Πέραν του μεγαλείου και του δέους που προκαλεί σε όλους όσοι το κοιτάζουν, αξίζει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις :
Με ικανοποίηση επιβεβαιώνεται η από 1/10/2014 υπόθεση ότι προ της θύρας της εισόδου στον τρίτο θάλαμο(Θ3) θα υπήρχε και άλλο σκαλοπάτι, ώστε να απειονισθεί συμβολικά η άνοδος από το αστρικό/ψυχικό επίπεδο (Θ2) στο νοητό (Θ3). (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/9/2014] ).
Όπως λοιπόν ανεκοίνωσε το ΥΠΠΟ "στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του" το οποίο μάλιστα είναι μαρμάρινο σε αντίθεση με το σκαλοπάτι που βρέθηκε μεταξύ των Καρυατίδων που είναι πώρινο ("Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα"), οπότε παρατηρείται μια κλιμάκωση στην ποιότητα των σκαλοπατιών από κάτι "γήινο" σε κάτι "ουράνιο" που συνάδει με τον υπόλοιπο συμβολισμό.
Το ψηφιδωτό που απεκαλύφθη μερικώς στον δάπεδο του θαλάμου Θ2 φαίνεται ότι είναι η κλασσική απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Απεικονίζει τον ψυχοπομπό θεό Ερμή να προηγείται ενός άρματος με δύο άλογα το οποίο οδηγεί ένας γενειοφόρος άνδρας, του οποίου το σώμα έχει μερικώς αποκαλυφθεί καθώς το ψηφιδωτό δεν έχει αποκαλύφθεί τελείως από τις δύο πλευρές του.
Φαίνεται ότι αποτελεί μίμηση της ίδιας παράστασης που βρίσκεται στον Τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές :
Ειδικά για τον νεκρό θα δούμε σύμβολα και χαρακτηριστικά στον τρίτο θάλαμο Θ3 (ίσως και μετά από την τέταρτη θύρα) που είναι πίσω από την "κλειστή" πόρτα (της οποίας βρέθηκαν τα κομμάτια) και όχι πριν.
Ο χώρος του νεκρού είναι εκεί και όχι στον ταφικό διάδρομο.
Όλα αυτά αναγράφονται με κάθε επιφύλαξη καθώς η αποκάλυψη του υπολοίπου του ψηφιδωτού ίσως να δώσει διαφορετική εικόνα στην προσέγγιση μας και να αναθεωρηθεί.
Αυτό λοιπόν το ψηφιδωτό προστίθεται με όλες τις άλλες ομοιότητες που συναντήσαμε με το ανάκτορο των Αιγών και μας ενισχύει (αν όχι επιβεβαιώνει) την θέση ότι ο τάφος αυτός που παραπέμπει στις Αιγές είναι βασιλικός!
Συγκεκριμένα :
- Το διακοσμητικό πλαίσιο του ψηφιδωτού :
υπάρχει στην ασπίδα του Φιλίππου :
καθώς και στο ανάκτορο των Αιγών :
Αλλά όχι μόνον αυτό, στο ψηφιδωτό από τις Αιγές συναντούμε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που έχουμε ήδη βρει στην Αμφίπολη :
- Τους οκτάφυλλους ρόδακες (ως οκτάφυλλο ρόδακα στο κέντρο του μωσαϊκού)
- Τις Καρυάτιδες (που υπάρχουν στα τέσσερα άκρα του μωσαϊκού)
- Το μαρμαρωτό δάπεδο (στο αριστερό άκρο της εικόνας)
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η σειρά "επισκέψεως" αυτών ταυτίζεται :
Όπως στην Αμφίπολη η είσοδος γίνεται μέσω του μαρμαρωτού επιπέδου, ακολούθως συναντάμε τις Καρυάτιδες και στο τέλος θα βρεθούμε στον κυρίως τάφο που όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες αναρτήσεις, ως απεικονίζον το νοητό θα επέχει την θέση του ηλίου, άρα θα συμβολίζεται με κάτι ηλιακό, στην προκειμένη περίπτωση έναν διπλό οκτάφυλλο ρόδακα.
Για τον συμβολισμό της όλης αυτής πορείας έχουμε κάνει κάποια αρχική προσέγγιση, θα υπάρξει σύντομα μια αναλυτικότερη καταγραφή της.
Ως συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι όλη αυτή η διαδοχή των συμβόλων μέσα στον ταφικό διάδρομο παραπέμπει στην πορεία μιας ψυχής, η οποία από τον κόσμο της γέννησης ανεβαίνει στο νοητό και αποθεώνεται.
Και φυσικά ότι το μνημείο είναι τάφος, ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονικός.
[Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου που με τα σχόλια τους μέχρι στιγμής συνέβαλαν σε αυτήν την ανάρτηση]
=======
Η φίλη του ιστολογίου Διονυσία Καλκάντη επεσήμανε ένα "περίεργο" σημείο του ψηφιδωτού που ίσως να αποκτήσει σημασία όταν ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και η αποκατάσταση του ψηφιδωτού.
546 σχόλια:
1 – 200 από 546 Νεότερο› Νεότερο»νομίζω ότι και εδώ , στην σελίδα αυτή , υπάρχουν πλείστες όσες απεικονίσεις , που παραπέμπουν στο ψηφιδωτό . Ειδικά σε μία από τις πρώτες , ο Ερμής παρουσιάζεται με το ίδιο καπέλο , με αυτό του ψηφιδωτού .
http://gym-alistr.ser.sch.gr/html/mythoi/persefonh.html
αυτή τη σελίδα εννοούσα
Το σημάδι στο κέντρο θεωρώ πως έχει γίνει απο την χρόνια συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, που οδήγησαν στο "σκασιμο" του ψηφιδωτού. Έτσι ερμηνεύω την συμμετρία του και την θέση του κεντρικά.
Και γω θεωρώ ότι αναμένουμε την Περσεφονη στο δεξί άκρο του ψηφιδωτού.
Όσο προχωρούμε, τόσο περισσότερο αρχίζω να βλέπω τον Αλέξανδρο ως ενοικο του τάφου. Πολλοί οι συμβολισμοί για να ειναι "τυχαίοι"
Εμπεδοτιμε, τα συγχαρητήρια μου σε σένα και στους περισσότερους σχολιαστές, μοναδικό το ταξίδι στην γνώση και την Ιστορία μέσα απο το φόρουμ αυτο
Συνεχίζεται το πάζλ με τη κυκλική καταστροφή στο κέντρο της παράστασης.
Τα κατεστραμμένα μέχρι στιγμής είναι: ο Λέων, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες,το κεντρικό/κυκλικό του ψηφιδωτού.
Εμπεδότιμε,
Όλα τα στοιχεία οδηγούν σε βασιλικό τάφο. Ο καλλιτέχνης προφανώς είναι ίδιος με αυτόν των Αιγών.
Όσον αφορά το θέμα του ψηφιδωτού, όπως έγραψα και σε προηγούμενη ανάρτησή σου, είναι σαφές οτι πρόκειται για την αρπαγή της Περσεφόνης. Μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί ο Ερμής και ο Πλούτωνας, ο οποίος τελικά με το αριστερό του χέρι θα κρατά την Περσεφόνη και κάτω δεξια θα βρίσκεται η Δήμητρα κλαίουσα.
Επειδή υπάρχει αμφισβήτηση επ` αυτού, λόγω των διαστάσεων του χώρου, η φωτογραφική κλίμακα των σαράντα εκατοστών που φαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέτρα να αποκαλυφθούν σε πλάτος, με το μεγαλύτερο μέρος στα δεξιά, εκεί δηλαδή που πρέπει να υπάρχουν η Περσεφόνη και η Δήμητρα.
Συμφωνώ, κι εγώ πιστεύω ότι μένουν περίπου 2 μέτρα σε πλάτος να αποκαλυφθούν.
Αρχικά θεώρησα κι εγώ πώς βλέπω μια μορφή να "ίπταται".Παρατηρώντας όμως πολύ προσεκτικά το ψηφιδωτό ,και την κίνηση των 2 αλόγων , πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε να κανουμε απλά με τα πισω πόδια του 2ου αλόγου.Το πρόβλημα το δημιουργει πιστεύω αυτη η κυματοειδής ρηγμάτωση που υπάρχει και το αποδίδετε ορισμένοι ως το πάνω όριο της μορφής.Τέτοιες ρηγματώσεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία του ψηφιδωτού.Αν επίσης εκεί υπάρχει μορφή , θα μας λείπουν τα ποδια του 2ου αλόγου.
Ο καλλιτέχνης στις αιγες όπως και στην αμφίπολη πρέπει να είναι ο απελλης!!!
Μήπως η Κα King εννοούσε τα άλογα του Αδη και όχι του Αλέξανδρου;
Περι της κυκλικης φθορας
Οι μηχανικοι λενε οτι ειναι κλασσικο παραδειγμα βλαβης σε δαπεδο που δεχεται πολυ μεγαλο φορτιο με συνηθες αιτιο καποιο σεισμο.
Ο βλαβη εχει κυκλικο σχημα εφοσον το δαπεδο ειναι τετραγωνο.
Αρα φυσιολογικη φθορα
@Apostolοs η King αναφέρεται σε ξεχωριστά ευρήματα που βρέθηκαν πριν τον Αύγουστο και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, η ίδια είπε ότι έχει δεί φωτογραφίες και απ'ότι καταλαβαίνω πρόκειται για επιγραφές. Δεν αναφέρεται στο μωσαϊκό στην συγκεκριμένη ανάρτηση που έκανε για τα άλογα του Αλεξάνδρου.
EMΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
Μανώλη Ανδρόνικου,ΒΕΡΓΙΝΑ,ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ (ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ).
Σελἰς 195.
Φωτογραφίες 156-157.
"Τα δύο κομμάτια (από) το χρυσοπόρφυρο ύφασμα,με το οποίο είχαν τυλιχθεί
τα καμένα οστά της νεκρής βασίλισσας,που βρέθηκαν στη μικρή χρυσή λάρνακα,
ύστερα από την αποκατάστασή του.Διαστάσεις:κάτω πλευρά 0,41 μ.,επάνω 0,615
μ.,ύψος 0,285. Και στις τέσσερις πλευρές περιβάλλεται από σπειρομαίανδρο -
στο εσωτερικό ευέλικτοι καυλοί,φύλλα,άνθη και μπουμπούκια,ρόδακες,κι ανάμεσά τους δύο χελιδόνια."
Ο σπειρομαίανδρος των βασιλικών τάφων των Αιγών επαναλαμβάνεται στον (βασιλικό) τάφο της Αμφίπολης.
Επανέρχομαι στο θέμα του ιστολογίου της PhDiva που έκανε και 3η ανάρτηση σήμερα (πριν απο λιγο) και λεει με σιγουριά ότι το υπουργείο αποκρύπτει σημαντικα στοιχεια για τα αλογα (οχι του ψηφιδωτού) και λεει οτι οι κυβερνησεις μεχρι τωρα χρησιμοποιουν τα αρχαιολογικα ευρηματα. Στην 1η αναρτηση σχετικα με τα ευρηματα με τα αλογα λεει σε ενα σχολιο κατω απο την αναρτηση οτι η ιδια τα εχει δει. ''Oh well, at least I have credibility unlike the people writing crap - possibly because I've seen what the MC won't release.''
Αν υπαρχει εστω και μια περιπτωση αυτα που λεει να ευσταθουν νομιζω ειναι προδοσια να εχει δει στοιχεια που εμεις δεν εχουμε δει κι αν εχει οντως φιλους στην ανασκαφη που της εχουν δειξει τα ευρηματα, τοτε πρεπει να λογοδοτησουν για την τοσο μεγαλη διαρροη.
@Νιοβη
αυτό που μένει να αποκαλυφθεί είναι μια επιφάνεια όση καταλαμβάνει η μορφή του Ερμή.Αν προεκτείνετε νοητά το σημείο που ξεκινούσε αριστερά η πόρτα θα μας δώσει την αντίστοιχη επιφάνεια που μας λείπει από δεξιά.Η απεικόνιση του ψηφιδωτου περιορίζεται από την υπαρξη του περιμετρικου σχεδίου κατά 60εκ.εκατέρωθεν.Ειχα αναφέρει ξανά πως πρεπει να μενουν περίπου 90εκ.δεξιά.Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός , το αναφερω πιο αναλυτικά.4,50μ συνολικό πλάτος,αρα 2,25μ από το κεντρο της πόρτας.Αφαιρώντας 75εκ.(την μισή πόρτα), μενει 1,50μ.Αφαιρώντας και τα 60εκ.της περιμετρικής φάσας ,πάμε στα 90εκ.που είχα αναφέρει.
Οσον αφορά το κεντρικό τμήμα που λείπει , η ανακοίνωση αναφέρει ότι βρεθηκαν τμήματα του και ότι θα επιχειρηθει αμεσα η αποκατάσταση.Αρα πρεπει να μιλαμε για μεγάλα κομμάτια που είχαν αποκολληθεί και τα βρήκαν στη θέση τους .Σε αντίθετη περίπτωση η αποκατάσταση θα ήταν απίστευτα χρονοβόρα .
Περι του αναβατη
Ποιος καταλληλοτερος για να οδηγησει τον Αλεξανδρο στον Αδη απο τον πατερα του Φιλιππο?
Ο αναβατης ειναι ο Φιλιππος με την χαρακτηριστικη μυτη.
Κατω απο την λαμπυριζουσα αμμο δεξια ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ μονο η μορφη του Αλεξανδρου
επιτελους βρηκαμε τρυπα μέσα σε καποιο ψηφιδωτο...
ελληνικη μιζερια!
ένα ελληνικότατο ταφικό θεμα στην αφετηρια του αλεξανδρου και πολύ πιθανόν στον ίδιο του τον ταφο! ημαρτον δηλαδη
@ Δημήτρης
Αγαπητέ φίλε, μα τι είναι αυτά που λέτε; Με "το μάτι" δεν κάνουμε υπολογισμούς στην αρχαιολογία.
Σας είπα και παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα η φωτογραφική κλίμακα των 40 εκατοστών. Ο συνολικός χώρος που έχει αποκαλυφθεί (σύμφωνα με την κλίμακα) είναι δύο μέτρα και κάτι.
Άρα άλλο τόσο περισσεύει για να συμπληρωθεί το πλάτος των 4,5 μέτρων του χώρου. Είναι σαφές οτι στις δύο άκρες αριστερά και δεξιά, θα υπάρχει και το ίδιο μοτίβο στο ίδιο πλάτος με αυτό που έχει αποκαλυφθεί πάνω και κάτω.
Κάντε άλλες υποθέσεις για να προβληματιστούμε όλοι. Ας μην κολλάμε όμως στα προφανή.
Νιόβη δες το σχόλιο του G Tsiagalakis, δε νομίζω ότι είχαν δει το μωσαϊκό, τώρα αποκαλύφθηκε. Και ναι, αν μένει ενας χώρος όσο του Ερμή, πρέπει να δούμε Περσεφόνη και Δήμητρα με κάποιο τρόπο.
Λέτε να ξέρουν ότι είναι ο τάφος Αλέξανδρου και να μη το λένε ακόμα; δεν πιστεύω, οπωσδήποτε ενημερώνονται για όσα γράφονται, και πάω στοίχημα ότι η Περιστέρη διαβάζει τις αναρτήσεις με τουλάχιστον τα σχόλια σε κάθε μια Εμπεδότιμου στο ιστολόγιο. Απλά πάνε βήμα-βημα και πολύ σωστά δεν μας έχουν πει για το ποιός οδηγεί το άρμα πριν αποκαλυφθεί όλο το μωσαϊκό, παρόλο που θεωρώ ότι και αυτοί έχουν φτάσει στο ιδιο συμπέρασμα περί αρπαγής Περσεφόνης.
Το Υπουργείο έχει δηλώσει ότι ανακοινώνει αυστηρά ότι βλέπει. Αρκεί που επιβεβαιώνει την Περιστέρη στην χρονολόγηση του τάφου. Ξέρουν λοιπόν πλεόν ότι είναι βασιλικός Μακεδονικός τάφος. Τα επόμενα έρχονται...
στην φωτογραφία http://4.bp.blogspot.com/-iQZL1WsRqMQ/VDqCRM80XoI/AAAAAAAAAj0/7bCiLzWLltQ/s1600/l_15184.jpg
εγώ βλέπω ότι υπάρχει "βουναλάκι" από άμμο σε κάτι που μοιάζει με ορθογώνιο στο κέντρο του κύκλου....
δείτε το εδώ
http://i.imgur.com/YUNypRw.png
γιατί άραγε ?
Δημητρη,
συμφωνω μαζι σου.
Προσπαθησα να επιστρατευσω οση φαντασια διαθετω.Δεν καταφερα να δω τιποτα παραπανω περα απο τα πισω ποδια των αλογων.
Να επαναλάβω την υπόθεση μου σχετικά με τον κύκλο στην μέση του ψηφιδωτού πως πιθανώς να πρόκειται για ένα μικρό βωμό που φιλοξενεί εστία φωτιάς, η οποία φωταγωγεί τον χώρο και το μωσαϊκό. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο(πέρα από τους κύκλους που έχουν βρεθεί και σε άλλα αρχαία ψηφιδωτά ανά την επικράτεια), ή τι μπορεί να απέγινε ο βωμός(δεν βρέθηκε κάτι ή βρέθηκε και δεν ανακοινώθηκε ακόμα). Είναι πάντως η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ με την ταπεινή μου σκέψη και 'δένει' αρμονικά με τον χώρο.
Ειναι πολυ σωστές οι εκτιμήσεις...
"Τελικά φαίνεται οτι υπάρχει χώρος στα δεξιά για ένα τουλαχιστον πρόσωπο.."
@garasari
Ειλικρινά απορώ τι σας ενόχλησε.Το δικό σας σχόλιο να το θεωρήσω πιο "αρχαιολογικά" ακριβές ?Ποιά η αριθμητική του διαφορά από τον δικό μου υπολογισμό ? Προσπάθησα απλά να δώσω στους φίλους που ρωτήσανε σχετικά, μια "άισθηση" του μεγέθους της επιφάνειας που εκκρεμεί να αποκαλυφθεί και τίποτε περισσότερο.
Μου δημιουργεί απορία γιατί σε μια τόσο γνωστή απεικόνιση,αυτή της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα,το ΥΠΠΟ είναι σίγουρο και ανακοινώνει μόνο τον Ερμή και όχι τον Πλούτωνα και απλά αναφέρεται σε γεννειοφόρο άνδρα.Επίσης θεωρώ σίγουρο ότι ήδη ξέρουν την συνέχεια του ψηφιδωτού και απλώς θα μας το ανακοινώσουν σε λίγες μέρες.
Πιστεύω ότι όλοι στην ανασκαφική ομάδα είναι σίγουροι για τον ένοικο ή τους ενοίκους του ταφικού συμπλέγματος του λόφου Καστά,απλώς θέλουν να έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ενισχύουν την ταυτότητα τους.Άλλωστε δεν θεωρώ τυχαία την δήλωση της κυρίας Μενδώνη ότι τα ανασκαφικά ευρήματα θα απασχολήσουν την διεθνή κοινότητα για πολλές δεκαετίες και θα εγείρουν πολλές διαφωνίες.
Είμαι πεπεισμένος από την αρχή της ανασκαφής ότι το μνημείο αποτελεί την τελευταία κατοικία της Μακεδονικής Βασιλικής οικογένειας και πλέον είμαι σίγουρος ότι μέσα στον τύμβο του Καστά αναπάευται ο Μεγάλος Στρατηλάτης.
Να λάβουμε υπ'όψην μας ότι δεν μένει μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού να αποκαλυφθεί προς τα δεξιά και θα το εξηγήσω. Για να βρω το ακριβές πλάτος του θαλάμου χρησιμοποίησα τα δύο βάθρα των Καρυάτιδων και το άνοιγμα μεταξύ τους, άρα 1.36+1.68+1.36=4.40m. Με βάση το ασπρόμαυρο μέτρο που χρησιμοποιείται σε κάποιες φωτό υπολογίζω το πλάτος της μαρμάρινης παραστάδας της τρίτης θύρας στα 35εκ. Η τρίτη θύρα έχει άνοιγμα 1.50m. Πάμε τώρα στο δεξί μισό του θαλάμου που δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως η αναπαράσταση και σταματάει περίπου στο τέλος της δεξιάς παραστάδας της θύρας. 0.75m το μισό της θύρας, 0.35m η παραστάδα, 2.20m το μισό του πλάτους του θαλάμου και 0.60m πλάτος το διακοσμητικό πλαίσιο, άρα: 2.20-0.75-0.35-0.60=0.50m. Δηλαδή το κομμάτι της αναπαράστασης δεξιά του αναβάτη που δεν έχει αποκαλυφθεί είναι ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ ΜΟΝΟ. Δύσκολο να χωράει και τρίτη μορφή, εκτός και αν είναι πολύ στριμωγμένη, πόσο μάλλον να χωράει και η Δήμητρα.
@ Δημήτρης
Με συγχωρείτε, αλλά μάλλον υπάρχει κάποια παρεξήγηση.
Εγώ κατάλαβα πως θεωρείτε οτι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να εμφανιστούν στο ψηφιδωτό η Περσεφόνη και η Δήμητρα.
Γι` αυτό αναφέρθηκα στην φωτογραφική κλίμακα των 40 εκατοστών, που αποδεικνύει οτι υπάρχει ακόμα χώρος δεξιά και αριστερά, περισσότερος από δύο μέτρα.
Εάν θέλατε να πείτε κάτι άλλο και παρανόησα, απολογούμαι.
Απλά θεωρώ οτι πρέπει να "διαβάζουμε" σωστά τα δεδομένα που μας δίδονται (φειδωλά είναι η αλήθεια) για να μην ξεφεύγουμε σε έωλες αναζητήσεις. Και αυτό δεν απευθύνεται σε εσάς, αλλά σε όλους και πρωτίστως σε μένα.
Μα γιατί μας απασχολεί τόσο το στρογγυλό κενό αφού βρήκαν τμήματα του στο δάπεδο και θα το αποκαταστήσουν; μήπως..."περί όνου σκιάς;"
καλύτερα να περιμένουμε να δούμε την Περσεφόνη. Για να γίνουμε λογικοί: έβγαλαν τα χώματα από αυτό που είναι σκεπασμένο πίσω από τον "γενειοφόφο άνδρα" και μετά τα ξανα-έβαλαν, για...να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, ή τι;;
Θα δούμε την ανακοίνωση για αρπαγή Περσεφόνης όσον ούπω, με την αποκάλυψη του υπόλοιπου όσο και αν είναι αυτό, χωράει και ένα και δύο πρόσωπα...Και μετά βλέπουμε!
Σύμφωνα με την αρχαιολογική φωτογραφική κλίμακα (το "κλιμακόμετρο" που λέτε), ο Ερμής παρουσιάζεται σε χώρο περίπου 60εκ. (χωρίς το φτερωτό του πόδι που εμπλέκεται με τα πόδια των αλόγων). Τόσο περίπου χρειάζεται και η Περσεφόνη στα δεξιά του ψηφιδωτού. Εάν υπολογίσουμε και τα 60εκ. του μοτίβου εκατέρωθεν, έχουμε σύνολο 180εκ. Υπάρχει λοιπόν περιθώριο τουλάχιστον άλλων είκοσι εκατοστών για τη Δήμητρα στα δεξιά (υπολογίστε δε οτι αυτή θα βρίσκεται στο ύψος της δεύτερης ρόδας του άρματος και χαμηλά). Έτσι φτάνουμε στο σύνολο των 4,5 μέτρων συνολικού πλάτους του χώρου.
Επίσης, μη σας μπερδεύει η εγκοπή στο "σκαλοπάτι" της θύρας, διότι δεν είναι κεντραρισμένη. Έχει περισσότερο κενό αριστερά της, απ` ό,τι στα δεξιά.
@chris Ts
Σωστή παρατήσηρη, κάποιον ή κάτι κρατά με το άλλο χέρι
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
Μανόλη Ανδρόνικου,ΒΕΡΓΙΝΑ ΙΙ,Ο "τάφος της Περσεφόνης",Βιβλιοθήκη Αρχαιολογικής Εταιρείας Αριθ.138,Αθήνα 1994.
"Η παράσταση του ΒΟΡΕΙΟΥ τοίχου".
Σελίς 61."(..)Στο τμήμα αυτό εικονίζεται το άρμα,ο Πλούτων με την Περσεφόνη τη στιγμή που ανεβαίνει στο "δίφρο" και, τέλος,η φίλη της Περσεφόνης,που έντρομη παρακολουθεί την απαγωγή της Κόρης."
Σελίς 72."(..)Γιά την ταυτότητα της γονατισμένης και έντρομης κόρης δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.Η αρχική ταύτιση με την Κυάνη μου φαίνεται πως δεν είναι η πιθανότερη-υποθέτω πως ο τεχνίτης στο πρόσωπο αυτό "συνοψίζει" τις Ωκεανίδες,που μαζί με την Περσεφόνη,μάζευαν λουλούδια σε κάποιον λειμώνα."
"Η καθιστή μορφή του ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ τοίχου".
Σελίς 79."(..)Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε βέβαιη την ταύτιση της καθιστής μορφής με τη Δήμητρα και να τη συσχετίσουμε με την τοιχογραφία της αρπαγής,προς την οποία στρέφει."
"Οι μορφές του ΝΟΤΙΟΥ τοίχου".
Σελίς 95."(..)η τριάδα του νότιου τοίχου πρέπει να ταυτισθεί με μιάν από τις δύο γνωστές μυθολογικές τριάδες:τις τρείς Ωρες ή τις τρείς Μοίρες.(..)Ομως ο χώρος του τάφου μας κατευθύνει με μεγαλύτερες πιθανότητες προς τις Μοίρες.Μιά τέτοια
ταύτιση ενισχύεται και από ορισμένες αρχαίες μαρτυρίες που σχετίζουν τις Μοίρες τόσο με τον μύθο της αρπαγής της
Περσεφόνης όσο και με τη λατρεία της Δήμητρας και της Κόρης."
Να περιμένουμε τις μορφές των Αιγών να επανεμφανισθούν στην Αμφίπολη;
Μα το είπαμε ξεκάθαρα, αυτό που βλέπουμε έχει μήκος λίγο περισσότερο από 2 μέτρα και άλλο τόσο περισσεύει να αποκαλυφθεί! Η κλίμακα μας δίνει ξεκάθαρα τις διαστάσεις.
Γι` αυτό από το προηγούμενο ακόμα ποστ είπα οτι είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και ο Πλούτων, ο οποίος με το αριστερό του χέρι κρατά την Περσεφόνη και κάτω δεξιά θα είναι η Δήμητρα κλαίουσα.
Στο δελτίο της Ν1 στις 18:00 ο καθηγητής κ.Πάνος Βαλαβάνης είπε ότι ο γενειοφόρος άνδρας είναι ο νεκρός.
Στο δελτίο του Mega στις 20:00 ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Βαλαβάνης είπε ότι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο στην εικόνα που θα αποκαλυφθεί.
Αν πρόκειται για τον ίδιο αρχαιολόγο (η φωτό και η ομιλία του είναι ίδια) φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την αρχαιολογία μας.
Θα περίμενα αυτός ως αρχαιολόγος το πρώτο που θα του ερχόταν στο μυαλό θα έπρεπε να ήταν η εικόνα από τον Τάφο της Περσεφόνης.
Πάντως στο Mega είπαν ότι ο γενειοφόρος είναι γυμνός. Αν θυμάστε είχα θέσει την ερώτηση.
Η απεικόνιση των θνητών ήταν να είναι ντυμένοι ενώ των θεών να είναι γυμνοί.
Η αλλοιώς, μόνο οι θεοί παρουσιάζοντο γυμνοί στις αναπαραστάσεις.
Αρα συνηγορεί το γεγονός ότι ο γενειοφόρος είναι ο Πλούτων.
Δεν ξέρω αν με γελούν τα μάτια μου, αλλά εγώ βλέπω ένα λευκό και ένα μαύρο άλογο. Κάνω λάθος ;
Καλησπέρα στις φίλες και τους φίλους και θερμά συγχαρητήρια σε όλους για το υψηλό επίπεδο των σχολίων στο κατ'εμέ, πλέον αξιόπιστο για το θέμα blog -ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο για όσους μάλιστα έχουν μπει στον κόπο να ρίξουν μια ματιά και σε παλαιότερες του φετεινού Αυγούστου αναρτήσεις του εξαιρετικού Εμπεδότιμου.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους παραλληλισμούς και αντιστοιχίες με (ανα)παραστάσεις και σύμβολα σε άλλα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας - θέσεις στις οποίες, γενικά, προσχωρώ.
Ωστόσο, θέτω τον αφελή, ίσως, προβληματισμό μου για τον μυστηριώδη γενειοφόρο άνδρα του άρματος, του οποίου η απεικονιζόμενη μορφή και σώμα δεν μας έχει αποκαλυφθεί πλήρως μέχρι τώρα, ούτε το Υπουργείο έχει επισήμως ακόμη ονοματίσει .... Και τον οποίο, συνειρμικά σχεδόν, δεν μπορώ παρά να συσχετίσω (και) με τις περίφημες Καρυάτιδες που ευρίσκονται έμπροσθεν (τυχαία?) του συγκεκριμένου ψηφιδωτού...
Θα μπορούσε, άραγε, ο άνδρας αυτός να είναι ο βασιλιάς της Αθήνας, και χθόνια θεότητα επίσης, ο θρυλικός Κέκροπας?
Καλή συνέχεια σε όλους!
Και εγώ έτσι πίστευα αρχικά ότι δεν υπάρχει χώρος , αλλά μετά από τις εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις χρηστών άλλαξα γνώμη. Σας μοιάζουν αυτές οι εικόνες σαν παραλληλόγραμμο; Εμένα όχι. Και όμως σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ η αναλογία είναι 1,5 προς 1. Άρα είναι παραλληλόγραμμο. Το πλάτος του οποίου είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο από το μήκος. Όσο για τον άγνωστο άνδρα ο καθένας κάνει την δική του εκτίμηση.
Αλλά είναι πολύ σωστές οι παρατηρήσεις ότι ο γενειοφόρος άνδρας δεν έχει την σκληρή, άγρια μορφή που συνήθως έχει ο Πλούτωνας στις περισσότερες απεικονίσεις. Σίγουρα πρόκειται για αρπαγή; Δεν νομίζω. Μου φαίνεται ότι απλά οδηγεί, συνοδεύει κάποιον.. Μπορεί να κουβαλάει κάποιο τρίτο πολύ σημαντικό πρόσωπο μαζί του στον Άδη με ψυχοπομπό μπροστά τον Ερμή; Πολύ πιθανό.
Εμένα αυτό το ψηφιδωτό μου κάνει για θεοποίηση…Δυο σημαντικοί θεοί μπροστά συνοδεύουν κάποιον τρίτο στον κάτω κόσμο..
@ Εμπεδότιμος
Είναι σαφές οτι όχι μόνο ένα, αλλά πολλά πράγματα πηγαίνουν στραβά στην Αρχαιολογία μας. Έχω ιδίαν άποψη.
Νομίζω οτι τα δικά μου μάτια βλέπουν ξεκάθαρα δύο άσπρα άλογα. Άλλωστε τέτοια αντίθεση θα ήταν εντελώς αντίθετη στα ισχύοντα των απεικονίσεων σε μακεδονικούς τάφους.
Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του ψηφιδωτού του τύμβου με τα υπόλοιπα ψηφιδωτά που έχουν υποστεί ζημιές, το "δικό μας" μου φαίνεται σαν να μην έχει αφαιρεθεί το χώμα από εκείνο το κομμάτι, αφού δείχνει να είναι ογκώδης η περιοχή της "ζημιάς" και όχι στο ίδιο επίπεδο του πατώματος ή ακόμα και σαν βαθούλωμα. Εκτός αν η χημική αντίδραση αυτή προκαλεί διόγκωση (οι ειδικοί θα μας πουν). Κοινώς η άποψή μου είναι οτι ακόμα δεν θέλουν να μας δείξουν εκείνο το σημείο και λέγοντας οτι βρήκαν τα κομμάτια και θα τα αποκαταστήσουν, κερδίζουν χρόνο. Πώς γίνεται κάτι που χάλασε ως χημική αντίδραση των υλικών τελικά να είναι αποκόλληση των υλικών;
Βλέποντας τα άλογα του ψηφιδωτού ,νομίζω ότι το άλογο που βρίσκεται προς τον Ερμή είναι μαύρο ( Βουκεφάλας;;;) και το άλλο είναι λευκό. Σωστά;
Π.Φρυδάς
Εμπεδότιμε, υπάρχει περίπτωση ο γενειοφόρος άνδρας που ακολουθεί το θεό
Ερμή να ειναι ο Φίλιππος;
Κι αν ναι, τι σημαίνει αυτό;
@ Εμπεδότιμος
Χα-χα ! Φαίνεται ότι από τις 6μμμ έχρι τις 8μμ ο κ. Βαλαβάνης ενημερώθηκε από κάπου ή κάποιους για την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης σε μακεδονικούς βασιλικούς τάφους και..εκανε γαργάρα (συγγνώμη για την έκφραση) την πρώτη εκδοχή.
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ (που βέβαια δεν είμαι αρχαιολόγος) μόλις είδα το ψηφιδωτό αναρωτήθηκα αν ο οδηγός είναι ο νεκρός, αλλά μόλις η Βίλυ υπενθύμισε την αρπαγή Περσεφόνης στις Αιγές, "έκανε κλικ" η σωστή ερμηνεία. Μετά της έδωσες και τη συμβολική της ερμηνεία.
Το ένα άλογο μοιάζει λίγο πιο σκούρο, δεν ξέρω αν είναι μαύρο.
Ο Πολύτων μοιάζει να έχει ένα ρούχο ίσως γύρω από το ισχίο, αλλά εν γένει είναι γυμνός, στο είχα ρωτήσει αν το γυνός σημαίνει θεός.
@Εμπεδότιμος
Και εγώ νομίζω ότι το ένα άλογο είναι μαύρο.
Θα ήθελα να διατυπώσω και μια άλλη θεωρία: Μήπως ο γεννειοφόρος άνδρας είναι ο Δίας(Άμμων) και οδηγεί τον γιο(Μέγας Αλέξανδρος) του στον κάτω κόσμο;
Παραθέτω προς συζήτηση το προ ολιγου αναρτηθέν σχόλιο του newbie στο insomnia.gr : "Το άρμα δεν απεικονίζει κάποιο φυσικό πρόσωπο,αλλά αποτελεί τον 'Ηνίοχο' για τον οποίο μίλησε ο Σωκράτης στο βιβλίο 'Φαίδρος'.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη θρησκευτική παραβολή,ο Σωκράτης παρομοίασε την Ψυχή με ένα άρμα που το σέρνουν 2 άλογα,και το κατευθύνει ο Ηνίοχος.
Η Πλατωνική μεταφυσική διαιρεί την ψυχή του ανθρώπου σε 3 μέρη,τα οποία τα συμβόλισε με τον Ηνίοχο,το Άσπρο άλογο,και το Μαύρο.
Αλήθεια το ένα απ τα δυο άλογα δεν φαίνεται πιο σκούρο απ το άλλο ?
Το ένα άλογο συμβολίζει το Λογιστικό μέρος της ψυχής,και το άλλο το Θυμικό.
Το άρμα με τα δύο άλογα και τον Ηνίοχο συμβολίζουν μια ανθρώπινη ψυχή στο σύνολο της.
Δηλαδή βλέπουμε τον Ερμή να καθοδηγεί μια ψυχή,με τη ψυχή ζωγραφισμένη κατά την αλληγορία των Σωκράτη-Πλάτωνα."
Θεωρώ πως ειναι μια ενδιαφέρουσα άποψη για να συζητηθεί ,στην περίπτωση που οι μορφές παραμείνουν ως έχουν , και με δεδομενο οτι ο Πλάτωνας ήταν δάσκαλος του Αριστοτέλη...
Δημήτρη,
Ετσι είναι, ας δούμε αν θα προκύψεικαι άλλο πρόσωπο, αν όχι έχει νόημα.
Μια διόρθωση όμως, το ένα άλογο (άσπρο κατά τον Πλάτωνα) συμβολίζει το θυμοειδές της ψυχής και το άλλο (μαύρο κατά τον Πλάτωνα) συμβολίζει το επιθυμητικό.
Ο Ηνίοχος συμβολίζει το λογιστικό της ψυχής.
Δεν ξέρω γιατί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ λέει για δύο άσπρα άλογα, εγώ πάντως βλέπω το ένα πιο σκούρο από το άλλο.
Το ρούχο που ίσως φαίνεται στο ισχίο του Πλούτωνα, προφανώς είναι από τον πέπλο της Περσεφόνης που γέρνει προς τη Δήμητρα.
Στο ταφικό ψηφιδωτό θεωρώ σχεδόν απίθανο να παρουσιάζεται και θνητό πρόσωπο.
Η δε "θεοποίηση" του Αλέξανδρου είχε στον ελλαδικό χώρο εντελώς συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα.
Η αρπαγή της Περσεφόνης και η σύνδεση Ελευσινίων και Καβειρίων μυστηρίων, σε σχέση με τις χθόνιες θεότητες, ήταν πολύ διαδεδομένο και αγαπητό θέμα στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ο Ion Doulis παραπάνω έκανε και μια ενδιαφέρουσα προσθήκη. Το όνομα του Κέκροπα, που μας οδηγεί στην Αθήνα και στις χθόνιες θεότητες, αλλά και στους Αργεάδες.
Συμπληρώστε στο παζλ οτι αυτή ακριβώς είναι η περιοχή που τοποθετείται η αρπαγή της Περσεφόνης. Ο κάμπος "Νύσιο πεδίο", που βρισκόταν μετά το "Νυσήιον Παγγαίον"...
Εμπεδοτιμε,
Και τα δυο αλογα το ιδιο χρωμα ειναι. Μαλλον φταιει ο φωτισμος που χρησιμοποιησαν. Αν προσεξετε το πανω δεξια κομματι της φωτογραφιας (οπου ειναι ο Πλουτωνας και το ενα αλογο) ειναι πιο ανοιχτωχρωμο. Η υπολοιπη φωτογραφια (Ερμης, 2ο αλογο και τα ποδια και των δυο αλογων) ειναι γκριζα.
Η ανακοινωση λεει λευκα αρα αυτοι που τα ειδαν απο κοντα, ξερουν.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15179
Και εμενα μου ηρθε αμεσως στο μυαλο ο "φαιδρος" αλλα εδω θεωρω οτι δεν σχετιζεται.
Τα αλογα θεωρω οτι ειναι και τα δυο λευκα.
Μια σημαντική διόρθωση. Στους υπολογισμούς μου θεώρησα ότι η δεξιά παραστάδα της θύρας έχει αποκαλυφθεί το οποίο είναι λάθος. Άρα προσθέτουμε το πλάτος της, περίπου 35εκ, στο υπόλοιπο καλυμμένο, περίπου μισό μέτρο, και έχουμε 85-90 εκατοστά της αναπαράστασης στα δεξιά που μένουν να αποκαλυφθούν. Στα 90 εκατοστά πιθανόν μια τρίτη μορφή θα χωρούσε.
garasari'
πολυ σωστα.Η αρπαγη της Περσεφονης εγινε στο Νυσαιο.Ειναι ξεκαθαρος ο συσχετισμος με τα Μυστηρια.
Εμένα αυτό που με απασχολεί περισσότερο με τις σημερινές φωτογραφίες, είναι η στρωματογραφία των χωμάτων, η οποία φαίνεται καθαρά και στο μάρμαρο και κυρίως τα μεγάλα συμπαγή κομμάτια που φαίνονται δεξιά κι αριστερά (κυρίως αριστερά κάτω στο βάθος).
Ίσως αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για το λόγο και τον τρόπο που γέμισαν με χώμα οι χώροι.
Μια παρατήρηση που σχετίζεται με τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου. Ο μαίανδρος εδώ είναι διπλός, και όχι μονός, όπως στα άλλα παραδείγματα από τις Αιγές. Δεν γνωρίζω αν έχει βρεθεί αλλού τόσο περίπλοκο και περίτεχνο διπλό μοτίβο. Αν υπάρχει και εδώ κάποιος συμβολισμός, τότε είναι εύλογο να θεωρήσουμε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε για κάποιον "ανώτερο" του Φιλίππου...
Επίσης, κι εγώ δεν βλέπω κάποια κρυμμένη φιγούρα στα πόδια του αλόγου. Πρόκειται μάλλον για ψευδαίσθηση που προκαλείται από ρηγματώσεις στο ψηφιδωτό, όπως σωστά επισημάνθηκε παραπάνω.
Τέλος, εκτιμώ ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν αφορούν το σημερινό στάδιο της ανασκαφής, αλλά προηγούμενων ημερών. Η ανασκαφή πρέπει να έχει προχωρήσει και στο δεξιό τμήμα, αλλά για κάποια σκοπιμότητα, η ανασκαφική ομάδα επέλεξε να βγάλει παλαιότερη φάση στη δημοσιότητα...
Σχετικά με τα λευκά και σκούρα άλογα δεν υπάρχουν. Αυτό που λείπει από το κέντρο φωτίζει το ένα άλογο και τον Πλούτωνα ενώ σκιάζει το πρώτο άλογο και τον Ερμή.
Υπάρχει κάποια φωτεινή πηγή στο κέντρο που ο καλλιτέχνης του έργου φρόντισε με τις κατάλληλες σκιάσεις να αναδείξει, για αυτό το αριστερό μέρος είναι σκοτεινότερο του δεξιού μέρους
οι φημες λεγαν απο καιρο οτι τα κτιρια ειναι απ την αλλη πλευρα.. ο κυριος ογκος τους, μα απο αυτην την πλευρα υπαρχει χρυσος... μεγαλος ογκος χρυσου. γι αυτο ετρεξε και ο σαμαρας γιατι οτι και αν ηταν οποιος και αν ηταν τουλαχιστον υπαρχει ο χρυσος. ο ογκος που μετρηθηκε θυμηζει τη χρυση αμαξα. οτι και αν πηραν οι τυμβοροιχοι ετοιμαστετε να τη δουμε σε μερικες μερες.
Ο προβολεας του φωτογραφου ή ο τεχνητος φωτισμος φταει για τα διαφορετικα χρωματα των αλογων. Και ο αριστερος χωματινος τοιχος ειναι πιο σκουρος απο τον δεξιο.
Σε όποιο φώτο και να δεις το δεξί μέρος είναι φωτεινότερο και δεν φταίει ο φωτισμός για αυτό. Το φως το δείνει μια φωτεινή πήγή που είναι στο κομμάτι που λείπει και ο καλλιτέχνης το έχει συμπεριλάβει στις σκιάσεις που δίνει
καθηγητής Παναγιώτης Βαλαβάνης (τρίτη και φαρμακερή εμφάνιση) στο ΣΚΑΙ :
Ο γενειοφόρος άνδρας είναι ο Αδης και περιμένουμε να βρούμε την Περσεφόνη.
Μας θυμίζει την αντίστοιχη τοιχογραφία στον Τάφο της Περσεφόνης.
Μήπως διαβάζει το blog ;
Dorothy King said...
This post is not related to the mosaics - two different finds.
I think it is likely to be Phillip II as Hades - we are in the area of rulers as gods, and this seems like a nice little irony ..
@ Εμπεδότιμος
Μήπως να γίνει ένα γενικό ξεσκαρτάρισμα στις πανεπιστημιακές έδρες;
Και μόνιμη διαδικασία αξιολόγησης βεβαίως - βεβαίως;
@Evan Kass
Έχεις απόλυτο δίκιο , η μερική απεικόνιση του ψηφιδωτού είναι πολύ υποπτη...
Μέχρι τώρα τα σενάρια που βλέπω προσωπικά είναι:
- εάν υπάρχει 3η μορφή στο μωσαϊκό, και είναι γυναίκα, είναι πιθανότατα η Περσεφόνη. Το σενάριο αυτό είναι το πιο πιθανό κατά τα πρότυπα του μύθου.
- εάν υπάρχει 3η μορφή, και είναι άντρας, τότε κατά πάσα πιθανότητα αποκαλύπτεται η μορφή του ίδιου του νεκρού! Σε περίπτωση όπου πρόκειται για τον Αλέξανδρο τότε εξηγείτε ίσως η ομοιότητα του Πλούτωνα με τον Φίλλιπο Ε ως ηνίοχο.
- εάν δεν υπάρχει 3η μορφή(πολύ δύσκολο κατά την γνώμη μου) τότε τα πράγματα περιπλέκονται και τα σενάρια περί της ταύτισης του ηνίοχου με τον νεκρό παίρνουν βαρύτητα
να χαιρετησω και εγώ απο την μεριά μου και να σας ευχαριστήσω ολους για το ταξιδι που μας προσφερετε όλο . Οι πιο πολλοι μιλούν για αρπαγή της Περσεφόνης και όλες οι φωτο που έχω δει το άρμα το σέρνουν τεσσερα αλογα και όχι δυο όπως εδώ. Υπάρχει παράσταση που την αρπαγή της Περσεφόνης να την συνοδεύουν 2 άλογα;
Πάω στοίχημα ότι είναι η αρπαγή Περσεφόνης, το είπα και πριν, όχι όμως για το ποιός είναι στον τάφο...
Διαπιστώνουμε λοιπόν....μια ανοδική πορεία του αρχαιολόγου κ. Βαλαβάνη:
1) είναι ο νεκρός που οδηγεί το άρμα
2) υπάρχει και άλλο πρόσωπο που θα εμφανιστεί
3) είναι ο Άδης που αρπάζει την Περσεφόνη
Ε, ή ενημερωθηκε στα μεσοδιαστήματα για τις Αιγές από κάποιον που ξέρει, ή διάβασε το ιστολόγιο, νομίζω όλοι το διαβάζουν πιά.
Όχι δεν πιστεύω ότι έχουν αποκαλύψει όλο μο μωσαϊκό και μας δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο, αντίθετα πιστεύω πως ότι έχουν το ανακοινώνουν με πολύ φειδωλές ερμηνείες, και ίσως και να ανζητούν ερμηνεία από τα γραφόμενα (οπωσδήποτε το blog Εμπεδότιμου είναι στην πρώτη γραμμή πληροφόρησης).
Θα δούμε λοιπόν, πότε θα..."σκάσει μύτη η Περσεφόνη". Υπομονή να έχουμε!
Καλησπέρα
κάποιες παρατηρήσεις κ από εμένα.
Από την ανακοίνωση του υπουργείου :
(Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος.) (φωτο 1)
Δηλαδή ο θάλαμος πίσω από τις Καρυάτιδες είναι 4.5 χ 3 ?
αυτό που μας δείχνουν είναι 2,2 μέτρα ακριβώς.(στην δεξιά πλευρά στο κέντρο μπαίνει περίπου 40 πόντους μέσα).
Πως μετράνε το μήκος και το πλάτος .
Λογικά το μήκος είναι στην ευθεία του διαδρόμου δηλαδή κατεύθυνση από σφίγγες προς Καρυάτιδες ,από την είσοδο πρός τα μέσα.Και το πλάτος από τοίχο σε τοίχο.
α)Δηλαδή ο θάλαμος 2 είναι μικρότερος κατά 1.5 μέτρο από τον Θ1.
β)απομένει δεξιά περίπου 1,4μ ακόμη
και 0.9μ αριστερα ...
Εμπεδότιμε και λοιποί φίλοι.
Στο δεύτερο άλογο διακρίνεται το ένα του μάτι με μπλε χρώμα.
Αν θυμάμαι καλά είχα διαβάσει κάποτε οτι ο Βουκεφάλας είχε ένα γαλάζιο μάτι. Τι λέτε για αυτό;
Η ακατάσχετη ονοματολογία θυμιζει αθλητικες εφημεριδες του καλοκαιριου με εκατονταδες ποδοσφαιριστες στις δήθεν λιστες των ομάδων με την ελπίδα οτι βάσει πιθανοτήτων θα πετύχουν καποιο από τα ονόματα αυτα!!
προκαλεί θυμηδία, η υιοθετηση του Ηνίουχου, διότι κεντρικα "πρόσωπα" θα έπρεπε να είναι τα άλογα που συμβολιζουν τις εκφάνσεις της ψυχής και φυσικά θα έλλειπε ο Ερμής.
@ apostolo
Δεν εχω βρει καποια παρασταση του Πλουτωνα με 2 αλογα μονο, σε οσες παραστασεις βρισκω αρμα με 2 αλογα ειναι για αθλητες και γενικα για κοινους θνητους. Αντιθετα υπαρχουν πολλες παραστασεις με θεους σε παρομοια αλματα και ειναι 4 τα αλογα.
Με 2 αλογα υπαρχει κι ενα νομισμα που βρεθηκε στο Παγγαιο με το Φιλιππο http://users.sch.gr/kpapalex/vergina/images/omada_4/vergina_images/gold_philip.jpg
εδω μπορεις να δεις κατω κατω στο λινκ διαφορες παραστασεις που εχουν βρεθει με παρομοια αρματα κ θεους http://www.greecetravel.com/archaeology/mitsopoulou/apollo/
Καλησπερα και απο εμενα και συγχαρητηρια για το επιπεδο των περισσοτερων.
Αναρωτιεμαι, ενω ειχε να υπαρξει ανακοινωση απο το ΥΠΠΟ εδω και μια εβδομαδα ενω οι εργασιες συνεχιζονταν, γιατι "βιαστηκαν" να βγαλουν στη δημοσιοτητα μια απεικονιση λειψη σημερα,ενω θα μπορουσαν ισως να το κανουν τις επομενες ημερες και να εμφανισουν ολο το ψηφιδωτο ωστε η εικονα να ειναι πληρεστερη για τον κοσμο.
Μηπως μια ενδεχομενη διαψευση της εικασιας για την αρπαγη της Περσεφονης (πχ αντρικη μορφη πισω απο τον ηνιοχο)θα επεφερε πολλη περισσοτερη πιεση στην ανασκαφικη ομαδα?
Ο Ερμής δείχνει τη συνέχεια, πιστεύω, του δράματος, σε σύγκριση με τις Αιγές πάντα, ο μεν πρώτος κοιτά την πύλη των δυο γυναικών, ο δε Ερμής των Αιγών την αρπαγή.
Ο Πλούτωνας με το άλλο (ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΗ ΟΡΑΤΟ) χέρι πρεπει να κρατά το σκήπτρο του.
Μια και τα αλογα ειναι δυο ισως να ειναι ο Φιλιππος που ανεβηκε απο τον Αδη να παρει τον νεκρο πλεον Αλεξανδρο.
Μπορεί να κάνω λάθος και ας βγάλει γέλιο δεν με νοιάζει!Έχω την εντύπωση οτι το ψηφιδωτό δεν είναι καθόλου φθαρμένο.Απλά το χώμα είναι χυμένο και απλωμένο σε τέλειο κύκλο παρακαλώ για να καλύψει το πρόσωπο του νεκρού,που μεταφέρει ο Πλούτωνας.Με έχει βάλει σε υποψίες και η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ που ούτε λίγο ή πολύ,βεβαιώνει οτι το ψηφιδωτό θα αποκατασταθεί γρήγορα!Μα φυσικά! Αρκεί να σαρώσουν με ένα σκουπάκι τα χώματα που τοποθέτησαν οι ίδιοι.
@nafsimaxos
Ο Βουκεφάλας αν θυμάμαι καλά ήταν σκουρόχρωμο άλογο, εδώ το άτι με το γαλάζιο μάτι είναι άσπρο
Kαλησπερα!
Εχει καταντήσει γελοίο ο τρόπος που δίδονται οι πληροφορίες απο το ΥΠΠΟ αλλά κ το επίπεδο της λογοκρισίας που υπάρχει...
Παρολο που δεν ειμαι λατρης της συνομοσιολογιας αλλα του ορθολογισμού, Θεωρώ οτι υπάρχει δόλος στην περιοχή που αποκρύπτουν στο εκπληκτικο αυτο ψηφιδωτό, όπως και στο οτι δεν ονοματησαν τον γενειοφόρο άνδρα, γιατί δεν θέλουν να τελειώσει ακόμη το σήριαλ!
Μαλλον βλέπω να είναι ο Φίλιππος κ να φέρνει τον Αλέξανδρο...
Virgie και μένα με μπέρδεψε αυτή η ανακοίνωση. Είχα ότι την εντύπωση ότι ο δεύτερος θάλαμος στο μήκος του είναι 6 μέτρα (που πρέπει να είναι 6 μέτρα όπως και ο πρώτος γιατί 3 είναι πολύ μικρός). Μάλλον κάποιο λάθος θα έκαναν όταν λένε ότι καλύπτει όλο τον χώρο.
Επίσης μου έκανε εντύπωση οι ο Βαλαβάνης έκανε πάλι και αυτός για μια εκτίμηση κοντά στο 300 πΧ. Από την ανακάλυψη των Καρυάτιδων και ύστερα η συντριπτική πλειοψηφία των εκτιμήσεων είναι κοντά στο τέλος του τέταρτου 4ου αιώνα παρά στις άρχές του..
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;.. Νέαρχος.(300 πΧ) Λαομέδων ή Κασσανδρος (297πχ) ...;
Ελπίζω να κάνω λάθος και η τρίτη μορφή να είναι άνδρας χωρίς γένια..
Παρακαλώ, μην αλλάζετε γνώμες για το θέμα του ψηφιδωτού. Δεν θα μπορεί να τα μπαλώσει ο Βαλαβάνης που ενημερώνεται από το forum.
@Effie
Μάλλον έχεις δίκιο...
Παρασύρθηκα από τον ενθουσιασμό μου!
@Stelios Bourazanis
Δεν εχω πεισθει ακομη για υπαρξη πηγης φωτος στο κεντρο αλλα με εκανες να υποψιαζομε οτι ο δημιουργος προσπαθει να δειξει το περασμα απο το φως στο σκοταδι.
EFFIE;
στο ψηφιδωτο της Πομπηιας αναπαρισταται με καφετι χρωμα.
@Phil
http://www.protothema.gr/files/1/2014/10/12/amfipoli_psifidoto_2.jpg
To ένα άλογο είναι φτιαγμένο με λευκή ψηφίδα και το άλλο με γκρι-μπλε.
Το ποιος έχει δίκιο δεν ενδιαφέρει αλλά νομίζω ότι το παραπάνω είναι ολοφάνερο και άσχετο με εξωτερικό φωτισμό.
Τελικά ποιές είναι οι διαστάσεις των θαλάμων ;
Όπως σωστά παρατήρησε η virgi το 3 μέτρα μήκος για τον Θ2 είναι μικρό νομίζω.
Είχα την εντύπωση ότι ήταν 4,5μ.
Μήπως τρώνε χώρο τα βάθρα των Καρυατίδων και το πεζούλι της τρίτης πόρτας ώστε να μένει ο ελεύθερος χώρος για το ψηφιδωτό 3μέτρα;
Δηλαδή τα 3μέτρα είναι το μήκος του ψηφιδωτού όχι του θαλάμου;
Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει από τις ανακοινώσεις τα μεγέθη των θαλάμων ;
το άρμα είναι υπό γωνία, άρα η δεύτερη ρόδα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είναι στο βάθος, η οποία θα καλυπτει αρκετό από τον εναπομείναντα χώρο!
Αν υπήρχε και άλλο 1 ή 2 άλογα οπως παρουσιαζεται συνήθως η παράσταση δε θα μπορουσε να είναι ευδιάκριτα οπότε κατ΄οικονομια είναι 2, οπότε μη σας προβληματίζει ο αριθμός τους, δεν είναι ζωγραφια είναι ψηφιδωτο σε περιορισμένο χώρο με ήδη αρκετες μορφές.
@Cal Gul
Τα 2.5μ χ 3μ που λενε επαληθευονται απο την πρωτη φωτογραφια (αν υποθεσουμε οτι ειναι τραβηγμενη παραλληλα προς το εγαφος οπως φαινεται).
Αν βαλεις τη φωτογραφια σε προγραμμα επεξεργασιας εικονων οι αναλογιες ειναι 512 πλατος, 640 μηκος και ο κανονας ειναι 82. Υποθετοντας οτι ο κανονας ειναι 40εκ ο χωρος που δειχνει η φωτο ειναι 2.497μ πλατος και 3.12μ μηκος. Για να βγει το μηκος του θαλαμου 6μ ο κανονας θα πρεπει να ειναι ειναι 80 εκ και τοτε το πλατος μας βγαινει πολυ μεγαλυτερο απο οτι ειναι. Οποτε τελικα το ψηφιδωτο εχει 3 μ μηκος. Η ορθογωνια ταβανοπλακα που ενωνει τις δυο οπες μας ειχαν πει ειναι 4.2μ οποτε ο θαλαμος δυσκολα να ειναι 6μ.
@Cal Gul σχετικά με την χρονολόγηση κοντά στο 300 π.χ. έχω ακόμα μια θεωρία, η οποία μπορεί να φανεί αδύναμη αλλά την παραθέτω ούτως κι'άλλως.
Ο Πύρρος της Ηπείρου, 2ος εξάδελφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ανιψιός της Ολυμπιάδος, είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Πτολεμαίο Σωτήρ Ι και είχε διαμείνει στην Αίγυπτο από το ~300 έως 296. Κατόπιν με τους διάφορους πολέμους μεταξύ των διαδόχων κατάφερε και βασίλεψε στην Μακεδονία κατά το διάστημα (287-284). Αργότερα βέβαια έγινε διάσημος για τις εκστρατείες του εναντίον των Ρωμαίων και ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της αρχαιότητας, μετά τον Αλέξανδρο.
Επομένως ακόμα και αν η θεωρία του Εμπεδότιμου σχετικά με τον Τριπαράδεισο και το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτεί δεν κάτσει, υπάρχει πάντα κατά την άποψη μου το ενδεχόμενο ο Πύρρος να έχει κάνει κάτι με τον Πτολεμαίο Ι σχετικά με την μεταφορά του Αλεξάνδρου.
Τα 3 μέτρα μήκος που δίνει το υπουργείο μάλλον είναι εκ παραδρομής. Λογικά, αφού η μαρμάρινη πλάκα οροφής έχει μήκος 4.2 μέτρα και εδράζεται οριακά πάνω στους διαφραγματικούς τοίχους, θα πρέπει να είναι γύρω στα 4 με 4.10 μέτρα μήκος.
Καλησπερα.Πανω απο τον κυκλο ειναι η ακρη της παλαμης του αριστερου χεριου του γυμνου αντρα; Αν κοιταξετε καλα δεν φαινεται συμμετρικα να φτανουν σε τετοιο υψος τα δαχτυλα, μαλλον κατι κραταει στο αριστερο του χερι και αυτο που βλεπουμε να μοιαζουν σαν δαχτυλα ειναι κατι αλλο.
@Stelios Bourazanis
Με επεισες οτι δεν επηρεαζει εξωτερικος φωτισμος την σκιαση της παραστασης. Απλα τωρα πιστευω οτι η σκιαση ειναι συμβολικη του περασματος απο τη ζωη (ανατολη-φως) προς το θανατο (δυση-σκοταδι).
Καλησπέρα και απο εμένα και ένα μεγάλο μπράβο στον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ για το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
Η Περιστέρη είναι μια πάρα πολύ έμπειρη αρχαιολόγος και η τακτική που ακολουθείτε απο την μεριά της στο θεμα των ανακοινώσεων είναι λογική.
Τεκμηριώνει την ανασκαφή της εκμεταλευόμενη την δημοσιότητα ξεμπροστιάζοντας τους "αρχαιολόγους" που θα έχει απεναντί της αύριο στα συνέδρια.
Το σημερινό ψηφιδοτό πχ δεν βγήκε ολόκληρο για να βγουν πάλι να πουν το κοντό τους και το μακρύ τους και μετά η "ίδια η αμασκαφή" να δώσει τις σωστές απαντήσεις.
Το ίδιο έγινε με την χρονολόγηση του τάφου,με το αν είναι τάφος η μνημείο,αν ειναι Μακεδωνικός η Ρωμαικός,αν είναι βασιλικός η όχι.Σε όλα αυτά τις απαντήσεις η ομάδα της Περιστέρη τις ειχε πριν βγουν οι κατα καιρό ανακοινωσεις του υπουργείου.Απλα εκμεταλεύτηκαν την δημοσιότητα για να εκθέσουν απο τώρα αυτούς που θα έχουν αύριο απέναντι τους.
Και διαπιστώνουμε πλέον οτι έχουν εκτεθεί πολλοί!!!!
Εγω αρχαιολόγος δεν είμαι ενας απλός ελεύθερος επαγγελματιας είμαι και αυτο που βλέπω ειναι οτι απο τους 100 "αρχαιολόγους" που ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΑΙ οι 10 σκάβουν οι 2 βρίσκουν και οι 90 κανουν ενα σχόλιο και βαφτίζονται πανεπιστημιακοι και παιρνουν τον παχουλό τους μισθο!
Συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ανασκαφής που σίγουρα διαβάουν το blog και σε ολους σας για το επίπεδο που έχετε προσεγγίσει το θέμα.
3 μέτρα πρέπει να είναι το μήκος του ψηφιδωτού. Το χώρο πρέπει να τον τρώει το πώρινο κατώφλι ανάμεσα στα βάθρα των Καρυάτιδων, που όπως φαίνεται σε μια παλιότερη φωτογραφία εισχωρεί αρκετά μέσα στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου.
@Εμπεδότιμε έβαλα την φωτογραφεία σε κλίμακα.
Τ τρία μέτρα είναι το ύψος δηλ. από μαίανδρο σε μαίανδρο και το 220 από έρμη σε γενειοφόρο.
Σημαίνει ότι το ψηφιδωτό έχει πλάτος 4.5 μ και ύψος 3μ
Το μεν ύψος διακρίνεται όλο και τα 3μ και από το μήκος μόνο τα 2.2μ .
υπομένει αριστερά της τοιχογραφίας 0.9μ και δεξιά 1.4μ
το βαθρο της καρυάτιδας έχει πλάτος 0,68μ
αυτο μας κάνει 3,68 αν το υπολογίσουμε.
Αλλά έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση για την πλάκα διαστάσεων 1μχ4,5μ που βρέθηκε σε αυτόν τον θάλαμο.
Εκτός ίσως αν αυτή στηρίζεται πάνω από το δοκάρι που στηρίζουν οι Καρυάτιδες και πάνω από το δοκάρι της πόρτας.Οπότε και θα έφτανε σε αυτό το μήκος.
Λίγο μπερδεμένα τα βρίσκω....
ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κυρία Ντόροθι Κινγκ, όπου απαντάει σε όλο τον κόσμο. Εμπεδότιμε έχει αναφερθεί και η δικιά σου θεωρία
http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/alexander-was-here.html
@Nek Loyk
Σε αυτό αναφέρεσε:
http://www.protothema.gr/files/1/2014/10/12/amfipoli_psifidoto_4.jpg
Μήπως τελικά υπάρχει κάποιο αγγελάκι εδώ, αλλά μήπως παρατηρείς και μια αχνή γραμμή σαν ουρά προς τα κάτω ?
Παιδιά όσον αφορά το κομμάτι του ψηφιδωτου που είναι καλυμμενο με χώμα και έχει αυτό το σχήμα δεν μου φαίνεται να είναι φυσιολογικό αλλά σαν να έχει καλυφθεί από ανθρώπινο παράγοντα... Αν κάνετε και ζουμ θα δείτε ότι από τα αριστερά που ξεκινάει το χώμα από κάτω το ψηφιδωτο φαίνεται να μην έχει αλλοιωθει καθόλου.... Ειναι εντελώς ξεκαρφωτο με την απλή λογική γιατί δεν περίμεναν μερικά 24ωρα και μετά να έβγαζαν ολόκληρο το ψηφιδωτο στην δημοσιότητα ποιος ο λόγος να το έβγαζαν τώρα μισότελειωμένο????
Στελιο, ακριβως σε αυτο αναφερομαι,υπαρχει συμμετρια, ωστε αυτα να ειναι τα δαχτυλα;
@Tolis Zerv
@Nek Loyk
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χώμα στο κέντρο έχει ύψος και είναι υπερ του ψηφιδωτού, και με αυτό θέλουν να καλύψουν ακριβώς αυτόν που κάθεται πάνω στο πρώτο άλογο το χέρι του οποίου κρατάει ο γενιοφόρος.
Μόνο με αυτόν τον κύκλο αυτής της διαμέτρου θα μπορούσαν να καλύψουν τον δεύτερο καβαλάρη.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΓΙΑΤΙ 2 ΑΛΟΓΑ;;; ΚΑΙ ΟΧΙ 4;;;
Συνωρίδα
1 ζεύγος αλόγων δεμένων μαζί στο ίδιο όχημα
2 (κατ` επέκτ.) κάθε ζεύγος αλόγων
ΚΑΙ
3 (μτφ.) αχώριστη δυάδα αδελφών, συντρόφων, συνεργατών.
καλησπέρα και από εμένα
ποιός θα περίμενε τέτοια εξέλιξη. Η πραγματικότητα ξεπερνά τελικά η φαντασία.
Ο τάφος είναι οριστικά μακεδονικός, της περιόδου που αναφέρει η Περιστέρη.
Τα άλογα είναι λευκά (κατά τη γνώμη μου), ενω δεν νομίζω ότι υπάρχει τρίτη μορφή στο ψηφιδωτό.
Στην τοιχογγραφία του τάφου της Ευριδίκης στη Βεργίνα η κοπέλα δεξιά δεν είναι η Δήμητρα αλλά η "έντρομη" ακόλουθη της Περσεφόνης.
Ενα στοιχείο που διάβασα τελευταία σχετικά με τον Κάσσανδρο είναι ότι για να πάρει τον έλεγχο της Μακεδονίας συνεργάστηκε στενά με τον Πτολεμαίο τον Σωτήρα και τον Μονόφθαλμο. Ο Κάσσανδρος ανέλαβε το 318π.χ. Μπορεί να έχει κάποια σημασία μπορεί και όχι, ο Πτολεμαίος όμως παίζει ρόλο στα πράγματα της μακεδονίας την περίοδο μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου.
@ Evangelos
εχει ενδιαφερον το θεμα, το εθιξα κι εγω πριν, σημερα εκανε 3 αναρτησεις για Αμφιπολη. Προσωπικα μου προκαλει εντονα συναισθηματα αυτο που γινεται με το μπλογκ της, να αναφερει οτι εχει δει ευρηματα με τα ματια της που δεν εχουν εμφανιστει. Νομιζω οτι αν υπηρξε τοσο μεγαλη διαρροη πληροφοριων θα πρεπει να εχουμε μια απαντηση για αυτο. Στην 1η αναρτηση σχετικα με τα ευρηματα με τα αλογα λεει σε ενα σχολιο κατω απο την αναρτηση οτι η ιδια τα εχει δει. ''Oh well, at least I have credibility unlike the people writing crap - possibly because I've seen what the MC won't release.''
πνα η Δημητρα στη βεργίνα ειναι μονη της πιο περα σε άλλο τοίχο όπως και ο ερμής
@stelios γιαυτο έχω αυτά τα ερωτηματικα δεν νομίζω να προήλθε από φυσικά αιτία... Δεν έχει λογική είναι το χώμα σαν να έχει πασαληφτει πάνω από το ψηφιδωτο... Και ξαναλέω από αριστερά που ξεκινάει το χώμα από κάτω το ψηφιδωτο φαίνεται κανονικά απειραχτο και όχι αλλοιωμενο!!!
Στην παρακατω φωτογραφια μεσα στον κυκλο νομιζω οτι κατι διακρινεται, μπορει να με ξεγελουν τα ματια μου, δενξερω.http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15179
Επισης να αναφερω πως σε παλιες φωτο του υπουργειου υπηρχε αναμεσα στις καρυατιδες μαυρος μουσαμας .
Ισως ηθελαν κατι να κρυψουν, μπορει καποιο αγαλμα να βρισκοταν εκει πισω, οι αρχαιολογοι το αφαιρεσαν και δημιουργηθηκε αυτος ο κυκλος που βλεπουμε.
Σιγουρα εχω πολλη φαντασια και ζητω τη συγγνωμη σας,
Δεν βλέπουμε δηλαδή φυσικά στοιχεία αλλοιωσης ψηφιδωτου ώστε να δικαιολογείται αυτό που δημοσίευσαν!!!
Γία μένα πλέον είναι οριστικό.
Το θέμα του ψηφιδωτού είναι στο κέντρο του, ακόμα και η Περσεφόνη να βρεθεί δεξιά.
Δεν μπορεί ένα τόσο μεγάλο σε έκταση έργο να έχει στο κέντρο του απλά 2 άλογα και η ουσία να είναι στα περιφερειακά στοιχεία.
Δυστυχώς αποκρύπτεται σκοπίμως γιατί έτσι εξυπηρετεί προς το παρών.
@giannis
συμφωνούμε όμως ότι πίσω από το άρμα είναι η ακόπουθη της Περσεφόνης (η Δήμητρα δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φοβισμένη, ούτε παρούσα)
Σίγουρα έχει υπάρξει μεγάλη παρενόχληση του ναού/τάφου μέσα στα 2300 χρόνια του, και ας μην θέλουν να το παραδεχθούν κάποιοι μεταξύ μας...
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_196.html
Βλέπουν άνδρα
πνα ετσι είναι
http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-o-geneioforos-tou-psifidwtou-isws-na-einai-o-filippos-b
O Φίλιππος ο Β αντί του Άδη
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα σχόλια *μέχρι 08:16. Συγνώμη εάν επαναλάβω κάτι που πιθανόν έχει γραφτεί ακολούθως:
Ο Φίλιππος Ολυμπιονίκης: Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.
Νομίζω πως είναι ο Φίλιππος ως ολυμπιονίκης την τρίτη του και τελευταία φορά και στο χέρι του κρατά τον οκτάχρονο Αλέξανδρο ίσως με λεοντή (κατά το όνειρό του όταν τον συνέλαβε η Ολυμπιάδα) .
Ενώ από την πλευρά του Ερμή το χώμα είναι κομμένο ευθεία καθέτως, όπως είναι και στην πόρτα από την πλευρά του γενειοφόρου είναι κοίλο καθέτως με χύμα χώμα πάνω στο ψηφιδωτό 5-6 πόντους στο ύψος του αριστερού χεριού (και όχι συμπαγές, αφού φαίνονται ψηφίδες ανάμεσά του...), δεν θέλανε να παρουσιάσουν σήμερα την μορφή που κρατά ο γενειοφόρος άνδρας.
Επίσης το κυκλικό σημείο της καταστροφής είναι σκεπασμένο με το ίδιο χώμα που είναι επιχωματισμένος ο θάλαμος. κάτω από το ψηφιδωτό είναι τέτοιο χώμα; όχι φυσικά. πιο πολύ θέλουν να κρύψουν το συγκεκριμένο σημείο που μπορεί να έχει κάποιες φθορές είναι να είναι μαρτυριάρικο... πχ τα άλογα να έχουνε στολίδια με ρόδακες / ήλιους μακεδονικούς -της βεργίνας-.
άλλωστε και η φωτογραφία από την πόρτα, είναι αυτή που είχε το μαρμάρινο θύρωμα που βρέθηκε σπασμένο πάλι είναι κομμένη από πάνω, προφανώς έχει κάποιο στοιχείο στο χώμα που δεν θέλουν να το δείξουν.
ΥΓ: Εμπεδότιμε και αγαπητοί συζητητές ποιά είναι η ερμηνεία σας για το κόψιμο στο σκαλοπάτι, ήταν για να ασφαλίζει η μαρμάρινη πόρτα που βρέθηκε σπασμένη μήπως;;
Την ρώτησα αν αναφέρεται στον εφηβαρχικό νόμο που βρέθηκε από τον Λαζαρίδη, γιατί στα σχόλια της αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει επιγραφή, είπε όχι. Λέει ότι υπάρχει εύρημα από τον Αύγουστο που δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, αλλά το έχει δει, και προσπαθεί να κάνει το υπουργείο να δημοσιεύσει ότι έχει βρεθεί
Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ανατρίχιασα !
Σε άλλες απεικονίσεις θεωρείται οτι είναι η Κυάνη (νεώτερη) και σε άλλες η Δήμητρα (μεγαλύτερη σε ηλικία). Τα δύο άλογα εμφανίζονται σε όλες τις τοιχογραφίες αρμάτων στη Μακεδονία. Και είναι άσπρα.
Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η συνωμοσιολογία. Είναι ένα ξεκάθαρο ψηφιδωτό με αγαπημένο ταφικό θέμα για τους Μακεδόνες και σε άμεση σχέση με την περιοχή της Αμφίπολης.
Η επιλογή για να παρουσιαστεί αυτός ο χώρος, έγινε με βαση την ανάγκη να φτάσουν γρήγορα στο δάπεδο και να δουν αν απεικονίζεται κάτι συγκεκριμένο και διαφωτιστικό. Σίγουρα ήδη έχει καθαριστεί και ο υπόλοιπος χώρος και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
@Yannis D 2 δύο παρατηρήσεις:
1 - Το Amfipolinews σήκωσε την φωτογραφία από τα σχόλια του blog (δεν θυμάμαι ποιός έκανε την ανάρτηση αλλά θυμάμαι ότι έγινε από έναν εδώ μέσα) και -κακώς- δεν αναφέρει την πηγή του
2 - Το ότι φαίνεται άνδρας μου φαίνεται τραβηγμένο από τα μαλλιά, είναι το σχέδιο του αλόγου το οποίο έχει υποστεί φθορές
Παιδιά τι συζητάμε τώρα
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_196.html
Είναι ολοφάνερο το σώμα του ανδρός το χέρι του οποίου κρατάει ο Γενιοφόρος και είναι ξαπλωμένος πάνω στο πρώτο άλογο !
@Βασιλική Σιάπκα
Πολύ φρέσκο είναι το κόψιμο, μάλλον της Περιστέρη.
Θα μάθουμε...
@ Evangelos
Δηλαδή αν το αναλύσουμε, αφήνει να εννοηθεί στην 1η της ανάρτηση σήμερα ότι υπάρχει κάτι σχετικό με τα άλογα του Αλέξανδρου που λεει οτι από αυτό προήλθε η χρονολόγηση του μνημείου, μετά κάνει μια 2η ανάρτηση στο ίδιο θέμα λέγοντας πως ο Αλέξανδρος άφηνε επιγραφές παντού αφήνοντας υποννοούμενο ότι αυτό που τις δείξαν είναι επιγραφή;
Και λέει ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν μεχρι τωρα την αρχαιολογια κι οτι το ιδιο δεν πρεπει να γινει με την Αμφιπολη και γι' αυτο τα κοινοποιει. Δηλαδη λεει οτι καποιος φιλος της της εδειξε ευρηματα απο την ανασκαφη αλλα αυτη τον δινει για το καλο των ελληνων που οπως λεει πληρωνουν φορους για την ανασκαφη και λεει οτι ξερει οτι η σταση της δε θα αρεσει στο υπουργειο. Λιγο περιεργα δεν ειναι ολα αυτα;
@ yannis D
Νομίζω υπερ-εξηγούν και υπερ-εξηγούμε το μωσαϊκό, τελικά κυττώντας το ξανά μέσα στο κόκκινο περίγραμμα νομίζω πως ότι φαίνεται είναι του αλόγου. Δέστε το λογικά: θα κρατούσε ο οδηγός του άρματος οποιοδήποτε δίπλα στα άλογα; η Περσεφόνη συνήθως διακρίνεται στο άρμα, πιό πίσω, στις αντίστοιχες απεικονίσεις.
Δεν ωφελεί να συνομοσιωλογούμε, ας περιμένουμε.
Ο Εμπέδοτιμος έκανε μια υπόθεση: ο Θ2 είναι προθάλαμος, εφόσον ο Θ3 δεν είναι ο ταφικός ακόμα, οπότε ο νεκρός κανονικά δεν πρέπει να απεικονίζεται.
Συμφωνώ και επαυξάνω με τις φτωχές μου γνώσεις. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί να βάλουνε έναν κύκλο και να μη δείξουν το μωσαϊκό. Και αν υπάρχει εύρημα από τον Αύγουστο και δεν μας το παρουσιάζουν, μάλλον δεν το έχουν ερμηνεύσει με σιγουριά. Αν η εν λόγω κυρία γνωρίζει, γιατί δεν το λέει, έχει δώσει "όρκο σιωπής";
Νιόβη δεν είναι απαραίτητο περίεργο εάν ο ίδιος ο φίλος της είναι το ίδιο δυσαρεστημένος από την μη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το ΥΠΠΟ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογη δυσαρέσκεια είχε εκδηλωθεί από την απαγόρευση του ΥΠΠΟ για δημοσιοποίηση σχετικά με τα πρόσφατα ευρήματα στα Αντικύθηρα.
Εξάλλου έδωσε κάποια ίχνη πληροφοριών για την ύπαρξη των ευρημάτων χωρίς όμως να αναφέρει ποιά είναι τα ευρήματα αυτά(τα οποία θεωρώ πως πρόκειται για επιγραφές ανάμεσα σε άλλα).
Τέλος δε νομίζω ότι θα τορπίλιζε την φήμη/καριέρα της έτσι απλά. Εάν αληθέουν αυτά που γράφει πρόκειται για σημαντικά ευρήματα τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα για τον α ή β λόγο.
αν υπήρχε νεκρός γυμνος πανω στο αλογο (με υπερτροφια στα γεννητικα οργανα) μαλλον ατιμωτική παρασταση προς τον νεκρό θα ήταν.
το αλογο ειναι και σας μπερδευει η υπο γωνια κατεύθυνση που προσπαθησε να δωσει ο καλλιτεχνης
@ Giannis
Eμ, πέστο ντε, γιαυτό έγραψα στα "μαλακά" πως ότι φαίνεται είναι του αλόγου!
Τραβάμε το καϋμένο το ψηφιδωτό από τα μαλλιά στην κυριολεξία.... Ας το αφήσουμε να μας δείχνει αυτό που βλέπουμε, μέχρι νεωτέρας
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αυτή την εικόνα:
http://prntscr.com/4vkfmr
Από εδώ:
http://tektonikadromena.blogspot.gr/2014/03/blog-post_24.html
Δεν αναφέρεται πηγή και προέλευση γι' αυτό την παραθέτω με μεγάλη επιφύλαξη
ποιος θα τολμησει να κακοποιησει ενα παγκοσμιου ενδιαφεροντος μνημειο βγαζοντας μερος του ψηφιδωτου για επικοινωνιακους λογους οταν με τη συγχρονη τεχνολογια χρονολογουνται τα παντα.
λιγη σοβαροτητα
Έλεος φίλοι και φίλες με τις φαντασιώσεις του καθενός. Απλή λογική δεν υπάρχει; Τα προηγούμενα σχόλια δεν τα διαβάζει κανένας, πριν σχολιάσει τα ίδια και τα ίδια;
Καταντάει πολύ κουραστικό. Άλλο οι προσωπικές θεωρίες του καθενός, έστω και υπερβολικές σε φαντασία και άλλο οι φαντασιώσεις και οι εμμονές.
Συγχωρέστε με, αλλά έχει παραπάει. Ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε πιό συγκρατημένοι και να σεβαστούμε τη σοβαρότητα που έχει αυτό μπλογκ, όχι τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά καθ` όλη την πορεία του.
@Effie
εδω και ωρα γελαω με τα τραγελαφικα
@ George
Συμφωνώ, της το λενε και στα σχολια ''After the above hint (for something else coming up), I guess you are aware your credibility is at stake here''
Αρα αν παρουμε σοβαρα οσα εγραψε και το θεωρησουμε αξιοπιστη πηγη, εχουν βρεθει ισως επιγραφες σχετικες με τα αλογα του Αλεξανδρου; και τι μπορει να σημαινει αυτο;
Μην ξεφεύγουμε εντελώς ψυχραιμιαααα:)))
@effιε
συμφωνω απόλυτα με τη παρατήρησή σου ότι βρισκομαστε εξω από το ταφο.
Στις Αιγες ήταν εντος του ταφου η παρασταση.
Νιόβη αν δε τα δούμε και εμείς οι ίδιοι όλα αποτελούν εικασίες. Όταν την ρώτησα πάντως εάν τα 'άλογα του Αλεξάνδρου' έχουν να κάνουν με τις 'επιγραφές' είπε πως η εκτίμηση είναι κοντά(in the ballpark) και πως υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία.
Ότι και να'ναι οι αποκαλύψεις είναι κοντά, θέλω να πιστεύω την εβδομάδα αυτή που ξεκινά αύριο θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και για το μωσαϊκό καθώς και για τα -πιθανά- ευρήματα που έχουν βρεθεί και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όπως αναφέρει η King
@giannis
Και εγώ έβαλα τα γέλια όταν -επιτέλους- χαρακτήρισες το "ανθρώπινο σώμα" με τα..παρελκόμενα, προσπάθησα να το πω, αλλά πως;;
Υπάρχει μια δικαιολογία: η λαχτάρα όλων μας να βρεθεί στον τάφο ο Αλέξανδρος. Και κάθε εύρημα το τραβάμε από παντού για να επιβεβαιώσουμε πιό γρήγορα αυτό που θέλουμε, οπότε: @garasari.blogspot, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο.
Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνω πάντοτε να είμαστε φειδωλοί στην υπόθεση ότι πάμε για Αλέξανδρο, το θέλω όσο όλοι αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις-το έχω πει τόσες φορές- ενδείξεις μόνο...
Kατά συνέπεια ας μην είμαστε αυστηροί με τους ευφάνταστους και καλοπροαίρετους σχολιαστές. Είναι η αδημονία που παίζει παιχνίδια στη φαντασία.
Άντε, καλό βράδυ σε όλους, με έκανες και γέλασα πολύ πάντως giannis, νάσαι καλά...
@ giannis
ένα τελευταίο, ο Εμπεδότιμος το επεσήμανε αυτό για το ψηφιδωτό εκτός ταφικού θαλάμου, εγώ απλά το επανέλαβα...
οπως εδειξα πριν λιγες ημερες με αναρτηση μου,ο ταφος της αμφιπολης ειναι ο χωρος που βρισκονται ο μεγας αλεξανδρος και η ρωξανη.....η πληροφορια αυτη υπαρχει απο την αρχαιοτητα και εμφανιζεται κωδικοποιημενη στον πινακα του ρουμπενς ''αλεξανδρος και ρωξανη''.....
http://politismos-kai-skepseis.blogspot.gr/2014/10/peter-paul-rubens.html
Νιόβη το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως εάν αληθεύει η King, τότε είναι το πρώτο στοιχείο -απ'όσο γνωρίζω- που συνδέει τον τάφο με το όνομα του Αλέξανδρου
Διαβαζωντας τα σχόλια σας μένω σε δύο πράγματα που με έκαναν εντύπωση!
Πρώτο είναι το ματι του αλόγου ( έντονο γαλάζιο ) Είναι ενα χρώμα που θα μπορούσε να αποδώσει ο καλλιτέχνης και στο υπόλοιπο ψηφιδωτό αλλα δεν το κάνει!
Και φαντάζομαι ότι δεν το κάνει γιατί θέλει να δώσει έμφαση στο μάτι του αλόγου!
Δεύτερο ειναι η άμμος (και οχι ΧΏΜΑ) στο κέντρο της φωτογραφίας του ψηφιδωτού που εσκεμμένα προσπαθούν να αποκρύψουν "κατι"!
Φίλε Εμπεδοτιμε η άποψη σου για τα 2 αυτα θέματα θα με χαροποιουσε !
Σας (ξανά)ευχαριστώ όλους για το υπέροχο αυτό ταξίδι!
Τελικά όντως η αρχαιολογία θέλει ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ !
Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Ήμουνα σε ταξίδι όταν έγινε η ανακοινωση και τα παρακολουθούσα όλα μεσω κινητού, Ειναι πραγματικά εντυπωσιακο πως μέσα σε δέκα λεπτά είχε γίνει έγκυρη διαπιστωση για το που αντιστοιχουν οι μορφές στο μωσαϊκο από τον Εμπεδότιμο και τους σχολιαστές.
Το έντονα μπλε μάτι του αλόγου, ειναι, περα απο τα υπολοιπα, κάτι που μου τρβάει την προσοχή. Ξεχωρίζει έντονα και σίγουρα συμβολίζει κάτι.
@George
Έτσι ακριβως ειναι και αν οντως υπαρχει πιστευω οτι καλως δε δημοσιοποιηθηκε εξαρχης. Κι εκει ειναι που σκεφτομαι γιατι να το δημοσιευσει καποιος στο blog του οταν μια κυβερνηση αποφασιζει να το αποκρυψει. Κι εκει αρχιζω και μπλεκομαι για το εαν εκανε καλα ή οχι που το ειπε και μαλιστα λεγοντας οτι το κανει για τους καλους ελληνες που πληρωνουν φορους.
Το έντονο γαλάζιο χρώμα στο μάτι. εμφανίζεται και σε άλλα άσχετα σημεία και έχει να κάνει με τη λανθασμένη ρύθμιση της φωτογραφικής μηχανής, αλλά μάλλον και με την αλλοίωση από το πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποίησε αυτός που προετοίμασε τις φωτογραφίες. Υποπτεύομαι μάλιστα το picasa. Στο τέλος θα δείτε οτι δεν είναι τίποτα "περίεργο".
Και είπαμε, φαντασία χρειάζεται οπωσδήποτε. Φαντασιώσεις όχι.
Για το γαλάζιο μάτι του αλόγου σας έχω δώσει την απάντηση.
Εμπεδότιμε, Γαράσαρη και υπόλοιποι φίλοι...
Ας προχωρούσαμε λίγο πιό πέρα από την απλή ερμηνεία της απεικόνισης του ψηφιδωτού.
Ας αναλογιστούμε το τι αισθάνεται ο Ερμής ως ψυχοπομπός, τον οποίο βλέπουμε σήμερα, να απεικονίζεται με τις απλές ψηφίδες της εποχής, ο οποίος κοιτά «έντρομος» στα μάτια τον γενειοφόρο νεκρό που οδηγεί προς τον Άδη.
Δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι θα ήταν ο ψυχοπομπός του Μακεδόνα Βασιλέα ................ ανδρός!
Πάντως το χώμα (άμμος κατ'εμέ )πάνω στο ψηφιδωτό δεν έχει καμία σχέση με το χώμα στα τοιχώματα δεξιά τις φωτογραφίας
Καλησπέρα και απο μένα,
Κατ´ αρχήν θα συμφωνήσω με τους DImitrios Argyrakis, Thomas Arvanitis και Phil ότι η καταστροφή στο δάπεδο είναι απο φυσικά αιτία. Για εκείνους βέβαια που φαντάζονται βωμους και φωτισμούς τους παρακινω για άλλη μια φορα να δουν τον πίνακα του Ρουμπενς με το θάνατο του Αχιλλέα. Ίσως εκει βρουν αυτο που φαντάζονται και ψάχνουν.
http://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:Achilles_series_by_Peter_Paul_Rubens#/image/File:Peter_Paul_Rubens_179.jpg
Σχετικα με την πλάγιασμενη μορφή του ανθρώπου πάνω στο άλογο αυτη δεν υπάρχει καθώς μας ξεγελάσει η φυσική ρωγμη στην επιφάνεια εδρασης του ψηφιδωτού.
Θα συμφωνήσω με τον Chris Ts για το ρούχο του Πλουτωνα πάνω στον αριστερό του Ώμο. Η μήπως είναι η μορφη του Φιλίππου του Β´ στην απεικόνιση του Πλουτωνα?
Επίσης, παρατηρούμε ότι μάλλον δεν βρέθηκαν στο δάπεδο οι υπόλοιπες πεσμένες μαρμαρινες πλάκες της οροφής όπως ορισμένοι απο εμάς είχαμε πιστέψει. Το γεγονός αυτο ενισχύει την ερμηνεία του Εμπεδοτιμου περί αρχικού σχεδιασμού με σκαλωσια και οπες για την πλήρωση του χώρου απο τον ίδιο τον κατασκευαστη του Τυμβου! Μπράβο Εμπεδοτιμε και συγχαρητήρια άλλη μια φορα για την εξαιρετική σου σημερινή ανάρτηση. Βέβαια είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα και η ποιότητα της συλλογικής σκέψης στην εποχή του Διαδικτύου που επιτρέπει να αναπτύσσεται τόσο υψηλού επιπέδου crowd sourcing ερμηνευτική αρχαιολογία!
Αγγελος
Απο μια γρήγορη ματια που εριξα στις υπόλοιπες απεικονίσεις σε καμία δεν βλεπουμε και τα δυο μάτια του αλόγου!Μήπως ο καλιτέχνης στην Αμφίπολη εσκεμένα μας δείχνει και τα δυο μάτια του αλόγου με το ένα να είναι μπλε?
Όπως και να έχει το άλογο αυτό καταλαμβάνει ως μορφή ακόμα ακόμα και με τον εξοπλισμό του όπως λέτε, την φωτεινότητά του κλπ , το χαρακτηριστικό γαλάζιο οφθαλμό τον κύριο ρόλο στο απεικονιζόμενο θέμα.
Νιόβη εμένα μου φαίνεται πως για να μη το δημοσιοποιήσουν δεν είναι βέβαιοι οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή οπότε θέλουν να βρούν τις απαντήσεις πρώτα.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, για να σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση η Κινγκ λέει πως τα ευρήματα δεν χρήζουν τόσο βαθιάς/μακρόχρονης έρευνας και πως η απόκρυψη αποσκοπεί σε πολιτικά συμφέροντα(όπου πολιτικά μπορεί να είναι από εξωτερική πολιτική έως κομματικά συμφέροντα όποια και αν είναι αυτά), και κάνει λόγο ξεκάθαρα για ευθύνη του υπουργείου και όχι για αρχαιολόγους.
Προσωπικά τείνω προς την 2η ερμηνεία, μια και εν γένει δεν εμπιστεύομαι τους πολιτικούς, την κρίση και τις σκοπιμότητες τους.
Πάντως όπως και να'χει το πράγμα η Κινγκ μπήκε στον χορό και θέλει δε θέλει θα χορέψει τώρα, είτε μόνη της είτε μαζί με το υπουργείο.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
ΒΕΡΓΙΝΑ ΙΙ,Ο "Τάφος της Περσςφόνης".
Σελίς 64.
"Ο Πλούτων,(..).Με το δεξί του χέρι τεντωμένο μπροστά κρατά τα ηνία και το σκήπτρο,που αποδίδεται με βαθύ καστανό χρώμα έτσι,ώστε να δηλώνεται ότι η επιφάνειά του δεν είναι λεία,
αλλά σαν να αποτελείται από δύο ελικοειδώς συστρεφόμενα μέρη,που στο άνω άκρο σχηματίζουν
πρώτα κομβιόσχημη εξοχή και στη συνέχεια μικρό δισκάριο.(..)Το ιμάτιό του δηλώνεται επάνω από τον αριστερό του ώμο και τον αριστερό μηρό του,ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του,με βαθιές πτυχώσεις και ανεμίζοντας βίαια,απλώνεται κάτω από το κορμί της Κόρης,δεξιά από τον τροχό του άρματος".
Σελίς 67.
"Οι γυμνοί όγκοι και των δύο θεών προβάλλουν τη λευκή τους επιφάνεια μέσα από το πλούσια πτυχωμένο και έντονα χρωματικά διαβαθμισμένο ιμάτιο του Πλούτωνα,που κυριαρχεί τόσο με την έκταση όσο και με το δυνατό μενεξεδί χρώμα του,που θαρρείς και αντανακλά το ζωηρό κόκκινο
χρώμα του άρματος και δένεται αντιστικτικά με το ομοιόχρωμο τμήμα του ενδύματος της τρομαγμένης
Ωκεανίδας,που λειτουργεί έτσι ως τελευταία απήχηση του κυρίαρχου τόνου στο κέντρο της καίριας
στιγμής.Το ιμάτιο του θεού σχηματίζει μιά ταραγμένη επιφάνεια,της οποίας τόσο τα πέρατα όσο
και οι αναδιπλώσεις και πτυχώσεις δεν πειθαρχούν σε κανένα σχήμα,ώστε τονίζουν με τον πιό έντονο τρόπο όχι μονάχα την ορμητική κίνηση,αλλά και την βιαιότητα που συντελείται στο σημείο
εκείνο.Αλλωστε,είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τη λειτουργία του ενδύματος αυτού,αν
επιχειρήσει να το δεί ως πιστή απόδοση της πραγματικότητας και όχι ως μέσο μιάς ζωγραφικής έκφρασης,που εκμεταλλεύεται την δυνατότητα που της προσφέρει τόσο το χρώμα όσο και η υφή του ιματίου,γιά το αισθητικό αποτέλεσμα που επιδιώκει".
Μανώλης Ανδρόνικος.Πανταχού Παρών.Ακόμα και στην Αμφίπολη.
1)Θα μπορούσε ο γεννειοφόρος άνδρας να είναι ο ίδιος ο Αλέξανδρος;Το απόγευμα που μίλησε η Μενδώνη στη ΝΕΡΙΤ ανέφερε ότι πρόκειται για άνδρα ηλικίας 30 -35 ετών...Ούτε μίλησε για Πλούτωνα ούτε για κανένα άλλο.Επίσης ο Βαλαβάνης είχε πεί αρχικά ότι πρόκειται για τον αποθανόντα.
2)Σε αυτή την περίπτωση αν υπάρχει δεύτερος επάνω στο άρμα ,τότε μπορεί να πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα;
3)Ο κύκλος φαίνεται κάτι κρύβει και όχι ότι υπάρχει κάποια ζημιά στο σημείο εκείνο.Εάν υπήρχε ζημιά η γύρω περιοχή δεν θα ήταν τόσο καλά επίπεδη και ευθυγραμισμένη.Αποκλείεται να υπήρχε κολώνα διότι η στήριξη της οροφής γίνεται από τους πλευρικούς τοίχους.
4)Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της αποκάλυψης -καθότι αυτά που βλέπουμε σήμερα απαιτούσαν παρα πολύ καιρό για να αποκαλυφθούν-και οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχθεί πολλές πολλές μέρες πρίν.Αυτή η εβδομάδα είναι πιθανό -μετά τις σημερινές φωτογραφίες -να είναι η απαρχή της αποκάλυψης , η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει απότομα ,για λόγους δεοντολογίας και σεβασμού του κόσμου...
George Maglis εγώ έπλασα με την φαντασία μου κάποιους βωμούς και φωτισμούς στο σημείο του κύκλου αλλά ο πίνακας του Rubens δε με βοηθάει να τους φανταστώ καλύτερα. Θα μπορούσες να βοηθήσεις περαιτέρω;
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_651.html
Ενδιαφέρον, Αγγελος
Ισχύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μάτια με διαφορετικό χρώμα, ένα μαύρο και ένα γαλάζιο;
Θα μπορούσε η ανθρώπινη μορφή που λέγαμε πριν να συνεχίζεται μέχρι πάνω και είναι ζωγραφισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι 2 σε ένα και άλογο και άνθρωπος, οπότε η γραμμή στα καπούλια του αλόγου να είναι για αυτό τον λόγο ;
@George Tsiagalakis
Εάν ο Ρουμπενς είχε προσβάση σε πρωτότυπα η αντίγραφα του έργου/ων του Αετιων τότε θα μπορούσε να αντιγράψει τους συμβολισμούς η και τις αναπαραστάσεις απο το εργο του. Ανάμεσα στις δυο Καρυατιδες τοποθετεί ένα "βωμό" με τις σφίγγες, τα κεφαλιά απο τα κρυαρια όπως στην νεκραμαξα και με φωτια απο πάνω. Η μια Καρυατιδα φέρει λοξο υματιο/φαρέτρα με βέλη και το δάπεδο είναι ίδιο με αυτο του προθαλαμου. Στο κέντρο ο Θάνατος του αγαπημένου ήρωα του Αλέξανδρου. Το έργο έχει πολλούς συμβολισμούς όπως και οι υπόλοιποι πίνακες του Γαμου του Αλέξανδρου με την Ρωξανη. Δεν ξέρω αν βοηθησα.
Αγγελος
@Νιοβη σχετικά με τον blog της Dorothy King
Αν και δεν είναι σωστό να μιλάω για blog σε ένα άλλο blog ελπίζω να μου επιτρέψει ο Empedotimos μια εξαίρεση.
Η ίδια υποστηρίζει από ότι κατάλαβα ότι πριν τον Αύγουστο βρέθηκαν κάποιες επιγραφές σχετικά με κάποια άλογα του Αλεξάνδρου κοντά στον Τύμβο.
Επίσης ότι αυτές οι επιγραφές παρόλο που αναφέρουν το όνομα του Αλέξανδρου, δεν έχουν άμεση σχέση με τον ίδιο, αλλά είναι πιθανών αφιερώσεις, αφού όπως η ίδια λέει συνήθιζε ο Αλέξανδρος να «αποτυπώνει» το όνομα του παντού, σε διάφορες αφιερώσεις ναών, δωρεές κλπ. Φέρνει ως παράδειγμα τις 70 Αλεξάνδρειες και την αφιέρωση στον ναό της Αθηνάς της πριήνης που πιθανώς να χρηματοδότησε ο ίδιος.
“Alexander hated his father”
Ανάμεσα στις απαντήσεις που έδινε στους χρήστες κατάφερα να ξεχωρίσω αυτή την φράση. Σε καμία ιστορική πηγή δεν αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος μισούσε τον Φίλιππο. Το αντίθετο μάλιστα τον λάτρευε. Φυσικά ήθελε να τον ξεπεράσει. Το μόνιμο άγχος του ήταν τα επιτεύγματα τα του, να ξεπεράσουν τα ήδη πολύ μεγάλα του Φιλίππου. Από τον Αρριανό μέχρι τον Πλούταρχο όλοι αναφέρουν διάφορα περιστατικά. Στον λόγο του στην Ώπη σχεδόν αποθέωσε τον Φίλιππο υποστηρίζοντας πως παρέλαβε αυτός και ο πατέρας του τους μακεδόνες και από νομάδες και βοσκούς τους μετέτρεψε σε πρίγκιπες (Αριανός Ζ.2 ). Μεγαλύτερη απόδειξη; Η περίφημη τοιχογραφία του Κυνηγιού στον τάφο του Φιλίππου. Μαζί απεικονίζονται πατέρας και υιός, και πιθανώς μαζί του κάποιοι από τους εταίρους φίλους του Αλεξάνδρου. Στον τάφο του Φιλίππου βρέθηκαν προτομές που απεικονίζουν και τους δύο.
Δεν θα εμπιστευόμουν καθόλου το Blog της, και αυτά που λέει. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Μου φαίνεται ότι έχει σημαντικά ιστορικά κενά…
Garasari λογικά έχεις δίκιο, αλλά όχι και "φαντασιώσεις" :-)
Μια άστοχη παρατήρηση κάναμε. Το γαλαζιο στο μάτι υπάρχει σε δύο φωτο, γι' αυτο μπερδεύτηκα. Δεν πήγε το μυαλό μου πως η δεύτερη φωτο με zoom στο κεφάλι του αλόγου είναι ή ίδια. Στην πανοραμική φωτο όντως δε φαινεαι κάποιο γαλάζιο.
Να προσθέσω κάτι που όπως διαβάζω δεν έγραψε κανείς ο Ερμής κοιτά πίσω το πρώτο άλογο επίσης ελαφρά πίσω με την γωνία του ματιού του το δεύτερο άλογο "ταραγμένο" κοιτά στο σημείο που είναι η άμμος και τέλος ο "Φίλιππος" μπροστά και όχι πίσω κάτι θέλουν να μας πούνε τα μάτια τους. Όσο για το μπλέ ειναι το υπέρυθρο φως που αντανακλά στο λευκό και μας φαίνεται μπλέ εδω φαίνεται το μπλέ φως ποιο έντονα στο κατο μέρος που είναι ποιο πολλές οι λευκές ψηφίδες http://1.bp.blogspot.com/-IAqtlY5RjP0/VDqe-vCApuI/AAAAAAAAAlA/E11LPP1i8Xg/s1600/RpT53tp.png ευχαριστω.
@George Maglis πράγματι ενδιαφέρον δε το είχα προσέξει
@Cal Gul και ιστορικά κενά να έχει, αυτό που λέει δε χρήζει κενών ή πληρότητας, λέει πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί και η ίδια έχει δεί. Είτε είναι αληθές κάτι τέτοιο είτε όχι. Η ερμηνεία της μπορεί να είναι λανθασμένη, αλλά το γεγονός(εάν αποδειχθεί ως γεγονός και όχι ψεύδος ή Παλαγγιά νο 2) παραμένει.
Αν στην King δείξαν όντως σημαντικά στοιχεια που κρατάνε στο συρτάρι, το τι ιστορικά κενά έχει είναι δευτερευον μάλλον. Και μένα αν μου δειξουν πως βρήκαν επιγραφή που γράφει ΧΧΧ, το μονο που χρειάζομαι για να καταλαβω αυτη την πληροφορία ειναι ικανότητες αναγνωσης.
Η ουσιά είναι αν αυτα που λέει στη συγκεκριμένη περίπτωση ειναι αξιόπιστα. Ο τροπος με τον οποιο τα αποκαλύπτει σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις και ίσως μάθουμε σύντομα τι παίζει.
Οκ Planet :)
Απλά βλέπεις οτι από ένα σχόλιο αρχίσαμε να μιλάμε για τον Αλέξανδρο που είχε δύο χρώματα στα μάτια του, για την απεικόνισή του ως "κένταυρο" κλπ κλπ
Είπαμε, είναι θεμιτό το ενδιαφέρον και η "θέρμη" ερμηνειών, αλλά το συγκεκριμένο μπλογκ έχει επιδείξει σοβαρότητα, πράγμα που σημαίνει οτι όλοι μας πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να σεβαστούμε τα στάνταρτς που έχει βάλει ο ίδιος ο διαχειριστής του. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν δεκάδες άλλα μπλογκς, στα οποία μπορούμε να γράψουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι.
Συμφωνώ George Tsiagalakis οτι μπορεί στο τέλος να βρεί αληθινή αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλές φήμες τον τελευταίο μηνα;
Ακούσαμε για επιστύλια με επιγραφές.
Ακούσαμε για χρυσά νομίσματα.
Σημερα ακούσαμε και για επιγραφές με άλογα..
Ο λογος που συζητησα κι εγω το θεμα εδω ειναι οτι θεωρω οτι εριξε βομβα, γιατι το στοιχειο που ανεφερε συνδεει αμεσα αλεξανδρο με το μνημειο και επισης επειδη τα βαζει με το υπουργειο. Αν συνεβη αυτο, να διερρευσαν δηλ. τετοιες πληροφοριες που οπως ειπε τις ειδε, νομιζω ειναι πολυ σημαντικο και ειναι ενδεχομενως και εθνικο ζητημα το πως μαθαινουμε απο ενα μπλογκ κατι που εχει αμεση σχεση με τον Αλεξανδρο. Ιδωμεν.
@Cal Gul ναι σωστά, αλλά οι φήμες για επιστύλια με επιγραφές και βουνά από χρυσό είναι φανερό πως ήταν ράδιο αρβύλα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για αρχαιολόγο με ονοματεπώνυμο που λέει ρητά πως έχει δεί με τα μάτια της τα στοιχεία, οπότε νομίζω πως αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.
Μια γρηγορη συνθεση με τμημα του μωσαϊκου σε μεγαλυτερη αναλυση, χρησιμοποιώντας επιμέρους φωτο του υπουργείου
http://prntscr.com/4vlqrs
Όπου ράδιο αρβύλα είναι τα ίδια blog που αναπαρήγαγαν την είδηση ότι το σώμα του νεκρού κρύβεται από τον κύκλο του χώματος και ότι είναι εμφανές το κάτω μέρος του σώματος του, μπερδεύοντας την ..βούρτσα με την αλογόβουρτσα..
Αν δίνεται βάση στις προσφατες αναφορές απο τη Dorothy King, σκεφτειται ίσως πως τα άλογα είναι έμμεση αναφορά για το ιππικο...
Kαλησπέρα σε όλους. Το χρώμα των αλόγων, κατά τη γνώμη μου, είναι λευκό απλά το αριστερό όπως και ο Ερμής είναι στη σκια ενώ το δεξί όπως και ο ηνίοχος είναι στο φως. Σίγουρα κάποιος συμβολισμός υπάρχει. Συγχαρητήρια σε όλους για το επίπεδο της κουβέντας. Φυσικά και εγώ ευχομαι να έχει βρεθεί ο Μ. Αλέξανδρος αλλά πέρα από την προσωπική επιθυμία ότι και να βρεθεί θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού για πολλά χρόνια. Συνεχίζουμε το ταξίδι.
Planet που παει το μυαλο σου;;
αυτό που θυμάμαι σχετικά με το ιππικο του, είναι αυτό που ανεφερε κι ο Μαυραγανης οτι οταν εστειλε στην Αθηνα τις 300 πανοπλιες για τους Αθηναιους για να κοσμησουν τον Παρθενωνα έδωσε εντολή να υπαρχει επιγραφη που ελεγε «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων, των την Ασίαν οικούντων». Για την Αμφιπολη τι εντολη μπορει να εδωσε..
αξιότιμοι συνοδοιπόροι, νομίζω παρατηρώντας το περίφημο πλέον κενό του ψηφιδωτού διακρίνω ότι, α)η επίστρωση του είναι ακριβός η ίδια με την τελευταία στρώση (κόκκινο χρώμα) του υπολοίπου ψηφιδωτού που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί , άρα έχει αφεθεί σκόπιμος
β)κάτω από την επίστρωση υπάρχει ψηφιδωτό ,νομίζω ότι διακρίνω μια ασπίδα η ένα λάβαρο με τον ήλιο της Βεργίνας δεμένο στο πλαϊνό του αλόγου.
Τέλος όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το ψηφιδωτό, σαν να έβλεπα στο πρόσωπο του ιππέα τη μικρή κεφαλή που αποδίδεται στον Φίλιππο Β, αν θυμάμαι καλά από την πυρά τις νεκρικής κλίνης.
Ευχαριστώ για την καλή παρέα και το αξιόλογο επίπεδο που αντανακλά και στον κάτοχο της ιστοσελίδας τον Εμπεδότιμο.
* εννοουσα Μαυρόγιαννης οχι Μαυραγανης. και με την τελευταια φραση ηθελα να πω τι επιγραφη, οχι οτι ο Αλεξανδρος μπορει να εδωσε εντολη..
Στον Ηφαιστείωνα, διοικητής του ιππικου (από μια περιοδο και μετά;), ίσως; Δε θα επιμεινω πάντως. Μέχρι εδώ, μη χάνουμε φαιά ουσια σε κάτι που μπορει να αποδειχθει φήμη, και μάλιστα σύντομα.
αποκλειεται να υπαρχει η οψη του νεκρου στο ψηφιδωτο
ειναι γελοιο να χωνει καποιος τη μουτσουνα του σε εργο τεχνης
λοιπον πριν κανα δυο μερες ειχα γραψει για το χρησμο του μαντειου των δελφων στο φιλλιπο και οτι πιθανον να εχτισε καποιο ναο στον αμμωνα ο φιλλιπος εκτελοντας αυτο που του ζητουσε ο χρησμος. εξου και ο περιβολος που μοιαζει με σφραγιδα εξου και ο λεοντας στην κορυφη που σχετιζετε με το οραμα του φιλλιπου.
δηλαδη το μνημειο εχει να κανει με την γεννηση του αλεξανδρου.
να σας θυμησω και κατι ακομη
την ημερα που γεννηθηκε ο αλεξανδρος τα αλογα του φιλλιπου πηραν την πρωτη τους νικη στους ολυμπιακους αγωνες.
δειτε στο ψηφιδωτο τον αναβατη. δεν εχει στεμμα. εχει κλαδι ελιας. για μενα ειναι σιγουρα ο φιλλιπος και ενα ακομη στοιχειο οτι το μνημειο αυτο σχετιζετε με τη γεννηση τουλαχιστον του αλεξανδρου.
http://maccunion.files.wordpress.com/2014/04/b1262b.jpg
Συνωρίς σε χρυσό στατήρα του Φιλίππου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών
και ενα τελευταιο. αν θυμαστε την προηγουμενη ανακοινωση και της καποιες φωτο για της οποιες ειχαμε διαφορετικες αποψεις εδω μεσα.
πχ αυτη τη φωτο http://prntscr.com/4vmbjv
αν δειτε απο πισω απο το βαθρο μοιαζει σκαμενο. οπως ειναι σκαμενο στις σημερινες φωτο. ηταν η μερα που η περιστερη βγηκε και ξαναειπε οτι ειναι σιγουρα μακεδονικος και του 325-300 πχ
οποτε πλεον το ψηφιδωτο πρεπει να θεωρουμε οτι το εχουν δει ολοκληρο απλα οι ενημερωσεις ειναι σε εργασιες δεκα μερων πισω. μας ενημερωνουν οταν κρινουν οτι πρεπει και οχι οταν τα βρισκουν, για λογους που αυτοι ξερουν.... και εμεις υποθετουμε.
και μην ξεχνατε την σημασια των ονοματων. φιλος των ιππων ειναι ο φιλλιπος
τη μερα που γεννηθηκε ο αλεξανδρος κερδισε τους ολυμπιακους αγωνες με δυο αλογα. τη δευτερη φορα ξερδισε με το τεθριππο του και την τριτη φορα κερδισε με ενα ως αναβατης με ενα αλογο. και στις 3 νικες που κυκλοφορουν δεκαδες νομισματα με το φιλλιπο ως αναβατη θα τον δειτε με γενια ιδιο με αυτη τη μορφη
και αν υποθεσουμε οτι το ψηφιδωτο το ειδαν πριν δεκα μερες. μαλλον εχουν καταληξει οτι ο φιλλιπος αναβατης. γι αυτο και αυτο το δεκαημερο ολες αυτες οι ανακοινωσεις για το φιλλιπο ωστε να ταυτοποιησουν τον ταφο του στην βεργινα. οποτε αφου πλεον ειδαν παρακατω και ξερουν ποιος ειναι μεσα δε φονηθηκαν να δειξουν τον φιλλιπο.
Στάθηκα πάλι στην ανακοίνωση του υπουργείου, στο σημείο:
"...οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι".
Το συνδύασα με όλα τα νομίσματα επί εποχής Φιλίππου Β, οι κεφαλές των οποίων είναι γενειοφόρες (με γένι όχι φροντισμένο, αλλά τραχύ, που καλύπτει μεγάλο μέρος των παρειών), μαλλί μετρίου μήκους (αλλά όχι αφρόντιστο, ούτε και χτενισμένο) και στεφάνι δάφνης.
Είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά τα οποία βλέπουμε στον οδηγό του άρματος, χωρίς καμία διαφορά.
Λαμβάνοντας υπόψη:
α) οτι οι κεφαλές στα νομίσματα του Φιλίππου Β αποδίδονται μεν στο Δία, παραπέμποντας όμως και στον ίδιο,
β) οτι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν εμφανίζονται σε κεφαλές άλλων μεταγενέστερων βασιλέων,
γ) οτι δάφνινο στεφάνι εμφανίζεται και στις κεφαλές των χρυσών στατήρων του Φιλίππου (οι οποίες αποδίδονται στον αγένειο Απόλλωνα),
δ) οτι οι άλλες σωζόμενες παραστάσεις με τον Πλούτωνα, δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά (το γένι είναι μακρύ και αφρόντιστο, τα μαλλιά τείνουν να χαρακτηριστούν ατημέλητοι βόστρυχοι, δε φέρι δάφνινο στεφάνι πουθενά),
μήπως τελικά ο καλλιτέχνης δανείστηκε το εικαστικό θέμα της αρπαγής της Περσεφόνης (που το χρησιμοποίησε, μάλλον ο ίδιος και στον τάφο των Αιγών) και το παράλλαξε εμφανίζοντας το Δία - Φίλιππο να οδηγεί το νεκρό στον τάφο;
Και ποιός μπορεί να ήταν ο νεκρός αυτός; Μα ο γιός και των δύο. Ο Αλέξανδρος, γιός και του Δία και του Φιλίππου, που η μορφή τους είναι ίδια στις κεφαλές των νομισμάτων του Φιλίππου.
Ίσως γι` αυτό και η αρχικά "περίεργη" επιλογή του επιτελείου της Περιστέρη, να μην αναφερθεί στο προφανές, δηλαδή σε ηνίοχο Πλούτωνα, αλλά σε "γενειοφόρο άνδρα, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι".
LOOK! Under the circular spot, the round shield with the Macedonian sun of Vergina held by the driver of the tank !
http://hpics.li/f0bcc13
κι ένα εξαιρετικό σχόλιο από το κάπιταλ:
Wkeanos πρίν 13 ώρες στους φίλους Προσ. μήνυμα Σύστ. διαγραφής
(14)
Εξαιρετικη η αλληγορια της παραστασης
Η παρασταση κινειται απο ανατολικα προς τα δυτικα....Απο την Αλεξανδρια προς την Μακεδονια
Με τον θεο Ερμη να οδηγει το αρμα στην Μακεδονια στην πατρωα γη.
Ο Θεος Ερμης λεγοταν και ψυχοπομπος και ηταν και ο Θεος του Εμποριου και των κλεφτων....
Θεος που οδηγουσε τις ψυχες στον Αδη (για να τελειωνουμε με τις εξυπναδες οτι το μνημειο δεν ειναι ταφος)
Και ενας απο τους πιο χαρακτηριστικους θεους των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...(για να τελειωνουμε και με τους Μonkeydonians)
Η παρασταση ειναι υπεροχη και ο Μεγας Αλεξανδρος κυριαρχει σε αυτην την επιστροφη....
Γενναει τοση ομορφια στην σκεψη....
Θα πω μονο μια απο τις σκεψεις μου...
Το ενα απο τα αλογα καθως κινειται προς τα δυτικα δειχνει να αντικατοπτριζεται στο χρωμα του οφθαλμου του η θαλασσα του Αιγαιου πελαγους καθως ειναι στα αριστερα του οπως ανεβαινει.....
oops,
Γαλάζιο είναι και το υποδεκάμετρο των αρχαιολόγων μπροστά στο κατώφλι!!!
Πως έγινε αυτό πάλι;;;
Εγινε γαλάζια όλη η Ελλάδα έλεγε κάποτε ο αρχηγός νεολαίας κάποιου κόμματος.
Μάλλον γνώριζε από τότε αυτός!
Μας έχει συνεπάρει η εμπειρία της ανασκαφής και χάνουμε την απόλαυσή της. Πόσοι από μας, άραγε, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι, αν πράγματι ισχύουν οι υποθέσεις ότι το μνημείο σφραγίστηκε αμέσως μετά την κατασκευή του (το πόσο αμέσως έγινε η σφράγιση, δεν έχει σημασία) είμαστε, ναι, εμείς, είμαστε οι πρώτοι που απολαμβάνουν αυτήν την εξαίσια τέχνη;
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Πάντως εγω,μόλις είδα το ψηφιδωτό αντανακλαστικά σκέφτηκα αμέσως τον Φίλιππο.Αυτην την εικόνα εχω σαν γνώση γιαυτον..αναζητήστε αν θέλετε το αργυρό τετράδραχμο του Φιλίππου και θυμηθείτε τα χρυΣα στεφάνια τοΣο της Βεργινας οΣο και της Αμφιπολης που παραπέμπουν σε αυτόν.Τον Πλούτωνα ειναι αλήθεια οτι δεν τον είχα για ετσι.Τη φιγούρα αυτη Φίλιππο την εχω.Εχω την αίσθηση οτι όλοι το ίδιο σκεφτήκατε αντανακλαστικά...
...και απολύτως συμφωνώ με gars sari...
Garasari .bloqspot εννοώ...
Αλήθεια, κάτω αριστερά ακριβώς πανω απο την σχεδίαση βλεπουμε κάποιο πρόσωπο να κοιτά προς τον γενειοφόρο η ειναι ιδέα μου;;;;στα πόδια του ερμη εννοώ και κάτω απο τα φτερά του.....
Α, και μην ξεχνάτε πέντε τελικά τα κομμάτια της θύρας οπως έλεγαν και οι φήμες....
Ο Μαυρογιαννης στην συνέντευξη του στο Κυπριακό ραδιόφωνο παρέθεσε νεα στοιχεία γιατι πιστεύει ότι ο Υφαιστιωνας εταφη ειδικά στην Αμφιπολη! Στην ουσία καθώς ήταν ο ναύαρχος και ναυπηγος του στόλου και η Άρτεμις Ταυροπουλος η προστάτιδα ΘΕΑ του στόλου του Αλέξανδρου επιλέχθηκε η Αμφιπολη, πέρα απο την σχέση του Υφαιστωνα με την Αθήνα και το γεγονός ότι η Αμφιπολη ήταν η αφετηρία του στόλου. Επίσης, απορρίπτει ιστορικά οποιαδήποτε άλλη απο τις προταθεισες προσωπικότητες.
Μια πιθανή ερμηνεία με τα άλογα του Αλέξανδρου της Dorothy's είναι ότι υπάρχει πιθανότητα η πηγή της να της έκανε πλάκα ειδικά αν τα άλογα ήταν και ...... Πράσινα! ΧΑ ΧΑ. Η μπορει να ήθελε να τεσταρει την εχεμυθεια της η να την τιμωρήσει για τη διαρροή παλαιότερων πληροφορειων εκθέτοντας την.
Αγγελος
Καλημέρα σας. Το Υπ.Πο. θέλοντας να αποφύγει παρερμηνιες έκανε αγώνα δρόμου για την πιστοποίηση του ταφου του Φιλίππου στη Βεργινα. Η Περσεφόνη πιθανον λείπει από το έδαφος και διστάζουν στην ερμηνεία.
Εμπεδοτιμε μη ξεχνας ποτε πεθανε ο αλεξανδρος τον ιουνιο, εποχη που η περσεφονη βρισκονταν στον επανω κοσμο
Καλημερα σε ολους! Να πω κι εγω κατι που παρατηρησα στο ψηφιδωτο: ο γενειοφορος αντρας/Πλουτωνας/Φιλιππος/;; μου φαινεται οτι ειναι αν-φας, εχει το δεξι του χερι προτεταμενο προς το αρμα, το κεφαλι του στραμμενο επισης δεξια και το αριστερο του χερι παει προς τα αριστερα και δεν το βλεπουμε. Αυτο ομως που κανενας δεν ανεφερε ειναι το... πουλι που ο αντρας εχει στην αγκαλια του, στο στηθος του, με το κεφαλι του πουλιου να ειναι στον ωμο του. Βλεπετε κι εσεις το λοφιο, το ματι, το ραμφος και το λαιμο του πουλιου, ισως και το σωμα του προς το άρμα; Παγωνι να το πω; Και τι σχεση εχει ο Πλουτωνας ή ο Φιλιππος με παγωνι; Εκτος βεβαια αμα τα ματια μου με γελάνε. Εσεις τι λετε;
Επισης, θεωρω πιθανοτερο η γαλαζια αποχρωση στο ματι του αλογου να ειναι απλα αντανακλαση του φλας του φωτογραφου. Αν δειτε ολη τη φωτογραφια, υπαρχει η ιδια "γαλαζάδα" και σε αλλα σημεια. Η συγκεκριμενη ψηφιδα ετυχε να εχει τετοια κλίση τοποθετησης που πηρε λαμψη.
Καλημέρα σε όλους. Για να κλείσω λίγο το θέμα με την κυρία Κινγκ, έχει δίκαιο ότι μας έχουν κρύψει ευρύματα. Δεν έχουμε δει ποτέ τα επιστύλια που βρέθηκαν, και μάλιστα εικάζεται ότι φέρουν επιγραφή, επίσης έχει βρεθεί και ένα πλατύ κομμάτι μαρμάρου διαστάσεων 80x15. Απλά ήταν τόσο μοναδικά τα ευρύματα που ακολούθησαν, και ξεχάσαμε ότι κάτι που βρέθηκε δεν το είδαμε ποτέ.
http://www.protothema.gr/culture/article/408852/vrethikan-duo-epigrafes-ston-tafo-tis-amfipolis/
Καλημερα , το χρωμα στο ματι του αλογου δεν δειχνει να ειναι απο τον φωτισμο ...
ειχα ακουσει οτι ο Αλεξανδρος ειχε 2χρωμια στα ματια ...
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_651.html
Και για να κλεισουμε το θεμα με το ματι , αν δεν ειναι εκ κατασκευης μπλε τοτε θα επρεπε αν ειναι μαυρο οπως το αλλο ματι ..... το μαυρο δεν θα εκανε αντανακλαση λογω του φωτισμου
ΟΚ, δεχομαι οτι το άλογο μπορει να εχει οντως γαλαζιο ματι. Ο Αλεξανδρος ειχα καπου διαβασει οτι ειχε "υγρα γαλανα ματια", αλλά για ενα γαλανο ενα καστανο δεν το εχω συναντησει.
Επανερχομαι στο πουλί του Γενειοφορου: εχει εξεζητημενα μονο ενα μεγαλο αριστερο ματι και σαν να λειπει τελειως το δεξι ή μου φαινεται; Ο Φιλιππος δεν ειχε χασει το δεξι του ματι;
Κυρία Σιάπκα, τα σχόλια σας είναι εκπληκτικά!!
Ο/Η Βασιλική Σιάπκα είπε...
κι ένα εξαιρετικό σχόλιο από το κάπιταλ:
Wkeanos πρίν 13 ώρες στους φίλους Προσ. μήνυμα Σύστ. διαγραφής
(14)
Εξαιρετικη η αλληγορια της παραστασης
Η παρασταση κινειται απο ανατολικα προς τα δυτικα....Απο την Αλεξανδρια προς την Μακεδονια
Με τον θεο Ερμη να οδηγει το αρμα στην Μακεδονια στην πατρωα γη.
Ο Θεος Ερμης λεγοταν και ψυχοπομπος και ηταν και ο Θεος του Εμποριου και των κλεφτων....
Θεος που οδηγουσε τις ψυχες στον Αδη (για να τελειωνουμε με τις εξυπναδες οτι το μνημειο δεν ειναι ταφος)
Και ενας απο τους πιο χαρακτηριστικους θεους των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...(για να τελειωνουμε και με τους Μonkeydonians)
Η παρασταση ειναι υπεροχη και ο Μεγας Αλεξανδρος κυριαρχει σε αυτην την επιστροφη....
Γενναει τοση ομορφια στην σκεψη....
Θα πω μονο μια απο τις σκεψεις μου...
Το ενα απο τα αλογα καθως κινειται προς τα δυτικα δειχνει να αντικατοπτριζεται στο χρωμα του οφθαλμου του η θαλασσα του Αιγαιου πελαγους καθως ειναι στα αριστερα του οπως ανεβαινει.....
13 Οκτωβρίου 2014 - 3:57 π.μ.
κυρία Σιάπκα, τα σχόλια σας είναι εκπληκτικά!!
Ο/Η Βασιλική Σιάπκα είπε...
κι ένα εξαιρετικό σχόλιο από το κάπιταλ:
Wkeanos πρίν 13 ώρες στους φίλους Προσ. μήνυμα Σύστ. διαγραφής
(14)
Εξαιρετικη η αλληγορια της παραστασης
Η παρασταση κινειται απο ανατολικα προς τα δυτικα....Απο την Αλεξανδρια προς την Μακεδονια
Με τον θεο Ερμη να οδηγει το αρμα στην Μακεδονια στην πατρωα γη.
Ο Θεος Ερμης λεγοταν και ψυχοπομπος και ηταν και ο Θεος του Εμποριου και των κλεφτων....
Θεος που οδηγουσε τις ψυχες στον Αδη (για να τελειωνουμε με τις εξυπναδες οτι το μνημειο δεν ειναι ταφος)
Και ενας απο τους πιο χαρακτηριστικους θεους των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...(για να τελειωνουμε και με τους Μonkeydonians)
Η παρασταση ειναι υπεροχη και ο Μεγας Αλεξανδρος κυριαρχει σε αυτην την επιστροφη....
Γενναει τοση ομορφια στην σκεψη....
Θα πω μονο μια απο τις σκεψεις μου...
Το ενα απο τα αλογα καθως κινειται προς τα δυτικα δειχνει να αντικατοπτριζεται στο χρωμα του οφθαλμου του η θαλασσα του Αιγαιου πελαγους καθως ειναι στα αριστερα του οπως ανεβαινει.....
13 Οκτωβρίου 2014 - 3:57 π.μ.
Η ανασκαφή όσο προχωράει συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας μαγεύει ολοένα και περισσότερο .Νοιώθω απίστευτα τυχερός , που ζώ την ανακάλυψη και όλη τη διαδικασία,ασχέτως του τελικού αποτελέσματος.Το υπουργείο και η ανασκαφική ομάδα ,χειρίζεται το θέμα με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και καλά κάνει.Μέχρι τώρα έχουν δικαιωθεί απόλυτα.Δεν υπήρξε ούτε ένας αρχαιολόγος είτε στη χώρα μας ,είτε παγκόσμια ,που να έχει τολμήσει να εκστομίσει την λέξη Αλέξανδρος , ούτε καν σαν ελάχιστη πιθανότητα.Μιλάμε για το "ιερό Δισκοπότηρο" της αρχαιολογίας ανά τους αιώνες , με εδραιωμένη την πεποίθηση σε όλους τους επιστημονικούς κύκλους πως βρίσκεται κάπου στην Αλεξάνδρεια .
Η παραμικρή λανθασμένη ,πρόωρη ,μη εμπεριστατωμένη , διατύπωση ή συμπέρασμα ή σχόλιο ,θα πυροδοτήσει έναν απίστευτο ορυμαγδό εναντίον τους .Το μνημείο είναι μοναδικό ,άσχετα του ποιός βρίσκεται τελικά εντός του και θα απασχολεί την υφήλιο για δεκαετίες. Η Βεργίνα ,βλεπουμε πως ακόμη είναι στην διαδικασία εξονυχιστικών μελετών και αναζητήσεων.Ας συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το ταξείδι και να κρατήσει πολύ...
Επειδή και εσείς εδώ αναπαράγετε το τι γράφει η Dorothy King στο blog της:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4624334.stm
Αν ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού είναι ο Απελλής , οι πιθανότητες συσχέτισης του μνημείου με τον Μ. Αλέξανδρο και τη θεωρία Εμπεδότιμου (κατ' εντολήν Πτολεμαίου και εκτέλεση Δεινοκράτη) αυξάνονται. Διαβάστε αυτό:
http://el.m.wikipedia.org/wiki/Απελλής
http://www.skai.gr/news/culture/article/267434/mendoni-koina-haraktiristika-tou-psifidotou-tis-amfipolis-me-tou-tafou-tis-persefonis/
Το υπουργείο υπέρ απεικόνισης αρπαγής της Περσεφόνης στο μωσαϊκό-κοινά στοιχεία με την απεικόνιση στον τάφο Περσεφόνης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων, το γεγονός ότι ο Ερμής απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ενισχύει την εικασία πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας
"http://www.skai.gr/news/culture/article/267434/mendoni-koina-haraktiristika-tou-psifidotou-tis-amfipolis-me-tou-tafou-tis-persefonis/"
Αυτός που το έγραψε είναι τουλάχιστον άσχετος (μαζί με τους αρχαιολόγους που ίσως το είπαν).
@ Nina K
Πολλα εχουν γραφτει για το τραυματισμο του Φιλιππου στο προσωπο και το γεγονος οτι εχει ενα ματι, ομως αν δεν κανω λαθος η μελετη των οστων της Βεργινας , εδειξε οτι δεν ισχυει κατι τετοιο.
Timos:
Οντως, οι πρόσφατες μελετες φαινεται να απορριπτουν τα σημαδια τραυματισμου στα οστά γύρω απο το ματι, χωρις αυτό να αποκλειει την πιθανοτητα, όπως αναγράφεται στο δελτιο τύπου, ο τραυματισμους απλώς να μην επηρέασε τα οστά.
Δημοσίευση σχολίου