληρη  η θόλος (και όχι μόνο ο κιβωτιόσχημος τάφος όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα) έχει αναγερθεί εντός ορύγματος του φυσικού βραχώδους τμήματος του λόφου Καστά!!!  (βλέπε  ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΒΡΑΧΩΔΕΣ ΣΠΗΛΑΙΟ)

«Κάποια άλλα σημεία, τα οποία έχουν εντοπιστεί χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης»

Φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα σημεία (μάλλον δύο) στα οποία θα εστιασθεί η προσοχή της ανασκαφικής ομάδας.

Πάντως, δεν δίνονται ενδείξεις περί ύπαρξης άλλου τάφου ή και κάποιας άλλης εισόδου στον τύμβο Καστά. Ίσως κάποια από τα σημεία ενδιαφέροντος να δώσουν κάποια ευρήματα.

Άλλη είσοδος   ήταν αναμενόμενο να μην υπάρχει καθώς είναι λογικότατο ότι ο αρχιτέκτονας του τάφου δεν θα διακινδύνευε να υπάρχει ένα άλλο πολύ πιθανόν "αδύνατο" σημείο για να παραβιασθεί το ταφικό μνημείο.
 
Προσωπική άποψη, και δεδομένης της πιθανής μη ύπαρξης άλλου τάφου, είναι ότι το σημείο P4 είναι το πλέον υποψήφιο για να δώσει κάποια περαιτέρω ευρήματα, καθώς αφ’ ενός μεν εφάπτεται σχεδόν του ταφικού μνημείου και αφ’ ετέρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του τερματικού τοίχου του τρίτου θαλάμου Θ3 όπου παρατηρείται και το «περίεργο» εξόγκωμα όπως αποτυπώνεται και στην ψηφιακή αναπαράσταση του κ.Λεφαντζή και για το οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα κάποια ερμηνεία.


Αναμένουμε περαιτέρω στοιχεία από την γεωφυσική διασκόπηση προϊόντος του χρόνου……

187 σχόλια:

  1. Το μαύρο βελάκι κάτω δεξιά (στην τομογραφία) δείχνει το βορρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Εμπεδότιμος

    Όπως βλέπεις έχουν αρχίσει να είναι ποιο προσεκτικοί. Η διασκόπηση που έδωσαν δεν λέει και πολλά. Αν και δεν είμαι σχετικός ή αρμόδιος να αναλύσω την εικόνα, είναι κατά πολύ υποδεέστερη της προηγούμενης που είχαμε. Δηλαδή τόσο καιρό σκιστήκαν για αυτό το αποτέλεσμα ? Τέλος πάντων, όπως είπες, έστω και έτσι.
    Ότι είναι σε κόκκινο χρώμα είναι ... ας πούμε πειραγμένο ? Κάτι περιέχει δηλαδή ? Το ενδιαφέρων για τους αμύητους στον Bloog δεν είναι η ανάλυση που κάνεις, αλλά η εικόνα με το σχέδιο Λεφ. Με ευγενικό τρόπο, Ευρωπαϊκό στιλ και φινέτσα ... τους τα χώνεις. Έχουν γνώση οι φύλακες. ΕΥΓΕ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ.
    Το είχα αναφέρει και πριν έναν μήνα. Αυτό που με φοβίζει είναι τι γίνεται τώρα και από την στιγμή που υποτίθεται τελείωσε (λόγο χειμώνα) η ανασκαφή. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ? ή συνεχίζουν το σκάψιμο. Δεν έχω απαίτηση από τα παιδιά που ζουν εκεί κοντά να τρέχουν συνέχεια στον ΚΑΣΤΑ, αλλά ξέρουμε τι γίνεται ? Συνήθως τα ποιο σπουδαία στην ζωή συμβαίνουν πίσω από την κουρτίνα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
    Περιμένω με αγωνία τα σχόλια της Virgi και λοιπών σχετικών για την νέα εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I don't think they said that the whole tomb was carved inside rock. It's not possible to have an arched roof made out of limestone underneath rock. It would be unnecessary and very time consuming to do so, in effect they would have to make two roofs!

    I read it differently, namely that "it seems part of it" was carved inside rock.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ PM & όλους

    Καλωσορίζοντας την νέα σελίδα στην γοητευτική μας Οδύσσεια της Αμφίπολης, θα συμφωνήσω, ότι ιδιαίτερα το 1ο σχέδιο Λεφαντζή ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΣΩΣΤΟ.

    'Όπως φαίνεται, το σχέδιο αυτό μάλλον έγινε πριν ακόμη προχωρήσει η εκχωμάτωση των θαλάμων.
    Είτε είχε ο ίδιος ο αρχιτέκτων την οπτική εμπειρία, ή του δείξανε τις φωτογραφίες, που ελήφθησαν με την πρώτη ευκαιρία οπτικής επαφής, προς το βάθος του μνημείου, η σκέψη μας οδηγείται σε μιαν ...ειλικρινή & αυθόρμητη αποτύπωση εκείνου, που πράγματι ΕΙΔΕ ο αρχιτέκτων.
    Αυτό, λοιπόν , που είχε δει & σχεδίασε, αν θυμάστε, μας το είχαν αναφέρει κι` όλας. Το είχαν πει ``θύρωμα``, ή κάπως έτσι.

    Αργότερα το αναίρεσαν & είπαν, πως επρόκειτο για αποκόλληση τμήματος της ορθομαρμάρωσης.
    Από εκεί & μετά, αυτή η ...μυστηριώδης τρύπα εξέλειπε & αφανίστηκε από τα ακόλουθα σχέδια.

    Νομίζω, πως αυτό ήταν & το σκεπτικό του PM, ότι, δηλ, το πρώτο σχέδιο, ως αυθόρμητο, αποτυπώνει ειλικρινώς το θεαθέν, στο βάθος του μνημείου, ενώ το δεύτερο αποτυπώνει εκείνο, που συμφωνήσαν, (ή καταλάβαν, λόγω του προτέρου λάθους εκτιμήσεων) ότι πρέπει να αποτυπώσουν.

    Εάν, τώρα, το ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται, ότι στρέφεται προς εκείνη την κατεύθυνση, φοβάμαι στην σκέψη, πως η τρύπα μπορεί να σημαίνει την ...επιτυχή (?) διείσδυση των όποιων τυμβωρύχων, ακόμη & σε εκείνο το σημείο, με τις όποιες ζημίες & ...υπεξαιρέσεις μπορεί να επιφέρανε.

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, νομίζω, πως δεν μας ανακοινώσαν ΤΙΠΟΤΑ, που δεν το είχαν πει & παλαιότερα.

    Πρέπει, πράγματι, να περιμένουμε τα νεώτερα, όταν αυτά ανακοινωθούν.

    Μιλώντας γενικώς για ανασκαφικές εργασίες, να σας πληροφορήσω, πως παντού αυτές σταματάνε κατά τους χειμερινούς μήνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ραγιάδες...

    Να ξέρετε πάντως πως θα πρέπει να φυλάσσετε την περιοχή 24/7, για να κρατήσετε τα μυστικά φυλαγμένα...

    αυτή η προδοσία δεν πρόκειται να περάσει έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @art ant

    Συνεχιζω λοιπον αφου συμφωνεις οτι το πρωτο σχεδιο ειναι σωστο.

    Πως εξηγεις οτι ο θαλαμος Θ3 εμφανιζεται τετραγωνος 4.5Χ 4.5 και η θυρα εκκεντρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέραν, όμως, των ανασκαφικών εργασιών, υπάρχουν & άλλες εργασίες σε εξέλιξη, που δεν εξαρτώνται από τα καιρικά φαινόμενα.

    Τέτοιες εργασίες είναι η αναγνώριση, μελέτη, χρονολόγηση, ταξινόμηση & συντήρηση των κινητών ή αποσπασμένων ευρημάτων, από τον εντός & γύρω χώρο του ανασκαφέντος μνημείου.

    Αυτή είναι δουλειά, που γίνεται από εξειδικευμένους αρχαιολόγους & συντηρητές του κάθε διαφορετικού είδους αντικειμένων. Είναι δουλειά υπομονετική & χρονοβόρος. Τα αποτελέσματά της καταγράφονται, κατ` αρχήν, πρόχειρα & συντομογραφικά & στην συνέχεια, συντάσσεται ολόκληρη έκθεσις αναλυτικά, συνοδευόμενη από φωτογραφίες, σχέδια, αναφορές & συγκρίσεις, που στηρίζουν την συμπερασματική θεώρηση, καθώς & από την σχετική βιβλιογραφία.

    Συνήθως & αναλόγως με το τί επιτάσσει η εκάστοτε σύμβασις έργου, τα τελικά συμπεράσματα δημοσιεύονται ή/& παρουσιάζονται σε κάποιο συνέδριο, από τον δικαιωματικά υπεύθυνο της ανασκαφής.

    Η συγκεκριμένη ανασκαφή, για διάφορους λόγους, έχασε κάπου τον ...βηματισμό της & εμείς / ο κόσμος γύρω, ενεπλάκημεν τόσο πολύ, ώστε νιώθουμε & ...υπεύθυνοι-ειδικοί σε κάθε της λεπτομέρεια.
    Δεν έχει νόημα, να αναζητήσουμε εκείνον που έκανε τα περισσότερα ``λάθη``, αλλά αντιθέτως, να χαρούμε ετούτο το ταξίδι, που μας ανοίχτηκε & ας έγινε, ακόμη & ...κατά λάθος.
    Και αυτό, νομίζω, κάνουμε όλοι μας εδώ μέσα.

    Ας ευχηθούμε, ο καινούργιος χρόνος, εκτός από ΥΓΕΙΑ & ΔΥΝΑΜΗ για όλους μας, να φέρει & τα χειροπιαστά εκείνα στοιχεία, που θα προσδιορίσουν πιο συγκεκριμένα το πολύ σημαντικό & μεγαλειώδες αυτό εύρημα, που είχαμε την ΕΥ-ΤΥΧΙΑ, να δούμε στις μέρες μας, να αναδύεται από την λήθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτές οι ευθείες κάτω δεξηά , πριν αρχίσει το τετράγωνο με τα χρώματα, αποτυπώνουν τον 2ο και τον 3ο θάλαμο;
    άρα ο 3ος θάλαμος είναι πιο στενός από τον 2ο, στρίβει αριστερά και έχει και διαχωριστικό τοίχο... ή μήπως το τελευταίο μικρό δώμα δεν το έχουμε δει καθόλου;
    εμείς φυσικά.........
    (το έχουν πάντως εντός του τετραγώνου με τα χρώματα: περιοχή που γεωσκοπήσαν..... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χρωμάτισα τους θαλάμους, 2ος, 3ος και ...4ος;!
    http://s12.postimg.org/yjvdatd1p/AMFO2.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ PM

    Αν δεν κάνω λάθος, έκκεντρη φαίνεται από τον Θ3 (όταν την κοιτάμε με ράχη προς τις Καρυάτιδες), στο σχέδιο της σημερινής ανάρτησης ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ (1ο σχ. Λεφαντζη).

    Αν αυτό αληθεύει, τότε μοιάζει σαν ο ``οικοδόμος`` & ξεκινώντας από το χτίσιμο του Θ4 (ταφικού), επέλεξε να έχει την θύρα κεντραρισμένη για τον Ταφικό θάλαμο, κατ` αρχήν.

    Στο έγχρωμο της διασκόπησης (κάτοψη μνημείου-θόλου) παρατηρούμε τον Θ3 να αναπτύσσεται προς τα αριστερά περισσότερο, ενώ από δεξιά δείχνει ευθεία (περίπου).
    Άρα & αν το σχέδιο της διασκόπησης θεωρηθεί σωστό, τότε εξηγείται.

    Τώρα, το γιατί ο Θ3 έπρεπε να ...φαρδύνει προς τα αριστερά (πάντα σε κάτοψη), ίσως να οδηγήθηκε εκεί λόγω της φυσικής σπηλαιώσεως, που επέτρεψε αυτή την ανάπτυξη & άρα την οικοδόμηση ενός πιο άνετου χώρου για το μνημείο.
    Ίσως, μάλιστα, αυτός να είναι & ο λόγος, που ο Θ3 φαίνεται να έχει δεξιά έναν τοίχο, που μοιάζει ...παράλογα ``σπαστός``/όχι ευθύς (στην κάτοψή του).

    Όλα αυτά τα συμπεράσματα, βγαίνουν μόνο από αυτά που ως τώρα έχουμε δει.
    Συνολική εικόνα του Θ4 δεν έχουμε δει.
    Μπορεί, από μέσα, κοιτώντας τις Καρυάτιδες / την έξοδο, να δείχνει η θύρα συμμετρική. Μπορεί. Όλα τα άλλα είναι απλώς μαντέματα δικά μας, στα ...τυφλά.
    Αν θυμάσαι, εξεπλάγην αντικρίζοντας αυτήν την ``στραβή/παραγωνιασμένη`` κάτοψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ PM &
    @ Βασιλική Σιάπκα

    Μιλώντας για 4ο εννοούσα εκείνον με τον δεξή στραβό τοίχο.
    Χωρίς να το πω, είναι σαν να θεωρούσα, πως το τελευταίο μικρό τμήμα είναι ...άγνωστο για μας. Μάλλον, οδηγήθηκα εκεί ασυνείδητα.

    Αν δεν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να είναι παραγωνιασμένος ο δεξής τοίχος του ψηφιδωτού?!! Έχουμε τέτοια εντύπωση?
    Χμμ. μάλλον, δεν έχουμε ιδέαν για τίποτα ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Vassiliki Siapka

    The diagram they produce can't be in scale drawing of the three (?) chambers. I have no idea what their rectangular shapes represent. Where did they get that chamber #3 "turns" left? and where did they get that its width is less than that of #2?

    Again, there's no indication where North is.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ art ant

    Το σημερινο σχεδιο δεν το λαμβανω υπ οψιν μου γιατι κανεις δεν ξερει τι ειναι αυτες οι διακεκομμενες γραμμες και τι οι συνεχεις.
    Επισης δεν μπορουμε να ερμηνευσουμε τις στρεβλωσεις και τι εννοουν, γιατι αν μπορουσαμε ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΔΕΙΧΝΑΝ.

    Γιατι στο δευτερο σχεδιο Λεφαντζη ο Θ3 φαινεται ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΟΣ και η θυρα ΚΕΝΤΡΑΡΙΣΜΕΝΗ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. παιδιά πραγματικά, έχω πελαγώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ PM

    Στο ακόλουθο, θα έπρεπε να γράψω, όπου θ3, θ2 (αυτόν με το ψηφιδωτό)

    ``Στο έγχρωμο της διασκόπησης (κάτοψη μνημείου-θόλου) παρατηρούμε τον Θ3 να αναπτύσσεται προς τα αριστερά περισσότερο, ενώ από δεξιά δείχνει ευθεία (περίπου).
    Άρα & αν το σχέδιο της διασκόπησης θεωρηθεί σωστό, τότε εξηγείται.

    Τώρα, το γιατί ο Θ3 έπρεπε να ...φαρδύνει προς τα αριστερά (πάντα σε κάτοψη)``

    @ Βασιλική Σιάπκα

    Πρέπει, να έχεις δίκιο με τους χρωματισμούς & αριθμήσεις των θαλάμων.

    Εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση ο στραβός τοίχος δεξιά του ψηφιδωτού. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει παλαιότερα.
    Μοιάζουν όλα στραβά & έκκεντρα...
    Ή στραβός είν` ο γιαλός, ή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ PM, Vassiliki Siapka, George, Σουλτάνα,

    Σίγουρα, δεν μπορούμε να ταυτίσουμε το σημερινό σχέδιο (κάτοψη?) με εκείνα του Λεφαντζή, που δείχνουν ευθεία διάταξη των θαλάμων.
    Ή μας δώσαν κάτι ...ακαταλαβίστικο, όπως λέει ο PM, ή αλλιώς, το σχέδιο Λ είναι λάθος εξ αρχής. Αδιανόητο για μένα.

    PM,
    το σχέδιο 2 δεν το έχω πρόχειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. By looking at the diagram the Ministry produced today, I can say that whoever drew that diagram and wrote the report doesn't know much about architecture. They may know a lot about geology, but certainly their architecture knowledge is sophomoric.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ art ant ,ολους

    Μπειτε στο theamphipolistomp.com
    Θα βρειτε το σχεδιο 2 Λεφαντζη στην ενοτητα chamber 3.

    Δειτε ομως και στο interactive representation την κατοψη του ταφου.
    Αξιζει τον κοπο.

    Φαινεται καθαρα ο πρωτος θαλαμος 4,5 Χ6 και οι αλλοι δυο 4,5 Χ 4,5.

    ΕΡΩΤΗΜΑ 1

    Γιατι στο πρωτο σχεδιο Λεφαντζη ο Θ3 σχεδιαστηκε τετραγωνος με εκκεντρη θυρα και στο δευτερο μακροστενος με κεντραρισμενη θυρα;;;

    Εκανε λαθος ο Λεφαντζης,
    την πρωτη η την δευτερη φορα;;( Η μηπως ουτε την πρωτη ουτε την δευτερη;)

    ΕΡΩΤΗΜΑ 2

    Ποιες ειναι τελικα οι ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ του Θ3; 4,5 Χ 4,5 η 4,5 Χ 6 ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Μεταφέρω εδώ το σχέδιο που έκανα το μεσημέρι, βάζοντας στην ίδια κλίμακα την νέα διασκόπιση με αυτή του Πολυμενάκου, και κεντραρισμένο πάνω στους 'υποτιθέμενους' θαλάμους, μήπως βοηθήσει.

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2S2tqMFRod3hMcnc/view?usp=sharing

    Γνώμη μου είναι, ότι από τη στιγμή που η κλίμακα είναι η ίδια, αλλά οι θάλαμοι 'δεν ταιριάζουν' στα 'μέτρα', (τουλάχιστον ως προς αυτόν που αποκαλέσαμε 'Θ2'), και στην ανακοίνωση συνδέουν το σχήμα με τη φωτογραφία του εδάφους και φέρνουν ως μέσω αναφοράς το 'πλαστικό σκέπασμα' που έχουν τοποθετήσει στο έδαφος, έχω την αίσθηση ότι τα 'κουτιά' κάτω στο κέντρο του σχεδίου είναι τα 'πλαστικά σκεπάσματα' που τοποθέτησαν πάνω από τους θαλάμους.

    Ξανακάνω λοιπών το σχήμα το μεσημεριανό και με αυτό το ενδεχόμενο, και κεντράρω τα σχέδια με το κομμάτι που λείπει από τα χρώματα τις διασκόπισης ως Θ3. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο ποιο ξεκάθαρα νομίζω, ως προς την συνέχεια του μνημείου.....!

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2T0MzN0FJWUlzOGc/view?usp=sharing


    PS 1 = Δεν έχουμε ένδειξη βορά στο σχήμα της διασκόπισης, αλλά οι άξονες χ-y αν δεν υπάρχει ένδειξη βορά σε τέτοια σχήματα, μπαίνουν χ= δύση -ανατολή, y= βοράς - νότος.
    PS 2 = Ξαναδίνω το link, με τα σχέδια στην ίδια κλίμακα αλλά μεμονωμένα, ώστε αν κάποιος θέλει να τα πάρει με crop, και να κάνει τις δικές του δοκιμές.
    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2RG4zYUhvNjRHLWc/view?usp=sharing
    PS 3 = Να εξομολογηθώ ότι και εγώ στην αρχή πελάγωσα και απογοητεύτηκα, ΑΛΛΑ είμαι σίγουρη, ότι σιγά-σιγά, θα τη βγάλουμε την άκρη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. @ PM

    Στα σχέδια που φτιάξαμε με τον Πολυμενάκο και την ανασκαφή (που χρησιμοποίησα για να φτιάξω και τα προηγούμενα που ανέβασα), είχα πάρει την κάτοψη από την παρουσίαση του Λεφατζή και χρησιμοποίησα τη μέθοδο που λέγαμε σαν παιδιά 'ξεπατικώνω'. Δηλαδή, έφερα στο ίδιο μέγεθος την κάτοψη Λεφατζή με το σχήμα του οριοθετιμένου τύμβου. Πάνω στην κάτοψη Λεφατζή 'ξεπατίκωσα' ΑΚΡΙΒΩΣ' τις γραμμές των θαλάμων, και αυτές μετέφερα στα σχέδια που ανεβάζω. Εκεί οι διαστάσεις είναι:
    Θ1 = 4,5 Χ 6
    Θ2 = 4,5 Χ 3,5
    Θ3 = 4,5 Χ4,5
    Επίσης, το 'πάχος του βόριου τοίχου του Θ3 στην κάτοψη Λεφατζή είναι 1 μέτρο.
    Τώρα... ποιες διαστάσεις είναι οι σωστές??? Εγώ πάντως δεν ξέρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @PM
    στο σχέδιο του Λεφαντζή εδώ που είπες http://www.theamphipolistomb.com/third-chamber
    δεν φαίνεται πάντως εντελώς παραλληλόγραμμος ο θάλαμος. η ευθεία του θυρώματος δεν είναι παράλληλη προς τον πίσω τοίχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ poly katri ολους

    ΕΡΩΤΗΜΑ 3

    ΑΝ εχει δικιο η poly και το the amphipolistomp, οτι ο Θ3 ειναι 4,5 Χ 4,5 τοτε γιατι το ΥΠΠΟ ανακοινωσε στις 21-10-2014 οτι "εγινε ερευνα σε ολη την εκταση του Θ3 (4,5 Χ 6) ;;;;"

    Εχει κι αλλο ερωτημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καταρχήν θα συμφωνήσω με τη Βασιλική Σιάπκα όσον αφορά την αρίθμηση των θαλάμων. Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το ΥΠΠΟ πιστεύω ότι βλέπουμε τους τρεις από τους τέσσερις θαλάμους της θόλου, και συγκεκριμένα τους Θ2, Θ3 και Θ4. Ο Θ2 και ο Θ3 είναι με διακεκομμένη γραμμή και ο Θ4 με συνεχόμενη. Από το σχήμα που δίνεται εξηγείται και το γιατί η θύρα από τον Θ2 προς τον Θ3 είναι έκκεντρη ως προς τον Θ2 και κεντραρισμένη ως προς τον Θ3. Στον Θ4 τελειώνει και η θόλος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ βόρεια της θόλου, η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός». Προφανώς η περίπτωση αυτή είναι το ρ1 αφού εκεί βρίσκεται η γραμμή επαφής αμμώδου σχηματισμού και επίχωσης (άσπρη διακεκομένη γραμμή). Άρα το ρ4 που σίγουρα εξετάστηκε πριν από το ρ1 αφού βρίσκεται κοντύτερα (σχεδόν εφαπτόμενα) της θόλου δεν είναι αμμώδης σχηματισμός (μια περίπτωση αμμώδους σχηματισμού αναφέρει η ανακοίνωση). Εφόσον το ρ4 δεν είναι ούτε τμήμα της θόλου ούτε αμμώδης σχηματισμός, και ταυτόχρονα εφάπτεται της θόλου, τι άλλο θα μπορούσε να είναι εκτός από φυσική κοιλότητα; Μήπως έτσι εξηγείται και η παρουσία από κάποιο στάδιο της ανασκαφής και μετά του σπηλαιολόγου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Ξερει κανενας αν η περιοχη του λοφου που σκαναρανε στην φωτο,που σιγουρα ειναι κοντα στο τελος του θ3,ειχε μπαζα απο την ανασκαφη του λαζαριδη??...πολυ κρισιμο...ας μας πληροφορησει καποιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  27. @ PM

    4,5 X 4,5 είναι το εσωτερικό του θαλάμου. Με βόριο τοίχο 1 μέτρο, πάμε στα 5,5 μέτρα, και 50 εκατοστά νότιο τοίχο, πάμε στα 6 μέτρα μήκος Θ3.
    Και γενικά αυτό το θέμα μας μπερδεύει, εννοώ το ότι, άλλο οι εσωτερικές διαστάσεις του θαλάμου, και άλλο οι εξωτερικές, και πότε αναφέρονται ποιες στις ανακοινώσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Σουλτανα

    Εχεις δικιο ,θελω να πιστευω οτι οφειλεται στην προοπτικη σχεδιασης, αλλα και παλι κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος.

    @ Peribol

    Aμα βγαλεις ακρη με τις γραμμες...γραψε μου.
    Οι διαστασεις τους δεν συμβαδιζουν με την κλιμακα δεξια. Πιστευω οτι δεν παριστανουν τους θαλαμους...

    @ ολους

    Κουφο ερωτημα, εντελως εκτος τοπου και χρονου
    ΕΡΩΤΗΜΑ 4

    ΑΝ εχει δικιο το ΥΠΠΟ οτι ο Θ3 ειναι 4,5 Χ 6 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ 6 ;;;


    Απο τον βορειο τοιχο στον νοτιο η απο τον ανατολικο στον δυτικο ;;;;

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ τι θα απαντησετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  29. @ PM

    Θ3
    4,5 πλάτος 4,5 μήκος εΣωτερικά
    5,5 πλάτος 6 μήκος εΞωτερικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ ολους

    Επειδη δουλευουμε , παιδια καλυνυχτα προς το παρον
    Θα προσπαθησω να απαντησω και στα τεσσερα ερωτηματα μου αυριο

    @ πολυ ,δουλεψε το κι αλλο

    Εγω παντως πιστευω το υπουργειο, οτι ψαξανε εκταση 6 Χ 4,5

    (Ειναι δυνατον ενα υπουργειο να λεει ψεματα; Ποτε, αλλα ουτε και ο αρχιτεκτονας του! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  31. @ PM

    Καλή δουλειά και καλό βράδυ!!!
    Σου υπόσχομαι ότι θα τα ξαναβάλω τα σχήματα στο corel και θα τα ξαναμετρήσω, και αύριο αν θες, και προλαβαίνουμε, το συζητάμε.
    Έτσι και αλλιώς, νομίζω ότι πλέον είναι πολύ κρίσιμο να βρούμε ποιες πραγματικά είναι οι διαστάσεις, και τι γίνετε με το 'έκκεντρο' (αν είναι ) θύρωμα, για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω...
    Α! Και κάτι άλλο ήρθε νομίζω η ώρα να βρούμε... και εκεί να δεις τι έχουμε να τραβήξουμε... μιλάω για το 'ύψος' που βρίσκονται οι θάλαμοι και ο περίβολος.....

    Καλό βράδυ σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και εγώ θεωρώ δεδομένο ότι ο προσανατολισμός του εξωτερικού σχεδίου είναι Βορράς-Νότος και του εσωτερικού σχεδίου ακολουθεί την διεύθυνση των θαλάμων. Δείτε εδώ τι εννοώ.
    http://1.bp.blogspot.com/-aQwzHjixTwM/VJiKf2Rt8zI/AAAAAAAABEw/sfAvkHoGldA/s1600/Untitled.jpg

    Όσον αφορά τους θαλάμους που έχουν βρεθεί. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι το αντίθημα πίσω από την ορθομαρμάρωση είναι παντού ισοπαχές. Μπορεί σε κάποια σημεία να είναι 1 μέτρο και σε κάποια άλλα μεγαλύτερο. Εξαρτάται ίσως πόσο δυνατή αντιστήριξη θα ήθελε να φτιάξει ο αρχιτέκτονας. Σε ορισμένα σημεία ίσως χρειαζόταν πιο δυνατή αντιστήριξη και συνεπώς πιο παχιά αντιθήματα. Συνεπώς ενώ εσωτερικά βλέπουμε ωραίες ευθείες και ωραίους θαλάμους, εξωτερικά το σχήμα μπορεί να είναι πολύ ακανόνιστο. Αυτή η εικασία μου εξηγεί αυτά τα περίεργα σχήματα που μας έδειξαν σήμερα στην θέση των θαλάμων.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η δική μου ανάλυση είναι η εξής:

    1. "Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν γεωλογικές και τεκτονικές παρατηρήσεις καθώς και αριθμός ηλεκτρικών τομογραφιών"

    Εγώ γιατί είχα καταλάβει ότι ψάχνουμε για τις ανθρωπογενείς κατασκευές; Δηλαδή όλη η ομάδα επιστημόνων συστήθηκε για να δουν πως ήταν ο λόφος πριν τις κατασκευές;;

    2."Η θόλος φαίνεται ότι εδράστηκε και ανεγέρθηκε εντός ορύγματος, το οποίο διανοίχτηκε στους γεωλογικούς σχηματισμούς των πρανών του προϋπάρχοντος λόφου, που περατώνεται λίγα μέτρα βόρεια της θόλου"

    Αυτό το είχε πει και ο Εγγλέζος στην ομιλία του στις 29/11. Και δεν αναφέρεται πουθενά ότι διανοίχτηκε σε βράχο. Μάλλον σε εδαφικά υλικά διανοίχθηκε (κρίνοντας από τις εικόνες αλλά και τις τιμές των αντιστάσεων). (συνέχεια..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ PM

    α) Στο chamber 3...
    Diagram of the tomb
    Created by the lead Architect Mr Michalis Lefantzis

    ο θ3/χώρος4 (έτσι τα ονομάζουν) δείχνει μακρόστενος, με την θύρα κεντραρισμένη, αλλά χωρίς τον ολικό σχεδιασμό του αριστερού τοίχου του θ2/χώρος3, δεν ξέρουμε εάν θα φαινόταν & από τον χώρο του ψηφιδωτού κεντραρισμένη. Εκτός εάν βρίσκονται στην ίδια ευθεία ο αριστ. τοίχος του θ2 & του θ3. Τελικά, βρίσκονται;

    β) Στο interactive representation, στην κάτοψη του τάφου, ο θ3/χώρος4 δείχνει τετράγωνος, ενώ η θύρα δεν διαγράφεται στην θέση της καθόλου.

    Διαστάσεις δίδονται μόνο για τον θ1/χώρος2 (4,50x6). Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως ο θ3 πρέπει να δείχνει για 4,50x4,50.
    Υπόθεση θα κάνω. Μήπως, στο 2ο σχέδιο είχαν πλέον τα ακριβή μέτρα, ενώ από μακριά, προ της εκχωμάτωσης, απλώς τα μαντεύαν από απόσταση;
    Τελικά, μας τα έχουν περιγράψει επισήμως; Δεν θυμάμαι, αν τα δηλώσαν για κάθε χώρο ξεχωριστά.

    γ) Όμως θυμήθηκα & την τρύπα πάνω από την πλάκα (ψευδοροφής) στον θ2/χώρος3.
    Τhe hole on the 1st middle wall

    Εδώ φαίνεται άκρη αριστερά, ενώ στο σχέδιο Νο1 έδειχνε παραλληλόγραμμη & λίγο πιο δεξιά από την άκρη.
    Ας μην ξύνω, όμως, παλιές πληγές.


    -Τώρα, μπορείς να μου λύσεις εσύ μια απορία;
    Γιατί ονομάζουν τον τοίχο στο βάθος column (= στήλη, κίονα); Να υποθέσω, ότι είναι αρχαιολογικός ...αγγλισμός; Ίσως, γνωρίζει να μας πει ο George κάτι γι` αυτό.
    http://www.theamphipolistomb.com/plan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ...συνέχεια

    3."Σε μία περίπτωση βόρεια της θόλου, η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός. Η περίπτωση αυτή φαίνεται στο συνημμένο σχήμα."

    Τι μας δείχνει δηλαδή το συνημμένο σχήμα: Έιναι μία ορίζοντια τομή στο υψόμετρο των 93μ και είναι πάνω από τη θόλο. Έχουν εντοπιστεί θέσεις με υψηλή αντίσταση (Ρ1, Ρ2 κλπ). Η υψηλή αντίσταση αντιστοιχεί σε πολλά γεωυλικά:
    http://www.eos.ubc.ca/ubcgif/iag/foundations/properties/resistivity.htm

    Μπορεί τα Ρ1, Ρ2 κλπ να είναι άμμος. χάλικες, ασβεστόλιθος, μάρμαρο, γνευσιος κλπ. Οπότε έσκαψαν για να δουν τι απ' όλα είναι, εφόσον δεν ήταν σε μεγάλο βάθος και μπορούσαν να το διαπιστωσουν εύκολα. Και βρήκαν φακό άμμου. Πιστεύω μιλούν για το Ρ4 το οποίο είναι κοντά στα πλαστικά τα οποία πρέπει να είναι κοντά στο υψόμετρο των 93μ.

    Το συμπέρασμα: Μας δείχνουν μία δοκιμή που έγινε για το υψόμετρο των 93μ και ένα συγκεριμένο σημείο και δεν έδωσε κάποιο συμπέρασμα ανθρωπογενούς κατασκευής. Και επίσης δείχνουν το ίχνος του αρχαίου πρανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Οι συντεταγμένες του σχεδίου είανι στο σύστημα UCS και το σχέδιο είναι προσανατολισμένο σε άξονα Β-Ν

    Πιστεύω και εγώ πως οι διακεκομμένες είναι τα πλαστικά. Μετά την εγκύκλιο και τον έλεγχο των δημοσιεύσεων δεν νομίζω να άφηναν να φανεί κάτι σχετικό με τη γεωμετρία του Θ3.

    Επίσης, μία κενή κοιλότητα έχει πολύ μεγάλη ηλεκτρική αντίσταση (λόγω του κενού). Αν η κοιλότητα είναι πληρωμένη με άργιλο έχει πολύ μικρή. Το γεγονός ότι οι όποιοι χώροι υπάρχουν είναι πληρωμένοι με άμμο δυσκολέυει τον εντοπισμό των κατασκευών. Αν ήταν κενοί θα ήταν πιο ευκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @art ant

    I really can't figure it out myself, sorry.

    There are many parts of this diagram and report that do not add up, which I don't understand given what I thought I knew about this tomb.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Antigoni

    μια παραμετρο να προσθεσω στην κουβεντα που ανοιγεις..
    επειδη δουλειες του κ.Τσοκα που η ομαδα του ειναι βραβευμενη με διεθνη βραβεια,οταν εχει δημοσιευσει επιστημονικα papers ,
    η τρισδιαστατη απεικονηση οποτε τη εχει επιχειρησει(η αληθεια σε λιγο χαμηλοτερα βαθη και γι'αυτο οχι σε ολα τα papers)ειναι εντυπωσιακη οσον αφορα την επιβεβαιωση τους μετα.Δεν εχω δει καμμια τρισδιαστατη απεικονηση σημερα ...και επρεπε τουλαχιστον να υπαρχει στον P4..που "γειτονευει" με τον θ3...το τελευταιο με προβληματιζει εντονα...(to be continued)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ Antigoni...

    Βλεπεις στις προτεινομενες ενδιαφερουσες δομες..υψομετρικες διαφορες και τι ταξης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μια σύντομη παρατήρηση:
    Προσέξτε την κλίμακα που δίνεται κάτω δεξιά στο σχήμα. Με βάση την κλίμακα, σχεδίασα μόνο για "demonstration" δύο ορθογώνια με διαστάσεις 4,5μx6μ εντός του σχήματος που ορίζουν οι γκρι γραμμές.

    https://drive.google.com/file/d/0B0Ou20yvURKxLUxjUEhfdXlJenc/view?usp=sharing

    Άρα "χωράει" η κατασκευή όπως την γνωρίζουμε εντός των γκρι γραμμών, οι οποίες αφορούν μάλλον τις εξωτερικές διαστάσεις (όπως είπε ο hylap), οι οποίες για λόγους που γνώριζε μόνο ο Αρχιτέκτονας του μνημείου (ενδεχομένως λόγους στατικότητας) δεν ακολουθούν πιστά τις εσωτερικές δαιστάσεις. Επειδή βέβαια δεν δίνεται η ακριβής τοπογραφική θέση του σχήματος, ας κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη για όλες τις ερμηνείες των σημείων που αναγράφονται στο σχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για μετρήσεις διαστάσεων πάνω σε εικονες γραφικών παραστάσεων/δεδομένων μπορειτε να χρησιμοποιήσετε ένα απο τα πολλά εργαλεια που υπάρχουν για αυτο το σκοπό:

    Πχ: http://arohatgi.info/WebPlotDigitizer/app/

    Διαλέγετε σημεια με γνωστές συντεταγμένες για να καλιμπράρετε το εργαλειο, και μετα επιλέγετε τα σημεια ενδιαφέροντος για να πάρετε τις συντεταγμένες που σας ενδιαφέρουν.

    Αν το εφάρμοσα σωστα, τοτε ο θάλαμος (;) στο νοτιοτερο τμημα της γραφικής έχει πλάτος 9.8 μ, αυτος που ακολουθει έχει πλάτος 7.6 μέτρα και μήκος (πριν αρχίσει να στρίβει), 7.1 μέτρα. Για τα δεδκαδικα ψηφια κρατήστε μια αβεβαιότητα εώς και 0.3 μέτρα, για ευνόητους λόγους.

    Σε κάθε περιπτωση το πλάτος ειναι αρκετά μεγαλύτερο απο αυτο των θαλάμων, οποτε φαντάζομαι πως αποτυπώννονται θάλαμοι + το πάχος των τοιχωμάτων. Κατι όχι και τοσο παράλογο, καθώς για όσους κάνουν τη διασκοπηση τους ενδιαφέρει που υπάρχουν γνωστές ανθρώπινες δομές, όχι μονο το σημείο που προβάλλεται το εσωτερικο της όποιας δομής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Από την σημερινή φωτογραφία της ανασκαφής βλέπουμε ότι έχει πραγματοποιηθεί απομάκρυνση χωμάτων πάνω από τον θόλο. Είναι εμφανές το επίπεδο που έχει δημιουργηθεί. Και μάλιστα αυτή έχει συνεχιστεί αρκετά πέρα από το τέλος των θαλάμων. Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος εισροής υδάτων λόγω βροχοπτώσεων ίσως να συνεχίζανε την ανασκαφή εξωτερικά γύρω από τους θαλάμους που είναι πολύ πιο εύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Και στο σημερινό Κουρδιστάν η χάρη του...

    ...There, according to ancient texts, Assyrian kings sought divine guidance, and Alexander the Great assumed the title of King of Asia in 331 B.C...

    http://www.archaeology.org/issues/145-1409/features/2419-kurdistan-erbil-excavations

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ PM (σχόλιο 20 Δεκεμβρίου 2014 - 2:49 μ.μ.)
    @ κάθε ενδιαφερόμενο

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    Φωτο Νο 1 ΥΠΠΟ 21-10-2014:
    Έπαιξα λίγο με τη φωτογραφία file:///C:/Users/ALEX/Desktop/l_15241.jpg
    και βλέπω τα εξής:

    No1)O (ΠΟΙΟΣ;;;)τοίχος όπως λες(συμφωνώ και για τον οποίο βάζω και άλλη μια φωτο με κάποιες απορίες μου στο τέλος).

    Νο2)Δύο φύλλα φελιζόλ(ντάου)

    Νο3)Το άλλο κομμάτι της μαρμάρινης πόρτας ή κάποιο άλλο εύρημα.

    Νο4)Ένα φύλλο φελιζόλ

    Έως εδώ, αν όλα αυτά μαζί και με το κομμάτι της πόρτας μπροστά κρύβουν κάτι από πίσω,δεν το ξέρω.

    Νο5)Δεν μου μοιάζει με σπάσιμο του μαρμάρου και εσοχή αλλά με κάτι που προεξέχει(πολύτιμο μέταλο;)κάτι που ίσως να σφράγιζε συμβολικά τα φύλλα της πόρτας;(φαίνεται σπασμένο-μισό;)
    Κάποιος φωτογράφος μπορεί να βοηθήσει;

    (?)Ζωγραφική;

    Και εδώ η άλλη φωτο για τον περίεργο τοίχο
    file:///C:/Users/ALEX/Desktop/l_15242.jpg

    Ευχαριστώ και συγνώμη που γυρίζω τη κουβέντα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Λέει η ανακοίνωση :
    "Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου"
    Eπίσης "Η θόλος φαίνεται ότι εδράστηκε και ανεγέρθηκε εντός ορύγματος, το οποίο διανοίχτηκε στους γεωλογικούς σχηματισμούς των πρανών του προϋπάρχοντος λόφου, που περατώνεται λίγα μέτρα βόρεια της θόλου"

    Οι διακεκομμένες και μη γραμμές είτε αποτυπωνουν αυτό που γράφει και ο planet , την κατακευή δηλ.στις εξωτερικές της διαστάσεις , είτε το όρυγμα που ανοίχθηκε εντός του φυσικού λόφου για να δεχθεί την κατασκευή , και σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται .Δεν το θεωρώ λογικό να αποτυπώνει σε καμία περίπτωση τις υπέργειες σημερινές πλαστικές κατακευές και τα νάυλον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ giannis ioannou

    Eυχαριστω για τις παρατηρήσεις σου αν και δεν μπορεσα να βρω τις φωτογραφιες

    @ art ant , poly katri ολους

    Σχετικα με τα χθεσινα μου σχολια, και τα ερωτήματα μου ,ξεκινω με τα εξης

    1. Πιστευω ότι και τα δυο σκιτσα του Λεφαντζη είναι σωστα. Και αυυο με τον τετραγωνο θαλαμο και την εκκεντρη θυρα και το δευτερο με τον μακροστενο Θ3 και την κεντραρισμενη θυρα.

    2. Το πρωτο σκιτσο Λεφαντζη και το σκιτσο του theamphipolistomb.com ΣΩΣΤΑ δειχνουν τον Θ3 4,5 Χ 4,5 (τουλάχιστον όπως τον εχουν σχεδιασει)

    3. Το υπουργειο λεει αληθεια στην ανακοινωση της 21-10-2014 ότι "εσκαψαν σε ολο τον χωρο του Θ3 4,5 Χ 6 μετρα !"

    Πως συμβιβάζονται όλα αυτά ;;;;

    ..................................

    to be continued......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. "Αρχαίο όρυγμα και τεχνητή επιχωση το νέο καυτό σημείο της Αμφιπολης "
    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο σημερινό Βημα !
    (Tovima.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ Ολους
    @Poly Katri
    @PM
    @Εμπεδότιμος

    Πρέπει να λάβουμε υποψην ότι μας δείχνουν την οριζόντια τομογραφική απεικόνιση για υψόμετρο των 93μ.

    Με άλλα λόγια από το ύψος των σφιγγών και πάνω. Έντεχνα μας δίνουν τις minimum πληροφορίες διότι είμαι σίγουρος ότι έκανα τομογραφίες τουλάχιστον μέχρι και τα 85 μέτρα που είναι το δάπεδο των θαλάμων ( 80 εάν θέλανε να δούνε τα πέριξ στο υψόμετρο που βρήκανε το φέρετρο).
    Νομίζω ότι μας δείχνουν αυτά που έχουν ήδη ανασκάψει και έχουν επιβεβαίωση (πχ φακός άμμου). Ελπίζω δε αυτά που αναφέρουν ότι έχουν ενδιαφέρων με την λογική του σου δείχνω 1 μήνα πίσω, να σημαίνει ότι έχουν βρει πράγματα και δουλεύουν πάνω τους για να μας τα δείξει ο Αης Βασίλης !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  49. Πρέπει να λάβουμε υποψην ότι μας δείχνουν την οριζόντια τομογραφική απεικόνιση για υψόμετρο των 93μ.
    Με άλλα λόγια από το ύψος των σφιγγών και πάνω. Εξου και μιλάνε για τον θόλο- σε αυτό το υψόμετρο που μας δείχνουν μόνο αυτό επεξεργάζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μας δώσανε το μοντέλο που πρόκειται να ακολουθηθεί, σωστά επισημαίνει ο @petros την σημασία του ύψους (93μ) στο οποίο γίνεται η τομογραφία.
    Επίσης, ο βαθμός αντίστασης στο σημείο που επελέγη τυχαία (ρ1) να μας διευκρινίσουν-ρίξουν στάχτη στα μάτια, όπως καταγράφεται με τα ανάλογα χρώματα, είναι τρεις φορές μικρότερη από (ρ4) και (ρ3).
    Γιατί δεν εργάσθηκαν στα ρ3 και ρ4 σημεία ενδιαφέροντος με τις μεγαλύτερες τιμές;
    Προφανώς και εργάσθηκαν εκεί αλλά θέλησαν να μας δώσουν το πιο ανώδυνο για την κατανόηση-κατανάλωση του μοντέλου που ακολουθείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Από μια πρώτη προσέγγιση των στοιχείων που προέκυψαν από τη γεωφυσική διασκόπηση, φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι λίγο μακρύτερα (στα βορειοανατολικά) από το τέλος της ανασκαφής του τέταρτου χώρου του ταφικού μνημείου υπάρχει αρχαίο όρυγμα και τεχνητή επίχωση. Αν και δεν είναι σαφές σε τι βάθος εκτείνεται το όρυγμα, είναι προφανές ότι αποτελεί «καυτό» σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάτι πάντως που θα το εκτιμήσουν οι ανασκαφείς και θα το αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη.

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=661903

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Εδώ μας είχαν πει ότι ο τάφος φτιάχτηκε από μέσα και προς τα έξω...δηλαδή έσκαψαν το όρυγμα από μέσα και προς τα έξω...δηλαδή ο τάφος φτιάχτηκε από βριλλ {που θα έλεγε κι ο συγχωρεμένος Φουράκης}...επίσης η οροφή του Θ3 ήταν σε άσχημη κατάσταση λόγω της μεγάλης ποσότητας επιχωμάτωσης που έριξαν στο σημείο...αν είναι όρυγμα δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα...επίσης σε κουβέντα που κάναμε παλαιότερα με τον ορυκτό πλούτο, το χώμα γύρω από τους θαλάμους και εκεί που είναι σκαμμένο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι άμμος επιχωμάτωσης κι όχι το φυσικό έδαφος...ακόμη και από τον περίβολο να το πιάσουμε το θέμα, υπάρχει διπλό γείσο στην κορυφή του, το οποίο έχει κλήση και προς τις 2 μεριές του τοίχου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @ PM

    Θα επαναπροωθήσω το σχόλιό μου με τις φωτογραφίες να ανοίγουν, στη διάρκεια της ημέρας.

    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Σχετικά με σχέδια τύμβου-σκαναρίσματα-προσανατολισμούς

    Βήμα 1ο
    Πήρα μια φωτό 1 , στην οποία είναι παρθένο το έδαφος, και φαίνεται ο δρόμος γύρω από τον τύμβο
    φωτο 1 : http://i.imgur.com/q18fbdZ.png
    Βρήκα κάποια σταθερά σημεία πάνω στην φωτο 1, και από το κτηματολόγιο, που είναι σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ87, έβγαλα τις συντεταγμένες των σημείων αυτών. Στην συνέχεια μετασχημάτισα την φωτό 1, για να έρθει στις πραγματικές συντεταγμένες. Δεν την έκανα scale δηλαδή, γιατί ΄έτσι χάνει στην μία διάσταση. Άρα έχω την φωτό 1 σε πραγματικές διαστάσεις, και στο σύστημα ΕΓΣΑ87.
    Βήμα 2ο
    Πήρα το σκανάρισμα του κ.Πολυμενάκου
    φωτο 2 : http://i.imgur.com/6lASqer.png
    Την φωτό 2 την έφτιαξα ώστε ο κάναβος τις να είναι 25Χ25, και πέρασα με πράσινη γραμμή την περίμετρο του σκαναρίσματος. Οι κύκλοι πιθανολογούμε πως είναι οι θέσεις που έστηνε τα μηχανήματα του.
    Την πράσινη αυτή γραμμή θα την χρησιμοποιώ χάριν συντομίας στα επόμενα σχέδια, για να μην μεταφέρω συνέχεια την φωτό 2.
    Βήμα 3ο
    Πήρα μια φωτό 3 από το Google
    φωτό 3 : http://i.imgur.com/TzjiFSS.png
    στην οποία φαίνεται ο ανασκαμμένος περίβολος, και με τα ίδια σημεία που είχα μετασχηματίσει την φωτο 1 , μετασχημάτισα και αυτή. Άρα έχω και την φωτο 3 του Google σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ87.
    Πάνω σε αυτήν την φωτό 3 έβαλα τον Περίβολο, διαμέτρου 158.40μ. με κόκκινη γραμμή, και την βάση του Λέοντα με μπλε γραμμή.
    Βήμα 4ο
    Πάνω στην αρχική φωτό 1, έβαλα :α) την πράσινη γραμμή της φωτό 2 , πάνω στον υφιστάμενο δρόμο, που όπως είχαμε πει, ήταν η πιθανότερη και πιο αληθοφανείς θέση της, και β) τον περίβολο της φωτό 3. Στον περίβολο, έχω φέρει επίσης, διαμέτρους ΒΝ-ΑΔ. Στο κέντρο του, σχημάτισα και την βάση του Λέοντα 10Χ10, όπως ακριβώς μας την είχαν δώσει στην παρουσίαση, στο μπλε σχέδιο του κ.Λεφαντζή. Η βάση αυτή με βοήθησε στο να ελέγξω επιπλέον, αν έχω-έχουμε τοποθετήσει σωστά τον περίβολο.
    Τι είδα δηλαδή! Ο ΒΑ τοίχος της βάσης του Λέοντα, κάθετε στην πλευρά του τετραγώνου που έχω σχηματίσει, άρα το σχέδιο είναι σωστό. Τσεκαρισμένο δηλαδή 2 φορές. Μία από τον μετασχηματισμό, και μια από τον ΒΑ τοίχο του Λέοντα, που αν παρατηρήσετε, φαίνεται και στην φωτό 1, αλλά και στην φωτό 2.
    Επίσης έχω βάλει επάνω και τα L και H , και τον άξονα του Τάφου, βάση του σχεδίου Λεφαντζή-μλε σχέδιο παρουσίασης.
    φωτό 4 : http://i.imgur.com/D8t5uZQ.png
    Βήμα 5ο
    Πάνω στην φωτό 4 , βάζω το τελευταίο σκανάρισμα, το οποίο είναι και αυτό σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ87 , άρα οι πιθανότητες σφάλματος πλέον είναι ελάχιστες!
    @Poly αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται, κάνε-κάντε μια σύγκριση με τον δικό σου-σας προσανατολισμό! http://i.imgur.com/ceswNil.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  55. Καλησπέρα σε όλους!

    Έκανα μια προσπάθεια να συμμαζέψω σε ένα σχέδιο τις σκέψεις που μοιραστήκαμε χθες, για να το έχουμε σαν αναφορά. Ελπίζω οι φίλοι hylap-vn και PM να μην έχουν πρόβλημα (αν ναι, πείτε το και θα κατεβάσω το σχέδιο), και ζητώ συγνώμη αν δεν έχω αποτυπώσει σωστά τις σκέψεις τους (πείτε το να το διορθώσω).
    Χρησιμοποίησα ενδεικτικά τη διασκόποιση Πολυμενάκου (87,5 ύψος) με τη διασκόπιση Τσόκα.

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2dDhtME9xZEF5Y0k/view?usp=sharing

    Περίπτωση 1: Θάλαμοι στο κενό χρωμάτων νέας διασκόπισης, και μαύρα σχήματα κάτω και κέντρο τα πλαστικά και η τέντα στην οροφή της θόλου.
    Περίπτωση 2: Όπως εξήγησε ο hylap-vn (αν το έχω καταλάβει, και αποδώσει σωστά).
    Περίπτωση 3: Όπως ανέφερε ο PM, η τομογραφία να καλύπτει όλο το μήκος (6 μέτρα εξωτερικό) του Θ3 (αν το έχω καταλάβει και αποδώσει σωστά).
    Περίπτωση 4: Ο Θ3 να εφάπτεται με τη γραμμή επαφής αμμώδους σχηματισμού και επίχωσης.

    Σημειώσεις:
    Είναι αδύνατον να κεντράρουμε στα σίγουρα την νέα διασκόπιση (Τσόκα, στα 93μ) με την παλιά (Πολυμενάκου, στα 90, 87,5 και 85μ) γιατί βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη, και δεν έχουμε κοινό σημείο αναφοράς.
    Όποια περίπτωση και να πάρουμε, το Ρ4 που είναι και το ποιο ενδιαφέρον, βρίσκετε πολύ κοντά ή και εφάπτεται με τον Θ3, στο βόριο-ανατολικό σημείο του.
    Έχω την αίσθηση, ότι οι ανασκαφική ομάδα θέλει να κερδίσει χρόνο (νομίζω για τη διεξαγωγή ποιο ασφαλών συμπερασμάτων από τη μεριά τους), γι αυτό παρουσιάζετε συνεπής ως προς την ροή ανακοινώσεων, αλλά δεν δίνει όλα τα στοιχεία που έχει, παρά μόνο αυτά που δυσκολεύουν τους τρίτους να βγάλουν τα όποια συμπεράσματα.

    ΘΑΛΑΜΟΙ
    Οι διαστάσεις των θαλάμων στην κάτοψη Λεφατζή από την παρουσίαση είναι οι ακόλουθες (πάχος τοίχων 50 εκατοστά εκτός βόριου τοίχου Θ3 που είναι 1 μέτρο, επίσης υπολογίστε ότι σε αυτά μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρό σφάλμα):
    Εσωτερικά
    Θ1 = 4,5 Χ 6
    Θ2 = 4,5 Χ 3,5
    Θ3 = 4,5 Χ 4,
    Εξωτερικά
    Θ1 = 5,5 Χ 7
    Θ2 = 5,5 Χ 4,5
    Θ3 = 5,5 Χ 6

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  56. Oτι μας εδωσαν με την ανακοινωση ,ειναι τροφη για τους ιθαγενεις.
    Τα σημεια ενδιαφεροντος πιστευω οτι τα γνωριζαν απο πριν , για να μην πω οτι ισως εχουν φτασει κιολας σε αυτα.
    Αφου φαμε αρκετο κουτοχορτο, θα μας σερβιρουν τα κανονικα νεα ,οποτε κρινουν σκοπιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ &
    @ όλους

    Αφού ευχηθώ & πάλι, για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, με υγεία, δύναμη & χαρά για όλους,
    θα ήθελα & εγώ να παρακαλέσω, να ξαναδείς λίγο τον τρόπο της ροής των σχολίων.

    Ήταν τόσο πιο άμεσος ο παλαιός τρόπος, που υπήρχε στο blog & χαιρόμασταν πράγματι αυτού του είδους την επικοινωνία.
    Κάποιες φορές, βεβαίως, υπήρξαν & οι ...παρενοχλήσεις από ``αλεξιπτωτιστές`` εισβολείς, που, όμως, η ομοψυχία των υπολοίπων, τους απεμάκρυνε συντόμως.

    Νομίζω, πως είναι στο χέρι όλων ημών, το να δείχνουμε ικανότητα ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ & την απαραίτητη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ώστε αγνοώντας πιθανά τέτοια περιστατικά (χωρίς, δηλ, να απαντάμε), να τα οδηγούμε αυτομάτως & φυσικά στην ...υπο(+απο)χώρηση.
    Είμαι σίγουρη, πως οι σταθεροί συνομιλητές του blog θα συμφωνούσαν, να κρατήσουν αυτή την στάση που προτείνω, προκειμένου να ανακτήσουμε & πάλι την παλιά καλή μας ρότα.

    Ευχαριστώ, που με άκουσες & πιστεύω, πως θα μπορούσε, να το ξανασκεφτείς, ώστε να ...ζωντανέψει & πάλι ο διάλογος, στον οποίο εσύ ο ίδιος είχες δώσει το στίγμα εξ αρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @ επειδη ελαβα ενα επιθετικο mail,και δεν θα ανεφερω απο ποιον,ηρωποιησεις δεν κανω,,,να πω κατι,,,μερικοι μου φαινεται νομιζαν οτι στην τομογραφια θα δουν τιποτα κιονες και στεγες...λυπαμαι..ειδαμε τεσσερις χωρους ενδιαφεροντος που συνδεονται...αν αυτο δεν ειναι επαληθευση τοτε τι να πω...και αυτα ειναι προ εικοσαημερου.Εχει προχωρησει η εξελιξη της μελετης.Αλλα απο δω και περα θα το σκευτω να κοινοποιησω εδω.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  59. @ Δωδωναίος

    Μπράβο για την πολύ καλή δουλειά!!!!
    Θα 'τσεκάρω' τις 2 οριοθετήσεις, για να δω που βρισκόμαστε, και επανέρχομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Θα ηθελα τωρα να επανελθω σε καποια ερωτηματα που ειχα θεσει χθες και ειχαμε συζητησει με καποιες φιλες.
    Χωρις να διεκδικω το αλαθητο ,θα πω την αποψη μου και θα ηθελα να ακουσω και τη δικη σας.

    Κατ αρχην θελω να δηλωσω οτι θεωρω τον κυριο Λεφαντζη πολυ καλο αρχιτεκτονα.
    ( αλλιως ο Μητσοτακης θα τον ειχε ηδη απολυσει με την αξιολογηση)
    Το πρωτο σχεδιο του, δειχνει τον Θ3 τετραγωνο και την θυρα εκκεντρη. Δεν εχω καμια αμφιβολια οτι ειναι ετσι. (Φαινεται αλλωστε και στα 3 πρωτα δευτερολεπτα του βιντεο του ΥΠΠΟ, απο τα φωτα οροφης ,οπως εχω ξαναγραψει)
    Η αποσταση απο τον ανατολικο στον δυτικο τοιχο (ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ2) ειναι 4,5 μ κατι αλλωστε που ανακοινωθηκε επισημα.
    Συμφωνα με το πρωτο σχεδιο Λεφαντζη, ο ταφος ειναι τετραγωνος.Αρα η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΟΡΙΟΥ- ΝΟΤΙΟΥ τοιχου μεσα στον Θ3 ειναι ΕΠΙΣΗΣ 4,5 μ.

    Τοτε γιατι ο Λεφαντζης στο δευτερο σχεδιο του ,τον δειχνει μακροστενο με κεντραρισμενη θυρα;
    Ειναι απλο. Ο Μιχαλακης -πονηρος ων- η παιρνοντας εντολες ανωθεν (της οσιας Αννης;) θελησε να θολωσει τα νερα και να παρουσιασει το ΟΡΥΓΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ Θ3 -κρυβοντας ταυτοχρονα και την ΕΚΚΕΝΤΡΟΤΗΤΑ της πορτας που θα προκαλουσε "ανεπιθυμητες" αποριες.
    Πως το εκανε αυτο, χωρις να μπορει κανεις να τον κατηγορησει για λανθασμενη σχεδιαση;

    Οπως πολυ σωστα ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ Η ART ANT ζωγραφησε τον ΝΟΤΙΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ Θ3 μεχρις ενος σημειου ωστε η πορτα να φαινεται συμμετρικη, ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ το τελευταιο μισο εως ενα μετρο μεχρι τον ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΙΧΟ!

    Ετσι ουτε γατα ουτε ζημια!

    Και ο Μιχαλης ειναι "κυριος" , και οι ιθαγενεις καταπιαν την εκκεντροτητα του Θ3 χωρις ενοχλητικες ερωτησεις.

    Για τις διαστασεις ομως του Θ3 σε λιγο.

    to be continued....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  61. Ξαναβάζω τις διαστάσεις των θαλάμων (πριν στο Θ3 εσωτερικά υπάρχει τυπογραφικό λάθος, ζητώ συγνώμη)

    ΘΑΛΑΜΟΙ
    Οι διαστάσεις των θαλάμων στην κάτοψη Λεφατζή από την παρουσίαση είναι οι ακόλουθες (πάχος τοίχων 50 εκατοστά εκτός βόριου τοίχου Θ3 που είναι 1 μέτρο, επίσης υπολογίστε ότι σε αυτά μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρό σφάλμα):
    Εσωτερικά
    Θ1 = 4,5 Χ 6
    Θ2 = 4,5 Χ 3,5
    Θ3 = 4,5 Χ 4,5
    Εξωτερικά
    Θ1 = 5,5 Χ 7
    Θ2 = 5,5 Χ 4,5
    Θ3 = 5,5 Χ 6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @ Δωδωναίος

    Πολύ χρήσιμη η μελέτη σου, που επιβεβαιώνει όσο το δυνατόν καλύτερα τα έως εδώ γνωστά δεδομένα.

    @ Poly Katri

    Και το δικό σου εγχείρημα, να ενσωματώσεις τις σκέψεις των συνομιλητών, είναι αξιόλογο & χρήσιμο.


    Χμμ, τελικά, ακόμη & το ``τυφλό`` σύστημα είναι δυνατόν να παράξει καρπούς, όταν τροφοδοτείται με την παρατήρηση & διερεύνηση ανθρώπων παθιασμένων για την αλήθεια.
    Η ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΙΚΗ ομάδα & πάλι σε δράση.
    Η συνέχεια είναι μπροστά μας & πιστεύω, θα γίνεται όλο & πιο δελεαστική & προκλητική. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @ PM
    @ κάθε ενδιαφερόμενο

    Επαναπροωθώ το χθεσινό μου σχόλιο διορθωμένο και με φωτο που πιστεύω τώρα ότι ανοίγουν και μπορείτε να τις δείτε.
    Ευχαριστώ.

    @ PM (σχόλιο 20 Δεκεμβρίου 2014 - 2:49 μ.μ.)
    @ κάθε ενδιαφερόμενο

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    Φωτο Νο 1 ΥΠΠΟ 21-10-2014:
    Έπαιξα λίγο με τη φωτογραφία http://i1381.photobucket.com/albums/ah207/giannis22/l_15241_zps915ddb23.jpg
    και βλέπω τα εξής:

    No1)O (ΠΟΙΟΣ;;;)τοίχος όπως λες(συμφωνώ και για τον οποίο βάζω και άλλη μια φωτο με κάποιες απορίες μου στο τέλος).

    Νο2)Δύο φύλλα φελιζόλ(ντάου)

    Νο3)Το άλλο κομμάτι της μαρμάρινης πόρτας ή κάποιο άλλο εύρημα.

    Νο4)Ένα φύλλο φελιζόλ

    Έως εδώ, αν όλα αυτά μαζί και με το κομμάτι της πόρτας μπροστά κρύβουν κάτι από πίσω,δεν το ξέρω.

    Νο5)Δεν μου μοιάζει με σπάσιμο του μαρμάρου και εσοχή αλλά με κάτι που προεξέχει(πολύτιμο μέταλο;)κάτι που ίσως να σφράγιζε συμβολικά τα φύλλα της πόρτας;(φαίνεται σπασμένο-μισό;)
    Κάποιος φωτογράφος μπορεί να βοηθήσει;

    (?)Ζωγραφική στον τοίχο Νο1;

    Και εδώ η άλλη φωτο για τον περίεργο τοίχο
    http://i1381.photobucket.com/albums/ah207/giannis22/l_15242_zps9b868e03.jpg

    Ευχαριστώ και συγνώμη που γυρίζω τη κουβέντα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  64. Πάντα προσπαθώ να μπω στην σκέψη του συντάκτη των ανακοινώσεων. Νομίζω στην τελευταία ανακοίνωση ο σκοπός ήταν να τελειώσει μια και καλή το θέμα με τον 4ο θάλαμο. Αυτό έπρεπε να γίνει τόσο για εμάς τους "ιθαγενείς" (όπως είπε ένας φίλος) αλλά και για την ίδια την ανασκαφική ομάδα που δεν φαινόταν και τόσο σίγουρη ότι τέλειωνε εκεί το συγκεκριμένο οικοδόμημα.
    Λένε λοιπόν ύστερα από την επεξήγηση του πόσο συστηματικά, επιστημονικά και ωραία έχουν προγραμματίσει την έρευνά τους (όλα τα papers έχουν την ίδια γλώσσα, δεν πρωτοτυπούν) ότι: "...το αρχαίο όρυγμα περατώνεται σε μικρή απόσταση βόρεια της θόλου...".
    Αυτή είναι η ουσία της ανακοίνωσης. Δεν συνεχίζει. Ξεχάστε τα περί του 4ου θαλαμου.

    Και σαν preview για να μην μας κρατήσουν ζεσταμένους μας έδωσαν και το κοκαλλάκι του "p3" που "χρήζει ανασκαφικής διερεύνησης".
    Δηλαδή λέει ο Τσόκας ότι "από αυτά τα λίγα στρέμματα που τσέκαρα κυρία Περιστέρη, ξεχάστε τα τριγύρω και πηγαίντε σκάψτε κατευθείαν στο p3! Δεν μας λέει καν ότι θα το σκανάρει ξανά. Λέει κατευθείαν για ανασκαφική διερεύνηση!

    Για να δούμε λοιπόν πόσο μάγκας είναι και ο Τσόκας. Αν βρεθεί κάτι (οτιδήποτε) στο p3 εγώ θα του βγάλω το καπέλο. Γιατί δεν κρατάει πισινή αλλά το δίνει κατευθείαν δημοσίως!

    Επίσης φαίνεται ότι συνεχίζει η ροή των πληροφοριών και δεν θα έρθει Μάρτιος για να ξεπαγώσει η ενημέρωση όπως αρχικά φοβόμουν. Η επόμενη ενημέρωση αν όχι σχετικά με την δουλειά του Τσόκα θα είναι σίγουρα μέσα στον Ιανουάριο για τον σκελετό όπως μας έχουν πει. Το μόνο που μπορεί να επηρεάσει την ροή της πληροφορίας θα είναι ίσως πιθανή αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΠΟ.


    @Εμπεδότιμος.
    Σεβαστή η απόφασή σου για την έγκριση των σχολίων αλλά θα έλεγα ότι έτσι μάλλον υποκύπτεις στους τρομοκράτες! Πιστεύω ότι τα σταθερά μέλη του ιστολογίου ξέρουν ποιοι είναι αυτοί οι ταραχοποιοί και τι πρεσβεύουν και ελάχιστη σημασία τους δίνουν. Από την άλλη είχαμε και αυτούς τους παρανοικούς και σπάγαμε πλάκα. Θα σοβαρέψουμε πολύ εδω μέσα χωρίς αυτούς! Άσε που είμαστε κάποιοι βραδυνοί εδώ και από ότι βλέπω εσύ πας νωρίς για ύπνο! Αυτό που είχες πει για εγγραφή μελών μου φάνηκε πιο εφικτό αλλά υποθέτω για τεχνικούς λόγους δεν το έκανες. Τέλος πάντων και εγώ θα σε παρότρυνα να το ξανααφήσεις ανοιχτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Συνεχιζω ,γιατι οπως θα δειτε διαφωνω με τις διαστασεις που εδωσε η φιλη μου poly katri.

    Βλεπω λοιπον, το ολοκληρωμενο σκιτσο Λεφαντζη, (σκιτσο 1), βλεπω και το σχεδιο του ταφου στο the amphipolistomb.com να ταυτιζονται ,και πεφτω να κοιμηθω ησυχος και να ονειρευτω εναν υπεροχο ταφικο θαλαμο 4,5 Χ 4,5 -οπως καθε φυσιολογικος ανθρωπος.
    Πανω λοιπον που νομιζα οτι τα ειχα ξεκαθαρισει ολα, επαθα το μεγαλο ΣΟΚ!
    Το ΥΠΠΟ στην επισημη ανακοινωση του στις 21-10-2014 ανακοινωνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ>

    "ΨΑΞΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ Θ3 4,5Χ 6 μετρα !!!!"

    Παναγια μου,τι κεραμυδα ηταν αυτη; Μηπως ηταν τυπογραφικο λαθος;;
    ΟΧΙ φιλοι μου. Προσωπικα τους πιστευω ΑΠΟΛΥΤΑ. Πιστευω οτι πραγματι σκαψανε σε επιφανεια 4,5Χ6 μετρα και θα πω την αποψη μου,που ειναι βεβαια αιρετικη και ΤΟΛΜΗΡΗ (και εδω ζητω προκαταβολικα συγνωμη απο τις κυριες του φορουμ)

    Πιστευω οτι ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ Θ3, ο θαλαμος συνεχιζεται ΑΛΛΟ 1,5 μ προς τα ΔΥΤΙΚΑ, και η καθαρη αποσταση μεταξυ ανατολικου-δυτικου τοιχου ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ Θ3 ειναι 6 μετρα!!!!!!!

    Το ξερω, γινομαι ΠΡΟΣΤΥΧΟΣ, ομως" η ανασκαφη θα διαψευσει η θα επαληθευσει την υποθεση αυτη", οπως θα ελεγε και ο Εμπεδοτιμος!!!!!

    to be continued....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Συνεχιχω και τελειωνω γιατι σας κουρασα..αλλα ηθελα να το βγαλω απο μεσα μου

    Πως λοιπον θα σερβιρουμε το σχεδιο του ταφου στους ιθαγενεις, αποφευγοντας τις ενοχλητικες ερωτησεις;;;

    Εδω επιστρατευεται παλι ,φιλοι μου , η σχεδιαστικη ευφυια του Μιχαλη.

    Ο ταφικος θαλαμος θ3 ,σχεδιαζεται ΜΕΧΡΙ ΤΑ 4,5 με ακριβεια, αλλα απο κει και περα - ω του θαυματος- ενα δροσερο αερακι "ασαφειας" σβηνει με "γλυκο" και "διακριτικο" τροπο, το αριστερο οριο του Θ3 προς τα ΔΥΤΙΚΑ.

    Κοινως αν καταλαβετε που τελειωνει το δυτικο ακρο του Θ3, εμενα ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΙΧΑΛΗ!

    Εγω παντως ,Μιχαλη μου , πιστευω οτι τελειωνει στα 6 μετρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Συνεχιζω ,γιατι οπως θα δειτε διαφωνω με τις διαστασεις που εδωσε η φιλη μου poly katri.

    Βλεπω λοιπον, το ολοκληρωμενο σκιτσο Λεφαντζη, (σκιτσο 1), βλεπω και το σχεδιο του ταφου στο the amphipolistomb.com να ταυτιζονται ,και πεφτω να κοιμηθω ησυχος και να ονειρευτω εναν υπεροχο ταφικο θαλαμο 4,5 Χ 4,5 -οπως καθε φυσιολογικος ανθρωπος.
    Πανω λοιπον που νομιζα οτι τα ειχα ξεκαθαρισει ολα, επαθα το μεγαλο ΣΟΚ!
    Το ΥΠΠΟ στην επισημη ανακοινωση του στις 21-10-2014 ανακοινωνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ>

    "ΨΑΞΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ Θ3 4,5Χ 6 μετρα !!!!"

    Παναγια μου,τι κεραμυδα ηταν αυτη; Μηπως ηταν τυπογραφικο λαθος;;
    ΟΧΙ φιλοι μου. Προσωπικα τους πιστευω ΑΠΟΛΥΤΑ. Πιστευω οτι πραγματι σκαψανε σε επιφανεια 4,5Χ6 μετρα και θα πω την αποψη μου,που ειναι βεβαια αιρετικη και ΤΟΛΜΗΡΗ (και εδω ζητω προκαταβολικα συγνωμη απο τις κυριες του φορουμ)

    Πιστευω οτι ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ Θ3, ο θαλαμος συνεχιζεται ΑΛΛΟ 1,5 μ προς τα ΔΥΤΙΚΑ, και η καθαρη αποσταση μεταξυ ανατολικου-δυτικου τοιχου ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ Θ3 ειναι 6 μετρα!!!!!!!

    Το ξερω, γινομαι ΠΡΟΣΤΥΧΟΣ, ομως" η ανασκαφη θα διαψευσει η θα επαληθευσει την υποθεση αυτη", οπως θα ελεγε και ο Εμπεδοτιμος!!!!!

    to be continued....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @ GIANNIS IOANNOY

    Σχετικά με την δεύτερη φωτογραφία, που ανέβασες...
    http://i1381.photobucket.com/albums/ah207/giannis22/l_15242_zps9b868e03.jpg

    & αναφορικά με το ...περίεργο του τοίχου, σκέφτομαι, πως μπορεί να μην έχει τίποτα το παράξενο ο τοίχος. Δηλ, μπορεί να μην υπάρχει κούρμπα στον τοίχο, αλλά η ...εμφαινόμενη ως καμπυλότητα του τοίχου, να οφείλεται στην ...καμπυλοφανή σκιά του κομματιού της πόρτας, που προβάλλεται πίσω, ως καμπύλη, διότι στηρίζεται πλάγια στο ``καφάσωμα`` της θύρας & απέχει η άλλη του (δεξιά, όπως κοιτάμε) πλευρά περισσότερο από τον ``ύποπτο`` τοίχο.

    Νομίζω, πως αν έλειπαν οι κόκκινες γραμμές & κρύψεις την σκιά της πλάκας δεξιά, τότε ο τοίχος δεν θα έδειχνε παράξενος.
    Θεωρώ, πως οι κόκκινες γραμμές έχουν ακολουθήσει την ``σπαστή`` γραμμή & όχι καμπύλη της σκιάς.

    Άλλη πιθανότης είναι η σχεδόν κατακόρυφη γραμμή του τοίχου (από τον αριθμό 1 κατεβαίνει έως την άνω δεξιά κόγχη της λευκής πλάκας) να είναι η εσωτερική γωνία ΝΔ του θ3.
    Αν θυμάμαι καλά, ο προβληματισμός αυτός έχει ξανασυζητηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. @vagkalf
    "Αλλα απο δω και περα θα το σκεφτω να κοινοποιησω εδω.Ευχαριστω."

    To καταλαβαίνω ότι μπορεί να νιώθεις θιγμένος αν σου έγινε προσωπική επίθεση , αλλά σεβάσου όλους εμάς που και σε σεβόμαστε και διαβάζουμε όλα σου τα σχόλια με προσοχή.Μην τους κάνεις τη χάρη.Και προσωπικά δεν με απασχολεί αν θα επιβεβαιώνεσαι ή όχι .

    @εμπεδότιμος
    Θα παρακαλέσω κι εγώ με τη σειρά μου, όπως επανέλθει η κανονική ροή των σχολίων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. @ Προς όλους

    Εμένα η μεγάλη απορία μου, και πικρία παράλληλα, είναι το γιατί στο συγκεκριμένο σχέδιο, δεν μας έβαλαν και το σκανάρισμα της περιοχής ανατολικά και δυτικά των θαλάμων!
    Μήπως υπάρχει κάποιος από τους συνοδοιπόρους σε αυτό το μπλόκ που πιστεύει πως δεν σκανάρανε εκεί? Υπάρχει κάποιος? Ε Εμπεδότιμε γιατί?
    Ε vagkalf07 γιατί?

    Τυχαίο? Δεν νομίζω?

    **Poly ελπίζω να προλάβω να κοιτάξω και λίγο τους θαλάμους σήμερα, βασιζόμενος στις διαστάσεις σου σε συνάρτηση με το σχέδιο του κ.Λεφαντζή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  71. @ ΡΜ

    Η ανακοίνωση στις 21-10-2014 του υπουργείου λέει:
    ....Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε ΌΛΗ την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20μ από την κορυφή της θόλου....

    Άρα, σε πλάτος 4,5 μέτρα που είναι το εσωτερικό, μέχρι εδώ καλά, και σε μήκος 6 μέτρα που είναι το εξωτερικό!!!
    Γιατί?
    Γιατί νότια είναι το άνοιγμα της θύρας πάνω στον τοίχο (0,5 μέτρα ο τοίχος + 4,5 μέτρα το εσωτερικό μήκος = 5 μέτρα), και η ΤΡΥΠΑ στον βόριο τοίχο (1 μέτρο πάχος ο βόρειος τοίχος (ΤΡΥΠΑ) + 0,5 μέτρα ο νότιος τοίχος (ΑΝΟΙΓΜΑ ΘΥΡΑΣ) + 4,5 μέτρα εσωτερικό μήκος = 6 μέτρα !!!

    Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνω εγώ από αυτήν την ανακοίνωση, είναι ότι επιβεβαιώνει την ΤΡΥΠΑ στο σχέδιο Λεφατζή στον 3ο θάλαμο!!!!!

    PS: Όταν γίνεται αναφορά σε διαστάσεις, πρώτα μπαίνει το πλάτος, και μετά το μήκος (γι' αυτό λέμε άξονας χ - y, και όχι άξονας y -x), άρα σωστά είπαν στην ανακοίνωση 4,5 (πλάτος) Χ 6 (μήκος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αυτός που έφερε αναστάτωση λέει:
    "Ας δώσουμε λοιπόν μερικά στοιχεία για να προβληματίσουμε και τους πχορουμίτες.
    Το ερώτημα αφορά πρώτα τις διακεκομμένες γραμμές στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας.
    Τι δείχνουν; Τους θαλάμους και ποιούς;

    Αυτός που κάποιοι ρωτάνε αν είναι ο 2ος θάλαμος έχει στο σχέδιο πλάτος 9,85μ περίπου.
    Αν τον συσχετίσουμε με το καθαρό πλάτος των θαλάμων 4,50μ δεν βγάζει νόημα. Ας πούμε ότι έχουμε
    και θεμέλια ίδιου πλάτους με τον περίβολο, δηλ. 1,30μ+1,30μ = 2,60μ, τότε φθάνουμε στα 4,50+2,60 = 7,10μ.
    Αν βάλουμε και ορθομαρμάρωση συνολικού πάχους 0,15μ τότε έχουμε συνολικό πλάτος 7,25μ.
    Πάλι δεν βγαίνει, διότι μας λείπουν άλλα 2,60μ.
    Αλλά, όσοι σκάψαν θεμέλια οικοδομών, γνωρίζουν ότι εκατέρωθεν του περιγράμματος χρειάζεται πάντα ένας ελεύθερος χώρος,
    για να κινούνται οι εργαζόμενοι και να μετακινούν υλικά, αλλά και για να προστατέψουν την κατασκευή από τυχόν καταπτώσεις, κάτω
    και από δύσκολες ακόμη καιρικές συνθήκες. Άρα έχουμε εκατέρωθεν των θεμελίων έναν πρόσθετο κενό χώρο 1,30μ., όσο το πάχος κάθε θεμελίου.

    Τι δείχνει λοιπόν ο λεγόμενος Θ2; Δείχνει το περίγραμμα των εκσκαφών των θαλάμων, που αυτό ακριβώς λέει το ΔΤ ότι ήθελαν να αποτυπώσουν οι μετρήσεις.
    Άρα δεν δείχνει ούτε την κάτοψη των θαλάμων ούτε το νάϋλον, όπως κάποιοι νόμισαν.
    Συνεπώς οι μετρήσεις έγιναν και πάνω από τους θόλους κάτι που δεν είπαν. Εκτός και αν το είχε κάνει, (είχε σκάψει) ήδη η Περιστέρη που και πάλι δεν μας είπαν".

    Και βάζει το σχήμα: http://www.phorum.gr/download/file.php?id=22859&mode=view Αυτό είναι σωστό και βοηθάει το ψάξιμό σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @ poly

    Πολυ ,διαβασα την αποψη σου , μου φαινεται ομως περιεργο να δινουμε τις διαστασεις μιας επιφανειας και το ενα μεγεθος να ειναι το εσωτερικο και το αλλο το εξωτερικο.

    Η αποψη σου ειναι τολμηρη και η δικη μου...τολμηροτερη

    Παντως για να ερμηνευσουμε αυτη την ανασκαφη χρειαζεται πολλη φαντασια.

    Δεν συμφωνεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ Βασιλική Σιάπκα

    Άρα θεωρείς, ότι τα δύο ...παραγωνιασμένα σχήματα πρέπει να έχουν να κάνουν με αυτό που λένε, ότι το φυσικό κενό συνεχίζεται για λίγο ακόμη, πέραν του μνημείου;
    Είναι μια θεώρηση, που μπορεί να είναι σωστή & τότε δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για εσωτερικές πιθανόν ασυμμετρίες.
    Αλλά & πάλι δεν είμαστε σίγουροι, εάν το εννοούν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Επίσης:
    "Κατά την άποψή μου, περιμετρικά των τοίχων αντιστήριξης των θαλάμων πάχους 1,30μ, που ήσαν και τα θεμέλια του θόλου,
    υπήρχε κενός χώρος πλάτους επίσης 1,30μ που επιχώθηκε με καθαρή άμμο. Αυτή λειτουργούσε και ως φίλτρο
    κατεβάζοντας την στάθμη των υπόγειων και διηθούμενων υδάτων και δεν τα άφηνε να έλθουν σε επαφή
    με την ανωδομή. Τα νερά αυτά οδηγούνταν δεξιά και αριστερά των θαλάμων προς τα χαμηλότερα
    σημεία του τύμβου και από κει προς την θάλασσα.
    Με τον καιρό αυτή η άμμος στόμωσε από την μεταφερόμενη άργιλο και το φίλτρο έπαψε να λειτουργεί
    και να προστατεύει τους θαλάμους από την υγρασία.
    Κάποια στιγμή νομίζω ότι θα πρέπει να μας μιλήσουν και για το αποχετευτικό σύστημα του τύμβου,
    ιδίως αν βρεθούν και άλλες κατασκευές.

    Σε δημοσίευμα του Βήματος γίνεται λόγος για πιθανή κατασκευή στο p4, αλλά νομίζω ότι μάλλον εννοεί το p3,
    αν όλη η δομή L1 του Πολυμενάκου (όπου βρίσκονται τα άλλα σημεία) αποδείχθηκε αμμώδης φακός.

    Υ.Γ Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι η οξεία γωνία που σχηματίζει και το περίγραμμα του σκάμματος των εκσκαφών με τον βορρά,
    είναι 30 μοίρες, όπως αρχικά εκτιμήσαμε για τον άξονα των θαλάμων."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Kαι μια απλη μαθηματικη εξισωση για τους αναγωστες ,των θετικων επιστημων

    Ειναι προφανες οτι (ω. π)+Ρ1 *Ρ2 /Ρ3*Ρ4 και ολο αυτο εις το τετραγωνο ,
    μας δινει τον θαλαμο Θ4 που εχουμε βρει εδω και κατι μηνες ,και ταχα θα ανακαλυψουμε με τη διασκοπηση.

    Γκρεκο μασκαρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Η Βασιλική το έχει θέσει σωστά.
    Η μέθοδος που ακολουθούμε σήμερα στην κατασκευή οικοδομής, είναι να πασσαλώσουμε πρώτα το σκάμμα-εκσκαφή, στην συνέχεια τα θεμέλια με αέρα 1-1.5μ από το ποδαρικό του πρανούς, και στο τέλος, γίνετε το πασσάλωμα του κτιρίου πάνω στα θεμέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Δεν είναι δικές μου οι παρατηρήσεις. Είναι από το πχόρουμ του πλέον ικανού μελετητή που γράφει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @ Βασιλική Σιάπκα

    Όσο το βλέπω το σχέδιο που ανέβασες, τόσο έρχομαι να συμφωνήσω με το σκεπτικό σου, που μοιάζει να κουμπώνει με την αναφορά του ΔΤ, για τον ...εν συνεχεία μικρό χώρο.
    Η εξονυχιστική σου παρατηρητικότης, νομίζω, έκανε πάλι το θαύμα της.
    Για να δούμε, πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η διαφορετική οπτική;
    Πάντως, θα μας κάνει πιο έτοιμους, να παρακολουθήσουμε την συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  80. @ PM

    Συμφωνώ!!! Σε αυτήν την προσπάθεια κατανόησης της ανασκαφής, χρειάζεται και φαντασία, και υπομονή, επιμονή, πολύ μελέτη και τόλμη!!!!
    Εντωμεταξύ, μη σου φαίνεται περίεργο να λένε εσωτερικό πλάτος και εξωτερικό μήκος, αυτό τουλάχιστον έχει έστω μια λογική εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε! Ενώ με την τρύπα στον βόριο τοίχο του Θ3? Που τη μια εμφανίζεται και την άλλη εξαφανίζεται? Εκεί τι 'λογική' εξήγηση μπορούμε να δώσουμε? Ότι στο team της ανασκαφής συμμετέχει και ο Κόπερφιλντ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Και για όσους διερωτώνται για κάποιους όρους, οικοδομήσεως...

    http://www.ziti.gr/docs/pdf/1266.pdf

    στην σελ.17 έχει τις ονομασίες σε σχέδιο.
    Αναφέρεται σε οδούς, αλλά οι όροι είναι ανάλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @Βασιλική, δεν ξέρω αν είδε πιο πάνω, τον τρόπο με τον οποίο τοποθέτησα στον χώρο, το σκανάρισμα Πολυμενάκου, τον περίβολο, και το καινούριο σκανάρισμα.

    Αν δεν σου κάνει κόπο, κοίταξε τα λίγο σε παρακαλώ, για να δεις αν στέκουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @Δωδωναίε το έχει δει και λέει να κάνεις σύγκριση του σχεδίου σου με αυτό που έδωσε.

    ΥΓ: Είμαι απο κινητό και εχω μπαταρια 4%, φθάνω γιάννενα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  84. @ Δωδωναίος

    Θυμίζω πως έγινε η οριοθέτηση του τύμβου, στην μελέτη που κάναμε όλοι μαζί. Τότε, είχα βρει 3 σημεία πάνω στον τύμβο που από φωτογραφίες (3 για κάθε σημείο) τραβώντας ευθείες πάνω σε σταθερά σημεία, αυτές τέμνονταν πάνω στον περίβολο της ανασκαφής. Άρα, είχαμε πάνω σε πραγματική εικόνα, σημεία που έδιναν περίμετρο τύμβου 158,4. Τα σημεία αυτά τα μετέφερα πάνω σε εικόνα από google earth την οποία έφερα στα 158,4 διάμετρο τύμβου χρησιμοποιώντας τα 3 σημεία που ανέφερα πριν. Άρα, έγινε μεταφορά της πραγματικής περιμέτρου του περιβόλου του τύμβου από την ανασκαφή, πάνω στην εικόνα του google earth.
    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2MjV4MFB3Y2JuOGc/view?usp=sharing
    Στα δικά μας τώρα. Πήρα το σχέδιό σου με την αεροφωτογραφεία (περίβολος με λεπτή κόκκινη γραμμή), και το δικό μου με την οριοθέτηση του τύμβου πάνω στην ίδια αεροφωτογραφία και την εικόνα του τύμβου από το google earth (περίβολος με χοντρή κόκκινη γραμμή). Ένωσα τις δύο εικόνες (ευθυγραμμίζονται τέλεια με τα δέντρα και τους δρόμους) και προέκυψαν τα εξής
    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2Q2hWYXl1TDBNblU/view?usp=sharing
    Στην πρώτη εικόνα, βλέπουμε από print screen την ένδειξη του corel (πάνω δεξιά) 158,4 και επιλεγμένη την κόκκινη γραμμή, που είναι η διάμετρος της δικής μου οριοθέτησης. Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε από print screen την ένδειξη του corel (πάνω δεξιά) 149,15 και επιλεγμένη την κίτρινη γραμμή, που είναι η διάμετρος της δικής σου οριοθέτησης.
    Πήρα επίσης την εικόνα σου με τον τύμβο από google earth και τον περίβολο όπως τον οριοθέτησες (λεπτή κόκκινη γραμμή), και την αντίστοιχη δική μου (χοντρή κόκκινη γραμμή). Ένωσα τις δύο εικόνες (ευθυγραμμίζονται τέλεια με τα δέντρα και τους δρόμους) και προέκυψαν τα εξής:
    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2ZXI4Wms0bXhCYWM/view?usp=sharing
    Στην πρώτη εικόνα, βλέπουμε από print screen την ένδειξη του corel (πάνω δεξιά) 152,5 και επιλεγμένη την κίτρινη γραμμή, που είναι η διάμετρος της δικής σου οριοθέτησης. Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε από print screen την ένδειξη του corel (πάνω δεξιά) 158,4 και επιλεγμένη την κόκκινη γραμμή, που είναι η διάμετρος της δικής σου οριοθέτησης.
    (συνεχίζεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  85. ΌΜΩΣ, όλα αυτά, δεν λένε ποια είναι η σωστή οριοθέτηση, γιατί αν αλλάξω το μέγεθος των εικόνων, και προσαρμόσω την δική σου διάμετρο τύμβου στα 158,4, τότε η δική μου οριοθέτηση είναι η λάθος!

    ΑΛΛΆ αυτό που μας λεει ότι η δική μου οριοθέτηση είναι σωστή, είναι η παρατήρηση της τρίτης εικόνας του τελευταίου link, όπου, η δική σου οριοθέτηση (λεπτή κόκκινη γραμμή) είναι αρκετά εσωτερικά από τις μαύρες σακούλες που 'τυλίγουν' τον τύμβο και δείχνουν τα όριά του σε αυτά τα σημεία, ενώ η δική μου, είναι ακριβώς πάνω σε αυτά τα όρια.

    Με το παραπάνω ως δεδομένο, παρατηρούμε στην οριοθέτηση που κάνεις, ότι από τη μια φωτογραφεία στην άλλη αλλάζει η διάμετρος. Δεν ξέρω τι πρόγραμμα χρησιμοποιείς, και είναι πιθανόν να μη σε βοηθάει όσο θα έπρεπε στις διαστάσεις.
    Πάντως, έκανες πολύ καλή δουλειά!!!
    Αν κάτι από αυτά που αναφέρω το βρίσκεις λάθος ή θέλεις να το συζητήσουμε, είμαι στη διάθεσή σου.
    Επίσης, αν θες να ξαναδοκιμάσεις να αποτυπώσεις ξανά την σκέψη σου, μπορώ να σε βοηθήσω με το μέγεθος των εικόνων και να στις φτιάξω και να στις δώσω με όποια μέτρα μου ζητήσεις εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Η εικόνα που προβλήθηκε την 29/11 με το τίτλο "γεωπληροφορικό υπόβαθρο GIS του τύμβου Καστά":
    http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1559671
    ή
    http://images.watchit.gr/?h=450&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2014/11/29/AMFIPOLI/amfitheatro19.jpg
    μας δείχνει το φυσικό λόφο και την επίχωση.
    Το άνοιγμα που διακρίνεται χαμηλά είναι το διανοιχθέν όρυγμα, που στη χθεσινή εικόνα δίνεται με τα ασύμμετρα τετράγωνα, σε καμία περίπτωση δεν είναι η θόλος, η οποία εδώ αποτυπώνεται ευκρινώς http://images.watchit.gr/?h=450&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2014/11/29/AMFIPOLI/amfipoli26.jpg
    Τέλος τα δωμάτια έχουν πλάτος 4,3, τάδε έφη Περιστέρη, 29/11.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Της @Σουλτανας Κιριβατακη, το είχε παρουσιάσει πριν λίγες ημέρες εδώ
    http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/12/blog-post_621.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @Poly
    Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ είναι το Land Desktop, και τις φωτό τις επεξεργάζομαι με το Raster Design.

    Το πιθανότερο , η μάλλον το σίγουρο είναι, πως ο καθένας μας, λειτουργεί με βάση το δικό του σκεπτικό, και ανάλογα με την εμπειρία που διαθέτει σε σχέση με το αντικείμενο.
    Εγώ πχ, δίνω μεγαλύτερη βάση στους χάρτες του κτηματολογίου, που είναι προσανατολισμένοι, και έχουν και συντεταγμένες, με μικρή σχετικά απόκλιση. Πρώτα δηλαδή έκανα με το Raster την φωτό του κτηματολογίου, ώστε να μου κάθονται οι διαστάσεις που ανάγνωζα , και μετά πάνω σε αυτό έβαλα και τον χάρτη του google, και τον μετασχημάτισα.
    Πληροφοριακά και μόνο θα το πω, πως αν ανοίξεις μια φωτο του google τραβηγμένη πριν 2-3 χρόνια από ίδια περιοχή, θα διαπιστώσεις πως έχει παραμορφώσεις, δοκίμασε το.
    Επίσης όταν αποθηκεύεις την φωτό από το google, θέλει προσοχή να μην έχεις το έδαφος ανοιχτό, γιατί πάλι παραμορφώνει την φωτό.
    Το σκεπτικό το δικό μου είναι πως επειδή δουλεύω με το σύστημα ΕΓΣΑ87, προτίμησα να δουλέψω με αυτό, που είναι συμβατό και με το κτηματολόγιο. Επίσης οι συντεταγμένες που έχει το νέο σκανάρισμα, είναι σε ΕΓΣΑ87 οπότε, μπορείς να τα παντρέψεις αυτά τα 2 χωρίς σφάλμα.
    Αν έχεις σχεδιαστικό πρόγραμμα, πάρε το καινούριο σκανάρισμα, και μετασχημάτισε το, βάση των συντεταγμένων που έχει ο κάναβος του. Μετά αφου πάει σε αυτές τις συντεταγμένες, κάνε ένα πολύγωνο στο περίγραμμα του σχεδίου, και αυτο κάντο αρχείο dxf. Aν τώρα αυτό το dxf το ανεβάσεις στο κτηματολόγιο, θα δεις την πραγματική του θέση στον χώρο, και όχι περίπου.
    Αυτή είναι η διαφορά.
    Επίσης επειδή εγώ θεωρώ ότι έχει παραμόρφωση το google, τον κύκλο μου τον κόλλησα, αφού έφτιαξα πρώτα την βάση στο κέντρο του, και φρόντισα έτσι ώστε, η ΒΑ πλευρά της βάσης, να συμπίπτει με τον τοίχο που φαίνεται στην φωτό. Ο περίβολος ομολογώ πως δεν μου κάθετε τέλεια, αλλά δεν με αγχώνει τόσο, γιατί ξέρω πως η ανάλογη φωτό έχει παραμόρφωση, είμαι σίγουρος δηλαδή πως έχει παραμόρφωση, γιατί το αντιμετωπίζω καθημερινά στην δουλειά μου.

    **Εννοείται φυσικά πως οι διαστάσεις που έχω εγώ, είναι αυτές που έχεις και εσύ, και όλοι μας 158.4μ.
    Αν θυμάσαι, είχα προτείνει από την αρχή, σε προηγούμενη ανάρτηση, αν μπορεί να μας προμηθεύσει κάποιος φίλος, μια Διανομή του ΥπΓεωργίας, ωστε να λύσουμε μια κι έξω αυτό το θέμα. Δεν βρήκαμε. Ο αμέσως επόμενος τρόπος, που να μας οδηγεί με αρκετή ασφάλεια, είναι αυτός που ανάλυσα, πόσο μάλλον τώρα που βλέπουμε πως δεν αποτυπώνουν σε αυθαίρετο σύστημα, αλλά σε ΕΓΣΑ87 , που μας πάει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

    Επαναλαμβάνω, πως έχω κάνει μετασχηματισμό στην φωτό, και μετράω διαστάσεις προς όλες τις διευθύνσεις και μου βγαίνουν με απόκλιση λίγων πόντων στα σχέδια μου.

    ***Κάντε μια επαλήθευση όσοι ασχολείστε, ακόμα και ο kratylos!
    Ξεκινήστε με δεδομένο το καινούριο σκανάρισμα, που είναι ελέγξιμο βάση των συντεταγμένων του, μετασχηματίστε το, κάντε το dxf, ανεβάστε το στο κτηματολόγιο, για να καθίσει στην πραγματική του θέση, μετά κάντε copy την φωτό -θα φαίνετε και το περίγραμμα μέσα-. Αυτή την φωτό, θα την μετασχηματίσετε, βάση των συντεταγμένων που έχει το περίγραμμα, άρα η φωτό θα πάει στο σχέδιο σας με την όσο το δυνατόν λιγότερη στρέβλωση. Εκεί μετά θα βάλετε το διάγραμμα Πολυμενάκου, ωστε να ταιριάζουν τα στησίματα του με τον χωματόδρομο, και στο τέλος, θα φτιάξετε την φωτό του google. Η ΒΑ πλευρα τις βάσης του Λέοντα φαίνεται στον ορθοφωτοχάρτη του κτηματολογίου, άρα εκεί θα κολλήσει το σχέδιο μας, είναι πιο ασφαλές κατά την άποψη μου!

    Να είστε σίγουροι, πως και τα δεδομένα που θα μας δώσουν στο μέλλον, θα έχουν χ-y σε ΕΓΣΑ 87 γιατί έχει γίνει αποτύπωση της περιοχής, οι τοπογράφοι και οι μηχανικοί, θα έχουν δει τέτοιες φωτό, που ήταν συνάδελφοι τους με Gps, άρα ας τα βάλουμε σε μια σειρά, για να μην έχουμε τα ίδια συνέχεια.

    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω πως εγώ ετούτο, εσύ το άλλο, και ο τρίτος εκείνο. Απλά λέω, πως αφού τα δεδομένα πλέον είναι με συντεταγμένες, άρα με συντεταγμένες θα δουλέψουμε και εμείς, θα έρθουμε όλοι πολύ πιό κοντά εώς κολλητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @giannis
    ευχαριστώ για την ενημέρωση! δεν τό 'χα δει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Καλησπέρα σε όλους
    @ Antigoni
    Αντιγόνη τι είδος υλικό είναι ο φακός άμμου?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  91. @ Δωδωναίος

    Συμφωνώ απόλυτα στο ότι τα αρχικά σχέδια οριοθέτησης τύμβου, περιβόλου και Πολυμενάκου, πρέπει να είναι ΣΩΣΤΑ !!!
    Είμαστε τυχεροί που σε αυτό το blog δουλεύουμε συνεργατικά. Αν στην ανάρτησή μου χρησιμοποίησα 'μου' και 'σου', το έκανα απλά γιατί ήταν ο ευκολότερος τρόπος να ξεχωρίσω δύο σχέδια πάνω στην ίδια εικόνα, ενώ πάντα, όταν αναφέρομαι στα σχέδια αυτά, λέω 'τα σχέδια που φτιάξαμε' γιατί αυτή είναι η αλήθεια! Όλοι μαζί τα φτιάξαμε, και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για να διορθώσουμε το όποιο λάθος!
    Δυστοιχώς δεν γνωρίζω τα προγράμματα που χρησιμοποιείς, ούτε και έχω ασχοληθεί ποτέ με το κτηματολόγιο για να μπορέσω να κρίνω την εγκυρότητα των ψηφιακών εικόνων που δίνει.
    Σε ότι αφορά την αρχική οριοθέτηση του περιβόλου που έκανα με τα 3 σημεία, να αναφέρω απλά ότι, ότι έχει να κάνει με 'οπτικές εφαρμογές' άπτεται άμεσα των σπουδών και της μετέπειτα ερευνητικής εξειδίκευσής μου, άρα, το συγκεκριμένο θέμα μελέτης μπορώ να το προσυπογράψω και επαγγελματικά για την ορθότητα του. Από τη στιγμή που ξέρουμε τη διάμετρο του τύμβου, και αυτός απεικονίζεται σε φωτογραφίες που υπάρχουν γύρω σταθερά σημεία, η μεταφορά ΑΚΡΙΒΩΣ του σχήματος γίνεται με τον τρόπο που το έκανα, και μετά η φωτογραφεία έρχεται με resize πάνω στο μέτρο του σχήματος. Έτσι γλιτώνουμε τα όποια λάθη από τα όποια ψηφιακά προγράμματα. Ακόμα και η εικόνα από το google earth να έχει μια ελαφριά παραμόρφωση, αυτή είναι αμελητέα, από τη στιγμή που το μέγεθός της φτιάχτηκε με τον τρόπο που ανέφερα. Αν υπάρχει κάποιο λάθος στην αρχική οριοθέτηση του τύμβου με αυτόν τον τρόπο (σχήμα από φωτογραφεία σε άλλη φωτογραφεία με τα 'σωστά' μέτρα) τότε αυτό είναι πολύ μικρό, της τάξης των 50 cm με 1 μέτρο συνολικά πάνω στον πραγματικό τύμβο, και έγκειται στην εγκυρότητα του σχεδιαστικού προγράμματος που χρησιμοποιώ, που το χρησιμοποιούν και επαγγελματίες.
    Σε ότι αφορά τον kratylos, σου απάντησε μέσω της Βασιλικής, να συγκρίνεις το σχέδιό σου με το δικό του, που είναι το ίδιο με τα δικά 'μας', αφού όλοι μαζί τα φτιάξαμε τότε.
    Όμως, το θέμα για εμένα παραμένει ακόμα ανοιχτώ. Και είμαι ανοιχτή και πρόθυμη, να συμμετάσχω σε ότι κρίνεις ότι είναι το σωστότερο για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη και να είμαστε σίγουροι, αρκεί να έχω τις γνώσεις για να το φέρω σε πέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @art ant

    θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη βοήθεια σου στην ερμηνεία των παρακάτω λέξεων:
    "Σειρῆνες διάκοιλοι"
    Το "διάκοιλοι" μπορεί να δείχνει και κατεύθυνση προς τα κάτω?
    Περιμένω με αγωνία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. @ giannis_

    Ωραία η παρέμβασή σου & κυρίως, με την τελευταία εικόνα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ο θ3/χώρος4, ως παραλληλόγραμμο, με μακρύτερη πλευρά προς την ΒΝ.
    Νομίζεις, όμως, ότι αυτή η εικόνα αναιρεί την υπόθεση της Βασιλικής, να είναι το όλο μνημείο εγγεγραμμένο εντός των γκρίζων γραμμών της γεωσκοπικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  94. @ Δωδωναίος

    Βρήκα το σύστημα ΕΓΣΑ87, από τη σελίδα http://www.geodata.gov.gr/maps/
    Βρήκα και έκανα με print screen το χάρτη του κτηματολογίου και το χάρτη του google maps από την ίδια σελίδα με τις συντεταγμένες τους στο τετράπλευρο που όρισα όπως το είπες εσύ.
    Με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναφτιάξω τα σχέδια που φτιάξαμε αρχικά, με αυτά τα δεδομένα, και με καμβά τις συντεταγμένες από αυτήν την σελίδα. Έχω κρατήσει και τα αρχικά print screen για να έχουμε αναφορά.
    Δεν ξέρω αν θα προλάβω να τα έχω έτοιμα αύριο, θα το προσπαθήσω. Θα τα δουλέψω στο corel, και θα τα ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. @ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

    Καλώς τηνε,
    "Σειρῆνες διάκοιλοι"

    ΣΕΙΡΗΝΕΣ (ΣΑ ΡΑ ΝΑ)= εΣωτερικές Ροές Φωτισμού του Νοός, κατά Νόμον (τον Φυσικό, βεβαίως), Εκτεινόμενες διά συνεχούς ακτινοβολίας, που γίνονται φανερές.
    Η εσωτερική θέασις / αντίληψις Φωτίσεως του Νοός.
    Αυτές που σύρουν τον Νούν.
    Αυτές που σαρώνουν.
    Η έσω ρίνα (μύτη), που ``παίρνει μυρωδιά`` / αντιλαμβάνεται

    ΔΙΑΚΟΙΛΟΙ (ΔΑ ΚΑ ΛΑ)= η Δύναμις Κάτω ηλενεργεί / φωτίζει.
    Δύναμις ΚΑΛΟΥ φωτισμού, ή ηλενεργειών.
    Δυναμική ΚΟΙΛΙΑ
    η Δύναμις Κυλάει
    η Δύναμις Κολλάει
    του ΔΙΑ η ΚΟΙΛΙΑ /της ΔΙΑ-νοίας η ΚΟΙΛΟ-της / κρανίο
    Δύο ΚΟΙΛΑ (κάτοπτρα;)
    (κοίλος= εσωτερικά κενός, κούφιος)
    ΔΕΚΑ ήλιοι; / φώτα / υδρο-Λεύσεις
    ΔΕΚΑ ήλοι (καρφιά)

    Καλή τύχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ερώτημα προς όλους:

    Στη μελέτη Πολυμενάκου υπήρχε η κάτοψη του τύμβου Νικήσιανης, που έδειχνε μια δαιδαλώδη δομή.

    Στη διασκόπηση Τσόκα φαίνεται μια "κόκκινη" περιοχή (Ρ2 -Ρ3) με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, σχεδόν κάθετη στη μέχρι τώρα διεύθυνση του μνημείου. Πόσο πιθανό είναι να έχουμε κάποια υπόγεια δομή ανάλογη με του τύμβου Νικήσιανης; (Η διασκόπηση Τσόκα είναι στα 93μ, δηλαδή ψηλά σε σχέση με τη διασκόπηση Πολμενάκου. Φυσιολογικά έχει σαρώσει και σε βαθύτερα σημεία, απλώς δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα).

    @ Δωδωναίος 3:02μμ & 11:39μμ

    Συγχαρητήρια, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Η απόκλιση που μπορεί να έχετε είναι πολύ μικρή, πρακτικά ασήμαντη, αρκεί να έχετε μεγαλώσει πολύ την εικόνα όταν δουλεύετε με το Raster Design.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. @Dazbaw 1:02μμ

    "Εδώ μας είχαν πει ότι ο τάφος φτιάχτηκε από μέσα και προς τα έξω...δηλαδή έσκαψαν το όρυγμα από μέσα και προς τα έξω..."

    Το πρώτο ΔΕΝ συνεπάγεται το δεύτερο. Πρώτα έσκαψαν το όρυγμα κι έπειτα άρχισαν την κατασκευή από μέσα προς τα έξω.


    "επίσης η οροφή του Θ3 ήταν σε άσχημη κατάσταση λόγω της μεγάλης ποσότητας επιχωμάτωσης που έριξαν στο σημείο...αν είναι όρυγμα δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα".
    Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για πλαγιά. Η επιχωμάτωση που σχημάτισε τον τύμβο δεν έχει σταθερό πάχος. Το βάθος εκσκαφής του ορύγματος επίσης είναι διαφορετικό από θέση σε θέση λόγω της πλαγιάς του φυσικού λόφου. Όσο πιο βόρεια πάμε τόσο πιο μεγάλο είναι το πάχος της επίχωσης. Ο Θ3 είναι ο πιο βόρειος θάλαμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. @Δωδωναίος
    @Poly Katri
    @ Oryktos ploutos
    @εμπεδοτιμος
    @ PM
    @ Ολους



    Κάνοντας rescale την τελευταία οριζόντια τομογραφική απεικόνιση νομίζω όλοι συγκεντρωθήκαμε στα σημεία p1p2p3p4 που μας καθόρισαν δεν καταλάβαμε ότι ουσιαστικά μας ξεκαθάρισαν κάτι ακόμα πιο πολύτιμο. φαίνεται καθαρά η ύπαρξη το H1 που βρίσκετε πέριξ του κέντρου. ο Πολυμενακις δεν είναι μόνος και προσωπικά θεωρω αυτή η ανασκαφή τελειώνει μόνο εφόσον ανασκάψουν και το Η1.

    http://postimg.org/image/4fbes0sw9/

    Poly δεν είχα το τελευταίο σου σχέδιο σε scale οπότε πήρα το δικό μου σαν από καιρό(πρέπει να έχει μερικά λαθάκια αλλά η ουσία είναι μια) μας δείχνουν καθαρά ότι ο Η1 υπάρχει και στα 93μ και υποπτεύομαι ότι στα 87μ το σήμα θα είναι ακόμη πιο δυνατό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Οι μαρμάρινες θύρες δεν ανήκουν στην είσοδο του τρίτου θαλάμου .
    Οι διαστασεις της μιας εκ των θυρών που βρέθηκε στον δεύτερο θάλαμο είναι 2Χ0,90Χ0,15μ το δε ύψος του τρίτου θαλάμου είναι 8,90 , η θύρες είναι εξόφθαλμα μικρές για το ύψος του ταφικού θαλάμου.
    Αυτό συνάγεται απο σχετική μελέτη οπου αναφέρεται κατόπιν σύγκρισης απο ανακαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους οτι το ύψος της θύρας ενδεχομένως να καθόριζε και το ύψος του θαλάμου.
    Η μελέτη υπάρχει στο διαδίκτυο ,οποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά.
    http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf

    Οι θύρες μεταφέρθηκαν εκεί για ξεκάρφωμα και εδω ενισχύεται το σενάριο οτι ο αρχιτέκτονας του μνημείου ήθελε να δημιουργήσει μια εικόνα αποπροσανατολισμού .Οι θύρες οι οποίες είναι πανομοιότυπες με θύρες απο άλλους μακεδονικούς τάφους πέριξ του λόφου Καστά άνοιγαν πάντα εσωτερικά που σημαίνει άν κάποιος τις έσπαζε θα βρίσκονταν στον εσωτερικό του τρίτου θαλάμου. Προφανώς απετέθησαν εκεί σκόπιμα.

    Κάνει εντύπωση επίσης το γεγονός οτι κανένας δεν έχει αναφέρει για την εκλεκτή του σημίτη και τώρα θεματοφύλακα στα της αμφίπολης και το παρελθόν της στο Υπ Πολ.
    Η κυρία αυτή δε λέω με περιούσιες σπουδές (όσοι κατάλαβαν) και μεγάλη μόρφωση έχει μείνει αξέχαστη στους Θράκες με το ανεκδιήγητο -ούτε στα μνημεία σας δε θα πάω- τι να εννούσε άραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @Ο/Η ΑΛΑΣΤΩΡ είπε..
    Οι μαρμάρινες θύρες δεν ανήκουν στην είσοδο του τρίτου θαλάμου .
    Οι διαστασεις της μιας εκ των θυρών που βρέθηκε στον δεύτερο θάλαμο είναι 2Χ0,90Χ0,15μ το δε ύψος του τρίτου θαλάμου είναι 8,90 , η θύρες είναι εξόφθαλμα μικρές για το ύψος του ταφικού θαλάμου.
    Αυτό συνάγεται απο σχετική μελέτη οπου αναφέρεται κατόπιν σύγκρισης απο ανακαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους οτι το ύψος της θύρας ενδεχομένως να καθόριζε και το ύψος του θαλάμου.
    Η μελέτη υπάρχει στο διαδίκτυο ,οποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά.
    http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf

    Οι θύρες μεταφέρθηκαν εκεί για ξεκάρφωμα και εδω ενισχύεται το σενάριο οτι ο αρχιτέκτονας του μνημείου ήθελε να δημιουργήσει μια εικόνα αποπροσανατολισμού .Οι θύρες οι οποίες είναι πανομοιότυπες με θύρες απο άλλους μακεδονικούς τάφους πέριξ του λόφου Καστά άνοιγαν πάντα εσωτερικά που σημαίνει άν κάποιος τις έσπαζε θα βρίσκονταν στον εσωτερικό του τρίτου θαλάμου. Προφανώς απετέθησαν εκεί σκόπιμα.

    Κάνει εντύπωση επίσης το γεγονός οτι κανένας δεν έχει αναφέρει για την εκλεκτή του σημίτη και τώρα θεματοφύλακα στα της αμφίπολης και το παρελθόν της στο Υπ Πολ.
    Η κυρία αυτή δε λέω με περιούσιες σπουδές (όσοι κατάλαβαν) και μεγάλη μόρφωση έχει μείνει αξέχαστη στους Θράκες με το ανεκδιήγητο -ούτε στα μνημεία σας δε θα πάω- τι να εννούσε άραγε?


    όλα αυτά
    έχουν αναφερθεί πιό παλιά στο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Επισής υπάρχει ένα πολύ ωραίο βίντεο στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=FS5Q1cB2J68

    με πανοραμική λήψη απο drone με προσαρτημένη κάμερα οπου στο 2:11 ακριβώς βλέπει κανείς την κορυφή του λόφου και διαπιστώνει και ο πλέον αδαής οτι η εναπόθεση των μπαζών γίνεται ακριβώς πάνω στο κέντρο του λόφου ,μπορεί να διακρίνει κάποιος τους χωματόλοφους συσωρευμένους οπού με μια βροχόπτωση είναι προφανές οτι θα κατακλύσουν το περιμετρικό τοίχωμα που μόλις απεκαλύφθη ,είναι ζήτημα αν δεν έχει συμβεί μεχρι τώρα καθώς πέρασε αρκετός καιρός, μπορεί να διακρίνει κανείς επίσης τον χωμάτινο πατημένο δρόμο που οδηγεί στον τελικό προορισμό εναπόθεσης των μπαζών οπου ημιφορτηγά προφανώς διένυαν και διανύουν καθημερινά φορτωμένα με μπάζα, άραγε η κυρία με το γαλικό μπερεδάκι και τα άπταιστα Ελληνικά που τόσο κόπτεται για τους κραδασμούς και την επισφάλεια του μνημείου δεν το έχει υπόψιν της,, δε λέω καλό το θεαθήναι και οι αποκαλύψεις να πάν βήμα βήμα με τα στραπάτσα των εγκάθετων αλλά επι της ουσιάς ακόμα να βρούν το φύλο του σκελετού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. @αρτ αντ
    Ίσα ίσα συμφωνώ 100% με την "κομίστρια" των απόψεων του "φέροντος την αναστάτωση"..
    Τα γκρίζα τετράγωνα είναι το διανοιχθέν όρυγμα, για το οποίο γίνεται λόγος στο δελτίο τύπου και εντός αυτού εδράζεται η θόλος (τάφος).Το ίδιο άνοιγμα, έγραψα, φαίνεται και στο λεγόμενο γεωπληροφορικό υπόβαθρο GIS.
    Το όρυγμα είναι μεγαλύτερο Ανατολικά Δυτικά και Βόρεια της θόλου.
    Χωρίς να θέλω να ξανανοίξω το θέμα αξιοπιστίας των δηλώσεων, αυτές που έγιναν 29/11 είναι οι μόνες που είναι ΘΕΣΜΙΚΕΣ, άρα και τα σχέδια που επιδείχθηκαν τότε είναι τα μόνα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Αρχικά θα ήθελα να απολογηθώ σε όλους τους φίλους του Ιστολογίου και να τους ζητήσω συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε προηγούμενο σχόλιό μου.
    Παρορμητικά φερόμενος ζήτησα από τον Εμπεδότιμο να πάρει κάποια μέτρα που τελικά δυσκόλεψαν όλη την κοινότητα.
    Mίλησα σκληρά και απαξιωτικά για αυτόν που έδωσε την αφορμή (το γνωστό «δαίμονα» Κατύλο) με συνέπεια να παρασύρω τον Εμπεδότιμο σε ενέργειες που σας δυσκόλεψαν όλους.
    Ζητώ λοιπόν συγγνώμη από όλους και κυρίως από τον Εμπεδότιμο, αλλά και από τον Κρατύλο για τις κουβέντες που ανταλλάχθηκαν μιας και "η γαρ σιωπή τοις σοφοίς απόκρισις".

    Εύχομαι Καλές Γιορτές σε όλους,
    Με Υγεία,
    Σωματική και Ψυχική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. @Petros 03:24πμ

    "http://postimg.org/image/4fbes0sw9/"

    Ο χάρτης Πολυμενάκου είναι σε ΗΑΤΤ, ενώ του Τσιόκα σε ΕΓΣΑ. Μεταξύ των δύο συστημάτων υπάρχει νομίζω και μια μικρή γωνία ή δεν θυμάμαι σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  105. @ Δωδωναίος
    @Petros
    @ Όλους

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2VHJ0TFpIQ2gtenM/view?usp=sharing

    Πήρα τις συντεταγμένες, ορίζοντας το παραλληλόγραμμο όπως είπες, και τις εικόνες από το σύστημα που έδωσες, και από το κτηματολόγιο και από το google maps, (1η και 2η σειρά εικόνων, πρώτες εικόνες) όλα από τη σελίδα.
    http://www.geodata.gov.gr/maps/
    Μετέφερα τις εικόνες στο corel, σε κλίμακα 1/1000, και με ακρίβεια ΧΙΛΙΟΣΤΟΥ (δείτε 1η 2η σειρά εικόνων, δεύτερες εικόνες, πάνω δεξιά οι μετρήσεις του προγράμματος) έφτιαξα τα ίδια ακριβώς τετράπλευρα από τις συντεταγμένες (κάντε τα μαθηματικά από τις εικόνες και θα επιβεβαιώσετε την ακρίβεια που ανέφερα).
    Με την ίδια κλίμακα και τα ίδια μέτρα, μετέφερα τα τετράπλευρα στις καθαρές εικόνες από το κτηματολόγιο και το google maps της ίδιας σελίδας (επιβεβαιώστε από τις θέσεις των γωνιών των τετραπλεύρων, γιατί ξέχασα να κάνω στο σημείο εκείνο print screen, 1η και 2η σειρά εικόνων 2 τελευταίες εικόνες).
    Ευθυγράμμισα τις ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ εικόνες από κτηματολόγιο και google maps (3η σειρά, πρώτη εικόνα).
    Πήρα την διασκόπιση Πολυμενάκου στα 87,5 και την έφερα και αυτή στα ίδια μέτρα (3η σειρά εικόνα δεύτερη) (ο καμβάς του είναι 25 μέτρα το κάθε τετράγωνο, και η κλίμακα πάνω δεξιά στην εικόνα, δείχνει το αληθές του λόγου μου)
    Έβαλα τον Πολυμενάκο πάνω στις δύο προηγούμενες εικόνες, με βάση τις πηγές που χρησιμοποίησε ο Πολυμενάκος που ήταν πάνω στους δρόμους. Επίσης έφτιαξά κύκλο με διάμετρο 158, 4 και τον κέντραρα σύμφωνα με τα ανασκαμμένα όρια του τύμβου, ΟΛΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ με ακρίβεια ΧΙΛΙΟΣΤΟΥ, 3η σειρά εικόνα τρίτη (επιβεβαιώστε παρακαλώ από τις εικόνες).

    Άρα, το σχέδιο που προέκυψε είναι αυτό, και μοιάζει με του Δωδωναίου

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2N3lXZlFNRm9CMXc/view?usp=sharing

    (συνεχίζεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  106. Ώ Μ Ο Σ Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η !!!!

    Το συγκεκριμένο σχέδιο που κατέληξα και εγώ και ο Δωδωναίος ΑΝΑΙΡΕΙ τις μετρήσεις των ανασκαφών!!!! Γιατί τα όρια του περιβόλου που καταλήγουμε με αυτή τη μέθοδο είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ από αυτά της πραγματικής ανασκαφής (περίπου κατά 6-8 μέτρα)!!!!
    Συνεπώς, υπάρχει ΛΑΘΟΣ στην απεικόνιση των εικόνων και κτηματολογίου και google maps από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο των εικόνων, δεν υπαινίσσομαι ότι οι συντεταγμένες είναι λάθος!!!
    Επειδή για να φτιάξω τα σχέδια αυτά χρειάστηκα 4 ώρες, και επειδή οι μέρες είναι γιορτινές και οι υποχρεώσεις πολλές, μετά τα Χριστούγεννα, θα φτιάξω τα σχέδια αυτά, με τη διόρθωση της στρέβλωσης της εικόνας από το πρόγραμμα.
    Σε όσους μας διαβάζουν και σε όσους ασχολούμαστε, θα υπενθυμίσω απλά, ότι το συγκεκριμένο θέμα άπτεται των 'οπτικών εφαρμογών' που είναι το αντικείμενο των σπουδών και της ερευνητικής εξειδίκευσής μου. Άρα, θα καταλήξουμε σε σωστά αποτελέσματα.
    Αν κάποιος έχει αντίρρηση ως προς την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από εμένα και τον Δωδωναίο, ή της προηγούμενης (αρχική οριοθέτηση περιβόλου με 3 σημεία) που ακολούθησα εγώ, ας το πει, απλά θα παρακαλούσα για να μην ταλαιπωρούμαστε όλοι άδικα, να φέρει αποδείξεις των λεγόμενών του με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια για να μπορέσουμε να κάνουμε τις συγκρίσεις και να καταλήξουμε σε σωστά αποτελέσματα.



    @ Εμπεδότιμος
    @ Όλους

    Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλά Χριστούγεννα, υγεία, δημιουργικότητα και αγάπη!!! Ευχαριστώ για το πολύ όμορφο ταξίδι που μοιραζόμαστε σε αυτό το πολύ όμορφο και αξιόλογο blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. @ Petros

    Είπες: "Κάνοντας rescale την τελευταία οριζόντια τομογραφική απεικόνιση νομίζω όλοι συγκεντρωθήκαμε στα σημεία p1p2p3p4 που μας καθόρισαν δεν καταλάβαμε ότι ουσιαστικά μας ξεκαθάρισαν κάτι ακόμα πιο πολύτιμο. φαίνεται καθαρά η ύπαρξη το H1 που βρίσκετε πέριξ του κέντρου. ο Πολυμενακις δεν είναι μόνος και προσωπικά θεωρω αυτή η ανασκαφή τελειώνει μόνο εφόσον ανασκάψουν και το Η1.

    http://postimg.org/image/4fbes0sw9/
    "



    Κατά την ταπεινή μου άποψη σε καμία περίπτωση η διασκόπηση Τσόκα δεν φτάνει μέχρι το κέντρο του λόφου εκεί που έχει απεικονίσει το H1 ο Πολυμενάκος. Τα σχέδια της poly katri νομίζω είναι πιο σωστά ως προς το scaling.
    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2dDhtME9xZEF5Y0k/view

    Αυτή η ανωμαλία στα βόρεια φαίνεται ότι συμπίπτει με το L1 του Πολυμενάκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. @Εμπεδοτιμος
    @όλους τους συνταξιδιώτες σ αυτό το ωραίο ταξίδι στην ιστορία και τη γνώση

    Χρόνια πολλά, καλές γιορτές με υγεία και αισιοδοξία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Εμπεδότιμε σχολιαστές αλλά και αναγνώστες Χρονια πολλά χαρούμενα χριστούγεννα καλή χρονιά με υγεία και αγάπη.
    Γράφω για πρώτη φορά αν και σας παρακολουθώ από τον Αύγουστο σας ευχαριστώ ολους για τις γνώσεις που μας προσφέρεται και εύχομαι ο προορισμος του ταξιδιου να είναι ο Μέγας Αλεξανδρος!!!
    Χαιρετώ από Μόναχο Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    @art ant
    Ευχαριστώ πολύ.
    Υδρο-Λεύσεις???
    δλδ διέλευση νερού? κανάλι...υπόγεια σήραγγα... κάτι τέτοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. MERRY CHRISTMAS TO ALL

    KALA XRISTOYGENNA SE OLOYS

    HAPPIER 2015

    KALYTERO 2015

    KALES YIORTES

    KALH SYNEXEIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. "οι υπηρέτες της επιστημονικής αλήθειας, πρέπει να είναι και μεγαλόψυχοι"

    Χρόνια πολλά, καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Χρονια πολλα!
    Σας ευχαριστω θερμα ολους και κυριως τον Εμπεδοτιμο για την προσπαθεια να αποκαλυφθει το μεγαλο μυστικο!
    Καλη δυναμη σε ολους, καλη χρονια με υγεια και ευχομαι επιτελους την αποκαλυψη του ταφου του μεγαλυτερου Ελληνα ολων των εποχων και των μυστικων του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. @ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

    Ποιός ξέρει;
    Όταν μιλάμε για πνευματικά πράγματα, το ΛΟΙ από το ΔΙΑΚΟΙ-ΛΟΙ, σημαίνει την πνευματική & ψυχική Λ= ηλιο-Φώτιση, σε Ο= περιωρισμένο χώρο, που Ι= κατέρχεται διά συνεχούς ακτινοβολίας.
    Όταν μιλάμε για το γήινο επίπεδο, σημαίνει τα ύδατα, που σε περιωρισμένο χώρο κατέρχονται στάλα-στάλα, ας πούμε.

    Η σκέψη σου ενισχύεται & από την παρουσία του ΝΕΣ στο ΣΕΙΡΗ-ΝΕΣ (πλάσματα των υδάτων), όπου στα πνευματικά, σημαίνουν τον Νουν & Νόμον (Φυσικό) & στα γήινα, σημαίνουν & πάλι, τα Ν= υγρά, τα Ε= Εκτεινόμενα, Σ= εσωτερικώς, δηλ, εντός κάποιας ...ΚΟΙΛΟ-τητος (ΔΙΑ-ΚΟΙΛΟΙ).
    Εδώ, έχουμε & την ΡΗ= Ροή την φανερούμενη.
    http://ramafa.gr/pinakas1.html

    Τα παιδάκια λένε το ΝΕΡΟ & ΝΕΛΟ.
    Τώρα, εσύ φτιάξε το παραμύθι, που σου πηγαίνει & εμείς όλοι θα το χαρούμε, ακόμη & αν απέχει από εκείνα, που εννοούσε ο ...ποιητής.

    @ Unknown
    Κώστα, καλωσόρισες στην παρέα μας & θα αναμένουμε & τις δικές σου ιδέες, απ` εδώ κι` εμπρός.

    @ george &
    όλους τους συμπατριώτες, όπου γής,
    θα σας περιμένουμε για την ΜΕΓΑ-λη γιορτή / σύναξη, όταν τελειώσει ετούτο το ΩΡΑΙΟ ταξίδι & θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    Ας μας ευλόγηση όλους ο Θεός, να γίνουμε ποιο σοφοί, ποιο συνετοί, ποιο ταπεινοί.

    Υγεία σε όλους και στις οικογένειές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Το ιστολόγιο "Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός" (greeklignite.blogspot.gr), που σήμερα συμπληρώνει ένα χρόνο παρουσίας, εύχεται στην ιδιαίτερα φιλόξενη ΟΡΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ και σ' όλους όσους παρακολουθούν και συμμετέχουν στην αναζήτηση της αλήθειας για την Αμφίπολη,

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΆ!

    Ας είναι το 2015 η χρονιά που θα αποδειχθεί πως κάτι πολύ ΜΕΓΑλο κρύβεται στην Αμφίπολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. @art ant
    Σε ευχαριστώ..αν και τώρα με μπέρδεψες τελείως!!

    Πάντως να ξέρεις παραείμαι πρακτικός άνθρωπος για να φτιάχνω παραμύθια....
    Δεν περιμένω να με πιστέψετε....περιμένω να δοθούν στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα επιστύλια!!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Καλά Χριστούγεννα με αγάπη στην καρδιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Εμπεδότιμε και αγαπητοί συνταξιδιώτες,

    Χαρούμενες γιορτές και καλή φώτιση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Υγεία και ευτυχία σε όλους τους συνταξιδιώτες! Η ανακάλυψη της ύπαρξής σας ... το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Εύχομαι σε όλους τους συνοδοιπόρους Καλές Γιορτές με Υγεία και Ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Καλά Χριστούγεννα, με υγεία για όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. καλές γιορτές
    υγεία, ευτυχία
    κ
    "ανάσταση"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Eυχομαι σε ολους

    ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεια , αγαπη και ερωτα.....

    ...και εναν ταφο ετσι οπως τον ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΜΕ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Eυχομαι σε ολους

    ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεια , αγαπη και ερωτα.....

    ...και εναν ταφο ετσι οπως τον ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΜΕ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα.

    Άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @Όλους
    Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγγενα σε όλους!!!! Με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Καλές γιορτές σε όλους!
    Μακάρι το 2015 να είναι πιό καλό,δημιουργικό για όλους μας!

    @Poly στην ουσία το καλύτερο δεδομένο που έχουμε μέχρι τώρα, είναι το σχέδιο Τσόκα! Βασικά πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε! Η φωτό του κτηματολογίου είναι αεροφωτογραφίες του 2009! Είναι πιο αξιόπιστες πίστεψε με, και η επεξεργασία έχει γίνει από πολύ έμπειρα άτομα, έχω γνώση γι αυτό.
    Σφάλμα υπάρχει οπωσδήποτε, αλλά όχι πολύ μεγάλο.
    Είμαστε σε καλό δρόμο πλέον.

    @Petros
    Πέτρο σε καμία περίπτωση το σκανάρισμα του Τσόκα δεν φτάνει στο κέντρο και στο Η1.

    @Kratylos
    Βρίσκω οριζοντιογραφικά διαφορές μαζί σου ως προς το κέντρο κατά 9+ μέτρα. Εσύ είσαι πιο Δυτικά, και εγώ πιο ανατολικά.
    Θεωρώ επίσης βέβαιο πως το σκαναρισμα Τσοκα το έχεις τοποθετήσει λάθος.
    Τσέκαρε λίγο σε παρακαλώ την φιλοσοφία την οποία χρησιμοποίησα για το σχέδιο μου, και περιμένω απάντηση σου, έστω και..... με έμμεσο τρόπο.

    @oryktosploutos
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Το συνκεκριμένο πρόγραμμα το χρησιμοποιώ σχεδόν 10 χρόνια και για μένα δίνει φοβερά αποτελέσματα!!! Επίσης αν πρόσεξες στην ανάπτυξη μου, αλλά και σε παλιότερη ανάρτηση, ζήτησα μήπως κάποιος φίλος είχε να μας ανεβάσει μια Διανομή του Υπουργείου Γεωργίας από την περιοχή, για να πάρω τα φ και λ και να μετασχηματίσω το σχέδιο του κ.Πολυμενάκου σε ΕΓΣΑ, ώστε να μιλάμε πλέον για εκατοστά σφάλματος.

    Δωδωναίος!!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Είθε αυτά τα Χριστούγεννα να είναι και η απαρχή μιας ανείπωτης χαράς...

    http://www.iefimerida.gr/news/184334/nees-fotografies-apo-tin-amfipoli-i-aktinografia-toy-tafoy-kai-i-vasi-toy-leonta-eikones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. @Δωδωναίος

    Η παρουσία σου είναι ανεπιθύμητη στο blog.

    Σιγοντάρεις τον βλαμμένο τον Κρατύλο ενώ γνωρίζεις ότι υποκείμενα σαν αυτόν είναι ανεπιθύμητα στο blog.

    Προς Ολους

    Από την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου μόνο τα μέλη του ιστολογίου θα μπορούν να σχολιάζουν.
    Οσοι λοιπόν θέλουν να σχολιάζουν να εγγραφούν μέλη του ιστολογίου μέχρι τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Καλημέρα χρονια πολλά με υγεία.
    Συγνώμη Εμπεδοτιμε αλλά...είναι άδικη η απόφαση σου για τον Δωδωναίο.Είναι από τους αγαπητούς σχολιαστές εδω,προσφέρει τις γνώσεις του,κατόπιν ωρών προσωπικης εργασίας ( όπως και άλλοι πολλοί εδω μεσα άλλωστε ).Ας του γινόταν μια πιο πρωσωπική σύσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. @Αρεθούσα

    Την επισήμναση αυτή την έχω ξανακάνει, αλλά φαίνεται αγνοήθηκε.

    Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση για την παρουσίαση στο Παρίσι έγραψα :

    ***Ο/Η ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

    Οποιος συνεχίζει να συζητά με ανεπιθύμητα άτομα στο blog (τα οποία είναι μειωμένης αυτοεκτίμησης και ανύπαρκτης αξιοπρέπειας από ό,τι φαίνεται) θα παρακαλούσα να αποχωρήσει από μόνος του για να μην βρεθώ στην δυσάρεστη θέση να διαγράφω και όλες τις δικές του αναρτήσεις.

    13 Δεκεμβρίου 2014 - 11:23 π.μ. ***


    Αλλά έστω, θα θεωρήσω το θέμα του Δωδωναίου ως μη γενόμενον.

    Όμως ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ γνωστοποιώ ότι όποιος ξαναεμπλακεί και ουσιαστικά ενθαρρύνει την παρουσία όσων θεωρούνται ανεπιθύμητοι από εμένα, θα τίθεται αυτόματα εκτός blog.
    Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτό.

    Ειδικά ο προβληματικός Κρατύλος με εξύβρισε σε σχόλιο που ποτέ βέβαια δεν είδατε, αποδεικνύοντας τι καθίκι είναι.
    Η μόνη δικαιολογία που μπορεί να έχει είναι η γεροντική του αποβλάκωση που αποδεικνύεται, ειρήσθω εν παρόδω, και από τις ασυναρτησίες που γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Διορθώνω το *πρωσωπική* σε προσωπική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. @Δωδωναίος 25/12 11:23μμ

    Διανομή της ΓΥΣ ίσως μπορείτε να βρείτε με επικοινωνία σας με κάποιο τοπογράφο της περιοχής Ροδολίβους-Αμφίπολης ή Σερρών.

    Υπάρχει πάντως και ένα εργαλείο μεταφοράς συντ/νων από ΕΓΣΑ (και ΗΑΤΤ;) σε Google Earth (www.plexscape.com), το οποίο είχα χρησιμοποιήσει πριν αρκετά χρόνια. Δυστυχώς είναι παλιό και δεν έχει εξελιχθεί, αλλά ίσως υπάρχουν κι άλλα παρόμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. @ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ 08:59πμ

    Καταλαβαίνω πως μετά τα χθεσινοβραδυνά η αγανάκτηση φούσκωσε, ωστόσο με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιτρέπετε στον Kratylos να διαλύσει τα σχόλια.

    @Kratylos 26/12 12:55πμ-1:32πμ-2:16πμ

    Όταν κάπου έχετε χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος, πρέπει να φύγετε από μόνος σας, σεβόμενος τον οικοδεσπότη και τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. @ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

    Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή!
    Έχεις δίκιο σε αυτά που λες!
    Υπόσχομαι πως ήταν η τελευταία φορά που αναφέρθηκα σε μη επιθυμητά άτομα, και πίστεψε με, δεν θα ήθελα να διακοπεί για μένα με τίποτε, αυτό το ωραίο ταξίδι που κάνουμε όλοι μαζί!

    @Poly
    Δεδομένο επίσης για την οριοθέτηση είναι αυτός ο τοίχος που φαίνεται στο λιγκ που ανέβασε ο φίλος Apostolos Gouzis λίγο πιο πάνω.
    Έχει μια πολύ μικρή ανοχή για σφάλμα στην διεύθυνση ΝΑ-ΒΔ αλλά κατά τα άλλα βοηθάει πάρα πολύ για την αποφυγή σφάλματος μέτρων, οπότε πρέπει να τον λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  140. @ Δωδωναίος

    Η μεθοδολογία που ακολούθησες είναι σωστή. Σωστή είναι και η προηγούμενη που ακολουθήθηκε. Άρα, θα πάρουμε τα απόλυτα, σίγουρα, και διασταυρωμένα 'σωστά' και από τις δύο μεθόδους, θα τα ενώσουμε και θα φτάσουμε σε ακόμα σωστότερα και πλήρη αποτελέσματα!!! Στη μέθοδο σου με τις συντεταγμένες και τις φωτό από κτηματολόγιο και google maps τις σελίδας, θα προσθέσω την οριοθέτηση τύμβου με 3 σημεία, που μας επιτρέπει τη μεταφορά πραγματικού μεγέθους σε όποια φωτογραφεία, και τις μετρήσεις από την παρουσίαση Λεφατζή της κάτοψης (από 2 διαφορετικά ντοκουμέντα, 1 του ζουγκλα, 2 δικό μου, για να αποκλειστεί η πιθανότητα απόκλισης και λάθους), καθώς και την μέτρηση του τοίχου πάνω στο κέντρο του τύμβου που ανέφερες.
    Ξεκίνησα να τα δουλεύω, και ο στόχος είναι 1) η σωστή απόδοση της κλίμακας των συντεταγμένων ΕΓΣΑ πάνω στις φωτογραφίες κτηματολογίου και google maps από το πρόγραμμα που τα βρήκα (διόρθωση στρέβλωσης φωτογραφίας από το zoom της συγκεκριμένης σελίδας, οι συντεταγμένες στα σημεία είναι σωστές). 2) Στην ίδια φωτογραφεία, ταυτόχρονη σωστή απόδοση της κλίμακας συντεταγμένων Πολυμενάκου. 3) Σε μία φωτογραφία σωστά αποδομένες και οι δύο κλίμακες.
    Μόλις το τελειώσω, θα το ανεβάσω και θα εξηγήσω ταυτόχρονα και το πως τα έφτιαξα, για να τα ξανατσεκάρουμε και να διορθωθεί αν κάτι μου έχει ξεφύγει.
    Μετά από αυτό, θα μπορούμε να τοποθετήσουμε και τον Πολυμενάκο, και τον Τσόκα και τον Λεφατζή, όλους με ακρίβεια πάνω στην ίδια φωτογραφεία.
    Ζητώ μόνο λίγη κατανόηση στο ότι χρειάζομαι αρκετό χρόνο για να το φτιάξω, αλλά υπόσχομαι ότι θα το τελειώσω και θα το αναρτήσω πριν την πρωτοχρονιά.
    Δωδωναίος, έχεις δίκαιο στο ότι χρειαζόμαστε τις συντεταγμένες πάνω στο σχέδιο, και με αυτή τη συνεργασία, θα φτάσουμε πια σε απόκλιση πάνω στα σχέδιά μας της τάξης των λίγων εκατοστών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. @Ο/Η ΑΛΑΣΤΩΡ είπε..
    Οι μαρμάρινες θύρες δεν ανήκουν στην είσοδο του τρίτου θαλάμου. Οι διαστασεις της μιας εκ των θυρών που βρέθηκε στον δεύτερο θάλαμο είναι 2Χ0,90Χ0,15μ το δε ύψος του τρίτου θαλάμου είναι 8,90 , η θύρες είναι εξόφθαλμα μικρές για το ύψος του ταφικού θαλάμου. Αυτό συνάγεται απο σχετική μελέτη οπου αναφέρεται κατόπιν σύγκρισης απο ανακαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους οτι το ύψος της θύρας ενδεχομένως να καθόριζε και το ύψος του θαλάμου. Η μελέτη υπάρχει στο διαδίκτυο ,οποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά. http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf

    Δε νομίζω πως αυτό ισχύει. Καταρχάς, το ύψος του θυρόφυλου αφορά το τμήμα που βρέθηκε, το οποιο δεν ειναι πλήρες. Στην ανακοίνωση για την ανακάλυψη του δυτικού θυρόφυλλου (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58894), το οποιο βρέθηκε σε δύο κομματια, διαβάζουμε πως τα επιμέρους ύψη ηταν 1.3 και 1.49 μέτρα, δηλαδή δίνουν ύψος τουλάχιστον 2.79 μέτρα. Το ύψος είναι μεγαλύτερο καθως και απο αυτά τα θυρόφυλλα λειπουν τμήματα.

    Το δεύτερο προβλημα είναι πως το ύψος του θαλάμου δεν είναι 8.9 μ. Τα 8.9 μέτρα αντιστοιχούν, με βάση την ανακοινωση του υπουργείου στο "συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου (είναι 8,90μ).". To ύψος πρεπει να το μετράς απο το δάπεδο, και αυτο είναι κοντά 6 μ.

    Αν απο την εργασία του κ. Σαμσαρη πάρεις τα δεδομένα απο τον πίνακα ΙΙΙ, βλέπεις όντως πως υπάρχει μια φαινομενική αύξηση του ύψους της θύρας με το ύψος του θαλάμου, την οποια εύκολα μπορεις να περιγράψεις για να εκτιμήσεις πως για ένα θάλαμο 6 μέτρων. Βγάζεις μια εκτιμηση για ύψος θύρας απο 2.8 μέχρι 3.6 μέτρα, γιατι το σφάλμα ειναι μεγάλο (η σχέση ύψων θαλάμου-θύρας δεν ειναι απόλυτη). Συνεπώς δε βλεπω κάτι να αποκλίνει απο τα δεδομένα του κ. Σαμσαρή.

    Τριτο και πιο βασικο είναι πως για να ξέρεις αν οι θύρες ταιριάζουν στο μνημείο, ειναι να εξετάσεις αν οι διστάσεις τους ταιριάζουν στο αντίστοιχο θύρωμα στο οποιο πρεπει να ήταν προσαρμοσμένες. Και δεν κοιτάς μόνο αν τα ύψη ταιριάζουν. Κοιτάς πχ. και αν οι θέσεις των οδηγών της θύρας με αυτές στο θύρωμα ταιριάζουν. Και φαντάζομαι πως αυτο έχει γίνει.

    Το τελευταίο προβλημα που βλεπω είναι ερμηνευτικό: η προστασία του τάφου έγινε με την επίχωση. Αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να διαπεράσει την επιχωση, δε θα σταματούσε επειδή θα εβλεπε σπασμένα θυρόφυλλα. Ισα ίσα ποου λογω τη επιχωσης θα ήταν υποψιασμένος πως κάτι σημαντικό κρύβεται. Επίσης, δεν βλέπω νοημα στο να αφαιρέσει κάποιος τα θυρόφυλλα, να τα μεταφέρει εκτος τάφου και να τα αντικαταστήσει με άλλα σπασμένα, για να αποπροσανατολίσει τυμβωρύχους. Εκτος του οτι κάτι τέτοιο δε προκειται να σταμάταγε κανέναν που θα έφτανε (εύκολα ή δύσκολα) στον τριτο θάλαμο, δε βλέπω γιατι να μη χρησιμοποιούσαν τα πραγματικα θυροφυλλα για αυτο το σκοπο (στην απιθανη περιπτωση που οντως η παραπλάνηση ήταν η επιδιωξή τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Χρόνια πολλά σε όλους .
    Προ δύο ημερών ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό και έπρεπε να βάλλω κασταλαή (σταχτόνερο ) . Στην Μακεδονία την αλισίβα την λένε κασταλαή από το κατασταλαγή του ρήματος κατασταλάζω. Μετά σκέφτηκα την Κασταλία Κρήνη η οποία έχει όμοια ρίζα με την κασταλαή καθώς προέρχεται από το Κατασταλία στους Δελφούς .
    Κάσταλος=Τόπος μερίζων το ύδωρ. Στις παραπάνω λέξεις έχουμε αποκοπή της πρόθεσης κατά και είναι αρχαία διαλεκτικά ιδιώματα τα οποία έχουν επιβιώσει και μαρτυρούν την συνέχεια της ελληνικής γλώσσας από τον ίδιο τον λαό ο οποίος μένει πιστός στην παράδοση . Ομοίως θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την ετυμολογία της λέξης Καστά , μέρος όπου κατασταλάζουν τα νερά αφού η λίμνη Κερκινίτιδα ήταν δίπλα από το λόφο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

    Θυμίζω ότι από αύριο Δευτέρα, 29/12/2014, μόνο τα μέλη του ιστολογίου θα μπορούν να σχολιάζουν.

    Η διαδικασία είναι απλή. Θα πάτε στην κεντρική σελίδα του ιστολογίου,στην αριστερή στήλη, στο τμήμα ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, επιλέγετε το "Γίνετε μέλος αυτού του ιστολογίου" και ακολουθείτε τις οδηγίες.

    Δεν χρειάζεται να ανοίξετε κανέναν νέο λογαριασμό, θα χρησιμοποιείτε ήδη αυτόν που έχετε.

    Απλώς με το να είστε μέλη αυτού του ιστολογίου, μου δίνετε την δυνατότητα να αποκλείω όσους δημιουργούν πρόβλημα στο ιστολόγιο.

    Ευχαριστω για την κατανόηση σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. @ σε οολους
    χρονια πολλα
    @Ζωη Δ
    Το γλυκό πέτυχε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Aληθεια , κοντευουμε να το ξεχασουμε

    Μ αυτα τα επιστηλια,με τις ζωγραφιες, τι εγινε ; Ακομα τα μελετανε;

    Ξερει κανεις τιποτα; Ανησυχω, και εχει εξαφανιστει και ο...Κωσταντινος.

    Κωσταντινε που εισαι;

    Μου λειπεις..μ ακους ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Καλημερα και χρονια πολλα!!Θα ηθελα να ευχαριστησω πολυ ολους για τα μαθηματα ιστοριας,ερευνας, συνεργασιας, ηθους, επιμονης και υπομονης που παιρνω παρακολουθωντας το blog απο τον Αυγουστο!Ευχομαι η καινουργια χρονια να μας βρει ολους εδω, στο ιδιο πνευμα, υγειεις και γεματους υπομονη και ονειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Χρόνια Πολλά σε όλους.

    @ ΖΩΗ Δ

    Έφτασα στο ίδιο συμπέρασμα αλλά από το λατινικό "costa" που σημαίνει "ακτή", "άκρη" κλπ, πιστεύω ότι οι Ρωμαίοι απαγόρευσαν στους κατοίκους να αναφέρονται στον τύμβο με το πραγματικό του όνομα και έτσι τον έλεγαν απλά ο λόφος στην ακτή, έμεινε λοιπόν το "λόφος Καστά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  149. @ Planet

    Έχω την εντύπωση πως η θύρα που βρέθηκε σχεδόν ολόκληρη και δόθηκε φωτόγραφία της δεν υπολείπεται αυτής περισσότερο απο 40 εκ (προσωπική πάντα εκτίμηση απο την φωτογραφία) , συνεπώς ακομα και αν το ύψος του ταφικού θαλάμου είναι 6 όπως σωστά λές, οι θύρες παραμένουν μικρές πάντα σύμφωνα με τον πίνακα του καθηγητή Σαμσάρη και τις σχέσεις που δίνει οι οποίες φυσικά δεν είναι απόλυτες αλλά είναι ενδεικτικές μιας συνέπειας που εντοπίζεται σε πολλούς μακεδονικούς τάφους.

    Άν οι θύρες είναι όντως μικρές για το θυραίο άνοιγμα που οδηγεί στον Ταφ Θαλ και δεν συμπίπτουν με τους οδηγούς που προσαρμοζόνταν τότε ναι δεν έχω άλλη εξήγηση για ποιόν λόγο βρίσκονταν εκειπέρα παρά την παραπλάνηση.
    Φυσικά μπορεί να ισχύει και το αντίθετο και οι θύρες να είναι όντως προορισμένες για να κλείνουν την είσοδο στον ταφ. θάλαμο. Με τα στοιχεία και τις φώτο που παρέχονται φειδωλώς και με προσοχή κανείς δεν μπορεί να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα και φυσικά ενισχύεταί και είναι απόλυτα φυσικό και σωστό η παραφιλολογία και τα διάφορα σενάρια.

    Μια άλλη παρατήρηση που μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα είναι οτι σύμφωνα με το δελτίο τύπου της 2/10 ευρέθη κομμάτι της θύρας και στις 12/10 απεκαλύφθη το ψηφιδωτό που σημαίνει οτι στο στρώμα αποθέσεων που βρέθηκε το κομμάτι θύρας δεν είναι στο δάπεδο στο ίδιο στρώμα που βρίσκεται το ψηφιδωτό αλλά στην αρχή που σημαίνει οτι πρώτα έγινε η επίχωση και κατόπιν το κομματι θύρας απεσπάσθη,, τι σημαίνει αυτό δεν γνωρίζω .

    Σε κανένα μακεδονικό τάφο δεν υπάρχει επίχωση του προθαλάμου ή θαλάμων μετά την είσοδο προθυραίο ,η άποψη οτι συνδυάζει τις αιγυπτιακές ταφικές πρακτικές είναι παρακινδυνευμένη και αίωλη,, σε καμμία περίπτωση δεν θα κάλυπταν ένα υψηλής τέχνης ψηφιδωτο ή τις καρυάτιδες οι Έλληνες και ειδικά ο δημιουργός κάτω απο σωρούς χώμα, αντιβαίνει στην λογική.
    Η επίχωση έγινε βεβιασμένα και με σκοπό να αποτρέψουν όχι τυμβορύχους.
    Ίσως τοποθετήσανε εκεί την Ολυμπιάδα κοντά στον γιο της Αλέξανδρο εσπευσμένα και δημιούργησαν τις επιχώσεις για να αποτρέψουν κάποιους να σκορπίσουν τα κόκαλα της ή το νεκρό σώμα της. Είχε εχθρούς η Ολυμπιάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @PM,
    Σακουω..
    Ισχυει η σιγη μου λογω του εκρυθμου των ημερων...
    Κατι εχω κατα νου ομως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Αλαστωρ, νομίζω πως οι φωτό ίσως παραπλανούν ή στη χειροτερη έχουν δώσει λάθος διαστάσεις. Επίσης, απο τον πίνακα ο λόγος ύψους θαλάμου/υψους θύρας δεν είναι σταθερος αλλά παίρνει κάποιο εύρος τιμών, κάτι που σημαινει πως δεν υπήρχε κάποιος κανονας που να καθοριζε το μέγεθος του ενος βάση του άλλου. Απλά αυτο μάλλον προκύπτει λόγω αισθητικής. Μικρές πορτες σε μεγάλους θαλάμους δε θα ταιριαζαν. Το ποια η σχέση υψών στην τελική, ισως ήταν επιλογή του εκάστοτε αρχιτεκτονα και των υποκειμενικων του αισθητικών κριτηρίων. Αν ομως πάμε σε πολύ μεγάλους θαλάμους, με θύρες που ίσως και να ειχαν σκοπο να ανοιγοκλεινουν, δε θα ειχε νοημα μια τεράστια θύρα (ίσως και κατασκευαστικά να μην ήταν πρακτικο). Απο ένα ύψος θαλάμων και μετά ίσως ο λογος υψών να επαιρνε διαφορετικο εύρος τιμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Τα μοτίβα των θαλάμων το ψηφιδωτό ,οι σφίγγες ,οι Κλώδωνες και οχι καρυάτιδες όπως πολύ εύστοχα διατύπωσε ο αρχαιολόγος Μπεξής , όλα είναι έμπνευσης Ολυμπιάδος .
    Η Ολυμπιάδα οπου κατα παραγγελία της δημιουργήθηκε ο τάφος και φυσικά για τον Αλέξανδρο, είναι αδιανόητο οτι δεν έβαλε την πινελιά της στα σχέδια που διακοσμούσαν τους προθαλάμους και την είσοδο.

    Γνωρίζοντας οτι το τέλος της έρχεται (στην Πυδνα) είναι πιθανό να όρισε ανθρώπους πιστούς σε αυτήν να την θάψουν κοντά στον Αλέξανδρο, η νεκρή Ολυμπιάδα μετεφέρθη υπο μυστικότητα ,ο τάφος προκειμένου όμως να αποθέσουν εκεί την Ολυμπιάδα ανοίχτηκε, εσυλήθη δηλαδή και ενδεχομένως τοτε να προκλήθησαν μερικές απο τις καταστροφές στις σφίγγες απο οπου πιθανόν και να εισήλθαν.

    Κάτοπιν έγιναν οι επιχωματώσεις για τους λόγους που προανέφερα να αποφύγουν δηλαδή το μένος των εχθρών της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. ΑΛΑΣΤΩΡ,

    Οι πιστοί άνθρωποι στην Ολυμπιάδα άνοιξαν και εσύλησαν τον τάφο;

    ((Στην ελληνική μυθολογία οι Μαινάδες ήταν νύμφες που παρουσιάζονται ως συντρόφισσες και συνοδοί του θεού Διονύσου[1]. Η λέξη μαινάς (στον ενικό) εμφανίζεται στον Όμηρο, όπου συσχετίζεται με τη μανία. Και πράγματι, το κυριότερο χαρακτηριστικό των Μαινάδων ήταν η εκστατική μανία, δηλαδή η πέρα από τη λογική υπερκινητική και βίαιη συμπεριφορά. Αναφέρονται κυρίως ως τροφοί του Διονύσου και ταυτίζονται με τις Βάκχες. Την καλύτερη περιγραφή τους τη συναντάμε στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη. Στη Μακεδονία, σύμφωνα με τον «Βίο του Αλεξάνδρου» από τον Πλούταρχο, οι Μαινάδες αποκαλούνταν Μιμαλλώνες και Κλωδώνες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναφέρονταν και με τα επίθετα Βασσαρίδες, Ποτνιάδες κ.ά., ενώ συγχέονται και με τις Θυιάδες.))

    Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να διακρίνει μανία στα χαρακτηριστικά του προσώπου ή βίαιη συμπεριφορά στην κίνηση των συγκεκριμένων γλυπτών.

    Το Υπουργείο έχει τη γνώση μέσω των διακεκριμένων επιστημόνων που υπηρετούν εκεί και κατόπιν ασφαλών γνωμοδοτήσεων να "ονομάζει" σωστά.
    Δεν νομίζω πως ονομάστηκαν Καρυάτιδες από την κυρία Περιστέρη.
    Ασφαλώς εγένετο κάποιο συμβούλιο.

    Ψάξτε να βρείτε και τι άλλα έχει πει ο μπεξής και θα ανακαλύψετε τον ορισμό της γραφικότητας.
    Της δε απόλυτης τον κατέχει κάποιος άλλος που τα ονομάζει Μαινάδες. λεκ...ς είναι το επίθετό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Λιακοπουλοβελοπουλοι και Λεκακηδομπεξηδες
    μπορουν να σηκωθουν απο καναπεδες και μπαουλοντιβανα και να πανε στο Αγιο ορος να μελετησουν τις προφητειες των γερονταδων.

    Εμεις θα μελεταμε τα στοιχεια και τα γεγονοτα με ορθολογισμο και κριτικη σκεψη.

    Αν θελουμε να λεγομαστε απογογονοι του Πλατωνα και του Αριστοτελη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ...
    ...Συνοδευει την ολη προσπαθεια απο την ελληνικη πολιτεια αναδειξης και αποκαλυψης του μεγαλυτερου ελλαδικου τυμβου.Ενα μνημειο που συγκαταλεγεται στο τοπ δεκα παγκοσμιων ανακαλυψεων για το 2014,κι αν δουμε τα υπολοιπα της λιστας(archaeology.org) ωχρειουν μπροστα στον μυθο και το μεγαλειο που κρυβει.
    Τα ερωτηματικα για την διαχειριση αυτη ερχονται να επιτεινουν και τον χαρακτηρισμο του ως το απολυτο επιστημονικο μυστηριο του 2014...
    Ενω λοιπον η αρχικη διαχειριση του αποτελεσε ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα πως η αρχαιολογια μπορει να αιχμαλωτισει κυριολεκτικα την φαντασια του παγκοσμιου κοινου και ολη η υφηλιος περιμενε με ανυπομονησια καθε νεα ειδηση απο τον χωρο της ανασκαφης,η ελληνικη πολιτεια ξεκινωνοντας εντυπωσιακα και φαντασμαγορικα,δημιουργησε προσδοκιες μιας νεας επιστημης,της αποκαλυπτικης και ερευνητικης in sitou αρχαιολογιας,κατι που ομολογουμενως φερνει την επιστημη στο dna του κοινου,εν συνεχεια με πληθος αδιανοητων ενεργειων προσπαθησε κυριολεκτικα να απομυθοποιησει τα ιδια της τα επιτευγματα.
    Η διαψευση των υπαρξης επιστυλιων,
    η ακολουθη αυτοδιαψευση με την εμφανιση αυτων ,η αποκαλυψη παραστασεων χαωδους υπονοιας και προσπαθειας δημιουργιας θολεροτητας στην ερμηνιολογια των ευρηματων,οι διαρκεις προσπαθειες αποπροσανατολισμου των ερευνητων της κοινης γνωμης και η πανθομολογουμενη αποκρυψη πληθους ευρηματων,αποτελει ενα τεραστιο ερωτηματικο και ενα κυριολεκτικο αυτογκολ στην ολη διαδικασια.
    Συνισταμενως,ο ανεξηγητος αρνητισμος μεσαιωνικου επιπεδου που επεδειξε η εγχωρια επιστημονικη κοινοτητα αυξησε τα ερωτηματικα,αντι να τα διαλευκανει.
    Θα ταν πραγματι εξαιρετικα ενδιαφερουσα η εναρξη ενος κυκλου συζητησεων για την απαντηση του ερωτηματικου αυτου.
    Με νηφαλιοτητα, χωρις παλαιοκομματικη και μεσαιωνικη νοοτροπια και με λογικη στην συλλογιστικη του καθενος, καλο θα ηταν να δοθει μια ερμηνια για το παραπανω μυστηριο τοσο για την συμπεριφορα της πολιτειας οσο και και την σταση της επιστημονικης κοινοτητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Φίλοι μου, ονειρεύομαι την ΦΩΤΕΙΝΗ εκείνη ημέρα, που όοολοι όσοι, πράγματι, αγαπούν την Πατρίδα μας, θα μαζευτούν σε ένα ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, κατά τα πρότυπα του Πλατωνικού, για να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις & εμπειρίες.

    Μας λείπει ο Σωκράτης, ως Πυρήνας & οδηγός, βεβαίως, αλλά αν κάτι μάθαμε από τον τρόπο, που εκείνος δίδαξε, θα μπορούσαμε, στ` αλήθεια, να καταλήξουμε σε μια χρήσιμη σύνθεση & συμπεράσματα, που θα μας οδηγούσαν σε μιαν ολική Πνευματική Αναγέννηση.

    Πιστεύω, πως ο καιρός έχει ήδη έρθει, που οι όπου γης Έλληνες τη Ψυχή & τω Πνεύματι, θα έπρεπε να σεβαστούν & αναγνωρίσουν αλλήλους, ώστε ως μία Ομονοούσα & Ομόψυχος Δύναμις θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους ανάμεσα στα πάσης φύσεως σκότη του σημερινού μεσαίωνα της παρα(& υπερ)πληροφόρησης.

    Όσο συνεχίζουμε στο παλιό μονοπάτι του ΔΙΑ-χωρισμού, τόσο δίνουμε το δικαίωμα στους απανταχού κακεντρεχείς επιβουλείς να αλωνίζουν με το ...διαίρει & βασίλευε.


    Την ιερά Εστία του αιωνίου Πυρός καλώ, να ενισχύσει τον αἰειθαλή & εὔφρονα Ιστό μας...

    Ἑστία εὐδυνάτοιο Κρόνου θύγατερ βασίλεια, ἣ μέσον οἶκον ἔχεις πυρὸς ἀενάοιο, μεγίστου, τούσδε σὺ ἐν τελεταῖς ὁσίους μύστας ἀναδείξαις, θεῖσ᾽ αἰειθαλέας, πολυόλβους, εὔφρονας, ἁγνούς· οἶκε θεῶν μακάρων, θνητῶν στήριγμα κραταιόν, ἀιδίη, πολύμορφε, ποθεινοτάτη, χλοόμορφε· μειδιόωσα, μάκαιρα, τάδ᾽ ἱερὰ δέξο προθύμως, ὄλβον ἐπιπνείουσα καὶ ἠπιόχειρον ὑγείαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Χρόνια πολλά και πάλι!

    @Εμπεδότιμος.
    Στην αρχική σελίδα, δεν μπορώ να βρω που λέει αναγνώστες, μήπως δεν κάνω κάτι σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Καλημέρα!
    Με Google Chrome δεν μου το έδειχνε!

    Με Mozilla Firefox το δείχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Εντάξει λύθηκε το πρόβλημα, ο browser ευθυνόταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Φοβούμαι οτι η οικονομική αστάθεια, που συνεπάγεται της πολιτικής αβεβαιότητας τους επόμενους 3-4 μήνες, θα έχει συνέπεια στην χρηματοδότηση της ανασκαφής στο νέο έτος μετά τη χειμερινή περίοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Παιδια, μιας και εχει πεσει ησυχια στο φορουμ, αλλα και λογω των ημερων, θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας εναν ΦΡΙΚΤΟ εφιαλτη που ειδα προχθες το βραδυ.
    Ακουστε λοιπον, τωρα που ολα ειναι φρεσκα στο μυαλο μου ,πριν τα ξεχασω και συγχωρεστε με που θα μοιραστω μαζι σας ενα τοσο προσωπικο θεμα !
    (Ζητω δε συγνωμη προκαταβολικα απο οσους και οσες βρεθηκαν αναμεμιγμενοι -παρα τη θεληση τους- στον φρικτο εφιαλτη μου! )

    Ημουν στο σπιτι μου αργα προχθες το βραδυ και διαβαζα -τι αλλο-embedotimos.blogspot , οταν το τηλεφωνο μου αρχισε να χτυπα μανιασμενα. Φανταστειτε την εκπληξη μου ,οταν διαπιστωσα οτι στην αλλη ακρη της γραμμης ηταν Ο ΙΔΙΟΣ ο Εμπεδοτιμος !!!

    _ΕΜΠ. "Καλησπερα ΡΜ, ελπιζω να μην ενοχλω."
    _ΡΜ. "Οχι κ. Εμπεδοτιμε πως μπορω να βοηθησω "
    _ΕΜΠ. "Εχεις επιλεγει για ειδικη αποστολη στην Αμφιπολη. Ντυσου γρηγορα. Σε περιμενω απο κατω , δεν εχουμε πολυ χρονο! "
    _ ΡΜ "Τιμη μου να βοηθησω οπως μπορω στην αποστολη σας κυριε Εμπεδοτιμε. Στις διαταγες σας! Αλλα γιατι εγω ; Υπαρχουν τοσα παιδια με γνωσεις στο φορουμ . Ισως δεν ειμαι ο καταλληλοτερος."
    Απαντησα με μετριοφροσυνη ,αν και μεσα μου φουσκωνα απο υπερηφανεια που ο ΕΜΠ ειχε διαλεξει εμενα για μια τοσο σημαντικη αποστολη.
    _ΕΜΠ. " Αυτο το αποφασιζω ΕΓΩ!
    Μπορει απο ιστορια και αρχαιολογια να μην σκαμπαζεις πολλα, ομως θα βοηθησεις αλλιως! Τα υπολοιπα θα τα μαθεις καθ οδον. Προκειται για τοπ-σικριτ , ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ ΕΣΑΙ;;;"

    Το υφος του Εμπεδοτιμου δεν μου αφηνε και πολλα περιθωρια. Σε λιγο ημουν στο αυτοκινητο του και ταξιδευαμε για Αμφιπολη! Με χιλιες προφυλαξεις πλησιασαμε τον λοφο.
    _ΕΜΠ. " Θα φτασουμε στην κορυφη τρυπωντας την ασφαλεια. Εχουμε μυστικες πληροφοριες οτι υπαρχει τουνελ που οδηγει στο κεντρο του ταφου. Στοχος μας να το ανακαλυψουμε ,τα υπολοιπα θα τα μαθεις οταν πρεπει!!"
    _ΡΜ. "Μα πως; Οι φυλακες ειναι οπλισμενοι" τολμησα να ρωτησω
    _ΕΜΠ "Μην ανησυχεις. η αποστολη ειναι αριστα οργανωμενη.Σου ειπα ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Τους φυλακες θα τους αναλαβει η POLY KATRI. Οσο θα τους απασχολει, εμεις θα μπουμε ανενοχλητοι!
    _ ΡΜ " Η POLY KATRI;;;;;;!!!!!!!!;;;;;!!!!!
    Μα.... νομιζα οτι ειναι απο καλη οικογενεια!! "
    _ΕΜΠ. " Χε , χε αυτες τις σοβαρες να φοβασαι! Εξαλλου τοσο καιρο μας εχει ζαλισει με τα σχεδια και τους προσανατολισμους της. Καιρος να κανει και μια σοβαρη δουλεια. Εξαλλου ειναι εθνικη υποθεση, δεν θα την παρεξηγησει κανεις..."

    Δεν ειχα αλλη επιλογη παρα να συμφωνησω. Επρεπε να κανουμε οτι ηταν δυνατον για να μην παει χαμενη και η θυσια της Πολυ.
    Πραγματι σε λιγο ημασταν στην κορυφη του λοφου. Απο κατω ακουγονταν υποκωφοι αναστεναγμοι και βογγητα!!
    "Μωρε μπραβο! " ψιθυρησα . "Μονη της η Πολυ και καταφερε τοσους φυλακες;;
    Και δεν της φαινοτανε !!!!!!"

    _ΕΜΠ. " Χα, Χα, Και που να εφερνα μαζι μου την Αντιγονη, την ART ANT, την ΣΟΥΛΤΑΝΑ Κιριβατακη και τα αλλα κοριτσια του φορουμ !!!!!!
    Αλλα εχε χαρη που το φορουμ ειναι σοβαρο ! "
    _ ΡΜ " Τοσοι κοριτσαροι στο φορουμ, δεν ειναι αδικια να τους χαιρονται οι φυλακες της αμφιπολης;;; " ψελλισα δειλα.
    _ΕΜΠ " ΡΜ συγκεντρωσου επιτελους!
    Δειξε ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ αναλογη με το μεγεθος της αποστολης! " με μαλλωσε αυστηρα και με το δικιο του ο Εμπεδοτιμος.
    "Αν ηθελες να ικανοποιησεις τις φαντασιωσεις σου , ας πηγαινες σε αλλο φορουμ. Εδω επιτελουμε ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σταματα να σκεφτεσαι με το κατω κεφαλι και αρχισε να σκαβεις!
    Δεν εχουμε απειρο χρονο! "

    Τωρα καταλαβα γιατι με ηθελε μαζι του ο Εμπεδοτιμος...
    Αρχισα να σκαβω με μανια... Δεν ηθελα με τιποτα να ειμαι ΕΓΩ ο αδυναμος κρικος της αποστολης....

    ΤΕΛΟΣ Α ΜΕΡΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΗ
    to be continued...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. @ Apostolos Gouzis

    Ο Μπεξής που επικαλείται με την σειρά του τον Andrew Chang, παραθέτει στοιχεία , υπάρχει αρχαιολογικό προηγούμενο που ενισχύει την άποψη αυτή ,το άγαλμα κλώδονος στο μουσειο της Κωνσταντινουπόλεως ευρεθέν εις Τράλλεις Μικράς Ασίας το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτά της Αμφιπόλεως ,ίδια στάση σώματος, το κάνιστρο στην κεφαλή , το μειδίαμα κτλ.
    Εν πάση τη περιπτώσει αν ο Μπεξής που παραθέτει στοιχεία είναι αναξιόπιστος άποψη σου , σίγουρα δεν συγκρίνεται με τα δείγματα αξιοπιστίας τύπου ΄΄ο τάφος είναι ασύλητος θα βρούμε κοκαλάκια τυμβωρύχων΄΄ στο ο τάφος συλήθηκε γιατί ήταν σπουδαίος¨καιαπο το υπάρχουν εκπλήξεις στον περίβολο στο η ανασκαφή τελείωσε΄΄ ἥξεις ἀφήξεις....

    Η άποψη η οποία είναι λογικοφανής και φυσικά δεν είναι απόλυτη ,η οποία συμπίπτει και με τα μέχρι τωρα στοιχεία είναι οτι ετάφη η Ολυμπιάδα εξ ού και οι επιχώσεις και οι καταστροφές ,,,

    εχω ξαναπεί σε προηγούμενο σχόλιο για την μενδώνa και το παρελθόν της στο υπουργείο ,κανείς δεν κάνει μια νύξη η οποία μεταφράζεται ως πίεση για τα άτομα αυτά που διαχείριζονται τον Πολιτισμό μας και περιμένουν ενημέρωση κάποιοι .. τους πεταν μια φωτογραφία κάκιστης ποιότητας χείριστης και βλέπουν τον Ηρακλή τον Αχιλλέα τον Κένταυρο και ιστορίες για αρκούδες
    ας φάνε ενημέρωση μενδώνa κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. ΑΛΑΣΤΩΡ,

    Κλώδωνα το "βάφτισαν" οι τούρκοι αρχαιολόγοι αφού εκεί βρέθηκε.
    Δεν νομίζω πως συνιστά νόμο η γνώμη των τούρκων.
    Δεν είναι όμως ειδικότεροι από τους Ελληνες αρχαιολόγους...
    Σαν να λέμε δηλαδή πως ένας Ελληνας επιστήμονας μελετητής της ισλαμικής τέχνης είναι περισσότερο καταρτισμένος από τούρκους συναδέλφους του και πως όταν "βαφτίζει" τότε οι τούρκοι θα υποστηρίζουν τη δική του άποψη!
    Ο μπεξάς ασπάζεται τους κατά πολύ λιγότερο ειδικούς τούρκους αλλά πάει κόντρα στους ομοεθνείς του και κατά πολύ ειδικότερους.
    Αρκεί να βρίσκει "ψωμί" για να κράζει... Εμπάθεια εις τον κύβον...
    Αν ονομάζονταν Κλώδωνες από το Υπουργείο, αυτός θα έδιδε άλλη ονομασία και το ξέρετε πως είναι έτσι.
    Αν θέλετε στο youTube εκεί που είναι οι εκπομπές του, ψάξτε και θα δείτε ειδικά μία για κάποιο υπόγειο όπου βρίσκονται το εργαστήριο του Φειδία νομίζω και κάπου εκατοντάδες γλυπτά εξαίσιας τέχνης που το Υπουργείο παρά τις οχλήσεις δεν ασχολείται να ερευνήσει διότι έπεσε νέο στρώμα ασφάλτου στο δρόμο από πάνω.
    Ακούστε γενικότερα τι λέει, όπως και γιατί παραιτήθηκε, ασφαλίστε-προστατεύστε όμως τα μαλλιά σας.
    Για τα υπόλοιπο σχόλιά σας, χμμ...
    Οχλούμαι, οργίζομαι πλέον απαλά και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. @PM
    Με μέτρο το κρασί..
    Υπάρχει τελικά άλλος θάλαμος;
    @ΑΛΑΖΩΡ
    Μάλλον δεν παρακολουθείς συχνά το blog, αρκετοί εξ ημών έχουμε μιλήσει για Μενδώνη και το ρόλο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  165. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!!


    @ Δωδωναίος
    @ Όλους που ενδιαφέρονται


    Τελείωσα το θέμα με την οριοθέτηση. Για να μην πολυλογώ, εδώ είναι η μελέτη με τη σελίδα του κτηματολόγιο

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2SkxsbmJ5MGs3ZTQ/view?usp=sharing

    Εδώ είναι η επόμενη μελέτη

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2NWlnajYxbnVlaUE/view?usp=sharing

    (Κατεβάστε τα αρχεία, κάντε μεγέθυνση και διαβάστε το κείμενο, δείτε και τις εικόνες)

    Το σχήμα που κατέληξα είναι αυτό

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2WjVPdWFQSkpHblk/view?usp=sharing

    Να σημειώσω, ότι έψαξα πολλά προγράμματα με μετατροπή συντεταγμένων, και το μόνο που έδωσε σωστά αποτελέσματα είναι αυτό
    http://www.meleth.gr/Topo.html
    Πραγματικά απορώ με το χάος που βρήκα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα στο internet... προγράμματα μετατροπής συντεταγμένων έβγαζαν συνέχεια σφάλματα, εικόνες με συντεταγμένες και χάρτες λάθος, μέχρι στην σελίδα της αεροπορίας στρατού μπήκα, αλλά δεν μπόρεσα να την τεστάρω γιατί έδινε συντεταγμένες μόνο σε πολύ μεγάλες περιοχές... πραγματικό ΧΑΟΣ !!! Καταλαβαίνω τους φίλους που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτά τα θέματα, τι πρέπει να τραβάνε αν δεν έχουν πραγματικό τοπογραφικό...
    Το σχέδιο που κατέληξα διαφέρει από τα αρχικά λίγο, γιατί εκεί είχαμε πάρει ως δεδομένο ότι ο Πολυμενάκος είχε βάλει τις πηγές πάνω στους δρόμους, κάτι που βάση συντεταγμένων είναι λάθος. Οι πηγές είναι κοντά στους δρόμους, και προφανώς στο κατάλληλο υψόμετρο.
    Επίσης να σημειώσω, ότι η μελέτη που είχα κάνει και που ανάρτησε σε άρθρο ο Εμπεδότιμος, δεν αλλάζει, γιατί βασίζεται στις μοίρες του άξονα των θαλάμων και στη θέση του Λέοντα που παραμένουν σταθερά.
    Όποιος έχει όρεξη, ας κοιτάξει τον τρόπο που κατέληξα στο σχέδιο, και ευχαρίστως να το συζητήσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  166. @ PM

    Πάλι κλαίω από τα γέλια!!!!!!!!
    Τα αχ.. βαχ.. που άκουγες, ήταν οι φύλακες που βογκούσαν γιατί τους εξηγούσα συντεταγμένες και προσανατολισμούς.... δεν ήξεραν από που να φύγουν!!!
    Εντωμεταξύ, τους απείλησα ότι θα τους εξηγήσω και τα καινούρια!!!!!
    Εκεί να δεις βογκητά!!!!!
    Ακόμα τρέχουν να ξεφύγουν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. @ Poly katri

    Πολυ σ ευχαριστω για το χιουμορ σου και την ανοχη σου.

    Ευχομαι να σου αρεσει και το δευτερο μερος που ειναι...πραγματικος εφιαλτης.

    Επισης σε ευχαριστω εκ μερους ολων μας που αλλαξες τα ...φωτα στους φυλακες, εστω χρησιμοποιωντας την παναρχαια τεχνη των "προσανατολισμων".

    Καλη συνεχεια στη δουλεια σου και καλη πρωτοχρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. bravo Poly Katry!

    χρόνια πολλά και καλή χρονιά
    σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. χρόνια πολλά σε όλους

    @
    poli katri

    μπράβο για τη δουλειά σου.
    Δυο επισημάνσεις:
    1. Ο Πολυμενάκος δεν είχε εντοπίσει τα ήδη ανασκαφέντα από την Περιστέρη.
    2. Το ορθογώνιο οικοδόμημα στην επιφάνεια του τύμβου (αλήθεια τι είναι?)φαίνεται ότι κρύβει αρκετά από κάτω (έντονα κόκκινο χρώμα αν δεν είναι πάλι φακές :)).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. @Poly Katri...

    Εύγε! Φανταστική δουλειά!
    Απορώ με το κουράγιο και την υπομονή σου χρονιάρες μέρες.

    Μία πρόταση μόνο, αν φυσικά έχεις ακόμα απόθεμα ενέργειας!
    Προσπάθησε να μετατρέψεις τις είκόνες Πολυμενάκου και Τσόκα σε transparent GIF ή PNG, ώστε να φαίνεται πιο καθαρά το υπόβαθρο.
    Κάτι σαν και αυτά περίπου:

    http://www.image-share.com/upload/2805/145.jpg
    http://www.image-share.com/upload/2805/146.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Συνεχιζω φιλοι μου με το β μερος του ΕΦΙΑΛΤΗ, εξαντλωντας -το ξερω- την υπομονη τη δικια σας αλλα και του Εμπεδοτιμου. Ομως το βαρος στη ψυχη μου ειναι μεγαλο και πρεπει να το μοιραστω μαζι σας αλλιως θα κανω πολλα βραδια να κοιμηθω! Προειδοποιω οτι το β μερος εχει σκληρες σκηνες και καλο θα ηταν να απομακρυνετε τα παιδια απο τις οθονες του υπολογιστη σας.
    ΜΕΡΟΣ Β

    Μετα απο αρκετο σκαψιμο και ενω ειχα ηδη αρχισει να ιδρωνω πανω στο μαξιλαρι μου, εμφανιστηκε μπροστα μου η εισοδος του τουνελ.Η χαρα μου ηταν μεγαλη και η αγωνια μου ακομα μεγαλυτερη.
    _ΡΜ " Το τουνελ ειναι πολυ βαθυ. Δεν βλεπω τιποτα! "
    _ΕΜΠ " Παρε τον φακο και πες μου τι βλεπεις"
    Εριξα τη δεσμη του φακου στο βαθος του τουνελ, ενω η καρδια μου κοντευε να σπασει.
    _ΡΜ " Θεε μου , ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ!!! Ανακαλυψαμε τον θησαυρο του Μ.Α. ! Καταλαβαινεις τι σημαινει αυτο; Εμπεδοτιμε ειμαι ευτυχισμενος! Το μονο που μενει τωρα ειναι να σκεφτουμε πως θα κατεβουμε κατω!
    _ΕΜΠ " Μα ειναι απλο! Ε Τ Σ Ι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
    Και με μια δυνατη κλωτσια στα πλευρα,χανω την ισορροπια μου και αρχιζω να πεφτω μεσα στο τουνελ.
    _ΡΜ " Εμπεδοτιμεεεεε.... ΓΙΑΤΙΙΙΙιιιιιιιιιιιι....
    _ΕΜΠ " ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ Γιατι εισαι βλακας ΡΜ! Ποτε μου δε σε χωνεψα! Εσυ και οι ομοιοι σου μου κανατε το φορουμ μπουρδ@λ@ !!
    Στον αγυριστο ΡΜ !!!! Χαιρετισματα στο φιλαρακι σου τον Μ Α! ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ... Πιστευω θα γινετε καλοι φιλοι εκει κατω.... ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ....
    Χα χα χα χα χαχαχαχα...........
    Προσγειωθηκα πανω σενα σωρο απο χρυσαφι ενω στ αυτια μου ηχουσε ακομα το σατανικο γελιο του Εμπεδοτιμου!
    _ΡΜ " Καταραμενε Εμπεδοτιμε, θα το πληρωθεις αυτο! Ευχομαι ο Κρατυλομακης , ο Uknown, ο Cal Gul και το συναφι τους ,να βρουν τροπο να σου στελνουν χιλια μηνυματα την ημερα! Να σου σπασουν τα νευρα να μην μπορεις να κοιμηθεις ουτε στον υπνο σου !!!"
    Ομως οι εκπληξεις δεν σταματησαν εδω!
    Απο την κορυφη του λοφου, ακουσα μια βλοσυρη γυναικεια φωνη. ΕΣΤΗΣΑ ΑΥΤΙ ......................
    _ ? " Εκανες καλη δουλεια Εμπεδοτιμε! Μπραβο! Αυτα ειναι γαι σενα. Οτι συμφωνηασαμε. 100.000 ευρω!!! Στη συνεχεια θα λαβεις οδηγιες για τη μεταφορα του χρυσου στη Μακεδονια! Περιμενε στο ακουστικο σου !
    _ ΕΜΠ ¨ Ευχαριστω πολυ...κυρια.........ΠΑΛΑΓΓΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Συνεχιζεται.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    _ ΕΜΠ "...... Παντα στη διαθεση σας οτι χρειαστειτε! τα σεβη μου στον κυριο Γκρουεφσκυ και στους φιλους μας τους σκοπιανους. Πιστος δουλος σας! Να μεταβιβασετε τις ευχες μου και καλες γιορτες!!!! Παντα στη διαθεση σας....."
    ΟΧΙ ΘΕΕ ΜΟΥ, Οχι αυτο!
    Ο Εμπεδοτιμος πρακτορας της παλαγγια και των σκοπιανων!!! Και εμεις που τον πιστεψαμε και τον διαβαζαμε τοσον καιρο.....και τα παιδια στο φορουμ που εγραφαν ασταματητα........
    ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ , ΓΙΑΤΙ.. γιατι.....;;;;
    Τελικα αυτος ο τοπος θα εχει παντα τον Εφιαλτη του!
    _ΠΑΛΑΓΓΙΑ " Και μην ξεχνας, οι σκοπιανοι ειναι φιλοι μας, οι μονοι φιλοι μας. Γι αυτο και πρεπει να βοηθησεις να μεταφερουμε τα πραγματα του Μ.Α στην πραγματικη πατριδα του την Μακεδονια!
    _ΕΜΠ " Χαρα μου να σας βοηθησω κυρια Παλαγγια! Βεβαια θα χρειστουν καποια επιπλεον χρηματα. Για τα εξοδα της αποστολης....καταλαβαινετε ...και γαι τις αναγκες του φορουμ...καταλαβαινετε τι θελω να πω...
    _ΠΑΛΑΓΓΙΑ " Μην ανησυχεις ,ο κυριος Γκρουεφσκυ ειναι παντα γενναιοδωρος με τους φιλους του! Τι θα γινει μετον ΡΜ;"
    _ΕΜΠ " Αυτος πρεπει ηδη να τσακιστηκε η να τον εφαγαν τα φιδια! Μενει τωρα να τακτοποιησουμε και τον ΚΑΙΡΗ ! συμφωνα με το σχεδιο σας. Ειναι λιγα τα ψωμια του !"
    Στο ακουσμα του ονοματος του Κωσταντινου, η Παλαγγια αλλαξε 10 χρωματα!
    _ΠΑΛΑΓΓΙΑ " Αυτος δεν θελω να πεθανει ετσι απλα. Θελω να υποφερει το καταλαβες; ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ !
    ΤΟΝ ΜΙΣΩ ,ΤΟΝ ΜΙΣΩ, ΤΟΝ ΜΙΣΩ, ΤΟΝ ΜΙΣΩ...!!
    _ΕΜΠ " Ηρεμειστε κυρια Παλαγγια. Θα παθετε τιποτα... Εχω ετοιμασει ηδη εναν καταλογο με φρικτα βασανιστηρια.
    Αρκει να τον εγκρινει και ο κυριος Γκρουεφσκυ φυσικα..."
    Καημενε Κωσταντινε...Θα πληρωσεις πολυ ακριβα την αγαπη σου για την πατριδα και την αμφιπολη! Και ολ αυτα εξαιτιας της προδοσιας του Εμπεδοτιμου!
    Γιατι, γιατι, γιατι; Αρχισα να χτυπω ολοενα και πιο δυνατα το μαξιλαρι μου...ΓΙΑΤΙ ,ΓΙΑΤΙ ,ΓΙΑΤΙ ,ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ;;;;

    _ ΣΥΖ. " Αγαπη μου ηρεμησε ...εφιαλτης ηταν και περασε ...ηρεμησε , ησυχασε ολα θα πανε καλα...τελειωσε, ηταν ονειρο...
    Ανοιξα τα ματια μου σοκαρισμενος. Ευτυχως γυρω μου ουτε Παλαγγια ,ουτε Σκοπιανοι , ουτε προδοτης -Εμπεδοτιμος. Ημουν στο κρεβατακι μου σωος και αρτιμελης!
    _ΣΥΖ. "Αγαπη μου πρεπει να παραδεχτεις οτι αυτο το φορουμ δε σου κανει καλο.
    Η αμφιπολη , ο ταφος , η Παλαγγια, ο Λεφαντζης ,ολα αυτα εχουν πειραξει πολυ τα νευρα σου! Πρεπει να προσεξεις την υγεια σου οσο ειναι καιρος."
    Λιγο αργοτερα, στο πρωινο, και ενω ειχα πλεον ειχα ηρεμησει η γυναικα μου με ρωτα δηθεν αδιαφορα.
    _ " Αληθεια ,αγαπη μου, αυτη η POLY.. , ...φιλη σου ειναι;;; Δε μας την εχεις γνωρισει... Χτες βραδυ ελεγες συνεχεια το ονομα της,... μεσα σε αναστεναγμους....
    _ΡΜ " Ξερεις αγαπη μου..οχι εγω... οι φυλακες....καταλαβαινεις....διαταγη εμπεδοτιμου...δηλαδη η αποστολη...το χρεος...καταλαβαινεις ετσι δεν ειναι;
    Αντε τωρα να εξηγησεις στις γυνσικες!
    Μαυρη Πρωτοχρονια θα κανω φετος!
    Και δε φταιω ουτε εγω ,ουτε η καημενη η Πολυ !!!!

    Παιδια ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ σε ολους με υγεια και χαρα και χωρις εφιαλτες.

    ΕΥΤΙΧΙΣΜΕΝΟ 2015!!!!
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  173. @ onar

    Για την πρώτη διαπίστωση που έκανες:
    Κρατάω μία επιφύλαξη, γιατί η φίλη Antigoni εξήγησε πριν μέρες, ότι στην τομογραφία φαίνονται καλύτερα τα κενά που μέσα έχουν αέρα, πχ ένας θάλαμος χωρίς επίχωση, και στην δική μας περίπτωση οι θάλαμοι ήταν επιχωμένοι.
    Επίσης, δεν ξέρουμε τελικά σε τι ύψος σε σχέση με τη θάλασσα βρέθηκαν οι θάλαμοι και ο περίβολος, και άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε σχέση με την αντιστοιχία τους στα υψόμετρα Πολυμενάκου (για τον Τσόκα ούτε λόγος, γιατί φαίνεται ότι η τομογραφία του δεν περιλαμβάνει την ανασκαφή που γνωρίζουμε, δείχνει όμως όπως πολύ σωστά λες, τι συμβαίνει ποιο μέσα!).
    Όμως, εμένα μου κάνει εντύπωση, ότι στην τομογραφία Πολυμενάκου στα 90 μέτρα, φαίνονται καθαρά θάλαμοι (χωρίς επίχωση). Στην προηγούμενη οριοθέτηση που κάναμε, φαίνονταν μέσα στους ανασκαφθέντες θαλάμους, ενώ τώρα, φαίνονται στα αριστερά αυτόν.... δεν έχω και εγώ απάντηση γι αυτήν την παρατήρηση....
    Εδώ το σχέδιο από την τότε ανάρτησή μου:

    https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2MFZ6cnRiOWItNjA/view?usp=sharing

    Κατά τη γνώμη μου, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: α) Οι συντεταγμένες του google earth έχουν συνολική μετατόπιση προς τα αριστερά. Αν και αυτή η περίπτωση είναι 5% να συμβαίνει, θα το ψάξω και θα ξανακάνω τα τεστ για να το διευκρινίσουμε ή β) Υπάρχουν και άλλοι θάλαμοι στα αριστερά και σε μικρή απόσταση από αυτούς που ανασκάφτηκαν!



    @ ΖΗΝΩΝ

    Πολύ καλή ιδέα!!!
    Μετά την Πρωτοχρονιά θα φτιάξω το σχέδιο με το transparent για να βλέπουμε το σχέδιο καλύτερα!!!


    @ ΟΛΟΥΣ

    Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά σε όλους!!! Ευτυχισμένο 2015 !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. @Poly Katri 11:00μμ

    Πολλή δουλειά! Αξίζει τελικά τον κόπο; Χαρά στο κουράγιο σας!
    Ευχαριστώ για τη σελίδα μετατροπής συντ/νων, έψαχνα κάτι τέτοιο, αν δουλεύει σωστά είναι φοβερά χρήσιμο.

    @ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
    Τελικά ενδιαφέρουσες ιδέες δίνει ο ΡΜ: μήπως πρέπει να τον αφήσετε να κάνει Πρωτοχρονιά στο λάκκο; :-)))

    @ΟΛΟΥΣ
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. @ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
    @ Poly Katri
    @ PM & όλους...

    Φίλτατε ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ, με την άδειά σου, θα ήθελα να πληροφορήσω την ομήγυρη & να ξεκαθαρίσω, πως (καθότι & εγώ από καλή οικογένεια) δεν είχα καμία εμπλοκή στην σκευωρία, που οδήγησε τον PM (χωρίς την ...δραχμή) στον λάκκο με τα ...φίδια.

    Εγώ, απλώς, κοιτούσα την Αντιγόνη, που κοιτούσε την Σουλτάνα Κιριβατάκη, που κοιτούσε την Poly Katri, που έβγαζε νόκ άουτ τους φύλακες, διά της γνωστής & ...παναρχαίας τέχνης των "προσανατολισμών".

    Κατά τα άλλα, κοίταζα την δουλειά μου, που ομοιάζει με εκείνην του Κόπερφιλντ & έβγαζα από το σακί μου, με ``πένα και χαρτί, ζαχαροκάντιο ζυμωτή``, τα 24 γράμματα, με σκοπό (πρέπει, να το ομολογήσω) να ...μπερδέψω, όσο γίνεται περισσότερο, την ΕΡΑΣΙΤΈΧΝΗ 1.

    After all, & με το χέρι στην καρ-ΔΙΑ, μα τον ΔΙΑ & τον Τουτάτις, εύχομαι σε όοολους, εις έτη ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΑ & σύντομα με την ΝΙΚΗ & την Λευτεριά & ο Θεός να φυλά, να ...μην μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=xNlUPSrE610

    ΥΓ. τα άλλα κορίτσια, νομίζω, κοιτούσαν την Γιαδικιάλογλου & δεν ξέρουν τίποτα.

    https://www.youtube.com/watch?v=80AtbxXlyDc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Καλή χρόνια στον αγαπητό μας οικοδεσπότη αλλά και σε όλους μας!
    Μακάρι ο νέος χρονος να δικαιώσει τις ελπίδες μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. @ Χα, χα, η Γιαδικιάρογλου πήγε να ...θολώσει τα νερά & εμφανίστηκε με -λου στην θέση του -ρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Εύχομαι Καλή Χρονιά σε όλους, με Υγεία και Ευτυχία τόσο προσωπική όσο και οικογενειακή!

    Το 2015 είθε να μας φέρει νέες ανακαλύψεις και συναρπαστικές συγκινήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. ευτυχισμένο 2015!

    και ενα ευχαριστω στον Εμπεδοτιμο που μας υπενθυμισε ότι με τη δύναμη του νού μπορεις να βρεις την Αλήθεια!

    Ευχομαι οι Ελληνες να χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας το 2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

    Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ είναι το COORD_GR

    Επίσης αν κοιτάξεις θα δεις τον περίβολο με το διάγραμμα Πολυμενάκου, όπως το έχεις φτιάξει στην τελευταία σου ανάρτηση, πως είναι.... ίδιο με την αρχική δική μου φωτό.
    Άρα ο τρόπος αυτός είναι και ο πλέον σωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή