Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ;


(Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγουμένης: http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/892014.html


Το ΥΠΠΟ παρουσίασε μια ψηφιακή απεικόνιση του ταφικού μνημείου (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58355 ) :





Από αυτό συμπερίανουμε ότι η υπόθεση που έχει γίνει μέχρι τώρα για την κάτοψη του ταφικού μνημείου είναι σωστή :





Όπως μου επεσήμανε σε κάποιο σχόλιο ένας φίλος του διαδικτύου (το οποίο δεν το είχα προσέξει ) είναι ότι και ο τρίτος χώρος (Θ3) είναι γεμάτος χώμα.

Συγκεκριμένα στις 25/8/2014 σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58133) μας ενημερώνει ότι το ταφικό μνημείο έχει τρείς χώρους, καθώς μετά τον διαφραγματικό τοίχο Τ1 "Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι",  στις δε 31/8/2014 η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58232 ) λέει :

"Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους , μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου"

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ύπαρξη του ανοίγματος Α2, το οποίο έχει νόημα ύπαρξης μόνο στην περίπτωση που έχουν γίνει επιχωματώσεις, καθώς τα ανοίγματα Α1 και Α2 είναι μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου. Φαίνεται κοιτάζοντας μέσα από το Α2 μέσα στον χώρο Θ3 βλέπουν ότι ο απέναντι τοίχος δεν φαίνεται να είναι διαφραγματικός, αλλά ο τελικός τοίχος του ταφικού μνημείου..

Αν όπως το ταφικό μνημείο έχει μόνο τρεις χώρους και οι τρεις χώροι είναι γεμάτοι με χώμα μέχρι το μέγιστο ύψος της θόλου, τότε τίθεται το ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ;

Κάνω την υπόθεση ότι η είσοδος του κυρίως τάφου είναι στο δάπεδο του Θ3 όπου πρέπει να υπάρχει άνοιγμα που να οδηγεί σε κάποιο κατώτερο επίπεδο όπου και βρίσκεται πλέον ο κυρίως τάφος!
Το φαντάζομαι ως μια σκάλα ίδια περίπου με την σκάλα με τα 13 σκαλοπάτια που υπήρχε στην είσοδο των Σφιγγών.

Αν τελικά η υπόθεση μου είναι σωστή, τότε ο Τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος και ο ένοικος του είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αυτός που όλοι έχουν στο μυαλό τους αλλά δυσκολεύονται να το εκφράσουν, ο Μέγας Αλέξανδρος.

Εν αναμονή λοιπόν...


[Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ]

24 σχόλια:

  1. Το ερώτημα ειναι γιατι οι οπές παρέμειναν ανοικτές αφού γέμισαν οι θάλαμοι με χώμα και δε σφραγίστηκαν και αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία τέτοια κατασκευή πως έμεινε στο σκοτάδι, παρόλο που ήταν ορατή απότα αγκυροβόλια της λιμνοθάλασσας,που βρισκόταν από κάτω, όταν οι κατασκευές κα τα αγάλματα έγιναν σε εργαστήριο και χρησιμοποιήθηκε τέτοιος όγκος μαρμάρου;
    Πώς και γιατί πείσθηκαν οι κάτοικοι και οι εργάτες - τεχνίτες της αμφίπολης να μην αναφέρουν το μνημείο αυτό;
    Τέλος, εφόσον είναι στο τελευταίο προθάλαμο ή δεν υπάρχει άλλη οπή, επάνω αριστερα, κάτι που πλέον θα επιβεβαιώνει τη μή σύλληση ή υπάρχει και άλλη οπή οπότε ήδη βλέπουν το εσωτερικό του τάφου, εκτός αν το μνημείο στρέφεται προς τα κάτω όπως αναλύεις. Συγχαρητήρια
    giannis_

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για τη μέχρι τώρα εξαιρετική σειρά κειμένων, και την ιστορική ανάλυση από Διόδωρο Σικελιώτη (με το επισημασμένο κενό στα κείμενα του και τα λάθη 40 ετών ετεροχρονολόγησης με πατέρα και υιό Πτολεμαίο) και Παυσανία. Νομίζω το σκεπτικό σας είναι λογικό, αν υπολογίσει κανείς ότι για "Χ" λόγους, ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου είχε αποφασιστεί να μείνει "επτασφράγιστο" μυστικό (προς αποφυγή σύλησης;)
    Περιμένω την επόμενη ανάλυση σας
    etsilibari@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τρίτος θάλαμος έχει και αυτός οπή (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/g_g_politismou_lina_mendwnh_yparxei_ki_allh_eisodos_sto_mnhmeio_ths_amfipolhs_enisxuetai_h_shmantikothta.3013553.html).

    Οι δηλώσεις και τα δελτιά τύπου είναι αντιφατικά και δε θα τα ανέλυα λέξη-λέξη προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται.

    Πχ, ο τρίτος θάλαμος φαινεται να μην έχει χώμα, τουλάχιστον απο το επίπεδο της οπής και πάνω, αντιθετα με αυτα που γράφουν. Το αφαιρέσανε, πριν βγάλουν τη φωτο που δημοσιευουν; Πως το αφαιρέσανε αφου λένε πως η πρόσβαση είναι δύσκολη; Γιατι το αφαιρέσανε ενω σε άλλες ανακοινώσεις λένε πως αφαιρεση πρεπει να συνοδεύται και απο αντιστηρίξεις για λόγους ασφαλείας; Αφαιρέσανε το χώμα που κάλυπτε όλο τον τρίτο χώρο, περνόντας το μέσα απο την οπή Α2;

    Υπομονή και προσοχή με την υπερερμηνεία των ανακοινώσεων, ειδικά όταν υπάρχουν σοβαρες ενδειξεις πως αυτές ειναι προχειρογραμμένες.

    Γιάννη, η κατασκευή δεν ήταν στο σκοτάδι. Αν πιστεύουμε τις διάφορες αναφορές που ακούμε, τοτε υπάρχει σίγουρα μια "αναφορά" σε τοιχογραφία:

    http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_53.html

    Γραπτες αναφορές μπορει και να έχουν χαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το προσεγγίζετε πάρα πολύ καλά το θέμα.
    Είναι ότι πιο λογικό έχω διαβάσει.

    Τώρα κάτι άσχετο με το topic. ..
    Με έχει καταλάβει μία τεράστια οργή και θλίψη συνάμα.
    Το σκέφτομαι ασταμάτητα και δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσει τουλάχιστον εδώ...
    Η άρρωστη βιασύνη όλων των αρμοδίων.
    Εννοώ την ομάδα των ανασκαφέων των συντηρητών και των προισταμένων τους στο αρμόδιο Υπουργείο.
    Ολοι αυτοί υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού....
    Το λέει η λέξη από μόνη της.
    Υπάρχει κάποιος πολιτισμένος εκεί;
    Απολίτιστοι εργάζονται στα "πράγματα" του πολιτισμού;
    Χίλιες φορές να χρειαζόταν 150 χρόνια για να φέρουν στο φως αυτό το μοναδικό εύρημα παρά αυτές οι απολίτιστες ενέργειες από ανθρώπους που ειδικεύοντε στον πολιτισμό.
    Διαπιστώνετε πόσες ανυπολόγιστα μεγάλες ζημίες έγιναν-γίνονται στα ευρήματα;
    Αυτοί οι συγκεκριμένοι είναι που δίνουν τον τίτλο "ανυπολόγιστης αξίας" όταν συλαμβάνεται κάποιος αρχαιοκάπηλος με αντικείμενα στην κατοχή του ακόμη και αν αυτά είναι θραύσματα και οι ίδιοι τώρα βαρβαρίζουν τα τρισανυπολόγιστης αξίας ευρήματα.
    Μα....ένας, έστω ένας αρμόδιος δεν γίνεται να τους φρενάρει;
    Ποιος τώρα θα τιμωρήσει ποιον για αυτό το κακό που έγινε και δεν διορθώνεται;
    Ολους εμάς τους πολίτες δεν μας επιτρέπουν να τα αγγίζουμε αλλά και σε μερικές περιπτώσεις ούτε καν να τα φωτογραφίζουμε έστω χωρίς φλας (Μουσείο Βεργίνας και όχι μόνον).
    Επειδή είναι του πολιτισμού τους επιτρέπεται να κάνουν αυτές τις ζημιές;
    Εχουν αληθινά πτυχία συντηρητού οι συντηρητές;
    Είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι;
    Τι εντολές έχουν άραγε από την ομάδα των αρχαιολόγων;
    Βλέπουν ή παραβλέπουν οι αρχαιολόγοι τους βαρβαρισμούς;
    Ο Υπουργός ο ίδιος που σίγουρα ασχολείται με το θέμα έντονα και θερμά γιατί δεν τους σταματάει;
    Στην Ολλανδία και την Αυστρία τουλάχιστον που το γνωρίζω άριστα δεν υπάρχει περίπτωση ότι πτυχίο συντηρητού και να διαθέτει κάποιος να του ανατεθεί εργασία αν δεν έχει κριθεί ως ψυχαναγκαστικός-εμμονικός.
    Αυτό είναι το σύστημα της Παιδείας μας....
    Εχεις πτυχίο.... δουλεύεις!

    1) Πολύ καλές φαίνονται οι κατασκευές υποστήριξης με σκαλωσιές που έχουν σκοπό να προστατεύουν τους εργαζόμενους και την κατασκευή!
    Αυτήν τη δουλειά όμως δεν την μελέτησαν και οργάνωσαν οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές. Οι μηχανικοί το έκαναν.
    Κοιτάξτε το γελοίο υλικό που χρησιμοποίησαν για προστασία των πλίνθων και της θόλου.
    Αφρώδες υλικό πάχους 0,8 του χιλιοστού, ακριβώς αυτό που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία όλων των ειδών ηλεκτρονικών συσκευών.
    Σε όσες στρώσεις και να το παρεμβάλουν ανάμεσα από τις ξύλινες δοκούς και την κατασκευή του τάφου θα συνθλιβεί από τις τεράστιες δυνάμεις που εφαρμόζονται.
    Τελικά οι ξύλινοι "τάκοι" είναι που έρχονται σε επαφή με τους πλίνθους και τη θόλο.
    Υπάρχουν ειδικά υλικά για τις περιπτώσεις αυτές που πωλούντε σε ειδικά καταστήματα τα οποία απευθύνονται σε συντηρητές και αρχαιολόγους.
    Δεν επικολλάω εδώ το link γιατί θα είναι διαφήμιση.
    Το υλικό όμως αυτό το επέλεξαν οι συντηρητές οι οποίοι ή συνταξιούχοι πρέπει να είναι οπότε έχουν μείνει πολύ πίσω στο θέμα νέα και μοντέρνα υλικά ή τότε δεν έχουν πτυχίο.
    Οι δε αρχαιόλόγοι δεν τους επιστατούν; Δεν καταλαβαίνουν ότι το υλικό είναι γελοίο; Οι του Υποργείου πάλι;;;;;

    2) Κοιτάξτε παρακαλώ τις εξωφρενικές ζημίες που γίναν στα πρόσωπα, τους πεσσούς και τους κορμούς των Καρυάτιδων.
    Οχι μόνον από την άρρωστη μανία τους αφαίρεσαν την πατίνα σε πολλά σημεία αλλά και απέξυσαν υλικό από τα γλυπτά με αποτέλεσμα να χαθεί η ανεκτίμητης αξίας λεπτομέρεια, καθώς και ολόκληρα κομματάκια τα έσπασαν.
    Προσέξτε τα γλυπτά στην πλεξούδα τής κόμμωσης στο μέτωπο στα στήθη και γενικά όπου υπάρχουν ακμές. Ασπρα σαν το γάλα.... πόσο υλικό θα χάθηκε από τα αδέξια χέρια τους....

    Εχει παρακαλώ κανείς κάποια γνώμη;
    Πως σταματάει αυτό;
    Με αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο;
    Με μήνυση;
    Τι πρέπει να κάνει κάποιος για "πέσει" τιμωρία σε όλους που εμπλέκονται στό βαρβαρισμό αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρέθηκαν επιγραφές! Ας ελπίσουμε οτι θα ρίξουν λίγο φώς σε αύτο που όλοι ελπίζουμε!!! Σύμφωνα με το άρθρο που μόλις διάβασα έχουν αυξήσει και τα αστυνομικά μέτρα στην περιοχή η οποία έχει αποκληστεί πλέον! Μακάρι να έχεις δίκιο φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Planet, αν δεχτουμε ότι υπάρχει η αναπαράσταση αυτη, 2ος π.Χ. αιώνας, http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_53.html
    τότε το μνημείο ήταν εμφανές για τα πρώτα 100 χρόνια, τουλάχιστον, και το χώμα δεν ήταν μέρος της προστασίας του, αλλά επιχωματώθηκε αργότερα.
    Εφόσον το χώμα τοποθετήθηκε ταυτόχρονα με τον ενταφιασμό, όπως ανακοίνωσε το ΥΠ.ΠΟ, το λογικό θα ήταν να έκλειναν και οι οπές, από τις οποίες γέμιζαν με χώμα, από μεσα προς τα έξω, τον προθάλαμο, διαφορετικά θα υπήρχε ενα ευαίσθητο σημείο στο μνημείο για τους τυμβορύχους.
    Μήπως έχουν συμβεί γεγονότα πολυ πιο σπουδαια γύρω από τον τάφο και επιβλήθηκε σιωπή σε όσους γνώριζαν και η επιχωμάτωση να έγινε αργότερα και τα σπασιματα μήπως δεν ειναι αποτέλεσμα τυμβορυχείας;
    Πάντως πολύ προχειρα το ΥΠ.ΠΟ βγάζει συμπεράσματα και ανακοινώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για παράδειγμα οι τρεις διαπιστωμένοι μέχρι σήμερα θάλαμοι, οι οποίοι ακολουθούν κατ’ άξονα ο ένας τον άλλο, μπορεί να αποδειχτούν περισσότεροι. «Όταν μπούμε στον τρίτο θάλαμο, δεν αποκλείουμε νέες εκπλήξεις», αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου.


    Πηγή:www.capital.gr
    Μαλλον εχετε δικιο, οπως εξ αρχης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Giannis, το αν οι επιχωματώσεις προστέθηκαν με την κατασκευή είναι κάτι που δήλωσε η υφυπουρός κ. Μενδώνη, και δεν είναι κάτι που έχουμε ακούσει απο αρχαιολογους. Και δεν είναι δουλεια να βάζει λόγια στους αρχαιολόγους βάση αυτων που ακουει απο τις ανεπισημες συζητήσεις που κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκτιμώ οτι το μνημείο ειναι πολυώροφο με Χτησιμο απο κάτω προς τα πάνω και είσοδο από ψηλά.παρόμοιο με τον εξάωρο τάφο του Ηφαιστιωνα.ακολουθησαν οι επιχωματωσεις απο κάτω προς τα πάνω.αυτη την αίσθηση σου δίνει αν το δεις απο την μεριά του λόφου της αμφιπολης που εναι τα τείχη της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Apostolos Gouzis

    Απόστολε εχεις απόλυτο δίκιο να εξεγείρεσαι! Η κυριοτερη ζημια ομως που εχει γινει δεν αναφερθηκε στο κειμενο σου. Μιλώ για την ανεπανορθωτη ζημια, το κατακορυφο ραγισμα της κεφαλης της δυτικης καρυατιδας (Εχω στην κατοχη μου υλικο που το αποδεικνυει)! Ειναι μεγαλη ντροπη η βιασυνη που επιδεικνυεται, προφανως και για πολιτικους λόγους. Ντρέπομαι και εγω βαθια για την απιστευτη προχειρότητα που διακρινει τις εργασιες αλλα και τα ατομα που εργαζονται/"εργαζονται", οπως η κολλητη της Μενδώνη και εντεταλμενη του πρωθυπουργου, Αννα Παναγιωταρεα, η οποια, οπως με ενημερωσαν επι τόπου, περαν των φωτογραφιων μπαινει μεσα οπου αυτη θελει και ...βιντεοσκοπει για παρτη της!!! http://www.xronometro.com/sxolia-9-9-2014/

    ενας θεος ξερει ποσες ζημιες εχουν γιναι και δεν θα τις μαθουμε ποτέ ή ποσες ακομη μας περιμενουν. Ολα βορά στην αδηφαγια των πολιτικων μας ανδρεικελων. Ντροπή και πάλι ντροπή!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρίστο σ'ευχαριστώ πολύ!
    Αν μπορούσες να κάνεις post εδώ το υλικό αυτό...
    Θα γίνει μάλλον μία προσπάθεια καταγγελίας στην Εισαγγελία Σερρών με σκοπό την προσωρινή παύση των εργασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Apostolos Gouzis

    Υπαρχει και εδω: http://amphipoli.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραια δουλεια με την επεξεργασμένη κάλυψη της ρωγμής. Αλλη φορά ας προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τo clone tool του photoshop για να σβήσει κάποια άλλη ρωγμή...

    Η αυθεντική φωτογραφια με τη ρωγμή είναι εδώ:

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10676306_869283169756667_695956868363519227_n.jpg?oh=c1330114ae7690b1543a6bd56cc52081&oe=54A8FBE9&__gda__=1418184050_07977ebdfa9440851e63c562b4e1d8b2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Planet
    ***Ο τρίτος θάλαμος έχει και αυτός οπή (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/g_g_politismou_lina_mendwnh_yparxei_ki_allh_eisodos_sto_mnhmeio_ths_amfipolhs_enisxuetai_h_shmantikothta.3013553.html).***

    Η Μενδώνη αναφέρεται στον τρίτο τοίχο (Τ2) , όχι στον τρίτο θάλαμο (Θ3), ο οποίος πράγματι έχει οπή (Α2).
    1ος τοίχος : Τοίχος Σφιγγών

    2ος τοίχος : Τοίχος (Τ1) με Καρυάτιδες (με άνοιγμα Α1)

    3ος τοίχος : Τοίχος (Τ2) που οδηγεί στον θάλαμο Θ3 (με άνοιγμα Α2). Η άλλη είσοδος που αναφέρεται η Μενδώνη είναι αυτή που βρίσκεται σε αυτόν τον τοίχο.



    ***Οι δηλώσεις και τα δελτιά τύπου είναι αντιφατικά και δε θα τα ανέλυα λέξη-λέξη προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται. ***

    Προσωπικά θεωρώ τα Δελτία Τύπου ως τα πιο αξιόπιστα. Οι δηλώσεις, που αποδίδονται γραπτώς, συνήθως παραποιούνται ή μεταφέρονται όχι αυτολεξί από τα blogs και τα ενημερωτικά sites οπότε προκύπτουν παρερμηνείες. Έχω παρατηρήσει η ίδια δήλωση να αποτυπώνεται διαφορετικά σε ένα site και διαφορετικά σε άλλο. Αν δεν ακούσω ακριβώς πως το είπε κάποιος δεν πολυστηρίζομαι στο «όπως είπε ο Χ…..»

    ***Πχ, ο τρίτος θάλαμος φαινεται να μην έχει χώμα, τουλάχιστον απο το επίπεδο της οπής και πάνω, αντιθετα με αυτα που γράφουν. Το αφαιρέσανε, πριν βγάλουν τη φωτο που δημοσιευουν; Πως το αφαιρέσανε αφου λένε πως η πρόσβαση είναι δύσκολη; Γιατι το αφαιρέσανε ενω σε άλλες ανακοινώσεις λένε πως αφαιρεση πρεπει να συνοδεύται και απο αντιστηρίξεις για λόγους ασφαλείας; Αφαιρέσανε το χώμα που κάλυπτε όλο τον τρίτο χώρο, περνόντας το μέσα απο την οπή Α2;****

    Νομίζω ότι ο χώρος δεν κινδυνεύει από την αφαίρεση κάποιου στρώματος χώματος που είναι πάνω-πάνω. Οι πλάγιοι τοίχοι κινδυνεύουν, για αυτό με την αφαίρεση πρέπει να κάνουν και αντιστήριξη.

    Όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο, νομίζω το «γεμάτος μέχρι πάνω» πιθανόν εννοούν μέχρι 1-1,5 μέτρο κάτω από την θόλο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι το χώμα ακουμπάει την θόλο. Η πρόσβαση είναι δύσκολη στον Θ3 γιατί απλά είναι γεμάτος με χώμα σε ύψος μέχρι και πάνω από τα 4,5 μέτρα. Το χώμα που κάλυπτε τον χώρο δεν έχει αφαιρεθεί.


    ***Γιάννη, η κατασκευή δεν ήταν στο σκοτάδι. Αν πιστεύουμε τις διάφορες αναφορές που ακούμε, τοτε υπάρχει σίγουρα μια "αναφορά" σε τοιχογραφία:

    http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_53.html

    Γραπτες αναφορές μπορει και να έχουν χαθεί.***

    Εγώ είμαι επιφυλακτικός σε φωτό που εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά γιατί καραδοκεί και το Photoshop. Αλλά δεν χρειάζεται μια τέτοια φωτό για να πειστούμε ότι ο λόφος Καστά ήταν γνωστός και ορατός επί αιώνες. Δεν είναι κάτι που κρύβεται και εμφανίζεται ξαφνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απολαύστε: http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμπεδότημε, αναφέρεις ότι περιμένεις να υπάρχει δεύτερος όροφος προς τα κάτω που θα "συνδέεται" με τον άνω όροφο από σκάλα που έχει 13 σκαλοπάτια. Ο αριθμός 13 μπορεί να σημαίνει ή να συμβολίζει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η αναφορά στα 13 σκαλοπάτια ήταν απλώς για να θυμίσω σε ποιά σκάλα αναφερόμουν.
    Δεν εννοούσα ότι θα έχει 13 σκαλοπάτια αλλά αν υπάρχει νομίζω θα είναι όπως ήταν αυτή που ήταν στην είσοδο των Σφιγγών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν ξέρω αν έχω επηρεαστεί από την επόμενη σου ανάρτηση και μου πέρασε η παρακάτω σκέψη :

    Σε πολλές περιπτώσεις ο Μέγας Αλέξανδρος λατρεύτηκε ως θεός.

    Μήπως, τα σκαλοπάτια δηλώνουν τους 12 θεούς συν τον Αλέξανδρο;

    Δεν είμαι σίγουρος αν η παραπάνω σκέψη ευσταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εμπεδότιμε, η Μενδώνη αναφέρεται σε οπή που υπάρχει σε τείχο του Θ3 αλλά όχι στον τείχο Τ2. Είναι οπή που δεν εχουμε δει σε φωτό ακόμα.Η οπή στον τείχο Τ2 δεν ήταν κάτι καινούργιο όταν έκανε η Μενδώνη τις δηλώσεις, ενω με τον τρόπο της αναφέρεται σε καινούργια παρατήρηση. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Επίσης μιλάει για δύσκολη προσβαση στην περιοχη που βρίσκεται αυτη η νέα οπη, προφανως η περιοχή αυτη δεν είναι ο θάλαμος Θ2 γιατι η πρόσβαση εκει έχει επιτευχθεί. Βέβαια η Μενδώνη μιλάει για οπή στον τρίτο τειχο, αλλα μέσα στο γενικο μπέρδεμα που υπάρχει δεν ειμαι σιγουρος αν όλοι ξεκινάνε το μέτρημα απο τον τοίχο έξω απο τις σφίγγες.

    Για τα δελτια τύπου: προφανώς δουλεουμε με αυτα που έχουμε, απλα επειδή παρατηρώ πως δεν υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια, προσωπικά αποφεύγω να ερμηνεύω λεπτομέριες. Σύσταση είναι αυτο, όχι κάτι απόλυτο.

    Για το χώμα, ακομα και αν το γέμισμα του θ3 δεν ήταν μέχρι πάνω, δε βλέπω να ξεκινησαν αφαιρεση χώματος απο αυτον, όταν καλα καλα δε χωράνε να μπουνε μέσα. Βάση αυτης της υπόθεσης, η επίχωση του Θ3 για μένα φτάνει μέχρι το επιπεδο της οπής.

    Φυσικα, εδώ προσπαθώ να ερμηνεύσω δεδομενα για τα οποια υπάρχουν ανακριβεις πληροφοριες, κατι που εγώ σου συνιστώ να μην κάνεις, οποτε ειναι λίγο περιεργο :-) Αλλα με βάση αυτο το παρδειγμα ελπιζω να πιανεις το νοήμα της σύστασης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Παράσχος
    Πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση σου. Βέβαια η αναγόρευση του Αλεξάνδρου ως θεού ήταν για τους βαρβάρους, όμως αν υπάρχει και άλλη σκάλα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα σκαλοπάτια υπάρχουν.
    Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. εμπεδότιμε το εχει αναφέρει και κάποια κυρια αυτο σε παλαιότερη ανάρτηση σου. 13 θεοί 13 χρόνια πολέμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή